Dodaj do ulubionych

suszarka do grzybów i owoców

12.07.13, 21:26
Jaką polecacie? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Obserwuj wątek
    • magda.tyl Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 10:30
      Mam biedronkową, suszyłam w niej 2 razy tylko zioła, więc nie wypwiem się na temat suszenia owców i grzybów, do ziół fajna. Jakbyś chciała to mogę bardzo tanio odsprzedać, bo jakoś nie mam weny do suszenia czegokolwiek. Kosztowała 39zł, mogę za tyle sprzedać już z przesyłką.
      • afroddytta Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 13:10
        No właśnie też jestem ciekawa co i jak z suszeniem np. owoców. Nie chcę w ciemno kupować kolejnego grata (kupiłam np. sokowirówkę, ale dzieciaki nie chcą pić tych soków uncertain). Najbardziej interesowałyby mnie owoce np. jabłka, można tanio kupić i byłyby fajne do jedzenia tylko czy to ma sens? Jak długo itd. to wszystko się odbywa? Co suszycie itd.???
        • szmytka1 Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 13:26
          mam zwykłą mpm. Suszyłam grzyby, warzywa korzeniowe i owoce. Trwało dobrych kilka godzin, zależy jak grubo były krojone. Zdaje się, że zostawiałam na noc i rano było gotowe. Na początek radzę w dzień suszyć i kontrolować, bo jak zasuszy się za mocno, będzie do wywalenia.
          • afroddytta Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 13:52
            A co potem robisz z tymi warzywami, owocami - jak je wykorzystujesz?
            • szmytka1 Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 16:27
              a miałam fazę na dodawanie selera, pora i pietruszki suszonych do zup. To były warzywa zupełnie ekologiczne, z własnego ogródka i nie miałam jak inaczej ich przechować. Teraz nie suszę, bo mi się znudziło i jem zimą świeże, choć nie ekologiczne. Ja suszyłam korzenie,a le moja mam lubi w ten sposób przechowywać części zielne. Jeśli chodzi o owoce, to z owoców kompot był na święta i lubiłam sobie je jeść po prostu, jabłka są fajne takie podsuszone do przegryzania.
              • esperanza79 Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 17:07
                od kilku lat uzywam suszarki z Niewiadowa.
                jako, ze jestem tylko ad-hocowa "grzybiara", wiec zeby zutylizowac suszarke i rozgrzeszyc ilosc miejsca w szafie zajmowanego przez nia - susze rowniez jablka (robie takie jablkowe chipsy).

z suszarki jestem zadowolona, dokupilam sobie 2 dodatkowe "warstwy" tacek.
                ta suszarka byla polecana przez grzybiarzy na roznych forach.

na pewno bedzie w wielu sklepach w necie, a hipermarkety zawsze maja na nia promocje w siperniu/wrzesniu, jak sie zaczyna sezon na grzyby.
                • afroddytta Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 20:53
                  A jaki to koszt mniej więcej tej Twojej suszarki?
                  Ja raczej myślę, o owocach właśnie tak dla dzieciaków do przegryzania. A takie chipsy jabłkowe to suszycie i zjadacie na bieżąco czy jakoś to przechowujecie, jak długo itd.?
                  • esperanza79 Re: suszarka do grzybów i owoców 15.07.13, 09:58
                    nie chce tu linkowac zadnej aukcji z allegro, zeby nikogo nie promowacwink
                    jak wejdziesz na all i wrzucisz suszarka niewiadów to wyskoczy troche aukcji - cena suszarek rzedu 100-110 pln + wysylka.
                    ja zdecydowalam sie na przezroczyste sita, zeby moc "kontrolowac", jak wszystko sie suszy. oraz jak pisalam dodatkowe sita, bo jak zaczynam kroic np. jablka, czy mam grzyby, to standardowe 3 sita w zestawie to malo: skoro juz zaczynam ta prace, to mam gdzie odkladac pokrojone grzyby owoce.
                    pamietam, ze na forach niewiadow byl chwalny za to, ze daje suszonym grzybom/owocom schnac, owiewa je wiatrem, a nie "zaparza" dmuchajac goracym powietrzem.
                    widze, ze nowe, tegoroczne modele suszarek maja nawet zwiekszona moc silnikow, wiec pewnie sa jeszcze lepsze.

jesli chodzi o chipsy jablkowe, to sa inne niz te, ktore mozna kupic w takich malych torebkach w sklepie (frupsy? nie pamietam, jak sie nazywaja).
                    do suszenia polecane sa jablka twarde i lekko kwasne / lub slodko-kwasne. obieram te jablka ze skorek, a potem kroje na cieniutenskie plastry na maszynce do krojenia pieczywa. szybko sie susza. susze je nie na wior, ale zeby byly takie troche "gumowate". te sklepowe - mozna zlamac "z trzaskiem". moje - nie daja sie lamac. potem przechowuje chipsy w puszkach lub sloikach. okolo grudnia nie ma juz czego jesc, bo chocbym nie wiadomo ile zrobila - i tak zabraknie - to jest naprawde dobra i zdrowa przekaskawink i ten piekny jablkowy zapach w domu w czasie suszenia....wink
                    • afroddytta Re: suszarka do grzybów i owoców 15.07.13, 10:06
                      Hmm, może wystawię na sprzedaż tę nieszczęsną sokowirówkę i sobie suszarkę kupię...
                      My dostajemy czasami od męża babci takie właśnie suszone jabłka, tylko ona to suszy na blachach chyba w piekarniku i one właśnie takie są fajne miękkie, pycha też schodzą natychmiast smile
                      • zuzia_buzia Re: suszarka do grzybów i owoców 01.10.13, 17:40
                        Podbijam temat, bo muszę się pochwalić moim trafionym zakupem wink Zwykle wybieram cholerne buble, więc jak mi się uda coś porządnego kupić to jestem niesamowicie tym uradowana. Pod koniec sierpnia wybraliśmy z mężem suszarkę spożywczą. Poszliśmy na kompromis, bo ja chciałam w niej suszyć owoce, a on grzyby, więc wybrałam model Zelmera, który, jak się okazało, sprawdza się idealnie przy owocach, jak i grzybkach. Nawet mąż, zapalony fan grzybobrania, tym razem nie psioczył na mój wybór, a pochwalił jee suspiciousTakże spieszę polecić tę suszarkę big_grin
      • nigor Re: suszarka do grzybów i owoców 11.09.14, 10:40
        Witam! Jestem zainteresowany kupnem tej suszarki. moj mail to nick1970@wp.pl
        Proszę o kontakt.
    • myga82 Re: suszarka do grzybów i owoców 09.07.16, 18:38
      W tym roku w końcu chyba kupię suszarkę?zdecydowałam się na Niewiadów i mam pytanie: czy ona pobiera dużo prądu?
      • patatajowa Re: suszarka do grzybów i owoców 09.07.16, 19:13
        Zużycie energii [kWh] = moc urządzenia [kW] * czas pracy urządzenia [h]

Moc urządzeń podawana jest zazwyczaj w watach [W], by uzyskać jednostkę [kW] należy moc w watach podzielić przez 1 000.
        LUB:
        calculla.pl/koszt_pradu
        • patatajowa Re: suszarka do grzybów i owoców 09.07.16, 19:17
          na stronach piszą ze ten niewiadów ma moc 300W,
          teraz tylko wystarczy policzyc....
          • myga82 Re: suszarka do grzybów i owoców 09.07.16, 19:22
            Ma podobno 500. Dzięki za link, już sobie policzyłam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka