myga82 12.07.13, 21:26 Jaką polecacie? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda.tyl Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 10:30 Mam biedronkową, suszyłam w niej 2 razy tylko zioła, więc nie wypwiem się na temat suszenia owców i grzybów, do ziół fajna. Jakbyś chciała to mogę bardzo tanio odsprzedać, bo jakoś nie mam weny do suszenia czegokolwiek. Kosztowała 39zł, mogę za tyle sprzedać już z przesyłką. Odpowiedz Link Zgłoś
afroddytta Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 13:10 No właśnie też jestem ciekawa co i jak z suszeniem np. owoców. Nie chcę w ciemno kupować kolejnego grata (kupiłam np. sokowirówkę, ale dzieciaki nie chcą pić tych soków ). Najbardziej interesowałyby mnie owoce np. jabłka, można tanio kupić i byłyby fajne do jedzenia tylko czy to ma sens? Jak długo itd. to wszystko się odbywa? Co suszycie itd.??? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 13:26 mam zwykłą mpm. Suszyłam grzyby, warzywa korzeniowe i owoce. Trwało dobrych kilka godzin, zależy jak grubo były krojone. Zdaje się, że zostawiałam na noc i rano było gotowe. Na początek radzę w dzień suszyć i kontrolować, bo jak zasuszy się za mocno, będzie do wywalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
afroddytta Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 13:52 A co potem robisz z tymi warzywami, owocami - jak je wykorzystujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 16:27 a miałam fazę na dodawanie selera, pora i pietruszki suszonych do zup. To były warzywa zupełnie ekologiczne, z własnego ogródka i nie miałam jak inaczej ich przechować. Teraz nie suszę, bo mi się znudziło i jem zimą świeże, choć nie ekologiczne. Ja suszyłam korzenie,a le moja mam lubi w ten sposób przechowywać części zielne. Jeśli chodzi o owoce, to z owoców kompot był na święta i lubiłam sobie je jeść po prostu, jabłka są fajne takie podsuszone do przegryzania. Odpowiedz Link Zgłoś
esperanza79 Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 17:07 od kilku lat uzywam suszarki z Niewiadowa. jako, ze jestem tylko ad-hocowa "grzybiara", wiec zeby zutylizowac suszarke i rozgrzeszyc ilosc miejsca w szafie zajmowanego przez nia - susze rowniez jablka (robie takie jablkowe chipsy). z suszarki jestem zadowolona, dokupilam sobie 2 dodatkowe "warstwy" tacek. ta suszarka byla polecana przez grzybiarzy na roznych forach. na pewno bedzie w wielu sklepach w necie, a hipermarkety zawsze maja na nia promocje w siperniu/wrzesniu, jak sie zaczyna sezon na grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
afroddytta Re: suszarka do grzybów i owoców 14.07.13, 20:53 A jaki to koszt mniej więcej tej Twojej suszarki? Ja raczej myślę, o owocach właśnie tak dla dzieciaków do przegryzania. A takie chipsy jabłkowe to suszycie i zjadacie na bieżąco czy jakoś to przechowujecie, jak długo itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
esperanza79 Re: suszarka do grzybów i owoców 15.07.13, 09:58 nie chce tu linkowac zadnej aukcji z allegro, zeby nikogo nie promowac jak wejdziesz na all i wrzucisz suszarka niewiadów to wyskoczy troche aukcji - cena suszarek rzedu 100-110 pln + wysylka. ja zdecydowalam sie na przezroczyste sita, zeby moc "kontrolowac", jak wszystko sie suszy. oraz jak pisalam dodatkowe sita, bo jak zaczynam kroic np. jablka, czy mam grzyby, to standardowe 3 sita w zestawie to malo: skoro juz zaczynam ta prace, to mam gdzie odkladac pokrojone grzyby owoce. pamietam, ze na forach niewiadow byl chwalny za to, ze daje suszonym grzybom/owocom schnac, owiewa je wiatrem, a nie "zaparza" dmuchajac goracym powietrzem. widze, ze nowe, tegoroczne modele suszarek maja nawet zwiekszona moc silnikow, wiec pewnie sa jeszcze lepsze. jesli chodzi o chipsy jablkowe, to sa inne niz te, ktore mozna kupic w takich malych torebkach w sklepie (frupsy? nie pamietam, jak sie nazywaja). do suszenia polecane sa jablka twarde i lekko kwasne / lub slodko-kwasne. obieram te jablka ze skorek, a potem kroje na cieniutenskie plastry na maszynce do krojenia pieczywa. szybko sie susza. susze je nie na wior, ale zeby byly takie troche "gumowate". te sklepowe - mozna zlamac "z trzaskiem". moje - nie daja sie lamac. potem przechowuje chipsy w puszkach lub sloikach. okolo grudnia nie ma juz czego jesc, bo chocbym nie wiadomo ile zrobila - i tak zabraknie - to jest naprawde dobra i zdrowa przekaska i ten piekny jablkowy zapach w domu w czasie suszenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
afroddytta Re: suszarka do grzybów i owoców 15.07.13, 10:06 Hmm, może wystawię na sprzedaż tę nieszczęsną sokowirówkę i sobie suszarkę kupię... My dostajemy czasami od męża babci takie właśnie suszone jabłka, tylko ona to suszy na blachach chyba w piekarniku i one właśnie takie są fajne miękkie, pycha też schodzą natychmiast Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_buzia Re: suszarka do grzybów i owoców 01.10.13, 17:40 Podbijam temat, bo muszę się pochwalić moim trafionym zakupem Zwykle wybieram cholerne buble, więc jak mi się uda coś porządnego kupić to jestem niesamowicie tym uradowana. Pod koniec sierpnia wybraliśmy z mężem suszarkę spożywczą. Poszliśmy na kompromis, bo ja chciałam w niej suszyć owoce, a on grzyby, więc wybrałam model Zelmera, który, jak się okazało, sprawdza się idealnie przy owocach, jak i grzybkach. Nawet mąż, zapalony fan grzybobrania, tym razem nie psioczył na mój wybór, a pochwalił jee Także spieszę polecić tę suszarkę Odpowiedz Link Zgłoś
nigor Re: suszarka do grzybów i owoców 11.09.14, 10:40 Witam! Jestem zainteresowany kupnem tej suszarki. moj mail to nick1970@wp.pl Proszę o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
myga82 Re: suszarka do grzybów i owoców 09.07.16, 18:38 W tym roku w końcu chyba kupię suszarkę?zdecydowałam się na Niewiadów i mam pytanie: czy ona pobiera dużo prądu? Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: suszarka do grzybów i owoców 09.07.16, 19:13 Zużycie energii [kWh] = moc urządzenia [kW] * czas pracy urządzenia [h] Moc urządzeń podawana jest zazwyczaj w watach [W], by uzyskać jednostkę [kW] należy moc w watach podzielić przez 1 000. LUB: calculla.pl/koszt_pradu Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: suszarka do grzybów i owoców 09.07.16, 19:17 na stronach piszą ze ten niewiadów ma moc 300W, teraz tylko wystarczy policzyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
myga82 Re: suszarka do grzybów i owoców 09.07.16, 19:22 Ma podobno 500. Dzięki za link, już sobie policzyłam? Odpowiedz Link Zgłoś