Dodaj do ulubionych

prezent made in Poland dla Chinki

15.11.13, 10:14
Pomocy, pomocy. Szukam prezentu dla dziewczyny 30-letniej, Chinki. Trudno jest znaleźć coś, co nie zostało wyprodukowane w Chinach, nawet jeśli sklep jest polskisad Generalnie dziewczyna cieszy się ze wszystkiego. Lubi i ma koty, czyta książki o zarządzaniu, jest dość infantylna jak na swój wiek. W zeszłym roku dostała album polsko-angielski o Polsce, wiersze Szymborskiej w wersji polsko-angielskiej, coś z rękodzieła miejscowego i jakieś szaliki, rękawiczki, kubki wyprodukowane w Szwecjiwink Wcześniej dostała też jakąś bursztynową biżuterię. Macie jakieś pomysły na coś co niekoniecznie będzie takim sztampowym prezentem "z Polski" typu oscypek, kierpce, kiełbasa albo szachy kupione w Sukiennicach?wink Ucieszyłam się, gdy zobaczyłam kolekcje Sarapaty i Pągowskiego w Empiku, ale brat mnie usadził twierdząc, że to wszystko jest taniocha produkowana w Chinach. I niestety ma rację. Wymyśliłam dvd z Grupą MoCarta, bo tam nie trzeba rozumieć polskiego, żeby zrozumieć o co chodzi, ale to jest dopiero jedna rzecz, a potrzeba ich więcej, bo obdarowujących też wielu. Będę wdzięczna za pomysły.
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:26
      a ręcznie malowana bombka choinkowa? A i stringi z Koniakowa tongue_out
      • faszyrka Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:37
        Myślałam o bombce, ale to nie do końca trafiony pomysł, bo oni w Chinach BN nie obchodzą... Stringi też mi chodziły po głowie, bo mam niedaleko do Koniakowasmile
    • child-of-light Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:31

a może polskie słodycze produkowane lokalnie/ regionalnie?
      • corrina_f1 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:36
        Bombka to nie koniecznie, bo oni przecież nie obchodzą Bożego Narodzenia wink
        Ale jeśli w szklanych tematach, to Chińczycy uwielbiają naszą porcelanę (Ćmielów), albo wyroby z Bolesławca. Mieliśmy kiedyś grupę Chińczyków w pracy, którzy byli zachwyceni czekoladkami Wedla (tymi z Chopinem na puszce - Chopina kochają, a czekoladki im bardzo smakowały).
    • szmytka1 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:36
      coś z filcu, broszki, torebki? Albo może wyrób z huty szkła?
    • tagliatele Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:38
      Może coś z oferty Pan tu nie stał? Większość robione w Polsce. Mój mąż swoim znajomym Chinkom sprezentował właśnie t-shirty i torby z tego sklepu. Jakość bardzo dobra, sama noszę ich t-shirty. Z gadżetów z wzorami ludowymi, polecam firmę Nanaelo, choć nie wiem gdzie produkują, niektóre rzeczy na pewno nie w Chinach np. obrusy.
    • czarnonaczarnym Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:41
      a może po prostu zajrzyj na pakamerę, albo inne tego typu sklepy.
    • faszyrka Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:42
      Ok, odpowiadam zbiorczo, bo widzę, że wątek się szybko rozrastasmile
      BN nie obchodzą, więc bombka odpada. Porcelana chyba też nie, bo Chińczycy mają swojąwink Słodycze niestety też nie, bo Chińczycy rzadko jedzą słodkie, a jeśli już, to to wcale słodkie nie jest... Podoba mi się pomysł z filcem - mogę prosić o namiar na jakiś fajny, niedrogi sklep? Torebka, kosmetyczka pewnie się spodobają. Szkła trochę się boję, że nie dowiezie... Zerknę zaraz na te ciuchy.
      Dzięki za wszystkie pomysły, proszę o jeszcze.
      • szmytka1 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:47
        ee, ja też BN nie obchodzę, ani mój mąż, a stawiamy sobie choinkę a bombkę mamy na takim stojaku na komodzie.
        • tagliatele Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:50
          Polecam też woreczki na czystą i brudną bieliznę ręcznie robione przez Metka by traczka. Jeśli masz czas, możesz zamówić z napisami po chińsku albo kupić w sklepach online lub bezpośrednio w pracowni.
      • szmytka1 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 10:50
        skoro podoba ci się pomysł z filcem, pójdź na calość. Torba filcowa w łowickie wzory. Zerknij może na da wanda, pakamera, szczerze mówiąc nie wiem, gdzie kupić.
        • erty02 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 11:05
          jeśli uwielbia koty, filcowa torebka z kotem - filcowe z kotem
          albo kocia fantazyjna bluza, tshirt, czapka Mr. Gugu przykłady z netu - są szyte w Polsce, Bielsko-Biała.
          • mmala6 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 11:14
            erty02, czyżbyś oglądała dzisiaj DDTVN?big_grin był ten gość od gugu, też miałam właśnie napisać o jego ciuchach jak przeczytałam, że ma być polskie (szyje w PL), że Chinka infantylnatongue_out (większość wzorów ma dla młodzieży) i lubi koty (akurat widziałam super bluzę z kotem w okularach).
            Jednak w Chinach jest WSZYSTKO więc podejrzewam, że podobne ciuchy także.
            mrgugu.com/collections/bestsellers/products/fat-cat-sweater
            mrgugu.com/collections/t-shirts/products/crazy-cat-tank-top
            mrgugu.com/collections/t-shirts/products/king-cat-t-shirt
            • erty02 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 12:18
              nie oglądałam dziś DDTVN
              mam bluzę GUGU kupioną jakiś czas temu na złotewyprzedaże.pl, z kodami rabatowymi zapłaciłam za nią tylko 18,99zł smile
      • irenka_n Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 12:05
        tu mają piękne filcowe torby (i nie tylko):
        www.lrlr.pl/sklep/
        Jeśli jesteś z Warszawy, to koniecznie zajrzyj do nich na Kruczą
    • hela_mela Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 14:30
      Zestaw polskich kosmetyków?
    • kara_gitara Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 16:46
      Stringi z Koniakowa i biżuteria hand nade to super pomysły! A moze coś z Cepelii? Koleżance z Hiszpanii kupiłam tam ładny damski t-shirt, lniana torbe i kubek-wszystko z lowickim wzorkiem. Bardzo jej sie to podobało.
      Koledze z Holandii kupowałam Krupnik-wniebowzięty, choć zszokowany mogą tego trunku smile
    • luiza765 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 21:25
      książka kucharska: Kuchnia polska, tradycyjna w jezyku angielskim?
    • meegi39 Re: prezent made in Poland dla Chinki 15.11.13, 23:03
      Proponuję coś z ceramiki z Bolesławca. Bardzo popularny polski produkt za granicą m.in. w Azji. W Japoni i Korei są nawet sklepy z tymi wyrobami więc może i Chince się spodoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka