Dodaj do ulubionych

wyprawka - hity i kity

07.01.14, 14:58
napiszcie proszę, co sprawdziło się Wam z wyprawki dla niemowlaka. Zdaję sobie sprawę, że w wielu wypadkach jest to sprawa indywidualna, ale pewnie dużo uniwersalnych rzeczy można wymienić smile
I moje pierwsze pytanie: czy użytkował ktoś z Was wkładkę do fotelika stokke Newborn Set do krzesła TRIPP TRAPP? Krzesło mam, koszt wkładki na 6 miesięcy spory (ale można kupić używane np. na niemieckim ebeyu), ale jak przypomnę sobie jak odetchneliśmy całą rodziną, gdy córka mogła siedzieć z nami przy stole w krzesełku babydan, to rozważam zakup na poważnie.
Obserwuj wątek
    • lucyjkama Re: wyprawka - hity i kity 07.01.14, 22:07
      Kity:
      łóżeczko, pościele do łóżeczka, ochraniacze itp dodatki- starsze dziecko spało w nim w sumie z kilkanaście godzin, młodsze nawet jednej minuty
      śpiochy na zatrzaski w kroku - znacznie szybciej dostać się do pieluchy, gdy dziecko ma spodenki welurkowe, bawełniane
      podgrzewacze do jedzonka -szybciej podgrzewa się gdy butelkę czy słoiczek włoży się do wrzątku niż w podgrzewaczu
      huśtawka fisher price - dziecko mało było zainteresowane
      krzesełko do karmienia chicco - wielki grat, który trudno umyć

Hity
      niania elektroniczna- super sprawa gdy się mieszka w domu z ogródkiem, pewnie w bloku mało przydatna
      nowoczesne pieluszki wielorazowe - super praktyczne i bajecznie kolorowe (my używaliśmy i na dzień i na noc)
      krzesełko do karmienia z ikei, to najtańsze - super szybko się je myło, zajmowało mało miejsca
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/18715/
      karuzelka tiny love - dziecko uwielbiało
      • edelstein Re: wyprawka - hity i kity 07.01.14, 22:52

I to potwierdza Jak bardzo indywidualna sprawa jest wyprawka.
        U mnie zarowno lozeczko,Jak i posciel byly uzywane od 1dnia,posciel do dzis.Syn teraz dopiero z niej wyrasta.
        Hustawka byla uzywana do wyrosniecia.Cudowna rzecz.
        Pieluszki wielorazowe to opcja po mym trupie,moglyby nawet od Diora byc,jednorazowki rzadza.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
        • inia25 Re: wyprawka - hity i kity 07.01.14, 23:59
          U mnie jak u edelstein smile
          Do tego podgrzewacz u mnie sie sprawdził tez.
    • jesuisunpapillon Re: wyprawka - hity i kity 07.01.14, 22:41
      na razie jestem na etapie zakupu tripp trappa dla swojego synka, ale sama zastnawiam się przy 2 dziecku jak to by się miało ta nakładka dla malucha, czy zdaje egzamin?
    • magdagg2 Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 00:22
      sprawa indywidualne ale
      hit:przewijak na lozeczko - używany przez 2 i pol roku, juz po odpieluchowaniu do wycierania i ubierania po kapieli. i tylko tyle bo zlozylismy lozeczko smile
      sprawdzil sie tez podgrzewacz do butelek, używalismy prawie przez 2 lata
      lezaczek - mielismy fisher price z wibracjami
      karuzela nad lozeczko TinyLove
      kit: śpiochy i koszulki/kaftaniki - lubiłam ubierać w body i półśpiochy
    • jana111 Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 01:24
      hit nad hitami- wanienka z Ikei- służy nam od 8 lat
      śpiworki do spania
      • natalek79 Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 07:44
        Tyle czasu to ta wanienka chyba służy większej ilości dzieci? Nie wyobrażam sobie w niej 8-latka...
        • net.sandra Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 08:33
          Którą karuzelę nad łóżeczko polecacie?
          • izi_7 Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 08:54
            My mieliśmy karuzelę Tiny Love Zoo taką - moje dzieci ją uwielbiały, naprawdę świetna. Melodie były długie (3 różne) i przyjemne dla ucha, a opcja uruchamiania przez pilota bardzo się przydaje (nie trzeba podchodzić do łóżeczka i hałasować przy nakręcaniu czy włączaniu). Kumpela miała jakiegoś dość drogiego Fisher Price-a (coś z liściem i zwierzątkami) i przy każdej wizycie u nas zachwycała się, naszą karuzelką, bo jej córcia uspokajała się zdecydowanie bardziej niż przy swojej wink Nie wiem czy karuzela jest obecnie do dostania w jakimś sklepie, pewnie tylko na allegro, ale jeśli udałoby Ci się ją kupić, na pewno będziesz zadowolona smile
          • jego-kurka Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 13:59
            Ważne aby miała żywe kolory,reszta mało istotna jedni preferują drewniane inni pluszowe

My mieliśmy pluszowe,które sie kręciły i grały a do tego dodatkowo doczepilam dzieciom taki listek z ikei z robaczkami na haczyki na którym była karuzela i mogły tak leżeć i ponad godzinie aż padły...
        • jana111 Re: wyprawka - hity i kity 09.01.14, 01:02
          Hehe.
          No oczywiście, teraz jej głównym użytkownikiem jest najmłodszy.
          Ale tak do 4 lat to spokojnie dziecko może się popluskać (alternatywą jest prysznic, nie mamy wanny). A 8-latek też raz na jakiś czas się do niej pakuje- wprawdzie kolanami może sobie zasłonić uszy, ale stateczki pięknie pływają smile

No właśnie, ta wanienka jest idealna jak się ma prysznic, bo o ile niemowlaka (małego, bo większy mocno potrafi nachlapać) można kąpać w pokoju, to 2 latka sobie za bardzo nie wyobrażam. A tak- wanienkę wstawiam pod prysznic, drzwi zasuwam i niech się kąpie.
    • jego-kurka Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 13:56
      przygotowywała, sie bardzo solidnie do przyjęcia maluszków na świecie
      Moja lista zweryfikowania indywidualnie

HITy:

-Laktator Medela Swing -
      nie planowałam karmić piersią,ale wszystko sie zmieniło gdy dzieci pojawiły sie na świecie...nie było łatwo ,bo byłam po cc i miałam do wykarmienie 2 dzieci,ale dzięki temu urządzeniu sie udało i był to najlepszy zakup a długo sie nad nim zastanawiałam...w pierwszych dniach gdy był nawal pokarm a jest to pokarm na wagę złota ściągnęłam mleczko do pojemniczkow i podawałam maluszków pózniej,dzięki temu ominęła mnie bolesnosci piersi czy zastój pokarmu która często jest w tych dniach.laktotor traktowałem jako 3 dziecko i aby przyzwyczaić organizm do tego ze bedzie mi potrzebna większa ilośc pokarmu po karmieniu dzieci zawsze ściągałem pokarm metoda 7/5/3 i tak udało mi sie karmić maluszki do 10 miesiąca życia,gdy synek zaczął mnie traktować jako gryzak smile

-Łóżeczko dziecięce dzieci spały w nim od powrotu ze szpitala i śpią do dzis

-Najprostsza wanienka z ikei

-Karuzela w żywych kolorach

- leżaczek hustawka 3 w 1 fisher price

-baza do fotelika maxi cosi na isofix i fotelik maxi cosi cabrio fix -wiele wózków jest do tego fotelika przystosowanych
      Sama baza to Nie dość ze zwiększone bezpieczeństwo dziecka ale tez ogromna wygoda.Fotelik sie łatwo i szybko wpina i wypina z auta,a wycieczek do lekarzy w pierwszych tygodniach życia jest sporo.Super sprawa.

-przewijak kilka mam mi odradziło,ze jest to rzecz na krótko ,a ja sobie bez tego nie wyobrażam zmiany pieluszki i pielęgnacji po kąpieli dzieci maja ponad rok i nadal używamy ,duża wygoda

- dla dzieci karmionych piersią butelka medela lub tomy tipee

- duża ilośc kocykow i pieluszek bawelnianych moje dzieci sporo ulewaly,wiec zmieniała kilka razy dziennie

- podgrzewacz i sterylizatory do butelek

-posciel kołdra poduszka używane były dopiero jak dzieci skończyły rok

- pajace zbyt dużo zapinania zwłaszcza w nocy i zwłaszcza gdy razy 2

- nosefrida uwalnia od uciążliwego kataru

-świecacy przyjaciel led z Pabobo ,sa tez ikeowskiewidzialam
      Jak dzieci były małe to zmieniłam przy tym pieluszki i karmiłam je aby nie zapalać mocnego światła,dzis swieca cała noc w pokoju dzieci dając im poczucie bezpieczeństwa

-tormentiol i bephanten na odparzona dupke

KITY:

-Wanienka anatomiczna
      -Smoczek w naszym przypadku dzieci bezsmoczkowe ,a nakupowalam w ciąży wiele
      -rożek lub otulacz dzieci w tym sie zle czuły,nie używałam
      -niania elektroniczna z monitorem oddechu mimo tego ze mieszkamy w domu nie używałam
      - miś z bijącym serduszkiem sterntaler
      -kołyska simplicity wygladała ślicznie ale starcza na krótko .używałam ,bo dostaliśmy,ale była to rzecz zdecydowanie zbędna i sama bym sie nie zdecydowała
      - mata edukacyjna mieliśmy 3 i dzieci wołały leżąc w łóżeczku z karuzela lub w lezaczku bujaczku
      -pieluszki wielorazowe chciałam być eko ;-p
    • faszyrka Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 15:51
      Hity:
      -elektroniczna niania (w dużym domu i przy dziecku uwielbiającym spać na balkonie jest nieoceniona)
      - duży przewijak
      - ochraniacze na szczebelki do łóżeczka
      - nebulizator (uratował nas przy niejednym przeziębeniu)
      - frida (ale ja jej nie umiem używać - tą przyjemność zostawiam mężowi)
      - kubki niekapki różniste, bo od początku dziecko nie chciało pić z butelki ze smoczkiem, a w upały wodę jakoś podawać trzeba
      - dużo pieluszek tetrowych, bo mała sporo ulewała i dużo pieluszek flanelowych, bo zawsze się przydająsmile
      - duży ręcznik z kapturkiem na głowę
      - moskitiera, folia przeciwdeszczowa i parasol na wózek, chociaż na początku myślałam, że żadna z tych rzeczy się nie przyda, a wszystkie były użytkowane intensywnie
      - wózek baby jogger city elite (spacerówka dla dziecka, które już siedzi) - świetnie sprawdza się w terenie, jest obszerny, ma sporo sprytnych patentów, łatwo się składa do stosunkowo niewielkich rozmiarów

Kity:
      - mata edukacyjna z z obrotową podkładką pod brzuszek dziecka - masakra, mała ciągle na tym ulewała
      - pokrowiec/prześcieradło na przewijak - ciągle trzeba było go prać, wiadomo dlaczegowink
      - pałąk do wózka - użyliśmy go tylko dwa razy, potem powędrował do piwnicy, bo mała się na nim opierała i wychylała z wózka, bez pałąka ładnie siedziała
      - smoczki uspokajacze - wypluwane od początku
      - laktator - nie umiałam ściągać pokarmu albo ściągałam nim bardzo mało (próbowałam dwoma różnymi), mimo iż karmiłam 10 miesięcy bez większych problemów i dziecko ładnie przybierało na wadze
    • eo_wina Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 18:48
      HITY:
      - leżaczek Chicco (najklasyczniejszy, baz pierduł typu wibracje)
      - Frida do nosa
      - Karuzelka Tiny Love
      - paklanki na pieluchy
      - pajacyki na zatrzaski z przodu
      - kocyk Belpla
      - smoczki Avent
      KITY:
      - poduszka rogal do karmienia (wystarczył zwykły jasiek)
      - nosidełko Baby Bjorn (dzieciaki darły się na jego widok)
      - body wkładane przez głowę (katastrofa)
      - półśpiochy (miłam wrażenie, że te z gumką przepołowią dziecko na pół, a te z bawełnianym pasem wiecznie spadały)
      - wszelkie ubranka zapinane z tyłu na karku, kaftaniki, śpiochy (ściągały się, rolowały na plecach, uwierały)
      - te wynalazki z bijącym sercem
      - kubki niekapki Aventu (w odróżnieniu od smoczków - moje dzieci nie tolerowały żadnego rodzaju niekapka i piły przez słomkę)
    • bylsobieslon Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 19:04
      hity
      wózek maclaren
      karuzela tiny love
      niania philips
      laktator avent elektryczny (używałam jak wróciłam do pracy)
      książeczka dwustronna do wózka tiny love
      pieluchy wielorazowe i wielorazowe wkładki laktacyjne

kity
      zabawki dźwiękowe fisher price, żadna nie wzbudziła entuzjazmu a mieliśmy ich sporo
      leżaczek, huśtawka fisher price
      przewijak, wygodniej mi było położyć dziecko na łóżku
      jednorazowe pieluchy i chusteczki - szkoda mi było dziecka w tej całej chemii trzymać więc pieluchy które dostaliśmy od gości pozostały nie wykorzystane
    • afroddytta Re: wyprawka - hity i kity 08.01.14, 21:58
      Hity:
      -zdecydowany nr 1 to baza pod fotelik maxi-cosi, mam dopiero od drugiego dziecka i stwierdzam, ze nie mogę bez niej żyć, szczególnie jak ma się starsze dzieci lub często się fotelik z samochodu wyciąga.
      - malutki wózek jako stelaż pod fotelik, ja mam zappa i bardzo mi ułatwia życie, korzystam praktycznie codziennie, nie muszę taszczyć głównego wózka do samochodu.
      - dobra niania elektroniczna (zasięg 3 km, co powoduje całkowity brak zakłóceń na krótkich dystansach)- umożliwia nam funkcjonowanie na licznych wyjazdach-nie musimy siedzieć pod drzwiami pokoju
      -laktator Medela-korzystałam z elektrycznego i ręcznego , wygodny i skuteczny, choć obecnie przy czwartym dziecku nie chce mi się z niego korzystać wink
      - podgrzewacz- używany aventu kupiony za 30 zł przydał się na licznych wyjazdach, gdy nie mieliśmy dostępu do kuchni.
      - kołyska, o tradycyjnym wyglądzie na płozach, strasznie chciałam mieć i kupiłam używaną za 70 zł, używała cała moja 4 dzieci przez pierwsze 4-8 mies. (w zależności od dziecka), dzięki temu poprzednie dziecko mogło spać dłużej w łóżeczku ze szczebelkami i zajmowała miej miejsca w sypialni, poza tym uroczo wygląda smile
      - łóżeczko turystyczne-niezbędne podczas wyjazdów
      - z ubrań to body i pajace
      -leżaczek FP

Kity
      - ubrania -nie znoszę kaftaników i dziwnych dzieciowych bluzek
      • faszyrka Afroddytta 08.01.14, 22:43
        Możesz podać model elektronicznej niani, z której korzystacie? Nasza wymaga już wymiany, a szukam czegoś naprawdę dobrego, bo tej zdarza się gubić sygnał albo "zamrażać" obrazsad
        • afroddytta Re: Afroddytta 08.01.14, 22:58
          Obawiam się, że ciężko będzie kupić, firma nazywa się DORO.

https://ph1.bangla.com.pl/0002/d/018_01_7585.jpg
          Mamy dokładnie taką, w sumie przez przypadek kupiliśmy taką 3-częściową -licytacja na allegro i się świetnie sprawdza, bo obecnie często na wyjazdach mamy już 2 oddzielne pokoje dla dzieci czyli 2 nianie ustawione jako nadajniki, a wcześniej po prostu ja brałam jeden odbiornik mąż drugi i mieliśmy jeszcze ze sobą łączność. Minus jak dla mnie jest jeden tzn. ta baza nadająca jest tylko na kabel, ale w momencie jak mam 2 słuchawki to w sumie jak potrzeba np.nianię do samochodu dać to dajemy jeden z tych bezprzewodowych.
          Jak masz jakiej jeszcze pytania techniczne to pytaj.
          Jak szukałam dla znajomych to znalazłam taką www.pinkorblue.pl/Zabawa/Zabawki-dla-dzieci/Reer-Niania-elektroniczna-5006-SCOPI-z-funkcja-Walkie-Talkie-zasieg-5km.html wydaje się sensowna, w necie znalazłam w niższej cenie.
          • faszyrka Re: Afroddytta 08.01.14, 23:14
            Aj, ja potrzebuję takiej z monitorkiem, tzn. z obrazem, czyli z kamerkąsmile
            • afroddytta Re: Afroddytta 09.01.14, 09:17
              Takich to chyba nie ma o większych zasięgach.
    • hela_mela Re: wyprawka - hity i kity 09.01.14, 07:34
      Hity:
      *nosidełko baby born - świetne przypięcia, po cesarce źle się czułam i ratowało moje plecy. Używałam go do ok 15 miesiąca, potem dziecko już nie chciało.
      *poduszka do karmienia duży rogal- dostalam od siostry jak mala miala 6 miesięcy karmienie było znacznie ułatwione. Wczesniej korzystalam z poduszki do karmienia na gąbce małej tej nie polecam.
      *pieluchy tetrowe, łóżeczko, pościel, latkator ręczny nuk.
    • eddzik Re: wyprawka - hity i kity 09.01.14, 08:55
      każdy dzieciak jest inny, się urodzi i się zaczniecie docierać.
      u mnie np kitem była gondola od wózka, przed porodem ktoś by mi odradził zakup to bym sie w głowę popukała. A moja paskuda ulewała strasznie i jeżdżenie na płasko ja denerwowało, w ogóle w niej nie zasypiała tylko darła przeraźliwie japę, bo płacz to mało, dlatego hitem był fotelik samochodowy maxi cosi, który pasował do wózka i tak do 5 miesiąca spacerowałyśmy.
      i stelaż od zappa, mega wygodny, mało miejsca zajmował w samochodzie, tylko trochę niestabilny tongue_out
      i znów, moje dziecko w dzień mało spało ( od 5 dnia życia0 i w ogole mało leżało, brak mamy w pobliżu, płacze, zanoszenia, wymioty, wiec hitem okazała się chusta.
      wszelkie kołyski szybko były spakowane.
      uwielbiałam bujaczek lezaczek fishera, wszędzie mogłam sobie ją nosić ze sobą i ona nie darła sie
      i po calym dniu kombinowania o dziwo zasypiała sama w łózeczku i spała tam cała noc od samego początku.więc hit
      przewijak uzywam to tej pory czyli juz poltora roku
      bujaczka fishera słuzyła ze 2 miechy, bo mój dzieć ambitny był i jakos w 4 miechu juz sie wyrywał z niej... moja psiapsióla wybujała w niej 3 dzieci i jest zachwycona.
      karuzele mielismy fishera, zero zainteresowania, tylko melodyjka do snu była puszczana.
      a ta sama psiapsióła znów przy całej tej trójce ja używała i dzieciaki ja kochały

Absolotny hit : biały szum, nagrany z you tuba, dziecko sie uspojało, nie zasypiała ale wpadało w jakis trans i była cisza, ja mp3 na uszy, bo tego słuchac sie nie da i jakos funkcjonowałam
      dzwięki z lona matki tez były nie złe, ale combo suszarka z biciem serca najlepsza.
      polecam sobie to nagrać, nie każdemu sie urodzi dziecko co bedzie jadło i spało ( ale tego wszystkim życzę)

ze szpitala mało pamiętam bo miałam cesarkę, dopiero 3 dnia jako tako sie poruszałam i zaraz nas wypisali, więc nie wiem co sie może przydać, gdzieś tu wyczytałam, że koc, ojj tak, bo od tego szpitalnego az ciary szłyyy, i ciepłe skarpety napewno.

kity: laktatory, podgrzewacze itp. z piersi to mi nic nie leciało, a mam mikrofalówkę... ale w szale zakupów to chyba kupowałam wszystko co się da.

co do karmienia: na początku jedliśmy w bujaczku leżaczku, a na chrzciny dostała krzesełko do karmienia baby ono, nie lubię go, ale to nie ten temat. Ten stokke tripp trapp new born set fajny,ale nie znam nikogo kto ma, wg mnie zbędny wydatek, ile tak dziecko przy tym stole wyleży, ale samo krzesło tripp trapp to wg mnie hicior dla starszaka.

• foodi4 Re: wyprawka - hity i kity 09.01.14, 09:22
      dzięki dziewczyny!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka