Dodaj do ulubionych

Ostrzeżenie przed popcornem

30.01.14, 12:02
...
Na pewno więcej nie zakupię popcornu, który przyrządza się w mikrofali.
Kupiłam dziś w Biedronce popcorn "Na maxa". Pociąga się go z dwóch stron za języczek, kubełek się rozkłada i wkłada się go już w tym kubku na 2-4 minuty na środku mikrofalówki (czytałam instrukcję i działam wg niej).
Czas wypośrodkowałam, czyli ustawiłam 3 minuty, po czym wyszłam z kuchni, ale słyszałam, że popcorn pęka jak należy. Nagle syn mnie zawołał, że coś się z mikrofalówki dymi, myślałam, że może po prostu miejscami trochę się zwęglił popcorn, ale kiedy otworzyłam mikrofalówkę, to moim oczom ukazało się opakowanie całe w płomieniach. Paliło się naprawdę konkretnie. Ręcznikiem wywaliłam zawartość na podłogę (popcorn powypadał, miałam podłogę w ogniu, ale udało mi się to jakoś wodą ugasić.
Doświadczenie niemiłe, także ostrzegam, że takie coś może się wydarzyć, nawet jeśli robi się dokładnie tak jak jest w instrukcji.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 12:24
      O kurcze dobrze że nic się nie stało poważnego...
      MOże za dużą moc była nastawiona? kupujemy popcorn do mikrofalówki już kilka lay i nigdy takich niespodzianek nie było, aczkolwiek Biedronkowego nie robiłam nigdy...
      • monikaj21 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 12:40
        Dobrze, że syn zauważył, że coś się dzieje.
        Ja jakoś tak mam, że nie odchodzę od mikrofalówki jak robię popcorn, bo czasem mi się blokuje ten papierowy worek i przestaje się obracać i boję się że mi się właśnie zapali.
        • agar2208 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 13:06
          Ja miałam tak samo.
          Ustawiłam najpierw na 2 min, ale po wyciągnięciu uznałam, że to za krótko i wsadziłam jeszcze na 1 min. ( na opakowaniu pisze, że od 2 do 4 min)
          Po otworzeniu mikrofali buchnął z niej dym taki silny i palący, że az piekły mnie oczy i cała kuchnia była biała od dymu, nie mówiąc już o smrodzie.
          • agar2208 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 13:09
            Dodam, że często kupuję popcorn z Biedronki i pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło. nie raz troszkę mi sie przypalił, ale nie było wtedy dymu.
            Na szczęście u mnie nie zapalił się, ale dymu było Bardzo Dużo.
            • kroliczyca80 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 13:25
              Ja kupiłam ostatnio w Żabce. Na opakowaniu info że 2 minuty na mocy 800 W. Ustawiłam jak trzeba, ale nic nie pykało. Więc powtórka na kolejne 2, potem kolejne 2 i jeszcze minuta. Dopiero wtedy się wypykało. W międzyczasie musiałam otworzyć torebkę, żeby sprawdzić czy już, koncówka więc pykała w otwartej. Dużo zamieszania, a popcorn podejrzanie chemiczny, dodają do niego chyba jakieś okropne tłuszcze. Więcej nie kupujemy.
      • syka7 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 13:46
        Wczoraj go kupiłam wieczorem w biedronce jeszcze nie robiłam ale dzięki za info juz idę wyrzucić to cholerstwo.
        Masz cholerne szczęście że na czas interweniowałaś bo by się kuchnia spaliła jeszcze.
        Juz jestem 2l po pożarze pokoju dla dzieci,
        gdzie instalacja iskrzyła po zahaczeniu tapczanem o gniazdko
      • koza_w_rajtuzach Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 13:55
        > MOże za dużą moc była nastawiona?

Jeśli dobrze pamiętam, to na opakowaniu było napisane, aby 600W ustawić i zastosowałam się do tego.
        W sumie nie raz już przyrządzałam popcorn, bo dzieci bardzo lubią, tylko kupowałam zawsze inny, ten pierwszy raz miałam.
        Jak poszperałam w sieci, to odkryłam, że nie tylko mi się coś takiego przytrafiło, także lepiej nie opuszczać kuchni jak się popcorn grzeje wink).
    • noo_noo Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 13:24
      a widziałyście -tłuszcz w tych gotowych popcornach do mikrofalii? Ja na jakimś blogu poczytałam dokładną analizę, od tej pory kupuję ziarna i sama robię wink
      • koza_w_rajtuzach Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 13:58
        a gdzie kupujesz takie ziarna? smile
        • maggi9 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 14:04
          Czasami są w sklepach. Niestety coraz rzadziej je widuje bo zostają wyparte przez to g. do mikrtofalówki uncertain pomijając już skład - te ziarna sa bez dodatków a do mikrofalówki jednak mają inne, niekoniecznie dobre składnik,i to nie każdy ma w domu mikrofalówkę no!
        • kabutka Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 14:12
          W tesco bywa a na pewno w e-tesco możesz kupić proszę
          • kinder0610 tak tak 30.01.14, 14:37
            róbcie dalej zakupy w biedronce....
            • koza_w_rajtuzach Re: tak tak 30.01.14, 14:39
              jestem uboga, muszę robić zakupy w sklepie dla biedaków tongue_out
            • kabutka kinder0610 30.01.14, 15:23
              Co to ma wspólnego z moim postem o popcornie w tesco ?
            • jzabro Re: tak tak 30.01.14, 17:53
              Nie tylko w Biedronce sprzedają taki chłam. Ja raz kupiłam taki popcorn w torebkach w Lidlu- pierwszy i ostatni raz. Strasznie słony był i tłusty. Chciałam wypłukać sól z kolejnej torebki przed włożeniem do mikrofali, otwieram, a tam ogromny glut tłuszczu oblepiający ziarna, obrzydliwie śmierdzący. Na opakowaniu- tłuszcz palmowy- tanie świństwo zapychające naczynia krwionośne. W życiu więcej nie kupię.
          • kroliczyca80 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 15:33
            O, mam takie ziarna rozsypane po szafce kuchennej, od dawna nie chce mi się jej wybebeszać... ;P Ziarna dają radę, ale trzeba je mocno wytarzać w oleju żeby pykały. Ale przynajmniej wiadomo, co to za olejsmile
            • maggi9 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 18:33
              Wcale nie trzeba dawać dużo oleju - mi wystarczy niecała łyżka na wielki gar.

Poza tym są maszynki do robienia popcornu beztłuszczowo.
              • kabutka Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 21:31
                Masz jakąś sprawdzoną ? Tą maszynkę ?
                • maggi9 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 31.01.14, 10:07
                  Niestety nie. Kiedyś miałam ale to była jakas maszynka firmy krzak.
                  • kabutka Re: Ostrzeżenie przed popcornem 31.01.14, 10:15
                    A jak sie sprawowała ? Często te "krzaki" są doskonałym zakupem.
                    • listopadowka2008bis maszyna do pocornu 31.01.14, 12:03
                      Taką mam już prawie dekadę i działa extra. Zasada jest jednak jedna - nie dodawać dodatków typu masło, sól etc.
                      www.ceneo.pl/1250959?utm_source=agdmaniak&utm_medium=xml#pid=525
                      Tania i dobra.
        • momas Re: Ostrzeżenie przed popcornem 31.01.14, 14:41
          kupuję w Real, est w takich pojemnikach na sypkie rzeczy w dziale warzywnym.
          W porównaniu z tymi przygotowanymi do mikrofali, ten na wagę to groszowa (serio) sprawa.
    • emily.1 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 15:24
      Ja robię baaardzo często popcorn z biedronki (ale ten w papierowym worku, nie w tym kartoniku-z kartonika wychodzi nie dobry) i nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło. Robię tak jak pisze na opakowaniu.
      • asu1981waw Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 21:04
        nam ten w kartoniku się przypalił, ale nic się nie zapaliło.
        w zwykłej torebce wychodzi super.
        • emily.1 Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 21:28
          Ja nie lubię tych biedronkowych w kartoniku głównie dlatego, że te ziarna strasznie twarde zostają, zdecydowanie wolę torebkę- do niej nie mogę się przyczepić, bo jemy regularnie i nic się nie dzieje.
    • kr.kr Re: Ostrzeżenie przed popcornem 30.01.14, 21:34
      Eee tam myslalam, ze nie zamarzl albo cos, a tu tylko ognisko... wink
      Jak nie jadam popcornu prawie wcale, tak teraz slina mi leci na sama mysl...
      • syka7 Re: Otwarłam tą torebkę z biedronki z .. 31.01.14, 12:13
        popcornem i myślałam że padne rzeczywiście ziarna oblepione mazią o niezbyt przyjemnym zapachu - odrzuciło mnie i zaraz wylądował w kuble na śmieci
        • koza_w_rajtuzach Re: Otwarłam tą torebkę z biedronki z .. 31.01.14, 13:18
          no i słusznie postąpiłaś wink)
    • ania_kr Re: Ostrzeżenie przed popcornem 31.01.14, 14:48
      Polecam kupić zwykłe ziarna kukurydzy na wagę w hipermarkecie. Wychodzi bardzo tanio.
      Ja robię na piecu w dużej patelni z pokrywką. Wlewam 2 łyżki oleju, 1 łyżkę masła, około dwie garści kukurydzy solę i przykrywam. Podgrzewam - pstryka, ruszam patelnią co chwilę. Pstryka kilka minut, jak przestanie - gotowe.
      • afro.ninja Re: Ostrzeżenie przed popcornem 31.01.14, 15:07
        Ja polecam ziarna, garnek z przykrywka i dobry olej. Najlepiej rzepakowy z pierwszego tloczenia. Dostepny w lidlu w dobrej cenie. Ziarna mozna kupic w torebkach w kazdym wiekszym sklepie. Na jutubie sa filmiki jak dokladnie dobrze przyrzadzic popcorn w garnku.

Popcorn z mikrofali mial zawsze taki dziwny posmak, mnie nie smakowal.
        • patatajowa Re: Ostrzeżenie przed popcornem 31.01.14, 15:32
          W sumie to nie wiedziałam ze można się uczyć z jutuba jak się robi popcon smile

Unas gleboka patelnia plus trochę oleju na dno ilo paru minutach popcorn gotowy.kupuje wkazdym prawie spożywczym w torebkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka