Dodaj do ulubionych

Allegro- stan ubranek

03.06.14, 08:06
Zamierzam wystawić trochę ciuszków po dzieciach na Allegro. Ubranka w większości wg. mnie w stanie idealnym i bardzo dobrym. Ale wiadomo, że jest to pojęcie subiektywne. Napiszcie proszę co dla Was oznacza stan bdb czy dobry? Jak zakwalifikować ubranka, które nie mają żadnych plam, przetarć czy dziurek ale jednak jakieś ślady prania są? Chciałaby tak opisać rzeczy aby nie wprowadzać w błąd kupujących - więc proszę o info doświadczone Allegrowiczki smile
Obserwuj wątek
    • malinkowa81 Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 08:19
      na pewno nie idealny smile ja takie ubranka oznaczam bdb/bdb-, w gorszym stanie (plamki, dziurki, przetarcia-cokolwiek..) w ogóle nie sprzedaję
    • kasiadove Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 08:20
      Jak zakwalifikować ubranka, które nie mają żadnych plam, przetarć czy dziurek ale jednak jakieś ślady prania są?
      zależy od stopnia sprania - wg mnie dobry/dobry plus za zaznaczeniem "ślady prania" "pokazane na zdjęciu"

Zmechacone, z małą plamką, zaszytą dziurką opisuję "proszę traktować jako gratis"

Taki mały off top
      I co z tego ze staram się jak mogę, ostatnio dołożyłam do przesyłki 2 PLN (owszem źle wyliczyłam ), a laska mi dała ocenę - 4,5 zawyżony koszt przesyłki - ręce opadają uncertain
      • malinkowa81 Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 08:24
        No też zależy jakie te "ślady prania" - spranych nie sprzedaję, raczej chodzi mi o to, że po pierwszym praniu już widać, że ciuszek był "używany" a nie sklepowy. Stan idealny jest zarezerwowany dla nowych rzeczy moim zdaniem.
        Często piszę - "używany, ale w świetnym stanie" - gdy rzecz ma zero wad i wygląda prawie jak nowa i takie głównie sprzedaję, bo sama tylko takie chciałabym kupować (niestety z tym różnie bywa u różnych sprzedających..).
    • pe-likanek Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 08:28
      Co bys nie robiła to i tak wszystkim nie dogodzisz. Niedawno sprzedałam ubranka gymboree, które córka miała na sobie może ze dwa, trzy razy. A w komentarzu babka napisała, że ona najwyżej ocenia stan na dostateczny. To się nazywa ocena subiektywna!! Po tej aukcji odechciało mi się sprzedawania, bo nigdy nie wiesz na kogo trafisz.
      Wiem, że zbytnio nie pomogłam sad Osobiście opisuję stan materiału i ewentualne wady, bo nieraz materiał jest jak nowy, ale gdzieś tam plamka się pojawi,a z drugiej strony ubranie może nie mieć plam, i t. d., ale bawełna jednak juz z meszkiem i trudno to podciągnąć pod stan bardzo dobry. Kieruj sie zdrowym rozsądkiem i nie przeginaj z zachwytami nad ubrankiem.
      • koala500 Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 08:53
        ja od jakiegoś czasu kupuję już tylko takie ubranka, które opisane są jako "używane tylko przez moje dziecko","moja córka była jedyną ich użytkowniczką". Myślę, że jedno dziecko nie jest w stanie specjalnie zniszczyć ubranek - chyba że je trwale poplami. Unikam w ten sposób kupowania rzeczy, które na fotce wyglądają ładnie, a w realu już znacznie gorzej.
        • aurinko Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 09:01
          koala500 napisała:

> ja od jakiegoś czasu kupuję już tylko takie ubranka, które opisane są jako "uży
          > wane tylko przez moje dziecko","moja córka była jedyną ich użytkowniczką". Myśl
          > ę, że jedno dziecko nie jest w stanie specjalnie zniszczyć ubranek - chyba że j
          > e trwale poplami. Unikam w ten sposób kupowania rzeczy, które na fotce wyglądaj
          > ą ładnie, a w realu już znacznie gorzej.
          Sporo allegrowych lumpeksów tak opisuje ubranka.
          • verika Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 09:13
            Ale da się bez problemu odróżnić kogoś kto ma rzeczy po własnym dziecku a takim, kto prowadzi lumpeks, nawet jeśli zamieści sobie takowy napis.... Warto przejrzeć całą ofertę sprzedającego, jeśli ma rzeczy po jednym dziecku to na pewno nie będą one w rozpiętości rozmiarowej od 62 do 146 i to zarówno dla chłopca i dziewczynki, ci po własnych dzieciach często mają "komplety" tzn. spodnie, na kolejnej aukcji bluzkę do tego itp. , no i najczęściej sprzedają sezonowo, jak jakaś partia rzeczy zrobi się po prostu za mała, często na aukcjach są zdjęcia dzieci w sprzedawanych ubrankach, więc na prawdę jest bardzo łatwo zweryfikować czy dana osoba ma faktycznie ciuchy po własnym dziecku czy prowadzi lumpeks.
            • patatajowa Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 09:23

tak,to oczywiście łatwo zweryfikować,z tym ze mnie jest wszystko jedno od kogo kupuje jesli ciuch fajny i cena ok.
              A jak ktoś juz pisał wcześniej,ciężko wszystkim dogodzić z opisaniem stanu,to co dla jednego jest bdb dla innego jak widać tylko dostateczne...
              • olo2108 Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 09:57
                > A jak ktoś juz pisał wcześniej,ciężko wszystkim dogodzić z opisaniem stanu,to c
                > o dla jednego jest bdb dla innego jak widać tylko dostateczne...
        • patatajowa Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 09:12

do tego można dodać jescze opis" w naszym domu się nie pali,nie mamy zwierząt a pierzemy tylko w niemieckim hypoalergicznym proszku" big_grin
          I jeszcze wiecej chętnych mamy wink-

https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/4;14;7/st/20191124/e/do+niewiadomoczego.../k/b663/event.png
          • agni71 Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 09:26
            kurczę, patatajowa, chyba musze to dopisać, bo wszystko sie zgadza smile Tylko proszku uzywam juz zwykłego (ale niemieckiego, a jakże), od kiedy nie moge dostać sensitive innego niż w wersji mega pearls ....

Co do opisywania ubranek, takie po których widać, że były prane, opisuję jako BDB- . Takie, które nie mają praktycznie sladów uzywania, jako BDB. Jesli cos faktycznie uzyte było np. raz i wygląda praktycznie idealnie, piszę BDB+. Idealny stan rezerwuje dla rzeczy nowych.

• aurinko Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 09:03
      Dla mnie widoczne ślady prania to stan dobry/dobry+. Nigdy bardzo dobry. Ciuszki z plamkami, zmechacone, zaciągnięte - takich w ogóle nie wystawiam.
      • nik_itam Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 09:15
        Też opisałabym jako db. Ale takich ubrań nie szukam na allegro, nawet w lumpku się zastanawiam. Stan idealny to ubranie nowe ewentualnie po 1 praniu, bdb to zero dziur, zmechacen, założone kilka razy ale bez śladów używania. Jeśli widać, że ubranko było noszone i prane to już stan dobry.
    • agnieszka77_11 Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 09:59
      Dla mnie stan idealny to rzecz jak ze sklepu, bez śladów użytkowania (tzn prania, noszenia, żadnych najmniejszych zmechaceń materiałów). W zasadzie można byłoby przyczepić metkę i nikt by nie zgadł, że ta rzecz była noszona. Rzadko które użytkowane ubranie zasługuje na określenie tym stanem dlatego też staram się nie używać pojęcia "idealny". Zarezerwowane dla rzeczy nowych, niepranych i nienoszonych, które przeleżały w szafie.

Stan bardzo dobry to stan w którym widać, że ubranie zostało uprane (po pierwszym praniu widać już, że ubranie zostało uprane i o takie ślady prania mi chodzi). Nie jest jednak znoszone i sprane. Nie jest nigdzie poprzecierane, materiał nie jest mocno zmechacony, a kolory nie są wyblakłe. O dziurach i plamach nie ma mowy.

Ubranie, które widać, że było noszone, ale nie jest zniszczone to stan dobry. Są to na przykład jakieś przetarcia na suwaku, zmechacenia na ściągaczach.

Ubrania z dziurami i plamami według mnie zasługują na stan co najwyżej dostateczny, chyba, że jest to dziurka czy plamka w bardzo niewidocznym miejscu. O wszystkich takich mankamentach informuję.

Ubrania poplamione, dziurawe, sprane i zmechacone wyrzucam. Tak samo poprzecierane na kolanach spodnie lądują w koszu.

• hunke Re: Allegro- stan ubranek 03.06.14, 11:28
      Stan idealny - ubrania nowe, nie używane.
      Stan bardzo dobry - ubrania wyglądające , jak nowe nałożone 2,3 razy.
      Stan dobry - ubrania używane, bez dziur, plam, przetarć.
      Kosz - ubrania poplamione, dziurawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka