12.09.14, 18:02
Jeszcze w czasie wakacji kupiłam dziecku flet w Biedronce za 9 zł. I tak przepłaciłam, bo w Tesco na promocji -50% wychodził po 4,50 smile Pani w szkole powiedziała że żadne flety z Biedronki! Nie kupować w sklepach zabawkowych tylko w sklepie muzycznym. Flet musi kosztować przynajmniej 30 zł.
Kupiłam więc polecany tu ostatnio flet YAMAHA za 30zł. Przyjechałam do domu, odszukałam ten z biedronki. I co się okazuje? Że są IDENTYCZNE!!!!!. Yamaha ma tylko swój znaczek na przodzie, a poza tym kompletnie niczym się nie różnią! Nawet wagę mają taką samą ( zważyłamsmile) Obydwa tak samo piszczą ( no ale ja grać nie potrafięsmile
No i mnie szlag trafił...
Flet z Biedronki:
www.papierniczy-sklep.pl/pl/p/Flet-plastikowy-prosty/276
Flet Yamaha
allegro.pl/flet-prosty-szkolny-yamaha-yrs-24-b-barok-mx-music-i4601423632.html
PS. Panii na basenie nie podobają się kąpielówki mojego syna. Następnym razem go w takich nie wpuści- tak mu powiedziałasad
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Flet 12.09.14, 18:32
      wydrukowałabym na papierze samoprzylepnym na domowej drukarce logo i nakleiła na flet.
      o kapielówki dopytaj, na niektórych pływalniach mają swoje "widzimisię" regulaminowe i jak sa za długie za szerokie ,z troczkami,kieszeniami i metalowymi czesciami to nie wpuszczją. na pewno nie chodziło o kolor wink
      • niektorymodbija Re: Flet 12.09.14, 19:10
        Kupiłam flet w Biedronce z ciekawości. Nie stroi. I w związku z tym do nauki ani grania die nie nadaje. Fletu yamahy w ręce nie miałam,ale o ile znam te firmę biorąc pod uwagę inne instrumenty - będzie ok.
        Nauczycielka

• bluestarfish Re: Flet 13.09.14, 00:02
          Więc jak na oko, w sklepie rozpoznać, który dobry, a który nie? Faktycznie min, 30 zeta musi kosztować, żeby się nadawał?
          • niektorymodbija Re: Flet 13.09.14, 01:16
            Na oko nie pomogę. Na ucho... może zresztą któryś z Biedronki byłby ok,ale trzeba by było zagrać i sprawdzić. Dlatego lepiej kupić w sklepie muzycznym,gdzie.pracują.muzycy i pomogą wybrać odpowiedni instrument.
            Ps. Ja sobie.kupiłam flet za 27 zł i jest ok. Pewnie i taniej się.da.
    • olga727 Re: Flet 13.09.14, 21:01
      A jeśli dziecko nie wiąże swojej przyszłości z grą na tymże flecie,to też muszę taki drogi kupować ? No i jeszcze jedno pytanie:czy flet MUSI koniecznie być nowy,czy może być z "odzysku"(po kimś) ?
      • krasulas Re: Flet 13.09.14, 21:57
        moja córka ma z Biedronki...za 3,99złsmile
        Pani nauczycielka (znajoma) twierdzi, że na początek mogą być...jeśli ktoś będzie chętny...zmieni na droższy/lepszy
        i finito
        ja nie zmieniam
        córka średnio umuzykalniona
      • agni71 Re: Flet 14.09.14, 13:49
        olga727 napisała:

> A jeśli dziecko nie wiąże swojej przyszłości z grą na tymże flecie,to też muszę
        > taki drogi kupować ?

Taki drogi, to znaczy w jakiej cenie? Bo te nasze Yamahy to 30 zł kosztowały, to chyba nie taki majątek?

> No i jeszcze jedno pytanie:czy flet MUSI koniecznie być n
        > owy,czy może być z "odzysku"(po kimś) ?

pewnie nie musi, tylko trzeba by jakoś go doczyścić (ślina!)
    • magdalenca78 Re: Flet 13.09.14, 23:05
      A mnie jedno ciekawi...Po jakiego grzyba katują dzieci w szkole tą "grą" na flecie prostym?! Co one grają? Bo ja ćwierć wieku temu grałam jakieś pieśni patriotyczne itp., poza tym chyba też jakieś ćwiczenia z solfeżu...Mieliśmy beznadziejnego, starego, obleśnego nauczyciela, który w dodatku - gdy komuś coś nie wychodziło - lubił demonstrować na flecie delikwenta jak się powinno grać...Tym bardziej te lekcje były od czapy, że było to w szkole muzycznej, więc przedmiot był potraktowany wyjątkowo po macoszemu i zupełnie bez żadnego pomysłu.

Co jest w programie przedmiotu "muzyka" w szkole? Czy dzieci słuchają nagrań muzyki klasycznej? Uczą się odróżniania stylów, instrumentów itd?
      • lucyjkama Re: Flet 14.09.14, 08:54
        > lubił demonstrować na flecie delikwenta jak się powinno grać..

Bleee. Na szczęście moja klasa grała na dzwonkach smile
        • olga727 Re: Flet 14.09.14, 08:58
          U mnie w podstawówce nie było fletu,ale za to był obowiązkowy chór szkolny. Na każdej uroczystości patriotycznej była jedna sztandarowa piosenka : "Ukochany kraj..."(do dziś brzmi mi to w uszach wink )
          • niektorymodbija Re: Flet 14.09.14, 10:12
            Błędne koło. Dziecko średnio umuzykalnione- kupujemy niestrojacy flet. Efekt- dziecko nie ma szans wykształcić "muzykalnosci".
            Po kiego grzyba- na to odpowie podstawą
            programowa. Do wygooglania. a na szybko-dzieci maja śpiewać,grać (flet lub dzwonki chromatyczne -koszt ok. 50 zł i ciężkie), plasać (cytat), poznać podstawy teorii, sylwetki kompozytorów itp.
            • lucyjkama Re: Flet 14.09.14, 10:29
              U mnie w szkole się dzwonków nie nosiło. Były w szkole w sali muzycznej i korzystało się na lekcji. Każdy miał oczywiście swoje w domu bo coś tam trzeba było się czasem nauczyć.
              Z obserwacji wyciągam wniosek że z fletem większość dzieci w podstawówce sobie nie radzi bo jakieś 90% rodziców narzeka. Dzwonki są łatwiejsze i przyjemniejsze.
      • agni71 Re: Flet 14.09.14, 13:48
        Ja wiem, czy katują? Moje jakoś sobie radzą, chyba reszta klasy też....
    • solaris31 Re: Flet 14.09.14, 10:30
      flety typu biedronka czy tesco mogą nie stroić, i wtedy będzie to dodatkowa katorga, bo dziecko grając nawet nie usłyszy melodii, która gra, bo będzie ona fałszywa.

to, co na pierwszy rzut oka wydaje Ci się identyczne, wcale identyczne być nie musi - wystarczy jedna dziurka fletu nawiercona o parę stopni nie w tym miejscu, i już jest po normalnym , czystym dźwięku. nie feruj więc wyroków, że flety identyczne, skoro się na tym nie znasz wink

jak kto ma szczęscie, to kupi flecik z biedronki czy tesco, który będzie stroił. ale to raczej na chybił - trafił niestety.

• magdalenca78 Re: Flet 14.09.14, 16:56
        Ja miałam flet altowy T.Jorga, plastikowy, większy, przyjemnie się na nim grało pomijając repertuar smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka