Dodaj do ulubionych

okulary dla dziecka

13.10.14, 15:43
Mam pytanie do mam dzieci w okularach.

Dzis dowiedzialam sie ze moj syn ( 4,5 roku) ma nadwzrocznosc i pani doktor przepisala mu okulary + 0,75 ..Ani ja ani moj maz nie mamy okularow, zadne dziecko wrodzinie tez nie ..wiec jest to dla nas zupelnie nowy temat.
Jakie oprawki byscie polecily dla malych dzieci. Syn chodzi do przedszkola i jest dosyc aktywny. Chcialabym kupic cos co bedzie ładne ..ale tez i trwałe..
Mozecie cos doradzic?
Obserwuj wątek
    • taba18 Re: okulary dla dziecka 13.10.14, 16:21
      Polecam Miraflexy. Moja córka nosi prostokątne. Są gumowe i one są bardzo elastyczne i wytrzymałe, natomiast moja córka ma plastikowe (wytrzymały 3 lata).
    • 08maja Re: okulary dla dziecka 13.10.14, 16:35
      Dla dziecka w tym wieku polecam duże okrągłe okulary, w płaskich prostokątach będzie patrzył dołem a nie przez szkła, oprawki najlepiej plastikowe - są lżejsze i nie odciskają się na nosie , szkła - nietłukące , zakupy warto zrobić nie w dużym sieciowym sklepie tylko w małym renomowanym, najlepiej w okolicy kliniki okulistycznej - w takim zakładzie optyk ( a nie sprzedawca) dobrze dobierze oprawki a naprawa czy dokładne czyszczenie okularów zazwyczaj jest gratis. Warto zwrócić uwagę też na to czy oprawki dobrze trzymają się na uszach - są zagięte, dziecko pewnie dużo bawi się na podłodze i proste będą się zsuwać i spadać.
      Warto jeszcze zasięgnąć opinii drugiego lekarza czy na pewno przy takiej wadzie okulary są potrzebne, moja córka też ma nadwzroczność, okulary nosi 6 lat ( od 10 mies) ale tylko ze względu na zeza, nie ma dodanych plusów
      • zuzu-and-more Re: okulary dla dziecka 13.10.14, 19:54
        Dokładnie,ja bym poszła do drugiego okulisty. U dzieci lekka nadwzroczność jest fizjologiczna wg naszej okulistki- chociaż nie wiem czy taka nasza wada lekka bo moja córa ma 2,5- i też nosi okulary właśnie ze względu na zeza a nie na nadwzroczność.Ja nie polecam okularów z gumką z tyłu- przynajmniej u nas się nie sprawdziły bo w trakcie wygłupów (a takie u mojego dziecia częste) spadały przez tą gumkę Teraz mamy success czy jakoś tak-lekkie plastikowe, mam nadzieję że wytrzymają dłużej niż ostatnie terryflexy smile
        • polaa27 Re: okulary dla dziecka 13.10.14, 23:20
          My mamy Fisher price ze szkłami z poliweglanu z antyrefleksem. To są nasze 3 oprawki, ale dziecko nosi okulary juz 5 lat (od 9mca życia). I szczerze mówiąc codziennie wiele one przechodzą (rzucanie, gryzienie, skakanie z nimi i po nichsmile. Polecam! Są lekkie, elastyczne, bezpieczne (bez metalowych częśći) i wytrzymałe. Mają też różne modele i rozmiary, wiec najlepiej przymierzyć u optyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka