Dodaj do ulubionych

Scotland Yard gra - ktoś zna?

12.12.14, 09:12
https://merlin.pl/Ravensburger-Scotland-Yard_Ravensburger,images_zdjecia,28,RAG261352_1.jpg
Obserwuj wątek
    • azyli Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 10:49
      To dosc stara (97) gra Ravensburgera. Jedna osoba jest zbiegiem i stara sie uciekac przed poscigiem, poruszajac sie roznymi srodkami lokomocji po miescie. Gonia ja detaktywi, kazdy z innego punktu, ale moga kooperowac, naradzac sie i decydowac kto gdzie jedzie. Uciekinier kilka razy w ciagu rozgrywki musi ujawnic swoje polozenie. Wygrywa jesli do konca nie zostanie zlapany, detektywi wygrywaja jesli choc jeden zlapie zloczyncę.
      Rozgrywka jest dosc wartka, gra nadaje sie do rodzinnych rozgrywek, nawet przy sporej roznicy wieku, dzieki kooperacji, jednak wymaga myslenia strategicznego przynajmniej 2 graczy. Fajny patent z tabliczka do zapisywania ruchow.Wg mnie 4 os to minimum. Da sie grac w 3, ale detektywi ruszaja sie wtedy 4 pionkami.
      • agni71 Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 11:02
        dzięki, nie znałam jej wcześniej, zastanawiałam się nad Cluedo, ale ta wydaje mi się ciekawsza. Nas jest pięcioro, więc może uzbierałoby się jednorazowo na rozgrywkę przynajmniej te 4 osoby chętne.
        • azyli Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 11:21
          Cluedo tez fajne, ale do grania rodzinnego z dziecmi, mysle, ze ta sie lepiej sprawdzi. Chyba ze dzieci min 8 lat. W Cluedo jest wiecej samodzielnej analizy i dedukcji, wiec mlodsi gracze maja duzo mniejsze szanse. Do tego wszyscy rywalizuja ze soba kto pierwszy prawidlowo wytypuje kto, gdzie i czym zabił.
          My gramy z 8 i 10 latkiem i roznica w mozliwosciach dedukcyjnych nadal jest widoczna, mlodszy zdecydowanie woli SY
          • agni71 Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 12:57
            No to mam zagwozdkę, bo moje najmłodsze ma 8 lat. Więc może jednak Cluedo?
            SY piszą chyba, że od 10 lat?
            • beverlyja90210 Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 14:12
              Scotland Yard to moim zdaniem najlepsza gra na świecie mamy w domu ta grę od kilunastu ładnych lat, u mnie 8 latki spokojnie w nia graja, gdzieś zapodziała nam sie czapeczka MR X i chetnie bym ja dokupiła. To kultowa gra w naszej rodzinie nie nudzi kupa dobrej rodzinne zabawy, ja nwet nie wiedziałam ze to mzona jeszcze kupic
            • azyli Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 14:30
              Nie wyrazilam sie precyzyjnie dla 8 latka lepsza Scotland Yard i generalnie do rodzinnego grania, Cluedo lepiej grac w gronie o podobnych mozliwosciach dedukcyjnych, bo roznica ta bardzo wplywa na mozliwosc wygranej.
              • mamachlopca1 Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 16:51
                a gdzie ja mozna kupic?
                • kasiaszara Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 18:59
                  co prawda osobiście nie sprawdzałam, ale z gier detektywistycznych, po przeczytaniu kilku bardzo pochlebnych recenzji czaję się na tę merlin.pl/Mr-Jack-gra-planszowa/browse/product/206,1394264.html, co prawda jest tylko dla 2 graczy...
                  • sinceramente Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 19:49
                    Mr. Jack jest świetny i ta cena na merlinie przyzwoita, bo tę grę rzadko można złapać w promocji.

My mamy na Jacka, takie "fazy" czasem gramy do upadłego przez dłuższy okres, aż do obrzydzenia, a potem już nie możemy na niego patrzeć i leży miesiącami w szafie wink
                • agni71 Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 12.12.14, 19:38
                  mamachlopca1 napisała:

> a gdzie ja mozna kupic?

Zdjęcie w pierwszym poście jest linkiem smile

Jak wrzuciłam w ceneo, to mi kilka sklepów wyskoczyło, ale drożej. Jest też na Allegro.
                  • mamachlopca1 Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 13.12.14, 22:25
                    a da sie porownac mr jacka ze scotland yardem?pod katem grania z 9 latkiem(bo 6 latek to chyba za maly).obie gry w podonej cenie no ale obu nie kupie...mamy w domu cluedo-moze ktoras jest do cluedo podobna i nie dublowac?
                    • sinceramente Re: Scotland Yard gra - ktoś zna? 13.12.14, 23:20
                      Mr Jack jest grą dla dwóch osób i to jest typowa rozgrywka 1 na 1. Jedna osoba przestępcą, a druga wciela się w detektywa. Rozgrywka wymaga intensywnego myślenia, planowania ruchów i przewidywania posunięć przeciwnika. Najlepiej się gra, kiedy obaj gracze są "na tym samym poziomie".
                      SY nie znam, ale z tego co czytam, znaczną rolę odgrywa w nim kooperacja i lepiej gra się przy większej liczbie graczy. To wg mnie spora różnica.
                      • gosjana Re: Mr Jack? 14.12.14, 22:57
                        Sinceramente, podpowiedz którą wersję kupić, bo są 3 Mr Jack-i ? grałaś we wszystkie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka