Dodaj do ulubionych

Pierwsze buty

14.09.15, 21:07
Dziewczyny, wiem ze buty to temat na granicy Niemowlaka, ale moze ktoras z Was ma temat rozpracowany.

Nosilam sie z zamiarem kupna butkow dla corki dlugo, ale zaczela juz byc nieco dwunozna, wiec w koncu zawitalam w pobliskim sklepie z bartkami/emelami i po opowiesciach (kompetentnej, jak mi sie wydawalo) sprzedawczyni, macaniu, mierzeniu i puszczaniu dziecka luzem kupilam - tadam! - fajne emele.

Tyle tylko ze te ze zwykla podeszwa mialy byly za niskie w podbiciu dla mego brzdaca, nozka sie zle ukladala, wiec te 'nasze' maja inny kroj i taki... obcasik, wiecie, maly ale jednak. I minimalnie sztywniejsza podeszwe. Dopiero w domu, slepa kura, doczytalam na spodzie ze to jakas 'ortho line', choc pani za lada zapewniala, ze jak najbardziej sie nadaja. Mnie chyba jakas pomrocznosc jasna dopadla...

No i szlag, 170 zl poszlo, i co ja mam teraz z tymi butami zrobic? Wymienic? Czy to moze zaszkodzic?
Czy takie z obcasikiem to buty dla dzieci z jakimis dysfunkcjami stopy, ktorych zdrowe nie powinny uzywac?
sad
Obserwuj wątek
    • agi2507 Re: Pierwsze buty 14.09.15, 21:33
      Jak nieużywane i masz dowód zakupu to zwróć.
    • juuuu7 Re: Pierwsze buty 14.09.15, 22:12
      Wrzuć moze link do tych butów bo ciekawa jestem co to za obcasik?
      Poza tym masz prawo je zwrócić.
      • haus.frau Re: Pierwsze buty 14.09.15, 22:35
        Wlasnie nie wiem, czy w stacjonarnych tez zwrot przysluguje zawsze? Bo ze w internetowych to wiem...

Cos takiego te buciki:
        www.emel.com.pl/PL/shoe,3182,0,0.html
        W opisie oprocz standardowej mowy-trawy pisze o 'obcasie Thomasa', ale tak pisza ze nie wiadomo czy to lecznicze, czy jakis pic na wode nic nie szkodzacy...
        • koralik37 Re: Pierwsze buty 14.09.15, 22:47
          Na moje - nic nie szkodzacy! A do 10 dni jeśli nieużywany można towar zwrócić i w stacjonarnym.
          • eowen Re: Pierwsze buty 15.09.15, 08:06
            Co do zwrotu w sklepach stacjonarnych, to tego nie reguluje ustawa. Zwroty w sklepach internetowych dotyczą umowy na odległość, czyli przypadku, kiedy nie możesz właśnie wejść, zobaczyć, zmierzyć. Dlatego masz prawo do odstąpienia od umowy do 14 dni.

Zadzwoń do sklepu najlepiej i się dowiedz. Niektóre zwroty przyjmują, ale nie wszystkie i mają do tego prawo.
        • kamagama Re: Pierwsze buty 15.09.15, 08:25
          W sklepie stacjonarnym powinna być informacja zwrotów i wymiany.nie reguluje tego ustawa,wiec wszystko zalezy od polityki sklepu w tym zakresie.

Obcas Thomasa jest stosowany przy butach rehabilitacyjnych,moja corka kiedys miała sandalki z takim obcasem,bo nóżki miała za bardzo w x.i wtedy wlasnie mialam zlecone kupowac buty z obcasem Thomasa. nie wiem natomiast czy można buciki z takim obcasem stosować u dzieci,które nie maja stwierdzonych nieprawidłowości czy dopiero zaczynają chodzić.
        • limonka23 Re: Pierwsze buty 15.09.15, 10:07
          Wujek google mówi: Co to jest obcas Thomasa?

To specjalnie wyprofilowany obcas zalecany w przypadku znacznej koślawości stóp i kolan (popularnie zwanej iksem). Ma za zadanie zmienić kierunek siły nacisku, tak aby wygięcie nóg się nie pogłębiało. By spełniał tę funkcję, musi mieć jednak odpowiednią wysokość. Noszenie butów z obcasem Thomasa może zalecić dziecku lekarza ortopeda. Nie należy o tym decydować samemu!

Ja bym oddała te buty.
    • dor1s Re: Pierwsze buty 15.09.15, 13:16
      Mnie sie wydaje, ze ok sa te buty. Jest cala linia kapci z takim obcasem dla dzieci. Poczytaj tu np. slippersfamily.com/co-to-jest-plaskostopie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka