Dodaj do ulubionych

aparat fotograficzny

13.01.16, 12:50
proszę poradźcie - szukam aparatu fotograficznego, nie mam za bardzo kogo się dopytać i doradzić, dlatego tu zadaję to pytanie.
jestem totalnym amatorem, potrzebuję aparatu by cyknąć zdjęcie dzieciom, na wycieczki, w domu, takiego do "codziennego" użytku i by z tego wychodziły fajne fotki, mimo ze z ręki amatora.

chciałabym zeby:
był łatwy w obsłudze, łatwy do ogarnięcia (jestem techniczną nogą)
robił ładne zdjęcia w plenerze ale i we wnętrzach - (obecny aparat jakim mam we wnętrzach robi poruszone, rozmazane)
cena - nie określam górnej granicy, na pewno nie wydam na aparat 10 tyswink ale tez nie musi być to za 1 tys zł.
fajnie gdyby można nim bylo tez nagrywac krótki filmiki, ale to niekonieczny wymóg.

Macie fajne, sprawdzone aparaty ?
Obserwuj wątek
    • tunia177 Re: aparat fotograficzny 13.01.16, 13:27
      hej,
      miałam zwykłego kompakta, później kupiłam (dostałam) lustrzankę- ale zabrakło mi chyba samozaparcia (czasu) żeby ogarnąć jej wszystkie opcje, dodatkowo dość spora gabarytowo + wymienna optyka- to wszystko powodowało, że na spontaniczne wypady jej nie zabierałam i kończyło się na robieniu zdjęć telefonem komórkowym. Brakowało mi też opcji nagrywania filmików (głównie na występy dziecięce).
      Dlatego zdecydowałam się niedawno na zakup aparatu NIKON P610.
      Póki co spełnia wszystkie moje oczekiwania - (b. ładne zdjęcia, funkcja auto ale tez w miarę chęci można pobawić się w ręczne ustawienia, ma sporo dedykowanych "programów"- np. zdjęcia pod światło- jak dla mnie rewelacyjna opcja. Można tez nagrywać filmiki w opcji fulHD, a także tworzyć filmy poklatkowe.

Jest to cos pomiędzy zwyklym kompaktem a lustrzanką -tzw bridge camera.

Obecnie dodatkowo Nikon ma promocję- zwracają 300 zl przy zakupie tego modelu.

• magia Re: aparat fotograficzny 13.01.16, 13:32
      SONY RX100
      Odkąd go mam przestałam używać lustrzanki.
      lubię go za lekkość i prostotę. Zdjęcia sliczne.
    • baba_za_kolkiem Re: aparat fotograficzny 13.01.16, 13:51
      Mogę polecić Nikona d5000, który użytkuję od jakichś kilku dobrych lat, jest rewelacyjny, inuticyjna obsługa a zdjęcia miodzio. Tylko dokupuję różne obiektywy i filtry. Sam aparat jest genialny. Jestem amatorką i zdjęcia wychodzą przepiękne, ale nauczyłam się już mądrze kadrować (moim skromnym zdaniem smile
      • 0biecanka Re: aparat fotograficzny 13.01.16, 16:50
        Popieram propozycję Tuni - NIKON P610 jest super i w obsłudze i w jakości zdjęć.

• gryzek11 Re: aparat fotograficzny 14.01.16, 08:15
          dzięki za polecenia
          a powiedźcie jak nikon p610 robi zdjęcia w mieszkaniu, w pomieszczeniach, gdzie jest gorsze światło. U mnie w starym apracie głównie z tym jest problem-ze zdjęcia są mocno poruszone we wnętrzach, dlatego szukam aparatu takiego, zeby robił fajne foty też w pomieszczeniach.
    • aniam123 Re: aparat fotograficzny 14.01.16, 08:41
      Aby mieć dobre zdjęcia w kiepskich warunkach oświetleniowych musisz kupić aparat z jasnym obiektywem. Najlepiej 1.4 lub 1.8. Poszukaj w zaawansowanych kompaktach lub rozważ zakup bezlusterkowca z wymienną optyką (jeśli cena nie jest podstawowym kryterium). I wcale to nie musi być Nikon czy Canon.
      W sieci mnóstwo informacji na ten temat. Dla mnie najbardziej obiektywnym jest portal optyczne.pl, prowadzi go fizyk z dużą wiedzą i doświadczeniem. Znajdziesz tam mnóstwo testów i opinii użytkowników różnego sprzętu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka