Dodaj do ulubionych

kombinezon dla noworodka

08.07.16, 13:47
Witam. Pisze bo potrzebuje pomocy smile W jakim rozmiarze kupic kombinezon dla noworodka? 56 czy moze 62? nie utop sie w tym 62? Termin na polowe listopada, wiec teoretycznie cala zima przed nami.
Obserwuj wątek
    • anka.g1 Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 13:52
      Radziłabym kupić i taki i taki. Myślę, że swobodnie tuż po narodzinach przyda się 56, a jak sama zauważyłaś cała zima przed Wami więc i 62 bedzie potrzebne.
      • palladium88 Re: kombinezon dla noworodka 12.07.16, 22:00
        Też tak myślę. Moja z grudnia i miałam właśnie 2, w pierwszym było jej przytulnie i bezpiecznie dość długo, bo ze 3 miesiące, wolała ciaśniej niż w większym. Drugi dopiero kiedy w pierwszy nie mogłam jej wcisnąć, a kawał baby była smile I kupiłam używane na aukcji, więc nie było źle.
    • ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 14:08
      Dla listopadowego dziecka miałam 68 i wystarczył do wiosny. Na zimniejsze dni wolałam wełniany śpiworek.
    • kora.bez.loginu Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 15:06
      Gdy kupiliśmy w Smyku rozmiar 56, zakładaliśmy go do końca zimy, a córka z połowy października smile
      Zależy od rozmiarówki , w tym na początku się zapadała , ale cóż wink
    • rulsanka Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 15:23
      Kup większy, noworodkowi i tak wszystko jedno czy ma za duże ubranko.
      • rosynanta Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 16:04
        rulsanka napisała:

> Kup większy, noworodkowi i tak wszystko jedno czy ma za duże ubranko.

Poza tym znacznie łatwiej wsadzić noworodka w za duże wink Miałam kombinezon na 56, moje dziecko urodziło się malutkie (51 cm, niecałe 3 kg), wciskanie w kombinezon było koszmarem.

Rozważyłabym śpiworek raczej, jest bardziej uniwersalny.
    • panizalewska Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 19:50
      Też polecam śpiworek, nawet taki jednocześnie do fotelika samochodowego. Tak w ogóle to mam na zbyciu, moje dziecko z połowy marca. Mam zimowego "króliczka" z nóżkami i taki fuksjowy do fotelika. Oba na 0-3 miesiące
    • indjanek Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 20:46
      Bliżej porodu będziesz wiedziała jak duże jest dziecko. Jakiego wy z mężem jesteście wzrostu?
      Wygodniejszy dla mamy i dziecka jest luźniejszy.
      Na początku dziecko rośnie najszybciej więc kupiłabym minimum 1 rozm. więcej niż dziecię. U nas syn ur. 14.11. 56 cm, śpiwór 68 ledwo wystarczył, kombinezon 62 zrobił się za mały w lutym. Ale mąż ma 185, ja mniejszawink

Ja bym w dwóch egzemplarzach nie kupowała (oba dostaliśmy) jeśli już to 1 duży z opcją zwrotu w razie gdyby dziecko urodziło się baaardzo małe. Chociaż szwagierka wcześniaczkę ubierała w za duży i żyje.

Do samochodu mieliśmy gruby ocieplany pajac plus koc w trakcie przenoszenia. Łatwo dziecko spocić- w aucie masz przeważnie kilkanaście stopni.
      • indjanek Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 21:24
        Aha, zależy gdzie mieszkasz, u nas zimno zrobiło sie dopiero w styczniu ( -10), wcześniej było +10, więc ten grubszy pajac, kocyk i osłona gondoli dawały radę na początku albo cienko pod spodem i kombinezon.

Aaaa i trafił nam sie taki egzemplarz, że pierwsze 3 tyg i tak siedzieliśmy prawie w domu i się karmiliśmy wink
      • zmeczona_mama83 Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 21:55
        Indjanek ma rację, lepiej poczekać aż będzie wiadomo jak duże będzie dziecko. Mój się urodził w listopadzie, kawał chłopa i rósł bardzo szybko, rozmiar 56 był już na starcie za mały, w 62 "pochodził" chwilę, szybko przeszliśmy na 68. Kombinezon najpierw 68, później pod koniec zimy i wczesna wiosną rozmiar 74, łatwiej było luźniejszy założyć.
        U nas też listopad i grudzień był ciepły, dopiero w styczniu przyszły mrozy.
      • ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 09.07.16, 12:35
        Moi synowie mieli zbliżone wymiary przy urodzeniu, ale starszy nabierał trochę więcej niż minimum, a młodszy cały czas rośnie w oczach i jest w górze siatki centylowe. Starszy nosił kombinezon przez ponad 4 miesiące, a na młodszego był za mały po dwóch.
    • landora Re: kombinezon dla noworodka 09.07.16, 07:39
      Moje dziecko topiło się w 56 (urodzone w styczniu). Pod koniec zimy nosił już 62.
      Kuzynki córka miała 62cm w dniu urodzin. Nie ma reguły.
    • baba_za_kolkiem Re: kombinezon dla noworodka 12.07.16, 22:28
      Moj rozmiaru 56 nigdy nie nosił, od razu 62. Nie wyobrazam sobie wciskac noworodka w przymaly lub nawet taki akuratny kombinezon. Kup 62.
      • landora Re: kombinezon dla noworodka 12.07.16, 23:21
        Zależy jakie się urodzi. Dużo za duży kombinezon też nie jest wygodny. Syn miał 52cm, gdy się urodził - w 62 nam po prostu ginął.
    • lidek0 Re: kombinezon dla noworodka 13.07.16, 06:49
      Kup jeden większy, bez sensu wydawać pieniądze na dwa.
      • julusiak Re: kombinezon dla noworodka 13.07.16, 12:21
        Ja kupiłam na 62 cm,córka urodziła się mając 57cm trochę był luźny ale lepiej za duży niż za mały zwłaszcza ze kombinezony mają trochę zawyżona rozmiarów kę.
    • mika8001 Re: kombinezon dla noworodka 13.07.16, 12:20
      Dla listopadowego dziecka miałam 56, 62 i 68. 68 miał chyba z 2 razy tylko na sobie.
      • sandrasj Re: kombinezon dla noworodka 15.07.16, 12:50

Syn urodził się 28.12, 50 cm długości i miałam kombinezon ze Smyka 62, do końca zimy do niego nie dorósł. Dobrze że dostałam inny bardziej miękki i odrobinę mniejszy od kuzynki , ten ze smyka założyliśmy może raz.
        • aw861029 Re: kombinezon dla noworodka 30.09.16, 17:45
          Hej. Mam podobny problem- termin porodu mam na 15grudnia 2016. Na dzien dzisiejszy z usg corcia wydaje sie byc "duza" jak na ten tc. Ja sama jestem wysoka 175cm a maz jeszcze wyzszy. (nasze wymiary urodzeniowe: ja- 58cm i 3600g, maz- 61cm i 3600g) Chcialam zakupic kombinezon-spiworek, mam dwa upatrzone z cocodrillo, musze zdecydowac sie na jeden. Do wyboru mam rozm. 56-62 lub 68. Chcialabym aby starczyl do marca. Co radzicie??
          • ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 01.10.16, 09:09
            Zdecydowanie 68. Dziecku naprawdę będzie wszystko jedno.
            • szczesliwaczworka Re: kombinezon dla noworodka 03.10.16, 14:22
              no bez przesady... na pewno nie 68 z coccodrillo dla noworodka, nawet dużego jeśliby był. kupiony dla styczniowego noworodka w ubiegłym roku 62 z coccodrillo nawet nie został nałożony. jeśli kombinezon, śpiworek ma być na spacery do wózka to pół biedy ale weż ubierz noworodka w 68 i do fotelika, gdzie są pasy nie tylko naramienne...
              • aw861029 Re: kombinezon dla noworodka 07.10.16, 09:53
                Obawiam sie tego, ze kupujac spiworek 62 wystarczy mi na grudzien i styczen czyli 1-1.5 miesiaca, gdzie i tak pewnie wiekszosc czasu spedzimy w domu. Zas luty i marzec bede zmuszona i tak kupic wiekszy cieply spiworek bo to nadal zima.. A tak pomyslalam ze moglabym opekac jednym spiworkiem 68 a potem kupic taki kombinezon misiowaty typowo na wiosne znajac juz wymiary mojego szkraba☺
                Fajnie by bylo gdybyscie przy okazji pisaly kiedy urodzone i jakie duze maluszki Wam sie rodzily.
              • ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 07.10.16, 12:38
                Do fotelika jest tylko i wyłącznie śpiworek, nie zapniesz dobrze pasów na kombinezonie. Mój starszy miał kombinezon 68 do wózka i w życiu nie kupowałabym mniejszego, a mój starszy wcale wielkoludem nie był. Młodszy jeszcze jako noworodek zaczął nosić ten sam kombinezon. 62 miałam pożyczone i założyłam mu 2 razy. Strata pieniędzy. Nie kupuję w Coccodrillo, nie znam ich rozmiarówki.
                • ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 07.10.16, 12:48
                  Starszy z końca listopada, młodszy z marca. Obaj byli średni i podobni wagowo przy urodzeniu, ale młodszy nabierał jak pączek w maśle. Nie ma co sugerować się orientacyjną wagą, bo naprawdę możesz się zdziwić (jak ja). Starszemu na początku nie wkładałam rąk w rękawy tego kombinezonu, a jemu to naprawdę było wszystko jedno i do wiosny wystarczył nam tylko jeden kombinezon. Tak Bogiem a prawdą wolałam śpiworek - łatwo można dziecko rozpiąć, gdy wchodzisz do nagrzanego sklepu, a także nie ma problemu wkładania dziecku rąk czy nóg w rękawy i nogawki, co małe dzieciaki 'kochają'.
          • mika8001 Re: kombinezon dla noworodka 07.10.16, 08:43
            Wrzesniowemu dziecku coccodrillo 68 założyłam chyba w lutym. Drugie (duże) z końca listopada nie dorosło do niego przez pierwszą zimę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka