19b3atka90 08.07.16, 13:47 Witam. Pisze bo potrzebuje pomocy W jakim rozmiarze kupic kombinezon dla noworodka? 56 czy moze 62? nie utop sie w tym 62? Termin na polowe listopada, wiec teoretycznie cala zima przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka.g1 Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 13:52 Radziłabym kupić i taki i taki. Myślę, że swobodnie tuż po narodzinach przyda się 56, a jak sama zauważyłaś cała zima przed Wami więc i 62 bedzie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
palladium88 Re: kombinezon dla noworodka 12.07.16, 22:00 Też tak myślę. Moja z grudnia i miałam właśnie 2, w pierwszym było jej przytulnie i bezpiecznie dość długo, bo ze 3 miesiące, wolała ciaśniej niż w większym. Drugi dopiero kiedy w pierwszy nie mogłam jej wcisnąć, a kawał baby była I kupiłam używane na aukcji, więc nie było źle. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 14:08 Dla listopadowego dziecka miałam 68 i wystarczył do wiosny. Na zimniejsze dni wolałam wełniany śpiworek. Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 15:06 Gdy kupiliśmy w Smyku rozmiar 56, zakładaliśmy go do końca zimy, a córka z połowy października Zależy od rozmiarówki , w tym na początku się zapadała , ale cóż Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 15:23 Kup większy, noworodkowi i tak wszystko jedno czy ma za duże ubranko. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 16:04 rulsanka napisała: > Kup większy, noworodkowi i tak wszystko jedno czy ma za duże ubranko. Poza tym znacznie łatwiej wsadzić noworodka w za duże Miałam kombinezon na 56, moje dziecko urodziło się malutkie (51 cm, niecałe 3 kg), wciskanie w kombinezon było koszmarem. Rozważyłabym śpiworek raczej, jest bardziej uniwersalny. Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 19:50 Też polecam śpiworek, nawet taki jednocześnie do fotelika samochodowego. Tak w ogóle to mam na zbyciu, moje dziecko z połowy marca. Mam zimowego "króliczka" z nóżkami i taki fuksjowy do fotelika. Oba na 0-3 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 20:46 Bliżej porodu będziesz wiedziała jak duże jest dziecko. Jakiego wy z mężem jesteście wzrostu? Wygodniejszy dla mamy i dziecka jest luźniejszy. Na początku dziecko rośnie najszybciej więc kupiłabym minimum 1 rozm. więcej niż dziecię. U nas syn ur. 14.11. 56 cm, śpiwór 68 ledwo wystarczył, kombinezon 62 zrobił się za mały w lutym. Ale mąż ma 185, ja mniejsza Ja bym w dwóch egzemplarzach nie kupowała (oba dostaliśmy) jeśli już to 1 duży z opcją zwrotu w razie gdyby dziecko urodziło się baaardzo małe. Chociaż szwagierka wcześniaczkę ubierała w za duży i żyje. Do samochodu mieliśmy gruby ocieplany pajac plus koc w trakcie przenoszenia. Łatwo dziecko spocić- w aucie masz przeważnie kilkanaście stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 21:24 Aha, zależy gdzie mieszkasz, u nas zimno zrobiło sie dopiero w styczniu ( -10), wcześniej było +10, więc ten grubszy pajac, kocyk i osłona gondoli dawały radę na początku albo cienko pod spodem i kombinezon. Aaaa i trafił nam sie taki egzemplarz, że pierwsze 3 tyg i tak siedzieliśmy prawie w domu i się karmiliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: kombinezon dla noworodka 08.07.16, 21:55 Indjanek ma rację, lepiej poczekać aż będzie wiadomo jak duże będzie dziecko. Mój się urodził w listopadzie, kawał chłopa i rósł bardzo szybko, rozmiar 56 był już na starcie za mały, w 62 "pochodził" chwilę, szybko przeszliśmy na 68. Kombinezon najpierw 68, później pod koniec zimy i wczesna wiosną rozmiar 74, łatwiej było luźniejszy założyć. U nas też listopad i grudzień był ciepły, dopiero w styczniu przyszły mrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 09.07.16, 12:35 Moi synowie mieli zbliżone wymiary przy urodzeniu, ale starszy nabierał trochę więcej niż minimum, a młodszy cały czas rośnie w oczach i jest w górze siatki centylowe. Starszy nosił kombinezon przez ponad 4 miesiące, a na młodszego był za mały po dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: kombinezon dla noworodka 09.07.16, 07:39 Moje dziecko topiło się w 56 (urodzone w styczniu). Pod koniec zimy nosił już 62. Kuzynki córka miała 62cm w dniu urodzin. Nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: kombinezon dla noworodka 12.07.16, 22:28 Moj rozmiaru 56 nigdy nie nosił, od razu 62. Nie wyobrazam sobie wciskac noworodka w przymaly lub nawet taki akuratny kombinezon. Kup 62. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: kombinezon dla noworodka 12.07.16, 23:21 Zależy jakie się urodzi. Dużo za duży kombinezon też nie jest wygodny. Syn miał 52cm, gdy się urodził - w 62 nam po prostu ginął. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: kombinezon dla noworodka 13.07.16, 06:49 Kup jeden większy, bez sensu wydawać pieniądze na dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
julusiak Re: kombinezon dla noworodka 13.07.16, 12:21 Ja kupiłam na 62 cm,córka urodziła się mając 57cm trochę był luźny ale lepiej za duży niż za mały zwłaszcza ze kombinezony mają trochę zawyżona rozmiarów kę. Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: kombinezon dla noworodka 13.07.16, 12:20 Dla listopadowego dziecka miałam 56, 62 i 68. 68 miał chyba z 2 razy tylko na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: kombinezon dla noworodka 15.07.16, 12:50 Syn urodził się 28.12, 50 cm długości i miałam kombinezon ze Smyka 62, do końca zimy do niego nie dorósł. Dobrze że dostałam inny bardziej miękki i odrobinę mniejszy od kuzynki , ten ze smyka założyliśmy może raz. Odpowiedz Link Zgłoś
aw861029 Re: kombinezon dla noworodka 30.09.16, 17:45 Hej. Mam podobny problem- termin porodu mam na 15grudnia 2016. Na dzien dzisiejszy z usg corcia wydaje sie byc "duza" jak na ten tc. Ja sama jestem wysoka 175cm a maz jeszcze wyzszy. (nasze wymiary urodzeniowe: ja- 58cm i 3600g, maz- 61cm i 3600g) Chcialam zakupic kombinezon-spiworek, mam dwa upatrzone z cocodrillo, musze zdecydowac sie na jeden. Do wyboru mam rozm. 56-62 lub 68. Chcialabym aby starczyl do marca. Co radzicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 01.10.16, 09:09 Zdecydowanie 68. Dziecku naprawdę będzie wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwaczworka Re: kombinezon dla noworodka 03.10.16, 14:22 no bez przesady... na pewno nie 68 z coccodrillo dla noworodka, nawet dużego jeśliby był. kupiony dla styczniowego noworodka w ubiegłym roku 62 z coccodrillo nawet nie został nałożony. jeśli kombinezon, śpiworek ma być na spacery do wózka to pół biedy ale weż ubierz noworodka w 68 i do fotelika, gdzie są pasy nie tylko naramienne... Odpowiedz Link Zgłoś
aw861029 Re: kombinezon dla noworodka 07.10.16, 09:53 Obawiam sie tego, ze kupujac spiworek 62 wystarczy mi na grudzien i styczen czyli 1-1.5 miesiaca, gdzie i tak pewnie wiekszosc czasu spedzimy w domu. Zas luty i marzec bede zmuszona i tak kupic wiekszy cieply spiworek bo to nadal zima.. A tak pomyslalam ze moglabym opekac jednym spiworkiem 68 a potem kupic taki kombinezon misiowaty typowo na wiosne znajac juz wymiary mojego szkraba☺ Fajnie by bylo gdybyscie przy okazji pisaly kiedy urodzone i jakie duze maluszki Wam sie rodzily. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 07.10.16, 12:38 Do fotelika jest tylko i wyłącznie śpiworek, nie zapniesz dobrze pasów na kombinezonie. Mój starszy miał kombinezon 68 do wózka i w życiu nie kupowałabym mniejszego, a mój starszy wcale wielkoludem nie był. Młodszy jeszcze jako noworodek zaczął nosić ten sam kombinezon. 62 miałam pożyczone i założyłam mu 2 razy. Strata pieniędzy. Nie kupuję w Coccodrillo, nie znam ich rozmiarówki. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: kombinezon dla noworodka 07.10.16, 12:48 Starszy z końca listopada, młodszy z marca. Obaj byli średni i podobni wagowo przy urodzeniu, ale młodszy nabierał jak pączek w maśle. Nie ma co sugerować się orientacyjną wagą, bo naprawdę możesz się zdziwić (jak ja). Starszemu na początku nie wkładałam rąk w rękawy tego kombinezonu, a jemu to naprawdę było wszystko jedno i do wiosny wystarczył nam tylko jeden kombinezon. Tak Bogiem a prawdą wolałam śpiworek - łatwo można dziecko rozpiąć, gdy wchodzisz do nagrzanego sklepu, a także nie ma problemu wkładania dziecku rąk czy nóg w rękawy i nogawki, co małe dzieciaki 'kochają'. Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: kombinezon dla noworodka 07.10.16, 08:43 Wrzesniowemu dziecku coccodrillo 68 założyłam chyba w lutym. Drugie (duże) z końca listopada nie dorosło do niego przez pierwszą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś