Dodaj do ulubionych

plecak/ tornister dla 6latka

15.07.16, 19:48
Pomocy!!!! Pliiiiiiiissss!!!! Chcialabym mieć juz z głowy zakup plecaka/ tornistra dla mojego pierwszaka. 6latek ma 118 cm wzrostu i wazy ok 20 kg. Nie mam możliwości za bardzo zmierzyc mu tych modeli bo mieszkam w miejscu gdzie mozna kupic co najwyzej plecak no name a i to czasem zbyt wiele... Od czytania i oglądania pomieszalo mi się już kompletnie. W kazdym razie rozwazam plecak topgal z rowerem ale wydaje mi sie jednak zbyt duzy ( moze sie mylę?) lub hwrlitz smart ale tu tez nie wiem czy bedzie ok na dziecko o tym wzroscie... A moze jeszcze co innego? Pomożecie? wink
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.07.16, 20:14
      Kobieto, w topgalu z rowerem twoje dziecko utonie!
      • olafowamama Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.07.16, 20:21
        Tak właśnie myślałam. Zmylił mnie jedynie ich opis, że polecany dla 1 klasisty i zdjęcie dziecka z tymże na plecach (dziecko teoretycznie ma 120 cm wzrostu) Zanim coś kupię to zwariuję ... A co myślisz o smarcie?? Z moich pomiarów wynika, że też za duży, ale łudze się, że coś nie tak interpretuję...
        • hugo43 Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.07.16, 20:26
          Mój syn ma że 125 cm i plecak 38 cm wysoki pasuje idealnie.
        • saszanasza Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.07.16, 22:10
          Uważam, że te z Endo będą ok. Są bardzo podobne do starego herlitza mini:
          www.rossmann.pl/porzadny_tornister
          • olafowamama Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.07.16, 22:36
            allegro.pl/showitem/description/6313649368.html
            A czy to przypadkiem nie jest to samo ? ??
            • saszanasza Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.07.16, 22:56
              olafowamama napisała:

> allegro.pl/showitem/description/6313649368.html
              > A czy to przypadkiem nie jest to samo ? ??

To jest polecany niżej Majewski. Gabarytowo, to samo, ale stylistycznie bardziej podoba mi się endo, ale to kwestia gustu.
              • hugo43 Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 06:54
                Ja mam wrażenie,ze endo-rossmanowy tornister jakoś ciut staranniej wykonany od Majewskiego.
    • agulag76 Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.07.16, 21:09
      herlitz mini - moja córka miała 116 cm jak poszła rok temu do szkoły... jest idealny dla niskiego i drobnego dziecka
    • lee_a Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.07.16, 21:39
      kup plecak St.Majewski - fajny, mały, niedrogi, usztywniony i spokojnie starczy co najmniej na kilka dobrych miesięcy. Za 40-50 zł są na allegro. Może nie starczy na trzy lata ale za tę cenę nie będzie żal. A dzieciak sie nie nadźwiga przynajmniej. Mojej córce starczył na całą pierwsza klasę. Do drugiej kupiliśmy taki sam tylko z innym obrazkiem.
      • hugo43 Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.07.16, 22:10
        Ja właśnie tak zrobiłam,mamy plecak derform z dinozaurami i tornister z rossmana z przeceny.jakosciowo poprawne,za rok się wymieni.
        • edzia321 Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 00:51
          Ja zamówiłam na zalando te dwa Lässig polecane tu przez kogoś na forum kilka dni temu:
          www.zalando.pl/laessig-plecak-niebieski-l6253a01d-917.html
          www.zalando.pl/laessig-plecak-dunkelblau-l6253i00c-k11.html
          Oba plecaki świetne, bardzo lekkie, zgrabne, lekko usztywniane plecy, bardzo dużo różnych przegródek, kieszonek, przednia termiczna, w plecaku mieści się format A4. Myślę, że sprawdzi się w pierwszej klasie. Syn wybrał ten drugi www.zalando.pl/laessig-plecak-dunkelblau-l6253i00c-k11.html tylko ze względu na kolorystykę, która bardziej mu się podobała. Miałam jeszcze jeden kod więc cena też niezła smile
          • saszanasza Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 09:54
            edzia321 napisał:

> Ja zamówiłam na zalando te dwa Lässig polecane tu przez kogoś na forum kilka dn
            > i temu:
            > www.zalando.pl/laessig-plecak-niebieski-l6253a01d-917.html
            > www.zalando.pl/laessig-plecak-dunkelblau-l6253i00c-k11.html
            > Oba plecaki świetne, bardzo lekkie, zgrabne, lekko usztywniane plecy, bardzo dużo różnych przegródek, kieszonek, przednia termiczna, w plecaku mieści się format A4. Myślę, że sprawdzi się w pierwszej klasie. Syn wybrał ten drugi www.zalando.pl/laessig-plecak-dunkelblau-l6253i00c-k11.html tylko ze względu na kolorystykę, która bardziej mu się podobała. Miałam jeszcze jeden kod więc cena też niezła smile

Lassing ma 41 cm długości i szelki montowane na samej górze, nie da się więc nimi wyregulować plecaka. Dziecku o wzroście 116 cm będzie zwisał do nóg
            • ewolajda88 Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 10:15
              Saszanasza, a co doradzisz dla drobnej 7latki (121cm, 20kg)? Chcę coś lekkiego, mieszczacego a4, nie dziecinnego bardzo. Mamy tornister Tiger, potrzebuję czegoś na zmianę - luzny dzień w szkole, czy wycieczka.
              • ewolajda88 Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 10:19
                Myslalam, ze ten lassig bedzie ok
              • patatajowa Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 10:31
                www.zalando.pl/jack-wolfskin-berkeley-s-plecak-ja443n002-j11.html
                www.zalando.pl/laessig-plecak-striped-magenta-l6253i008-t11.html
                www.zalando.pl/jack-wolfskin-little-joe-plecak-ja443c00k-m13.html
                www.zalando.pl/herschel-plecak-popsicle-cobalt-cobalt-crosshatch-red-h1553i00c-k12.html
                www.zalando.pl/gap-plecak-air-stream-blue-gp053i009-k11.html
            • edzia321 Re: plecak/ tornister dla 6latka 30.07.16, 15:55
              Syn ma 117 cm wzrostu i do nóg mu nie zwisa.
              ludzie.gazeta.pl/ludzie/0,120535,10446067.html?user=edzia321&photoId=1223534
          • ewolajda88 Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 10:01
            Edzia, mam wielka prośbę - moglabys mi zmierzyc oba modele? W kazdym sklepie podaja inne wymiary i zglupialam. Zalezy mi na jak najmniejszym dla corki (ale mieszczącym a4). Nie wiem jak oni mierzą - chyba na plasko w opakowaniu-stad roznice...
            • edzia321 Re: plecak/ tornister dla 6latka 30.07.16, 15:53
              Pewnie już nieaktualne, ale byłam na urlopie i nie zaglądałam na forum. Zostawiliśmy ten plecak:
              www.zalando.pl/laessig-plecak-dunkelblau-l6253i00c-k11.html
              i absolutnie nie jest duży, długość pleców mierzona na płasko to 41 cm. Syn jest drobny, ma 117 cm wzrostu i jest ok. Ma też pasek biodrowy.
              ludzie.gazeta.pl/ludzie/0,120535,10446067.html?user=edzia321&photoId=1223534
    • mea8 Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 10:11
      Ja polecam plecak Tiger Titanum z Allegro. Moj synio mlodszy mial zaledwie 116 cm jak szedl do 1 klasy. We wszystkich topgalach i innych herlitzach wygladal jak maly slimak z wielkim domem na plecach. Kupilam tego tigera i to byl strzal w 10. Co prawda w czerwcu nadawal sie do wyrzucenia ale drogi nie byl. Teraz do 2 klasy kupilam mu topgala, ale tego najmniejszego z nowej kolekcji i wyglada ok, ale ma juz 125 cm wzrostu.
      • aneta-0011 Re: plecak/ tornister dla 6latka 19.07.16, 14:06
        Ja również polecam Tigera. Mój syn o tym samym wzroście nosił go cały tamten rok i jest jak nowy. W tym roku również będzie go nosił. Jako jedyny wygląda ok na drobnych i szczupłych dzieciaczkach a do tego bez problemu mieści format A4.
    • ladyjane Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 13:49
      Mój był niższy i lżejszy jak dostał herlitza smarta. Nie powiedziałbym, że jest za duży. Według mnie w sam raz.
      • i_love_strawberry Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 15:27
        Mój synek był drobniutki i niski a jednak wielki Topgal polubił najbardziej, choć droga do niego była kręta. Po roku pisałam podsumowanie na forum.

i_love_strawberry 21.08.15, 00:28
        Ja rok temu miałam takie same dylematy, synek drobniutki był.
        Herlitz Mini się u nas nie sprawdził, choć mi się podobał tongue_out Okazał się za mały i przede wszytkim miał za mało przegródek wink Skończył w piwnicy. Majewskiego mamy kilka rzeczy m.in plecak na zajęcia sportowe i piórnik. Obie rzeczy są poniżej normy jakościowej, którą akceptuję. No ale to trzeba przetestować, bo przy zakupie prezentują się jako ładne i porzadne wink
        W połowie roku kupiłam Topgal i mimo, ze duży i niektórzy mówią, ze cieżki, to dla nas jest super. Po pół roku wygląda jak nowy, jest dużo przegródek i innych fajnych rozwiązań (na bidon, dopinka na worek i takie tam inne fajne cuda). SYnek go uwielbia mimo, ze na początku wyglądał jak ślimak z wielką muszlą na plecach tongue_out
        • ewolajda88 Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 15:41
          No wlasnie nie kumam tego. Dziewczyny na forum polecaja topgale dla dziecka ok 130cm, a producent pisze ze dla dziecka 120cm też bedzie ok i weź tu czlowieku bądź mądry...
          • mea8 Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 16:06
            Wiesz, producent chce sprzedac. To jest swietny plecak, zlego slowa nie mozna powiedziec. Ale jest duzy. Mam topgala polecanego do klas 2-3, starszy syn dostal go w 3 klasie. I byl ok. Ale mlody wtedy mial sporo ponad 130cm. Plecak nadal w swietnym stanie - idą teraz do 5 klasy. Ale mlodszemu, duzo mniejszemu i drobniejszemu bym go nie dala. Za wielki.
            • saszanasza Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 17:20
              Ja swojej 8 latce do 3 klasy kupiłam Topgala, który na stronie producenta jest odpowiedni dla dzieci do klasy 1. Topgale są duże. Nawet te małe są duże.
    • olafowamama Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 22:01
      Dzięki dziewczyny! Jestescie wielkie! Decyzja zapadła. Bierzemy endo. Synek zachwycił się modelwm z formułą smile ufff... Kamien z serca wink
      • hugo43 Re: plecak/ tornister dla 6latka 16.07.16, 23:51
        A to nie jest zeszłoroczny model?
        • hanka08 Re: plecak/ tornister dla 6latka 17.07.16, 00:16
          My po wielu przymierzaniach zdecydowaliśmy kupić Herlitz mini. Synek jest drobny i ma 117 cm. Herlitz pasuje idealnie, ładnie leży na plecach i nie zwisa na tyłek. Dla kręgosłupa nie będzie obciążeniem.
          Nie chcialam kupować plecaka na wyrost z założeniem żeby wystarczył aż do trzeciej klasy. Potrzebowałam do pierwszej na obecny wzrost i wagę dziecka.
          • ladyjane Re: plecak/ tornister dla 6latka 19.07.16, 13:50
            A wielkość książek i teczek bierze tu któraś pod uwagę...
            • saszanasza Re: plecak/ tornister dla 6latka 19.07.16, 17:55
              ladyjane napisała:

> A wielkość książek i teczek bierze tu któraś pod uwagę...
              >
              >
              ups...rzeczywiście,wszystkie linkowane plecaki mieszczą co najwyżej kanapkibig_grin
        • olafowamama Re: plecak/ tornister dla 6latka 17.07.16, 08:59
          Właśnie o to samo miałam pytać... Na allegro są tylko właśnie nie wiem czy są JUŻ czy raczej JESZCZE...
          • hugo43 Re: plecak/ tornister dla 6latka 17.07.16, 09:05
            Jak są na Allegro to z zeszłego roku,z przeceny.jeszcze w tym roku rossman nie miał ich w swej ofercie.
    • greenland Re: plecak/ tornister dla 6latka 30.07.16, 21:15
      Zdecydowanie mogę Ci polecić Titanum TigerFans, pod tym linkiem masz ich katalog, nasz jest ten błękitny: www.titanum.pl/katalogi/2014/plecaki_piorniki_sport/index.php?showimage=_4.jpg&screenwidth=1680 . Mój syn poszedł do szkoły jako 7 latek, ale jest malutki, ważył 20 kg i nosił ubrania między 116 a 122. Drobizna, szczupły i mierzyłam mu topgale jakie mam w domu (2 sztuki starszego brata) i nadal są wielkie, a syn idzie teraz do 2 klasy. Najmniejszy topgal w domu ma wymiar 41 x 30 x 21 i nadal jest za wielki. Starszy dostał go do 3 klasy, ale był dużo wyższy od młodszego.
      Na topgale przyjdzie jeszcze czas, bo uważam je za plecaki kapitalne. Syn 4 rok będzie je nosił (ma dwa różne) i nie widać po nich śladów używania. Od 3 do 6 klasy. Jak się kupi uniwersalny wzór to wystarczą na długo. Syn nawet nie wspomina o wymianie plecaka wink
      Co do młodszego, to firma titanum ma kilka plecaków, nazwy podobne, ale wielkości inne.
      I sprawdź dokładnie - Titanum Tiger Fans jest na 4 i 7 stronie w ich katalogu, ale wielkości różne. Mi do sklepu osiedlowego sprowadził go sprzedawca, specjalnie dla nas, kosztował 125 zł więc cena przystępna. Po roku używania nadal wygląda jak nowy. Wczoraj go wyprałam i będzie służył kolejny rok. Wszystko dla pierwszaka się w nim mieści. Jedynie zrezygnowałam z wielkiego piórnika, bo używamy kredek trójkątnych Koh-i-noora (taki grubych) i lepiej się synowi w piórniku saszetce je nosi (taki z klapką) i tym samym śniadaniówka i piórnik w pionie obok siebie nosi. Jak raz chciał piórnik tradycyjny do szkoły, to musiała być śniadaniówka niżej, a na niej piórnik, bo na szerokość obok siebie się nie mieściło.
      Poszukam zdjęcia syna z plecakiem to wrzucę.
      • greenland Re: plecak/ tornister dla 6latka 30.07.16, 21:36
        Drugiego dnia szkoły:
        www.fliperek.republika.pl/502.jpg

www.fliperek.republika.pl/521.jpg

a piórnik coś takiego mamy i polecam, bo lekki i nie trzeba kredek pięknie układać w środku, na co akurat chłopcy czasu nie mają wink
        www.asport.pl/images/deuter/14/saszetki/pencil_case_blue.jpg

• patatajowa Re: plecak/ tornister dla 6latka 30.07.16, 22:00
        no to jak na takie drobne dziecko to ten tiger super wyglada, nie wisi ani nie ma efektu muszli na grzbiecie wink no i ładny kolor z tego co widze...
        • greenland Re: plecak/ tornister dla 6latka 30.07.16, 22:54
          kolor ładny, mimo, że jasny to nawet nie zabrudził się mocno, a to co się ubrudziło, to się ładnie doprało - ręcznie prałam

A dla porównania, tiger u syna (ściągał go już więc dziwna poza) i przed nim kolega z tornistrem Herlitz chyba Smart. Kolega o 3/4 głowy wyższy.
          www.fliperek.republika.pl/98.jpg
          Herlitz na szerokość jest też dużo większy, więc mój by z nim śmiesznie wyglądał.
          • kasiulka32 Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.08.16, 06:09
            A czy do tego Tiger Titanum bez problemu zmieści się teczka A4? Muszę kupić tornister bez mierzenia (dziecko za granicą, małe i drobne), z pomiarów dziecka wychodzi na to, że tornister będzie w porządku. Jednak zanim kupię muszę się upewnić że wejdzie do niego wszystko co pierwszakowi niezbędne wink
            • koala0405 Re: plecak/ tornister dla 6latka 15.08.16, 07:37
              zmieści się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka