Dodaj do ulubionych

HITY i KITY - zabawki

13.08.05, 16:38
Witam!

Od dłuższego czasu przyglądam się różnym zabawkom w sklepach dla dzieci, ale na nic nie mogę się zdecydować. Nie będę ukrywać, że ceny niektórych są oszałamiające... ale ponieważ wydają się mi interesujące - byłabym skłonna wydać trochę kasy, pod warunkiem, że będę miała pewność (a przynajmniej jakieś przesłanki ku temu), że zainteresują również moje dziecko. Stąd też prośba do wszystkich Mam by opisały czym, i w jakim wieku, ich dziecko lubiło się bawić. Ja z mojej strony mogę powiedzieć, że absolutnym HITem mojego 8-miesięcznego synka są:
- żyrafa (jeden z elementów maty TINY LOVE) (tak do 6-tego miesiąca, bo potem pojawił się...);
- robaczek interaktyny TINY LOVE;
- plastikowy, żółty telefonio (nie ma firmy, dostaliśmy używany od koleżanki, ma dwa oczka: jedno jak się przyciśnie to piszczy, drugie jak się pokręci to trzaska, w miejscu nosa ma tarczę tel. z cyframi, która się otwiera, a pod spodem jest zegar, a w miejscu ust - słuchawkę telefoniczną na sznurku);
- pusta plastikowa butelka po wodzie mineralnej na sznurówce;
- słoiczki z jedzeniem smile))

KITY:
- zielony słoń - mój pierwszy przyjaciel (TINY LOVE) (Adaś ani razu się nim nie zainteresował, a mąż przynajmniej raz w tygodniu wypomina, że na darmo wydałam tyle kasy, a nasz synek chętniej się bawi pustymi 'petami' po wodzie mineralnej...);
- gąbkowe kostki z obrazkami;

Zastanawiam się nad kupnem zabawki:
- garnuszek-klocuszek lub
- ocean dźwięków. (na obie nie mam kasy)

Kochane Mamy, jeśli kupiłyście lub otrzymałyście zabawkę, którymi Wasze dziecko było zachwycone - podzielcie się tym z innymismile))

Pozdrawiam!
Buziaczki
Joanna z Adasiem
Obserwuj wątek
    • r.kruger Re: HITY i KITY - zabawki 13.08.05, 17:54
      Natknęłam sie przypadkiem na allegro na ulubioną zabawkę mojego synka,jeśli
      miałabym coś polecić to mimo ceny-warto!!! Mikołaj bawi się tym już ponad
      rok,nie ma dnia aby jej nie "dotknął" są to "grające gwiazdki" Fisher Price
      www.allegro.pl/show_item.php?item=60409254
      oraz rewelacja pociąg cyrkowy Fisher Price który zajmuje go też już prawie
      rok,naprawde go lubi a zabawka wydaj się być
      niezniszczalna:www.allegro.pl/show_item.php?
      item=60407423
      naprawde warto było wydać pieniądze na te zabawki
    • iwek33 Re: HITY i KITY - zabawki 13.08.05, 21:33
      Wątek fajny, ale... kupując zabawki trzeba wziąć pod uwagę temperamet,
      zainteresowania i osobowość własnego dziecka. Było już tu wiele wątków o
      zabawkach i czesto to, co jedne mamy zachwalały i polecały, bo sprawdziło się u
      ich dziecka, drugie uwazały za totalny niewypał i wyrzucone pieniądze, tak było
      np. z klockami sensorycznymi Fisher Price, niektóre mamy wpadały w zachwyt,
      inne ( m.in. ja ) uważały że to totalna porażka. Dlatego warto pisac o
      zabawkach trwałych, solidnych, dobrze wykonanych i bezpiecznych, natomiast
      konkretny model zabawki trzeba "dopasować" do swojego dzieciaczka.
      A co sprawdziło się u nas:
      -mata edukacyjna, ale sama mata-ta częśc na której dzieciak leży, pałąki i
      dyndające zabawki nie interesowały synka za bardzo.
      -Pluszak z pozytywką przyczepiony do szczebelków łóżeczka,
      -zestaw kubeczków wkładanych jeden do drugiego,
      -autka: najlepsze i najukochańsze to metalowe resoraki starszego synka,
      zupełnie nieodpowiednie dla małego jednak najbardziej interesujące,
      -potem garnki z kuchni, pokrywki, plastikowe butelki.
      -Wieeeelkim hitem u nas są do dziś zabawki do kąpieli Fisher Price (
      chyba "przyjaciele z wanny" ) nieustanna zabawa obydwu synków ( 2 lata i 6 lat)
      od półtorej roku.
      - i nieustannym hitem są zestawy klocków Lego duplo : zabawa obydwu synków na
      wiele godzin

Totalnym kitem u nas okazały się klocki sensoryczne Fisher Price
      • o1la Re: HITY i KITY - zabawki 13.08.05, 22:01
        hit:
        grajacy swietlik playskool (nie pluszowy,tylko taki malutki)
        interaktywny kurczak tiny love

kit:
        zolw z mloteczkiem fisher price
    • emi28 Re: HITY i KITY - zabawki 13.08.05, 23:25
      hit - drewniane kołki i młotek do wbijania z ikea, mój syn bawił się tym mniej
      wiecej dwa lata, klocki lego wszelkiej maści, dentysta play doh.
      kit - pętla hot wheels, wymarzona, upragniona, wyczekana. dostał pod choinke,
      pobawił się dwa dni, od tamtej pory stoi to "cudo" na komodzie i zajmuje
      miejsce. Zdeydowanie odradzam, ta zabawka nie stwarza dziecku zbyt wielu
      mozliwości.
    • alexsc Re: HITY i KITY - zabawki 16.08.05, 13:54
      Hit:
      cyrkowy pociąg fisher price
      świat odkryć tiny love
      klocki sensoryczne fisher price
      gdy był mały mata zoo tiny love

Kit:
      muzyczny chodzik-pchacz fisher price , nie umiał się tym bawic, chodzić wolał
      bez niego

A tak w ogóle to mój synek woli puste opakowania od zabawek. Wystarczy mu
      pudełko, pilot od tv. Zdaję sobie też sprawę z tego, że ma w tej chwili zbyt
      duzo zabawek i ostatnio zrobiłam przegląd i częśc odłożyłam do szafy. Za jakis
      czas zrobię wymianę.
      • agusia913 Re: HITY i KITY - zabawki 19.08.05, 11:17
        a w jakim wieku używał twoich hitów. Bo szukam wartościowych zabawek dla mojej
        9 miesięcznej
    • surviver_30 Re: HITY i KITY - zabawki 16.08.05, 14:22
      hit: klocki i kolejka LEGO Baby
      wielki ciężarowy samochód wywrotka
      patelnie, garnki, pokrywki

kit: głośny grający krokodyl do ciągania - mały się przestraszył i już nigdy
      nie chciał sie nim bawić

Pozdrawiam
      • jedrus58 Re: HITY i KITY - zabawki 16.08.05, 23:51
        Jesli tak na prawde chcecie zobaczyc sobie zabawki ktore sa zrobione naprawde
        dla dzieci to obejrzyjcie sobie prosze strony zabawek w Niemczech np
        www.sigikid.de czy www.haba.de, sa one naprawde dla maluchow, z naturalnych
        surowcow bez plastyku. Mile w dotyku i uczace bez nadmiaru niepotrzebnych
        szczegolnie w wieku do 1 roku rzeczy. Jedynym w Pl jest www.leomark.pl, gdzie
        mozna znalezc porownywalne przedmioty zabaw.
        Pozdrawiam
        • leigh4 Re: HITY i KITY - zabawki 17.08.05, 08:57
          Nie zgadzam się, że tylko drewniane zabawki są najlepsze dla dzieci. Nie można
          popadać w skrajności-to, że coś jest z drewna nie znaczy, że jest najlepsze!
          Spróbuj sobie wyobrazić drewniane grzechotki dla noworodka-są ciężkie i
          niebezpieczne, a fakt dopuszczenia do sprzedaży opiera się tylko na tym, że nie
          posiadają małych elementów. Nie można utrzymać ich w czystości tak łatwo jak
          zabawek plastikowych,a to przecież bardzo ważne przy używaniu przez malucha.
          Ja akurat jestem rozczarowana drewnianymi zabawkami-przynajmniej tymi, które do
          tej pory mieliśmy(kilka ZABAWEK DO PCHAnia na kiju, drewniane klocki i
          kolejka).Z tych do pchania poodpadały kulki na końcu kija i mieliśmy
          kilkunastominutowy stres poszukiwania po okolicy zabawy, żeby stwierdzić, czy
          nie znalalazły się w buzi małego, tory kolejki popękały a kilka klocków po
          solidnych uderzeniach przez synka zaczęło mieć drzazgi. Jedyna zabawka, która
          jest ok to drewniana książeczka z kubusiem puchatkiem. Dodam, że mały nie jest
          typem "niszczyciela" i z plastikowymi zabawkami nie mieliśmy raczej takich
          przygód.
          Jednym słowem trzeba zwracać uwagę, czy zabawka jest odpowoednia dla dziecka i
          dobrze wykonana, z solidnego materiału, a nie podejmować decyzję w ciemno
          biorąc pod uwagę tylko fakt, że skoro z drewna to na pewno ok. Wśród zabawek
          dużo jest hitów i bubli i nie ma tu znaczenia, czy są z plastiku, drewna czy
          gumy.
    • alexsc Re: HITY i KITY - zabawki 17.08.05, 11:25
      Teraz mi wpadło do głowy wielkim hitem nadal jest jabłuszko-pozytywka z
      robaczkiem LEGO. Wciskasz robaczka do środka i powoli wychodzi a do tego gra
      muzyczka. Młody do dziś go uwielbia. Ale niestyety nie ma go już w sprzedaży,
      zdarzaja sie uzywane na allegro albo niemieckim ebay, tej zabawki nie mozna
      popsuć!
      Na razie kitem jest dla niego wózek z klockami (ale bez klocków, bo klocki same
      w sobie sa ok.) fisher price, ale mam nadzieję że niedługo załapie o co w nim
      chodzi.
    • kanna Re: HITY i KITY - zabawki 17.08.05, 11:38
      U mnie długo dla małego hitem bya gąsieniczka Lego - miękka do gryzienia z
      rączką do trzymania. Jeżdził w wóżku (ze 4 mies?) i ja dziamlał, aż zgubił. Ale
      mam swiadomośc , że może cos innego też by mu przypasowało.

Rewelacyjne jest jeździdełko Bubble Go, od 11 mies. do dziś (czasami) 2,7.
      Nawet wczesniej można, bo ma bujak i reling do pchania i nauki chodzenia, ale
      za późno dostaliśmy, wypróbujemy na córeczce.

Tor dla samochodzikówe wader, i wogóle samochodziki wadera - jak mały go dostał
      (miał 2 lata), to zapomniał następnego ranka upominac się o mleko, tylko przy
      nim wsiąkł. Bardzo tani przy tym.

teraz , ludziki i samochodziki Playmobile nakupowane na wyprzedaży - zabawa w
      dom, w oszenie i setki innych mozliwości.

Wszelkie sortery tez sie pieknie sprawdzają.

KIT: smok Tolo - dotknął go ze dwa razy.

pozd. Ania

ps. I miesznae uczucia odnośnie karuzelki symfonia w ruchu - mały przez 5 mies.
      ja ogladał i łapał (fajnie się porusza nie poziomo, tylko w płaszczyźnie
      skośnej), córeczka podnosiła dziki wrzask , jak ja jej puszczałam.
      • z_perspektywy Re: HITY i KITY - zabawki 17.08.05, 21:53
        hity dla 9 mies dziecka:
        chodzik jezdzik fisher price. Synek uwielbia sobie uruchamiac muzyczke i tanczy
        do niej oraz podspiewuje
        samochodzik - no logo
        kulki i pilki wszelakie m.in. no logo
        butelki plastikowe
        miski
        plyty i ksiazki (ograniczona mozliwosc uzytkowania
        pudelko nivei do chusteczek, krem na odparzenia (jedyna mozliwosc zatrzymania
        mojego synka przy przebieraniu)
        wszelkie pudelka
        mloteczek pokwikujacy za 4 zl
        samolocik z pilotem lego

hity zakazane
        kabel telefoniczny
        buty
        drzwi

kity
        smok tolo (dobrze, ze dosal w prezencie, bo to cholerstwo strasznie drogie)
        jakis slimak grajacy glosna, wulgarna muzyke, mrugajacy swiatelkami
        wiele innych zabawek, szczegolnie firmowych, np. mata tiny love (ale zabawki z
        maty byly bardzo fajne, kiedy byl maly)
        obowiazuje zasada, tym mniej interesujace im bardziej firmowe i drogie.

Tez chcialam kupic ostatnio jakas zabawke, ale mnie zatkaly ceny. W wiekszosci
        malo ciekawe -dla mnie smile - pstrokate, graja jakies falszywe melodyjki i
        wszystkie made in china. Pewnie robione przez male chinskie dzieci... brrr...
        Pozdrawiam Asia

• leigh4 Re: HITY i KITY - zabawki 18.08.05, 09:11
          Mój synek jeszcze nie umie czytać, więc nie mamy problemu, że wszystkie firmowe
          odrzuca, a niefirmowe niesmile)

Aktualnie ma 19 i pół miesiąca, więc napiszę, jakie zabawki kupowane(bo kubki,
          łyżki itp to jasna rzecz,ale chyba tu chodzi o radę przy zakupach...smile
          sprawdziły się:

Do ok 9 miesiąca:
          hity:
          mata tiny love zoo-służy już czwartemu dziecku a jej stan jest taki jak ze
          sklepu
          dzwoneczki tiny love i miękkie grzechotki różne,
          pałąk z zabawkami do wózka
          dwustronna książeczka tiny love dla niemowląt(służy nam do dzisiaj)
          zabawka fisher price, chyba "grający ogród"-mata plus tarcze obracające się i
          muzyczka(uwaga! dźwięk jest obrzydliwy dla uszu rodziców, jazgot przy tym
          niemiłosierny, ale mój synek tę zabawkę uwielbiał)

kity:
          mata odkrywczy szlak tiny love(nie użyta ani razu, po rozpakowaniu zero
          zainteresowania)
          grzechotki chicco i inne plastikowe, bardzo ciężkie

po 9 misiącu do 18miesięcy
          hity:
          tablica żelowa
          garnuszek na klocuszek
          kubeczki z ikei(do wkładania jeden w drugi)
          zabawki do piaskownicy-im dziwniejsze tym lepsze(łyżka, opakowanie po tik-
          takach, kubki po jogurcie, pudełka po kremach itp,) plus oczywiście niezbędnik,
          czyli wiaderko, łopatka, grabki i foremki do babek
          zabawki little people
          wszelkie zabawki z kulkami
          stolik playskool napędzany powietrzem(hit do dziś)

kity:
          klocki sensoryczne
          chodzik-jeździk hipcio fisher price
          baseball fisher price

od 18 miesięcy czyli Aktualnie:
          klocki wszelkie-najfajniejsze maga bloksy
          znikopis
          kosiarka dla dzieci little tikes
          taczka plastikowa
          piłki do kopania: skórzane, gumowe, dmuchane plażowe itp
          telefony
          mata z barneyem do tańczenia
          no i ...SAMOCHODY, SAMOCHODY, SAMOCHODYsmile Wszelkie...:i tu powinna powstać
          odrębna kategoria: do niczego są te metalowe dla starszych dzieci(niestety zbyt
          łatwo wyłamują się drzwi, lusterka i wszelkie ruchome elementy)i z giętkiego
          plastiku-łatwo pęka i dziecko łatwo może przyciąć sobie rączkę pękniętym
          plastikiem. Najtrwalsze są autka od zestawów little people i takie kolorowe,
          dostępne w smyku, reklamowane jako bezpieczne zabawki-sami takiego nie mamy,
          ale kolega małego ma i naprawdę są super. Albo inne bardzo solidne(lepsze lane
          i bez bajerów, które mogą odpaść)

kitów na razie nie dostrzegam-Mały bawi się właściwie wszystkim. No, może
          pluszakami nie, ale i na to pewnie przyjdzie czassmile

• nikaes Re: HITY i KITY - zabawki 19.08.05, 11:44
            Leight$, a co to jest ta tablica żelowa? taki znikopis czy coś innego?
            • leigh4 Re: HITY i KITY - zabawki 19.08.05, 15:46
              To jest taka tablica-wyglada podobnie do znikopisu, ale ma powierzchnię żelową,
              taką miękką. Pod tą powierzchnią jest kolorowa plansza, gdy się po niej maże
              wychodzą mazaje różnokolorowe. Można mazać rękami albo odbijać stempelki(są
              dołączone), a potem zmazywać takim suwakiem(działa w górę i w dół, więc maluch
              łatwo sam zmazuje). Ale nie wychodzą takie wyraźne rysunki jak przy znikopisie,
              tylko takie, jakby rysowane grubą kredką(przy znikopisie jak długopisem-cienka
              kreska).Acha, gdy się maluje, albo zmazuje przy dociskaniu słychać muzyczkę.
              Można też włączyć oddzielnie muzyczkę(takie hawajskie rytmysmile, albo całkiem ją
              wyłączyć. Najlepsza jest dla maluchów, które nie malują jeszcze długopisem, ale
              mój synek używa jej do dziś(zresztą chyba nawet chętniej niż znikopisusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka