Dodaj do ulubionych

Jaki rower dla 2,5 latka

04.02.06, 15:52
zastanawiam sie jaki rower kupic synkowi na wiosne,czy na 3 kolkach ten
mniejszy czy na 2 i 2 po bokach.czy wasze dzieci szybko nauczyly sie jezdzic
na rowerze.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pacynka27 Re: Jaki rower dla 2,5 latka 04.02.06, 18:31
      Mój synek jak miał rok i 8 miesięcy nauczył się jeżdzić na trójkołowcu (jego siostra cioteczna na tym samym rowerku jeżdziła dopiero jak skończyła 2 lata i 6 miesięcy -ale dużą rolę odgrywa tu pewnie wzrost dziecka, mój synek jest z tych wysokich)
      Wiosną, kiedy mały skończył 2,5 roku kupiliśmy mu rowerek z kołami 12" i bocznymi kółeczkami. To był błąd. Synek wolał rowerek swojej kuzynki na kołach 14".

Oceń sama, ale dla 2,5 latka trójkołowieć jest chyba zbyt mały.
      • iwek33 Re: Jaki rower dla 2,5 latka 04.02.06, 18:44
        Bardzo fajny dla 2,5 latka jest trójkołowy rowerek z napędem łańcuchowym ( a
        nie pedałkami przy przednim kole jak w większości trójkołowców) Lak Magic. To
        polski rowerek, bardzo stabilny, można podnosić siodełko. Jesli będziesz
        zainteresowana tym modelem i opiniami innych mam, polecam wpisać w wyszukiwarkę
        tu na forum "magic" albo rowerek. Jest wiele wątków na ten temat.
        Sprawdzony na dwulatkach, 2,5 latkach, i 3,5 latkach.
        To taki rowerek:
        www.bobo.pl/produkt.php?id=401
        • iwek33 Re: Jaki rower dla 2,5 latka 04.02.06, 18:50
          Inny trójkołowiec ale też z napędem łańcuchowym produkuje firma Berchet, też
          wygląda zachęcająco, jest niestety droższy.
          • 76kitka Re: Jaki rower dla 2,5 latka 05.02.06, 14:26
            Mój synek dostał taki na gwiazdkę, mały nauczył się jeździć po 3 tygodniach, ma prawie 21 miesięcy. Posłuży doś długo, bo siodełko się podnosi.
    • sosenka8 Re: Jaki rower dla 2,5 latka 05.02.06, 10:51
      Ja bym dla 2,5 latka polecała już 4 kołowy (z bocznymi kółkami)12 calowy
      • iwek33 Re: Jaki rower dla 2,5 latka 05.02.06, 11:27
        Wiesz, co Małgosiu, chyba najlepiej zabierz swojego 2,5 latka do sklepu
        i "poprzymierzaj" go do rowerków, bo rzeczywiście wybór jest uzależniony od
        wzrostu dziecka i jego sprawności ruchowej. Mój 2,5 latek dobrze radzi sobie na
        Magicu, natomiast na rowerku dwukołowym 12 calowym zupełnie nie ( mamy po
        starszym synku) jest bardzo przechylony, żeby dosięgnąć kierownicy i ledwie
        sięga do pedałków, jest średniego wzrostu, w samym środku siatek centylowych.
        Ale jak tu pisze poprzedniczka Jej 2,5 latek jeździ już na 14 calowym i sobie
        radzi, więc to chyba faktycznie zależy od dziecka. Mój starszy syn do 4 roku
        życia wolał szaleć na Magicu, choć większy rowerek też miał.
        • malgosia103 Re: Jaki rower dla 2,5 latka 05.02.06, 12:23
          dziekuje wam wszystkim za odpowiedzi,pojdziemy do sklepu i przymierze synka do
          rowerkow,pozdrawiam
    • kanna Re: Jaki rower dla 2,5 latka 05.02.06, 17:10
      W Decathlonie jest mnostwo rowerków, łatwo przymierzać... Ja zrobiam błąd, na
      wiosnę kupiłam trójkołowiec (mały miał 2,4). Nauczył sie jeździc błyskawicznie,
      ale na dworze czatował cały czas na zwykłe, z bocznymi kółkami. No i kupiliśmy
      taki, w decathlonie własnie, strasznie fajny, ba rama jest bardzo nisko,
      dziecko siedzi blisko ziemi. Pedały kręcą sie do tyłu, wiec mozna je ustawic w
      takim połozeniu, zeby łatwo sie strtowało (synek błyskawicznie sie tego
      nauczył).W tym roku odkręcimy kółka i zobaczymy, jak pójdzie na dwóch. A
      trójkołowiec czeka na córeczkę..

pozd. Ania

ps. Rowerki wymuszajace ruch nóg (bez przekladni, trójkołowce właśnie) sa
      doskonałe do nauki dla dzieci, które nie potrafia nauczyc sie ruchu krecenia.
      dziecko kladzie nogi na pedały, pchasz je, a dziecko uczy sie ruchu
      pedałowania.
      • pacynka27 do Kanna 05.02.06, 17:47
        Chyba mamy dzieci w podobnym wieku. Mój synek na wiosnę będzie miał 3,5. Też chcemy spróbować tego roku jazdy na dwóch kółkach. Ale mój mąż twierdzi że na rowereku z kółkami 12" nauka będzie trudna. Mówi że łatwiej jest na wiekszym rowerku. Napewno kupimy większy (w zeszłe lato mały juz spokojnie jeździł na 14"- swojej kuzynki . A Wy jak duży macie rowerek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka