Dodaj do ulubionych

jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodka?

07.09.06, 16:06
Witam, nam pytanie odnośnie wózka spacerowego, może macie jakieś własne
doświadczenia w tym temacie. (wiem ,że o wózkach juz było dużo ale akurat
tego temetu nie umiem znaleźć, może nie był poruszany)
Dziecka spodziewam sie pod koniec kwietnia, więc bedzie juz raczej ciepło na
dworze.
Mam pytanie czy jest jakiś wózek spacerowy, który nadawał by się dla
noworodka? Bo przy pierwszym dziecku mieliśmy wielofunkcyjny, który byl ciężki
( pompowane koł itd..), mały jak juz zacząl siedzieć to korzystał ze
spacerówki i ogólnie szybko sie go pozbyłam.
Dlatego teraz chciałabym kupić odrazu spacerówke, tylko czy jest jakaś ,
która nadawała by sie tzn. była bezpieczna dla noworodka?
Prosze Was o jakąś radę?
Obserwuj wątek
    • kaliaa Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 07.09.06, 17:03
      nie ma takiej spacerowki
      • veroni3 a może jednak jest tylko o nim nie wiesz :) 07.09.06, 17:08
        Wiem, ze niektórzy odrazu kupują spacerówke, ale jaka bedzie najlepsza dla
        takiego maluszka?
        • kaliaa Re: a może jednak jest tylko o nim nie wiesz :) 07.09.06, 17:24
          nie ma bo dla noworodka kazda spacerowka jest nieodpowiednia.
          • iwek33 Re: a może jednak jest tylko o nim nie wiesz :) 07.09.06, 17:41
            Ja też tak uważam, noworodek ma zbyt delikatny kręgosłup, żeby wozić go w
            spacerówce, gdzie nie ma idealnej pozycji leżącej, zazwyczaj siedziska
            spacerówki są niżej niż np: gondoli dlatego maluch wdycha więcej spalin,
            spacerowka jest mniej osłonięta niż gondola, ma gorszą amortyzację. Radziłabym
            kupić tradycyjną gondolę ( nawet niedrogą, używaną) w której noworodek
            komfortowo będzie podrózował kilka miesięcy, a potem leciutką spacerówkę ( może
            składaną w parasolkę np: Inglesina Zippy, Chicco Ct 0.1 czy coś w tym stylu),
            Niektóre mamy rzeczywiście kupują spacerówki tzn. bardziej stelaż spacerówki,
            na którym mocują gondolę lub fotelik samochodowy( typu chicco ), ale jednak
            małe kółeczka i twarda amortyzacja to nie jest to, co noworodek powinien mieć.
    • renata28 Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 07.09.06, 17:43
      Żaden.
      • inches Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 07.09.06, 18:26
        Generalnie żaden.
        Może jeszcze wózek typu parasolka np. Peg Perego Plico P3 z gondolą Navetta lub
        mini godolką (w komplecie torba + fotelik samochdowy), Inglesina Zipp+gondola,
        Jane Carrera C lub Pro+gondola, Chicco C3(nie jestem pewna czy dobrze
        napisałam, Bebe Confort Lola+gondola. Jednak zawsze będzie to wózek "parasolka"
        i w dodatku drogi. W samą spacerówkę noworodka za żadne skarby bym nie włozyła
        o żadnej porze roku.
        Chociaż rozumiem Cię, sama mieszkam na 4 piętrze. Szukałam wózka lekkiego i
        takiego który zmieści się doSeicento. Mam Pliko P3 z mini gondolką. Synek
        urodził się w marcu i też taka mysl przeszła mi po głowie.
    • mariejo Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 07.09.06, 20:23
      Dla dziecka nalepsza jest najprostsza nawet gondola pomysl moze o uzywanym
      wozku na poczatek a potem kup porzadna spacerowke, noworodek MUSI jezdzic na
      plasko.
    • ewa.mamaoli Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 07.09.06, 20:42
      moja koleżanka kupiła Graco quatro delux z wkładką dla noworodka - to nie to
      samo co gondolka ale ona tak woziła maluszka...
      • mlemaniak Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 07.09.06, 22:23
        Mój synek jest z kwietnia pierwsze dziecko nie chciało w ogóle jeździć w wózku i
        spacery wyglądały tak że niosłam małą na rękach a wózek pchałam brzuchemsmile
        Dlatego już w wieku 3 miesięcy zakupiłam bebecara unibig na małych kółkach,
        które w bebecarach wcale nie są takie znów małe. Wtedy się skończyły problemy ze
        spacerkami, bo mała więcej widziała i leżała spokojnie.
        Teraz nauczona doświadczeniem od razu kupiłam spacerówkę bebecar na małych
        kołach rozkłada się na płasko i tak wożę małego. Jak dla mnie wózek jest super,
        lekko i miękko się go prowadzi jestem zadowolona, a synek ma już 5 miesięcysmile
    • monia19722 Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 08.09.06, 08:29
      Zobacz nowy model SMART z nosidłem firmy Baby Dreams, jest to spacerówka z
      przekładana rączką, więc maluszek jest pod naszym czujnym okiem !!! Cena 500,-
      i waga jak podaje producent 9,5 kg
      • ashera Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 08.09.06, 08:43
        Pegperego venezia, ja woziłam w nim moje dziecko od 4 mca, a moja koleżanka od
        samego początku. U mnie na osiedlu są równe alejki, po wertepach nie jeździłam
        i wózek przez 1,5 roku sprawował się wyśmienicie. Znam jeszcze kilka osób,
        które miały ten wózek i żadna nie narzekała. Jako spacerówka prowadzi się
        dobrze. Rozkłada się na płasko, ma szczelne pokrycie. Może być stosowany od
        urodzenia.
    • finezze Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 08.09.06, 09:41
      Od 3 tyg obserwuje angielskie mamy i ich dzieci. Dochodze do wniosku, ze
      jestesmy chyba przesadnie przewrazliwionymi matkami. Tutaj tylko raz widzialam
      noworodka w tradycyjnej gondoli i jestem prawie przekonana, ze rodzice byli
      polakami (latwo to tutaj zauazyc). Cala rzesza maluchow pomyka w wozkach
      spacerowych typu Mamas & Papas (Peg Perego - glownie Pliko, Atlantico, Venezia
      a nawet Aria). Szczytem sa juz spacerowki Graco z fotelikiem - nagminne to
      tutaj. Dzieciaki wygladaja na zadowolone, mamom jest wygodnie a chodniki wcale
      nie sa tu idealnie proste.

Bardziej martwilabym sie o te gole nozynki, kiedy ja zsuwam w golfie smile
      • babsee Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 08.09.06, 10:49
        To tłumaczy dlaczego Angole sa tak powykrzywiani smile
        A tak na serio:noworodkom nie powinno sie nawet dawac poduszki pod głowę a co
        dopiero spacerówka!Zauważylam ostatnio przykry trend ,sadzania 5-6
        miesięczniaków w spacerówkach-sadzania!!!dziecie ledwo siedzi, glowa mu sie
        kolebie a madra Mamusia pcha z dumą wózeczke.Potem,jak mniemam, z taka samą
        dumą bedzie wozić dzieciaka na rehabilitacje...
        • caitala Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 08.09.06, 15:44
          Nasza 5-miesięczna (wówczas) córa sama się przestawiła na spacerówkę. Po prostu
          odmowiła jazdy na płasko. Ba! 120 stopni też było be! Główka przestała jej
          się "kolebać" w drugim miesiącu życia. A ogólnie jest uważana za dziecko
          wzorcowe wink pod względem postawy itp. Wiem, że to może wyjątek od reguły, ale
          tak też bywa. Nie wydawaj tak stronniczych sądów.
          • karolka17 Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 10.09.06, 22:14
            i u nas tak było, że głowę dziecko trzymało prosto w 2 misiącu i u znajomych też, i siadaliśmy mając 5 niesięcy,- to teraz chyba normalnie u wszystkich dzieci.
            • babsee Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 11.09.06, 11:46
              Nie chodzi o głowe.Tylko o kręgosłup.Nie sa to stronnicze sądy tylko opinie
              pediatrów i ortopedów.
              Każdy robi co chce.I wozi dziecko jak chce.Ja wiem tylko, z edzieciatko 5
              miesieczne moze siedziec gora 10-20 minut dziennie a nie chybotac sie w
              spacerowce ktora zawsze ma gorsza amortyzacje niż gondola i to przez 2 h na
              spacerze.
    • detinka Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 08.09.06, 11:12
      niektóre Maclareny np. Classic, Techno XT w Anglii są dopuszczone od urodzenia,
      o czym informuje producent. U nas te same modele są dla wieku powyżej 6
      miesięcy.
      Jednak osobiście uważam, że na początek dla noworodka wygodniejsza i
      bezpieczniejsza jest gondola. Popieram tu opinię większości mam, że lepiej
      kupić taniutką gondolę (nawet używaną) a potem zainwestować w wygodną, wysokiej
      jakości spacerówkę.
      Spacerówka typu "parasolka" ma kilka cech które nie są dobre dla noworodka, a
      idealne dla starszego dziecka. Nawet, po zastosowaniu okrycia na nóżki czy
      śpiworka a nawet dodatkowego wkładu to nie to samo.
      • ququ4 Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 09.09.06, 13:26
        a ja polecam quatro deluxe-z wkładką na początek, Za te pieniądze nie kupisz
        fajniejszego wozka-jest świetny na poczatku i potem extra wygodna lekka,skretna
        spacerówawink
        • pasodoble Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 10.09.06, 12:22
          Nie zgodze sie, że quatro jest fajny. Jest twardym wózkiem, amortyzacja
          niewyczuwalna, praktycznie tylko po równej drodze jakos sie prowadzi.

Moim zdaniem nie ma czegos takiego jak połączenie wózka dla niemowlaka i
          lekkiej spacerówki.Takie wózki nie maja odpowiedniej amortyzacji i zupelnie nie
          sprawdzaja sie na zimowych spacerach. Lepiej i zdrowiej dla dziecka kupić
          pierwszy wózek na duzych, dobrze amortyzowanych kołach, a o lekkiej spacerówece
          pomysleć później.
          • veroni3 Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 11.09.06, 11:13
            Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dzięki Wm mam już chociaz jakieś rozeznanie.
            Mam jeszzcze troche czasu, także postaram sie wszystkie wózki przetestowac i
            wybrać cos odpowiedniego, nie wykluczam, że nie bedzie to gondola.
            Jeszcze raz dzięki
            • veroni3 może ktoś jeszcze coś doradzi ? :) 13.09.06, 11:04

• kanna Teutonia Mistral 14.09.06, 13:16
                Rewealcyjna spacerówka, boki podwyższone, rozkłada sie całkowicie na płask -
                moja córeczka jako niemowlak jeździła nia awaryjnie u babci. Mozna dokupic
                takie nosidło dla niemowlaka do srodka, moim zdaniem to zbędne. Mozna dokupic
                zwykły materacyk kokosowy i tez będzie isdealnie plasko.
                Rączka przekładana, w lecie mozna tak podpiąć materiał z boków, ze budka tworzy
                daszek nad dzieckiem, a ono leży w lekkim przewiowie - zaden wózek głęboki wam
                tego nie zzapewni.

Polecam kazdemu, tapicerke da się CAŁĄ zdjąć (zostaje stelaż0 i wyprac w pralce.

Ania
    • veroni3 Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 19.09.06, 12:03
      pooglądałam wszystkie wasze propozycje , narazie tylko przez internet ale chyba
      zdecyduje sie na graco lub peg perego. Chyba ,że jeszcze do tego czasu pojawi
      się cos nowego
      • dzidzia_ch do kanna 19.09.06, 12:43
        mam teutonie mistral 06 ale nie umiem podpiac bokow
        jak sie to robi
        • agwima Re: do kanna 19.09.06, 12:55
          Peg perego P3 z wkladka lub peg perego A3 takze z wkladka. Pozdrawiam
    • maczkama Re: jaki wózek spacerowy, mógłby być dla noworodk 19.09.06, 13:29
      Uważam, że w spacerówce rozkładanej na płasko spokojnie można wozić noworodka.
      Moje dzieci tak jeździły syn ma 12 lat i jako jeden z nielicznych w klasie nigdy nie był skierowany na ćwiczenia korekcyjnewink. Jest regularnie badany przez ortopedę bo uprawia sport, wszystko ok. Córka ma 2, 5 roku. Jeździła z Chicco 6wd plus kokosowy materacyk. Wielu moich znajomych decyduje się na opcję spacerówka rozkładana na płasko plus materacyk albo nosidło.
      Pozdrawiam, życzę dobrego wyboru.
      Kasia

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka