Dodaj do ulubionych

Prezenty gwiazdkowe-już?

24.10.06, 16:36
Wiem, że jeszcze sporo czasu, ale powoli zaczynam zastanawiać się nad
prezentami gwiazdkowymi dla dzieci w rodzinie(chłopiec 3 latka i dziewczynka
2,9). A Kiedy Wy zaczynacie zakupy prezentowe? Co planujecie podarować Waszym
pociechom?A może już ktoś zaczął zakupy i mógłby się pochwalić, na jakie
wpadł pomysły?
Zakładam ten wątek w celu wymiany pomysłów oraz zainspirowania tych, którzy
pomysłu nie mają(jak jawink. Osoby, które chciałyby pokłócić się rozpętując
coroczną burzę, korzystając z przedświątecznej atmosfery, bardzo proszę o
powstrzymanie się od jadu smile
Obserwuj wątek
    • mama-smyka Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 24.10.06, 18:09
      Ja właśnie jakiś tydzień temu zaczęłam się zastanawiać i ręce mi opadły.
      Chodzi mi o Antosia, zwykle miałam sporo pomysłów i gotową listę na taką
      ewentualność a teraz - pustka w głowie. sad
      Muszę w sumie wymyślić tych prezentów kilka, bo jest Mikołaj i święta a na
      pomysł czekają jedni dziadkowie, drudzy, prababcia i chrzestny z chrzestną
      (małżeństwo wink). No i my!
      Antoś w święta będzie miał prawie 2,5 roku (Boże, jak ten czas leci...), na
      dzis uwielbia książeczki, puzzle, farby, ciastolinę, pieczątki, pociągi, autka,
      odkurzacz, kasę sklepową smile no i wszystko, na co można się wspinać.
      To tak a propos pomysłów dla innych mam.
      Antoś to już ma, więc to nie pomysł dla mnie, niestety. sad No, może jakiś nowy
      zestaw z ciastoliną byłby dobrym pomysłem albo te chrupki do klejenia.
      Wymyśliłam też takie "zwykłe" domki, namiociki, nie wiem jak to nazwać.
      Np. wigwam i domek połączone tunelem a do tego namiocik-sklep, domek czy autko.
      Ale to są raczej rzeczy do ogrodu, więc to będzie fajny prezent, ale na dzień
      dziecka lub Wielkanoc. sad
      Na dziś mamy złożony domek z kartonu, taki do rysowania z Kubisiem Puchatkiem,
      jeszcze trochę wytrzyma. wink
      No i mam jeszcze pomysły na zabawki do ogrodu, ale to też nie na teraz, bez
      sensu kupować i trzymać na strychu przez pół roku. sad
      Niby mamy też kolejkę Geotrax i brakuje nam kilku zestawów, ale nawet na te,
      które już mamy, Antoś jest jeszcze za mały.
      Myślałam nad Lego, bo mamy tylko wiaderko z klockami quatro, może coś z Duplo?
      Będę musiała poszperać w sklepach internetowych i na Allegro, może znajdę coś
      fajnego.
      No i czekam na Wasze pomysły tutaj. smile
    • zuzia_i_werka Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 24.10.06, 18:13
      Ja już pisałam w wątku o "chrupkach" z merlinasmile Zakupiłam pudło z książeczką
      z pomysłami jak sklejać i budować i już czekają na szafie. Również w Merlinie
      kupiłam kilka książek i chcę jeszcze dokupić zamek-grę Scooby Doo oraz zestaw
      Lego z rekinem. Babcia chce kupić okret piracki Lego.A to wszystko dla 3,5
      letniej panny o mało kobiecych zaiteresowaniach.Pozdr!
      • kate8025 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 24.10.06, 19:06
        U mnie pomysłów chyba brak, ale też zaczynam sie oswajać z myślą, ze to już zaraz tzreba będzie o tym pomyśleć.
        Julcia nie ma jeszcze głebokiego wóżka dla lalki, wiec pewnie to dostanie pod choinke, bo marzy o nim juz od dawna.

ciastolina to jest też dobry pomysł, u nas sprawdza sie od dawna i każdy nowy zestaw jest przyjmowany z ta sama radoscia
        wszelkiego rodzaju bajki z opowiadaniami do czytania na dobranoc
        gry planszowe

a z życzeń dziecka to tak :
        swinka morska i siostzryczka, to te najbardziej wymarzone prezenty, niestety oba nie do spełnienia na razie sad

pozdrawiam

a co do gwaizdki to pewnie cos ok. 2 listopada zacznie sie juz zakcja Mikołaj i sklepy z dziecięcymi rzeczami będą się prześcigac w pomysłach
        • iwek33 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 24.10.06, 19:28
          Ja też już zaczęłam myśleć o prezentach, bo też muszę wymyśleć prezencik od nas
          ( rodziców), jednych dziadków, drugich i od prababci i pradziadka, jest więc co
          wymyślać. U nas zasada taka, ze dzieci dostają po jednym prezencie, bo i tak
          uzbiera się ich sporo. Mam do obdarowania dwóch chłopaków, 7 i 3,5 roku.
          Starszy sporo nam w tym roku ułatwił ( a może nie?) bo od lata zapalony piłkarz
          z niego, napisał więc list o porządną piłkę do kopania i ...bramkę. Znalazłam
          bardzo fajne zestawy dla piłkarzy w Quelle i zamówiłam, mam nadzieję, ze dotrą
          ( zwłaszcza ta bramka )
          www.quelle.pl/pl/extern/index.html?
          EMBPERL_UID=:6c80f00161e1ac63f261c22fad8ce809&fsreloaded=1&
          Młodszy dostanie zestaw braci koala z warczącym samolotem, domkiem, płotem i
          skrzynką, którą koniecznie trzeba przewrócić wyprowadzając samolot, mam
          nadzieję, że będzie zachwycony, bo uwielbia tę bajkę. No i na tym moje pomysły
          się kończą. Piszcie dziewczyny, bo nie lubię kupować prezentów w ostatnim
          momencie, czekam na Wasze pomysły smile
      • krtek7 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 25.10.06, 00:28
        Moje dziecko zjadło Play mais z paczki reklamowej sad Nie przypilnowałam go a on
        nie wie co to jest "plastelina" - tak mu powiedziałam, że to plastelina smile
        Wogóle to wygląda jak kolorowe flipsy, tak też pachnie. Jak to się skleja? (Nie
        zdążyliśmy wypróbować...). Ma to jakiś sens? Nie wygląda ciekawie...
    • iwek33 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 24.10.06, 19:32
      Aha właśnie przypomniałąm sobie o sklepie Novumgrom, na pewno jakąś edukacyjną
      układankę dla 3 latka tam znajdę
      • mama-smyka Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 24.10.06, 19:58
        Ja też właśnie przeglądam ofertę tego sklepu, bardzo go lubię.
        I jeszcze ten: www.nowaszkola.com.pl/default.php?PHPSESSID=_95
        No i tradycyjnie bobomarket + ebaja.
        Ale czy coś znajdę? Oto jest pytanie. wink
    • alexsc Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 24.10.06, 21:46
      synek 2,5 r dostanie kolejkę geo trax, ciastolinę z traktorem oraz klocki lego-
      jakis zestaw ze zwierzątkami
      córeczka 10 miesięcy dostanie teletubisia grająco-tańczącego, pociąg Amazig
      Animals Fisher price i garnuszek na klocuszek
      dzieci w rodzinie tzn chrześniaczka itpsmile ciastolina-zestaw z kucykiem,
      chłopcy jakies autka (wader chyba bo oni sie w tym lubuja...)
      • agadzie1 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 24.10.06, 22:01
        jestem maniakanlną wielbicielką zimowych świąt i gromadzenie prezentów zaczynam
        już we wrześniu/ październiku. zazdroszczę dziewcznom, które mogą wymyślić lub
        zasugerować pomysły dziadkom, bo moi by się obrazili i synek pewnie znowu
        dostanie okropne i nieprzydatne zabawki, które rozwalą się już w pierwszy dzień
        świąt (tak było w ubiegłym roku)
        w tym roku pod choinką synek znajdzie konika na biegunach (już czeka) i domek z
        iglem połączony tubą (jeszcze jest w sklepie, tuba na zajęciach dla dwulatków
        okazała się najfajniejszą zabawą dla synka). oczywiście dojadą jakieś
        książeczki (kilka już jest), bo synek cały czas domaga się citać, citać
    • agni71 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 24.10.06, 22:46
      Ja tez juz zaczynam przynajmniej robic listę pomysłów. Mamy juz kupione dwa
      tunele do domku igloo, które pewnie będą prezentami od dziadków dla 2 i 4
      latki.
      Od nas pewnie dostaną jakiś fajny zestaw Lego Duplo, bo bardzo ładnie ostatnio
      sie tymi klockami bawią (może domek?). Na pewno książki i może puzzle?
      Problem mam z najmłodszą pociechą, która w Świeta będzie miała 5 mies., bo mamy
      mnóstwo dzidziowych zabawek po starszych siostrach. Może zafunduję jej coś
      praktycznego? Jakieś ubranka?

aga
    • krtek7 Statek piracki Duplo 25.10.06, 00:24
      Fajny jest statek piracki - nowość z Lego Duplo (3-6 lat). Super dla chłopców
      lubiących piratów. Można dokupić zestaw z rekinem!
      Statek naprawdę pływa, tzn unosi się na wodzie, ma żagiel świecący w
      ciemności big_grin Piraci mają miecz, pistolet (nie strzela ale ładny jest) a na
      pokładzie jest armata która strzela na odległość kilku metrów a do tego jest
      bezpieczna.
      Moi chłopcy (4 i 6 lat) nie lubili do tej pory tematycznych Duplo, ale ten
      statek to strzał w 10-tkę.

Uwaga, w różnych sklepach duża rozbieżność cenowa.
    • jolakl dla 2,5 latka i 5 latki 25.10.06, 08:28
      Mój 2,5 letni synek dostanie DVD z Bobem Budowniczym, pewnie
      jakiegos "Kamyczka" bo jest ich fanem i więcej pomysłów brak... Chciałabym
      kupic mu jakąś gre planszową z kostką i pionkami, bo w taka gra w/w Kamyczek z
      rodzicami i mój maluch tez by chciał. Macie pomysł; na taką grę?
      Mojej 5-letniej bratanicy kupię pościel z księżniczkami. Właśnie urządza się
      jej pokoik i mała księżniczka marzy o takiej pościeli do swojego różowego
      pokoiku. Jeśli do tego dodam kilka karteczek z Barbie, księżniczkami lub Witch
      bedzie wniebowzięta. Na jej wcześniejsze urodziny mam juz upatrzony śliczny
      zestaw śniadaniowy z ceramiki, oczywiście w księżniczki - są teraz w
      Kauflandzie.
      • monika_wroclaw Re: dla 2,5 latka i 5 latki 25.10.06, 09:09
        Ja już zaczęłam kupować, jako że do obdarowania sporo osób więc nie chcę
        wszystkich wydatków na grudzień zostawiać smile
        Na Mikołaja wymyśliłam sobie aby dać dzieciom coś czym mogliby się bawić
        wspólnie i trafiły mi się w bardzo dobrej cenie zestawy kolejki Brio, każdy
        dostanie po jednym, wspólnie będą mogli fajne trasy wybudować smile
        Maja ma jedno życzenie: ubranka dla lalek, bo ostatnio najbardziej lubi
        przebierać swoje lalki, także od babci dostanie kilka kompletów, od drugiej
        babci dostanie różne elementy do wyposażenia pokoju - wiszące lusterko, ramki
        na zdjęcia, wieszaczki, pudełeczko na skarby - wszystko z elementami
        księżniczek smile
        Pod choinkę od nas kupiłam jej już lalkę funkcyjną Berchet, co prawda ma już
        dwie inne lalki funkcyjne, ale jak chcę mieć z Ninką więcej niż po jednym
        dziecku to jest problem big_grin

Ninka ma 2 dni przed wigilią urodziny, więc pomysłów muszę mieć więcej, na
        razie wymyśliłam farmę fisher price, ma już domek i lubi się nim bawić... może
        jeszcze miasteczko fisher Price
        Od babci dostanie lalkę chłopca

Alek dostanie od babci mały zestaw Lego i ActionMena, a od nas chyba jakiś
        zapas lego creator, bo jednak z tych klocków najbardziej lubi budować.

Więcej pomysłów na razie nie mam....
    • wiktorka99 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 25.10.06, 08:50
      A ja zawsze zostawiam wszystko na ostatnia chwile , wtedy wsiadam w samochod
      rezerwuje caly dzien i szukam i szukam co roku obiecuje sobie zeby zajac sie
      tym wczesniej ale jakos brak czasu.
    • pia_ dziewczynka 3,5, chłopiec 2 l 25.10.06, 09:09
      Z moim 2 l. siostrzeńcem nie będę miała kłopotu, bo od zeszłorocznej wyprzedaży
      w Markro mam zachomikowany kupiony za 70 zł duży zestaw Lego Duplo Zoo (ten
      model jest już niedostępny). Wczoraj będąc w Outlecie w Atlanticu kupiłam mu
      także świetną bluzeczkę z zabawnym misiem (z 34,90 przeceniona na 12,90),
      dokupię pewnie jeszcze jakąś książeczkę albo ciastolinę - ale to już zostawiam
      na koniec listopada - wtedy tradycyjnie jak co roku są urodziny naszego Auchan
      i zakupy można robić z 30% zniżką.
      Dla mojej ponad 3-letniej córki mam spory kłopot z wymyśleniem prezentu.
      Zabawki tradycyjne odpadają, bo kompletnie nie jest nimi zainteresowana.
      Ponieważ lubi wszelaką działalność artystyczną, to zamierzam kupić jakiś zestaw
      ciastoliny (może fryzjer?), zastanawiam się także nad tymi chrupkami. Na pewno
      kupię jej jakieś gry Granny i Educa, bo te które ma uwielbia - ale na razie nie
      mogę się zdecydować, bo tyle ich jest i wszystie kuszą. No i oczywiście
      książeczki - wreszcie na te święta kupię jej "Choineczkę" i pewnie wiele innych.
      Aha, moja córka zażyczyła sobie pozytywkę (uwielbia je) - tu akurat nie ma
      problemu, bo zajmuję się ich sprzedażą, ale nie wiem, którą wybrać - czy taką:
      ta jest cudnie kolorowa, no i ma świąteczne choinki
      www.allegro.pl/item134268438_holenderska_pozytywka_karuzela_z_konikami_nowa.html
      ta z kolei pasuje kolorystycznie do Jej sypialni
      www.allegro.pl/item134257623_prezent_na_chrzest_holenderska_pozytywka_karuzela.html
      a ta z królem i królową jest taka śmieszna
      www.trapresent.nl/nl/script/P_assortiment_subgroep.asp?HoofdRubriekID=7&RubriekID=99&page=2&style=muziekdozen
      Qurcze, trudny wybór hmm.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś fajne pomysły apropos lepienia, malowania,
      wycinania itp - to pilnie będę czytać.
      • pia_ Re: dziewczynka 3,5, chłopiec 2 l - i jeszcze .... 25.10.06, 09:14
        Ponieważ kupuję dla córki prezenty od całej rodziny, to mam jeszcze w planie
        kupić jakieś CD z piosenkami Arki Noego (mała jest w nich zakochana), myślę też
        o jakimś komputerowym programie edukacyjnym typu Królik Bystrzak - chętnie
        poznam opinie na temat tego programu. No i bajki na dvd z Reksiem i Misiem
        Uszatkiem.
        • lolita27 Re: dziewczynka 3,5, chłopiec 2 l - i jeszcze ... 25.10.06, 09:22
          Ja wczoraj tak myslalam, że może w tym roku wcześniej zabiorę sie za zakupy
          świateczne i nie zostawie tego na 23 grudnia jak zwykle... wtedy w wigilię
          jestem padnieta... myślę, że to dobry i pobudzający wątek.
          Ja potrzebuję prezentów dla dwóch 5-cio latek, 2 latki, chlopca 1,5 roczku i
          mojej córci 1,1. Popatrze troszke an allegro, ale w hipermarketach w grudniu
          czesto są duzo niższe ceny zabawek niż an allegro. Będe kombinowac i podgladac
          Wasze propozycje. pozdrawiam...
      • mama-smyka ciastolinowy stół? 25.10.06, 21:26
        A myślałaś może o stole Play-Dooh do ciastoliny?
        Kilka razy przyglądałam się mu w sklepie, ale nie wiem, czy on nie ma za mało
        miejsca na blaciku?
        Może któraś z mam ma go w domu i może coś powiedzieć?
        • alexsc Re: ciastolinowy stół? 25.10.06, 21:29
          miejsca jest dosyc na 1 osobęwink tzn akurat mój syn"sie miesci" ja i inni
          bawiący sie domownicy muszą zadowolic sie obrzezemwink
          Stół jest super, wypatrzyłam na mytoys.de całkiem nowy, teaz fajny według mnie,
          poczekam na obnizke to kupię drugiwink
          tiny.pl/r9zv
          • mama-smyka Re: ciastolinowy stół? 26.10.06, 08:08
            Ale piszesz o tym z Twojego linka, czy tym distępnym w Polsce, na nóżkach?

www.swiat-zabawek.pl/index.php?d=produkt&id=694&PHPSESSID=78f57cc4f38bbbb417fcf93ee83e8eba
            • alexsc Re: ciastolinowy stół? 26.10.06, 09:10
              mamy ten dostępny w polsce, na nóżkach
              • mama-smyka Re: ciastolinowy stół? 26.10.06, 09:32
                Aha, no to u nas odpada, bo mały zwykle bawi się ciastoliną z co najmniej jedna
                osobą a często z dwiema kuzynkami (7 i 9).
    • greenland chlopiec prawie 3 latka 25.10.06, 09:59
      Myślę juz od kilkunastu dni... i doszlismy z mezem do wniosku, ze w tym roku
      bez szalenstw bedzie jesli chodzi o prezenty dla Fi. I nie dlatego, ze
      oszczędzamy czy tez ładuje kase w nasze nowe mieszkanie ale głownie dlatego, ze
      dzieć ma juz tyle zabawek ze az mu sie w d*** poprzewracało wink

Czasami to mam ochotę mu rózgę dać wink)) (zbuntowany dwulatek) A sobie i męzowi
      zafunduje dobre ziółka uspakajajace wink))

A tak serio to dostanie (na gwiazdkę i mikołajki, od nas i dziadków i mojej
      siostry):
      - ksiązeczki z naklejkami (jego ulubione ostatnio)
      - puzzle EDUCA coś w ten desen bo takie juz ma i są hitem:
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/383993
      - moze jeszcze inną grę/zabawkę edukacyjną
      allegro.pl/item134085268_gra_edukacyjno_elektroniczna_zwierzaki_.html
      - pojazd do skręcania bo to maly majsterklepka
      allegro.pl/item131092829_pojazdy_do_rozkrecania_wiertarka_na_baterie.html
      allegro.pl/item134898512__pojazdy_do_skrecania_i_rozkrecania_27cm_.html
      Od nas NIE DOSTANIE na bank ani jednego auta (poza tym do skrecania), pociągu
      itp. Ma tego na pęczki. W lutym bedzie mial 3 urodzinki wiec i tak zaraz będzie
      trzeba kolejne prezenty mu kupic.

smile
      • jolakl Dzięki greenland! 25.10.06, 10:32
        Szukałam własnie takiej gry jak "wklejona" przez Ciebie elektroniczna. Teraz
        jeszcze tylko jakas fajna gra planszowa, z kostka i pionkami i jestem urządzona.
      • mama-smyka Re: chlopiec prawie 3 latka 25.10.06, 21:29
        Mój Antek też jest ostatnio nie do wytrzymania, marzę, by miał już 3 latka
        (lipiec w przyszłym roku...) i trochę się wyluzował, bo ja sama nadaję się już
        na sanatorium, nerwy mi czasem wysiadają.
        • greenland Re: chlopiec prawie 3 latka 26.10.06, 11:01
          Mamo-smyka witamy w klubie smile Ja juz sobie chyba zaklepie miejsce w
          takim "sanatorium" wink))

Kto jeszcze chetny?

• alexsc Re: chlopiec prawie 3 latka 26.10.06, 19:30
            jaaaaa!
            mamo smyka! Aleksander ur sie 3 lipca 2004 rsmile
            • mama-smyka Re: chlopiec prawie 3 latka 26.10.06, 20:22
              Ojej, ojej. smile Super! A skąd jesteście?
              Fajnie masz, że jesteś już podwójną mamą, ja niby chciałam mieć małą różnicę
              wieku, ale wiadomo - zleciało nawet nie wiem kiedy. smile
    • kuczynska78 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 25.10.06, 10:33
      Ja juz również wstepną liste zrobiłam, gdyz dzieciaczków w rodzinie mnóstwo.A
      ponieważ mają duzo zabawek, staram sie nie szaleć.
      Moje córeczki (2 lata i 5 lat) dostana na Mikołaja po dużym kucyku Pony. Każda
      inny.
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/478944
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/478649
      Maluszki z rodziny po ubranku, dziewczynki 4 letnie jedno zwierzatko Littest Pet
      Shop oraz gre Granny Laleczki; chłopczyk 1,5 roczny mały zestaw z bobem
      budowniczym (udało mi sie kupić w sklepie osiedlowym za 20 zł, stara kolekcja);
      dziewczynka 2 letnia książeczka z Ulicy Sezamkowej.

Na Gwiazdke dla mlodszej mam juz Książeczke o Ulicy Sezamkowej oraz pluszowego
      kotka. Starsza dostanie wymarzoną bluzke z Bratz oraz jakiś zestaw Polly Pocket.
      Chrzesniak coś do ubranka, chrześnica 4 letnia bluzkę z Bratz oraz mała laleczkę
      z tej serii. 1,5 roczny chłopiec pidżamke z Bobem Budowniczym, 2-letnia
      dziewczynka fajna bluzeczkę z Next, półroczna dziewczynka książeczkę miękką i
      fajny sweterek.

Wiekszośc rzeczy mam juz kupionych, resztę kupie juz w listopadzie przy okazji
      pobytu w Londynie. Na grudzień zostawiam zakupy prezentów dla dorosłych.
      Poza tym młodsza córa ma jeszcze w grudniu urodziny. Na szczęście udało mi sie
      kupić jakis czas temu w Merlinie na wyprzedazy Lalke Chou-Chou (36cm) za 57 zł.

Pozdrawiam
      Agnieszka
      SzafaMalucha.pl
      • buanitka Prezent dla babci i dziadka 25.10.06, 11:02
        Zerknijcie tu:

republika.pl/buanitka2006/
        pozdrawiam
        • ella111 Re: Prezent dla babci i dziadka 25.10.06, 12:11
          Ja dla synka (3 lata) mam juz kupiona Arke Noego i kalendarz adwentowy (obydwa)
          Playmobil). Musze jeszcze wymyslec prezenty od dziadkow i cioci.
          Zaraz zobacze ten polecany przez kogos statek piracki duplo, mamy juz z tej
          serii rekina z piratem, wielki sukces u nas.
          No i moze jakies pudlo lego, nie wiem tylko czy duplo czy creator.
          • krasulas Re: Prezenty 25.10.06, 13:49
            ja już też wymyślam i dla prawie 3 latki kupiłam na przecenie
            - lalę chouchou i
            - nosidło do niej (jest mocno na etapie lalkowym) - Geant wyprzedaje ten towar.
            Chciałabym do tego wózek większy dokupić - ale to dziadkowy prezentsmile
            Poza tym wiem, że dostanie dwa zestawy klucków Playmobil - szczerze - nawet ich
            nie znam (to prezent od chrzestnej).
            - ciuszki lalkowe, kolejne nosidełko i pierdólki dla lali (wszystko kupione w
            lumpeksachsmile- w eleganckim stanie, renomowanych firm, za grosze)
            - rękawice narciarskie - Mikołaj
            - nartki plastikowe z kijkami - takie ciut dłuższe
            - sukienka dłuuuuga do ziemi (a'la Kopciuszek - szczyt marzeń mojej córki)

a marzenie ZUzi?? Kareta z Kopciuszkabig_grin

A tak naprawdę - to czekamy już na promocje marketowe...
            Powodzenia
            Ania
            • ella111 Re: Prezenty 25.10.06, 14:49
              Playmobil to wlasciwie nie sa klocki, tylko figurki, domy, zwierzeta, pojazdy,
              i wszystko co mozliwe (piraci, zamki, rycerze, ale tez sklepy, szpital, domek
              kempingowy, komisariat policji (ze zlodziejem, hihi), lotnisko... Dla dzieci od
              4 lat teoretycznie, plus taka mala seria dla mlodszych 1-3.
              • krasulas Re: Prezenty 25.10.06, 15:44
                o - dziękuję za informacjęsmile
                No właśnie my będziemy się bawić chyba szpitalem.
                pozdrawiam ciepło
                Ania
        • iwek33 Re: Prezent dla babci i dziadka 25.10.06, 17:31
          Hej buanitka, kalendarze ze zdjęciami naszych dzieci to już u nas prawie
          tradycja smile Od 4 lat zawsze takie robimy i obdarowujemy dziadków, babcie,
          prababcie i pradziadka, no i jeden dla nas ( w sumie 5, ale tak się już
          umówiliśmy, że nie wymyślamy już innych upominków tylko te kalendarze).
          Dziadkowie twierdzą, że to najlepszy prezent jaki mogliśmy wymyślić..
          • alexsc iwek33 u kogo zamawiasz kalendarze? czy sama 25.10.06, 20:39
            robisz? moze podasz sprawdzone namiary?
            • mama-smyka Re: iwek33 u kogo zamawiasz kalendarze? czy sama 25.10.06, 21:24
              Ja co roku zamawiam u tej samej osoby, kiedyś sprzedawała je na Allegro, od
              zeszłego roku ma już tylu stałych klientów, że nie daje rady, nie wiem, jak
              będzie w tym, może jakoś się rozwinęła, wzięła kogoś do pomocy czy coś.
              Wie tylko, że miała stronkę w sieci, polsko-francuską, a dochód z kalendarzy
              był przeznaczony na pomoc jakimś dzieciom, dokładnie już nie pamiętam.
              Testowo zamawiamy po jednym kalendarzu z tych dostępnych na Allegro (innych nie
              znamy, bo jakoś nawet nie szukamy) i muszę powiedzieć, że te od tej babki są co
              roku absolutnie najlepsze!
              Co rok zaskakujemy nimi którychś znajomych robiąc im prezent w postaci
              kalendarza z fotografiami ich dzieci i dotychczas wszyscy pytali w styczniu o
              namiar na tą panią, bo chcieli zamówić dla babci i dziadka. smile
              Dwie pary wcześniej zamówiły dla siebie inne kalendarze z fotkami, ale sami
              stwierdzili, że nie ma nawet porównania, ta pani naprawdę ślicznie je robi. smile
              Ale jej reklamę zafundowałam. wink
              • alexsc Re: iwek33 u kogo zamawiasz kalendarze? czy sama 25.10.06, 21:25
                reklama fajnasmile ale kto towink
                • mama-smyka Re: iwek33 u kogo zamawiasz kalendarze? czy sama 25.10.06, 21:32
                  Szukam właśnie na nią namiar w gąszczu moich "ulubionych", bo znajoma prosiła,
                  więc wkleję, gdy znajdę. smile
                  • iwek33 Re: iwek33 u kogo zamawiasz kalendarze? czy sama 25.10.06, 22:06
                    Ja przez ostatnie trzy lata zamawiałam właśnie u jednej Pani, która się
                    ogłaszała na allegro, a potem już miała tylu chętnych, że robiła tylko dla
                    znajomych i znajomych znajomych, też nie pamiętam nicku, nie wiem, czy to ta
                    sama Pani, o której pisze mama-smyka, ja też w zeszłym roku bardzo ją polecałam
                    tu na forum bo robiła śliczne te kalendarze, ale właśnie w zeszłym roku była
                    wpadka, bo jak już ją wielu osobom poleciłam to dostałam moje kalendarze
                    zeszłoroczne i nie były takie zachwycająco ładne. Papier zamiast błyszczącego
                    był matowy i jakość dużo gorsza. W tym roku zamówiłam u kogoś innego, ale
                    właśnie się robią. Jak je dostanę i bedą ładne to polecę.
                    • mama-smyka Re: iwek33 u kogo zamawiasz kalendarze? czy sama 26.10.06, 00:23
                      Mam! Mam! smile Olśniło mnie, komu podawałam te dane i wyszperałam w archiwum
                      gadu. smile
                      Tu jest ta pani na Allegro: allegro.pl/show_user.php?search=Kasia_k_p
                      Teraz nie ma aukcji, ale pewnie w listopadzie się pojawią. Choć może nie sądząc
                      z treści maila?
                      Może wkleję po prostu treść maila z zeszłego roku, bo tam jest wszystko, co
                      chciałam napisać. smile

"Szanowni Państwo,

podobnie jak w poprzednich latach, tak i w tym chciałabym Państwu zaproponować
                      wykonanie kalendarza ze zdjęciami Waszych Dzieci lub innych bliskich osób.
                      W tym roku nie będzie możliwości zakupu przez Allegro, gdyż nie jestem w stanie
                      podołać tamtejszemu popytowi. Wolę skierować swoją ofertę do Państwa - osób,
                      które produkt już znają i są z niego - mam nadzieję- zadowoleni.
                      Kalendarz będzie wyglądał podobnie do tego z roku poprzedniego. Dwanaście stron
                      ze zdjęciami na 12 miesięcy, pierwsza transparentna strona, oraz ostatnia
                      stabilizująca, całość spięta białą spiralką, otwór do zawieszania. W kalendarzu
                      zaznaczone są kolorem i opisane wszelkie ustawowe święta. Dodatkowo zaznaczone
                      są serduszkami i opisane urodziny i imieniny dziecka oraz jego najbliższych.
                      Koszt to 40,5 PLN za pierwszy kalendarz i 35 PLN za każdy następny w tym samym
                      wzorze. Dodatkowo doliczyć trzeba ewentualne koszy przesyłki (2 PLN koperta +
                      koszt znaczków wg. cennika Poczty Polskiej).
                      Warunki zamówienia i zakupu pozostają bez zmian. Przesyłacie Państwo mailem
                      zdjęcia w ilości ok. 15 sztuk wraz z wykazem dat do zaznaczenia. Ja
                      przygotowuję projekt i przesyłam również mailem do akceptacji. Następnie wnoszę
                      zasugerowane przez Państwa poprawki i znów przesyłam do wglądu. Po ostatecznej
                      akceptacji, proszę o dokonanie przelewu i podanie adresu wysyłki, a po wpływie
                      pieniędzy realizuję projekt i przesyłam kalendarz pocztą poleconą.
                      Serdecznie zapraszam do skorzystania z oferty i wykonania kalendarza dla siebie
                      lub na prezent dla najbliższych z okazji zbliżającego się Mikołaja i Świąt
                      Bożego Narodzenia.

Z wyrazami szacunku

Katarzyna Piotrowska
                      tel:
                      Adres e-mail: babyart@interia.pl"

Miałam chwilę wahania, czy ta pani nie będzie mi miała za złe, że podaję jej
                      maila i konto w Allegro, ale przecież każdy może trafić na jej stronę a chyba
                      nie zasypiecie jej tysiącem zamówień, więc nie odbije się ten mój post na jej
                      wolnym czasie. wink

I jeszcze stronka internetowa: babyart.w.interia.pl/

P.S. Mój mąż (fotograf z zamiłowania i - prawie - z zawodu) mówi, że te
                      kalendarze są fatalne, że on sam by zrobił lepsze. No ale jak dotąd nie
                      zrobił. wink

Iwek, sprawdź, czy to ta sama, może akurat. smile
                      Chociaż ta stronka się zmieniła, kiedyś miała inny adres, tak z francuska, coś
                      fr coś tam, na tej nie widzę nawet moich kalendarzy.
                      Co do samych kalendarzy - mamy znajomych, którzy - przepraszam za szczerość,
                      oni sami tak mówią, bo też to dostrzegają - nie potrafia robić ładnych zdjęć.
                      Nie chodzi nawet o sprzęt, ale o kompozycję, używanie zooma, kadrowanie itp.
                      Mnie np. męczy oglądanie ich albumu, choć bardzo ich lubię i mam na kompie
                      ponad 1000 zdjęć ich dziecka, które mi przesyłają w mailach, czasem je
                      przeglądam, ale to nie są śliczne portreciki czy scenki, które nadawałyby się
                      do kalendarza. A oni się w zeszłym roku zaparli, że sami zamówią i tak też
                      zrobili.
                      A potem klapa, że kalendarz brzydki, że rok wcześniej był ładniejszy, że jakieś
                      te zdjęcia nie takie jak sobie wyobrażali.
                      Nie chodzi mi o to, że u Ciebie tak było, raczej w to wątpię smile , ale o to, że
                      trzeba w ogóle starannie wybierać zdjęcia do kalendarza.
                      • leigh4 statek piracki duplo 26.10.06, 11:25
                        Czy te funkcje, o których pisałyście(pływanie po wodzie, wyrzutnia itp) ma
                        również ten mniejszy statek, czy tylko ten wielki(bo odkryłam, że są dwa)? a
                        który zestaw to ten z rekinem?
                        • monika_wroclaw Mam nowe pomysły :-) 26.10.06, 12:03
                          Maja zamiast kolejnej lalki dostanie szafę pełną ubranek dla lalek, które już
                          posiada smile

Dla Alka wypatrzyłam trampolinę - batutę, jeżeli ktoś ma takie coś to proszę o
                          opinie...

pozdrawiam
                          • andzka24 Re: co dla dziewczynki 14mies 26.10.06, 14:51
                            może macie jakieś pomysły?
                        • ella111 Re: statek piracki duplo 26.10.06, 13:56
                          My mamy zestaw z rekinem ktory sklada sie wlasnie z rekina, pirata, paru
                          klockow do sklecenia tratwy, bananow (na pozarcie rekinowi?) i kotwicy.
                          Natomiast nie ma w nim statku, wlasnie zastanawiam sie nad jego zakupem.
                        • krtek7 Re: statek piracki duplo 26.10.06, 18:13
                          My mamy ten mniejszy. Pływa, armata działa, żagiel świeci w ciemności smile
                        • magia rekin duplo 26.10.06, 22:13
                          www.allegro.pl/item137545384_lego_duplo_wielki_rekin_i_pirat_nowosc_.html
                          • mmarysia Re:co dla 8 latki? 26.10.06, 22:17
                            co możecie polecic dla prawie 8 letniej dziewczynki? cos naprawde fajnego i dla
                            2 letniego chłopca? koszty bez znaczeniasmile
                            • maczkama Re:co dla 8 latki? 28.10.06, 22:08
                              Ja jak zawsze polecam Duplo dla chłopca, a dla dziewczynki np Lego Scala
                            • maczkama Re:co dla 8 latki? 28.10.06, 22:24
                              Moja córcia 2,5 roku uwielbia Mysię, lale, Kubusia Puchatka, Misia Uszatka, klocki Duplo, ciastolinę i wycieczki do zoo (mieszkamy z pobliżu jest więc tam conajmniej raz w tygodniu). Kasety z mysią ma wszystkie; ponieważ bardzo lubi książki o zwierzątkach myślę, żeby jej jakąś fajną książeczkę kupić. Ostatnio jej ulubioną lalą jest murzynka baby born (kupiona na Namysłowskiej - Warszawianki znają) za 35zł z akcesoriami. Myślałam żeby dokupić jej do tego wózeczek fajny. Ciastoliny może jakiś fajny zestaw nabędę...
                              No i może znajdę na namysłowskiej jeszcze jakiś dziewczyński zestaw Duplo.
                              Mam jeszcze dużego synka, 12 letniegosmile
                              No i tu jest naaajwiększy problem. Możę jakaś płytka, gra komputerowa, może coś z ciuchów bo chłopak bardzo zainteresowany. Niestety mój syn choć bardzo się starałam (jestem polonistką) książek nie czyta raczej....
                              Uffff tu będę się głowiła z prezentem.
                      • iwek33 Re: do Mamy- smyka 26.10.06, 15:02
                        Nie, to nie jest ta osoba, u której wcześniej zamawiałam kalendarze, zresztą ta
                        Pani w zeszłym roku po kilku reklamacjach stwierdziła, że już nie będzie się
                        tym zajmować. Było to jej dodatkowe zajęcie, zdjęcia mamy zawsze fajne i dobrej
                        jakości, miałam zastrzeżenia do rodzaju papieru jaki był użyty i jakości
                        wydruku ( duże ziarno, szare plamki itp)
                        • mama-smyka Re: do Mamy- smyka 26.10.06, 15:09
                          Rozumiem.
                          Mój mąż uniósł się ambicją i zapowiedział mi wczoraj, że w tym roku SAM zrobi
                          pezentowe kalendarze. big_grin
                          Ciekawe, ciekawe... wink
                          • iwek33 Re: do Mamy- smyka 26.10.06, 15:15
                            Fajnie!!! Jak będą udane to w przyszłym roku zamówię u Ciebie!
                            • mama-smyka Re: do Mamy- smyka 26.10.06, 15:40
                              Hmmm... No kto wie, kto wie. smile
                              Chyba mój mąż właśnie w takim kierunku będzie niedługo szedł, choć czy już za
                              rok - nie wiem.
                              • leigh4 dla 3 latka wymyśliłam... 28.10.06, 07:16
                                ... korzystając z Waszych podpowiedzi i podpytywania synkasmile:
                                - statek lego i ew rekin,
                                - globus,
                                - śmieciarkę koniecznie pomarańczową
                                - grę(jeszcze nie wiem dokłądnie jaką, ale będę szukać takiej gdzie jest
                                liczenie-synek wszedł w fazę fascynacji liczeniem, więc spróbuję to
                                wykorzystać)-może jakąś hasbro...?
                                - zestaw z ciastoliną
                                - książki: o piracie, o rycerzu i o św. Mikołaju-tematyka określona przez
                                przyszłego obdarowanegowink

To takie luźne myśli, zobaczymy jak będzie z realizacją.A tymczasem myślę
                                dalej, bo u nas listopad i grudzień to czas imienin, urodzin, mikołaja i
                                gwiazdki-czyli okazji moc!wink

Nie mam pomysłu dla dziewczynki-prawie trzylatkisad Puzzli i gier nie lubi,
                                ciastolinę również chyba umiarkowanie. Lubi lalki(ma dwie funkcyjne) itp..
                                • asiakliny Re: dla 3 latka wymyśliłam... 28.10.06, 08:11
                                  Może torba z akcesoriami dla lalek z quelle
                                  • kuczynska78 Re: dla 3 latka wymyśliłam... 28.10.06, 08:40
                                    Tez o niej pomyślałam. Właśnie zamówiłyśmy ja na urodziny dla mojej 2latki od
                                    babci. Bo od nas dostanie kupiona na wyprzedazy Chou-Chou z ciasteczkiem za 57 zł.

Pozdrawiam
                                    Agnieszka
                                    www.szafamalucha.pl/index.php
                                    • leigh4 torba z akcesoriami-quelle 28.10.06, 08:47
                                      A dacie znać jak dostaniecie czy fajna? Również na nią zwróciłam uwagę, ale mam
                                      trochę obwa co do jakości zawartości torby...
                                      • kuczynska78 Re: torba z akcesoriami-quelle 28.10.06, 09:17
                                        Oczywiscie, ale wysylka trwa do 3 tygodni, więc trzeba poczekac. ja oczywiscie
                                        się nie łudzę, ze to bedzie jakiejś super jakości. Chodź wiele mam sie
                                        wypowiadało bardzo pozytywnie o zabawkach z quelle, więc może i te bedą super smile
                                        LAe uważam, że jak na prezent dla dwulatki jest jak najbardziej ok. Moja mała
                                        jest straszną rozrabiarą, wszystko niszczy, więc jestem przekonana, że spełni on
                                        moje oczekiwania.smile

Agnieszka
                                        • gucci77 Re: torba z akcesoriami-quelle 28.10.06, 11:13
                                          ja zamówiłam ale na Allegro, przy okazji zakupu bucików i za tą cenę wg mnie
                                          rewelacja smile buteleczki w środku mają niby płyn, jest nocniczek też dla lali i
                                          wiele innych akcesoriów wg mnie to dobry wybór smile
                                          • kuczynska78 Re: torba z akcesoriami-quelle 28.10.06, 13:28
                                            To bardzo się cieszę. U mnie od października do grudnia jest wysyp prezentów.
                                            jedna córa ma urodziny w październiku, druga w grudniu. Jeszcze mikołaj i
                                            gwiazdka. Postanowiłam, że w tym roku dostaja po jednym prezencie, bo nadmiar
                                            szkodzi. Wymyslilam sobie, ze preznty beda w rozsądnych cenach. Najdrożej
                                            wyszedł kucyk na Mikołaja bo 69 zł. Reszta bedzie w granicach 30-35 zł.
                                            Pozdrawiam
                                            Agnieszka
                                            • agni71 Re: torba z akcesoriami-quelle 28.10.06, 21:18
                                              mamy taką torbę z Quelle (skusiłam się, bo ktos juz dawniej na forum polecał).
                                              Jest naprawdę OK, jakość i estetyka w porządku, moje córki nie są może bardzo
                                              lalkowe, ale torbę co jakiś czas wyciągają i bawią się tymi akcesoriami.

aga
        • krakra80 Re: Prezent dla babci i dziadka 01.11.06, 21:44
          Ja zaproponuję coś podobnego tylko w drewnie smile
          www.decorer.pl/index.php?name=product&cat=39
    • bell5 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 31.10.06, 22:40
      Moja rezolutna czterolatka zażyczyła sobie od Mikołaja prawdziwego kucyka i psa
      bernardyna. I co Wy na to, bo mnie z wrażenia, jak to się mówi, szczęka
      opadła. Wypytujemy ją co chciałaby w zamian, ale coś nie może się zdecydowć.
      Twierdzi, że skoro nie może mieć konia (psa obiecaliśmy jej na urodziny, ale
      znacznie mniejszego) to jest jej obojętne co dostanie (nieźle to sobie
      wymyśliła). Przymierzamy się więc do zakupu kucyka Pony i Lego Duplo Farma
      lub średnie Zoo. Mam jednak problem, bo nie orientuję się zupełnie jeśli idzie
      o Pony, który z nich jest najfajniejszy, którego wybrać. Może któraś z Was
      podzieli się opiniami i doradzi, którego warto kupić (czy interaktywnego, czy
      może zwykłego, czy w chodziku, czy Słoneczko, czy ... no właśnie). Myślę, że
      Lego ucieszą moją przyjaciółkę zwierząt.
      Dla pozostałych dzieciaczków myślimy o:
      dla 6-miesięcznej dziewczynki: garnuszek na klocuszek, coś z zabawek Bawi,
      jakieś książeczki...
      dla półtorarocznego chłopca oczywiście traktor, klocki chyba Wader, sanki,
      książki...
      dla 2-latki wózek i lalkę, oczywiście książki...
      Może jeszcze coś podpatrzę u Was.
      Dziękuję i pozdrawiam.
      • chuda20 Re: dla 3,5 letniej dziewczynki 01.11.06, 09:50
        Moje wstępne pomysły dla córki 3,5 roku to:
        - domek dla lalek - nie wiem czy dla Barbie czy może dla Baby Born miniworld
        - wózek dla lalek - chyba ten dwufunkcyjny dla Baby Born
        - baby Born albo Chou Chou Gadulka - stara chou chou już się nieco jej
        opatrzyła.
        - wanna dla lalki
        - ubranka dla lalki - już trochę nakupiłam na wyprzedażach
        - KONIECZNIE zestaw lekarski dla Baby Born - wymarzony prezent
        - ewentualnie mikser do kuchni bo bardzo lubi gotować dla lali
        - lego Duplo pociąg - udąło mi się kupic za gorsze na wyprzedaży, może jeszcze
        inny zestaw bo bardzo lubi budować.
        - fajna gra
        - cała masa ksiązeczek - zbierana sukcesywnie od jakiegos czasu
        Może coś jeszcze wpadnie mi do głowy :o) - w zeszłym roku wogóle nie miałam
        pomysłów więc w tym zaczęłam juz dużo wczesniej myśleć :o)
      • kuczynska78 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 13:33
        Witaj!
        Ja dla 2 latki kupiłam tego kucyka:
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/478944
        Pomyslałam, że chetnie go bedzie karmić, opiekować się nim.

Zaś dla 5-latki wybrałam taki:
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/478649
        Przypomina wygladem pegzay z filmów o Barbie. A ona je bardzo lubi.

Pozdrawiam
        Agnieszka
        • dadgam Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 19:55
          dla 2.5 latka chcemy kupić lego duplo Bob budowniczy
          klockilego.com/x_C_I__P_8910917-8910001.html
          narazie ma zestaw początkowy lego i bardzo mu się podoba
    • maja285 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 20:16
      dla dwulatki (2;2):
      jakieś lego duplo (ale mały zestaw)
      playmobil
      auto listonosza Pata z Patem i jego kotem
      akcesoria dla lalek z Quelle i ubranka dla lali
      książeczki, książeczki, książeczki.....smile
      • bell5 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 20:37
        Zastanawiam się czy Lego Duplo Farma lub Zoo będą odpowiednie dla czterolatki.
        Może lepiej zainwestować w jakiś zestaw Lego Creator? Co o tym myślicie?
    • magia dla 2-latka 01.11.06, 20:56
      cos z Lego Bob The Builder - pewnie koparka i dzwig
      klockilego.com/x_C_I__P_8910758-8910001.html
      kolejka typu Brio,Ikea Lillabo, FP Geotrax, Lego
      www.allegro.pl/item138036906_ekspres_gorski_kolejka_brio_na_baterie_gratis.html
      tiny.pl/rff3
      www.allegro.pl/search.php?string=geo+trax&buy=0&new=0&pay=0
      klockilego.com/x_C_I__P_8910226-8910001.html
      stol z narzedziami Smoby Black & Decker
      www.outdoortoysdirect.co.uk/Role-Play/Black-And-Decker-DIY-Workbench-
      wszystko z Bambi (ksiazeczki, maskotki, naklejki, figurki)
      ksiazeczki typu "co to jest za zwierze"
    • weronka77 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 21:33
      Ja wreszcie dopuściłam do głosu zdrowy rozsądek i w tym roku nie kupuję
      lalek,gadgetów,cudów.Już rok temu zarzuciłam małą wszystkimi możliwymi
      badziewiami z tak zwanej grupy do 24 miesięcy.W efekcie zabawki teraz wynosze
      do komisów bo córeczka się szybko nimi znudziła,już jej nie bawi kolejna
      lala,elektroniczny gadget,pluszak itp...Za wcześnie i za dużo jej
      kupowałam.Teraz odkryłam figurki zwierzątek Schleich.Mała jest na etapie
      nazywania zwierzaków po imieniu a te figureczki są przepiękne,bardzo starannie
      i precyzyjnie wykonane,w różnych kolorach,wielkościach,pozycjach.Niestety w
      krakówku tylko w jednym miejscu je widziałam..Kosztują sporo,więc dokupuję po
      kilka.Córeczka zachwycona nimi bardziej niż czymkolwiek innym.Zabawki są
      naturalne,nie przesłodzone i przekoloryzowane-dla dwulatki najlepsze moim
      zdaniem.Lego i Little People poszły w odstawkę..
      • mama-smyka Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 21:48
        Czy mówisz o tych, które są w sprzedaży w Smyku z serii Animal Planet?
        Mnie również zachwyciły, w przeciwieństwie do tych "ordynarnych" plastikowych
        zwierzątek za 9,90 paczka 6szt. (choć Antoś te też lubi), te są gumowe,
        mięciutkie, bardzo przyjemne, wykonane z dbałością o szczegóły no i nie
        śmierdzą.
        Niestety, koszt dużego (np. lew, ale fantastyczny), to... 49zł a mniejsze 25-
        35zł.
        Ech... pozostaliśmy przy tych "ordynusach" wink, bo przy wymianie całej kolekcji
        byśmy zbankrutowali. sad
        • weronka77 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 21:59
          Oglądałam te Animal Planet ostatnio ale Pani powiedziała że to nie
          Schleich.Jakieś takie brzydsze i mniej staranne były.Schleich oglądałam u
          córeczki znajomych która namiętnie je kolekcjonuje i kupuje w Miki w
          Krakowie.No to jadę tam i trudno...Lepsze kilka zwierzaczków niż lala.A zabawa
          o niebo lepsza.
          • mama-smyka Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 22:45
            Chodzi o to Miki, które ma sklep w internecie?
            • weronka77 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 22:50
              o towink
              • mama-smyka Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 22:57
                Hmmm. z tego co widzę, to zwierzątka nie są wcale takie drogie!
                Wychodzą w granicach 10-20zł, chyba że mnie oczy mylą?
                U nas jest etap "zwykłych" wierzątek typu piesek, kotek, krówka, konik, lew,
                małpka, żadne tam dinozaury. wink
                A czy one są miękkie? Te po 15-20zł?
                • weronka77 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 23:00
                  Nie miękkie.Twardziutkie.ALe to i dobrze bo odgryżć nie można ani pogryzć.
                  • mama-smyka Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 01.11.06, 23:02
                    No właściwie racja, choć mój mały już nie pakuje wszystkigo do buzi, to często
                    gryzie konikowi głowę. big_grin
                    ALe nie śmierdzą i w ogóle są warte swojej ceny?
                    Wydaje mi się, że widziałam coś podobnego w sklepie Fido w Katowicach (na
                    piętrze w Belgu), ale nie wiem, jaka była firma produkująca te figurki.
                    Zresztą one wszystkie z daleka do siebie podobne.
      • mama_kasi_ha Co jeszcze dla 21 miesieczniaczki ;-))? 01.11.06, 21:49
        Fajne te figurki? Kasia kocha zwierzatka, wiec moze to.
        Ja tez sie zastanawiam, bo Kasia ma chyba dosc tych wszystkich dotychczasowych,
        nagromadzonych.
        Tez nie chcialabym przesadzic, bo to nie sztuka, kupic kolejna kupe zabawek- ma
        byc super, nie duzo i porzadne.
        Kasia ma teraz co prawda dopiero 19 miesiecy, ale w grudniu bedzie juz 21, wiec
        jak w tytule: co dla mojego szkraba w tym wieku polecicie?
        Czym sie w ogole bawia Wasze dzieci w tym wieku?
        Chce jej kupic klocki brio, bo lubi z tata budowac, ale typowe konstrukcyjne ja
        wkurzaja. Ma tez mnostow samochodzikow, ktore uwielbia (jak mamawink, moze teraz
        jakies lalki z ubrankami i innymi akcesoriami? Na razie ma dwa bobaski, ktore w
        sumie lubi, ale ...przez 5 minut. MOze sa malo ciekawe, nie wiem. Barbi jest
        o.k bo mozna jej klaki wyrywac wink.
        A co to sa te chrupki do przyklejania??
        dzieki za wszelkie odp. i podpowiedzi.
        Asia
        • weronka77 Re: Co jeszcze dla 21 miesieczniaczki ;-))? 01.11.06, 22:10
          Asia na www.miki.com.pl w kąciku kolekcjonera masz wszystkie figurki.Te bajkowe
          i rycerze faktycznie drogie-podobnie jak dinozaury-takie ceny jakie podaje
          Dagmara.ALe zwierzątka zwykłe są tańszewink No i ręcznie malowane cudeńkawink)
          • leigh4 Re: Co jeszcze dla 21 miesieczniaczki ;-))? 01.11.06, 22:23
            Te zwierzaki są w "kulturomaniaku" w Lublinie w leclercu przy ul. Zana. Ceny
            chyba niższe niż te, o których piszecie. Stojak znajduje się na środku,
            naprzeciwko kas. Sporo książeczek dla dzieci ma również dużo niższe ceny niż
            gdziekolwiek.
            • zuzia_i_werka Re: Co jeszcze dla 21 miesieczniaczki ;-))? 01.11.06, 22:43
              Figurki Schleich są bardzo wysokiej jakości ale ceny faktycznie maja zaporowe.
              Moja córka ma kilka dinozaurów i mimo wielokrotnyvh kąpieli i ogólnie
              intensywnego uzytkowania wyglądają jak nowe. Ale litości-nie stać mnie na
              figurki po 70złsad Pozostaje mi się cieszyć,ze babcia może sobie pozwolićsmile
              Ale polecam-są naprawdę fajne.
    • mama-smyka mam już gotową listę 01.11.06, 22:44
      A nawet większość rzeczy kupioną lub zamówioną. smile
      Ech, ulżyło mi, nie muszę już myśleć. smile
      No, jeszcze zostali mi dorośli, ale w końcu, po 5 latach naszych przekonywań,
      wszyscy zgodzili się na symboliczne prezenty do 30-50zł typu książka, płyta czy
      coś innego, ale drobnego.

Dla dzieci zamówiłam już rzeczy i na Mikołaja, i na Święta, zwłaszcza dla
      małego może sie wydawać dużo, bo to w sumie 4 osobne prezenty muszą być na
      obydwie okazje (wybieramy dla Antosia prezenty od całej rodziny).

Dla 7- i 9-latki kupiliśmy gry komputerowe: Królik Bystrzak, Atomówki, Potwory
      i Spółka i in. tak "no name", ale edukacyjne, tzn. uczące angielskiego lub
      matematyki.
      Na Święta dodatkowo dostaną jakieś ciuszki, bo ich mama stanowczo nie zgodziła
      się na zabawki - mają ich tyle, że wszystkie nowe zostawiają u dziadków a
      nadmiar rozdają, gdzie mogą a poza tym to już na tyle duże panny, że chociaż
      jeden prezent może być edukacyjny (reszta rodziny pewnie nie posłucha ich mamy
      i nakupuje zabawek).

Dla prawie 2,5 latka (skończy w połowie stycznia) wybraliśmy:

-kanion z blatem Step2, w jednym z figlorajów, do których chodzimy, jest taki i
      Antoś wprost szaleje na jego widok smile tak więc radość murowana smile
      www.remi.home.pl/zabawki_838.php?
      PHPSESSID=c72a46a48b78578008d6899f7201c980 (miał być w lipcu na urodziny, ale
      czekamy od tamtego czasu na dostawę i ciągle coś wypada - a to wadliwy
      egzemplarz, a to brak w dostawie, a to znowu armator ma problemy ze statkiem...
      mam nadzieję, że do grudnia dotrze)

-2 czy 3 zestawy ciastoliny, bo uwielbia, choć nie do końca rozumie te
      wszystkie bajery z zestawów tematycznych, to jednak coraz bardziej się nimi
      interesuje

-namioty-domki do postawienia póki co w domu a na wiosnę w ogrodzie:
      allegro.pl/item136958567_domek_namiot_poczta_market_3_in_1od_ss_promocj.html
      allegro.pl/item138776693_rewelacyjny_domek_namiot_super_prezent_dla_dziecka.html
      allegro.pl/item137486139_namiot_lokomotywa_dla_dzieci_super_zabawa_hit_.html
      teraz mały ma w pokoju taki domek do malowania z Kubusiem Puchatkiem wykonany z
      kartonu, ale to niestety nie jest zbyt trwały materiał, na pewno będzie
      zachwycony, zwłaszcza że pomiędzy domkami jest ten tunel - mamy w ogrodzie
      podobny w wieży Bercheta, no ale to nie to samo smile

-wyspę kąpielową z Thomasem smile w którymś sklepie internetowym znalazłam jeszcze
      taniej!
      allegro.pl/item136311098_tomy_thomas_wyspa_kapielowa_super_zabawa_.html

-kuchnię Fisher-Price - albo z deską do prasowania i żelazkiem, albo ze
      sklepikiem z drugiej strony - jeszcze trwają negocjacje wink

-zmywarkę do kuchni, bo nie ma w komplecie:
      allegro.pl/item137739533_duza_zmywarka_do_naczyn_jak_prawdziwa_playgo.html

-konika Rody lub takiego:
      allegro.pl/item138057005_super_nakladka_na_pilke_do_skakania_konik_odss.html
      może wiecie, czy on się różni od tego:
      allegro.pl/item136945674_pilka_w_przebraniu_konika_do_skakania_najtaniej.html
      poza ceną???

-miał być piracki statek i rekin z Lego, ale stwierdziliśmy, że Antoś jest na
      to za mały i wybraliśmy takie "zwykłe" pudełko z klockami Lego Duplo + Budowa
      Miasta bodajże, no jakiś mniejszy zestaw, dośc prosty

Inne pomysły, które póki co nie zostały zatwierdzone m.in. dlatego, że lepiej
      będą pasowały na święta WIelkanocne lub nawet Dzień Dziecka lub na które Antoś
      jest według nas za mały a bardzo nam się spodobały i być może będą inspiracją
      dla którejś z Was:

-domek miejski Little Tikes - to ogromny wydatek, ale ok. grudnia-stycznia cena
      powinna być promocyjna, w zeszłym roku były po 999zł
      allegro.pl/item126050922_little_tikes_domek_miejski_444c_i_444d_promocja_.html
      tak naprawdę nie jest bardzo duży i wszedł by nam do pokoju

-zestawy do rozbudowy kolejki GeoTrax - całe mnóstwo na Allegro, ale Antoś ma
      jeszcze 3 nie rozpakowane z urodzin... musi dorosnąć, by zrozumieć, o co chodzi
      poza pociągiem, wieżą, górą, mostem i młynem wink

-miecz świetlny Buzz Astral - Antoś uwielbia tą bajkę a w sumie niewiele rzeczy
      znalazłam z Buzzem czy Chudym, których by juz nie miał a które wyglądają
      interesująco:
      allegro.pl/item135459864_buzz_astral_miecz_swietlny_z_efektami_dzwieku.html

-sama nie wiem, co o tym myśleć:
      allegro.pl/item134882865_hit_sezonu_pianinko_silikonowe_49_klawiszy.html
      może być fajne smile

-obydwa to istne cuda, ale raczej na Dzień Dziecka, bo w czym by teraz miał
      kopać? w śniegu? ;D
      allegro.pl/item130297159__super_koparka_rolly_digger_firmy_rolly_toys_.html
      allegro.pl/item133819884_jezdzik_z_elektryczna_ladowarka_do_piasku_kask.html

-pojazdy Litte Tikes - maszyny budowlane, różne lawety, śmieciarki, ciężarówki -
      marzenie każdego chłopaka smile

-hamak:
      allegro.pl/item138351874_nowosc_hamak_samolot_airplayne_amazonas.html
      lub np. takie wiszące cudo z Ikei z poduchą:
      www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15567&catalogId=10103&storeId=19&langId=-
      27&parentCats=15567*16113*16263*16165&categoryId=16165&productId=16269&chosenPar
      tNumber=S19809351

-"rowerek" bez pedałów:
      allegro.pl/item123912186_rowerek_biegowy_panther_junior_nowosc_w_polsce.html
      allegro.pl/item135575694_rowerek_biegowy_panther_junior_susi_willi.html
      allegro.pl/item134217684_twoj_pierwszy_rowerek_puky_nowy_.html
      To tyle. smile
      Jeśli jeszcze coś mi wpadnie do głowy, to napiszę.
      Nie wspominam o drobiazgach typu książeczki, puzzle czy bajki na DVD, bo to
      dość indywidualna sprawa, każde dziecko może lubić coś innego a np. książek
      jest cała masa.
      Mój kocha Domisie, ale zdobyliśmy tylko piosenki na płytce i jedno VCD z gazety
      z fatalną jakością obrazu a codziennie musimy KONIECZNIE wink wszystkie oglądnąć.
      Może przed Świętami wpadną na to, by wydać normalne, pełne płyty na DVD?
      Mogliby nieźle zarobić, pomijam już gadżety.
      • krtek7 Re: mam już gotową listę 06.11.06, 12:41
        Mamo-smyka, super prezenty, dzieci będą wniebowzięte smile)))

Nie czytałam jeszcze całego wątku, ale bardzo podobają mi się prezenty które
        przedstawiłaś, najbardziej stół-kanion!!!
        A jak moje dzieci to zobaczyły na zdjęciu!!!!!!!!!!!! smile
        • mama-smyka Re: mam już gotową listę 06.11.06, 14:01
          No, kanion jest rewelacyjny, Antoś czasem tak się zapominam w zabawie (w tym
          figloraju), że wchodzi na niego, by poprowadzić jakieś autko czy pociąg. smile
          No i ten blat u góry - kosztuje to dodatkowe 150zł (można kupić też bez blatu),
          ale dzieki niemu mamy już stolik do zabaw i nie zajmujemy w pokoju dodatkowego
          miesjca. smile No i pasują do niego pociągi z serii Thomas! I wszystkie resoraki!
          Długo się nad nim zastanawiałam, dopiero mnie mąż "okrzyczał", że Antoś dostaje
          masę bzdur a gdy jest coś naprawdę fajnego i w dodatku sprawdzonego, że go
          zajmuje, to ja się tak ociągam. wink
          Tak więc kupujemy go w spółce z mojea babcią, czyli prababcią Antosia. smile
    • clio_1 DUKA - zestawy naczyń 02.11.06, 15:59
      W Duce kupiłam dla chrzesnicy zestaw naczyn, są dla dziewczynek i dla chlopcow -
      talerzyk, miseczka i kubek (kamionka? porcelana? w każdym razie nadaje się do
      zmywarki), kosztuje to 30 zł a jest naprawdę fajne.
      • iwek33 Re: nasza lista prawie gotowa 04.11.06, 09:49
        U nas w tym roku pod choinką chłopcy znajdą:
        Starszy 7 latek: od nas: lego robocik z mini procesorem, który pozwala
        podłączyć go do komputera i zaprogramować, żeby coś tam robił, dokładnie taki:
        www.allegro.pl/item139124071_spybotics_3806_nowy_robot_gigamesh_g60.html
        i książkę.
        od jednych dziadków: piłka nożna i duża bramka ( oferta Quelle: baaardzo fajna
        ta bramka, już dostaliśmy, mamom małych zapalonych piłkarzy bardzo polecam,
        oprócz siatki zaczepianej na składanej konstrukcji ma taką jakby drugą zasłonkę
        z otworami na piłkę, do których trzeba celować)i książkę
        od drugich dziadków: gry komputerowe:Harry Potter, Królik Bystrzak i angielski
        dla dzieci i książkę.
        Mały: 3,5 latek:
        od nas: zestaw Bracia Koala ( warczący samolocik, domek, płot, skrzynka i
        figurki z bajki) oraz film DVD Bracia Koala
        od jednych dziadków: Lego Duplo mały statek piracki ( SUUUUPER !! właśnie
        wczoraj otrzymałam paczkę i jestem zachwycona!-ale będzie zabawa!)i książkę
        świąteczną oraz książeczkę o piratach
        od drugich dziadków: gra edukacyjna dla maluszków "Ciuciubabka"
        www.allegro.pl/item136972401_136972401.html
        ,robot strzelający krążkami ( mały był u kolegi i 2 godziny bawił się takim
        robotem, a że nie jest to baardzo drogie (ok.50 zł) to podpowiedzieliśmy tę
        zabawkę) oraz drewniany alfabet:
        www.allegro.pl/item138654497_klocki_drewniane_litery_ukladanka_alfabet_48szt_.html
        I tyle. Myślę, ze i tak bardzo dużo, i wcale nie tanio, ale tyle w tym roku
        babcie i dziadki postanowili przeznaczyć na prezenciki więc będzie.
        Teraz czas pomyśleć o mężu i babciach i dziadkach ( oczywiście jak zawsze
        dziadkowie tradycyjnie już dostaną kalendarze ze zdjęciami wnuków), ale jeszcze
        po jakimś drobiazgu chcemy dokupić i tu jest mały problem.

• agni71 Re: Moja lista ciągle ewoluuje ;-) 04.11.06, 21:24
          Dla moich starszych córek (4 latka - w Wigilię 4,4; i 2,5 roku) na pewno pod
          choinkę wspólny większy zestaw Lego Duplo, najprawdopodobniej domek, chyba, że
          przed Świetami coś się jeszcze nowego pokaże.
          Poza tym książki, mam na razie 2 Amberki i książeczkę z bajkami, taką:
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/457979
          , zamówiłam też "Nocnik nad nocnikami" dla młodszej i kilka książeczek do
          malowania, kolorowania, z zadaniami i naklejkami dla obu:
          www.allegro.pl/item138407342_kto_mieszka_w_zoo_zwierzatkowo_naklejkowo.html
          www.allegro.pl/item138409918_a_ja_juz_wiem_3_lata.html
          www.allegro.pl/item138410192_a_ja_juz_wiem_4_lata.html
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/375500
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/375501
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/375503
          Pewnie jeszcze coś dokupimy z książek.
          Być może jeszcze kupimy im po zestawie pościeli z postaciami z bajek - dzisiaj
          byliśmy w Jysk i córcie były zachwycone pościelą z kucykami Pony, z Kubusiem
          Puchatkiem itp. Niestety, mieliśmy mało czasu i nie obejrzałam dokładnie tych
          kompletów. Cena nie jest jakaś super niska, chyba 109 zł. Może ktoś używa? Czy
          jakość bawełny jest dobra? A może polecicie inne pościele tego typu, widziałam
          np. w Merlinie, no i pewnie coś jest na Allegro. Jesli ktoś ma sprawdzone, to
          proszę uprzejmie o namiary smile
          Od dziadkow jednych w tym roku będzie skromniej - pewnie dostaną tunel z Ikei,
          a drugi tunel pewnie od drugiego dziadka.
          Starsza córka wspominała jeszcze o księżniczce Barbie, ale nie wiem, czy sobie
          nie darujemy jeszcze. Może w przyszłym roku, bo ona nie za bardzo lalkowa tak w
          ogóle jest. Może jeszcze jakieś puzzle dla obu, bo to hit od dłuższego czasu. I
          znowu mam prośbę, jeśli możecie podesłać linki do jakichś puzzli, ok. 50-60 el.
          dla 4-latki, to polecam się. Najchętniej firm Ravensburger, Educa i Larsen (czy
          Larson, nigdy nie pamietam).
          Najmłodsza córka (w Święta 5 mies) ma mnóstwo zabawek po siostrach, więc pewnie
          dostanie jakiś drobiażdżek, np. dodatkową zawieszkę do maty Tiny Love.
          Na Mikołaja starsze dostaną po dużej płytce do budowania Lego Duplo i po
          książce - starsza "Kaczorka tenorka", a młodsza Kamyczka o Świętach.
          Najmłodsza dostanie misia Teddykompaniet, którego wygrałam w konkursie. A co,
          oszczędzę trochę na dziecku wink

aga
          • iwek33 Re: do agni71 04.11.06, 21:56
            Agni, dzisiaj kupilam synkowi tę książkę, którą podajesz w pierwszym linku (
            Poczytaj mi mamo:50 opowieści...) jest suuuper!!!
            • pia_ Jeszcze wymyśliłam - dla 3,5 latki 04.11.06, 22:34
              Całkowite olśnienie - "Baśnie i opowieści" Andersena na CD w najnowszym
              tłumaczeniu, czytane przez Jerzego Stuhra
              www.merlin.com.pl/frontend/towar/489954
              Młoda uwielbia Bajki-Grajki oraz kolekcję "Dziecka", więc mam nadzieję, że się
              ucieszy.

Jeszcze tylko jakiś odtwarzacz CD albo radioodtwarzacz CD w dziecięcej wersji
              by się przydał. Szukam i szukam w necie i nie mogę znaleść, bo są same
              radiomagnetofony sad
              Strój baletnicy, wróżki, księżniczki itp, także byłby bardzo pożądany - zresztą
              przyda się też na karnawał w przedszkolu, o ile młoda wogóle doczeka w zdrowiu
              do tej imprezy, bo na razie jest non stop chora i już zapomniała co to
              przedszkole.
              U nas cała rodzina składa się na prezenty mikołajkowo-gwiazdkowe dla córki - ja
              podliczam kasę, wymyślam co i kupuję. W ten sposób wszyscy są zadowoleni smile.
            • agni71 Re: do iwek33 04.11.06, 23:06
              Cieszę sie, bo potrzebujemy takich książeczek do czytania córciom choćby
              wieczorem przed zaśnięciem. Ze swej strony polecam też "Opowiadania dla
              przedszkolaków" Renaty Piątkowskiej:
              www.merlin.com.pl/frontend/towar/387120
              Moja starsza córka szczególnie lubi opowiadanie o smokach rurowych.
              Ciekawe, czy ta książka jest równie udana:
              www.merlin.com.pl/frontend/towar/481568
              aga
              • iwek33 Re: do agni 71 04.11.06, 23:30
                Dzięki za namiar na "opowiadania z piaskownicy" na pewno kupię, bo "Opowiadania
                dla przedszkolaków" mamy już jakieś chyba 3 lata, kupiłam, jak starsza moja
                latorośl miała kłopoty z adaptacją w przedszkolu, rzeczywiście książka bardzo
                fajna.
          • katarzyna2222 Re: Moja lista ciągle ewoluuje ;-) 04.11.06, 22:21
            co do pościeli z Jysk mój synek ma pościel z Puchatkiem już chyba trzy lata
            pomimo, że często prana wygląda super, chciałam znaleźć i pokazać dokładnie
            jaka, ale moze juz tego wzoru nie ma bo mi sie nie udało... ma taką słonecznie
            żółtą troszkę podobna do tej
            www.allegro.pl/item134107133_musisz_ja_miec_posciel_kubus_puchatek_135x200.html

mamy też kupioną trochę później na allegro (sprowadzaną z Niemiec) pościel z
            Bobem Budowniczym, ale ta jakościowo gorsza (być może znaczenie ma tu kolor,
            bo ta z Bobem w dużej mierze granatowa i ten granat nie wyglada już ładnie)

co do puzzli to chyba nie będziesz miała problemu... wszystko zależy od
            zainteresowań córek zwierzęta, księżniczki, puchatek???
            tu jest sporo
            www.miki.com.pl/

• agni71 Re: pościel 04.11.06, 23:12
              Dzięki za info o pościeli z Jysk'a. W takim razie może się skuszę, bo córki od
              niedawna śpią pod dużymi kołdrami, a nie mam żadnych dużych poszewek w
              dziecięce wzory.

aga
    • weronka77 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 04.11.06, 21:29
      Nas jeszcze czekają urodziny w przeddzieńwink Ale z mojej głównie winy córeczka
      nie umie się cieszyć nowymi zabawkami..Dlatego przez najbliższy miesiąc nic nie
      kupujęwink
    • mama-smyka koniec zakupów :) 05.11.06, 02:20
      Kochane, dzisiaj zakończyłam zakupy mikołajkowo-świąteczne. smile
      Co za ulga!
      Co roku zabieram się za to już w listopadzie i zahaczam o świąteczny nastrój w
      sklepach (no wiecie te wszystkie dekoracje, muzyka...), co powoduje u mnie
      kupowanie o wiele za dużo dla każdego - ja po prostu lubię kupować/robić i
      dawać prezenty, no ale czasem trzeba się pohamować. wink
      Dziś udało mi się kupić/zamówić ostatnie rzeczy i jeśli o mnie chodzi - Mikołaj
      może już przyjść a nawet dzieciątko się rodzić. wink
      Poniżej prezenty na dwie okazje od nas i moich rodziców dla 7- i 9-latki oraz
      dla prawie 2,5-latka od nas, moich rodziców, teściów i mojego brata z rodziną
      (chrzestni Antka).

Dla 7-latki:
      -domek Littlest pet Shop: www.ebaja.pl/product_info.php?
      cPath=41&products_id=1662 (jej marzenie od kilku miesięcy... kupione wbrew
      mamie, ale dziadkowie się uparli)
      -zestaw Barbie z kotem i jakimiś akcesoriami, kupiony w Auchan (ech...)
      -gra Kurczak mały (na specjalne życzenie)
      -gra Atomówki
      -gra Królik Bystrzak dla pierwszaka

Dla 9-latki:
      -kuferek z kosmetykami do makijażu - kupiony w Auchan za ok. 50 czy 60zł
      -zestaw mebelków i akcesoriów Barbie z niemowlakiem, łóżeczkiem, fotelem itp. -
      taki jakby pokój niemowlęcy dla Barbie-młodej mamusi wink bez Barbie w zestawie,
      ale ma ich kilkadziesiąt, więc nie będzie problemu ;D (również sama wybrała, w
      Auchanie kosztuje to ok. 80zł, całkiem fajne (wolę to od kolejnej Barbie))
      -gra Barbie Jezioro Łabędzi
      -gra Magic English
      -gra Atomówki

Dla 2,5-latka:
      -Lego statek (ten mały, oczywiście) i rekin - a jednak wink
      -Lego 2 zestawy do budowania (klocki, okienka, jakieś oczka itp.)
      -kanion Step2
      -konik Rody
      -namiot-domek/poczta/sklep
      -2 namioty połączone tunelem
      -namiot lokomotywa
      -kuchnia z akcesoriami
      -zmywarka
      -ciastolina 2 proste zestawy
      -parę książeczek (podejrzałam zresztą w tym wątku - dzięki! smile), kredki do
      rysowania w wannie, pieczątki farma i DVD: Kurczak mały, Bob Budowniczy

Ale tak naprawdę Antek jest dzieckiem, które święta ma kilka razy w miesiącu -
      wiadomo, wszyscy go rozpieszczają, bo jest najmłodszy w rodzinie. wink
      Kilka rzeczy, które miały być schowane i włożone pod choinkę, już dostał, bo
      mamusia wink i dziadzio nie wytrzymali, gdy Antoś siedział w domu, łykał
      antybiotyk i ze smutkiem oglądał śnieg za oknem.
      Mogę je polecić, bo zabawy było dużo:
      -wyspa kąpielowa Tomy Thomas
      -chrupki do klejenia różności PlayMais (choć lepiej szło mnie i dziewczynom niż
      jemu)
      -balony do dmuchania i "wyplatania" -
      www.allegro.pl/item137407456_balony_do_modelowania_rurka_50_szt_pompka.html
      -DVD "Skok przez płot", "Auta" i "Dim, Dam, Doum"
      -seria książeczek z Teletubisiami:
      www.merlin.com.pl/frontend/search_advanced?fraza=teletubisie&dzial=1&pula=&advanced=1&ofertashock&kategoria=0&tytul=&osoba=&fi
      rma=&data=&isbn=&seria=&sort=rank&x=0&y=0
      -rowerek Magic - można w domu uczyć się jeździć, jeśli mamy w miarę duży pokój
      i pochowamy zabawki smile (idzie mu na nim o wiele lepiej niż na rowerku z 12"
      kołami i niż na rowerku trójkołowym z pedałami w przednim kole)

Amen. smile
      • agni71 Re: koniec zakupów :) balony do wyplatania 05.11.06, 11:50
        Naprawę fajne? Nie pękają od razu? Dziecku się podobają?

aga
        • mama-smyka Re: koniec zakupów :) balony do wyplatania 05.11.06, 13:31
          Kupiłam je w sumie z głupoty, ale jestem z nich b. zadowolona. smile
          Miałam obawy, czy nie będą pękać już w trakcie pompowania, bo nawet nie chodzi
          o pieniążki - w końcu cena dość fajna - ale nie cierpię tego no i szkoda rąk do
          tej pompki. wink
          Nie pękają - chyba że nadepnie się na nadmuchany. wink
          Antosiowi bardzo się podobają, można z nimi robić mnóstwo rzeczy, pobudzają
          wyobraźnię do działania.
          Np. po potarciu balonem o włosy można go przyczepić do sufitu. smile Fajnie
          wygląda kilka balonów jednocześnie tak wiszących.
          Albo można rzeczywiście "wyplatać" różne śmieszne kształty z tych balonów -
          może są krótsze od tych, z których pan robi pieska i sprzedaje pod zoo itp. ale
          np. miecz, wędka, kwiatuszek czy po prostu splątane razem balony całkiem fajnie
          wychodzą.
          Zamówiłam drugą paczkę. smile
          • maja285 do mama-smyka o Rodi'ego 05.11.06, 21:20
            witaj, czy dostałaś już konika Rody? Jeśli tak to jakie wrażenia? Czy dzieciak
            naprawdę może na tym poskakać czy przemieszczac się?
            • mama-smyka Re: do mama-smyka o Rodi'ego 05.11.06, 21:30
              maja285 napisała:

> witaj, czy dostałaś już konika Rody? Jeśli tak to jakie wrażenia? Czy
              dzieciak
              > naprawdę może na tym poskakać czy przemieszczac się?

Rodi w drodze (podobno).
              Dam znać, gdy dojdzie, choć czy można skakać dowiemy się w Wigilię - nie pokażę
              go małemu, by nie psuć niespodzianki. wink
        • lizbetka Re: koniec zakupów :) balony do wyplatania 05.11.06, 13:33
          A oto lista prezentów dla 4,5 latki .
          1. zestaw dentystyczny Play-Doh + kilka tub uzupełniających
          2.tablica magnetyczna z literkami
          www.allegro.pl/item138934102_hit_tablica_magnetyczna_z_literkami_i_cyferkami.html
          3.figurki czarodziejek Witch
          www.allegro.pl/item138218864_breloczki_kompletny_szal_witch_czarodziejki.html
          4.plastikowe jedzenie i naczynia z Quelle - a może widziałyście w hipermarketach
          coś ładnego i trwałego ?
          5.Puzzle-kilka opakowań i parę kucyków Pony ale nie tych oryginalnych smile
          Moze trochę mało ale i tak wszystko będzie kosztowało ponad 300 zł więc to i tak
          spora suma .
          Zresztą mała ma tyle zabawek że po prostu trudno jej kupić coś nowego bez
          dublowania sad
          Pozdrawiam i chyba wezmę się za zamawianie .
      • iwek33 Re:mamo-smyka pytanie o namioty 05.11.06, 15:21
        Mamo-smyka, napisałaś, że Twój mały dostanie namiot domek/poczta, namiot
        lokomotywę i dwa namioty połączone tunelem ( czyli w sumie 4 namioty) czy mały
        będzie zainteresowany którymkolwiek, jesli dostanie aż 4 ??? No i gdzie to
        ustawić??? Chyba, że jeden gdzieś u dziadków, drugi w domu... tak z ciekawości
        pytam, bo może lepiej wybrać inną zabawkę niż 4 prawie takie same...
        Pozdrawiam
        Cieszę się, że rowerek Magic się sprawdza i u was, pamiętam, jak zastanawiałaś
        się nad jego kupnem w którymś wątku, a między innymi ja go polecałam.
        • mama-smyka Re:mamo-smyka pytanie o namioty 05.11.06, 21:44
          To dość proste z tymi namiotami. wink
          Z mieszkania właśnie eksmitowaliśmy plastikowy domek ogrodowy (taki wielkości
          jak Little Tikes, ale z gorszego plastiku - z Auchan za 250zł w promocji wink)
          oraz domek do malowania z Kubusiem Puchatkiem z kartonu, ale nieskładalny -
          razem zajmowały naprawdę sporo miejsca i choć mamy mieszkanie dość duże i w
          całości dostosowane do dziecka (i jego wszędobylskich zabawek wink) a Antoś kilka
          razy każdego dnia się w nich bawił, to jednak postanowiliśmy, że wymienimy ten
          plastikowy na coś, co można składać a kartonowy po prostu już się trochę
          rozlatywał, więc skorzystaliśmy z okazji, że trzeba było coś wymyślić od całej
          rodzinki pod choinkę i wybraliśmy cały pułk namiotów wink - przydadzą się latem w
          ogrodzie.
          U nas będzie stał jeden z domków i tunel + lokomotywa (Antek nadal kocha
          pociągi) a u dziadków na dole sklepik. W razie potrzeby będzie je można szybko
          poskładać i schować a później znów rozłożyć (z plastikowym i kartonowym tak się
          nie dało).
          Całość pójdzie wiosną do ogrodu, wtedy też podłączymy drugi domek lub tunel
          połączymy z "wieżą" Berchata, która stoi juz w ogrodzie.
          Jestem pewna, że mały będzie zainteresowany nimi wszystkimi i to przez długi
          czas (dotychczasowe domki stały od ok. pół roku i nie zauważyłam, by go
          znudziły, wręcz przeciwnie). smile
          Po to też spędziłam na wybieraniu aż tyle czasu. wink

Tak, zastanawiałam się nad Magic'iem, kupiłam 12" LeaderFox, potem ten malutki
          rowerek z 4 kółkami bez pedałów z Puky (zresztą na nim tez Antoś zasuwa, ale u
          dziadków, jest świetny, ale żałuję, że nie dostał go rok temu, bo jest mu teraz
          ciut przymały) aż w końcu skusiłam się na Magica i nie żałuję.
          W "klasycznej" trójkołówce - czy to Berchet, czy to Kettler - szło mu kiepsko
          to pedałowanie na przednim kole).

Chyba niczego nie pomięłam? smile
          Idę usypiać Antosia.
          • leigh4 statek duplo-gdzie zamówiłyście? 05.11.06, 22:16
            No właśnie: gdzie najtaniej mogę kupić statek lego duplo(ten mały)?
            • iwek33 Re: statek duplo-gdzie zamówiłyście? 05.11.06, 22:24
              Ja kupowałąm na allegro za 157 zł, najtańszą ofertę znalazłam za 155 zł, ale
              osoba miała trochę niedobrych komentarzy, wolałam dopłacić ale kupić u
              pewniaka.Paczkę dostałam za 2 dni.
              • zuzia_i_werka Re: statek duplo-gdzie zamówiłyście? 05.11.06, 22:35
                Najtaniej widziałam -co dziwne bardzo-w W-wie w Galerii Mokotow na stoisku Lego
                przy McDonaldssmile150zł.Za tyle też na allegro.Taniej nigdzie,drożej wszędziesad
              • leigh4 Re: statek duplo-gdzie? pomysły dla 3latki 05.11.06, 22:36
                Dzięki iweksmile Jesli ktoś jeszcze kupował gdzies przez interent, nadal proszę o
                infosmile
                Wróciliśmy właśnie z 3cich urodzin koleżanki mojego synka. Oto, jakie dostała
                prezenty(może posłużą jako inspiracja na gwiazdkę):
                - lego duplo karetę książniczki i sypialnię księżniczki
                - domek królewny śnieżki i siedmiu krasnoludków( z krasnoludkami, królewną i
                mnóstwem akcesoriów w tym mebelki, buciki dla krasnali, miotły, kilofy itp)
                - barbie dżokejkę i konia
                - grę "laleczki" granna
                - torebkę różową i zestaw ozdób do włosów
                - lalkę jaggets
                - tablicę: nie wiem, czy dokładnie opiszę: była do tablica do rysowania kredą,
                w zestawie był także magnezy alfabet i literki i chyba przyczepiało się je do
                tej tablicy(albo było coś jeszcze do przyczepiania tych literek)-bardzo fajna
                rzecz
                - znikopis tomy
                -
    • iwek33 Re: Statek Duplo za 149 05.11.06, 22:58
      Znalazłam ofertę statku za 149 zł, sprzedawca sprawdzony i pewny ( kupowałam u
      niego)
      www.allegro.pl/item139611336_toyslandpl_statek_piracki_duplo_7881_nowosc.html
    • iwek33 Re: Polecam tę książkę 05.11.06, 23:10
      Bardzo polecam tę książkę dla 3 latka i starszych dzieci. Jest naprawdę mądra,
      ciekawa, załączony do niej jest duży plakat, na którym dziecko odnajduje
      bohaterów kolejnych 24 opowiadań.
      www.allegro.pl/item138830984_niezwykly_czas_adwentu.html
      • iwek33 Re: Polecam tę książkę 05.11.06, 23:12
        I ta też jest fajna:
        www.allegro.pl/item139201761_bozonarodzeniowa_podroz_aniolkow.html
        • ursgmo Re: Prezenty gwiazdkowe 06.11.06, 08:19

Ja dopiero teraz się zabrałam za zakupy ,późno jak na mnie ,niestety powalił
          nas rota na dwa tygodnie sad i lekko z życia wykluczył , choć miałam nieco
          czasu na zastanowienie .

A więc prezenty kupowane przez mamusię smile sponsorowane tak przez nas jak i
          przez sporą rodzinkę ( a nasze dzieci to jedyne dzieciaki w całej dorosłej
          rodzinie )

Maciek 4,5 roku :

lego duplo duże lotnisko
          lego duplo wóz widłowy
          lego duplo śmieciarka
          lego duplo pomoc drogowa
          do kolejki Thomas- dodatkowy zestaw myjka ( kuiona w zeszłym roku kolejka z
          prawdziwą parą hit ! bawi się rok i nie ma dość , kto nie ma BARDZO
          POLECAM !!! )
          walizeczka na samochodziki hot wheeles, kupiona na allegro - b. fajna
          play doh dentysta
          play doh zestaw z 50 kubeczkami , wydany na 50 urodziny play -doh POLECAM !!!
          gra pc - Nemo podwodny plac zabaw
          do tego puzzle , trochę różności crayoli , kolorowanki i książeczki
          na pewno Angielski z Franklinem

Dla córy 9 lat z pomysłami nieco gorzej sad
          z powodu pasji mojego dziecka - uwielbia wszystko co dotyczy Indii , dostanie
          Barbi - hinduskę i strój hinduski -sari- dla siebie samej
          mp3 lub mp4 - jak tylko się dowiem co i jak się z tym robi wink
          gra pc Bratz i z Myszką Mickey " Dziennikarska przygoda "
          play doh ten zestaw 50 kolorów - żeby sobie z bratem jednego nie wyrywali -i
          może zestaw z kucykiem i perłową ciastoliną
          książki o Zuźce D. Zołzik
          i skończyły mi się pomysły sad

Pozatym dostają zawsze trochę wspólnych prezentów :
          myślę o grze Rodeo
          play doh zoo - takie z oczkami , nóżkami itp.

Będę wymyślać dalej bo jedno ma urodziny w styczniu a drugie w lutym .Ale myślę
          że coś mi wpadnie w oko jak zaczną wydawać gazetki z marketów.
    • katarzyna2222 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 06.11.06, 22:11
      a ja polecę te rzeczy które świetnie się u nas sprawdzają już od lat, przyjęte
      zostały z wielkim entuzjazmem, może ktoś skorzysta smile i jakoś się nie nudzą wink
      - tor z kuleczkami na stronie www.quelle.pl BN472240
      mój synek dostał na 3cie urodziny, REWELACJA smile
      -
      www.allegro.pl/item139136479_sekrety_elektroniki_ponad_500_eksperymentow.html
      świetna sprawa dla młodych inżynierów, mój 5 latek świetnie sobie radzi przy
      budowie schematów smile
      -
      www.allegro.pl/item139602696_super_konstruktor_72_ruchome_czesci_od_4_lat
      .html
      www.allegro.pl/item137107521_mega_konstruktor_dla_malego_inzyniera_hit.html
      www.allegro.pl/item137107403_aero_konstruktor_dla_malego_inzyniera_hit.html
      fajna zabawa z zębatkami smile
      - logico primo dla młodszych (moja dwulatka sobie fajnie radzi z większością
      zadań) i logico piccolo dla starszych
      • leigh4 Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 07.11.06, 16:28
        U nas połowicznie plan prezentowy nakreślony. W sobotę(11-go listopada) mały
        obchodzi imieninki z dziadkiem(dziadek Witold-solenizant z 12 listopada), więc
        to u nas po prostu rodzinna imprezka zbiorowasmileMłodszy solenizant obdarowany
        zostanie śmieciarką bruder oraz taką grą:
        www.toysrus.com/product/index.jsp?productId=2264873
      • asiakliny Logico primo 07.11.06, 19:30
        A które konkretnie polecałabyś na poczatek? Córcia ma 2,5 roku.
        • leigh4 Re: Logico primo 07.11.06, 22:16
          Chodzi o klocki lego? Dla 2,5 latki odpowiednie będą raczej duplo niż primo.
          Primo jest dla maluszków. Dla dziewczynki z tematycznych zestawów ciekawy jest
          domek i seria z królewną: powóz, wieża, sypialnia i oczywiście największy
          zestaw: zamek.
          • leigh4 Re: Logico primo 07.11.06, 22:17
            Oj, przepraszam-nie doczytałam, ze to do postu katarzynysmile) I że chodzi o grę
            nie o klocki, hi, hi...
        • iwek33 Re: Logico primo do asiakliny 07.11.06, 22:24
          Hej, też mamy Logico, na pewno musisz kupić ramkę ( to podstawa-chyba, że już
          masz)
          www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=7120
          a dla 2,5 latki to może spróbuj: "jeden dzień z Anią i Piotrusiem"-od 3 lat.
          www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=6592
          Pozostałe zestawy są raczej dla 4 latków i starszych dzieci:
          www.edukacyjna.pl/lista.php?poddzial=385
          • gucci77 Re: Logico primo do asiakliny 07.11.06, 23:43
            altenatywa dla logico primo to pus z trefla polecam smile
            • katarzyna2222 Re: Logico primo do asiakliny 08.11.06, 11:21
              moja córeczka dostała na dzień dziecka miała wtedy dokładnie 2 lata... 1.12
              skończy 2,5.
              Oczywiście trzeba kupić ramkę primo (z mniejszą ilością kółeczek)
              my mamy takie książeczki:
              jeden dzień z Anią i Piotrusiem
              malowanie budowanie i majsterkowanie
              nasze zwierzęta
              patrz i mów
              w ogrodzie zoologicznym
              moja córeczka bardzo dobrze sobie z tymi zadaniami radzi, pomimo, że niektóre
              od 6 lat (myślę, ze ten wiek trochę przesadzony), w niektórych trzeba ją
              nakierować, podpowiedzieć... ponieważ ona jest bardzo zwierzątkowa, to
              szczególnie lubi zoo i nasze zwierzeta smile
              ostatnio nie ma dnia by nie wyciągała książeczek...
              dla porównania mam też synka 5lat i jemu kupiliśmy już piccolo (geometrię z
              samochodem, bezpieczeństwo na drodze, czytam i spostrzegam, liczby w zakresie
              20tu) ... z zadaniami primo radzi sobie bez zastanowienia... a to chyba nie o
              to chodzi...
              • asiakliny Re: Logico primo do asiakliny 08.11.06, 11:35
                Dzięki wszystkim za informacje. Kupię pewnie kilka książeczek i zobaczymy jak
                sobie będzie radziła. A z PUS-u też coś spróbujemy.
                • katka74 Re: Logico primo do asiakliny 08.11.06, 14:02
                  A czy te książeczki dostępne są tylko w necie czy można je dostać w jakiejś
                  księgarni itp w W-wie?
      • agni71 Re: Już wszystko mam :-) 09.11.06, 23:51
        Prawie, bo część zamówiona i czekam na dostawę, ale mam nadzieję, że nie będzie
        problemów.
        Ostatecznie córki (2,5 i 4 lata) dostaną:
        1. na Mikołaja:
        każda po dużej płytce konstrukcyjnej Lego Duplo
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/200829
        ksiązkę: starsza "Kaczorek tenorek"
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/433528
        , młodsza "Kamyczek. Wesołych Świąt"
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/332352
        puzzle Ravensburger: starsza "księżniczki Disneya" 3x49el.
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/348645
        , młodsza pieski 2x20 el.
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/417067
        na Gwiazdkę:
        starsza: Lego Duplo inteligentny pociąg,
        puzzle przestrzenne z księżniczkami,
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/479686
        książki - "opowiadania z piaskownicy"
        "Lulaki, Pan Czekoladka i przedszkolaki ..."
        "Dymiące smoki"
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/402471
        tunel z IKEi

Młodsza córka
        lego Duplo domek
        puzzle przestrzenne, jak siostra tylko z Kubusiem Puchatkiem
        książki:
        "Kamyczek na zakupy"
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/288540
        "Kamilka ubiera choinkę"
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/488477
        "niutuś i wielki bałagan"
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/409294
        tunel z IKEi

Najmłodsza córcia (w Święta 5 mies.) dostanie na Mikołaja misia Teddykompaniet,
        a pod choinkę jakiś fajny wodny lub żelowy gryzaczek i pewnie jakąś zawieszkę
        lub inną niedużą zabawkę Tiny Love.

Ufff,

aga
        • ella111 Re: Już wszystko mam :-) 10.11.06, 16:19
          Dotarl do nas maly statek piracki Duplo, super jest! Nie bylo mowy zeby czekac
          do swiat, juz rozpakowany i wczoraj uzyty w wannie. Nie wiem jaki jest duzy
          model bo ten maly wydaje mi sie wielki wink Polecam w kazdym razie.
          • iwek33 Re: Już wszystko mam :-) 10.11.06, 20:00
            Nasz mały statek schowany ( ale zajrzałam i też mi się ogroomny wydaje) a ja
            zostałam pozabawiona pewności i spokoju, że już wszystko mam, ponieważ
            pradziadek moich smyków zgłosił chęć zasponsorowania jakiegoś prezentu- mam
            wymyśleć. Zastanawiam się nad rekinem do kompletu do tego statku, ale mam
            wątpliwości: co można zrobić z tym rekinem, oprócz tego, że brać do wanny? Nie
            ma możliwości jakiegoś przebudowywania, wymyślania czegoś nowego, czy warto go
            kupować? Może któraś z Was już go ma i może polecić albo odradzić?
            • ella111 Re: Już wszystko mam :-) 10.11.06, 20:08
              Ja mam rekina, to ulubiona zabawka kapielowa mojego syna. Rekin klapie zebami,
              pozera banany, jest do niego dolaczony pirat i pare klockow do zrobienia tratwy.
              • iwek33 Re: Już wszystko mam :-) 10.11.06, 20:18
                Ha! No, jak pożera banany, to chyba go kupimy smile
    • krtek7 Builderific -> od 4 lat 13.11.06, 09:55
      www.collectionsetc.com/Item10330.aspx#
      Moje dzieci wczoraj dostały zestaw Builderific firmy Redbox - polecam tę
      zabawkę!
      Jest solidnie wykonana (nie jest to "tani" plastik, jaki spotykamy czasem w
      supermarketach).
      My mamy mniejszy zestaw, bez tej super wkrętarki wink
      Opakowanie ma naklejkę ze "Smyka", więc tam powinny być te zastawy.
    • renpas Re: Prezenty gwiazdkowe-już? 15.11.06, 11:08
      Moja starsza córka 5,5 na imieniny (Kasia) dostanie książkę (nie wiem jak się
      wklej linki)
      www.allegro.pl/item140050831_twoje_dziecko_bohaterem_bajki_urodziny_imieniny.htm
      l . Super sprawa. Na razie dorośli mają frajdę.

Mikołajki:
      Starsza (5,5) długopisy brokatowe o których mówi już od dawna, bajki na dvd -
      wedle życzenia Calineczka i Księżniczka na ziarnku grochu
      Młodsza (2,5) puzzle Ravensburger - Bob budowniczy

Gwiazdka:
      Klocki lego creator - 240 el z oknami i drzwiami, pościel z księżniczkami,
      jakieś ubranka to starsza
      Młodsza też zestaw straży z lego (takie bardziej chłopięce zainteresowania smile)
      nad resztą myślęsmile
      Kosztami na gwiazdkę dzielimu się z Babciami i Dziadkami i Chrzestnymi. Więc
      jeszcze coś poszukam.

Dla Chrześnicy 9 i jej trójki rodzeństwa 5, 7, 11 - gra Twister Hasbro.
      Mam problem z Chrześnikiem 10 lat. Może ktoś doradzi? Bo tu raczej więcej
      propozycji dla młodszych. Jest bardzo inteligentny ale i ruchliwy. Interesuje
      się astronomią album o astronomi dla jego wieku już dostał, dostał też namiot,
      z którego się ucieszył (mają dom i podwórko, gier komputerowych mu nie chcę
      kupować, więc co?

Pozdrawiam
      miłych zakupów i radości obdarowanych życzę
      Renata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka