Dodaj do ulubionych

Sanki 90 czy 100 ??

21.11.06, 02:06
Dziewczyny, pomóżcie! Chcę 16-miesięcznej córci kupić pierwsze sanki ale mam
problem z podjęciem decyzji. Wiem, że kupię je w firmie Colint
(www.sanki.com.pl), oraz że kupię zarówno oparcie zwykłe jak i "oparcie z
popychaczem". Początkowo myślałam o Baranich Rogach (bo fajnie wyglądają),
ale ostatecznie zdecyduję się chyba jednak na Davos, bo chyba
praktyczniejsze.
I teraz pytanie do użytkowniczek sanek Davos: czy dla takiego malucha lepiej
kupić sanki długości 90 czy 100cm? Jasne, jak na razie na pewno zmieści się
na 90, ale czy za rok-dwa nie będę musiała zamieniać ich na 100? Do jakiego
wieku używacie tych 90?
Poza tym, czy na tych 90 da się w ogóle z dzieckiem zjeżdżać (dorosły +
maluch)? Przymierzałyśmy się do innych sanek 90, z długością siedziska 59cm
(w Davos 90 siedzisko ma 61cm, Davos 100 jest 71cm), obie ubrane
byłyśmy "zimowo" i było nam krótkawo... Dokładnie, małej nóżki opadały z
przodu siedziska, nie mogła trzymać ich przed sobą wyprostowanych, a jest za
mała żeby siedzieć na sankach okrakiem. Czy wy w ogóle zjeżdżacie z takimi
maluchami razem na sankach czy tylko je w sankach wozicie? Może odpuścić
sobie to zjeżdżanie i wtedy 90 będzie OK? A w "Baranach" siedzisko jest o
całe 13cm krótsze niż w sankach Davos tej samej długości!! Między innymi
dlatego odpuszczam sobie te "Barany", choć wyglądają stylowo...
I jeszcze jedno - podobno oparcie (to bez popychacza) jest w tych sankach
bardzo wąskie i do tego zwężające się ku górze, czy ktoś może to potwierdzić?
Czy komuś to przeszkadza?
Będę wdzięczna za wszelkie rady/odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • mira31 Re: Sanki 90 czy 100 ?? 21.11.06, 09:01
      witaj, kupiłam davos 100, dla córki, która ma 120 cm wzrostu. ze mną się
      spokojnie mieści-przymierzałyśmy "na sucho", jak siedzi sama to sanki wydają
      się ogromne. teraz pewnie dla niej kupiłabym 90. w 100 Twoja córka "utonie".
      pozdrawiam
      ps. jak przymirzałyśmy się obie to zarówno mała jak i ja siedziałyśmy
      okrakiem.oparcia nie mam
      • bluestarfish Re: Sanki 90 czy 100 ?? 21.11.06, 16:44
        Dzięki za odpowiedź! No właśnie boję się, że moja mała (80cm wzrostu) na Davos
        100 wizualnie "zginie". W ogóle bym o nich nie myślała, gdyby nie kwestia
        zjeżdżania z nią razem. Gdyby na tych 90 siedziała okrakiem, nie byłoby
        problemu, ale jest na to jeszcze za mała (sanki są dla niej do tego
        zdecydowanie za szerokie). Cóż, pewnie się skończy na tych 90, najwyżej nie
        będziemy z nią zjeżdżać.
    • wroba Re: Sanki 90 czy 100 ?? 21.11.06, 20:10
      Dzisiaj zamówiłam baranie rogi 100 z oparciem, dostanę je koło czwartku/piątku,
      jak chcesz to mogę napisać jakie wrażenia.
      Pozdrawiam
      • bluestarfish Re: Sanki 90 czy 100 ?? 22.11.06, 16:54
        Jasne, że opisz wrażenia! Mimo, że skłaniam się ku Davosom, tych Baranów
        jeszcze też całkiem nie skreśliłam. A w jakim wieku masz dziecko (jakiego
        wzrostu i wagi)? Proszę, jak już je będziesz mieć, przymierz się do nich z
        dzieckiem, pod kątem wspólnego zjeżdżania. I koniecznie napisz, czy ubranemu
        zimowo dziecku nie jest za ciasno w tym oparciu. Z góry pięknie dziękuję!
        • wroba Re: Sanki 90 czy 100 ?? 24.11.06, 20:16
          Witaj smile Mam już sanki. Ale od początku. Mój synek ma 14 miesięcy, waży ok 12
          kg, a ubranka nosi w rozmiarze 80/86. Sanki zrobiły na mnie dobre wrażenie, są
          dość masywne (nie tak jak te marketowe), dobrze wykonane, no i te rogi smile) mnie
          osobiście bardzo się podobają, Mały będzie mógł się ich trzymac podczas jazdy,
          jestem pewna, że nie zleci do przodu, a jak będzie starszy i będzie chciał
          zjechać "na śledzia" to rogi ochronią mu w razie co główkę. Zamówiliśmy barany
          100, a i tak wydaje mi się, że są dosyć krótkie, choć gdy usiadłam razem z
          synkiem to było ok. Jeśli chodzi o oparcie to faktycznie jakieś trochę wązkie,
          ale żeby było inaczej to i sanki musiały by być szersze. Dla mojego Młodego
          będzie mimo wszysko ok, choć oceniam na oko, bo w kombinezonie go nie wkładałam.
          No to chyba tyle, jak masz jeszcze jakieś pytania, to pisz.
          Wysyłam Ci na priva fotki, to sama zobaczysz, co i jak.
          Pozdrawiam
          • wroba Re: Sanki 90 czy 100 ?? 24.11.06, 20:24
            Aha, odnośnie zdjęć to oparcie może być montowanę w dowolnym miejscu, ja
            najpierw zamontowałam bliżej, na zdjęciu jest wersja dalej.
            • bluestarfish Re: Sanki 90 czy 100 ?? 29.11.06, 01:27
              Witaj! Odpisałam Ci na priva.
              Pozdrawiam,
            • bluestarfish Re: Sanki 90 czy 100 ?? 29.11.06, 18:08
              Sprostowanie do wiadomości wysłanej na priwa: będziemy jednak mieć Barany 100!!
              • wroba Re: Sanki 90 czy 100 ?? 29.11.06, 20:17
                O !! a jakim cudem? Fajnie, napisz jakie wrażenia.
                Pozdrowionka
                • bluestarfish Re: Sanki 90 czy 100 ?? 29.11.06, 22:32
                  Wrażeń jeszcze nie mam, bo i sanek jeszcze nie mam smile
                  Gryzło mnie, że te Barany już zawsze będą "chodzić" za mną i że zawsze będę
                  żałować, że ich nie kupiłam. Przelew zleciliśmy w poniedziałek, więc pieniądze
                  dotarły do nich wczoraj. Modliłam się, żeby jeszcze nie wysłali do nas tych
                  zamówionych Davosów. Zadzwoniłam do nich dziś raniutko, okazało się, że właśnie
                  miały być wysyłane. Musiałam użyć całego uroku osobistego smile, żeby Pani
                  zgodziła się poprosić szefa, żebym mogła jeszcze zmienić zamówienie, choć
                  paczka była już spakowana do wysyłki i faktura wystawiona - ale udało się!
                  Musiałam tylko dopłacić parę złotych różnicy. Mąż pukał się palcem w czoło...
                  A, co tam!
                  Odezwę się, jak Barany z rynsztunkiem do mnie dotrą.
                  Pozdrawiam również
    • iwek33 Re: Pytanie o oparcie do sanek firmy Colint 29.11.06, 23:08
      Posiadaczki sanek z oparciem firmy Colint, proszę napiszcie, jaką szerokość
      mają oparcia do saneczek ( i te zwykłe i to oparcie -rączka ) chodzi mi o to,
      czy będzie możliwe dopięcie tego oparcia do saneczek innej firmy? Miałam zamiar
      kupić sanki Davos , ale dostałam od wyjeżdżającej z kraju sąsiadki dwie pary
      porządnych sanek po jej dzieciach, chciałabym dokupić tylko oparcie ( raczej to
      z rączką) ale nie wiem, czy będzie pasować. Sanki są podobno dobrej firmy (
      wyglądają na bardzo porządne i wyglądem bardzo przypominają Davos) kupione
      zostały w Niemczech. Jak sprawdzić, czy to zapięcie w oparciach jest na tyle
      uniwersalne, że dopasuje się do naszych saneczek?
      • wroba Re: Pytanie o oparcie do sanek firmy Colint 30.11.06, 09:05
        Witaj, ja mam oparcie półokrągłe, ale najlepiej będzie jak podam Ci szerokość
        sanek, bo do szrokości robią oparcia. Moje barany mają 27 cm szerokości. A
        listewka w Twoich sankach nie może być grubsza niż 2,2 cm bo inaczej ten
        metalowy zaczep nie wejdzie.
        Na stronie piszą, że ich oparcia mają możliwość montażu do wszystkich typow
        sanek ich produkcji, więc tak to wygląda również w tym oparciu z popychaczem.
        Pozdrawiam
        • iwek33 Re: Pytanie o oparcie do sanek firmy Colint 30.11.06, 14:26
          Bardzo Ci dziękuję! Zaraz polecę na strych zmierzyć sanki.
    • karolzz Re: Sanki 90 czy 100 ?? 30.11.06, 16:47
      Dziewczyny!! własnie dzis przyszla paczka z baranami 100 + oparcie + linka.
      jeszcze ich na zywo nie widzialam bo paczka przyszla do moich rodzicow zeby
      przypadkiem moja corcia nie zobaczyla prezentu przed świetami wink Moja mama
      dzwonila tylko do mnie ze sanki sa piekne ale DUŻE!! Juz nie moge sie doczekac
      kiedy je zobacze. Wieczorem podziele się z Wami moimi wrazeniami .pozdrawiam
      • wroba Re: Sanki 90 czy 100 ?? 30.11.06, 16:58
        To takie jak nasze wink wcale nie są duże jak w sam raz żeby usiąść z dzieckiem.
        Napisz koniecznie jakie wrażenia.
        Pozdrawiam
        • karolzz Re: Sanki 90 czy 100 ?? 01.12.06, 09:00
          A więc tak : sanki jednak rzeczywiście nie sa Duże ale Solidnie wykonane i
          przez to ma sie wrażenie masywnosci. Baranie rogi robia wrazenie !!smile Jestem
          bardzo zadowolona z zakupu mam nadzieje ze beda nam długo służyly. Teraz
          czekamy na śnieg..wink pozdrawiam
    • sefora74 Re: Sanki 90 czy 100 ?? 01.12.06, 10:04
      Witam, dziewczyny możecie wkleić zdjęcie z sankami które kupiłyście? s
      • wroba Re: Sanki 90 czy 100 ?? 01.12.06, 11:11
        Przesłałam Ci zdjęcia na priva wink
        Pozdrawiam
      • karolzz Re: Sanki 90 czy 100 ?? 01.12.06, 11:25
        Postaram sie jeszcze dzis zrobic zdjecie i wyslac Tobie na maila
        gazetowego.pozdrawiam
        • karolzz Re: Sanki 90 czy 100 ?? 01.12.06, 11:25
          skoro wroba juz mnie wyprzedzila to ja juz nie bede robila fotek smile pozdrawiam
          • alcia76 Pytanie o oparcie 05.12.06, 13:58
            Witam wassmile)
            Wlanie znalzlam ten wtaek i juz kupuje te snakismile))Tylko mi powiedzcie czy te opracie dosc latwo sie demontuje.Na zdjeciu wygalda ze tak.Zalezy mi na tym aby starsza cora tez mogla pojezdzic a nie za bardzo chce mi sie ze srubokretem latac na gorkismile)))
            Kupuje sanki davis 110 bo sa do 140 kg wiec i mezulek z maluchem zjedziesmile))
            prosze niech ktos szybko mi potwierdzi ze oparcie szybko sie deomntuje.A ja wtedy szybko potwierdzam zamowienie.

Ala
            • wroba Re: Pytanie o oparcie 05.12.06, 14:31
              Oparcie demontuje się bardzo prosto i nie potrzeba, żadnych dodatkowych
              przedmiotów typu śrubokręt.
              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka