Dodaj do ulubionych

Klocki lego

22.02.07, 12:36
Czy kupujecie dzieciom klocki lego biorąc pod uwagę, że jest to dość droga
zabawka, czy zadowalacie się tańszymi zamiennikami.Jeśli kupujecie to
dlaczego skoro zestaw z lego kosztujący np.250 zł. można zastąpić podobnym z
cobi czy ligao za kilkadziesiąt złotych? Czy faktycznie lego są warte tak
wysokiej ceny? Czy kupujecie nowe zestawy czy klocki używane na kilogramy lub
na sztuki na allegro? Pytam bo mój czterolatek jest od dawna zafascynowany
lego izastanawiam się co zrobić, żeby nie zbankrutować :}
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Klocki lego 22.02.07, 12:40
      Kupuję oryginalne LEGO na allegro na kilogramy/sztuki. Podróbek nie uznaję, bo
      są gorsze jakościowo.
      • andaba Re: Klocki lego 22.02.07, 12:48
        Są drogie, ale warte ceny. Podróbki są wiele gorszej jakości, nawet te typu Cobi.
        • wiosna42 Re: Klocki lego 22.02.07, 12:55
          warte swojej ceny , dziecko sie bardzo denerwuje i zniecheca jak np. probuje
          cos zlozyc a klocki sie nie trzymaja lub cos w tym stylu w lego nigdy sie to
          nie zdarza , sa wieczne , niezniszczalne , mozna dokupowac rozne zestawy sa
          swietne i kazdy kto sie nimi kiedykolwiek bawil kupuje swoim dzieciom .polecam
        • nchyb lego i cobi to dwa rożne światy... 22.02.07, 13:00
          podobnie jak np. trabant i mercedes smile
          A teoretycznie i to i to samochód...

Moi synowie preferuję Lego. Kilkanaście kg tego w domu jest. Zebrao się w cągu
          tych 10 lat, gdy młodszy zaczął dostawać...

Najczęścej kupujemy w marketach w czasie promocji. Lego kupują też dziadkowie i
          chrzestni z okazji różnych uroczystości. Starszy uż coraz rzadziej się klockami
          zajmuje, przekazał wszystkie młodszemu, ten ma używanie.

Kilka zestawów Cobi mamy, dostane w prezentach. Nie ta klasa. Pobawić się
          można, ale już nie ta sama jakość...
    • jusytka tak 22.02.07, 12:55
      Tak, kupuję i to w sporej ilości. Dlaczego? bo są nieśmiertelne, a wiem co
      mówię, bo mam dwóch małych wandali w domu. Nawet kolejka Lego, kupiona 5 (!)
      lat temu działa bez zarzutusmile Chłopaki potrafiązająć się nimi godzinami, nie
      znam bardziej twórczej i trwałej zabawki. Mój sposób na psczędności? Nigdy nie
      kupuję w tzw normalnych cenach tylko w promocjach, gdzie bywaja całkiem spore
      obniżki oraz na Allegro, gdzie sa zdecydownaie tansze niż w tzw normalnych
      cenach.
      • nchyb Re: tak 22.02.07, 13:04
        > mówię, bo mam dwóch małych wandali w domu. Nawet kolejka Lego, kupiona 5 (!)
        > lat temu działa bez zarzutusmile Chłopaki potrafiązająć się nimi godzinami, nie
        > znam bardziej twórczej i trwałej zabawki
        no właśie. My mamyjeszcze zestawy sprzedkilkunastu lat po wujku syna, i zestawy
        sprzed 10 latpo starszym chopcu. Ciągle dobrze się sprawują i dobrze wyglądają.
        Upływ czasu szkody im nie czyni, a możliwości zabawy, ja ażdymi klockami
        olbrzymie...
        Cobi mozna się też bawić w najrozmaitszy sposób, ale jakość już nie ta...
    • justi54 Re: Klocki lego 22.02.07, 13:04
      Zdecydowanie Lego. Moja mama powiedziała mi kiedyś pewnę przesłowie "że jest
      zbyt biedna żeby kupować tanie rzeczy".
    • malgra Re: Klocki lego 22.02.07, 13:06
      zestawy do składania kupuję orginalne z Lego natomiast resztę klocków
      pasujących do Lego kupuję z innej firmy(nie pamiętam jakiej).Są dobrej
      jakości, pasują idealnie i są o połowę tańsze.
    • hexella Re: Klocki lego 22.02.07, 13:08
      A my mamy tylko zwykłe, takie tescowe i też nie zarzekam.
      Ale z drugiej strony, nigdy nie miałam oryginalnych, więc może nie wiem co
      tracę?
      Tyle tylko, że 250zeta za pakę to niestety nie dla mniesad
    • iwoniaw Re: Klocki lego 22.02.07, 13:23
      Kupuję - na razie lego duplo - i jestem przekonana, że nie przepłacam. Wolę
      kupić raz na jakiś czas zestaw za 200 zł niż co chwilę jakieś badziewie po 10
      zł. Nie mówiąc już o tym, ze są też mniejsze zestawy, tańsze, no i na allegro
      można dokupić czasem w miłych cenach - na sztuki i na kilogramy. Te klocki są
      naprawdę niezniszczalne i dopracowane w szczegółach.
      Lego dla starszaków też mam w domu, jeszcze z czasów mojego i mężowego
      dzieciństwa - bawiły się nimi dzieci w całej rodzinie i do dziś są jak nowe.
      Teraz czekają, aż dziecko dorośnie i zapewne będziemy dokupywać nowe zestawy.

Mamy kilka podróbek duplo (z prezentów) i młody niby się tym bawi, ale część
      klocków już się połamało i trzeba było wyrzucić (z identycznie użytkowanymi
      oryginalnymi nic się nie dzieje), inne nie pasują do siebie idealnie (nie mam tu
      na myśli, że nie pasują do oryginalnych, tylko do siebie nawzajem - klocki z
      jednego kompletu), plastik też jest zupełnie inny...

> lego izastanawiam się co zrobić, żeby nie zbankrutować :}

Ja mam zasadę prostą - 10 razy wyperswaduję zakup chińszczyzny za 10 zł (autko
      czy co tam innego, co to się rozpada od samego patrzenia nań) i mam 100 na
      zabawkę porządną. Ostatni nabytek - śmieciarka lego duplo za 59 pln wink
    • beata985 Re: Klocki lego 22.02.07, 13:34
      nie zauwazyła gorszej jakości w klockach COBI-takie kupuję bo nie widzę
      potrzeby wydawania duzo więcej kasy za to samo. tym bardsziej, ze są
      kompatybilne z LEGO
    • pamelia Re: Klocki lego 22.02.07, 13:42
      Tak. na razie lego duplo, często sa to tzw. "prezenty składkowe", np. od
      dziadków, chrzestnych. mam dwóch chłopaków i jak widze jak swietnie mój prawie
      2-latek radzi sobie z tymi klockami (wszystko pasuje!) to nie załuję pieniędzy.
      No i są niezniszczalne - mam jeszcze zestaw ze swojego dzieciństwa,w którym
      nawet elementy typu otwierane drzwi czy okiennice chodzą bez zarzutu. A ma toto
      już sporo ponad 20 lat.
    • aluc Re: Klocki lego 22.02.07, 13:45
      są niezniszczalne
      poza tym kupuję już na konkretne zamówienie - lotnisko, konkretny model
      samochodu
    • pia_ Re: Klocki lego 22.02.07, 14:00
      Moja 3-latka ma w nosie lalki, a kocha lego duplo. Od Jej 2-gich urodzin
      staramy się kupować Duplo na wszystie okazje. Jako, że mam fioła na punkcie
      promocji, to wypatruję takowych i klocki kupuję przeważniej taniej np w
      hipermarketach z okazji promocji na Dzień Dziecka, na Mikołajki i Gwiazdkę.
      Czasami zdarzają się wyprzedaże niektórych modeli np zestaw Zabawne Zoo Lego
      Duplo kupiłam w Makro w zeszłym roku w styczniu za 70 zł (poprzednia cena 130
      zł). Trzeba też uważnie śledzić Allegro np zestaw Duplo Zoo Gigant, który w
      sklepach kosztuje 399-450, tam można kupić za 270-300 zł. Używane elementy
      również kupuję, ale składam u sprzedawców z Allegro prywatne zamówienie na
      konkretne elementy i to mi się bardziej opłaca - ceny mam niższe niż na
      Allegro. Jeśli ma się znajomych w USA lub np w Niemczech, to tamtejsze sklepy
      często mają promocje i obniżki, w ten sposób także udało zdobyć mi się kilka
      zestawów w o wiele nizszych cenach.
      Dla mnie Lego to perfekcyjna zabawka i praktycznie niezniszczalna. I jeszcze
      jedno: jeśli za kilka lat córka przestanie się bawić tymi klockami, to sprzedam
      je na Allegro i na pewno na tym nie stracę smile
      • zuzanna56 Re: Klocki lego 22.02.07, 14:11
        Mój 10 letni syn od wielu lat bardzo lubi Lego, 6 letnia córka już mniej.
        Kupujemy te klocki w sklepach, staramy się szukać promocji. Nasze dzieci, a
        zwłaszcza syn nie dostaje zbyt dużo zabawek ale na urodziny i na Boże
        Narodzenie zawsze dostaje duży wymarzony zestaw Lego.
      • dybczyn Re: Klocki lego 19.03.07, 11:07
        Mam prośbę - możesz polecić jakiegoś dostawcę z allegro który ma ofertę lego?
        Chciałabym uniknąć problemów z nierzetelnym sprzeadwcą. Prosze o ewentualny
        namiar na priv: dybczyn@poczta.onet.pl

Pozdrawiam serdecznie
        m
    • niesiah LEGO są niezastąpione! 22.02.07, 14:10
      Pamiętam jak sama bawiłam się lego, fakt, że musiałam przebrnąć przez fatalne
      imitacje - nie trzymały się, plastik beznadziejny... Lego to porządna firma,
      moim chłopakom tylko te klocki będę kupować.
      • zuzia412 w Anglii są dużo tańsze-może ktoś może tam ci kupi 22.02.07, 14:25
        Dziś tylu ludzi pracuje w Anglii, może masz jakiegoś znajomego który może ci
        kupić. Mój brat przywozi dla naszej córci Lego z Anglii, jak porównujemy ceny z
        tymi ze Smyka - ogromna różnica, czasem nawet o 1/3 taniej.
        • iwoniaw Ceny w Smyku 22.02.07, 14:27
          są w ogóle kosmiczne, w kazdym markecie też można kupić taniej _te same_ modele.
          _
          • pia_ Re: Ceny w Smyku 22.02.07, 14:40
            Przykładem Lego Duplo Zoo Gigant - w Smyku 450, w hipermarketach Auchan i
            Carrefour 399 zł, na Allegro 270-350 zł.
            A oto ciekawy wątek na ten temat:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=54798923&v=2&s=0
    • anik801 Re: Klocki lego 22.02.07, 14:29
      Tylko oryginalne lego.Dla mnie cała rezta to szajs!Mam klocki lego,którymi sama
      się bawiłam wiele lat temu.Rodzice kupowali je wtedy w pewexie.I przetrwały,a
      bawiło się nimi wiele dzieci.Teraz ma je moja córka.My mamy całe pudło duplo.Na
      allegro można kupić o wiele taniej niż w sklepie.Nie musisz kupować
      nowych.Można kupić używane w bardzo dobrym stanie.
    • wenus2006 Re: Klocki lego 22.02.07, 14:44
      lego są super,są ponadczaswe i nie ma innych klockow ,które tak ładnie się
      łączą.są także bardzo wytrzymałe,mój syn bawi się zestawami po 8 lat starszej
      siostrze.jedyną rzecz po dzieciach co zamierzam zostawić dla wnuków,a co tam u
      babci wenus będą miały swoje klocki...
      • lila1974 Re: Klocki lego 22.02.07, 15:02
        W naszej rodzinie żyją jeszcze LEGO, którymi bawiłam się ja za pacholęcia, więc
        na dzień dzisiejszy mają cyrka 20 lat. Przechodziły z dziecka na dziecko, więc
        dziś moja stajnia i wyspa piratów jest w posiadaniu syna kuzynki, powiększona o
        kolekcje, które on dostawał od rodziców i dziadków. Moje dziewczyny mają
        zapowiedziane, że gdy tylko Oskar wyrośnie to one wejdą w posiadanie. Niestety
        Oskar mimo lat 15 nastu jeszcze się bawi, więc moim dziewczynom pozostaje
        przebieranie nóżkami ze zniecierpliwienia smile

Ostatnio moim marzeniem był wiejski domek ale zniechęcała mnie cena 355 zł.
        Z pomocą przyszli moi rodzice, którzy na powrót dziadka z morza chcieli kupić
        dziewczynkom fajny prezent. Przełamałam wrodzoną niechęć do allegro i zamówiłam
        od misiozdzisio za 199 zł. Przyszły szybciorem i w idealnym stanie.

I oczywiście największą uciechę mamy my - rodzice. Mąż właśnie pomstuje, ze mu
        budowa stanęła, bo Nela wczoraj gdzieś wywlokła kilka elementów smile
        • mama007 tylko Lego 22.02.07, 16:14
          corka bawi sie tez tymi, ktore przezyly mnie i mojego brata - maja ze 20 lat smile
          sa w stanie idealnym, jesli nie liczyc sladow po zebach smile)))
        • zuzanna56 Re: Klocki lego 22.02.07, 16:16
          Też kupowałam klocki od misiozdzisio. Super szybko i bezproblemowo. Niezła cena.
          • pesteczka5 Re: Klocki lego 22.02.07, 16:33
            Oryginalne lego.
            Pamiętam z własnego dzieciństwa, jak się nie "kleiły" inne klocki i jak
            genialnie wszystko wychodziło z lego! Jest dla mnie symbolem precyzji,
            dokładności i niezawodności.
            Te nasze historyczne zestawy wyprałam w pralce (wg rady ze strony fanatyków
            lego) i mój mąż je poskładał wg netowych archiwalnych instrukcji - działały
            nawet silniczki.

Kupujemy w promocji, w markecie albo sklepach internetowych, poza tym
            dziadkowie wiedzą, że to zawsze mile widziany prezent. Są tego kilogramy,
            posortowane: lego luzem, duplo luzem, lego technic, samoloty, pirackie,
            rycerskie itd.

Ze swojego dzieciństwa tylko pamiętam, że pudełka były trwalsze - my
            trzymaliśmy w oryginalnych opakowaniach, były mocne, z profili, z przegródkami
            z tworzywa. Teraz się rozlatują, trzeba trzymać w dokupionych pojemnikach.
    • babka71 Re: Klocki lego 22.02.07, 16:30
      Levis, wrangler, meble VOX, Lego, minolta, canon, unibike, etc.. inwestycja na
      lata...
      owszem zaoszczedziś dziś kupując chińskie badziewie ,ale stracisz jutro,
      pojutrze kupując następne i wywalając na śmietnik
    • mathiola Re: Klocki lego 22.02.07, 17:49
      Klocki lego sa jak dla mnie przereklamowanymi i upiornie drogimi zabawkami, nie
      pojmuje tych cen, ze złota one są czy co?
      Synek marzył o klockach pod choinkę. Zasugerowałam chrzestnym, żeby kupili
      normalne, polskie klocki, z których można zbudować fajny zamek. Chrzestny się
      posłuchał i kupił wielki wór za niewielkie pieniądze. Chrzestna bezsensownie
      chciała się postawić i kupiła zestaw lego - niewielki ale za cenę, której ja
      nie akceptuję moralnie smile) Synek nie bawi się zestawem lego, bo dość
      ograniczone możliwości tworzenia prezentuje sobą. Woli zbudować chiński mur ze
      zwykłych klocków.
    • 76kitka Re: Klocki lego 22.02.07, 19:37

My kupujemy lego małemu, pasuja idealnie, nie za mocno nie za lekko wchodzą, są zrobione ze świetnego tworzywa. Mi się udało kiedyś w Geancie kupić kolejkę lego za 50 złotych. Wysypałam na podłogę sprawdziłam czy ma wszystkie elementy czy lokomotywa działa, wszystko było ok, pudło było zniszczone. Pewnie cena była zaporowa i leżało im to długo, w końcu oddali za pół darmo. teraz na Mikołajki upolowałam taki zestaw w promocji z dwoma samochodami przeceniony na 99 złotych. Na allegro czasem pojawiają się takie zestawy, których chyba nie ma już w aktualnej ofercie. Na gwiazdke kupiłam synkowi taki zestaw z karetką, helikopterem i jakimiś innymi ustrojstwami za 145 złotych, a że kupowałam kilka różnych pudełek sprzedawca dał mi rabat i tym sposobem też zapłaciłam mniej. Na dzień dziecka w zeszłym roku takie startowe zestawy były tanie w Tesco cała skrzynka kosztowała około 50 złoych. Próbowaliśmy inych klocków, ale te są ciekawe i trwałe. Synek bawi się klockami, które zostały po mojej koleżance i maja ponad dwadzieścia lat.
    • kirianna Re: Klocki lego 22.02.07, 19:54
      Wczoraj właśnie kupiłam swemu 6 latkowi straż pożarną LEGO za 85 zł. Jest
      zachwycony nie tylko on, bo sama mamusia. Uważam, ze warto. Ja wolę swojem
      udziecku kupic raz w miesiącu porządne klocki (czy inną zabawkę np kolejkę piko)
      niż 5 daremnych badziewiów, które po jakimś czasie ladują w koszu. Klocki lego
      to klocki na całe życie.
      • dlania Re: Klocki lego 22.02.07, 19:58
        Ja tylko gwoli potwierdzenia, że Lego sa porządnej jakości: moja córka bawi sie
        3 zestawami, które odziedziczyła po swoim tatusiu (maja więc ok. 20 lat,
        kupowane jeszcze w pewexiewink) - nie wiedac po nich tego wieku absolutnie.
    • donatta Lego i dygresje 22.02.07, 20:23
      Gromadzimy Lego od mniej więcej 8,5 roku. Najpierw bawiła się córka, potem
      doszedł jeszcze syn, a później dołączyła najmłodsza córka. Powiem tylko jedno -
      żadna inna zabawka (a mają ich mnóstwo) nie jest tak wytrzymała, jak Lego,
      żadna nie gwarantuje tak kreatywnej zabawy i żadną moje dzieci nie potrafią się
      bawić 2-3 godziny bez przerwy.

Warunek - trzeba mieć więcej niż paręnaście klocków. To kosztowna zabawka, ale
      uważam, że warto.

Poza tym raz na jakiś czas Lego robi wyprzedaże. Wprowadzając na rynek nowe
      zestawy, stare sprzedaje za nawet 30-40%. Jak ktoś się załapie, może zgromadzić
      sporo klocków.

A propos podróbek (Cobi i inne) - to dokładnie tak samo, jak kwestia czy kupić
      oryginalny perfum za 200 zł, czy podróbę za 20 zł. Markowe ubranie z butiku,
      czy wzorowaną na nim szmatkę z bazaru. Jedni nie widzą różnicy, inni wolą
      zapłacić za jakość.

Jednak gdybym musiała się liczyć mocno z każdym groszem, wybrałabym pewnie
      podróbki. Są rzeczy ważniejsze niż plastikowe klocki (np. rachunki i jedzenie),
      a dziecko może się super bawić nawet patykiem znalezionym w parku.
      • mama_chlopczyka Lego DUPLO a Lego "zwykłe" 31.03.07, 19:50
        może takie pytanie już padło, ale ja nie znalazłam ;/
        czy Lego Duplo pasuje do "zwykłego" lego - takiego dla starszych dzieci?
        nigdy nie widziałam lego duplo wiec nie wiem.
        a chciałabym za niedługo zacząć kompletować małemu
        (1,5 roku) i myślałam żeby zacząć od lego DUPLO tylko nie wiem czy to nie jest
        daremny wydatek jeśli by nie pasowały do tych kolejnych smile
        Mam nadzieje że dobrze opisałam to o co mi chodzi.
        • izawojcik1 Re: Lego DUPLO a Lego "zwykłe" 31.03.07, 20:34
          Lego Duplo daja sie nalozyc NA lego zwykle ale odwrotnie juz nie.
          Mysle, ze warto kupowac Duplo (takze na allegro, uzywane) a potem, kiedy dziecko juz z nich wyrosnie pozbyc sie ich w ten sam sposob lub wymieniajac je na lego zwykle.
          Moj syn ma 2,5 i nie wyobrazam sobie braku klockow Duplo. Oczywiscie najbardziej ciesza go duze figurki i wszelkie pojazdy. Do klockow dopiero teraz powoli sie zabiera.

Iza Wójcik
    • wieczna-gosia Re: Klocki lego 23.02.07, 06:06
      Tylko orginane- gromadzone przez lata, plus zestawy meza smile) daja nam prawie 13
      kg ( a wazylam je jakis juz czas temu). Tak samo jak u donatty- dzieci sie bawia
      i bawia i bawia smile
    • e_r_i_n Re: Klocki lego 23.02.07, 08:30
      Kupujemy. Powód: wszystko już zostało napisane.
    • anek.anek Re: Klocki lego 23.02.07, 13:18
      Lego, chociaż syn ma też inne klocki, teoretycznie pasujące do lego. Niestey
      jakość tych drugich jest adekwatna do ich ceny, źle odlane, źle wykończone i
      czasem jest wielki problem ze złożeniem, bo są źle dopasowane.
      Może jednak mamy pecha po prostu.
      Lego kupuję również z innego powodu: stosuje bardzo ciekawe rozwiązania
      techniczne (chodzi mi teraz głównie o serię robotów i Bionicle) - niektóre z
      tych konstrukcji to ogromna praca umysłowa, za to bardzo Lego cenię. Wiele firm
      zabawkarskich korzysta z tych patentów, nie ma jednak w tym żadnego wkładu
      intelektualnego.
      Wiem, że to może słaby argumetn, ale dla mnie ważny.
    • ricky300 Re: Klocki lego - ceny ... 26.02.07, 10:16
      Gwoli ścisłości - w Smyku Lego Giant Zoo kosztuje 499, w firmowym sklepie Lego
      w Galerii Kazimierz 539 zł (i aprzedawczyni wykłocała się ze mną, że napewno
      smyk obniżył cenę! ze względu na pojawienie się konkurencji, a cena w smyku od
      miesiecy jest niezmienna), hit był w krakowskim entliczku - pentliczku - 567 zł.
      Natomiast w Carrefour stale widzę cenę zaporową 499 zł.
      W USA kosztuje 70$ smile) W Niemczech podobno ostatnio 50 EUR.

POzdrawiam
      Magda
    • mama_kasi_ha Re: Klocki lego 26.02.07, 13:31
      Jak sa zamienniki, szzcegolnie dla straszych, to bym takie kupila. Ja np. mam
      ochote na domek duplo, ale konsekwentnie kupuje na all zestawiki uzywane i
      kompletuje, a sam domek Kasia buduje ze... zwyklych klockow za 30 zl i tez jest
      o.k. Mamy tylko farme pelna. Cena lego jest mocno przesadzona, jak wiekszosci
      dzieciecych zabawek, zreszta.
      pOZDR
      • leigh4 Re: Klocki lego 19.03.07, 15:57
        Co do obłędnych cen-zgadzam się. Owszem, są to świetne jakościowo klocki, ale
        płacimy-jak w wiekszości markowych zabawek-za nazwę firmysmile Powinny byc
        tańsze.Dziwi mnie tylko, że konkurencji i tak nie mają żadnej. Wypróbowaliśmy
        sporo innych, od tych najtańszych, hipermarketowych po cobi i eicoffer.
        Niestety nic lego nie przebiło. Kupuje więc oryginalne lego, choć uważam, że
        cena jest zdecydowanie zbyt wysoka.
        Odradzam zestawy tematyczne eicoffer. Mały dostał zestaw z kolejka na gwiazdkę.
        Szkoda pieniędzy, bo wyrzucone w błoto. Klocków mało, źle sie dopasowują a
        naklejki pościerały się i poodklejały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka