ewa-01 18.02.08, 18:22 Jak myślicie? Czy dla noworodka kupuje się piżamkę do spania, czy spi w śpioszkach i bluzeczkach? Jestem w 35 tyg. i nie chciałabym o czymś zapomnieć, a jeszcze mam czas do kupienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abc.2 Re: W czym śpi nonorodek? 18.02.08, 18:27 Na początek najwygodniej Ci będzie koszulka, ewentualnie kaftanik i śpioszki. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: W czym śpi nonorodek? 18.02.08, 18:28 Ja zakładałam body z krótkim rękawkiem lub bez rękawków i pajacyk. Ewentualnie jeszcze skarpetki. Rodziłam w połowie marca. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: W czym śpi nonorodek? 19.02.08, 11:50 Ranyy tylko nie kaftaniki! mialam 1 raz zalozylam , wygina to sie przesuwa ,gniecie dziecko.Najlepszytm pomyslem to body i pajacyki! one sa nr 1 Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: W czym śpi nonorodek? 18.02.08, 22:48 Body, na to pajacyk, na stopki skarpetki, na raczki rekawiczki, zeby sie maluch nie podrapał. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: W czym śpi nonorodek? 18.02.08, 22:50 na początek najlepszy będzie kaftanik i śpiochy lub pajacyk, z czasem sama się zorientujesz co wolisz ty i twoje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: W czym śpi nonorodek? 18.02.08, 22:54 A dlaczego kaftanik najlepszy? Moim zdaniem, najlepsze jest body - na poczatek rozpinane na calej długości lub kopertowo. Odpowiedz Link Zgłoś
majatusia Re: W czym śpi nonorodek? 18.02.08, 23:14 Moj maluch sypiał w samym pajacyku! No nie samym - miał jeszcze pieluszkę Teraz wszyscy lekarze trąbią NIEPRZEGRZEWAĆ dzieci. Jak macie ciepło w domu i sami spicie w leciutkich piżamkach to nie funduj dziecku wielu warstw. Pajace są duzo fajniejsze do spania niz spiochy - jak w nocy trzeba maluskzowi zmienić pieluszkę (a trzeba) to im mniej ruchów do wykonanie tym lepiej i dla dzieciaczka i dla rodzica. Jeśli już spiochy - to tylko takie rozpinane w kroku, ale pajacyki i tak wygodniejsze. Oczywiście nie te z kretyńskim pomysłem umieszczania nap na plecach i pupie. Takie pajace nie nadaja sie do niczego! Odpowiedz Link Zgłoś
lilu5 Re: W czym śpi nonorodek? 18.02.08, 23:12 Moim zdaniem najwygodniejsze zarówno dla ciebie jak i maluszka jest body (na początek najlepsze jest zapinane kopertowo) + pajacyk. Body dobrze trzyma pieluszkę i się nie podciąga. Dodatkowo czapeczka + rękawiczki. W pierwszych tygodniach maluszki lubią ponadto spać zawinięte w rożek (mają przytulnie jak u mamy w brzuszku), tobie też łatwiej jest wyjmować dziecię z łóżeczka do karmenia. Później zamiast kołderki zdecydowanie polecam śpiworek. Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: W czym śpi nonorodek? 18.02.08, 23:31 Ja poleceam body (ale nie przez glowe czyli kopertowe, albo rozpinane po calosci) i śpioszki. Albo pajacyk. Zadnych czapeczek do spania, ja zakladalam tylko na chwile po kapieli, ale mala byla bardzo kudlata (z porodówki specjalnie leciala pielegniarka po czapeczke na noworodki jak zobaczyli jej wlosy, bo zwykle nie zakladaja maluchom czapek). Rekawiczki tez sie przydaja (skarpetki na lapkach pelnia te sama funkcje). Odpowiedz Link Zgłoś
zenit24 Re: W czym śpi nonorodek? 18.02.08, 23:17 pizamka spodenki maja gumke a nie powinno byc ucisku na kikut pepkowy tak jak dziewczyny pisaly spioszki kaftanik a na dzien dobry dla niedoswiadczonych kopertowe Odpowiedz Link Zgłoś
kama_msz pajacyk 19.02.08, 00:21 a jak jest chlodno to tak jak pisza dziewczyny - pod pajacyk cienkie body. koszulka i spioszki to niewypal, bo koszulka sie podwinie jak dziecko sie rusza i nie dosc, ze zimno, to jeszcze sfaldowany material bedzie uwieral. jezeli koniecznie spiszki, to pod spioszki lepsze jest body. s co do spiworka, to nie kazde dziecko chce w nim spac niestety moj ryczal co 5 minut jak sie nie mogl rozkopac, wiec odstawilam spiworek a zainwestowalam w polarowe pajacykiD Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: W czym śpi nonorodek? 19.02.08, 10:10 na poczatku (dopóki nie odpadła pępowinka) używałam kaftanika, potem body rozpinane na całości na to śpioszki (warto zwrócić uwagę, żeby były rozpinane na całej długości nóżek) nigdy nie używałam pajacyków, przez pierwszy rok prawie nie używałam bluzeczek (bodziaki sa duuużo wygodniejsze) jak jest chłodniej można zawsze przykryć kocykiem pidżamki nie są na poczatku dobre, bo mają gumkę w pasie, lepiej tego początkowo unikać Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: W czym śpi nonorodek? 19.02.08, 11:55 zakładałam tylko bawełniany pajacyk i owijałam w rożku teraz ma 4 m-ce i śpi w śpiworku Odpowiedz Link Zgłoś
kitri79 Re: W czym śpi nonorodek? 19.02.08, 17:27 Dopóki maluch śpi w rożku to IMO nie jest mu nic potrzebne do ubrania na nóżki, tylko body lub ten nieszczęsny kaftanik Tak samo jeśli śpi w śpiworku (z ociepleniem). Na później fajne są do spania pajacyki, kasyczna 2-częściowa piżamka przydaje się właściwie dopiero wtedy, gdy dziecko załatwia się do nocniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.zosi75 Re: W czym śpi nonorodek? 20.02.08, 18:01 Moja córeczka spała w pajacyku albo w body i śpioszkach. Urodziła się w kwietniu i pielęgniarka, która przyszła z radami, proponowała, żeby kołderkę zamienić na kocyk w powłoczce. I tak Zosia spała do zimy. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś