kropkacom 05.05.08, 07:51 Daje do myślenia zwłaszcza na takim forum jak to. Zawsze się dziwie skąd tak diametralne różnice w ocenie niektórych produktów ) technologie.gazeta.pl/technologie/1,82008,5157647.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pade Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 08:37 Wreszcie ktoś zauwazył i opisał całe to zjawisko Na forum zakupy wkurza mnie jedynie jak ktoś podaje linki do aukcji jakiegoś użytkownika allegro i pyta czy ciuszki ładne... Czuję się wtedy tak jakby ktoś miał mnie za idiotkę, która da się na to nabrać... Autoreklama powinna być na tym forum całkowicie zakazana i tępiona. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 08:48 Mówisz autoreklama? Gdybym była złośliwa to podałabym zręczny przykład reklamowania własnego nowo założonego sklepu bez podawania żadnych linków. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 08:51 No to bądź złośliwa)) Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 10:15 > Mówisz autoreklama? Gdybym była złośliwa to podałabym zręczny przykład > reklamowania własnego nowo założonego sklepu bez podawania żadnych linków. Czyżby to był do mnie przytyk, bo raz wspomniałam o swoim sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 09:00 E, tutaj na biezaco cos taskiego jest. Dla mnie to ani wielka nowosc ani zaskoczenie, ot jest i tyle. Nawet wczoraj jeden nick mi sie rzucil w oczy, ktory wyciagnal wszystkie posty dot. jednego produktu z kilku tygodni i dopisal swoja a jakze pozytywna opinie m. Kajetan (25.11.2004) Helena (06.09.2006) Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 09:28 po tylu latach spędzonych na forum, i tyluset przeczytanych wątkach, widać dokładnie, który post to reklama, a który jest tylko obiektywną opinią czy pytaniem. Niestety, eDziecko jest zaspamowane bardzo, kiedys tego nie było. Często ostra odpowiedz na spam jest przez innych potraktowana jako złosliwość. A to widac, widać kiedy zachwyt nad jakąs rzeczą jest zbyt duzy, żeby był prawdziwy. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 09:21 Niczego odkrywczego w tym artykule nie znalazłam. Zazwyczaj sceptycznie podchodze do opinii wyrazanych na forum, linków do sklepów, aukcji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 09:39 Czyli właściwie nic ci nie daje to forum jeśli do wszystkiego podchodzisz sceptycznie. Ja tam jestem pewnie trochę bardziej naiwna Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 09:56 kropkacom napisała: > Czyli właściwie nic ci nie daje to forum jeśli do wszystkiego podchodzisz > sceptycznie. Ja tam jestem pewnie trochę bardziej naiwna Daje mi, pod warunkiem, ze sama dokonam wyboru Czasami korzystam z informacji o promocjach, pytam się, gdzie mozna kupic np. zółtą bluzkę w zielone kropki. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 10:01 Mam dokładnie takie samo podejście do informacji na forach jak minkapinka. Odpowiedz Link Zgłoś
majkagra Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 15:14 Wiecie co, tak się zastanawiam, gdy np. ktoś zakłada wątek:" jakie polecacie..."co się u was sprawdziło..." - czy gdy napiszę że jestem zadowolona z tego czy tego produktu - i podam markę (często ludzie proszą o polecenie marki) - to czy ktoś nie posądzi mnie o reklamę... Najlepiej w takiej syt. chyba nic nie pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
jamajka1612 Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 15:46 Wielokrotnie miałam już takie samo odczucie. Większość naszych wypowiedzi jest w pewien sposób reklamą. Jednak można wyczuć różnicę. Chociażby jedna osoba reklamująca na siłę wózki pewnej firmy. Po pierwsze, czytając uważnie jej wątki, miała chyba wszystkie modele tej firmy, dzieci też różnej płci, różnych imion . Do tego jej język którym posługuje się na forum jest bardzo specyficzny, tzn, czytając mam wrażenie jakbym czytała katalogi reklamowe a nie uwagi użytkowniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 15:56 nie popadajmy w paranoje. Jak się często tuataj zagląda to widać kto pyta, kto informuje i poleca a kto reklamuje swój sklep. A przede wszystkim mamy swój rozum aby wszelkie informacje filtrować i przyjmować z przymróżeniem oka. Kupiłam parę rzeczy tylko dzięki temu że były polecane przez wiele różnych osób, mimo że wcześniej tych rzeczy nie widziałam na oczy (np PP Atlantico czy rowerek Magic). Z butami jest inaczej, bo te muszę pomacać, ewentualnie pomacane kupić w necie. I żadna najlepsza specjalistka od reklamy nie przekna mnie np do większości modeli Bartka (bo parę modeli jest ok)czy super pachnących tenisówek Cienta. Bardzo przydatne są wypowiedzi nt rozmaitych zabawek, dzięki czemu można uniknąć zakupu bubla. Czy info nt tego które kombinezony przemakają a które nie, czy np które piżdżamki się wyciągają, przykładów może być wiele. No i niezastąpione Pia i Pade, które wiedzą gdzie, co, kiedy i za ile Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 07.05.08, 14:39 ""co się u was sprawdziło..." - czy gdy napiszę że jestem zadowolona z tego czy tego produktu - i podam markę (często ludzie proszą o polecenie marki) - to czy ktoś nie posądzi mnie o reklamę..." Jeśli piszesz, że bardzo piękne i wygodne są buty firmy XYZ w starterze to to jest reklama na ogół. Jeżeli *odpowiadasz* na pytanie "A co polecacie?" to to jest odpowiedx. Proste jak konstrukcja gwoździa Jeśli w odpowiedziach do wszelkich produktów linkujesz produkty, choćby i jednej firmy [mało prawdopodobne] to raczej nie jest reklama. Jeśli zawsze polecasz gadżety tego samego sprzedawcy na Allegro to reklamujesz osobę. Itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 07.05.08, 14:55 bj32 napisała: > Jeśli w odpowiedziach do wszelkich produktów linkujesz produkty, > choćby i jednej firmy [mało prawdopodobne] to raczej nie jest > reklama. Jeśli zawsze polecasz gadżety tego samego sprzedawcy na > Allegro to reklamujesz osobę. Mozna korzystac z różnych nicków Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasienki1 Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 19:11 zgadzam się z Wami wiele jest takich osób, które staraja się promować swoje produkty na tym forum, ale mamy które czytają to forum w miare regularnie od razu się zorientują co jest grane. ja forum czytam bardzo długo, głos jednak zabieram od niedawna. Faktycznie przykre jest ze czasami osoby, które chca sie wypromowac nie przestrzegają n-etykiety, no ale cóz... Uważam jednak, że dzieki forum kupilam skorzystałam z wielu promocji w sklepach, o których nie miałabym pojęcia gdybym tu nie zaglądała. Fakt pia_ i pade sa niezastąpione, szkoda, ze żadna nie mieszka w Katowicach. Myśle, że każda mądra mama nie da sie nabrac na spam, ktory niestety tu też gości... Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 20:24 istnieje coś takiego jak marketing szeptany, osoby są zatrudnione i zarabiają pisząc na forach posty chwalące jakiś produkt, robią to "jako osoba prywatna" i nigdy nigdzie sie nie ujawniają, Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 22:45 hihi, niezłe, ale to chyba nie o mnie?)) Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ do Pade 06.05.08, 08:02 Kochana, nie popadajmy w paranoję. Z żalem stwierdzam, ze nikt mi nigdy nie proponował zachwalania za pieniądze, widać moja osoba nie wzbudza aż takiego zaufania )). Jedyne, co wnerwia mnie od pewnego czasu, to zasypywanie mojej skrzynki mailowej ofertami zakupów w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: do Pade 06.05.08, 08:09 Jeżeli chodzi o zamawianie, to zawsze korci mnie żeby zrobić jakiś ranking tych ofert. Zdaje sobie sprawę jednak że i tak doszło by do przekłamań i kłótni. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: do Pade 06.05.08, 10:33 pia_ napisała: > Jedyne, co wnerwia mnie od pewnego czasu, to zasypywanie mojej > skrzynki mailowej ofertami zakupów w Anglii. Swieta racja, Pia_! Regularnie dostaje takie oferty od kilku osob. Odpisywanie z odmowa nie daje niestety rezultatow. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: do Pade 07.05.08, 14:42 Spróbujcie antyspamem. Nie wiem, jak to włączyć w nowej poczcie, ale w starej mi szło od razu w kubeł Albo: zamawiajcie, zamawiajcie, zamawiajcie! Niech przywiozą. A Wy sie grzecznie wypnijcie. Wy bedziecie mieć spokój - "życzliwi" straty;P Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 06.05.08, 10:35 mama_kasienki1 napisała: > Myśle, że każda mądra mama nie da sie nabrac na spam, ktory niestety > tu też gości... zawsze masz mozliwosc zgloszenia moderatorom takiego postu. Czerwony kosz. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 05.05.08, 22:00 Nie nakrzyczcie na mnie, że jestem jakąs paranoiczka, ale mnie czasem zastanawia jak to jest, że ktos wspomina o jakiejś malo znanej firmie (np. vertbaudet, Boden), że jest super, a za jakis czas pojawia sie sponsorowany link u góry o sprzedazy tychże. Lub oferta w poście typu - zbieram zamowienia ze sklepu xxx - często dziwnym trafem są to rzeczy o ktorych ktos niedawno wypowiadal sie w samych superlatywach.... Wiec ja do takich zachwytow juz podchodzę coraz bardziej sceptycznie. Aczkolwiek zdarza mi się tez zachwycać ubrankami jakiejś firmy, np. kiedys popełnilam takiego posta o gymboree Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 06.05.08, 09:58 Vertbaudet i Bodenem to ja sie zachwycam, wiec rozumiem, że to o mnie Next tez był kiedyś firmą mało znaną w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 06.05.08, 11:35 Ja już dłuo czytam to forum. Dość łatwo jest rozróżnić reklamę Oczywiście nie wierzę, że wyłapałam wszelkie "sztuczne" posty, ale jeszcze się nie nacięłam. Wręcz przeciwnie, wiele razy to forum mi pomogło. Druga rzecz, to nie branie dosłownie cudzych zachwytów w realu niejednokrotnie się nasłuchałam jaka dana rzecz jest wspaniała, a dla mnie to było zwykłe badziewie Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 06.05.08, 13:32 No a większość osób na Forum wie, że mam sklep w którym sprzedaję Reimę (zimą) i bańki (latem). I teraz mam nie brać udziału w dyskusjach nad zaletami/wadami? Ja np piszę obiektywnie, o wadach tak samo jak o zaletach, można sprawdzić ) Inna sprawa, że np sama nie mogę pisać o moim sklepie, tzn nie mogę sama napisać, że mam jakąś promocję w sklepie, pozostaje mi proszenie chyba innych zaprzyjaźnionych forumek, bo fikcyjnego nicka zakładac nie będę.... I jak to rozwiązać? Pozdr Ola Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 06.05.08, 13:39 > Inna sprawa, że np sama nie mogę pisać o moim sklepie, tzn nie mogę > sama napisać, że mam jakąś promocję w sklepie, pozostaje mi > proszenie chyba innych zaprzyjaźnionych forumek, bo fikcyjnego nicka > zakładac nie będę.... I jak to rozwiązać? > > Pozdr > Ola zrob sobie link reklamowy na forum Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 06.05.08, 20:17 a no miewam - ale max mogą być trzy na forum... i bywa, że promocja jest nagła, a na link trzeba czekać 7 tygodni np, i jestem w kropce. WIęc po prostu nie piszę, ale czasami mi rzeczywiście szkoda - bo o NEXT np może pisać każdy, nie? ))) Pozdr Ola Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Wymyślone postaci na forach internetowych pro 07.05.08, 09:53 olaj napisała: > a no miewam - ale max mogą być trzy na forum... i bywa, że promocja > jest nagła, a na link trzeba czekać 7 tygodni np, i jestem w kropce. > WIęc po prostu nie piszę, ale czasami mi rzeczywiście szkoda - bo o > NEXT np może pisać każdy, nie? ))) O Next mozna pisac nawet 100 razy to samo, w tym przypadku nie obowiazuje netykieta. Odpowiedz Link Zgłoś