packa761 03.12.04, 09:52 Pytanie do mamus nauczycielek-jezeli w trakcie mojego macierzyńskiego wypadaja ferie, czy przedłuza się wtedy mój urlop o te dwa tyg.??Chciałabym bardzo, bo to az dwaaa tygodnie. Dzięki za odpowiedzi-Patrycja i Igor 39tyg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1jagienka Re: FERIE A MACIERZYNSKI 03.12.04, 10:24 Art. 66. 1. W razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego w całości lub części w okresie ferii szkolnych z powodu niezdolności do pracy wywołanej chorobą lub odosobnieniem w związku z chorobą zakaźną, urlopu macierzyńskiego, odbywania ćwiczeń wojskowych albo krótkotrwałego przeszkolenia wojskowego - nauczycielowi przysługuje urlop w ciągu roku szkolnego, w wymiarze uzupełniającym do 8 tygodni. Urlop uzupełniający w ciągu roku szkolnego przysługuje również dyrektorowi i wicedyrektorowi szkoły, którzy na polecenie lub za zgodą organu prowadzącego szkołę nie wykorzystali urlopu wczasie ferii szkolnych z powodu wykonywania zadań zleconych przez ten organ lub prowadzenia w szkole inwestycji albo kapitalnych remontów. Odpowiedz Link Zgłoś
packa761 Re: FERIE A MACIERZYNSKI 03.12.04, 10:41 Dzięki za odpowiedź!!!!!Nie rozumiem tylko sformuowania"do 8tygodni"...tzn że przedłuzą mi o 2 tyg, tyle ile trwaja ferie, czy moze wiecej??Czy musze pisac jakies podanie?Dziwi mnie tylko fakt, że moja księgowa nie poinformowała mnie o takim prawie, chociaz o to pytałam. Stwierdziła, że nic się nie należy.A ja niestety w tych przepisach nie bardzo sie orientuję. jeszcze raz wielkie dzieki. A ten artykuł jest z karty nauczyciela?? Odpowiedz Link Zgłoś
1jagienka Re: FERIE A MACIERZYNSKI 03.12.04, 11:04 www.prawo.vulcan.pl/przegdok.asp?qdatprz=31.08.2004&qplikid=2 Nie wiem, jak to wygląda w praktyce. Ja przesiedzę na zwolnieniu ciążowym do maja (porodu) i macierzyński też wypadnie mi w wakacje. Ale kadrowa w szkole musi to wiedzieć, a jeśli jej kompetencje niestety nie sięgają tak daleko, to dowiedz się w ukochanym zusie. Wiem, że moja teściówka była na chorobowym całe wakacje i teraz ma 40 dni urlopu do wykorzystania. Odpowiedz Link Zgłoś