megurka 29.06.05, 11:01 Możecie mi napisać jak stosować kwas foliowy? Jestem koło 4 tygodnia. Lekarz zapomniał mi powiedzieć, a w aptece powiedzieli, że dwa razy dziennie powinno byc ok. Poza tym lekarz przepisał mi też Magne B6. Stosowałyście to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luna333 Re: kwas foliowy 29.06.05, 11:11 to zależy jakie stężenie tego kwasu - ja łykałam folik (o,4mg) 1 raz dziennie wg zaleceN ginki Odpowiedz Link Zgłoś
megurka Re: kwas foliowy 29.06.05, 11:29 stężenie 15 mg. to lepiej dwa razy dziennie czy raz? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: kwas foliowy 29.06.05, 11:36 raz dziennie! Zalecana dawka to 0.4mg na dobe, a w przypadku obciazonego wywiadu (urodzenie dziecka z wada cewy nerwowej) 1mg na dobe. Biorac 15 mg i tak zazywasz 15-30 razy wieksza dawke niz zalecana, co samo w sobie nie szkodzi, bo kwas foliowy to witamina rozpuszczalna w wodzie i nadmiar sie wyplucze, ale branie takiej dawki 2 razy dziennie to przesada, bo nijak nie zmniejszy ryzka wad u dziecka bardziej niz dawka 1 mg. A najwazniejszy ten kwas foliowy i tak jest w pierwszych tygodniach ciazy (jeszcze czesto przed uswiadomieniem sobie tego faktu przez kobiete), dlatego kazda kobieta w wieku rozrodczym, ktora jest aktywna seksualnie, powinna go stale zazywac (wlasnie 0.4mg dziennie). Odpowiedz Link Zgłoś
megurka Re: kwas foliowy 29.06.05, 12:13 To dlaczego ja mam taką ogromną dawkę?? Może dlatego, że nigdy go nie zażywałam...? Kurcze, a lekarz akurat jest na urlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: kwas foliowy 29.06.05, 13:04 Bierz 1 tabletke dziennie, nie przejmuj sie. Bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
megurka Re: kwas foliowy 29.06.05, 14:25 mruwa9! dzięki za słowa otuchy Zadzwoniłam do gina na komórkę (a co!) i potwierdził, że 1 dziennie. Uspokoiłam sie już Odpowiedz Link Zgłoś