Dodaj do ulubionych

kwas foliowy

29.06.05, 11:01
Możecie mi napisać jak stosować kwas foliowy? Jestem koło 4 tygodnia. Lekarz
zapomniał mi powiedzieć, a w aptece powiedzieli, że dwa razy dziennie powinno
byc ok. Poza tym lekarz przepisał mi też Magne B6. Stosowałyście to?
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: kwas foliowy 29.06.05, 11:11
      to zależy jakie stężenie tego kwasu - ja łykałam folik (o,4mg) 1 raz dziennie
      wg zaleceN ginki
      • megurka Re: kwas foliowy 29.06.05, 11:29
        stężenie 15 mg. to lepiej dwa razy dziennie czy raz?
        • mruwa9 Re: kwas foliowy 29.06.05, 11:36
          raz dziennie! Zalecana dawka to 0.4mg na dobe, a w przypadku obciazonego
          wywiadu (urodzenie dziecka z wada cewy nerwowej) 1mg na dobe. Biorac 15 mg i
          tak zazywasz 15-30 razy wieksza dawke niz zalecana, co samo w sobie nie
          szkodzi, bo kwas foliowy to witamina rozpuszczalna w wodzie i nadmiar sie
          wyplucze, ale branie takiej dawki 2 razy dziennie to przesada, bo nijak nie
          zmniejszy ryzka wad u dziecka bardziej niz dawka 1 mg. A najwazniejszy ten kwas
          foliowy i tak jest w pierwszych tygodniach ciazy (jeszcze czesto przed
          uswiadomieniem sobie tego faktu przez kobiete), dlatego kazda kobieta w wieku
          rozrodczym, ktora jest aktywna seksualnie, powinna go stale zazywac (wlasnie
          0.4mg dziennie).
          • megurka Re: kwas foliowy 29.06.05, 12:13
            To dlaczego ja mam taką ogromną dawkę?? Może dlatego, że nigdy go nie
            zażywałam...? Kurcze, a lekarz akurat jest na urlopie.
            • mruwa9 Re: kwas foliowy 29.06.05, 13:04
              Bierz 1 tabletke dziennie, nie przejmuj sie. Bedzie ok.
              • megurka Re: kwas foliowy 29.06.05, 14:25
                mruwa9! dzięki za słowa otuchywink Zadzwoniłam do gina na komórkę (a co!) i
                potwierdził, że 1 dziennie. Uspokoiłam sie jużwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka