Dodaj do ulubionych

cukrzyca - szczegółowe pytania

20.05.06, 20:53
Mam zdiagnozowaną cukrzycę i wątpliwości odnośnie diety. Plizz pomóżcie, bo
wizyta u lekarki dopiero za tydzień
1. Niski poziom cukru na czczo - prawie nigdy nie przekraczam 60. Czy powinnam
jeść więcej przed snem?
2. Niski poziom cukru po obiedzie, senność i apatia (30, 40, za mały żeby
zmierzyć) - zdarzyło się kilka razy. co robić w takich sytuacjach? Zjeść coś
słodkiego?
3. Ser żółty - za tłusty przy cukrzycy, ale ja żle trawię każdy inny rodzaj
nabiału. Boję się konsekwencji niedoborów wapnia, więc czy te 5 plastrów sera
to jakaś tragedia?
4. Badanie poziomu cukru. Na paskach pisało, że nie wolno wyciskać krwi z
palca, ale mi nie chce lecieć. Pomagam sobie pocierając palec 2 cm poniżej
ukłucia, jakbym pompowała krew. Czy nie zaburzam wyników?

Koniec pytań. Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo zaczynam się trochę bać, czy
nie robię krzywdy własnemu dziecku.
pozdrawiam
aga
Obserwuj wątek
    • aagawek Re: cukrzyca - szczegółowe pytania 20.05.06, 21:03
      Aga_sama, mozesz napisać, jakie miałaś wyniki testu obciążenia glukozą? Ja mam
      straszne i być może to też cukrzycasad Wizytę mam dopiero w poniedziałek.
      • aga_sama Re: cukrzyca - szczegółowe pytania 20.05.06, 22:13
        Pierwsze badanie 50 gr glukozy na czczo - 194 po godzinie. Drugie badanie 75 gr
        glukozy na czczo - 179 po godzinie i około 140 po dwóch. Z tego co pamiętam
        norma jest przy 50 gr 140 po godzinie, przy 75 gr 160 (chyba).
        Cukrzyca jest do przeżycia, w sumie niewielkie poświęcenie. Mnie po prostu
        brakuje wizyty u dietetyka, stąd pytania...
        • lucart1 Re: cukrzyca - szczegółowe pytania 20.05.06, 22:54
          Witam
          Ja miałam cukrzycę od 24 tygodnia ciąży. Najważniejsza jest dietka. Przeważnie
          cukrzyczki muszą jeść 6 posiłków dziennie. I ważne jakie pokarmy na dany
          posiłek. Ja byłam pod opieką Przychodni cukrzycowej Kliniki w Krakowie. Po
          pierwszej wizycie u lekarza miałam szkolenie z dietetyczką która wyjaśniła co
          można jeść i ile. Dostałam glukometr więc po każdym posiłku mierzyłam sobie
          poziom cukru. W ten sposób wiedziałam po czym mam bardziej podwyższony poziom
          cukru - niesamowicie podwyższa się po owocach i nabiale. Najważniejsze to
          trafiż pod dobrą opiekę. POzdrawiam
          • margonik Re: cukrzyca - szczegółowe pytania 21.05.06, 11:36
            Ale raczej nie po zółtym serze, bo żółty ser nie ma prawie w ogóle
            węglowodanów. Nie wydaje mi się, aby cukrzyca ciążowa była przeciwskazaniem do
            jedzenia zółtego sera. Z tłuszczami nasyconymi trzeba ogólnie uważać
            (niezależnie od cukrzycy), ale to chyba nie znaczy, że trzeba rezygnować z sera.
    • gosiapal Re: cukrzyca - szczegółowe pytania 20.05.06, 23:15
      napisałam na maila gazetowego
      • aga_sama Re: cukrzyca - szczegółowe pytania 21.05.06, 10:43
        Dzięki wielkie Gosia. Glukometr mam właśnie Medisense precission, pogadam z
        lekarką i najwyżej kupię swój a ten oddam do szpitala. Zastanawiam się też nad
        inwestycją w nakłuwacz, na pewno ułatwi mi mierzenie cukru we krwi.
        Dzięki za info o serze. Właśnie zjadłam śniadanie.

pozdrawiam
        Agnieszka

P.S. Jeżeli masz jakieś gotowe zestawy posiłków, to prześlij mi na priva. Ja
        odżywiam się głównie kanapkami, jabłkami, warzywami i białym mięsem.
    • kaskazkrakowa Re: cukrzyca - szczegółowe pytania 21.05.06, 10:53
      Cześć, niskie wyniki to naprawdopodobniej błąd pomiaru, częste zwłaszcza na
      początku. Przed kłuciem staraj się zrelaksować, nie denerwować (wiem, na
      początku trudne), jak sie ukłujesz, to całą rękę opuść w dół, wtedy krew o wiele
      lepiej wypływa, mi na poczatku też nie chciała lecieć, a teraz po prawie dwóch
      miesiącach to luzik. Co do wyników na czczo, czy kazali Ci mierzyć aceton w
      moczu, bo z tego co piszesz to faktycznie jesz za mało przed zaśnięciem? Mi po
      obiadach wychodziły wyniki ok, problem miałam ze śniadaniami i kolacjami, tymi
      głównymi, więc wyrównałam śniadania, podwieczorek i kolację I, tu mniej a tu
      więcej, wspomagałam sie tez Wasą zamiast zwykłego oczywiście czarnego chleba i
      do wszystkiego dużo warzyw, bo to opóźnia wchłanianie cukru. Na pocieszenie
      dodam, ze jak się łożysko starzeje to sie cukry poprawiają i można troszeczkę
      łagodniej do diety. Jesli masz jeszcze jakieś pytania to sie polecam.
      Pozdrowienia i głowa do góry.
      Kaśka
      • aga_sama Re: cukrzyca - szczegółowe pytania 21.05.06, 11:08
        O acetonie nic nie wiem. Ostatni posiłek - kanapkę z wędliną staram się jeść
        godzinę przed snem, często mi nie wychodzi (siedzę dłużej albo po prostu nie
        mogę zasnąć).
        Za chwilę się kłuję, sprawdzę patent z opuszczaniem ręki.
    • aga_sama a lancet?? 21.05.06, 21:38
      vel nakluwacz. Czy ktoras z Was tego uzywala? mam schize, ze zle sie kluje, ze
      za plytko itp. Czy takie urzadzenie rozwiaze moje problemy ??

aga
      • gosiablo Re: a lancet?? 21.05.06, 22:22
        W komplecie z moim glukometrem było takowe ustrojstwo- jak długopis - strzelałam
        przyciskiem i igiełka lądowała w palcu. Można było regulować głębokość wkłucia w
        skali 1-5. Celowałam w bok opuszki. Krwi nie mozna z palca wyciskać. Kropla musi
        pojawić się sama, w takim rozmiarze aby pokryła dokładnie to miejsce na pasku.
        Pozdrawiam
      • kaskazkrakowa Re: a lancet?? 22.05.06, 10:44
        Ja stosuje nakłuwacz, podobno u dorosłego wystarczy n
      • kaskazkrakowa Re: a lancet?? 22.05.06, 10:45
        Ja stosuje nakłuwacz, podobno u dorosłego wystarczy 3 na skali, ja niestety
        jade na 5, bo mi nie chciała krew leciec. I jak patent z opuszczona ręką, pomaga
        trochę?
        • aga_sama Re: a lancet?? 22.05.06, 12:04
          Pomaga pomaga smile Wielkie dzięki. Musiałam zacząć kłuć się w lewą rekę (jestem
          leworęczna) bo skóra na palcach prawej zrobiła się taka twarda, że są problemy z
          przebiciem.
          na razie igły, w środę po konsultacji u lekarki zakupię nakłuwacz/ lancet

pozdrawiam
          aga
          • aagawek Re: a lancet?? 22.05.06, 12:19
            A jak wygląda refundacja pasków do glukometru? Ile kosztuje opakowanie na
            receptę?
            • 1marta2 Re: a lancet?? 22.05.06, 12:25
              Ja płacę za packi Accu-Chek od 6,20 do prawie 8zł za 50szt. Bez recepty to koszt
              ok 56zł...
            • aga_sama Re: a lancet?? 22.05.06, 12:32
              Medisense 60 zł bez recepty, około 6 zł po refundacji. Czy igły do nakłuwaczy
              też są refundowane ??
              • dwamartaki Re: a lancet?? 22.05.06, 13:23
                Jedna igła do nakłuwacza starczy Ci do końca ciąży. No może dwie. Kosztuje
                pewnie ze złotówkęwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka