aniak790207 30.10.06, 11:35 dostalam skierowanie na badanie glukozy w krwii, gdzie mam kupic glukoze? w aptece? wogole czy mam ja wypic w labolatorium czy w domu...ta lekarka mi nic nie mowi, a jak sie zapytam to zaraz ryczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dosia76 Re: glukoza 30.10.06, 11:50 Witam... Glukozy nigdzie nie musisz kupować. Idziesz do przychodni (lub miejsca gdzie zamierzasz robić badania), tam pobbierają Ci krew na czczo, potem pielęgniarka daje Ci do wypicia właśnie glukozę (to taki płyn), i po godzinie od wypicia znowu pobierają Ci krew... A swoją drogą co to za lekarka która nie wytłumaczy tylko jak to nazwałaś "ryczy"???? Przecież nie każda kobieta (szczególnie ta która pierwszy raz spodziewa się dzidziusia) nie musi od razu wszystkiego wiedzieć...Radzę zastanowić sie nad zmianą lekarza bo lekarz nie jest po to żeby krzyczeć tylko w razie ewentualnych wątpliwości wytłumaczyć... Ja od swojej nie wychodzę dopóty, dopóki nie odpowie mi na najdziwniejsze nawet moje pytania...I z cierpliwością na nie odpowiada... Serdecznie pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Re: Na czczo? 30.10.06, 11:58 Podobno do testu obciążenia glukozą 50g nie trzeba być na czczo, tylko przy 75g. A czy to prawda, że jest to takie obrzydliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
melory_nox Re: Na czczo? 30.10.06, 12:04 Mnie pouczono, że oba robi się na czczo. Dzień wcześniej normalna dieta, ale nie objadać się słodyczami, szczególnie wieczorem. Obrzydliwe to dość jest, ale da się wypić. Lepiej nie wąchaćZ tą dostępnością glukozy to jest róznie. Lepiej dowiedzieć się w laboratorium. W Warszawie na Karowej, jeśli badanie jest płatne to glukozę się dostaje. Jeśli jest w ramach ubezpieczenia to trzeba sobie przynieść z apteki. Moja pani ginekolog mówi, że lepiej robić badanie z krwi z żyły, a nie z placa. Z palca nie wychodzi tak dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: Na czczo? 30.10.06, 12:07 Zależy czy lubisz słokie, ona jest po prostu b.b.b.słodka... Ja kupiłam ale nie potrzebnie bo w szpitalu gdzie pobierałam krew dawali swoją! Odpowiedz Link Zgłoś
kja1 Re: Na czczo? 30.10.06, 20:05 prawda bo to test przesiewowy, a nie diagnostyczny. I wystarczy jedno pobranie krwi - godzine po wypiciu glukozy. tylko ze w wiekszości punktów pobrań nie znaja wytycznych konsultanta krajowego ds diabetologii i dziubia te biedne cieżarne... Odpowiedz Link Zgłoś
kja1 Re: glukoza 30.10.06, 20:03 zawsze lepiej jest pytac jak sie czegos nie wie, lub nie jest sie pewnym , a nie potem w domu szukac informacji w internecie. Przecież później musisz pójsc do lekarza, nawet jesli go zmienisz... Odpowiedz Link Zgłoś
aventura1 Re: glukoza 30.10.06, 21:42 dodajcie pol cytryny do tego swinstwa (soku), nie zaburza wyniku, da sie wtedy wypic Odpowiedz Link Zgłoś
8dorko4 Re: glukoza 30.10.06, 21:49 Glukoza nie jest taka straszna..tyle ze bardzo slodka, ale straszna az tak?- bzdura. Piłam przed badaniem tydzien temu i jutro z rana znow bede musiala:o)..Kup sobie lepiej w aptece (ok.3zl)- bo nie zawsze mają..a po co z rana biegac za otwarta apteką.. Odpowiedz Link Zgłoś