Dodaj do ulubionych

fenoterol-proszę o radę

IP: *.* 09.02.02, 13:28
Dziewczyny jestem w 30 tyg. Od tygodnia biorę fenoterol 5 mg co 5 godz.Nie mam jeszcze rozwarcia wewnętrznego , zewnętrzne 1 cm . Mimo brania leku czasami napina mi się macica. Proszę napiszcie jak to jest w waszym przypadku? Czy mimo to mam szansę donosić ciążę? Czuję się podłamana. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika_A/P. Re: fenoterol-proszę o radę IP: *.* 09.02.02, 13:33
      To normalne, macica przygotowuje się w ten sposób do porodu. Też brałam fenoterol i mimo to miałam skurcze. Nic się nie martw.pozdrawiam,Monika A/P.
    • Gość: madzia22 Re: fenoterol-proszę o radę IP: *.* 09.02.02, 17:11
      Jak często napina ci się macica? Jeśli raz na kilka dni to nie ma problemu, jeśli częściej, to powinnaś powiedzieć o tym lekarzowi.Fenoterol w maksymalnej dawce bierze się 8 razy dziennie, czyli co 3 godziny. Zawsze pozostaje jeszcze fenoterol podawany dozylnie, który prawie na pewno wytłumi skurcze (niestety podaje sie go tylko w szpitalu).30 tydz. to już dość zaawansowana ciąża, ale lepiej czuwać - maluch mógłby mieć jeszcze problemy z samodzielnym życiem(dopiero od 37 tyg. nie ma tej obawy). Dlatego w przypadku kiedy istnieje ryzyko porodu przedwczesnego podaje się matce sterydy, które przyspieszają rozwój płuc dziecka. Ja dostawałam je od 26 tyg., chłopcy urodzili się w 33 i dostali 10 pkt, nie wymagali żadnej pomocy lekarskiej, żeby samodzielnie żyć.Uszy do góry.MAdzia
      • Gość: Kaka Re: fenoterol-proszę o radę IP: *.* 09.02.02, 22:02
        NIe martw sie!!!U mnie skorcze rozpoczely sie w 25, czy 26 tygodniu. Po wstepnej panice lekarz przepisal mi fenoterol (co 3 godziny) Izoptin (oslonowy na serce, zeby rece sie nie trzesly) no i wlaczyl tez relanium. Skorcze sie troch uspokoily, ale nie ustaly.teraz jestem w 29 tygodniu (prawie 30) i jestem dobrej mysli. Lekarz sprawdza (KTG) moje skorcze i nie jest zle. moje kolezanki tez braly F., mialy jeszcze skorcze i dzieci urodzily sie o terminie. Poszukaj tez na forum hasla FENOTEROL, ja tam zaczelam szukac przy 1 panice.Glowa do gory!!!Bedzie dobrze!!!Karolina
    • Gość: Luiza Re: fenoterol-proszę o radę IP: *.* 10.02.02, 11:59
      DZieki za rady. Luiza
    • Gość: Justynka_K Re: fenoterol-proszę o radę IP: *.* 10.02.02, 15:08
      czesc Luiza,nie martw sie,ja tez biore fenoterol 4x dziennie od 24 tyg. Teraz jestem w 29 i mimo lekow one nie ustaly calkowicie. Zdarzaja sie dni ze sa czesto. Najwazniejsze w twoim przypadku powinno byc teraz oprocz lekow -lezenie. Czy lekarz kazal ci lezec ?Ja lezakuje w domu od 24 tyg i juz mi sie nudzi ale musimy zrobic wszystko zeby dzidzia byla w brzuszku co najmniej do konca 36 tyg.A jak czesto stawia ci sie brzuszek i czy jest to bolesne ?
    • Gość: Zuzanna Re: fenoterol-proszę o radę IP: *.* 11.02.02, 01:21
      Ja brałam fenoterol od 36 tygodnia, dożylnie, w szpitalu, poniewa miałam rozwarcie 1,5 i silne skurcze, a dla maleństwa lepiej było jeszcze posiedzieć trochę w brzuszku. PO ODSTAWIENIU URODZIŁAM 4 DNI PRZED TERMINEM A PORÓD TRWAŁ 3 GODZINY. Trzymaj się, wszystko będzie dobrze, pozdrawiam - Zuzia :hap:
    • Gość: Luiza Re: fenoterol-proszę o radę IP: *.* 11.02.02, 09:42
      Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Brzuch stawia mi się 2-3 razy na dobe nie boleśnie. Mam nadzieję , że przetrwam do końca. Pozdrawiam.
    • Gość: Gabrysia Re: fenoterol-proszę o radę IP: *.* 12.02.02, 11:13
      Luizo ja brałam Fenoterol od 23 tyg przy rozwarciu 3cm. Miałam skurcze (lekkie) a i tak mimo odstawienia leku w 35 tyg domosiłam ciążę , a żeby było wesoło to powiem Ci, ze jeszcze ją przenosiłam 2 tygodnie. Nie martw się to naprawdę dobry lek. Jedyną jego wadą były palpitacje serca i trzęsące się ręce. Mam nadzieję, że cię pocieszyłam a ciążę napewno donosisz. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka