Dodaj do ulubionych

zwolnienie

IP: *.* 20.06.02, 15:20
Mam problem, jestem w 32 tygodniu i jak do tej pory czułam się w miarę dobrze i brałam tylko dwa tygodnie zwolnienia w 12 tygodniu (uroki początków ciąży)i około 20 tygodnia półtora tygodnia (depresja) . Ale teraz nie wytrzymuję, jest mi słabo, duszno, mdli mnie (moja morfologia jest mocno zaniżona) a ja po 8,5 h przy komputerze nie mogę sobie poradzić z bólem pleców...a mój lekarz "nie widzi powodów do tego, aby dać mi zwolnienie" co więcej, jeżeli nie czuję się 100% pracownikiem to powinnam wg niego wziąć urlop, zwolnienia są dla chorych...i co ja mam w tej sytuacji robić? Zmienić lekarza pod koniec ciąży? Byłam już bliska decyzji urodzenia w Szpitalu Wojewódzkim w Gdańsku, ale ten mój lekarz jest tam ordynatorem...
Obserwuj wątek
    • Gość: vaana Re: zwolnienie IP: *.* 20.06.02, 16:21
      Idź do internisty. Wcale nie musisz zachorować na coś związanego z ciążą. A może laryngolog? Nieważne, chodzi o to żebyś spojrzała na to z innej strony, ten Twój prowadzący nie jest jedynym, który może oceniać stan Twojego zdrowia, idąc do innego specjalisty nie zamkniesz sobie drogi do prowadzącego :)Malgorzata
    • Gość: Agnieszka_B Re: zwolnienie IP: *.* 21.06.02, 11:16
      wiem, ze interniści niechetnie wystawiaja zwolnienia kobietom w ciąży!! Ale sytuacja wydaje mi sie dziwna, ze takiego zwolnienia odmówił ci lekarz prowadzacy ...moze nalezy go jeszcze zmienić. Ciąza przebiega przecież bardzo różnie u kobiet i masz prawo do gorszego samopoczucia!Nie znam dokładnie mechanizmu funkcjonowania zwolnień, ale chyba te powyżej 21 dni sa zwolnieniami pełnopłatnymi /ważne również w przypadku naliczania zasiłku macierzyńskiego/pozdrawiamagap.s ja zdecydowałam sie rodzic na Zaspie - zostało mi do końca juz niewiel bo jestem w 37 tygodniu. nadal jednak ciężko pracuje. moj mąż się śmieje ze jak tak dalej pojdzie to urodzę w pracy....
    • Gość: vasu Re: zwolnienie IP: *.* 21.06.02, 13:14
      W ogóle nie rozumiem jak lekarz może Ci odmówić zwolnienia. Przecież to Ty wiesz, czy się dobrze czujesz, czy nie. Ja osobiście trzy ciąże w całości spędziłam na zwolnieniu, z tym, że brałam zastrzyki na podtrzymanie ciąży i w moim wypadku chodzenie do pracy nie wchodziło w grę. Myślę , że dobro dziecka jest najważniejsze. Jeżeli ten lekarz tego nie rozumie, to zawsze możesz iść do innego, na przykład prywatnie, co nie znaczy, że lekarz prowadzący musi o Twoim zwolnieniu wiedzieć. Większość prywatnych gabinetów może wystawiać zwolnienia, są one tak samo 100% płatne.
      • Gość: Gosia26 Re: zwolnienie IP: *.* 21.06.02, 13:34
        Agulek ja zemdlalam kilka dni temu z tych upalow i duchoty wiesz? No ale mnie nikt od zawodu kury domowej zwolnienia nie da. :lol:Ale ty sprobuj pojsc do lekarza jeszczeraz, w razie czego podkoloruj sytuacje, ze zaslalbas w autobusie np, czy na wchodach jak wracalas.... Jak ci facet nie da zwolnienia w TAKIM przypadku to zmieniaj lekarza. Zeby sie nie skonczylo jak w przypadku mojego 3 porodu, ktory trwal slownie 30 minut a pan lekarz przez 25 wmawial mi ze jestem histeryczka, ze nie urodze przez kilka godzin bo 30minut to nikt nie rodzi i w ogole to ja sie nie zanm.... To nie byl MOJ lekarz przyjechal w karetce, ale typ co sie nie przejmuje...
    • Gość: Katiek Re: zwolnienie IP: *.* 21.06.02, 20:55
      Jakie 8,5 godziny przy komputerze, dziewczyno zlituj się!!! Kobiecie w ciąży wolno max. 4 godziny-tak jest w rozporządzeniu Rady ministrówz 10.09.1996r(Dz.U. nr.114 poz.545) w sprawie wykazu prac wzbronionych kobietom-załącznik, cz.IV ptk.1 ust.4 "Kobietom w ciązy...prace przy obsłudze monitorów ekranowych powyżej 4 godzin na dobę". I art. 179Kodeksu pracy-pracodawca zatrudniający kobietę w ciąży przy pracach wymienionych w tym rozporządzeniu jest obowiązany dostosować warunki pracy lub ograniczyć ją tak, aby nie stanowiła już zagrożenia(np. przenieść do innej pracy przy zachowaniu wynagrodzenia lub nawet zwolnić z obowiązku pracy też za wynagrodzeniem) Jeśli Twój lekarz nie chce dać ci zwolnienia, to niech ci da zaświadczenie o stanie ciąży (jeśli do tej pory ci nie dał ) i wtedy pracodawca musi zastosować do ciebie to rozporządzenie. Pełny tekst znajdziesz zapewne na stronie Sejmu-www.sejm.gov.pl. Trzymaj się.
    • Gość: cobraverde Re: zwolnienie IP: *.* 25.06.02, 10:06
      Na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza. Odmawiając Ci zwolnienia w takie upały i chwilę przed porodem pokazuje, że nie dba odpowiednio o Ciebie i Twojego Maluszka. Ja straciłabym zaufanie do takiego lekarza. Jeśli jednak nie chcesz tuż przed porodem zmieniać lekarza, wystarczy iść do internisty (najlepiej prywatnego) i powiedzieć, że miałaś stan podgorączkowy, boli cię gardło, masz katar, czy zasłabłaś. Kobietom w ciąży raczej nie przepisuje się żadnych leków przy przeziębieniu, tylko zaleca się leżenie i odpoczynek. Sama miałam taką sytuację na początku ciąży i nie było problemu.Jestem w 30 tyg. i od 2 miesięcy na zwolnieniu. Na początku nie było nawet wskazań medycznych, ale mój ginekolog wysyła na zwolnienie wszystkie swoje pacjentki w zaawansowanej ciąży(od 5-6 miesiąca). Na początku się broniłam i odmawiałam, ale teraz, po tych upałach błogosławię jego podejście (mówi, że nie może patrzeć jak kobiety męczą się z tymi wielkimi brzuchami). Zgodziłam się, gdy okazało się, że mam nadciśnienie i krótką szyjkę macicy, a mój pracodawca nie widzi nic złego w trzymaniu mnie w pracy przez 12 godzin (na siedząco przy komputerze) lub w biegu między spotkaniami. Szybko przestałam mieć wyrzuty sumienia (poza tym po 2 czy 3 tygodniach zwolnienia pensję 100 proc. zaczyna płacić ZUS a nie firma).PozdrawiamZuza
      • Gość: AsiaK Re: zwolnienie IP: *.* 04.07.02, 20:37
        No właśnie - i mnie to zastanawia dlaczego niektórzy lekarze chętnie wystawiają zwolnienia już na początku ciąży a inni mają z tym problem aż do końca. Mój też nie chce mi dać zwolnienia i też zastanawiam się nad zmianą lekarza (choć u mnie to nie taka zaawansowana ciąża). Nie mam gwarancji, że nie odmówi mi w 9-tym miesiącu. Pozdrawiam.
    • Gość: sebo Re: zwolnienie IP: *.* 05.07.02, 06:49
      Jak do tej pory nie miałam problemów ze zwolnieniem od internisty. Zreszta Pani Dr sama powiedziała, że lepiej teraz oszczędzać urlop bo przyda mi się w przyszłym roku.Także jak na razie miałam tydzień urlopu na "adaptację" po tym jak co pół godziny biegałam do kibelka się zdrzemnąć :)A i przed porodem planuję 2 tygodnie zwolnienia "normalnego". Jak weźmiesz od ginekologa to mogą to później zaliczyć do macierzyńskiego.
      • Gość: Bromba Re: zwolnienie IP: *.* 05.07.02, 10:46
        ewa napisała/ł:> A i przed porodem planuję 2 tygodnie zwolnienia "normalnego". Jak weźmiesz od ginekologa to mogą to później zaliczyć do macierzyńskiego.Pierwsze słyszę, urlopu macierzyńskiego udziela się przecież na wniosek pracownika a nie na podstawie zwolnienia lekarskiego!!! :what:B.B.
        • Gość: Lilka Re: zwolnienie IP: *.* 05.07.02, 13:02
          Bromba. Zgadza się. Tyle tylko,że jak ciężarna przebywa na zwolnieniu lekarskim i w trakcie tego zwolnienia urodzi dziecko to ZUS nalicza 2 tyg wstecz i zalicza to już jako macierzyński. Dlatego tak bardzo trzeba uważać ze zwolnieniem pod koniec ciąży. Agulku.Zwolnienie ci napewno przysługuje i aż się dziwię że twój lekarz stawia opory. Idź do innego, nawet w przychodni i trochę pokoloruj swoją sytuację. Oczywiście nie jest powiedziane, że Ci lekarz z przychodni wystawi zwolnienie bo oni z tego co sama przerabiałam nie są chętni do pomocy kobietom już gdzieś chodzącym. Mi nie chciała wystawić skierownia na badania a laboratorium nie chciało zrobić z tego które miałam od swojego lekarza.Ale fakt na zmianę lekarza to trochę za późno chyba że chcesz zmienić szpital.Pozdrawiam.Lilka
          • Gość: Bromba Re: zwolnienie IP: *.* 12.07.02, 15:29
            mama Karola napisała/ł:> Bromba. > Zgadza się. Tyle tylko,że jak ciężarna przebywa na zwolnieniu lekarskim i w trakcie tego zwolnienia urodzi dziecko to ZUS nalicza 2 tyg wstecz i zalicza to już jako macierzyński. To wierutna bzdura. Polecam stronkę już kiedyś tu przez kogoś wymienianą:http://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Zasilki/zasilki1.html#1cytat z tej stronki:"Lekarz powiedział mi, że zaświadczenie lekarskie może wystawić do dwóch tygodni przed porodem, a potem mogę iść na urlop macierzyński lub wypoczynkowy. Czy to prawda?To jakaś pomyłka. Kobieta może wykorzystać dwa tygodnie urlopu macierzyńskiego przed porodem, ale nie musi. Jeżeli jest niezdolna do pracy z powodu choroby, to powinna dostać zwolnienie lekarskie. Podstawa prawna: art. 180 § 3 k.p."i od razu cytat z k.p.:"Art. 180. [ Wymiar urlopu macierzyńskiego ](...)§ 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego MOGĄ przypadać przed przewidywaną datą porodu.""mogą" nie znaczy "muszą" :)Bromba Brzuchatka :hello: Koniec, kropka :D
          • Gość: czarnotka Re: zwolnienie IP: *.* 21.08.02, 23:05
            Jak najszybciej zmień lekarza!To jakiś sadysta!Pozdrawiam - Agnieszka
    • Gość: kabat Re: zwolnienie IP: *.* 05.07.02, 07:37
      Dość kiepski ten lekarz. Owszem wiele kobiet w ciąży z czystego lenistwa bierze zwolnienia. Poproś internistę o z wolnienie. Tylko w rubryce kod choroby niech Ci wpisze odpowiedni to w pracy zapłacą Ci 100%pozdrawiam i życzę zdrowiaLidka
      • Gość: Bromba Re: zwolnienie IP: *.* 05.07.02, 10:42
        kabat, bez względu na kod choroby i specjalności lekarza wystawiającego zwolnienie jak jesteś w ciąży to dostajesz 100% wynagrodzenia - proponuje poczytać kodeks pracy :) B.B.
    • Gość: Emmy Re: zwolnienie IP: *.* 19.02.03, 12:14
      witam,z tego, co piszecie wynika, ze zarobki na zwolnieniu to 100%, jest to 100% z ostatniej pensji, czy ze sredniej z kilku ostatnich miesiecy?A jak to wyglada na macierzynskim, tez 100%?Ile trwa teraz dokladnie macierzynski?PozdrawiamEmi
      • Gość: SOSNA Re: zwolnienie IP: *.* 19.02.03, 12:26
        CZEŚĆ,Jestem pierwszy raz na forum (w 18 m-cu).Otóż podstawę do wynagrodzenia chorobowego liczy się jako średnią z ostatnich 6-ciu miesięcy pracy (100% dla kobiet w ciązy), zasiłek macierzyński trwa 4 miesiące i liczy go się tak samo jak zasiłek chorobowy dla kobiet w ciązy (100%-średnia z ostatnich 6-ciu m-cy pracy)Pozdrawiam
        • Gość: Emmy Re: zwolnienie IP: *.* 19.02.03, 12:29
          dziekuje i tez pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka