beata963 11.04.03, 17:06 Zastanawiam się - czy tam rodzić ? Jakie jest wasze zdanie na temat opieki , warunków i profesjonalizmu personelu ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chochlik4 Re: Szukam opini - SPES Kraków 11.04.03, 18:59 Urodziłam tam córkę. Było super. Chodziłam całą ciążę i jestem bardzo zadowolona. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda42 Re: Szukam opini - SPES Kraków 16.04.03, 09:54 Ja będę rozdziła w lipcu i niestety chyba w klinice Kopernika o której nie mam najlepszej opini, ale mam tam zaprzyjaźnioną lekarkę i na razie to przeważa. Może do lipca zmienię zdanie. O SPES'ie słyszałam że jest owszem miło i przyjemnie pod warunkiem że nie ma komplikacji z mamą lub dzieckiem bo nie dysponują drogim profesjonalnym sprzętem jakie mają państwowe szpitale. Ja ze względu na to wolę pocierpieć w klinice ale mieć pewność że jakby coś było nie tak to wszystkie sprzety mają pod ręką. Opinia jest bowiem taka że w przypadku komplikacji pacjętka i tak ląduje w Koperniku. Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik4 Re: Szukam opini - SPES Kraków 16.04.03, 16:29 Hej! Wiesz, opinie są różne, każdy ma prawo do swojej. Ja przed urodzeniem dziecka słyszałam, że nie ma inkubatorów, pediatrów, anestezjologa, że wożą dzieci do Prokocimia. Okazało się, że: inkubatorów jest kilka, pediatra jest przy porodzie, anestezjolog pojawił się do mnie w ciągu 15 minut, w ciągu których dostawałam nawodnienie przed znieczuleniem. Nawet gdyby był w pokoju obok nie wolno mu podać znieczulenia bez nawodnienia (bo grozi to zapaścią matki), więc i tak nic by nie zdziałał w te 15 min. To wiem z własnego doświadczenia. Poza tym na stronach kliniki mają podany pełny zakres chirurgii, więc chyba i sprzęt musi być na miejscu, prawda? Ale najważniejsze jest zaufanie do lekarza i wszystko wtedy będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: Szukam opini - SPES Kraków 16.04.03, 16:07 Hejka!Ja urodziłam tam córeczkę rok temu-byłam bardzo zadowolona.To niewielka klinika z ciepłą,niemal domową atmosferą.Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
izka-kr Re: Szukam opini - SPES Kraków 17.04.03, 11:46 witam Ja 12 lat temu rodziłam na kopernika i byłam wstrząsnieta warunkami co spowodowało ze nigdy wiecej wiec teraz zrobiłam solodny wywiad gdzie bede rodzic i miam dwa wyjscia; Siemieradzkiego lub Ujastek wybrałam siemieradzkiego i juz chodze tam do przychodni przy szpitalnej ale miedzy czasie sprawdziłam kopernika i ku mojemu zdziwieniu tam jest teraz naprawde miło i fachowo lecz ja mam juz taki uraz ze niemogłam sie przełamac Odpowiedz Link Zgłoś
anna.mama.gabriela Re: Szukam opini - SPES Kraków 18.04.03, 21:17 Ja stanowczo odradzam SPES u mnie tez mialo byc wszystko O.K obsluge trzeba przyznac ze maja mila ale co z tego jak nie maja sprzetu czasmi inkubator nie starcza np. respiratora juz nie ma Urodzilam tam blizniaki z pierwszym wszystko O.K niestety drugi urodzil sie niedotleniony a na przewiezienie do prokocimia czekal od 4 w nocy do 14 wiec 10 godzin dla dziecka w stanie krytycznym to troche dlugo a pierwszenstwo maja szpitale panstwowe do specjalistycznych karetek wiec nic nie moglam zrobic tylko czekac , a w Prokocimiu byla tylko jedna karetka do tego przystosowana i co z tego ze zapewniaja ze maja podpisane z nimi ze dzieci tam sie przewozi ale ile trzeba na to czekac No i oczywiscie Pediatra w SPES widzial tylko problem w tym ze dziecko jest TROCHE niedotlenione i ma anemie no i tylko tyle . A jak go przewiezli do prokocimia to sie lekarze dziwili ze wogole jeszcze zyje niestety moj synek do dzis jest w stanie krytycznym pod maszynami chociaz ma juz ponad 2 latka juz napewno nigdy sie nie zdecyduje na prywatna klinike Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: Szukam opini - SPES Kraków 23.04.03, 23:36 Aneczko! Potwierdzam Twoje słowa! Właśnie na forum "Kraków" dałam komuś odpowiedź na temat SPES-u właśnie w tym tonie. Przecież na ten temat był reportaż w telewizji, może widziałaś? Tam się toczą jakieś procesy, urodziło się kilkoro kalekich dzieci. Jakoś ciężko się lekarzom zdecydować na cesarkę! Ja miałam długi i ciężki poród. Córeczka urodziła się z niedotlenieniem, dostała 5 punktów. Byłam przerażona. Jakaś młoda lekarka już mnie odsyłała do neurologa z małą. Wiesz dobrze, jaki to szok! A przecież wszystko miało być w porządku! Mieliśmy jednak szczęście. Córeczka jest zdrowym dzieckiem, pełnym energii. Ale jak sobie pomyślę, co mogło być... Nareszcie odezwał się ktoś tzreźwo patrzący na tę klinikę! Pomimo jakiegoś sentymentu (no bo wiadomo, urodziłam tam dziecko...), nigdy więcej nie zdecydowałabym się tam rodzić. Poza tym tam odbywa się "taśmowa robota", a wejść na porodówkę może każdy z ulicy. Mój brat trafił tam wychodząc ode mnie z odwiedzin. Akurat była tam jakaś dziewczyna. A drzwi oczywiście otwarte, zero jakiegokolwiek parawanu, bo po co? Braciszek był w lekkim szoku. Nie wspomnę o tym, jak w nocy 7 razy wzywałam pielęgniarkę, kiedy chciałam dostać środek przeciwbólowy... Musiałam się zwlec na dół... Hrabinia nie raczyła się pofatygować. Oj, dużo można by jeszcze.... Aniu, ogromnie Ci współczuję. Sercem jestem z Tobą i ciepło o Was myślę. Ucałuj Dzieciaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
orka Re: Szukam opini - SPES Kraków 20.04.03, 22:19 A ja rodziłam w spesie. Dziecko urodziło się w ciezkim stanie, ale profesjonalizm z jakim się nim zajeto spowodował, że dzisiaj nic mu nie jest. Ta spiewka o sprzęcie w państwowych szpitalach to mit! Cały sprzet jest stary, w 100% umorzony , o wartości ksiegowej szczatkowej 1 pln. Poza rydygierem, to wiekszość szpitali w Krakowie modli się o wiekszą pulę od Owsiaka, bo na nic własnego ich nie stać. Prywatne kliniki muszą walczyć z konkurencją o kazdą klientkę, dlatego dużo w nowy sprzęt inwestują. Polecam Spesa w 100 %. Mają wszytko, co potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
beata963 Re: Szukam opini - SPES Kraków 22.04.03, 11:17 Bardzo diękuję za wszystkie opinie.Dzięki WAM spojrzałam chłodnym i gorącym okiem na tą klinikę. Oczywiście przed ostatecznym wyborem napewno rozważę wszystkie za i przeciw - Z pozdrowieniami - Zagubiona w myślach. Odpowiedz Link Zgłoś
izka-kr Re: Szukam opini - SPES Kraków 30.04.03, 17:21 Miałam podobny dylemat i nadal go mam mimo ze podjełam decyzja . Ztego co sie juz dowiedziałam nieprawda jest ze szpitale maja przestarzały sprzet ale tak naprawde nasz stan i stan naszych dzieci zalezy od fachowosci lekarza i jego szybkiej reakcji. Ja corke 12 lat temu rodziłam na kopernika i lekarz nawet sie niepojawił by zobaczyc czy jest ok bo szedł dziennik telewizyjny wszystko zawdzieczam połoznej a lekarzowi potem odpowiednio podziekowalismy oczywiscie. Teraz wiele sie zmieniło tak mysle i mam nadzieje choc spotkałam sie z brakiem zaufania dla prywatnych klinik ze tam masz tyle na ile wystarcza twoj portwel. Odpowiedz Link Zgłoś