Gość: przeciętny wyborca Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.icpnet.pl 21.06.11, 22:30 A co się dziwi? Przecież od wieków tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Katowice TAK! Wroclaw NIE! 21.06.11, 22:30 Tytul ESK ma sluzyc rozwojowi miast - ma byc impulsem do zmian - tak bylo np. w Liverpoolu! Katowice obok Lodzi i Lublina pokazaly najwieksze zaangazowanie spoleczne w projekt - i do tej pory ten czynnik liczyl sie najbardziej - a tutaj wygrala gminna polityka i konkurs pr-owski urzadzony przez pana Dutkiewicza. To kiedy olimipada we Wroclawiu? Kiedy przeniesiemy tam stolice? Wroclaw jest taki wspanialy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclove Re: Katowice TAK! Wroclaw NIE! IP: *.internetia.net.pl 21.06.11, 22:33 śląskie brudasy, niechaj Was na ziemi wrocławskiej nie zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Katowice TAK! Wroclaw NIE! 21.06.11, 22:42 Hahaha, milcz kanalio w slomianych rapciach:P. Pomachaj sobie brzozowa witka odziedziczona po dziadku;). Brawo dla mieszkanca Europejskiej Stolicy Kultury. Chyba kultury eurazjatyckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Katowice TAK! Wroclaw NIE! 21.06.11, 22:55 > Brawo dla mieszkanca Europejskiej Stolicy Kultury. Chyba kultury eurazjatyckiej Skomentował mieszkaniec miasta zasługującego na tytuł ESK:) Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Katowice TAK! Wroclaw NIE! 21.06.11, 22:58 Skomentowal ktos rozczarowany stronniczym i zlym wyborem. Z pewnoscia ponosza mnie emocje - nie wypieram sie tego. Teraz nagle Wroclaw to Slask? Od kiedy to powolywanie sie na Slask jest w modzie na Nowej Rusi? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok do uthera: 21.06.11, 23:13 drogi kolego, zapewne z Katowic! rozumiem twoje rozżalenie. Jednak pamiętaj, co to jest Sląsk i gdzie on leży! Sląsk to od dawien dawna Ziemia od Krosna po Cieszyn. Stolicą Sląska, tak się składa jest - był i będzie Wrocław. A sprowadzanie Sląska do samych Katowic, to zasługa warszawskich nieuków, dla których wsjo rawno, eta Gjermania. Wasza ziemia to część Górnego Sląska, którergo stolicą nigdy nie były Katowice, a Opole! Warto o tym pamiętać, że część waszych ziem to niegdysiejsza Małopolska.............. Rozumiem, że wasz - Górny Sląsk podnosi się z szoku po upadku przemysłu i chcielibyście czegoś więcej. Jednak, niestety, tym razem to było nieco za mało. Gadania, że to jest zasługa 100 baniek od Zdrojewskiego - jest smieszne. Ale, jakoś trzeba ta katastrofa tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: do uthera: 22.06.11, 10:46 A kiedys stolica panstwa Polan bylo Gniezno... a stolica wspolczesnej Polski jest Warszawa. Kiedys Slask byl ta wielka kraina o ktorej piszesz. Teraz prawdziwy Slask to Gorny Slask - z jego tradycja, dialektem i historia. Owszem - historyczna stolica GS jest Opole, faktycznym centrum gospodarczym, naukowym i kulturalnym - Katowice. Dolny Slask to co najzywzej kraina geograficzna - odpusc sobie te pretensje do slaskosci. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: do uthera: 22.06.11, 11:07 Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek zmienił granice Śląska, zatem nie rozumiem skąd wypowiedź w czasie przeszłym. Kraina historyczna o tej nazwie trwa w swoich granicach bez zmian, a Śląsk w innym kontekście nie występuje. Oczywiście katowiczanie mogą mieć przekonanie, że część Małopolski, którą oni zamieszkują, jest Śląskiem. Ale gdyby tak nagle wszyscy wyjechali do Chicago nie oznaczałoby to, że Śląsk również tam się przeniósł. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: do uthera: 22.06.11, 11:15 No to sobie nad tym podumaj,moze dojdziesz do ciekawych wnioskow. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok do uthera: a co byłoby, gdybyś tym, zamiast 22.06.11, 13:39 pitolić, zaczął sensownie myśleć? My jesteśmy takimi samymi Slązakami, jak Wy, ponieważ na tej ziemi się urodziliśmy i tu zamierzamy umrzeć! A więc nie obrażaj nas swoim szowinizmem małomiasteczkowym. My weimy, co to jest sląsk, ty nawet tego nie wiesz. Jak więc może być prawdziwym slązakiem, skoro nawet nie znasz granic swojej ojczyzny i powtarzasz warszawkowate furze? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: do uthera: 22.06.11, 13:35 mało wiesz o śląskości, nawet jeżeli masz Ariernachweis. Nie opowiadaj bredni o czymś, czego nigdy nie pojmiesz. Właśnie z tego powodu nie dostaliście ESK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyczuwam mitomanię Wrocław jest stolica Śląska, stąd powoływanie się! IP: *.internetia.net.pl 21.06.11, 23:14 A jeżeli o tym nie wiesz, wyłącz swoją neostradę;) i wróć do książek z historii i geografii. Zamiast się cieszyć, Polacy jak zwykle pokazali głęboko zakorzenioną zawiść. Homo Sovietikus siedzi w was jak cierń. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Katowice TAK! Wroclaw NIE! 21.06.11, 23:27 Nowej Rusi? Jeżeli to jakaś aluzja do kresowiaków, to wyjątkowo nietrafiona. Potomków przesiedleńców możesz szukać równie dobrze we Wrocławiu, co w Gdańsku, Szczecinie, ale też i w Gliwicach czy Bytomiu. Nowa Ruś to byłyby Twoje okolice! Ale nic. Odpowiadając na Twoje prowokacyjne pytanie uprzejmie wyjaśniam, że już bardzo dawno temu do Wrocławia dotarła wiedza, że był on stolicą Śląska przez całe wieki, że Górny Śląsk to pojęcie najwcześniej z XV wieku (które i tak obejmowało Opole i Racibórz), a tam gdzie dziś leży Pszczyna była Małopolska. Mówiąc w skrócie, powoływanie się na Śląsk jest we Wrocławiu od zawsze, natomiast katowiczanie przywłaszczyli sobie to pojęcie w XX wieku, kiedy z wioski zrobiło im się miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Katowice TAK! Wroclaw NIE! 22.06.11, 11:14 No tak, tylko, ze historia ma to do siebie, ze glownie traktuje o przeszlosci, a wspolczesnosc jest taka, ze Slask jest kojarzony z etnicznymi Slazakami mieszkajacymi glownie na Gornym Slasku. Rzeczywistosci nie zaczarujesz. Konstantynopol byl kiedys pelen Grekow a teraz Turkow. Wroclaw kiedys byl zamieszkany przez Slazakow, a teraz przez przesiedlencow z roznych stron Polski i ich potomkow. Nie pisze, ze jest w tym cos zlego - to fakt. Dolny Slask to kraina geograficzna. Jak sam pan Dutkiewicz mowil - to miasto, ktorego ludnosc zmienila sie w 100% i nie przyjechala z Gornego Slaska - tego co wspolczesnie stanowi o Slasku a z roznych innych czesci Polski, w tym tych, ktore niegdys historycznie byly czescia Rusi, bo nie wmowisz mi, ze Rus Halicka z centrum we Lwowie, Podole, Wolyn czy Wilenszczyzna byly rdzennie zamieszkane przez slowianskie plemiona polskie. Nie byly. Oczywiscie wielkie gratulacje dal Wroclawia, jego prezydenta, jego ministra kultury i tych mas zaangazowanych - glownie chyba na tym forum. ESK nie ma stanowic potwierdzenia drogi pelnej sukcesu - a ma byc impulsem do przemian. Tak bylo w Liverpoolu i mogloby byc w Katowicach czy Lublinie - Wroclaw nie potrzebuje tego tytuly. Sens ESK zostal wypaczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoDo Marmarosa Re: Katowice TAK! Wroclaw NIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 18:15 Przesiedleńcami byli moi dziadkowie, a ja już miejscowy. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok uther, a dużo u was takich? 22.06.11, 18:51 przeczytaj swój tekst ze dwa razy i wyjrzyj poza swoje zacietrzewienia, że 17 osobowe gremium obejmujące również cudzoziemców przyznało jednogłośnie Wrocławiowi prawo ESK. Trudno, mieliście pecha. Twoja argumentacja o Sląsku, górnej jego części jest śmieszna. Nie pojmiesz nigdy, że to ziemia zmienia ludzi, a nie ludzie zmieniają ziemię. Na Dolnym Sląsku doszło do wymiany ludności, ale pozostały budynki, krajobraz, historia. Jeżeli mieszkasz na tej ziemi, i kochasz ją, to jej przeszłość - zupełnie nie polska - jest przez ciebie akceptowana. Czujesz sie częścią tamtych ludzi, którzy żyli tu przez stulecia, ponieważ wszystko o ich istnieniu swiadczy. Kolejna generacja narodzona na tej zziemi to już nie są napływowi, których losy historii rzuciły na niechcianą i znienawidzoną ziemią wroga. Kolejne generacje kochają tą ziemie jak swoją i nie zamierzają jej opuścić. Ty tego nigdy nie pojmiesz, że w ciągu 70 lat wytworzyli się polscy Slązacy. To jest dowód na to, że nie rozumiesz tej ziemi i tego, co się tu stało. Zresztą, po latach pracy na prawdziwym Górnym Sląsku, a nie na jakimś Oberschlesische Industrie Gebiet/GOP, pełnym Antków i Frantków, wiem, że rdzenna ludność musi się tam bronić przed gorolami i ich politycznym bełkotem. U nas przed nikim nie musicie się bronić. My jesteśmy częścią tej ziemi i świetnie was rozumiemy. Pytanie tylko, czy wy zechcecie pojąć to, co zaszło. Po twoich tekstach uther mam wielkie wątpliwości. Uther - Europejska Stolicy Kultury, to coś więcej niż miasto Katowice i kilka imprez. Europejska stolica kultura, to otwarte wesołe miejsce, w którym każdy europejczyk czuje się świetnie. Ty Uther pokazujesz, że u ciebie nie każdy mooże się czuć świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Ślązak nie fałszowałby historii Śląska IP: *.siec2000.pl 22.06.11, 19:59 sverir napisał: < Górny Śląsk to pojęcie najwcześniej z XV wieku (które i tak obej > mowało Opole i Racibórz), a tam gdzie dziś leży Pszczyna była Małopolska. < Brednie! Odjebka od Pszczyny.W XV wschodnia granica Ślaska biegła na Skawie i Przemszy. Od czasów gdy ludzie wogóle zaczeli sobie zdawac sprawę ,ze są Slazakami albo Polakami, teren Pszczyny zawsze był na Ślasku. W prehistorii mógł należeć do Sarmatów,Gotów, Sillingów, Hunów, Morawian, kogo to dziś obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
fotcom Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 22:31 Panie Kamilu, Przesadził Pan. Znam politykę w dużo bardziej prymitywnym wykonaniu, na naszym polskim podwórku. Pan się rozejrzy wokół. Politykę w najgorszym wydaniu to nam serwuje ten od kondominium. To tak dla przypomnienia. Byłoby dobrze, gdyby znany dziennikarz stosował właściwe skale i proporcje w ocenie działalności polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Kamil Durczok, zdrowa sila narodu, informuje: 21.06.11, 22:32 ze, minister to: cham, cwok, nieuk, swolocz i woda na mlyn odwetowcow! Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 w takim razie Wroclaw nie powinien brac udzialu 21.06.11, 22:32 poniewaz minister kultury jest powiazany tym miastem, Warszawa tez nie powinna brac udzialu jako gospodarz, jakby tak poszperac okazałoby sie ze tylko Kozia Wolka i Pyza Mala moga rywalizowac o ESK Odpowiedz Link Zgłoś
peterjk Durczok pier..li jak potluczony 21.06.11, 22:32 Mozna miec wiele szacunku dla Katowic z roznych wzgledow, ale z takimi miastami jak Wroclaw czy Gdansk Katowice jeszcze dlugo nie beda w stanie rywalizowac, niestety. Jak widac najbardziej slychac Katowice i Lublin, Warszawa (nie pierwsza porazka) i Gdansk po prostu siedza cicho. Brawo Wroclaw!! A tak przy okazji to stolica Slaska jest i zawsze byl Wroclaw!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grgrwi Re: Durczok pier..li jak potluczony 22.06.11, 18:16 Jest Pan prymitywem. Kamil Durczok jest najfantastyczniejszym dziennikarzem i zawsze zgadzam się z tym co mówi. Cieszę się Panie redaktorze, że zawsze murem stoisz za naszym kochanym Śląskiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eisbergh durczok bredzi IP: *.146.66.83.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.11, 22:32 wroclaw w pelni zasluzyl na tytul esk. kto byl ostatnio w pozostalych miastach i we wroclawiu to wie o czym pisze. co jednak nie zmienia faktu, ze katwice zawsze byly stolica muzyki. katowicka wospr (zanim przejal ja cwaniak i nieuk wit) byla i jest ponownie najlepsza polska orkiestra symfoniczna, zupelnie bezkonkurencyjna, ktora grala z najwiekszymi muzykami i dyrygentami swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
wikal Nie po raz pierwszy.... 21.06.11, 22:32 Niestety, Wrocław nie po raz pierwszy budzi niesmak. Piszę to z żalem, bo pięknym jest miastem. Swoja pazernością zaczyna przewyższać Warszawę. I wkrótce będzie podobnie znienawidzony. Ma walkę Adamka i Kliczki, choć jeszcze nie dokończył budować obiektu, na którym ma się ona odbyć, ma Euro 2012, było wiadomo, że musi mieć ESK. Od początku. Jego władze wiedzą, jak się lansować i komu posmarować. Wrocław nie popuści, musi mieć wszystko! Po odpadnięciu Łodzi życzyłam zwycięstwa Lublinowi. Bo właśnie takich powinno się promować - małych, zdolnych, pięknych, mało znanych i pragnących się choć trochę wybić. Wygrała syta krowa, która nażre się teraz jeszcze bardziej. A następnym razem pan Dutkiewicz znów posmaruje, gdzie trzeba, znów pomogą mu wpływowi kumple, znów zostanie okrzyknięty prezydentem wszech czasów i i w cuglach wygra następne wybory. Tak to bogaci stają się coraz bogatsi a biedni mogą sobie jedynie o dostatku pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Nie po raz pierwszy.... 21.06.11, 23:00 Gdybyś poprzestała na tym, że to Lublin powinien wygrać, mógłbym się zgodzić. Faktycznie takie zabawy jak ESK są potrzebne nie tylko dużym i prężnie rozwijającym się ośrodkom, a już na pewno Wrocław poradziłby sobie bez nich. Niestety, zupełnie głupio i niepotrzebnie wtrąciłaś coś o smarowaniu przez Dutkiewicza i pomocy kumpli. Jacy to kumple są? Schetyna, niecierpiący Dutkiewicza jak morowej zarazy? Zdrojewski, polityczny jego przeciwnik i członek niemal wrogiej Dutkiewiczowi partii? Tusk, niejednokrotnie dający wyraz niechęci związkom Dutkiewicza z PiS? Gdzie byli ci wszyscy jego kumple, kiedy Wrocław walczył o EIT czy EXPO? Dlaczego wtedy się nie ujawnili, gdy chodziło o imprezy i instytucje związane z wielokrotnie większymi pieniędzmi i prestiżem niż Euro czy ESK? Wyraźny żal przebija i rozmywa pierwszy, merytoryczny i w dodatku do rzeczy argument. Odpowiedz Link Zgłoś
wikal Re: Nie po raz pierwszy.... 21.06.11, 23:31 To prawda, że żal... Nie żal do Wrocławia, bo to bardzo ładne miasto i lubię tam jeździć. Ale uważam, że powinno się promować tych, którzy tej promocji potrzebują. Wrocławowi ona niepotrzebna. To tylko jeszcze jedna "perła w koronie". Dla Lublina, Katowic i Łodzi to byłoby bardzo ważne. Tam się ludzie zaangażowali naprawdę, nie są jeszcze tacy zblazowani kolejnymi sukcesami jak Wrocław. W dodatku to piękne i ciekawe miasta, tyle że niedoceniane i niedoinwestowane. Akurat jestem z Łodzi i wiem, jaki tu był entuzjazm, w dodatku, kiedy widzę oczyma wyobraźni te wszystkie eklektyczne kamienice po remoncie, to łza się w oku kręci. Ale nigdy nic nie dostajemy, bo szaro, brzydko, a miasto III kategorii. Kamienice zamiast zdobić - straszą. Niestety nie wierzę w "cudownego" prezydenta Dutkiewicza. Dla mnie ma plecy i widać to na każdym kroku. Wrocław się odpicował, odremontował i teraz lata całe będzie jechał na tak zwanej opinii. I niestety budził coraz większą niechęć, bo bogaci, którzy ciągle chcą jeszcze i jeszcze zawsze ją budzą i są postrzegani jako ci, którzy zabierają biedniejszym. Nie twierdzę, że oferta Wrocławia nie była najlepsza, ale błoto już przylgnęło i jego wygrana już zawsze będzie postrzegana jako niesprawiedliwa i nieuczciwa. Niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pededro Re: Nie po raz pierwszy.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 00:49 Myślę, że się pani myli w ocenie mieszkańców Wrocławia. Ja tu mieszkam. I mogę zapewnić, że nie ma w nas zblazowania. Więcej jest czegoś, co można chyba nazwać dumą, że ten nasz „ogródek” taki się zrobił ładniutki. POwódź z 97 roku sprawiła, że po wielu latach obudził się patriotyzm lokalny. To naprawdę była zauważalna cezura. Cieszymy się z sukcesów naszego miasta i martwimy stałymi niedociągnięciami (komunikacja jest makabryczna, całe piękne dzielnice dzielnice powoli obumierają, panuje kompletny chaos urbanistyczny). Ale proszę mi wierzyć, że nie ma we Wrocławiu atmosfery buty i zblazowania. Duma i poczucie odpowiedzialności – owszem. Nie wiem, czy projekt wrocławski był najlepszy, nie mam danych. Być może Katowice czy Lublin złożyły lepsze propozycje. Wygrał Wrocław, bo tak zdecydowało jury. Proponuję zakończyć swary i odwiedzać się wzajemnie. Ja pojadę na off-festiwal, a mieszkańców Górnego Śląska zapraszamy do Wro na Erę Nowe Horyzonty lub po prostu na piwo. Bo to zgoda buduje, a niezgoda rujnuje. I myślmy się o tym we Wrocławiu przekonali 14 lat temu. Pozdrawiam wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisfunwrocka Re: Nie po raz pierwszy.... IP: *.tktelekom.pl 22.06.11, 10:32 Jestem z Wrocławia, chociaż teraz mieszkam gdzie indziej. Widziałem jak to - wówczas prowincjonalne - miasto podnosiło się z PRL-owskich ruin. Robiliśmy wiele, bo uwierzyliśmy, że własną pracą możemy stworzyć nową jakość. Mieliśmy szczęście do rządzących przez prawie 20 lat, od 1990 roku, którzy nie tyle patrzyli na własne interesy, ile na dobro miasta. To było wyjątkowe w skali całego kraju. Brałem udział w budowaniu strategii dla innych miast, w tym na Górnym Śląsku. Zawsze słyszałem - "macie szczęście do dobrej władzy, do ciągłości polityki budowania miasta". To prawda. Dzięki temu został we Wrocławiu uruchomiony niesamowity potencjał twórczy mieszkańców (i tych, którzy wybrali to miasto jako swoje). Wrocław to mieszanka - wszyscy są tu przyjezdnymi lub ich potomkami i wszyscy są tu u siebie. To się w Polsce rzadko zdarza. Wiele innych miast było lub nadal pozostaje zamknięte dla "obcych". W wielu miastach można wyraźnie odczuć, że nie jest się u siebie. Wrocław potrafił się zintegrować KULTUROWO, nie wyrzucił tragicznej historii do śmietnika, lecz ją zaakceptował, co spowodowało otwarcie miasta (mieszkańców) na świat. Może właśnie dlatego w jakiś sposób należała mu się ESK? Kultura to nie tylko muzyka, teatr, film i siedem pozostałych muz. To przede wszystkim umiejętność łączenia, budowania, otwartości na inność. A to się Wrocławiowi udało. Myślę, że wielu oponentów wczorajszego werdyktu zapomina o tym. Lubię być w Łodzi i przechadzać się pięknymi odnowionymi ulicami. Lubię jeździć na Górny Śląsk i patrzę z podziwem jak jego mieszkańcy próbują odbudować swe miasta i wydostać się spod industrialnego wizerunku. Znam kapitalnych ludzi w Krakowie czy Gdańsku. Itd. Uwielbiam klimaty Lublina, o którym myślałem, że wygra w tych staraniach. Dostało się Wrocławiowi. Proszę pomyślcie, może rzeczywiście na to zasłużył? Dlaczego szukać spisków? Pan Durczok mocno się zagalopował, a to mu - jako wysokiej klasy (?) dziennikarzowi - nie przystoi. Pan Zdrojewski nie potrzebuje dodatkowych punktów, on tu zawsze wygra za to co zrobił dla tego miasta. O tym wie tu każdy. A decyzja ESK dodaje punktów bardziej jego politycznemu konkurentowi, Dutkiewiczowi, niż jemu samemu. Och, Panie Durczok! Ja sam jako wrocławianin mam mieszane uczucia w tej chwili. Miasto potrzebuje, moim zdaniem, bardziej inwestycji w infrastrukturę drogową i komunikację niż kulturę, a kołdra jest, jak zawsze, za krótka. Ale cóż... Przyłączam się do głosu, który mówił: przestańmy się kłócić, zapraszajmy się do siebie i pijmy razem piwo czy wino. Łączmy się, nie dzielmy! Dzisiaj Wrocław, jutro inne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Katowiczanie nie powinni żywić złudzeń IP: *.siec2000.pl 24.06.11, 15:45 Gość portalu: krisfunwrocka napisał(a): > Zawsze słyszałem - "macie szczęście do dobrej władzy, do ciągłości polityki bud > owania miasta". To prawda. Dzięki temu został we Wrocławiu uruchomiony niesamow > ity potencjał twórczy mieszkańców (i tych, którzy wybrali to miasto jako swoje) > . Wrocław to mieszanka - wszyscy są tu przyjezdnymi lub ich potomkami i wszyscy > są tu u siebie. To się w Polsce rzadko zdarza. Wiele innych miast było lub nad > al pozostaje zamknięte dla "obcych". W wielu miastach można wyraźnie odczuć, że > nie jest się u siebie. Wrocław potrafił się zintegrować KULTUROWO, nie wyrzuci > ł tragicznej historii do śmietnika, lecz ją zaakceptował, co spowodowało otwarc > ie miasta (mieszkańców) na świat. Może właśnie dlatego w jakiś sposób należała > mu się ESK?< Może jest w tym obrazie Wrocławia część prawdy, tylko jak duża. To banalne stwierdzenie, że w mieście imigrantów nikt nie czuje sie "obcy". Polscy emigranci lepiej się też czują w metropoliach USA czy Australii niż w mieszczańskich społeczeństwach Holandii, Anglii, Danii Francji czy Włoch. Wyludniona stolica Śląska, była pięknie położonym rozplanowanym i zabudowanym miastem, chociaż do remontu i częściowej odbudowy, po zniszczeniach wojennych i powojennych rabunkach. Niedoinwestowanie z czasów komuny miało swoja dobrą stronę. Oszczędzono miastu różnych socrealizmów albo jeszcze dużo gorszych gierkowskich erzaców z azbestu i blachy falistej. Bez żadnego kombinowania, wystarczyło chociaż częściowo przywrócic stan pierwotny, żeby miasto zabłysło na tle innych w Polsce. I przynajmniej w centrum to się w duzym stopniu udało ( bo peryferii Wrocławia nie znam)Miasto przypadło w udziale polskim emigrantom ze Lwowa i z innych miast za Bugiem i z przeludnionych wsi z całej Polski. W takiej mieszance, brak wyobcowania, ale tez brak jakiegoś szczególnego poczucia przynależności i indywidualnej własności, to rzecz naturalna. Może tobyć źródłem dość sympatycznych luzackich klimatów i poczucia nowej wspólnoty. Tylko ,że dotyczy ona jedynie Polaków z róznych regionów Polski i ewentualnie jakichś nieznaczacych mniejszości narodowych. Inaczej by ta sielanka mogła wyglądać, gdyby potomkowie niemieckich Ślazaków, właścicieli i lokatorów wrocławskich kamienic, zechcieli tu masowo wracać i traktować te obiekty i całe miasto jak swoje. To "szczęście do dobrej władzy" ma tez dwojakie znaczenie. Od 20 lat, władza samorządowa we Wrocławiu, chociaz jej nie znam, musi być duzo lepsza niż w Katowicach ekipa Uszoka i jego poprzednika. Po prostu gorszej ekipy NIE MA. Ale Polska jest krajem niespotykanego na świecie scentralizowania finansów i decyzji, gdzie duzo większe znaczenie od samorządu, ma szczęście do władzy centralnej i układów rządowo- sejmowych. Niestety w porównaniu z Wrocławiem, szanse Katowic i Górnego Ślaska na wejście w te układy są niemal zerowe. Właśnie z racji wschodniego,ogólnopolskiego i wiejskiego rodowodu mieszkańców i tej luzackiej atmosfery, Wrocław jest na warszawskich salonach władzy widziany dużo przychylniej i jest do centralizacji decyzji przystosowany lepiej niż stolice regionów i inne miasta ugruntowanego, autochtonicznego mieszczaństwa jak Poznań, Kraków czy Łodź albo Bydgoszcz, a nawet Kielce, Lublin czy Rzeszów. A Katowice od warszawskich decydentów dzieli przepaść i to z kilku powodów: -Autochtoniczne górnośląskie mieszczaństwo, proletariat a takze wieś, głeboko odczuwa swoją ślaską odrębność narodową albo przynajmniej etniczną. Katowice muszą być reprezentantem a nawet stolicą tej odrębności, nawet za cenę szykan ze strony centrali. - Dążeniem G.Śląska jest gospodarcza i finansowa autonomia, przy której region zatrzymuje podatki ze swoich zakładów dla siebie na wszystkie swoje cele, a wyżej przekazuje stosowną część na utrzymanie ogólnopaństwowych celów bezpieczenstwa itp. Oczywiście takie dążenia G.Ślaska budzą niechęć nie tylko w W-wie, ale i w wielu innych regionach, może i we Wrocławiu, a nawet u niektórych mieszkańców samego G.Śląska. Ale ukryć faktu ,ze to jest prawdziwy gospodarczy interes regionu, się już nie da. - W Polsce nadal obowiązują układy, kultura i dziadowski styl "załatwiania" spraw rodem z filmów Bareji czy z Piłkarskiego pokera. Ślązacy są w tej stylistyce tak zagubieni, że nawet ich ona nie śmieszy. Np w fazie kandydowania polskich miast do Euro 2012, akurat W-wa i Wrocław zaprezentowały jakieś wizualizacje stadionów z kosmosu i oszacowania kosztów. Po przegłosowaniu tych miast, rzeczywiste koszty, brane oczywiście z budżetu, okazały sie 3x wyższe, a prawdziwe projekty zupełnie innych stadionów zamówiono w Niemczech. W tej sytuacji przebudowywany 4x taniej Stadion Ślaski poszedł w odstawkę mimo ,że był areną najwiekszych zwycięstw reprezentacji nad europejskimi potęgami, a okoliczne kluby zdobywały mistrzostwo Polski ze 25 razy. To znamienne. Wrocławiowi jako śląskiemu miastu wypada życzyć wszystkiego dobrego, w tym również dobrodziejstw z centrali. Jednak nas Górnoślazków, musi drażnić, jak te dobrodziejstwa dla Wrocławia, bedą stanowić alibi dla sekowania Górnego Ślaska i jego głównej agromeracji. Często się czyta chamskie teksty typu: "O co wam Ślazakom chodzi? Przecież macie Euro 2012, ESK 2016, strefy ekonomiczne, inwestycje w najnowsze technologie. Wszystko we Wrocławiu. Siedzieć brudasy cicho i fedrować wongel". To wszystko prowadzi do wniosku, że w przeznaczeniem Katowic i G. Ślaska na arenie ogólnopolskiej jest uparta walka i nieliczenie na żadne układy. To też może być źródłem satysfakcji. Oczywiście atmosfera walki ze wszystkimi nie jest przyjemna nawet jak się walczy o swoje . Ale jak mawiał Szwejk "im więcej wrogów tym większa chwała". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trochę rozsądku Re: brednie, brednie, panienko... IP: *.23.54.194.generacja.pl 22.06.11, 00:34 PO i Zdrojewski nienawidzą się z Dutkiewiczem jak wściekłe psy. Zdrojewski odkąd został ministrem kultury sekuje Wrocław na każdym kroku - bo taka jest polityka zwalczania Dutkiewicza. Nie bredź więc o sytej krowie i smarowaniu Dutkiewicza bo się ośmieszasz. Zaakceptuj ten prosty fakt że wygrał najlepszy kandydat - na tyle dobry że po prostu już nie dało się po raz kolejny go uwalić. A Zdrojewski wyra swoje we Wrocławiu i tak - za przeszłość - mimo sekowania Wrocławia na stanowisku ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
dudus_badus Re: brednie, brednie, panienko... 23.06.11, 16:56 Gość portalu: trochę rozsądku napisał(a): > PO i Zdrojewski nienawidzą się z Dutkiewiczem jak wściekłe psy. Zdrojewski odką > d został ministrem kultury sekuje Wrocław na każdym kroku - bo taka jest polity > ka zwalczania Dutkiewicza. Wam,lemingi wrocławskie,można wmówić wszystko:) Elity wrocławskie ustaliły iż będzie lepiej stworzyć wrażenie politycznej rywalizacji i "nienawiści" między Dutkiewiczem a Schetyną i Zdrojewskim aby właśnie w takim momencie jak ten wyciągnąć jak z kapelusza taki durnowaty argument-mający coś niby uzasadnić,czemuś zaprzeczyć itd. Kogo wy w durnia chcecie robić-to grubymi nićmi szyte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Nie po raz pierwszy.... IP: *.e-wro.net.pl 22.06.11, 01:13 Powiedz czego ty się najadłaś ze pleciesz takie bzdety.To nie był konkurs piekności tylko merytoryczna ocena tego co już kandydat zrobił i co zamierza zrobić.Mam znajomych w róznych miastach (Łódz,Kraków,Poznań,Warszawa,Gdańsk) i wszyscy wypowiadaja się pozytywnie o Wrocławiu uznając jego osiągnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boxs Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: 50.55.245.* 21.06.11, 22:33 slaby ten kurczok, ach slaby... Odpowiedz Link Zgłoś
jan_sobczak1 Durczok, prymitywny barbażyńco. 21.06.11, 22:33 Stoły były w studiu czyste? Godne twoich łokci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1sstefan Re: Durczok, prymitywny barbażyńco. IP: *.unitymediagroup.de 21.06.11, 22:41 Dupek i gorol jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
wikal Re: Durczok, prymitywny barbażyńco. 21.06.11, 22:42 Jak chcesz być lepszy, to przed "błyskotliwą" ripostą zajrzyj do słownika ortograficznego. Chyba sprzedają je w tym kosmicznie najcudowniejszym Wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Durczok, prymitywny barbażyńco. IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 22:56 Zanim zabierzesz durny głos, naucz się durniu ortografii polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max_heiliger pie...sie Dur aku IP: *.range86-149.btcentralplus.com 21.06.11, 22:35 wroclaw wrocław hurraaaaa a nie zadne zasrane katowice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclove Re: pie...sie Dur aku IP: *.internetia.net.pl 21.06.11, 22:36 wrocław pany, tu jest POLSKA. a nie tam opcje niemiecka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: Wrocław przeprasza za tych dwóch burków IP: *.23.54.194.generacja.pl 22.06.11, 00:38 powyżej. buraki wyrastają wszędzie jak te chwasty. szczególnie ty druga cioto powinnaś dostać fangę w ucho za podpisywanie się wroclove. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.170.c86.petrotel.pl 21.06.11, 22:36 po pierwsze nie pochodzę z żadnego z tych miast, które walczyły. Wszystkim gratuluję fantastycznych pomysłów i aż miło patrzeć jak się pod wpływem kultury wszystko zmienia. ale żeby od razu oskarżać Wrocław i ministra kultury o kumoterstwo... trochę to za daleko, szczególnie, że za rękę nikt go nie złapał, nikt nie ma dowodów na stawianie takich zarzutów. Czy ze względu na to, że minister kultury pochodzi z Wrocławia i tam kandyduje, Wrocław nie powinien w ogóle startować, zmieniać się, inwestować? Nie bardzo to rozumiem. Czy jeżeli wygrałaby Warszawa, to Pan Durczok powiedziałby, że prezydent z PO podsmarowała ministrowi kultury, żeby wygrała stolica na złość Dutkiewiczowi... no bądźmy poważni. Werdykt podejmowała międzynarodowa komisja, dlaczego od razu wszędzie wietrzyć spisek i to w przypadku, kiedy każda kandydatura była gotowa aby wygrać... rozumiem śląską tożsamość i dumę, szanuję i rozumiem, że Pana Durczoka poniosły nerwy... żadne z miast nie przegrało, a Wrocław na pewno sobie nie mniej zasłużył niż Katowice czy Lublin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koza Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.ster-net.pl 21.06.11, 22:36 Po co on to komentuje ??? Już jest po sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.11, 22:38 Panie Kamilu - ten (niestety) żenujący komentarz wynika z tego, że pominęto takie miasta jak Warszawa, Katowice, Gdańsk i inne. Szkoda tylko, że tak wpływowa osoba tak bredzi. To nie politycy a mieszkańcy Wrocławia przyczynili się do sukcesu, co więcej Wrocław przez lata był pomijany i traktowany po macoszemu - moze dlatego taki szok i te głupoty, które Pan wypisuje. Do dziś lepiej jest komunikowany z Berlinem niz z Warszawą - a teraz nadaż się okazja podkreślenia polskości miasta - a takie patafiany jak Pan nadal dmia w trąbę - odsuwając mozliwość zaistnienia miasta w polsce i na świecie. Prosze trochę sobie poczytać o historii miasta - zwłaszcza powojennej (również całego dolnego śląska) - to może więcej będzie Pan rozumiał i uzan Wrocław za ESK. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.unitymediagroup.de 21.06.11, 22:39 Durczok, jednak masz jaja, bo myślałem że Warszawka ci je zeżarła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasior Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.cust.dsl.vodafone.it 21.06.11, 22:39 no i oczywiscie juz sie zaczelo...pochodze z okolic Lublina i ...juz mnie szlag trafia jak takie cos czytam, czy my polacy to my normalni jestesmy ..czy popir... ony caly narod! Durczok, Kaczynski i ini zawsze cos ktos pletnie i ...mamy piekielko ...aby tylko sie palilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 22:40 Granty na kulturę dostała też Warszawa i to dwa i także przeszła do finału - tego już redaktor nie wspomina. Pochopne wnioski wyciągnięto też w Lublinie : wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,9819867,List_otwarty_do_ministra__czyli_spisek_wroclawski.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cr Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.lublin.hypnet.pl 21.06.11, 22:48 A że te granty dostały miasta z których pochodzą polscy członkowie komisji to już nie wspomnisz? Jeden z nich nawet jest dyrektorem instytucji, która dostała dotację. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 23:09 > A że te granty dostały miasta z których pochodzą polscy członkowie komisji to już nie > wspomnisz? Dobrze, że o tym wspomniałeś. Członkowie komisji mieli więc tyle samo powodów pozamerytorycznych by poprzeć Wrocław jak i każde inne miasto, które otrzymało kasę od Zdrojewskiego. A nie, nie mieli tyle samo. Obdarowany przez Zdrojewskiego Kraków oficjalnie poparł Katowice w staraniach o ESK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cr Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.lublin.hypnet.pl 21.06.11, 23:20 Poznań odpadł wcześniej. Kraków nie brał udziału, więc na placu boju "ze względów pozamerytorycznych" pozostał tylko Wrocław i Warszawa. Minister rozdzielając środki tuż przed podjęciem decyzji miał dogodne pole do manewru. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 23:29 Ale Kraków poparł Katowice. Jeżeli więc miejsce zamieszkania członków komisji miało determinować na kogo zagłosują, to Katowice powinny dostać przynajmniej jeden głos. Nie dostały, zatem najwyraźniej to skąd pochodził dany członek komisji nie miało żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liniowy Durczok zauważył, co dla PO jest ważne? IP: *.oswiecim.vectranet.pl 21.06.11, 22:41 Mieszkam bliżej Katowic, ale Wrocław wygrał chyba zasłużenie. Ale rzeczywiście Katowice coraz bardziej pokazują się z naprawdę dobrej strony. Coraz więcej się dzieje. A do tego należy zaliczyć całą aglomerację. I tu ma Durczok rację, bo ja sam przez długi czas patrzyłem na Katowice, jak na wielką "czarną dziurę". Niesłusznie.Ale cieszę się, że Durczok zobaczył, jak się to robi w PO. Ważny jest efekt wyborczy ministra. w tym celu należy wyłożyć kasę. Ale refleksja, konkluzja nie przyszła. No gdyby to był PiS, SLD, a nawet PSL... A tak to tylko minister jest zły, a tymczasem tak dzieje się w wielu miejscach życia społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
gauecki Kamilu Durczoku, ochłoń. 21.06.11, 22:41 Jestem w Katowicach codziennie. Cieszę się, że ESK przypada Wrocławiowi - Katowice unikną kompromitacji. Zapraszam na Załęże, Zawodzie, nowy Giszowiec, Szopienice, Janów ... Poszukajcie tam kultury, albo warunków do jej uprawiania. Życzę powodzenia. W tym mieście nie ma nawet kultury. Prowincjonalny teatr, filharmonia i tyle. Rynek, na którym można sobie połamać obcasy i nogi, dostać po gębie ... Nie dziękuję. Wybór Wrocławia to nie polityka, tylko zwykła przyzwoitość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Kamilu Durczoku, ochłoń. IP: *.opera-mini.net 22.06.11, 00:07 Ochłoń? Widać żeś cielę i nie masz pojęcia o istocie ESK. Ona ma zmieniać zastałe a nie lukrować już odmienione i piękne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnnnnnn Re: Kamilu Durczoku, ochłoń. IP: *.internetia.net.pl 22.06.11, 17:37 Ale, żeby zmieniać zastałe to najpierw trzeba coś zastać, a co do spostrzeżeń poprzednika, to dodam, że na Rynku oprócz połamania obcasów trzeba uważać na tramwaj a najwięcej kultury to można tam znaleźć w jogurcie w supersamie i to nie w każdym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jb_opti@gazeta.pl Re: Kamilu Durczoku, ochłoń. IP: *.uwoj.wroc.pl 22.06.11, 08:40 Pisze pan Durczok:"Do walki o tytuł Katowice stanęły z pomysłem, wizją i ludźmi. Wszystkie trzy elementy nadal są wielką wartością, jakiej zmarnować nie wolno. Trzeba pomyśleć co zrobić z energią, jaką - ku ogromnemu zaskoczeniu - udało się (nie tylko w samych Katowicach ) wytworzyć wokół zmagań o tytuł ESK...." Wrocław od dawna tętni życiem kulturalnym i tu nie ma "zaskoczenia", kiedy mieszkańcy włączają się z pomysłami lub czynnym udziałem w realizację wielu przedsięwzięć. Może by pan Durczok wykazał, jaki wpływ na niezależną komisję (jednogłośny werdykt!) miała decyzja pana Zdrojewskiego o przyznaniu tej 100-wki? Rozeszła się na łapówki czy co? Bo takim pomówieniem pobrzmiewa żałosny ton artykułu. Panie Durczok. Przegrywać też trzeba umieć. To także element kultury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tia Re: Kamilu Durczoku, ochłoń. IP: 130.138.227.* 23.06.11, 11:14 Proponuję sobie stanąc przed ścianą i narzekac do uśmiechniętej śmierci. Ja się w 100% zgadzam z Panem Durczokiem. Mamy gigantyczny potencjał i możliwości i kulturalnie nie tylko nie odstajemy, ale wręcz wyprzedzamy inne miasta w polsce- zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę cały region. Każde miasto ma swoje Załęże i Szopienice i jakoś innych miast z tej przyczyny sie nie dyskwalifikuje. Przez autora przemawiają jakies niezrozumiałe kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tano Durnioki - Durczoka!!! IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 22:41 Tak sie zlozylo,że ostatnie 10 lat pracowałem na Gornym Ślasku i moim zaskoczeniem,najwiekszym i najmilszym byli ludzie.Cenie ich i cieszę sie,że moglem ich poznać.W Panu Durczoku tkwi "warszawka" i odium naszej polityki -byle komus dopieprzyć.Uwazam,że Pan Durczok juz wystarczajaco sie skompromitował "upieprzonym stołem" gdzie pokazal swoje chamstwo i brak kultury."Fakty",ktore redaguje bardziej zaczynaja przypominać ostatnia strone niegdysiejszych "Kulis" redagowana przez J.Urbana.Trudno juz znieść,że w jednym z najważniejszych programow informacyjnych Pan Durczok funduje nam "jedna Pani drugiej Pani". Nas swój uzytek nazwałem te newsy "durniokami".Panie Durczok kończ Pan,wstydu oszczędz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Żałosne. 21.06.11, 22:42 Zdrojewski dał swojemu miastu kasę, a pan dał paszkwil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H2O Może Wrocław wygrałby także w uczciwej walce... IP: *.host.witnet.pl 21.06.11, 22:42 Ale, gdy minister Zdrojewski, w nieuczciwy sposób, pomógł swojemu miastu - "wygrana" Wrocławia już zawsze będzie kontrowersyjna. Nawoływanie do Zdrojewskiego o podanie się do dymisji, to jak rzucanie grochem o ścianę. Pewne kraje nigdy nie dorosną do wysokich standardów życia politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bocy Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.szczecin.mm.pl 21.06.11, 22:42 a temu co odbiło ???? a był niby taki normalny "amerykanski" Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Odpadly ciekawe miasta: Lodz, Katowice i Lublin 21.06.11, 22:44 To tam byl potencjal spoleczny - a we Wroclawiu? Nikt sie tym nie interesowal. Brawo dla Dutkiewicza za sprawnosc PR-owska i zaczarowanie panelu selekcyjnego. No i dla pana ministra Zdrojewskiego, ktory piescil swoje miastko jak sie dalo:D. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Dobrze że nie Gdańsk!! 21.06.11, 22:44 Nie wiem czy o jakimkolwiek mieście tego Grajdoła, można powiedzieć że zasłużyło sobie na miano ESK, ale Gdańsk na pewno nie zasłużył i dobrze że przegrał! Gdańsk - kolejny kościół wbrew mieszkańcom Gdańsk - miasto nie pozwala na wystawę o osiedlu kontenerowym Gdański sąd - Kawalerka dla 3 osobowej rodziny to luksus a nie lokal socjalny Gdańsk: Stypendium dla anarchisty to skandal, wedle prezydenta-budynia Gdańsk: Marsz Pustych Garnków zaatakowany gazem przez wynajętych przez Budynia bandziorów Gdańsk nie zasługuje na miano Europejskiej Stolicy Kultury - list do Przewodniczącego Komisji Europejskiej Odpowiedz Link Zgłoś