Gość: KURT IP: 213.216.86.* 22.02.03, 20:19 ADAM GÓRĄ-ŚLĄSK GÓRĄ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mrW Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.blueyonder.co.uk 22.02.03, 20:32 -Slazak A.Malysz jest mistrzem!(zalezy jak, kto interpretuje) -Slask to Polska! -Wiec mamy MISTRZA! -jeszcze polski Slask nie zginal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 22.02.03, 22:23 Teraz to on Slazak ,a wczesniej to byl pedal z kolczykiem w uchu .Macie swojego Hanniego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: 213.76.11.* 22.02.03, 22:31 A nojbarzi Wos boli, irze Uoon je wanielik i w rzodyn sposoob niy pasuje do polsko-katolickego mitu narodowego? Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 22.02.03, 22:37 Pilsudski tez byl ewangelikiem !Prawdziwy Polak wyznaje rodzima wiare!Z tęsknoty do tego co rodzime, własne, prapolskie zrodziła się myśl, aby odbudować - z koniecznymi zmianami - rodzimą prapolską wiarę. Już w roku 1818 pisał Zorian Dołęga Chodakowski, ojciec polskiej archeologii i ludoznawstwa, że Polska, aby odrodzić się, musi powrócić do swojej prawiary. Wielu artystów, myślicieli i filozofów podzielało w ciągu ostatnich wieków te zapatrywania. W roku 1937 powstał ruch Zadrugi, zniszczony przez komunistów w 1949 r., który głosił, że zapobiec upadkowi Polski konieczny jest powrót do rodzimej wiary Polaków. Około 1970 r., zamierzano powołać prapolską wspólnotę wyznaniową. Trudności okazały się jednak nie do pokonania.Dopiero w marcu 1996 zostało Zrzeszenie Rodzimej Wiary wpisane do rejestru wyznań w Polsce. W ciągu trzech lat działalności powstały już wszystkie pięć przewidziane w statucie oddziały i dwa pierwsze obwody. Naczelnikiem ZRW jedt dr Staszko Wladymir Potrzebowski. Rodzima Wiara uczestniczy w różnych międzynarodowych przedsięwzięciach, jak w istniejącej od 1980 ANSE czy Bałtosławskiej Wspólnocie Wiary, a ostatnio w Światowym Zgromadzeniu Etnicznych Religii, powołanym z naszym udziałem podczas Światowego Zjazdu Rodzimych Wiar w Wilnie w czerwcu 1988. Znakiem Rodzimej Wiary jest złote Słońce na na błękitnym niebie. Sława Mocy! Sława Bogom! Wyznanie wiary Lechitów 1. Rodzima wiara Polaków opiera się na dziedzictwie Lechitów, instynkcie, rozsądku, doświadczeniu, rozumie i nauce. Naszym obowiązkiem przyczyniać się jak najwięcej do jej rozkwitu. 2. Lechici czczą Bogów jak wszyscy Aryowie czcząc Słońce i cały Wszech-Świat, Matkę-Ziemię naszą rodzidzicielkę i siły przyrody. 3. W prawach przyrody stale odkrywamy boskie siły sprawcze Świata. Wszelkie życie dzieje się wedle tych praw. Podporządkowanie się im jest naszą powinnością. Wyznajemy wiarę w życie zgodne z prawami Przyrody. 4. Słońcu, najbliższym nam ognisku hierarchicznego, nieskończonego, wiecznego i żywego Wszech_Świata, zawdzięczamy wszystko na naszej Ziemi. Wraz z lądami, wodami, roślinami i zwierzętami jesteśmy Jej cząstką. Tylko człowiek jest tego świadom; przez to ciąży na nim ogromna odpowiedzialność. 5. Obyczaje i obrzędy są składową każdej wspólnoty wyznaniowej, również naszej. Wyznajemy rodzime dziedzictwo Lechitów. Będziemy to przekazanie z przeszłości pomnażać i wzbogacać. 6. Nasze istnienie zawdzięczamy rodzicom i przodkom. Oddajemy im cześć a pamięć o nich przekazujemy przyszłym pokoleniom. 7. Życie jest walką, jak walka życiem. Walka to ruch ku doskonalszemu, parcie naprzód, pokonywanie oporu. W walce wspierają nas instynkty.Takie są prawa Przyrody, są one niezmienne i odnoszą się do każdego człowieka i do każdego narodu. 8. Ciało i duch tworzą nierozerwalną i wzajemnie warunkującą się jedność i całość. To są dwie strony i pierwiastki tego samego bytu. Lechici podkreślając równą wartość obojga dążą do ich równomiernego i równoczesnego doskonalenia. 9. Postępowanie każdego człowieka i narodu wyznacza ich charakter. Ten jest zaś wytworem dziedzicznych cech oraz otoczenia, nacisku środowiska i wychowania. Miarą wartości ludzi i narodów jest ich dorobek i tylko wedle niego oceniamy je. 10. Pobłądzić i zawinić może każdy z nas; bywa takie zdarzenie losu. Błąd i winę można tylko własnymi czynami naprawić i zmazać. Takie są odwieczne zasady Lechitów i wszystkich Aryów. 11. Ból i cierpienie ostrzegają nas przed niebezpieczeństwem oraz budzą siły obronne ciała i ducha. Wywołują one nie tylko wstrząs ale i wspomagają ozdrowienie. Nie są one dobre ani złe. Tak objawiają się prawa przyrody. Narodziny i śmierć jednostki są konieczne dla stałego rozwoju gatunku i rodzaju. Pojmujemy tą przyrodniczą konieczność. Nie jest ona karą ani nagrodą. Naród jest zaś potencjalnie nieśmiertelny w swej istocie, ciągle odnawiający się. 12. Nieśmiertelność osiągamy przez potomstwo i twórcze działanie, które daje największą radość życia. Twórczość w narodzie i dla narodu uznajemy za najbardziej wartościową. 13. Lechickie zasady etyczne opierają się na boskich prawach przyrody. Najwyższymi wartościami są wiedza i siła, rozum i zdrowie, prawość i tężyzna, odpowiedzialność i żywotność,godność i rzetelność, wytrwałość i odwaga, wierność i silna wola, duma i sprawność. Potępiamy nieuctwo i słabość, głupotę i chorobę, chwiejność i tchórzostwo, zdradę i uzależnienie, podstępność i warcholstwo, zwalczamy bojaźń i uległość, pokorę i bierność. Dążymy do WIELKOŚCI, MOCY, PIĘKNA, PRAWDY i DOBRA. 14. Działanie zgodne z przyrodą i włączenie się w wiecznotrwały rozwój Świata daje życiu każdego z nas podniosłe, uświęcające je znaczenie wykraczające poza byt jednostki i możliwość stałego doskonalenia się. 15. Lechicki naród polski i lechiccy sąsiedzi należą wraz z pozostałymi narodami sławskimi do wielkiego rodu aryjskich ludów Europy. Pragniemy odnowić zerwaną przed wiekami jedność między nimi oraz jedność między naszym pochodzeniem a wyznaniem, ażeby oprzeć na niej duchowy i materialny byt narodu. Polska - Lechia - Sławia - Arya to nasze posłannictwo - Sława im! 16. Wiecznie rozwija się wszechogarniający człowieka jednorodny Bogo-Świat - Sława mu! Zaszczytnym powołaniem człowieka jest czynny udział w tym rozwoju i stałe zwiększanie wartości życia, by go czynić lepszym i piękniejszym, by mu nadawać nadrzędne wymiary zgodne z Tworzycielską Wolą. Niechaj Dobre będzie stale przekuwane w Lepsze a Moc potężnieje w nieskończoność! -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 20:46 Jednym suowym powroot do Pogan'stwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eichendorf Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.pppool.de 25.02.03, 07:34 Poeta sie odezwal co masz za problem zostaw nasz Slask w spokoju i final . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.blueyonder.co.uk 22.02.03, 22:38 niklot_swarozyc napisał: > Teraz to on Slazak ,a wczesniej to byl pedal z kolczykiem w uchu .Macie swojego > > Hanniego . -masz racje! -nic dodac nic ujac! -zaraz hrabia wont, o sorry von ballest napisze, ze to syn niemieckiej matki - tylko problem w tym, ze do dzisiaj tego nie udowodnil! -potem napisze jakis ptero..., ze to Niemiec abo Soviet, hehehee -sami swoi - szkoda gadac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 22.02.03, 23:18 Gość portalu: KURT napisał(a): > ADAM GÓRĄ-ŚLĄSK GÓRĄ. A ja slyszalem, ze ci ktorzy sie PRZEPROWADZILI na Slask to gorole:)))))) Ale jak widac sa rowni i rowniejsi, zaley jak wam pasuje:))) Niektorym widze z kolei gul juz niezle smiga, az zal na to patrzec.. Nie zagladalem na to forum od dluzszego czasu, ale jak widac nic tu sie nie zmienilo.. Nic nie stracilem:) pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 22.02.03, 23:28 Gość portalu: Jaracz napisał(a): > Gość portalu: KURT napisał(a): > > > ADAM GÓRĄ-ŚLĄSK GÓRĄ. > A ja slyszalem, ze ci ktorzy sie PRZEPROWADZILI na Slask to gorole:)))))) > > Ale jak widac sa rowni i rowniejsi, zaley jak wam pasuje:))) > > Niektorym widze z kolei gul juz niezle smiga, az zal na to patrzec.. > Nie zagladalem na to forum od dluzszego czasu, ale jak widac nic tu sie nie > zmienilo.. Nic nie stracilem:) > > pozdr > > Jaracz Jaracz nie denerwuj sie! folksdocjcze znalezli sie w odwrocie! maja teraz wlasne folksdojczowskie forum Arnolda i swoj czat tam teraz siedza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.blueyonder.co.uk 24.02.03, 18:17 Gość portalu: Jaracz napisał(a): > Gość portalu: KURT napisał(a): > > > ADAM GÓRĄ-ŚLĄSK GÓRĄ. > A ja slyszalem, ze ci ktorzy sie PRZEPROWADZILI na Slask to gorole:)))))) > > Ale jak widac sa rowni i rowniejsi, zaley jak wam pasuje:))) > > Niektorym widze z kolei gul juz niezle smiga, az zal na to patrzec.. > Nie zagladalem na to forum od dluzszego czasu, ale jak widac nic tu sie nie > zmienilo.. Nic nie stracilem:) > > pozdr > > Jaracz -ja tez zrobilem sobie ostatnio przerwe i to mnie troche zrelaksowalo! -taka metoda ma przede wszystkim tylko dobre strony! -wiecej zyskasz niz stracisz! -pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 22.02.03, 23:25 Gdyby Edward Gierkek dzsiaj zostal mistrzem swiata to tez by zniego zrobili Slazaka i Niemca pewnie towarzysz Edward mial jakas babcie w Katowicach i cos by sie znalazlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 22.02.03, 23:57 niklot_swarozyc napisał: > Gdyby Edward Gierkek dzsiaj zostal mistrzem swiata to tez by zniego zrobili > Slazaka i Niemca pewnie towarzysz Edward mial jakas babcie w Katowicach i cos > by sie znalazlo Hehe, dokladnie:) A jakby jakiejs "czystej krwi Slazak" zrobilby cos strasznie zlego, to na pewno daloby sie znalezc w jego drzewie genealogicznym jakas praprababcie, ktora byla Polka:))) I juz bylby Gorolem, tak jak Malysz jest Slazakiem:) pozdro dla normalnych:) Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
dick_solomon Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 23.02.03, 01:59 niklot - o co chodzi raz NOP raz Zadruga, nie pomieszalo Ci sie cos? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 23.02.03, 14:41 Chłopcy chcieli podleczyć kompleksy, a tu klapa! Jeden co w piłkę kopie czarny, a drugi co skacze luter i w dodatku Ślązak. Wbijcie sobie do łbów zakutych towarzysze z Aleksandrowa i Krakowa, że Wisła leży na Śląsku (i to dłużej np. od Bytomia czy Pszczyny). Małysz jest autochtonem, więc poszukiwanie prababki Ślązaczki nie jest konieczne. Podobnie jak większość autochotnów ze swoich stron jest ewangelikiem. Czy swoją śląskością się przejmuje czy nie to już zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 23.02.03, 16:25 slezan napisał: > Chłopcy chcieli podleczyć kompleksy, a tu klapa! hehe, mowisz o Slazakach, prawda?:) > od Bytomia czy Pszczyny). Małysz jest autochtonem, więc poszukiwanie prababki > Ślązaczki nie jest konieczne. oj, inni autochtonowie sa gorolami, dopiero jak trzeba to sa Slazakami:) nie no, normalnie brak mi slow:) Wasza przewrotnosc i falsz po prostu nie ma czasem granic:) ale coz wymagac od ludzi, ktorzy sie wiecznie usprawiedliwiaja innymi.. > Czy swoją śląskością się przejmuje czy nie to już zupełnie inna sprawa. ooo, jakos to, ze Malysz zawsze slawil Polske i jest (jak wiele razy powiedzial) dumny, ze Ją reprezentuje, nie moze Ci przejsc przez gardlo:))) Uwazaj, bo wpadniesz jeszcze w kompleksy:) bywaj zdrow, Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 23.02.03, 16:38 Gość portalu: Jaracz napisał(a): > slezan napisał: > > > Chłopcy chcieli podleczyć kompleksy, a tu klapa! > hehe, mowisz o Slazakach, prawda?:) > Nie zauważyłem, by Ślązacy leczyli kompleksy przez sport. To raczej typowe dla krajów trzeciego świata - Brazylia, Polska. Histeria wokół Małysza jest tego najlepszym przykładem. Nie mówię już o piłce nożnej - podobnych idiotyzmów i sformułowań, które mają miejsce na antenie TVP podczas transmisji na wspomnianym RTL szukać ze świecą. Jak któremuś z Polaków wyjdzie drybling to znaczy, że "upokorzył przeciwnika", a jak jego ogrywają jak dziecko to winny jest sędzia albo nierówna murawa. Swoją drogą - dlaczego przy drugim karnym dla Wisły w ostatnim meczu żaden z komentatorów nawet się nie zająknął? Sytuacja mogła budzić wątpliwości (nie twierdzę, że karny się nie należał), a panowie woleli przemilczeć. > oj, inni autochtonowie sa gorolami, dopiero jak trzeba to sa Slazakami:) > nie no, normalnie brak mi slow:) Wasza przewrotnosc i falsz po prostu nie ma > czasem granic:) ale coz wymagac od ludzi, ktorzy sie wiecznie usprawiedliwiaja > innymi.. A ja sądziłem, że to raczej specjalność części POlaków, którzy z uporem utrzymua na tym forum, że za zbrodnie hitlerowskie odpowiada cały naród niemiecki, a za zbrodnie polskich komunistów sowieci. A co do autochtonów - masz rację. Autochton z Zagłębiajest gorolem. Autochton z Krakowa też. MOżna zaryzykować śmiałą tezę, że większość autochtonów jest gorolami. Ale autochton ze Śląska jest Ślązakiem - chyba, że się tego wypiera. > > > Czy swoją śląskością się przejmuje czy nie to już zupełnie inna sprawa. > ooo, jakos to, ze Malysz zawsze slawil Polske i jest (jak wiele razy > powiedzial) dumny, ze Ją reprezentuje, nie moze Ci przejsc przez gardlo:))) > Uwazaj, bo wpadniesz jeszcze w kompleksy:) > To ostatnie nie grozi mi, dopóki nie mam problemów z erekcją. A Małysz mówi to, czego od niego oczekuje opinia publiczna. Reprezentowałby C.K. Monarchię w 1914 i też byłby pewnie dumny. Sądzę, że tak naprawdę to jest dumny z siebie i swoich osiągnięć. > bywaj zdrow, > > Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 23.02.03, 16:55 slezan napisał: > > oj, inni autochtonowie sa gorolami, dopiero jak trzeba to sa Slazakami:) > > nie no, normalnie brak mi slow:) Wasza przewrotnosc i falsz po prostu nie > ma > > czasem granic:) ale coz wymagac od ludzi, ktorzy sie wiecznie > usprawiedliwiaja > > innymi.. > A ja sądziłem, że to raczej specjalność części POlaków, przeciez to Wy mowicie, ze za wszystko co zle odpowiedzialni sa Polacy, a Slazacy to swieci ludzie.. A jak opowiedzialem niezbyt chlubna historie pewnego Slazaka-dyrektora z Bytomia to dostalem tylko same joby.. Prawda nie jest taka czarno-biala, jakbyscie bardzo tego nie chcieli.. > A co do autochtonów - > masz rację. Autochton z Zagłębiajest gorolem. Autochton z Krakowa też. MOżna > zaryzykować śmiałą tezę, że większość autochtonów jest gorolami. Ale autochton > ze Śląska jest Ślązakiem - chyba, że się tego wypiera. a co z waszym podzialem na goroli i Slazakow? Przeczysz polowie pseudoslazakom sie tutaj wypowiadajacym - ponoc ci co na Slask przyjechali po wojnie to gorole.. Malysz tez jest "przyjezdnym", ale gorolem nie jest?:))) Sa rowni i rowniejsi:)) > czego od niego oczekuje opinia publiczna. aha, a Ty jestes wszystkowiedzacy? Wedlug mnie to on mowi tak jak czuje, bo to skromny, szczery chlopak, i nigdy sie jakos opinia publiczna nie przejmowal. Ale Ty wiesz lepiej, no nie? Chcecie zrobic z niego Slazaka na sile, naciaganego Slazaka, widac czujecie sie jakos calosc mocno niedowartosciowani. Naprawde az zal na to patrzec:))) Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 23.02.03, 17:10 Gość portalu: Jaracz napisał(a): > przeciez to Wy mowicie, ze za wszystko co zle odpowiedzialni sa Polacy, a > Slazacy to swieci ludzie.. Zwracanie się do rozmówcy w drugiej osobie liczby pojedynczej oztsało Ci po partyjnych posiedzeniach? > A jak opowiedzialem niezbyt chlubna historie pewnego Slazaka-dyrektora z > Bytomia to dostalem tylko same joby.. Prawda nie jest taka czarno-biala, > jakbyscie bardzo tego nie chcieli.. Jak wyżej. A Twojej historyjki sobie nie przypominam podobnie jak mojej reakcji. > > a co z waszym podzialem na goroli i Slazakow? Przeczysz polowie pseudoslazakom > sie tutaj wypowiadajacym - ponoc ci co na Slask przyjechali po wojnie to > gorole.. Malysz tez jest "przyjezdnym", ale gorolem nie jest?:))) Sa rowni i > rowniejsi:)) > Małysz nie jest przyjezdnym. Pochodzi z Beskidu Śląskiego jak jego rodzina. > aha, a Ty jestes wszystkowiedzacy? Wedlug mnie to on mowi tak jak czuje, bo to > skromny, szczery chlopak, i nigdy sie jakos opinia publiczna nie przejmowal. No to kto jest wszechwiedzący? Bo Twoja teza nie jest w żadnym stopniu bardziej prawdopodobna od mojej. Moja opiera się na przeświadczeniu, ze jednostkom wybitnym naród z reguły wisi (a przynajmniej w hierarchi zajmuje niską pozycję) - to one są potrzebne narodowi a nie naród im. > Ale Ty wiesz lepiej, no nie? Być może. Możesz to wykluczyć? > > Chcecie zrobic z niego Slazaka na sile, naciaganego Slazaka, widac czujecie sie > > jakos calosc mocno niedowartosciowani. Naprawde az zal na to patrzec:))) > > Jarek He, he, he. Nie muszę się czuć "dowartościowany jako całość". I Małysz jako atrapa nie jest mi do niczego potrzebny. Miło pomyśleć, ze synek z Beskidu Śląskiego, do którego mam godzinę jazdy i gdzie spędziłem wiele czasu odnosi sukcesy. Ale własnych sukcesów mi to nie zastąpi. Z Tobą jest wyraźnie inaczej, o czym swiadczy Twoje zachowanie. No cóż, skoro musisz rekompensowc jakieś osobiste niepowodzenia to odstąpię Ci Małysza i na dokładkę dam jeszcze Miroslava Klose. W końcu jestem przede wszystkim człowiekiem,a dopiero później Ślązakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 23.02.03, 17:35 slezan napisał: > Gość portalu: Jaracz napisał(a): > > > > przeciez to Wy mowicie, ze za wszystko co zle odpowiedzialni sa Polacy, a > > Slazacy to swieci ludzie.. > > Zwracanie się do rozmówcy w drugiej osobie liczby pojedynczej oztsało Ci po > partyjnych posiedzeniach? hehe, juz nie masz argumentow to probujesz zdyskredytowac przeciwnika?:) nie boj sie, jestem za mlody na partyjne posiedzenia, i nie chce miec z tymi psami nic wspolnego, a mowie przez "Wy" bo mowa o kilku "Slazakach" z tego forum.. > Jak wyżej. A Twojej historyjki sobie nie przypominam podobnie jak mojej > reakcji coz.. to chyba nie moja wina? Czy moze jednak sprobujesz mi wmowic?:) > Małysz nie jest przyjezdnym. Pochodzi z Beskidu Śląskiego jak jego rodzina. O ile pamietam przeprowadzili sie na Slask z Niemiec. Ojciec jest tez skads z Polski, a matka - nie pamietam. Fakt, ze Adam nie identyfikuje sie ze Slaskiem a, z Polska, moze byc dla Was wystarczajacym policzkiem, wiec nie bede juz Wan glebil:) > No to kto jest wszechwiedzący? Bo Twoja teza nie jest w żadnym stopniu bardziej > prawdopodobna od mojej. Moja opiera się na przeświadczeniu, ze jednostkom > wybitnym naród z reguły wisi (a przynajmniej w hierarchi zajmuje niską pozycję) > - to one są potrzebne narodowi a nie naród im. hehehe, to teza prawdziwego Slazaka:))) Brawo, masz wybitnie wysokie wartosci:) > He, he, he. Nie muszę się czuć "dowartościowany jako całość". I Małysz jako > atrapa nie jest mi do niczego potrzebny. Miło pomyśleć, ze synek z Beskidu > Śląskiego, do którego mam godzinę jazdy i gdzie spędziłem wiele czasu odnosi > sukcesy. Ale własnych sukcesów mi to nie zastąpi. Z Tobą jest wyraźnie inaczej, > > o czym swiadczy Twoje zachowanie. Bo osmielilem sie wykpic wasz sposob postepowania? Oh przepraszam:) No cóż, skoro musisz rekompensowc jakieś > osobiste niepowodzenia to odstąpię Ci Małysza i na dokładkę dam jeszcze > Miroslava Klose. W końcu jestem przede wszystkim człowiekiem,a dopiero później > Ślązakiem. ja ich nie potrzebuje;) mowie, ze wstapilem na to forum jakby "przejazdem" i zauwazylem, ze nic tu sie nie zmienilo, a przy okazji wtracilem swoje 3 grosze:) ciesze sie, nawet nie wiesz jak, ze roznimy sie tak bardzo w kwestiach, o ktorych dyskutujemy, inaczej bylaby moja porazka, myslec w Twoj sposob.. pozdr Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 20:56 Noo, a pojakymu Polska niy hce zainwestowac' we skocznia we Wis'le, kej take sukcesy na coukym S'wjecie dloo Niyj osioongo Adam? Bo by musiaua zainwestowac' na S'loonsku? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 27.02.03, 11:42 Gość portalu: Jaracz napisał(a): > hehe, juz nie masz argumentow to probujesz zdyskredytowac przeciwnika?:) Przeciwnik sam robi to wystarczająco dobrze. > nie boj sie, jestem za mlody na partyjne posiedzenia, i nie chce miec z tymi > psami nic wspolnego, a mowie przez "Wy" bo mowa o kilku "Slazakach" z tego > forum.. Ja reprezentuję wyłącznie siebie, ale dla Ciebie to chyba niewygodne. Łatwiej polemizowac z jakąś bliżej nieokreśloną zbiorowością i przypisywać jej wydumane poglądy. > > > Jak wyżej. A Twojej historyjki sobie nie przypominam podobnie jak mojej > > reakcji > coz.. to chyba nie moja wina? Czy moze jednak sprobujesz mi wmowic?:) > Może nie była wystarczjąco interesująca, by zapaść w mą pamięć. Życzę więcej inwencji. > . > O ile pamietam przeprowadzili sie na Slask z Niemiec. Ojciec jest tez skads z > Polski, a matka - nie pamietam. A to ci rewelacje. Szkoda, ze wenętrznie sprzeczne. Rozrysuj nam drzewko genealogiczne. >Fakt, ze Adam nie identyfikuje sie ze Slaskiem > a, z Polska, moze byc dla Was wystarczajacym policzkiem, wiec nie bede juz Wan > glebil:) > Pochlebiasz Polsce, jeżeli sądzisz, że może "nam" spędzać sen z powiek. > > No to kto jest wszechwiedzący? Bo Twoja teza nie jest w żadnym stopniu > bardziej > > prawdopodobna od mojej. Moja opiera się na przeświadczeniu, ze jednostkom > > wybitnym naród z reguły wisi (a przynajmniej w hierarchi zajmuje niską > pozycję) > > - to one są potrzebne narodowi a nie naród im. > hehehe, to teza prawdziwego Slazaka:))) Brawo, masz wybitnie wysokie wartosci:) > To tzw. wartości uniwersalne, obce nacjonalistom. Jeżeli chcesz dowiedzieć się o czym mówię, zapytaj np. księdza (byle nie Rydzyka). > Bo osmielilem sie wykpic wasz sposob postepowania? Oh przepraszam:) > "Nasz sposób postępowania". A to ciekawe. Popatrzyłeś, że przy oddawaniu moczu podnosimy nogę? > ja ich nie potrzebuje;) mowie, ze wstapilem na to forum jakby "przejazdem" i > zauwazylem, ze nic tu sie nie zmienilo, a przy okazji wtracilem swoje 3 grosze: > ) I niepotrzebnie. Następnym razem zachowaj je na operę. > > ciesze sie, nawet nie wiesz jak, ze roznimy sie tak bardzo w kwestiach, o > ktorych dyskutujemy, inaczej bylaby moja porazka, myslec w Twoj sposob.. > O nie. Myślę, że jakiekolwiek samodzielne myślenie byoby Twoim sukcesem. Może nie potrzebowałbyś wtedy Małysza. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 27.02.03, 11:42 Gość portalu: Jaracz napisał(a): > hehe, juz nie masz argumentow to probujesz zdyskredytowac przeciwnika?:) Przeciwnik sam robi to wystarczająco dobrze. > nie boj sie, jestem za mlody na partyjne posiedzenia, i nie chce miec z tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanysek Bohaterowie narodu slaskiego - cdn. IP: *.hannover.is 25.02.03, 09:28 Miroslawa mozesz oddac - jego imie nie podkresla jego narodowej slaskosci... A swoja droga - jesli Malysz (ten wybitny Slazak) mowi o sobie jako o Polaku, gdyz oczekuje tego opinia publiczna - to niezbyt korzystnie to o slaskim "kregoslupie" swiadczy - jak wietrzyk w Beskidach zawieje... Wybitnych Slazakow moznaby wymieniac bez liku: Gustaw Morcinek, Jozef Lompa, Karol Miarka, Wilhelm Szewczyk, Jozef Musiol, Kazik Kutz etc. Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Bohaterowie narodu slaskiego - cdn. 25.02.03, 10:10 Gość portalu: Hanysek napisał(a): > Miroslawa mozesz oddac - jego imie nie podkresla jego narodowej slaskosci... > A swoja droga - jesli Malysz (ten wybitny Slazak) mowi o sobie jako o Polaku, > gdyz oczekuje tego opinia publiczna - to niezbyt korzystnie to o > slaskim "kregoslupie" swiadczy - jak wietrzyk w Beskidach zawieje... > Wybitnych Slazakow moznaby wymieniac bez liku: Gustaw Morcinek, Jozef Lompa, > Karol Miarka, Wilhelm Szewczyk, Jozef Musiol, Kazik Kutz etc.Sejm uczcił III Bohaterowie! W 80. rocznicę wybuchu III Powstania Śląskiego Sejm w czwartek wyraził najwyższy szacunek i oddał cześć wszystkim uczestnikom zrywu niepodległościowego, który przywrócił Śląsk Polsce. W województwie śląskim żyje jeszcze 5 uczestników Powstań Śląskich: Józef Dziuban, który w lipcu ukończy 100 lat, Józef Hetmaniok, który ma 101 lat, Antoni Mrozek - 101 lat, 97-letni Ignacy Pawletko oraz 101-letni Jan Wadas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanysek Re: Bohaterowie narodu slaskiego - cdn. IP: *.hannover.is 25.02.03, 11:28 Tym uczestnikom Powstan, ktorych bardzo dobrze znalem, i ktorzy podobno tez "bohaterami" byli Sejm najwyzszego szacunku raczej by nie oddawal... niklot_swarozyc napisał: > Gość portalu: Hanysek napisał(a): > > > Miroslawa mozesz oddac - jego imie nie podkresla jego narodowej slaskosci. > .. > > A swoja droga - jesli Malysz (ten wybitny Slazak) mowi o sobie jako o Pola > ku, > > gdyz oczekuje tego opinia publiczna - to niezbyt korzystnie to o > > slaskim "kregoslupie" swiadczy - jak wietrzyk w Beskidach zawieje... > > Wybitnych Slazakow moznaby wymieniac bez liku: Gustaw Morcinek, Jozef Lomp > a, > > Karol Miarka, Wilhelm Szewczyk, Jozef Musiol, Kazik Kutz etc.Sejm uczcił I > II > Bohaterowie! > > W 80. rocznicę wybuchu III Powstania Śląskiego Sejm w czwartek wyraził > najwyższy szacunek i oddał cześć wszystkim uczestnikom zrywu > niepodległościowego, który przywrócił Śląsk Polsce. > > W województwie śląskim żyje jeszcze 5 uczestników Powstań Śląskich: Józef > Dziuban, który w lipcu ukończy 100 lat, Józef Hetmaniok, który ma 101 lat, > Antoni Mrozek - 101 lat, 97-letni Ignacy Pawletko oraz 101-letni Jan Wadas. > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Bohaterowie narodu slaskiego - cdn. IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 25.02.03, 11:08 Gość portalu: Hanysek napisał(a): > Miroslawa mozesz oddac - jego imie nie podkresla jego narodowej slaskosci... buehhehehe, co chcesz, to imie bylo najpopularniejsze ostatnimi czasy w Reichu, nawet gazety pisaly zgryzliwie, ze prawdziwym Niemcom powinno sie od dzisiaj nadawac imie Miroslav:)))))) > A swoja droga - jesli Malysz (ten wybitny Slazak) mowi o sobie jako o Polaku, > gdyz oczekuje tego opinia publiczna - to niezbyt korzystnie to o > slaskim "kregoslupie" swiadczy - jak wietrzyk w Beskidach zawieje... Zrozum i przyjmij do wiadomosci, ze z niego zaden Slazak, gul wam smiga, ze nie podkresla tego, ze urodzil sie na Slasku (bo jego rodzina jest "naplywowa"), i wymyslacie jakies chore historyjki:) A Adam jest po prostu Polakiem, jak bardzo obrazliwie to nie mialoby w waszych uszach zabrzmiec.. > Wybitnych Slazakow moznaby wymieniac bez liku: Gustaw Morcinek, Jozef Lompa, > Karol Miarka, Wilhelm Szewczyk, Jozef Musiol, Kazik Kutz etc. no to wymieniaj dalej, nie mam nic przeciwko, choc te nazwiska mi nic nie mowia.. :) z wybitnych Slazakow znam kilku pilkarzy, Herr Krolla, no i Bercika;> pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanysek Re: Bohaterowie narodu slaskiego - cdn. IP: *.hannover.is 25.02.03, 11:24 Jest mi to szczerze mowiac zupelnie obojetne, czy Malysz Slazakiem jest czy tez nie - w moim ograniczonym rozumieniu nim nie jest. Jesli ktos potrzebuje Malysza, aby leczyc jakiekolwiek kompleksy czy tez do czego innego - jego sprawa - kazdy ma prawo do tego, aby sie uszczesliwiac na swoja modle... Mysle, ze niektorzy Slazacy jak Polacy tego potrzebuja - a Adas ma to gleboko.. Swoja droga - Adasia lubie niezaleznie od tego, jak definiuje swa narodowosc. Szkoda, ze wymienione przeze mnie nazwiska nic tobie nie mowia - ale to tylko jeszcze jeden z dowodow na to, ze jak powiedzial pewien za wybitnego przez Polakow uwazany maz stanu: "... Slask? Slask mam w d..." A co do wybitnych polskich pilkarzy - znam jednego - ma takie namietne czerwone usta i bardzo jest opalony... Gość portalu: Jaracz napisał(a): > Gość portalu: Hanysek napisał(a): > > > Miroslawa mozesz oddac - jego imie nie podkresla jego narodowej slaskosci. > .. > buehhehehe, co chcesz, to imie bylo najpopularniejsze ostatnimi czasy w Reichu, > > nawet gazety pisaly zgryzliwie, ze prawdziwym Niemcom powinno sie od dzisiaj > nadawac imie Miroslav:)))))) > > > A swoja droga - jesli Malysz (ten wybitny Slazak) mowi o sobie jako o Pola > ku, > > gdyz oczekuje tego opinia publiczna - to niezbyt korzystnie to o > > slaskim "kregoslupie" swiadczy - jak wietrzyk w Beskidach zawieje... > Zrozum i przyjmij do wiadomosci, ze z niego zaden Slazak, gul wam smiga, ze nie > > podkresla tego, ze urodzil sie na Slasku (bo jego rodzina jest "naplywowa"), i > wymyslacie jakies chore historyjki:) A Adam jest po prostu Polakiem, jak bardzo > > obrazliwie to nie mialoby w waszych uszach zabrzmiec.. > > > Wybitnych Slazakow moznaby wymieniac bez liku: Gustaw Morcinek, Jozef Lomp > a, > > Karol Miarka, Wilhelm Szewczyk, Jozef Musiol, Kazik Kutz etc. > no to wymieniaj dalej, nie mam nic przeciwko, choc te nazwiska mi nic nie > mowia.. :) > > z wybitnych Slazakow znam kilku pilkarzy, Herr Krolla, no i Bercika;> > > pozdr > > Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 23.02.03, 21:34 chyba cie zawiode... panMalysz nie jest Slazakiem, ale Goralem Bskidzkim... on chyba woli Malopolske (gdzie studiuje na AWF), niz Slask... Gość portalu: KURT napisał(a): > ADAM GÓRĄ-ŚLĄSK GÓRĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 24.02.03, 10:35 Gorale z Beskidu Slaskiego sa Slazakami, w przeciwienstwie do np. Gorali zywieckich, ktorzy nimi nie sa. Nie wiem czy malysz woli Malopolske czy Slask, zapytaj go o to. Gdyby miejsce gdzie pobira sie nauki albo mieszka czasowo mialo decydowac o tozsamosci (obiektywnej) to kilkunastu moich kolegow z ktorymi studiowalem w ktowicach, a ktorzy pochodzili z Zywca, Kielc, Przemysla musialoby nagle stac sie Slazakami; Polacy w USA przestaliby nimi byc, musialbys ich uznac za Amerykanow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: settembrini Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! IP: *.swic.dialup.inetia.pl 24.02.03, 18:25 wiec jesli lepiej sie poczujesz- Malysz jest Goralem Slaskim, co nie czyni go Slazakiem. Beskid Slaski nie jest tozsamy Slaskowi. Upieracie sie, ze Slasak to nie to samo co Polak (pomimo, ze lezy na terytorium Polski). Analogicznie- Goral Beskidzki nie jest Slazakiem (pomimo iz Wisla lezy w administracyjnym wojewodztwie slaskim). Gdyby Kwach zostal sekretarzem generalnym NATO tez byscie go ochrzcili Slazakiem, bo odniosl sukces na arenie miedzynarodowej? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 24.02.03, 20:31 Gość portalu: settembrini napisał(a): > wiec jesli lepiej sie poczujesz- Malysz jest Goralem Slaskim, co nie czyni go > Slazakiem. Beskid Slaski nie jest tozsamy Slaskowi. Jest, tak jak caly Slask cieszynski. Na studiach mialem znajomych z Ustronia, Cieszyna i Wisly, uwazali sie za Slazakow i mimo ze poslugiwali sie innym dialektem jezyka slaskiego niz ja, to byl to ten sam jezyk slaski. Moj wujek z Rudy wzenil sie w rodzine Slazakow spod Cieszyna, znam tych ludzi osobiscie i wiem o co chodzi. Upieracie sie, ze Slasak to > > nie to samo co Polak (pomimo, ze lezy na terytorium Polski) No trocha zes tu namiyszol, ale domyslom sie cos chciou pedziec. . Analogicznie- > Goral Beskidzki nie jest Slazakiem (pomimo iz Wisla lezy w administracyjnym > wojewodztwie slaskim). Wisla lezy na Slasku. Powaznie. Gdyby Kwach zostal sekretarzem generalnym NATO tez > byscie go ochrzcili Slazakiem, bo odniosl sukces na arenie miedzynarodowej? Nie, Kwach to Gorol Co do Malysza, jego sprawa za kogo sie uwaza. Ja Go podziwiam jako wybitnego sportowca. Pyrsk - Arnold Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 24.02.03, 20:34 Zapomnialem dodac - wybitnego sportowca pochodzacego ze Slaska. Pyrsk - Arnold Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Ślązak MISTRZEM ŚWIATA ! 24.02.03, 20:39 Gość portalu: settembrini napisał(a): > wiec jesli lepiej sie poczujesz- Malysz jest Goralem Slaskim, co nie czyni go > Slazakiem. Beskid Slaski nie jest tozsamy Slaskowi. Upieracie sie, ze Slasak to > > nie to samo co Polak (pomimo, ze lezy na terytorium Polski). Analogicznie- > Goral Beskidzki nie jest Slazakiem (pomimo iz Wisla lezy w administracyjnym > wojewodztwie slaskim). Pozwolę się wtrącić. Wisła, Ustroń, Cieszyn i Bielsko są położone na terenie Śląska Cieszyńskiego, a dokładniej jego wschodniej części przypadłej Polsce w 1920 r. Istnienie woj. ślaskiego powoduje takie kwiatki, iż niektórzy uważają Żywiec czy Częstochowę za Śląsk, a Wisłę za część Małopolski administrowanej przez Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Granice Śląska sie zmieniały IP: *.inetia.pl 25.02.03, 10:55 A są i historycy-językoznawcy, którzy nie zaliczają tzw. Górnego Ślaska do Śląska. Wg. toponomastyki, Górny Ślask (do tzw. przesieki śląskiej), należał do grupy Lędzian, która obok grupy Polan i Pomorzan tworzyła Słowaian Lechickich. Co się tyczy Księstwa Zatorskiego, do którego należał Żywiec, to było ono w granicach Śląska od Średniowiecza. Niektóre mapy w atlasach hisrorycznych pokazują zaś cały obszar "zagłebia" jako Górny Śląsk. Są zaś i takie, w których Bytom należy do Małopolski. Votre JB Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Granice Śląska sie zmieniały 25.02.03, 14:04 Gość portalu: JB napisał(a): > A są i historycy-językoznawcy, którzy nie zaliczają tzw. Górnego Ślaska do > Śląska. Tak granice się zmieniały. Wg dokumentu "Dagome iudex" w roku 990 granice biegły nastepująco :"...od tego Krakowa aż do rzeki Odry, prosto do miejsca, które nazywa się Ołomuniec albo Morawy, a od tego miejsca aż do ziemi Miliczan i od granicy Miliczan prosto od Odry i stąd idąc wzdłuż rzeki Odry aż do Schinesghe." Za Schinesghe przyjmuje się albo Szczecin lub Gniezno. W 1178 r. książę krakowski Kazimierz Sprawiedliwy odstapił ksieciu opolskiemu Mieszkowi I Plontonogiemu, małopolską wówczas kasztelanię bytomską, siewierską i oświęcimską. Później granicę wschodnia wyznaczały rzeki Biała, Wisła, Przemsza, Liswarta tj. od roku 1457 kiedy ksiestwo oświęcimskie raz z Żywcem weszły w skład Rzeczpospolitej. Od tego okresu ziemia Żywiecka nie należała do Ślaska. Trudno zatem mówić dziś o tym obszarze jako o Śląsku. Obecne różnice kulturowe pomiedzy mieszkańcami żywiecczyzny i Beskidu Ślaskiego tych pierwszych zaliczają do mieszkańców Małopolski, drugich zaś do Śląska. Natomiast Wisła od czasu swego powstania leżała na terenie Księstwa Cieszyńskiego, pomimo wspomnianych powyżej zmian terytorialnych. Im bliżej naszych czasów, kształ terytorium Śląska stabilizował się. Głównie za sprawą organizacji kościelnej i przynależności ziem ślaskich do tej samej diecezji rocławskiej. Zróżnicowanie na Śląsk i Księstwo Opolskie, czyli dzisiejszy Górny Śląsk, zanikło w połowie XV wieku. Owo rozróżnienie miało swój początek w roku 1201, kiedy to nastapił podział dziedzictwa księcia Bolesława Wysokiego, jednak jescze przez kolejne 50 lat wspomnienie dawnej jedności ziem ślaskich było silne. W traktacie trenczyńskim z 1335 r. czytamy o sląskich książętach: Bolesławie (legnicko-brzeskim), Henryku (żagańsko-krośnieńskim), Konradzie (oleśnickim), Bolku (opolskim), Albercie (strzeleckim), Władysławie (kozielsko-bytomskim), Leszku (raciborskim), Janie (oświęcimskim), Władysławie (cieszyńskim). Po przejęciu Śląska przez Czechy w XIV w. wszyscy książęta ślascy, w tym górnośląscy przyjęli tytuł duces Silesiae. Odpowiedz Link Zgłoś