Dodaj do ulubionych

Precz z hanysami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:13
Precz z Katowicami. Niech żyje Czestochowa!
Obserwuj wątek
    • gryfny Re: Precz z hanysami 08.02.07, 18:24
      moderator Nie kasuj ciekawo sprawa.
      • Gość: Harnaś Re: Precz z hanysami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:40
        Wiwat Koniecpol! :D
    • fyrlok Re: Precz z hanysami 08.02.07, 19:37
      A co to je - te "czynstocojs" ?

Cojsik do futrowanio abo do picio ?
      • chrisraf Do Fyrlok 09.02.07, 15:38
        ...jak mosz durchfal, to musisz czynsto cos...

Glück auf! ;D
    • chrisraf Marsz do srodka centrum!!! 08.02.07, 21:33
      "Nie damy ziemi skad nasz wrog...!"

Glück auf! ;D
    • Gość: Serafin Re: Precz z medalikarzami ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 21:40
      Hierarchia: Serafiny
      Kolor: biały+ 6 skrzydeł, po trzy na lewicy i prawicy,dziób na środku.
      Planeta: Altreich, miejsce: CZĘSTOCHOWA
      Dzień :codziennie fruwa, wskazuje pogodę,
      Regent Metatron – jest kluczem do przebudzenia wewnętrznego.
      Hierarchia siły woli, źródło życia i intelektu. Przekazują promieniowanie
      Boskości. Przynoszą ogień parzący, spalający lub oświeceniowy. Są pierwszym
      kręgiem żaru ognia źródłowego tak, jak Jahwe ukazał się Mojżeszowi „płonący
      krzew”. Znają pochodzenie każdej inkarnowanej duszy. Jej misję i losy.
      Uświadamiają najwłaściwszą drogę ku realizacji celu życia.
    • iberia.pl Re: Precz z medalikarzami!, n/t 08.02.07, 21:42

• Gość: Kohl Re: Precz z ...gorolami IP: 195.187.134.* 09.02.07, 12:00
      Kapusta z pola i łeb od gorola = bigos śląski!
    • rico-chorzow Re: Precz z hanysami 09.02.07, 14:45
      Pozazdrościć intelektualnego polotu myśli twórczej i ducha,jak wpadł Pan na tak
      wspaniałą ideę?,musimy porozmawiać o szczegółach tej akcji - Precz z Hanysami
      -,co będzie pierwszym krokiem w unicestwieniu tych obrzydłych Hanysów?
      • chrisraf Re: Precz z hanysami 09.02.07, 15:12
        ...wydaleniem wlasnych sprzeciwiajacych sie komorek mozgowych i internowaniem
        rozsadku w miejscach odosobnionych.

Schluck auf!
        • rico-chorzow Re: Precz z hanysami 09.02.07, 16:52
          chrisraf napisał:

> ...wydaleniem wlasnych sprzeciwiajacych sie komorek mozgowych i internowaniem
          > rozsadku w miejscach odosobnionych.
          >
          > Schluck auf!

Rozumiem,tam będą przeprowadzane specjalne kursy pod kierownictwem
          Secesjonisty,jako komórki-jedynej przewodniej,

gryfny posdor!
    • Gość: Pimpus Sadelko Re: Precz z hanysami IP: *.chello.pl 09.02.07, 17:29
      rapidshare.com/users/3VDE7W z dedykacja dla wszystkich
    • grba Re: Precz z hanysami 09.02.07, 17:40
      Gość portalu: Secesjonista napisał(a):

> Precz z Katowicami. Niech żyje Czestochowa!

Precz z nogami, niech żyją ręce...
      • Gość: Filip1113 Re: Precz z hanysami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 21:12
        Narobił se ponbócek biydy,bonarobił ci.li.Ale kto by nosił te miechy.
        • Gość: Johannes Re: Precz z hanysami IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.02.07, 10:25
          Gorole do szole a szola upolic! Glück auf!
    • Gość: władca Re: Precz z hanysami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 15:57
      milcz burek:)....
      a tak powaznie....po co nam medaliki w wojewodztwie....oni faktycznie powinni
      byc wlaczeni do innego wojewodztwa...obecny stan podwaza wiarygodnosc gornego
      slaska jako silnego i zwartego tworu...;)
    • Gość: Praskwpysk Re: Precz z hanysami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 20:10
      Tak niech żyje i wywalczcie dostep do morza. Będziemy mieli bliżej(Hanysy,Indianie.....)
      • Gość: ~?~* Re: Precz z hanysami IP: *.proxy.aol.com 10.02.07, 23:27
        A dlaczego wy "gorole" chcecie dominowac nad slazakamo w ich domach? przeciez
        oni sa u siebie a nie u was. To wy jestescie u" hanysow".Cos tu niepasuje?
        • Gość: gorolbezmozgu Re: Precz z hanysami IP: *.sti.net.pl 10.02.07, 23:29
          gorolom sie po.. w palach
          • fizda [...] 11.02.07, 21:25
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: fiszek jeste dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 09:00
      jestem rodowitym ślązakiem (28lat) z mikołowa, ale dopiero teraz uświadomiłem
      sobie czym jest śląskość, czym jest gwara, kultura i zwyczaje, architektura i
      otoczenie... w domu mówiło sie tylko po ślasku, oczywiście rodzina była
      związana z przemysłem górniczym, babcia od zawsze mówiła mi o gorolach, jako
      sprytnych, idących po trupach intruzów, którzy przyjachali na Śląsk. Czas
      zweryfikował te poglądy, okazało sie że wredni sa i hanysy i gorole. A ja
      jestem w związku z gorolką:) poznałem jej rodzinę, "uśląskowioną" która 25
      przyjechała do Regionu. I jest OK a eskalacja konfliktu który przeciez był
      bardzo poważny, dzisiaj nie ma sensu. Kłótliwość i upór to domena Polski, która
      przekłada sie również na Śląsk - i nigdy nam na dobrze nie wyszła. Zamiast
      walczyć można wypromować tą Śląsko- Zagłebiowską animozję bo Śląsk to potęga i
      każdy to wie:) A Tych Ślązaków, którym nie za dobrze sie wiedzie i tak
      narzekają proponuję popracowac nad sobą. Na UŚl. w grupie było nas 30tu w tym 3
      rodowitych Ślązaków, ja byłem tym który sie tego nie wstydził... pozdrawiam G
      Śląsk:)
    • Gość: ciekawy Prośba o pomoc IP: 80.48.225.* 12.02.07, 10:31
      Czy Częstochowa to przypadkiem nie te miasteczko pomiędzy Jasną Górą a
      Lelowem???
      • Gość: obcykany Re: Prośba o pomoc IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.07, 10:46
        Nie,to ta gorzola,czesto chowa no pod stol w knajpie
        • Gość: de bill Re: Prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 11:56
          palanty, jedne i drugie
          • Gość: Antyhanys......... Re: Częstochowa to nie żaden "śląsk" !!! IP: *.prenet.pl 12.02.07, 12:31
            To co Częstochowianie myslą o "krzokach" i "ptokach" hanysach (nie Ślązakach z
            dziada pradziada) mozna przeczytac w linku poniżej.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=34681186&s=0
            • Gość: medalik Re: Częstochowa to nie żaden "śląsk" !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 12:54
              Z Częstochowy taki śląsk jak ze śląska pomorze
      • czefan Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Polsce,20 12.02.07, 17:56
        w Europie Środkowej.

Gość portalu: ciekawy napisał(a):
        > Czy Częstochowa to przypadkiem nie te miasteczko pomiędzy Jasną Górą a
        > Lelowem???
        Odpowiadam:
        Częstochowa historycznie należy do Małopolski (większy jest Kraków i Lublin),
        po ostatniej reformie administracyjnej włączona została niefortunnie do
        województwa śląskiego. Część polityków wspiera utworzenie - wraz z Kielcami, a
        być może i Radomiem - województwa staropolskiego.
        Częstochowa: Założono XI wiek
        Prawa miejskie 1356
        Prezydent miasta Tadeusz Wrona
        Powierzchnia 160 km²
        Położenie 50° 48' N 19° 07' E
        Liczba mieszkańców (2006):
        - liczba ludności: 246 832
        - gęstość: 1504 os./km kw.
        - aglomeracja: ok.400 000
        Powyższa informacja dla niedoinformowanych, uważających, że wcześniej była
        Jasna Góra niż Częstochowa. Było odwrotnie. A Częstochowa zawdzięcza swój
        wielki rozwój przede wszystkim rewolucji przemysłowej końca XIX wieku a nie
        pielgrzymkom.

• Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 18:16
          Od kiedy Lublin to Małopolska? Mieszkańcy Lublina o tym wiedzą?
          • czefan Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 19:21
            Mieszkańcy Lublina, Rzeszowa, Radomia, Sosnowca wiedzą bo mieszkają w
            Małopolsce tak samo jak ja w Częstochowie mieszkam w tejże.
        • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 18:32
          A stolica ewentualnego województwa Staropolskiego to Włoszczowa?:)
          • czefan Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 19:39
            Gość portalu: gre napisał(a):

> A stolica ewentualnego województwa Staropolskiego to Włoszczowa?:)

A gdzie byłeś w 1998 roku, kiedy to lipcową nocą, AWS, UW i SLD dogadały się co
            do 16-tego województwa. Miało powstać właśnie Staropolskie ze stolicami w
            Częstochowie i Kielcach.
            Tak uzgodniły między sobą przedstawiciele tych terenów podpisując tak
            zwane "porozumienie... włoszczowskie" !
            Niestety ogłoszono w miejsce tego powstanie woj. świętokrzyskiego bez
            Częstochowy, zamiast uzgodnionego wcześniej woj.staropolskiego.
            Oświadczył o tym z dumą na porannej konferencji prasowej Leszek
            Miller: "Wygraliśmy mamy 16-te województwo! Świętokrzyskie bez Częstochowy,
            która będzie w Śląskim".
            Tak naprawdę wygrało "śląskie" polityczne lobby, które stało przed groźbą
            karłowatego województwa bez Bielska-Białej, które, co też już wcześniej
            planowano, miało być w woj.Małopolskim. Utrata Częstochowy przy wcześniej
            utracie Opola miała być dla Katowic tragiczna.
            Katowickie lobby wygrało i rozpoczęła się ciemna noc okupacji Zachodniej
            Małopolski przez Śląsk.
            Gdyby ktoś miał wątpliwości to obecnie istniejące województwo ze stolicą
            w Katowicach, tzw. województwo "śląskie" ma tylko 48% śląskich ziem, dlaczego
            więc nie nazywa się Zachodniomałopolskie !!! ???
            Jeśli ktoś chce nazwać użycie słowa "śląska okupacja" nadużyciem to zadaje Wam
            Katowicznom pytanie:
            Jak byście czuli się w województwie w tych samych granicach co obecnie, które
            nazywałoby się "zachodniomałopolskie", stolicą jego byłby Sosnowiec, plAnowane
            byłoby stworzenie megamiasta pod nazwą ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE MIASTO ?
            • arnold7 Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 20:08
              Po prostu systematycznie lalibysmy goroli z Sosnowca po ryju, dlatego woj.
              nazywa sie slaskie i stolica sa Katowice:)
              • czefan Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 20:50
                arnold7 napisał:

> Po prostu systematycznie lalibysmy goroli z Sosnowca po ryju, dlatego woj.
                > nazywa sie slaskie i stolica sa Katowice:)
                Cześć Arnold. Nie za bardzo mi się ten żart podoba. Myślałem, że jesteśmy
                sojusznikami liwidacji tego województwa w obecnym kształcie.

• arnold7 Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 21:00
                  Ale pozartowac chyba tez mozna?
              • Gość: Working Class Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 14.02.07, 00:02
                :-)))))))) nie wątpie
            • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 20:09
              he, he - Powiedz mi,gdzie byłaby stolica tego duzego województwa Małopolksiego-
              Częstochowa, Lublin, Kraków, Tarnów, Rzeszów, Radom, Kielce, Przemyśl- myślę
              że Włoszczowa rzeczywiscie by wszystkich pogodziła. Nawet przy Staropolskim
              byłby problem w tym zakresie (zakładając że objęło by również Radom). Co do
              Lublina- mam wątpliwości że mówią tam o sobie Małopolanin. W Zagłębiu mówią o
              sobie Zagłębiak (choć są tacy, którzy wskazują na powiązania z Małopolską - ale
              są też tacy, którzy z Małopolską mieć niczego do czynienia nie chcieli choć tam
              tak naprawdę tam leżą -patrz zmiany granic województwa). Nie zrozum mnie źle,
              ja nie mam nic przeciwko temu, zebyście mieli to swoje województwo, ale nie
              dorabiaj do tego propagandy bazujacej na podziałach terytorialnych z wczesnego
              średniowiecza - wszak wiadomo, ze chodzi tylko o stołki (województwo więc nowe
              urzedy do obsadzenia).
              • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 20:14
                A dlaczego Podkarpackie nie nazywa się Wschodniomałopolskie, a dlaczego
                Lubelskie (skoro Małopolska) nie nazywa się północno-wschiodnie Małopolskie,
                dlaczego Świętokrzyskie to nie północno-zachodnie Małopolskie? Zresztą Lwów to
                pewnie też Małopolska:)
              • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 20:18
                i jeszcze jedno- zostawcie w spokoju te powiaty, które chcą być w Śląskim.
                chyba że lepiej wiecie od nich w jakim regionie leżą...
                • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 20:23
                  A tak w ogóle to zarówno Częstochowie jak i Bielsku, co zresztą juz napisałem,
                  nie chodzi o przynależnosć do Małopolskiego, tylko o własne karłowate
                  województwa.
                  • czefan Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 20:47
                    Gość portalu: gre napisał(a):

> A tak w ogóle to zarówno Częstochowie jak i Bielsku, co zresztą juz
                    napisałem,
                    > nie chodzi o przynależnosć do Małopolskiego, tylko o własne karłowate
                    > województwa
                    I tu jesteś w błędzie. Jesteśmy na tyle świadomi, swojej małopolskości, tego że
                    nie jesteśmy Ślązakami, więc priorytetem nie jest własne województwo.
                    Priorytetem jest aby nie było to "karłowate" woj."śląskie". Naszą stolicą jest
                    Kraków, tak jak reszty Małopolski. Naszym herbem jest małopolski biały orzeł na
                    czerwonym tle. Jeśli województwa miały by byc mniejsze najlepsze byłoby dla nas
                    utworzenia woj.zachodniomałopolskiego czy jurajskiego ze stolicą chociażby w
                    Będzinie.
                    Przyłączenie, a więc likwidacja opolskiego do śląskiego nie zmienia ilości
                    województw, czyli stołków wojewódzkich również, a normalizuje tą chorą sytuację.
                    • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 21:11
                      Z tego powyższego postu wynika, ze wspieracie Ślaskie w obecnych granicach,
                      albo ja nie potrafię zrozumieć tekstu...
              • czefan Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 20:37
                Ależ stolica Małopolski jest oczywista. Jest nią i zawsze będzie Kraków.
                Gdyby istniało jedne wielkie województwo Małopolskie to jest to oczywistością.
                (Tak samo jak stolicą całego Śląska jest Wrocław.)
                Obecny podział administracyjny jest skandaliczny, tak samo jak nazewnictwo
                województw.
                Nie wszyscy są zwolennikami wielkich np.5 województw (Małopolska, Wielkopolska,
                Śląsk, Pomorze, Mazowsze). Wtedy mniejsze województwa mogą być np. takie jak:
                najprostszy podział dla mnie to: wschodniomałopolskie: Kraków z Rzeszowem.
                północnomałopolskie Lublin z Radomiem (i ew. Kielcami), zachodniomałopolskie z
                Częstochową i Sosnowcem (ew.też Kielce, Biała Krakowska i Żywiec).
                Małopolska Północno-Zachodnia jest pojęciem jak najbardziej współczesnym:
                przykład:
                www.mareno.pl/prod/MIDN/83-7319-090-2
                Zresztą wiem gdzie mieszkam !!!
                • mickowsky Pewnie w Dublinie 12.02.07, 20:48
                  bo tak jesteś zorientowany w Śląsku jak ja w Pomorzu.

SILESIA i GOP je u nos, a Breslau je kaj indziyj
                  • czefan Re: Pewnie w Dublinie 12.02.07, 20:55
                    mickowsky napisał:

> bo tak jesteś zorientowany w Śląsku jak ja w Pomorzu.
                    >
                    > SILESIA i GOP je u nos, a Breslau je kaj indziyj
                    Myślałem, iż jest to jasne, w Częstochowie.
                    Natomiast, ty nie wiesz co oznacza pojęcie Silesia.
                    Poducz się. Zapewniam Cię, że stolicą całej Silesii, czyli inaczej Śląska,
                    Schlesien, czy też Slezka jest Wrocław, Breslau, Vratislav.
                    • Gość: gre Re: Pewnie w Dublinie IP: *.chello.pl 12.02.07, 20:58
                      W Ostrawie pewnie by powiedzieli coś innego, he, he
                    • mickowsky Przykro mi ,ale to Ciebie skrzywdziła szkoła 13.02.07, 20:04
                      Nowoczesna historia nadal tylko delikatnie piszczy na temat tzw. ziem odzyskanych. Mamy prawo mówić że Śląsk jest u nas, bo to co się stało po przejściu armii krwawo-czerwonej do dzisiaj jest dla niektórych tajemnicą.
                      Ruscy po dobrnięciu do przygranicza Polski z Niemcami sprzed 39 roku byli w miarę grzeczni, ale po przekroczeniu jej mieli prawo a nawet obowiązek podejrzewać że wszystko w stronę zachodu jest niemieckie więc należy kraść bić mordować i gwałcić. Jak myślisz, ile rodowitych Ślązaków mieszka od Gliwic do zachodniej granicy? Nie będę odbierał przywileju zaszło-historycznego Ślężanom, ale napewno ich tam jest niewielu, bo pociągi z Kargulami i Pawlakami robiły swoje. Sam się więc poducz.

Pyrsk
                • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 20:51
                  Witaj znowu. Świetnie się z tobą rozmawia. Z twojej nowej wypowiedzi by
                  wynikało, że Suwałki to Pomorze albo Mazowsze? - trochę dziwne. Nie wątpię, ze
                  wiesz gdzie mieszkasz, ale nie o to tu chodzi. Chodzi tu o intencje zmiany
                  podziału administracyjnego. Gdyby twoje intencje były czyste, to postulowałbyś
                  właśnie o utworzenie jednego duzego województwa Małopolskiego. Ale tak nie
                  jest. Powód- mówienie o Małopolsce jest dla Częstochowian tylko i wyłącznie
                  wymówką do tego by mieć u siebie województwo, które z różnych powodów jest
                  tworem kontrowersyjnym (ta sama wymówka jest używana przez mieszkańców Bielska
                  do zwracania na siebie uwagi). Jeśli chodzi o te duze województwa, to muszę
                  powiedzieć, że ja chetnie bym przyjał taką inicjatywę, pod warunkiem jednak
                  takim, ze uzyskały by one taki status jak landy w Niemczech - wtedy Ślask byłby
                  rzeczywstą europejską potęgą.
                  • czefan Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 21:14
                    To nie jest wymówka. Dowód ja też jestem za dużymi województwami czy landami.
                    Ze Suwałkami, Warmią i Mazurami jest problem, bo w sensie demograficznym to
                    pustkowia jak Podlasie. Oczywiście mogłoby być szóste województwo, warmińsko-
                    mazurskie (Olsztyn plus Białystok). Reasumując:
                    1. woj. Wielkopolskie: Poznań (+ Łódź, Bydgoszcz, Gorzów Wlkpol.),
                    2. woj. Małopolskie: Kraków (+ Lublin, Cz-wa, Radom, Kielce, Rzeszów, Zagł.D.
                    Zywiec, Biała Krakowska),
                    3. woj. Śląskie: Wrocław (+ Zielona G., Opole, Katowice, Cieszyn, Bielsko),
                    (Tutaj uwaga: w Bielsku-Białej sugerowabym referendum, uwzględniające trzy
                    możliwości, również ponowny podział miasta. Mieszkańcy swoich powiatów powinni
                    akceptować reformę, a nie dawać ją sobie odgórnie narzucić)
                    4. woj. Mazowieckie: Warszawa (+ Płock, Tomaszów Maz., Ostr.Maz.),
                    5. woj. Pomorskie: Gdańsk (+ Szczecin, Toruń, Elbląg),
                    6. woj. Podlasko-Warmińskie: Białystok (+ Olsztyn, Suwałki :) ).
                    Natomiast przy większej ilości województw jestem za tym aby przestrzegać
                    uwarunkowań historycznych i kulturowych. Dlatego jestem za województwem
                    nazwijmy to jurajskim, a nie mogę być za śląskim w jego obecnym kształcie, czy
                    też za opolskim i zresztą całym obecnym chorym podziałem administracyjnym.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 21:22
                      o.k. ale dzieląc trzeba wziaśc pod uwagę opinie mieszkańców (czego nie zrobiono
                      w waszym przypadku). Np. jeśli sie nie mylę, to np. powiat kłobucki chce być w
                      Śląskim, a wy w mawiacie mu, ze ma być w tym waszym tworze terytorialnym,
                      problem kolejny - co jeśli Zagłębie stwierdzi, ze jednak blizej mu (choćby z
                      powodów czysto "organizacyjnych") do Ślaska niz Małopolski? na siłę do
                      Krakowa? a z Bieleskiem jest tak, ze oni zawsze będą niezadowoleni (chyba że
                      będą mieć swoje województwo). Gdyby byli teraz w Małopolskim, to by mówili, ze
                      czują sie Ślązakami i chcą seperacji.
                      • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 21:26
                        Południe Polski jest tak gęsto zaludnione i tak zróżnicowane, i z tak różną
                        historią, ze nie da sie łatwo poprowadzić granic. Albo będziemy tworzyc
                        sztuczne twory, albo duże regiony, albo małe województwa - niestety ostatnia
                        reforma terytorialna połaczyła wszystkie trzy podejscia i teraz mamy pasztet.
                      • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 21:34
                        A poza tym samo popjęcie regionu jest niejednoznaczne- moze być w ujeciu
                        historycznym, geograficznym, kulturowym, ekonomicznym i z reguły jest tak, że
                        nie wszystkie się pokrywają (ostatnia reforma administarcyjna udowodniła że
                        może byc również region w ujeciu administracyjnym).
                      • czefan Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 21:35
                        Nic na siłę. Ale referenda akceptujące proponowany podział.
                        Jeśli społeczność Zagłębia uzna, że chce "być" poza granicą swojej
                        Zach.Małopolski czy Jury, uważa się za Ślązaków, to ja to uszanuję.
                        Powiat kłobucki był kiedyś częścią powiatu częstochowskiego i jest ściśle
                        związany z Częstochową, podobnie np.Radomsko.
                        Natomiast niektórzy uważają, że powiat Lubliniecki powinien być w przyszłym
                        województwie np. jurajskim. Przypominam, że podział z 1975 też był narzucony
                        odgórnie. Ale to jest wielka pomyłka, bo większość Częstochowian zdaje sobie
                        sprawę, że miejsce Lublińca jako Śląskiego miasta jest na Śląsku. Ja też tak
                        uważam.
                        Co do Bielska-Białej też uszanowałbym zdanie mieszkańców wyrażone w referendum.
                        Potem już by się nie mogli rozmyślić. Bez przesady.
                        Pozdrawiam. Pora kończyć na dziś.
                        • Gość: gre Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.chello.pl 12.02.07, 21:41
                          ale w Bielsku w referendum sami by dopisali tzrecią mozliwość- własne
                          województwo:) i spór nie zostałby rozwiązany:) pPzdrawiam
                        • Gość: mach_2 Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.c29.msk.pl 18.02.07, 17:26
                          Co do Bielska-Białej też uszanowałbym zdanie mieszkańców wyrażone w referendum.
                          > Potem już by się nie mogli rozmyślić. Bez przesady.

Referendum - tak, podział Bielska-Białej - bezsensowny pomysł, bo antagonizm
                          bielsko-bialski nie istnieje. Identyfikujemy się z Beskidami (jak komuś
                          przeszkadza Podbeskidzie) i pozostaje tylko pytanie, czy większość woli
                          beskidzkie Bielsko-Białą w woj. małopolskim, czy beskidzkie Bielsko-Białą w
                          woj. śląskim. Ja bym wolał pierwszą opcję - Bielsko-Biała (podkreślam, Bielsko-
                          Biała, Bielska i Białej już nie ma!) nie pasuje do Śląska.
            • Gość: dip Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:34
              podałeś procentowy udział powierzchni - jeszcze wchodzą ziemie niemałopolskie i
              nieśląskie- więc nie wiem czy małopolska dobije 50% - wątpię.
              Ale gdybyś podał procentowy udział liczby mieszkańców (co jest bardziej
              miarodajne i lepiej świadczy o rozkładzie sił) to Śląsk bije całą reszte na łeb.
              • Gość: dip Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:45
                zresztą wątpliwa jest jedność Małopolan - mi ta kraina kojarzy się z Galicją,
                dawnymi austro-węgrami. Ci ludzie mają swoje wyróżniki, podobnie jak Ślązacy.
                Natomiast w Kongresówce car skutecznie zadbał o wytępienie regionalizmów i dziś
                prożno rozróżnić łodzianina, częstochowianina czy warszawiaka - nie mówiąć o
                specyfikacji ich kultury.
                • czefan Re: Częstochowa = 3msc.w Małopolsce,13 msc.w Pols 12.02.07, 21:20
                  Rozbiory zrobiły swoje. Jednak nie wolno ograniczać pojęcia Małopolska tylko do
                  Galicji.
                  Północna Małopolska, która była w zaborze rosyjskim to jednak też przecież nie
                  Mazowsze.
                  Pozdrawiam serdecznie wielkopolskich, mazowieckiech i śląskich sąsiadów
                  Małopolski.
    • Gość: REpIERDOłA Re: Precz z hanysami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:02
      Częstochwa = carska obłasti, w sosnowieckiej guberni.
      • Gość: medalik Re: Precz z hanysami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:51
        Jedno jest pewne istniejący układ administracyjny powinien jak najszybciej
        zostać zmieniony,a zmiany te powinny być konsultowane z mieszkańcami
        poszczególnych miast, gmin i powiatów.
        • Gość: Pytaczyński Re: Precz z NIEnormalnymi ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 16:18
          Mam pytanie do wybitnych ekspertów osądzajacych głośno i ostatecznie kto lepszy
          mądrzejszy i najwiekszy z nacji tu zamieszkujacych :
          A na przykład - Jan Paweł II albo inny wybitny i szanowany w Świecie POLAK - to
          głupi Gorol, madry Ślazak czy jeszcze ktoś inny ???
          • mickowsky Re: Precz z NIEnormalnymi ! 13.02.07, 20:08
            Nie wycieraj sobie pyska autorytetem. Forum jest od tego żeby sobie pogadać, ale ty oczekujesz czegoś więcej. Kto tu jest nieNormalny.
          • rico-chorzow Re: Precz z NIEnormalnymi ! 13.02.07, 21:57
            Gość portalu: Pytaczyński napisał(a):

> Mam pytanie do wybitnych ekspertów osądzajacych głośno i ostatecznie kto lepszy
            >
            > mądrzejszy i najwiekszy z nacji tu zamieszkujacych :
            > A na przykład - Jan Paweł II albo inny wybitny i szanowany w Świecie POLAK - to
            >
            > głupi Gorol, madry Ślazak czy jeszcze ktoś inny ???

Chryzmatyczna postać,Polak,ksiądź.
    • bartoszcze zachodniej Kielecczyźnie 14.02.07, 00:08
      mówimy adieu:)
    • Gość: _TOST_OS Re: Precz z hanysami IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.02.07, 08:26
      jak by bolo ci kaj spolic zaro bys wygorol medaliku ty gupi szkoa ze nie je jo
      blisko ciebie bych sie kopnol mozno juz bys nie stanol
    • Gość: gorol Hanysy do ghetta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 10:40
      Trzeba zamknac tych gupoli w rezerwatach!!!!
      • Gość: piwożłop Re: Hanysy do ghetta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.poczta.lublin.pl 18.02.07, 17:25
        A żem jest gorol z Mazowsza południowego i lubię przyjeźdżać na Śląsk do
        Katowic,Mysłowic wiem gdzie tam jest trójkąt trzech cesarzy,do Rudy Śląskiej i
        do Gliwic,lubię posłuchać gwary,podoba mi się architektura Nikiszowca,domki na
        Giszowcu a propos Giszowca czy czynna jest jeszcze Karczma Śląska? Pozdro.
    • jaborygyn Re: Precz z hanysami 17.02.07, 11:36

Ze takoom godkoom, soom`es'c'y po Prowdz'y eht ... Poloukym! :-)

Bogu dz'ynka, Poonbooczek Nous przede takymi do terouzka chroon'oom.
      • Gość: ?? Re: Precz z hanysami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 12:35
        Tsoo too za beukott?Too tyn woosch S'lónsky jynyck????Tak goodajooom richtik
        Skónooki yak uyknoom se brynna pod familookiym??????????????????
        • Gość: felczer Re: Precz z hanysami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.07, 13:37

Czorno moc'e w pysku?

Z n'ynawis'c'e?

To je doprowdy wredne, n'y jyny polsky ... choroobsko!

Ale Wos z tego wyc'ioongnymy. :-)
    • Gość: grzes Re: Precz z hanysami IP: *.gni.pl 17.02.07, 18:02
      hanysy sa nojlepsi pieronskie medalikorze
      • Gość: Anetka Re: Niech żyją hanysy i gorole ale tylko normalni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.07, 18:03
        A ja kocham wszystkich hanysów i goroli. Trochę się wadzą i se przygadują ale w
        gruncie rzeczy jedni i drudzy to fajniste towarzystwo - kto się lubi ten się
        czubi !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka