Gość: Marko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 20:29 Jakieś zdjęcia,wizualki....? to będą? np. pierwszej piątki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ubu1 Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 15.06.07, 20:32 jakieś zdjęcia? wizualki? pierwszej piątki np? ... Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 20:59 Interesujący projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 15.06.07, 20:33 Co to ma być? To ma być najlepszy projekt? OMG. Czy szanowne jury ma oczy i krztę fantazji? Muzeum pod ziemią, ok., czyli wracamy do kopalni. Taki cenny teren, a zyskaliśmy kolejną martwą przestrzeń. Kilka klocków (przypominające małe budki) i nic więcej. Nie pozostawiam na zwycięskim projekcie suchej nitki. Jest po prostu słaby, nudny, nieciekawy i w ogóle jak zwykle wyszło g... A tak piękny (wystrzałowy) był projekt Odile Decq. Po prostu siąść i płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Zdjęcia są tu. 15.06.07, 20:35 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=152190&page=6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriss Re: Zdjęcia są tu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 20:52 Projekt nr 2 zdecydowanie lepszy, ale jest nadzieja - projekt Katedry w Katowicach Zygmunta Gawlika i Franciszka Mączyńskiego też nie wygrał konkursu, a został ostatecznie wybrany do realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 09:47 a pamiętasz reksio co było po Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie? to samo ale u nas jeszcze gorzej. u nas wogóle mamy Muzeumwszystkiego, którego nie ma. dobrze, że zaprosiliśmy takie Jury bo jakby było inne - mniejsze i mniej fachowe to by nam wybrali jakiś budynek i my chołota nie uszanowalibyśmy jednego z tysiąca upadłych zakładów pracy i byśmy ten budyn wybudowali. fajnie było w TVP3 kiedy pokazywali w piątek rozstzrygnięcie - myślę cholera gdzie to muzeum? a potem już tylko oł szit! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerfetka Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.chello.pl 15.06.07, 20:35 chopie! kajś ty sie ulagł?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifoń Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.171.149.212.crowley.pl 15.06.07, 23:35 A moim zdaniem Odile troche przesadziła z tym projektem. Byłby dobry, gdyby tam nie było nic, ale jest kopalnia (wiem, że nie wszystkim sie architektura przemysłowa podoba). A jej projekt wygląda tak jakby niszczyciel Imperium wylądował na holcplacu. Z innej bajki. Nie twierdzę, że zwycięzki projekt powala na kolana, ale przynajmniej nie zasłania historycznych dla miasta budynków (tak, bo gdyby tu nie było węgla, to nie byłoby Katowic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.chello.pl 15.06.07, 20:33 Zwycięski projekt jest dobry, ale... Pozostaje duży niedosyt związany z tak małą (widoczną) skalą przedzięwzięcia, tym bardziej, że przecież mówimy o terenie tuż przy ulicy Roździeńskiego, która jest częścią DTŚ (głównej trasy aglomeracji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.eimperium.pl 19.06.07, 10:24 cześć gre - pozdrawiam! zastanów się nad tym projektem w sensie (1.)znaczenia jakie niesie. jest to znak w kontekście powiedzmy kulturowym Katowic, szerzej śląska i teraz powiedz mi czego dla Ciebie to jest znak? jak to interpretujesz? jakie znaczenia nadajesz temu obiektowi w procesie interpretacji? jest w konkretnym miejscu, które podpowiadam też coś "znaczy" i teraz jak te znaczenia łączysz? poza tym zastanów się pod względem (2.)formy Obiektu, jaka ona jest oraz (3.) funkcji tj. jak on wewnętrznie i z otoczeniem pracuje - podpowiadam Ci podstawowe kategorie, które pomogą Ci projekt interpretować. poza tym możesz przemyśleć jego budowalany aspekt - jak on jako budowala (4.)konstrukcyjnie jest zaprojektowany i jak będzie pracował i czy np. to, że jest wkopany sprzyja jego najszerzej pojętemu funkcjonowaniu czy temu przeszkadza. pomyśl, że to "maszynka", którą kupujesz do tej funkcji Muzeum w Media Markcie i czy Cię zaskoczy, że jest super czy ją zwrócisz czy tylko zareklamujesz? jestem bradzo ciekawy Twoich i Was Wszystkich zainteresowanych odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.chello.pl 20.06.07, 07:11 Odpowiem Ci trochę przewrotnie- niestety przy tym konkursie okazało sie, ze należy rozdzielic oczekiwania od realiów. Każdy chciał aby powstało coś wyjątkowego (zapierajacego dech). Wychodzi na to, ze powstanie coś takiego (interesującego), ale bez fajerwerków. I co więcej, okazuje sie, ze w zasadzie jest to najlepsze wyjscie- bo ja nie płaczę nad tym, co by mogło tam powstać (tak ogólnie) ale odnoszę się do prac konkursowych- i trzeba powiedzieć, że większosc z nich proponowała tam powstanie hipermarketu! A co do tych kilku (dosłownie kilku) wzbudzających ciekawość (nie zachwyt)- to mam wrażenie, że nie do końca były przemyślane (pod róznymi względami). Co do samego konkursu to mam wątpliwości, czy od samego poczatku były jasno zdefiniowane kryteria oceny prac, czy też juz w fazie wyboru zwyciezcy zdecydowano sie zwracac uwagę na takie,a nie inne aspekty proponowanych rozwiązań (interesuje mnie to, ze w zasadzie wiekszosć propozycji nie uwzględniała dobrych rozwiazań w zakresie powiązania nowego budynku ze starymi zabudowaniami- poprostu traktując je jako taki sobie dodatek uwzględniajac jedynie przejscia pomiędzy nimi- a przecież okazuje się, ze dla jury było to najważniejsze kryterium oceny!). Można też by się zastanowić, dlaczego na samym wstępie postawiono tak wiele ograniczeń co do formy i funkcji nowego budynku - ale to i tak nie usprawiedliwia architektów, ze proponowali w większości dosć mierne propozycje. Podsumowujac- miejsce budowy nowego muzeum jest bardzo ciekawe, ale na samym wstępie było wiadomo, że będzie problem z zaprojektowaniem czegos dobrego, gdyż tak naprawde albo nowy budynek będzie dodatkiem do starych, albo stare dodatkiem do nowego- ostatecznie wybrano wariant pierwszy (ale to było trzeba zastrzec wyraźnie przed konkursem!). Gdy pierwszy raz zobaczyłem zwycieski projekt ogarnęła mnie rozpacz. Gdy zaczęły pojawiać sie wizualki konkurencyjnych prac moje nastawienie zaczęło sie zmieniać- ten zwycieski jak dla mnie jest najbardziej przemyślany. I teraz muszę przyznać w swojej subiektywnej ocenie, że jest to jedyna praca, dla której moje nastawienie miało tendencję wzrostową (tzn. że z czasem podobał mi sie co raz bardziej). Co do owej symboliki- ja sie juz przyzwyczaiłem,i nie zwracam uwagi na to co wypisują jury i architekci- ze symboliką jest tak, ze albo jest bardzo wymowana i oczywista, albo jest tylko dorabianiem propagandy. Moim zdaniem jury za barzdo skupiło się na propagandzie w uzasadnieniu wyboru zwyciezcy- było trzeba poprostu napisać, ze jest to ogółem dobry projekt, który w pzreciwieństwie do innych uwzglednia wręcz jako pierwszoplanowe (a przynajmniej równorzędnie) pozostałe budynki kompleksu - i to by wystarczyło. A tak, teraz każdy porównuje nowy budynek do kopalni( i całe młode pokolenie Ślazaków, którzy nie są zwiazani emocjonalnie z kopalniami jest rozgoryczone). A dla mnie jest poprostu połaczeniem minimalizmu i organicznosci- wpisuje sie w pewien nurt architektury i tyle. A co do tych wszystkich rozważan na temat funkcjonalnosci i tego, czy muzeum bedzie przyciagać ludzi- to moim zdaniem najmniej to zależy od budynku- jak muzeum będzie otwrte miedzy 10.00 a 16.00, jak bedzie trzeba zakładac kapcie, jak ekspozycja będzie na miernym poziomie itd. to nawet najlepszy, najbardziej zachycajacy budynek nie sprawi, ze miejsce będzie zywe- porostu ludzie z Roździeńskiego zrobili by soie fotki i by poszli dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 20:44 Jakieś zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
soltys_kostuchny ja z gruby jezdem i tak ma być 15.06.07, 20:50 fajne to, całkiem jak u nos na Bożych Darach, na emeryture za ciecia pujdem Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 15.06.07, 20:50 Tu sa wizualki projektow. tinyurl.com/24yc5q Dzierżżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk51 Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 21:19 Życzę Ślązakom jak najlepiej ! Sympatyzuję za utworzeniem Silesi i wielkiego aglo meratu miejskiego. Ale już widzę, że nie o dobro Ślązaków tu chodzi, tylko o bałwo chwlcze pomniki wielkości władających Śląskiem. Tak jak zawsze w Polsce. Ogromne kościoły i gmachy utwierdzające jedynie słuszny pogląd polityczny. Muzea to piękna idea ! Konieczna i niezbędna. Ale czy nie można taniej i mądrzej ? Jak łatwo wyda je się publiczny grosz. Panowie ! Za ileś tam dziesiątków lat, to wcale nie tak dużo, nikt nie wspomni o Was nawet w opracowaniach naukowych. Pójdziecie w niepa mięć jak wszystko inne. A głupota pozostanie wraz ze wstydem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.chello.pl 15.06.07, 21:43 brawo jury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko laika Muzeum pod ziemią??!! IP: *.tsi.tychy.pl 15.06.07, 21:56 To jakiś żart! Przecież ten teren położony w jednej z najbardziej prestiżowych części Katowic będzie wyglądał jak pustynia z kilkoma klockami wyrastającymi spod ziemi! Odpowiedz Link Zgłoś
holtze podoba mi sie! 15.06.07, 22:27 lubie sobie ponarzekac na uszoka czy innych niszczacych aglomeracje, slaska tozsamosc itp. tym bardziej ze taki uszok i jemu podobni dostarczaja tematow do narzekania kazdego dnia... prawie rok temu narzekalem i klalem na wladze muzeum slaskiego ktore wybraly projekt niby biura architektonicznego z gliwic (pamietacie ten wielki supermarket w zoltym kolorze?). tak jak ja narzekalo tysiace ludzi na gornym slasku. wladze muzeum (chwala im za to - uszok niestety nigdy sie do swoich bledow nie przyzna i dalej bedzie nam stawial zielone ekrany akustyczne i kostke brukowa nie wspominajac o jego o wiele wiekszych bledach) oglosily w koncu miedzynarodowy konkurs na swoj nowy budynek. moge sobie marzyc o bog-wie-jakim obiekcie ktory odmieni oblicze katowic. tymczasem prawda jest prosta: katowice to nie londyn a muzeum slaskie to nie british museum (na razie :-)) dlatego mysle ze zwycieski projekt jest naprawde dobry! stosunkowo latwy do zrealizowania i wystarczajaco ciekawy zeby zaintrygowac odwiedzajacych aglomeracje. park wokol starych budynkow i nowego obiektu sam w sobie bedzie czyms co moze odmienic zycie mieszkancow centrum! jesli kiedys muzeum slaskie bedzie juz mialo wystarczajaco duze zbiory oglosi kolejny konkurs na nowy oddzial i tyle (moze po prostu wykorzystaja ten zaproponowany przez Odile Decq :-)). gratuluje wszystkim ktorzy przyczynili sie do ogloszenia tego konkursu no i muzeum zycze jego szybkiej realizacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parkingowy Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 21:59 skoro muzeum będzie pod ziemią to gdzie bedzie parking? Nad ziemią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adre Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.chello.pl 15.06.07, 22:08 Chyba niestety znowu bez rewelacji (tak jak bez rewelacji było po rozstrzygnięciu pierwszego koncepcyjnego konkursu - chociaż wtedy dopuszczono bodaj 2 projekty a teraz całe 18)- oczywiście o ile można sobie wyrobić zdanie po obejrzeniu tych wizualizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CTH Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 22:12 www.rieglerriewe.co.at/ to link do strony zdobywców 1 nagrody, największym sukcesem jest to, że pierwszej nagrody nie dostał Konior czyli może być tylko lepiej:) Pozdrowienia dla Króla Piotrusia I i jego nadwornego architekta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slązak Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.07, 23:12 Mam nadzieje, ze bedzie tam przedstawiona prawdziwa historia Sląska. Nie przekrecona czy manipulowana przez jakichs aparatczyków z Warszawy czy Sosnowca. Chodzi mi tez o prawde o tzw. Powstaniach Sląskich, Obozach Zaglady po 2 wojnie, Wypedzeniach oraz o wielki wklad Slaska (calego!) do kultury europejskiej. Mysle tutaj równiez o slaskich laureatach Nogrody Nobla (13-tu) wiecej niz cala Polska zdolala wyprodukowac do dzisiaj oraz o politykach i sportowcach, którzy zrobili kariere na swiecie. Po wojnie Warszawa zadbala o to aby sie zadne elity na Slasku nie tworzyly. Slazak nie mial szans na awans spoleczny, potrzebny byl tylko do roboty niewolniczej w przemysle. Wazne jest równiez pokazanie jak za czasów PRL-u traktowano Slask. Byl on cos w rodzaju tzw "Katangi"(portugalska kolonia w Afryce)która byla tylko ciekawa z uwagi na bogate zloza róznych mineralów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.07, 23:14 Slascy Noblisci. www.schlesien-lm.de/html/nobelpreistraeger.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cikawe Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 23:48 a połowa z nich to Żydzi, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 16.06.07, 08:35 no i co baranie do Slazaka: GYNAU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 16:52 a to, że trzeba by się ich spytać czy czuli się Ślązakami czy moze Żydami po pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 17:07 ten koleś pewnie wyobraża se, że jakby ich spytać o narodowość to ci wszyscy Niemcy i żydzi lub niemcy wyznania mojżeszowego powiedzieliby "Ślązak", hehehehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.proxy.aol.com 16.06.07, 23:16 Wyobraz sobie, ze tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 01:43 bo tak byś chciał, nie? hehehe Żydzi może i z niemcami się bardziej ingerowali niż z Polakami, ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 01:46 jezus - integrowali, nie integrowali hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 05:01 No wlasnie "przesady". Kim byl katowicki Friedrich, Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 05:00 ...i mieliby problem, bo nie wiedzieli co to jest "Ś" i "ą"! :( Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 04:57 ...masz jakis problem rasistowski? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 04:56 ... i co z tego???? ;/ Katowice tez wybudowali w duze czesci zydzi niemieccy. Gdzie znajdziesz jakas ulice, czy skwer noszacy ich imie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 09:01 ten budynek może być muzeum wszystkiego! Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 18.06.07, 19:25 Z Gornego Slaska jest tylko czterech... Reszta to Wroclaw i okolice. A ten Bednorz to w ogole skad indziej jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: 83.238.180.* 16.06.07, 06:48 >Po wojnie Warszawa zadbala o to aby sie zadne elity >na Slasku nie tworzyly. To nie tyle Warszawa, co centralizacja państwa związana z ówczesnym systemem, a tak było we wszystkich krajach demoludów. Tak było i w kapitalistycznym świecie, przyspieszenie komunikacji spowodowało, że np właściciele kopalń już nie musieli mieszkać w zapyziałych rejonach górniczych, a mogli mieszkać np. w Londynie, czy Paryżu, tam wysyłać swoje dzieci do szkół itp. >Slazak nie mial szans na awans spoleczny, potrzebny byl >tylko do roboty niewolniczej w przemysle. To niestety wynika ze śląskiej tradycji, za Niemca było jeszcze gorzej. Niewolnicza? Przecież każdy miał wybór, pensje w górnictwie są legendarne. >Wazne jest równiez pokazanie jak za >czasów PRL-u traktowano Slask. Byl on ciekawy tylko z uwagi na bogate zloza >róznych mineralów. Smutna prawda :( Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 16.06.07, 08:41 niezupelnie 1) na Slasku bylo to szczegôlnie i nieprzypadkowe 2) a co do czasôw niemieckich: uprszczenie - ignorujesz tysiace zupelnie Slazakôw, wtedy oczywiscie niemieckojezycznych z wielkimi karierami (zupelnie rôznego/j nastawienia/orientacji) bo patrzysz przez (pro)polskie bryle i piszesz o przemalowanej na bialo-czerwonej "historii" ignorujacej wiekszosc historycznych faktôw ad 2) i w tym wlasnie sek i problem, jesli idzie o te tzw.muzeum: to bydom te same ludzie, spece od pewnej perspektywy o pewnej, dziwnej "plytkosci"....... - co z tygo, ze architoniczny hype(?) ????? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 05:06 > tak było we wszystkich krajach demoludów. Tak było i w kapitalistycznym > świecie, przyspieszenie komunikacji spowodowało, że np właściciele kopalń już > nie musieli mieszkać w zapyziałych rejonach górniczych, a mogli mieszkać np. w > Londynie, czy Paryżu, tam wysyłać swoje dzieci do szkół itp. Ktory z dawny slaskich rodow szlacheckich, np. von Donnersmarck, von Hohenlohe, von Ballestrem, von Schafgottsch, von Strachwitz itd, tak postepowal? > To niestety wynika ze śląskiej tradycji, za Niemca było jeszcze gorzej. > Niewolnicza? Przecież każdy miał wybór, pensje w górnictwie są legendarne. Nie pisz bzdetow, Przyklad katowccy von Tiele-Wickler, von Schafgottsch, von Ballestrem! "Smutna prawda :(" Witam, Pjerdoua Dziyndobry! ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: 83.238.180.* 17.06.07, 09:40 I po co takie rzeczy wypisujesz? chłopie/dziewczyno, Czytaj ze zrozumieniem i nie wypisuj tandety, ty coś naknocisz, a potem dziesięciu musi to poprawiać! 1.Spośród tych rodów, które wymieniłeś jedynie von Strachwitz można uznać za stary śląski ród, ewentualnie Schaffgotschowie, ród arystokratyczny, pochodzący z Turyngii też można uznać tu za stary. Wraz z Habsburgami pojawia się nowy rozdział ziem, pojawiają się nowe rody, np: Hencel von Donnersmarck, ogólnie rzecz biorąc - kupcy ze Spisza dostali ziemie bytomskie od Habsburgów wzamian za długi (pocz. XVII w.). Von Hohenlohe Są starym rodem niemieckim wywodzącym się z Frankonii. Na Śląsku, nie wdając się w szczegóły - późna, druga połowa XVIII w. Ballestrem di Castellengo – śląska rodzina arystokratyczna, pochodząca z północnych Włoch. Na Śląsku od połowy XVIII w. po drugie: Który z tych rodów tak postępował? Wszystkie i każdy zosobna! Żaden nie mieszkał tu po wojnie (chyba, że zostali jacyś pozbawieni rangi coponiektórzy ich potomkowie), a właśnie powojnia dotyczyła moja wypowiedź, dla porównania opisałem sytuację właścicieli kopalń na "kapitalistycznym Zachodzie", którzy też woleli po wojnie mieszkać i chować dzieci np: w Londynie i Paryżu niż w brudnych rejonach górniczych, a to dzięki min. przyspieszeniu możliwości komunikacji. Nie porównuj czasów przedwojennych i powojennych. Bo to dwa światy. Wojna przyniosła zniszczenie, a znaczenie węgla jeszcze po górce z lat 50 i pocz. 60 mocno zaczyna spadać na całym świecie. I jeśli ktoś za to obwinia Polskę, to znaczy, że tyle go świat interesuje, co zobaczy podnosząc łeb znad wodzionki. To tak np: jakbyś narzekał, że przed wojną twój Dziadek miał salon z radiem i ludzie walili do niego płacąc za słuchowiska, a po wojnie przez tą złą Polskę się z tego wyżyć nie dało. > Nie pisz bzdetow, Przyklad katowccy von Tiele-Wickler, von Schafgottsch, von > Ballestrem! Tzn, że co? Że Ślązacy mieli własne teatry? Serio, co cię w tych rodzinach tak zachwyca? Myślę, że ten przedwojenny, świat lepiej oddaje Cholonek i w jakimś stopniu Germinal. > Witam, Pjerdoua Dziyndobry ka-le-ka > Glück auf! tak... bientôt, cordiali saluti, At' se vám daří... etc Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 12:10 > I po co takie rzeczy wypisujesz? chłopie/dziewczyno, Czytaj ze zrozumieniem i > nie wypisuj tandety, ty coś naknocisz, a potem dziesięciu musi to poprawiać! > > 1.Spośród tych rodów, które wymieniłeś jedynie von Strachwitz można uznać za > stary śląski ród, ewentualnie Schaffgotschowie, ród arystokratyczny, pochodzący > > z Turyngii też można uznać tu za stary. > Wraz z Habsburgami pojawia się nowy rozdział ziem, pojawiają się nowe rody, np: > > > Hencel von Donnersmarck, ogólnie rzecz biorąc - kupcy ze Spisza dostali ziemie > bytomskie od Habsburgów wzamian za długi (pocz. XVII w.). > > Von Hohenlohe Są starym rodem niemieckim wywodzącym się z Frankonii. Na Śląsku, > > nie wdając się w szczegóły - późna, druga połowa XVIII w. > > Ballestrem di Castellengo – śląska rodzina arystokratyczna, pochodząca z > północnych Włoch. Na Śląsku od połowy XVIII w. > XVII i XVIII w. to 300 lub 200 lat! Podam Ci nastepnych: von Richtofen, von Seydlitz, von Rothkirch, von Prittwitz... Ci ostatni brali juz udzial w bitwie pod Legnica - tak samo jak von Strachwitz- jako trzon sil Henryka Poboznego. > po drugie: Który z tych rodów tak postępował? Wszystkie i każdy zosobna! Żaden > nie mieszkał tu po wojnie (chyba, że zostali jacyś pozbawieni rangi > coponiektórzy ich potomkowie), Czy to mam brac na serio??? Przypominam: > tak było we wszystkich krajach demoludów. Tak było i w kapitalistycznym > świecie, przyspieszenie komunikacji spowodowało, że np właściciele kopalń już > nie musieli mieszkać w zapyziałych rejonach górniczych, a mogli mieszkać np. w > Londynie, czy Paryżu, tam wysyłać swoje dzieci do szkół itp. Ktory z dawny slaskich rodow szlacheckich, np. von Donnersmarck, von Hohenlohe, von Ballestrem, von Schafgottsch, von Strachwitz itd, tak postepowal? Mysle, ze wiesz dobrze co tu sie dzialo...:( a właśnie powojnia dotyczyła moja wypowiedź, dla > > porównania opisałem sytuację właścicieli kopalń na "kapitalistycznym > Zachodzie", którzy też woleli po wojnie mieszkać i chować dzieci np: w Londynie Kto z slaskiej szlachty mieszkal po wojnie na Slasku...i posiadal zaklady przemyslowe??? Porownanie chybione. a to dzięki min. przyspieszeniu > możliwości komunikacji. GS byl jednym z najlepiej z organizowanych i nowoczesnych regionow Europy. Twoj argument nie trafia. „To tak np: jakbyś narzekał, że przed wojną twój Dziadek miał salon z radiem i ludzie walili do niego płacąc za słuchowiska, a po wojnie przez tą złą Polskę się z tego wyżyć nie dało“ Po 1922 runelo wszystko w dol: system ubezpieczen spolecznych; przemysl – brak rynow zbytu; wywlaszczenia; zakazy wykonywania zawodu; zakaz jezyka niemieckiego nawet w kosciele.... „Tzn, że co? Że Ślązacy mieli własne teatry? Serio, co cię w tych rodzinach tak zachwyca? Myślę, że ten przedwojenny, świat lepiej oddaje Cholonek i w jakimś stopniu Germinal.“ Ty chyba nie znasz historii Slaska? Eva von Tiele-Winckler stworzyla w owych czasach najwiekszy projekt charytatywny na swiecie, obejmujac swoja pomoca 40.000 ludzi – sierot , starcow, chorych, bezdomnych. Von Ballestremowie budowali szpitale, koscioly, szkoly, ufundowali klasztor. Po dzien dzisiejszy wszyscy mescy potomkowie sa rycerzami Zakonu Maltanskiego. Johanna Schafgottsch von Schomberg-Godulla – Slaski Kopciuszek Ci nic nie mowi.? Zycze tej rodzinie aby pozew przeciwko Skarbowi Panstwa skonczyl sie pozytywnie i otrzymali zwrot swoich posiadlosci. Czy mam wiecej przykladow przytaczac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: 83.238.180.* 17.06.07, 14:50 > > po drugie: Który z tych rodów tak postępował? Wszystkie i każdy zosobna! > Żaden > > nie mieszkał tu po wojnie (chyba, że zostali jacyś pozbawieni rangi > > coponiektórzy ich potomkowie), > > Czy to mam brac na serio??? Przypominam: > > > tak było we wszystkich krajach demoludów. Tak było i w kapitalistycznym > > świecie, przyspieszenie komunikacji spowodowało, że np właściciele kopalń > już > > nie musieli mieszkać w zapyziałych rejonach górniczych, a mogli mieszkać > np. > w > > Londynie, czy Paryżu, tam wysyłać swoje dzieci do szkół itp. > > Ktory z dawny slaskich rodow szlacheckich, np. von Donnersmarck, von Hohenlohe, > > von Ballestrem, von Schafgottsch, von Strachwitz itd, tak postepowal? > > Mysle, ze wiesz dobrze co tu sie dzialo...:( > > a właśnie powojnia dotyczyła moja wypowiedź, dla > > > > porównania opisałem sytuację właścicieli kopalń na "kapitalistycznym > > Zachodzie", którzy też woleli po wojnie mieszkać i chować dzieci np: w > Londynie > > Kto z slaskiej szlachty mieszkal po wojnie na Slasku...i posiadal zaklady > przemyslowe??? Porownanie chybione. Nie chybione, po prostu wyprzedziłem Twoją odpowiedź. Temat dotyczył właścicieli kopalń, wziął się stąd, że ktoś wyżej obwiniał Polskę za hamowanie rozwoju elit na Śląsku. Ja mu odpisałem, że to kwestia bardziej narzuconego systemu państwa jaki wtedy, po wojnie był, niż samej Polski (dla tych co lubią doszukiwać się w tym kwestii narodowych - porównanie: ulubionego w ich argumentacji NRF i "ups - nie patrzę, nie widzę" NRD). Nacjonalizacja była związana z komunizmem, a nie z polskością jako taką. W aspekcie dóbr niemieckich dodatkowym powodem był fakt, że Niemcy przegrały wojnę, którą same wywołały i że niektórzy członkowie tych rodzin odznaczali się wyjątkową aktywnością w wehrmachcie, chociaż byli też tacy jak Walther von Seydlitz. A dalej chodzi o POSTĘP TECHNICZNY, o to, że gdyby nawet nie było komunizmu, gdyby nawet tu wciąż były Niemcy, to rozwój szybkiej komunikacji pozwoliłby właścicielom kopalń wyprowadzić swoje rodziny z zadymionego "GOPu" do badziej "przyjaznego" miejsca, pozostawiajac "GOP" jako dojazdowe miejsce pracy. Dlatego dałem przykład Francji i Wlk B. Poza tym czas węgla minął i co pokazuje przykład Wlk B i Francji (wybrałem te kraje, by pokazać, coby było, gdyby nie komunizm itd - co opisałem wcześniej) regiony górnicze bardzo na tym ucierpiały. > GS byl jednym z najlepiej z organizowanych i nowoczesnych regionow Europy. > Twoj argument nie trafia. Może wtedy tak, ale postęp techniczny mimo wszystko działa. Co prawda Latającym Ślązakiem dojechałoby się kilka razy szybciej do Berlina wtedy, niż dziś, ale to też kwestia, że dziś są inne granice i każdy jednak woli (i może) swoim autem. > Po 1922 runelo wszystko w dol: system ubezpieczen spolecznych; przemysl – > brak > rynow zbytu; wywlaszczenia; zakazy wykonywania zawodu; zakaz jezyka > niemieckiego nawet w kosciele.... > Polska strona rozwijała się lepiej niż niemiecka, co widać chociażby po architekturze z tamtych czasów. >Po 1922 runelo wszystko w dol: system ubezpieczen spolecznych; przemysl – > brak > rynow zbytu; A czy takiej sytuacji nie przynosi każda wojna i rewolucja? Czy podobnie nie było chociażby u nas po '89? O co więc masz te pretensje? >zakazy wykonywania zawodu; zakaz jezyka > niemieckiego nawet w kosciele Nie słyszałem o generalnym zakazie na polskim GS, chcociaż stosunki były rzeczywiście napięte. A przypomnij jak sytuacja względem Polaków wyglądała po niemieckiej stronie? >Eva von Tiele-Winckler stworzyla w owych > czasach najwiekszy projekt charytatywny na swiecie przez co po '89 roku zostało docenione w wieloraki sposób. A więc...? > von Schomberg-Godulla – Slaski Kopciuszek Ci nic nie mowi.? Zycze tej > rodzinie aby pozew przeciwko Skarbowi Panstwa skonczyl sie pozytywnie i > otrzymali zwrot swoich posiadlosci. Jeśli spełnią wszystkie warunki to czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 18:00 > Temat dotyczył właścicieli kopalń, wziął się stąd, że ktoś wyżej obwiniał > Polskę za hamowanie rozwoju elit na Śląsku. Ja mu odpisałem, że to kwestia > bardziej narzuconego systemu państwa jaki wtedy, po wojnie był, niż samej > Polski (dla tych co lubią doszukiwać się w tym kwestii narodowych - porównanie: > > ulubionego w ich argumentacji NRF i "ups - nie patrzę, nie widzę" NRD). > Nacjonalizacja była związana z komunizmem, a nie z polskością jako taką. W > aspekcie dóbr niemieckich dodatkowym powodem był fakt, że Niemcy przegrały > wojnę, którą same wywołały i że niektórzy członkowie tych rodzin odznaczali się > > wyjątkową aktywnością w wehrmachcie, chociaż byli też tacy jak Walther von > Seydlitz. > A dalej chodzi o POSTĘP TECHNICZNY, o to, że gdyby nawet nie było komunizmu, > gdyby nawet tu wciąż były Niemcy, to rozwój szybkiej komunikacji pozwoliłby > właścicielom kopalń wyprowadzić swoje rodziny z zadymionego "GOPu" do > badziej "przyjaznego" miejsca, pozostawiajac "GOP" jako dojazdowe miejsce > pracy. Dlatego dałem przykład Francji i Wlk B. > Poza tym czas węgla minął i co pokazuje przykład Wlk B i Francji (wybrałem te > kraje, by pokazać, coby było, gdyby nie komunizm itd - co opisałem wcześniej) > regiony górnicze bardzo na tym ucierpiały. W zdecydowanej wiekszosci przytaczanych punktow, za wyjatkiem dwoch zgadzam sie z Toba. > Polska strona rozwijała się lepiej niż niemiecka, co widać chociażby po > architekturze z tamtych czasów. > Tego nie myslisz na serio? > A czy takiej sytuacji nie przynosi każda wojna i rewolucja? Czy podobnie nie > było chociażby u nas po '89? > O co więc masz te pretensje? Nie byl to kryzys spowodowany I WS, lecz konsekwencja wojny domowej i w jej wyniku przylaczenia wschodniego GS do Polski. > Nie słyszałem o generalnym zakazie na polskim GS, chcociaż stosunki były > rzeczywiście napięte. A przypomnij jak sytuacja względem Polaków wyglądała po > niemieckiej stronie? W 1932 zabroniono jezyka niemieckiego na GS. Od czerwca 1939 dotyczyl ten zakaz takz jezyka liturgicznego. Miesiac po tym zakazano jezyka polskiego w Niemczech. Przypomne, ze represje wobec Niemcow zaczely sie przed rzadami nazistow. >Eva von Tiele-Winckler stworzyla w owych > > czasach najwiekszy projekt charytatywny na swiecie > > przez co po '89 roku zostało docenione w wieloraki sposób. A więc...? W jaki? „Jeśli spełnią wszystkie warunki to czemu nie.“ Jakie warunki? Ich posiadloscia, np. Kopice nie moglo sie nic gorszego przydazyc, niz sprzedaz palacu przez panstwo pewnemu pseudobiznesmanowi z Krakowa. I jeszcze jedno. Co chciales powiedziec przez: „I po co takie rzeczy wypisujesz? chłopie/dziewczyno, Czytaj ze zrozumieniem i nie wypisuj tandety, ty coś naknocisz, a potem dziesięciu musi to poprawiać!“? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: 83.238.180.* 18.06.07, 17:34 To miałem na myśli: > tak było we wszystkich krajach demoludów. Tak było i w kapitalistycznym > świecie, przyspieszenie komunikacji spowodowało, że np właściciele kopalń już > nie musieli mieszkać w zapyziałych rejonach górniczych, a mogli mieszkać np. w > Londynie, czy Paryżu, tam wysyłać swoje dzieci do szkół itp. Ktory z dawny slaskich rodow szlacheckich, np. von Donnersmarck, von Hohenlohe, von Ballestrem, von Schafgottsch, von Strachwitz itd, tak postepowal? > To niestety wynika ze śląskiej tradycji, za Niemca było jeszcze gorzej. > Niewolnicza? Przecież każdy miał wybór, pensje w górnictwie są legendarne. Nie pisz bzdetow, Przyklad katowccy von Tiele-Wickler, von Schafgottsch, von Ballestrem! Ty zacząłeś porównywałeś czasy przedwojenne z powojennymi, które oczywiście można "sobie" porównywać i jakieś "sobie" wnioski wyciągnąć, ale nic konstruktywnego z tego porównania zrobić się nie da, bo to były dwa różne światy - obydwa już zamknięte, dwa różne czasy przedzielone siłą wyższą jaką była wojna i jej konsekwencje (w tym zupełnie odmienne organizacje ustrojowe na tych terenach przed i po wojnie). Dlatego narzekanie, że przed wojną (sugestia: za Niemca) było lepiej jest dla mnie populistycznym gadaniem. > > Polska strona rozwijała się lepiej niż niemiecka, co widać chociażby po > > architekturze z tamtych czasów. > > > > Tego nie myslisz na serio? Czemu?? Niemcy przechodziły ostry kryzys, miały Zagłębie Ruhry za serce przemysłowe kraju, a GS był mniejszy i gdzieś daleko... Dla Polski GS był najważniejszym ośrodkiem przemysłowym, wiązano z nim wielkie nadzieje (np budowa kolei do Gdyni i budowa samej Gdyni). Był regionem "specjalnej troski" Porównanie budownictwa z tamtych czasów uważam za dobry pomysł, bo można je samemu przeprowadzić i ocenić. Vide Bytom - Katowice > A czy takiej sytuacji nie przynosi każda wojna i rewolucja? Czy podobnie > nie > > było chociażby u nas po '89? > > O co więc masz te pretensje? > > Nie byl to kryzys spowodowany I WS, lecz konsekwencja wojny domowej i w jej > wyniku przylaczenia wschodniego GS do Polski. Jak kolwiek był to kryzys spowodowany "Wojną", a wojny, rewolucje niosą za sobą upadek rynków, załamanie produkcji itp. rzeczy, o których pisałeś. > „Jeśli spełnią wszystkie warunki to czemu nie.“ > > Jakie warunki? Nie wiem, może np: się zrzekli tej posiadłości co mogłoby stanowić problem, no wiesz... chodzi o prawne warunki :). >Eva von Tiele-Winckler stworzyla w owych > > > czasach najwiekszy projekt charytatywny na swiecie > > > > przez co po '89 roku zostało docenione w wieloraki sposób. A więc...? > > W jaki? Są publikacje, film, ulica nazwana jej imieniem, Chyba też szkoła, zdaje się, że w Miechowicach jest ośrodek w jakiś sposób kontynuujący jej dzieło (to z tego co mi przychodzi do głowy). pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: 83.238.180.* 18.06.07, 22:50 > Ty zacząłeś porównywałeś czasy przedwojenne z powojennymi miało być: porównywałeś czasy przedwojenne z powojennymi (nie, że "wszczynałeś" cokolwiek :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 18.06.07, 20:11 co do rodów walczących pod legnicą to nasz biskup ( a jakże ślązak ) spotkał się ostatnio z przedstawicielami owych rodów w rocznice bitwy pod legnicą ( większość była z bawarii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 07:07 popieram ,powinno być wszystko też to ile ślązaków podpisało volksliste ,coś bedzie koło 2 milionów tego , bez kłamstw bo historia jest historią nawet ta która jest powodem do wstydu nie powinna być ukrywana a budynek ...pasuje do architektury Katowic tylko tyle moge powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Nie po to powolano w latach przedwojennych to 17.06.07, 04:54 muzeum do zycia, aby pokazywac historie Slaska! Czysto propagandowa placowka! Zapomnij by tam mozna bylo sie zapoznac z np. "krewniakami z Legnicy"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luxTorpeda Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.chello.pl 15.06.07, 23:21 Nie ma się czym podniecać (czy przejmować jak kto woli), jeszcze jak dotąd żaden konkurs w Katowicach nie zaowocował konkretami (patrz plac Rady Europy). Kolejna lipa Piotrusia z wąsem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 09:05 aby twoje słowa sie sprawdziły! życzę tego Tobie i sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 16.06.07, 08:30 hip, yeah i blabla jeszcze nic, ajuz PL i swiat beda zazdroscic typowe dla GW - a potem luft ucieknie i bydzie prrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghj zrobić tam ryneczek!!! IP: *.kapelusz.pl 16.06.07, 10:01 taki z prawdziwego zdarzenia z kawiarniami i restauracjami :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ehh Wracaj na wieś!!! IP: *.chello.pl 16.06.07, 10:03 gdzie ryneczki są traktowane jak centrum spotkań ludzi. W Katowicach to się nigdy nie przyjmie i trzeba to w końcu zrozumieć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Wracaj na wieś!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 11:58 Kraków to wieś? Mi raczej Katowice z tymi opuszczonymi po zmroku ulicami przypominają nieprzyjemną, ponurą wieś...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Wracaj na wieś!!! IP: *.chello.pl 16.06.07, 12:23 Gdyby istnienie rynku było warunkiem nazywania miejscowości miastem, to duża liczba światowych metropolii została by nazwana wsiami... Dlatego zawsze powtarzam, ze owa tesknota do Rynku (z oczywiscie odpowiednio "starymi" kamienicami to tylko i wyłącznie problem mentalny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Wracaj na wieś!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 16:47 warunkiem nazywania miejscowości miastem jest istnienie przestrzeni publicznych, życie wieczorne i nocne, dworzec autobusowy z prawdziwego zdarzenia, elegancki dworzec kolejowy i dobra komunikacja zbiorowa. W Katowicach tego nie ma, a zatem to... niestety... wieś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Wracaj na wieś!!! IP: *.chello.pl 16.06.07, 16:57 Chciałbym zwrócić uwagę, ze w zasadzie żadne miasto w Polsce nie spełnia wszystkich twoich postulatów odnośnie tego, czym jest miasto, a w zwiazku z tym możemy oficjalnie stwierdzić, że w Polsce są same wsie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Wracaj na wieś!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 17:04 może w Polsce nie, ale weźmy n.p. Ostrawę - ona spełnia, a też Śląsk. W Polsce generalnie jest problem z komunikacją publiczną... Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Wracaj na wieś!!! 17.06.07, 05:09 No to sobie ogladnij Breslau, albo Danzig! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Wracaj na wieś!!! IP: *.chello.pl 17.06.07, 09:24 Breslau miał dobrą komunikację zbiorową dopóki istniało tam metro, a Danzig już dawno by leżał pod tym względem na łopatkach, gdyby nie 3miejska kolejka (co nie oznacza, ze jest tam w tym zakresie dobrze). Ciekawe czemu nie wymieniłeś Stettina? Pewnie dlatego, ze łatwo wykazać, ze tam pod wieloma względami gorzej niż u nas... Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Wracaj na wieś!!! 17.06.07, 12:15 Jest to odpowiedz na forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=760&w=64270287&a=64307856 Obecny stan miast jest godny pozalowania. Wystarczy popatrzyc na Chorzow, Bytom, Gliwice (juz lepiej), Myslowice, Katowice. Wszystkie te miasta spelnialy przytoczone wymagania...niegdys. To samo dotyczy dzisiejszego Szczecina... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Wracaj na wieś!!! IP: 83.238.180.* 17.06.07, 10:12 Warunkiem nazywania miejscowości miastem jest przekroczenie przez nią odpowiedniej ilości mieszkańców i niska procentowość pracowników rolnych(w mieściepłaci się większe podatki za grunty, dlatego wiele jest ludnych wsi, które pozostają wsiami, bo głównym zajęciem mieszkańców jest "gospodarka"). Twoje sugestie, że jeśli w mieście nie ma porządnych rzeczy to jest ono wsią, są - wybacz - echem szowinizmu pokutującego u nas, gdzie "wieś" utożsamia się z pogardą. Znam wiele cudownych wsi i wielu wspaniałych ich mieszkańców. Ludzie na wsiach są pracowitsi niż w miastach, za komuny to tam istniała własność prywatna itd. Np. we Francji w miastach mieszka raczej biedota, a na wsiach ci, którym się udało. Przykro się czyta takie komentarze podszyte pokutującymi bezrefleksyjnymi stereotypami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Wracaj na wieś!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 10:44 Gość portalu: eustachy napisał(a): > Warunkiem nazywania miejscowości miastem jest przekroczenie przez nią > odpowiedniej ilości mieszkańców i niska procentowość pracowników rolnych( to pierwsze to nie za bardzo: dla przykładu: Strumień, liczba mieszkańców 3 453 - MIASTO; Pawłowice liczba ludności: 9 945 - WIEŚ. A zatem liczba ludności nie decyduje , może historia, ew. lub gęstość zal. Co do drugiego: W Strumieniu, fakt - zabudowa jest miejska, historyczna, ale przemysłu brak, w Pawłowicach jest zabudowa różna - jest osiedle wielkopłytowe i zabudowa willowa i wiejska i jest KWK Pniówek z dużych zakładów. Większość osób zatrudniona w usługach i przemyśle, ale sporo też na roli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Wracaj na wieś!!! IP: 83.238.180.* 17.06.07, 11:37 dlatego napisałem: "(...)i niska procentowość pracowników rolnych", a dalej o kwestii podatków gruntowych, które w mieście płaci się wyższe, dlatego miejscowości rolnicze wolą pozostać wsiami. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Wracaj na wieś!!! 17.06.07, 12:17 Tutaj sie z Toba jak najbardziej zgadzam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archicon Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 14:21 Ciekawe ilu polskich architektów przy tym pracowało? Ciekawe czy Unia da pieniądze dlatego że to architekt spoza Polski? Chodzi oczywiście o głębsze (dłuższe) osadzenie w realiach Unii i większą zdolność do posługiwania się panującymi tam zasadami. Ciekawe kto będzie to ewentualnie realizował za unijne pieniądze, bo budować tak jak autostrady będziemy bez wątpienia my. Autostrady realizują Portugalczycy, my budujemy. W ogóle ciekawe bo idzie czas gdzie w Polsce będziemy pracować u kogoś za unijne pieniądze pochodzące częściowo z naszych składek. Tak wygląda nasza rzeczywistść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 16:56 unia już dawno dała pieniądze (nie pamiętasz tego słynnego "yes, yes, yes"?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajnie Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.07, 00:09 Austriak o imieniu Adolf,kazał spalić i Austriak projektuje nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 09:13 ale to muzeum będzie przynajmniej trudniej zburzyć... i to mnie najbardziej martwi bo jak zmieni się układ polityczny w mieście to łatwiej byłoby zrobić muzeum z prawdziwe zdarzenia. możnaby zainscenizować burzenie muzeum z 1939 roku i zburzyć to naprawdę a jeśli ten sarkofag zrobimy to potem jak z piramidą - żadna siła tego nie rozwali - można to zalać ale zawsze będą gadali, że coś tam jest i otocza to kultem - cholera nam to nadała! Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Architektura OK! Ale co z wystawami? 17.06.07, 01:12 Czy nadal nie bedziemy miec mozliwosci dowiedzenia sie czegos o Armii Slaskiej, slaskich rodach rycerskich, mowie slaskiej, slaskich przedsiebiorcach, noblistach, politykach, naukowcach, wojskowych, architektach, wynalazcach? Czy nadal bedzie nam przedstawiana "historia Slaska" wedlug dra Szaranca? Jesli nadal tak bedzie to buda dla psa stanie sie palacem! :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy śliczny ten projekt! IP: *.chello.pl 17.06.07, 10:54 już nie mogę się doczekać kiedy go wybudują... :) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: śliczny ten projekt! 17.06.07, 12:19 Ja nie moge sie doczekac czy "ekspozycje" znowu beda straszyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: śliczny ten projekt! IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 09:38 gdybym miał firmę budowlaną i melaminy ustawiłbm Ci je w porządku jak świetliki z projektu już dzisiaj. ale nie mam... mam za to nadzieję, że ten Gmach, bo na Gmach był konkurs to muzeum jakiego jeszcze nie było, nie ma i co najważniejsze Opatrzność czuwa i nigdy Nie będzie! czy naprawdę chcemy wpompować w glebę tyle milionów eurosów i tego nigdy nie widzieć? znasz kopalnię, gdzie od zwykłego górnika po dyrektora wszyscy siedzą pod ziemią? wiem... są tacy co dyrektorzy co siedzą ale też nie pod ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 16:59 Trudno po takim zdjęciu i paru zdaniach napisać coś z pełnym przekonaniem. Dziwi mnie tylko jedno. Jury uznały projekt za dobry, ponieważ „Międzynarodowe jury pod przewodnictwem Bohdana Paczowskiego uznało, że najlepiej wpisuje się w otoczenie - nie zasłania zachowanych pokopalnianych budynków, ale podkreśla jeszcze ich piękno.” Tymczasem Projekt przebudowy centrum (a właściwie projekt zabudowy Rynku i Alei Korfantego wygrał pomimo tego, że właśnie wszystkie budynki zasłania. Całkowicie zostanie zmieniony krajobraz centralnego Placu Katowic, jakim obecnie jest Rynek I Aleja Korfantego. Zostanie zlikwidowana wspaniała przestrzeń publiczna. Projekt Koniora, zakłada totalną zabudowę najbardziej reprezentacyjnego i rozpoznawalnego w kraju miejsca ze Śląska i jest odwrotnością zwycięskiego projektu architektów międzynarodowych z Gracu. Tymczasem powinno być odwrotnie. Ładny budynek Muzeum Śląskiego, położonego, przecież na wzniesieniu byłby ozdobą Katowic. Nie jestem przekonany czy nowoczesna piwnica spełni pokładane w niej nadzieje. Jedno jest pewne: niczego nie zepsuje, tak jak pomysły zabudowy Korfantego i wybudowania Ratusza pomiędzy Zenitem, a Domem Prasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 09:29 zgoda w 100%. czy my tj. mieszkańcy i profesjonalni urbaniści i architekci wogóle wiemy o co nam chodzi? 1. czy dziury mamy zabudowywać i plombować czy czcić i pozostawić jak w Muzeum Śl.? 2. czy Place, Aleje, Skwery (Dworcowy, Przed dworcem PKP, Al. korfantego, Kościusszi w Bytomiu) chcemy sprzedawać i zabudowywać czy przebudować w porządne Place, Aleje i Skwery? 3. czy mamy debatować o tym publicznie czy pozwalać na takie fikcyjne debaty jak w katowicach czyli wolna ręka dla Prezydentów na ich Autorskie Miasta? plese no! 4. czy każde miejsce traktujemy w zupełnym oderwaniu od szerszego kontekstu i naszych problemów (kopalnia Katowice pozostaje dziurą jak była)? 5. czy chcemy mieć jakiś logiczny szkielet komunikacyjny choćby jednego miasta czy każde miejsce robimy na zasadzie - "jakoś tam potem do tego dojedziemy!" 6. czy postęp to dla nas walenie autostrad przez ścisłe centra miast (DTŚ w Gliwicach) czy może chcemy mieć maista nowocześnie na miarę XX a nie XIX wieku? o co nam tak naprawdę chodzi? i tylko my nad tym możemy zapanować. importy myśli urbanistycznej rozstrzygnęły nam konkurs ale czy dla nas jest to dobre - moim zdaniem nie! Panowie! Widmo chaosu wisi nad Aglomeracją Śląską! za 20 lat będziemy mieli zabudowane Place i Parki a za to będziemy mieli nowe Place, Rynki i Parki - wokół wychodków, starych fabrycznych budek i pozostałości jakiś magazynów, altanek i wychodków... Panie ty widzisz i nie grzmisz!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1964 GKS Katowice Korfantego - świetliki, muzeum - budynek IP: *.chello.pl 17.06.07, 17:10 Całkiem chybiona jest koncepcja miastaTo jest muzeum: obiezyswiat.org/images/0000001050/0000015227.jpg www.sztuka-architektury.pl/files/GroningerMuseum.jpg Akurat na korfantego zajebiście wyglądały by świetliki i dla tych co przejeżdzaja przez Katowice i w przyszłości z wysokich budynków. A w podziemiach Korfantego mogłaby być administracja miasta - to by dopiero było - jedyne takie miasto, gidze Urząd miasta jest pod ziemią! Jakieś drzewa, jakaś woda i deptak - dookoła zabudowa i knajpki! A muzeum Ślonskie potrzebuje budynku takiego jak ten co podałem linki - bilbao! Tyle ze powinien się komponować z budynkami obok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 08:42 masz 100% racji. nie piszę o tym UM Katowice pod ziemią, bo to fjuczer ale ja też wolałbym te kubatury i całe komercyjne katowickie city z Korfantego w miejscu gdzie mają być te świetliki, które wyglądają jak melaminy skanskiej albo strabaga przed, po i w czasie budowy. poza tym co my tu przestrzennie wyprawiamy: Korfantego, najważniejszą przestzreań publiczną województwa, salon, którą trzeba przebudować ale nie tak - architekt, i UM nazwali "dziurą" i za chwilę ją sprywatyzują i zabudują natomiast prawdziwą dziurę po kopalni jury kazało nam uhonorować i chronić i pozostawić dziurą... czy my mamy po kolei w gowach? postuluję, żeby zamienić te konkursy rozstrzygnięciami - co my tu robimy ludzie? czy jury nie wie, że naszym największym zmartwieniem na śląsku są dziury (ale prwadziwe) właśnie - że nasza zabudowa jest jak ser szwajcarski i właśnie tracimy szansę na zaplombowanie jednaj z najważnieszych? totalne nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przechodzień TAK dla Zabudowy Al. Korfantego IP: *.tsi.tychy.pl 18.06.07, 20:22 Widzę, że dalej starasz się przekonywać wszystkich do tego, że zabudowa Al. Korfantego byłaby największą tragedią w historii miasta Katowice. Mam w związku z tym do Ciebie pytanie. W jaki sposób poprawiłbyś wygląd okolicy Al. Korfantego- mam na myśli widok na brudne, nieremontowane budynki (np. Dom Prasy, Pałac Ślubów, Hotel Katowice)?? Moim zdaniem jedynym sposobem uwolnienia przechodniów od wątpliwej przyjemności oglądania tych budynków jest ich zasłonięcie innymi, nowymi. Na remont już istniejących dawno przestałem liczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prytatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.eimperium.pl 19.06.07, 09:16 jeśli Ci się nie podobają te budynki to dlaczego nie postulujesz, żeby jak Istniejący Dworzec PKP, je zburzyć? przecież u nas się tak robi - coś jest brudne i śmierdzi - wyburzyć! pod warunkiem, że nie jest to jakieś zgrupowanie garaży w śródmieściu, jakieś budki i wychodki, jakiś stary warsztat, pomieszczenia gospodarcze, których właściciel nie wrócił z wojny... bo z tym jest kłopot więc w tej sprawie nic nie idzie do przodu i nikt nie porządkuje na prawdę miasta i nie zagęszcza istniejącej zabudowy - za to walimy budynki na wolnych Placach (np. Bytom) i Alejach. lepiej zrobić mapę terenów, których właścicielem jest miasto. czy to Aleja, plac, park, lotnisko czy skwer - obojętnie - sprzedać a potem właściciel niech się martwi. to siła miasta - przeceiż w czasach kiedy każdy widzi tylko koniec własnego nosa nikt się o to nie upomni. kto się upomni - architekci? żartujesz!? chciałbyś sobie narobić wrogów wśród potencjanych lub faktycznych klientów? Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 17.06.07, 17:37 A swoja drogą to czy chociaż raz nie mógłby się odbyć konkurs, po którym mieszkańcy przynajmniej w 85% powiedzieliby „ Wspaniały wybór”,”Wspaniała koncepcja” Czy my naprawdę tak wiele chcemy? Mamy takie nieosiągalne marzenia: 1. Wspaniały reprezentacyjny plac w miejscu obecnego Rynku i Alei Korfantego 2. Wspaniały reprezentacyjny deptak w miejscu ul. Dworcowej i Mariackiej 3. Ładny budynek Muzeum Śląskiego widoczny ze Średnicówki 4. Zagospodarowany i zmieniony teren pomiędzy Aleją Korfantego a ul Sokolską. Nasycony handlem rozrywką, kulturą, ładnie skomponowany z rzeką. 5. Reprezentacyjny i czysty dworzec autobusowo – kolejowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 08:44 ale widzisz my stale kombinujemy. w konkursie na Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Rozstrzygnięto konkurs/NIE dla Prywat. i Zabud. IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 09:00 masz 100% racji. ale widzisz w konkursie na Korfantego wśród nagrodzonych prac tylko 1 na 5 zabudowywała wnętrze Korfantego i jury tą właśnie wybrało, bo miasto chce te parcele sprzedać. wydaje mi się, iż chyba tylko 2 w całym konkursie na chyba 17 to proponowało ale jury to wybrało. w konkursie na Gmach muzeum wśród nagrodzonych prac chyba tylko jedna wali to wszystko pod ziemią - i jury to właśnie wybrało. poza tym pddobno po to nie dali 2 miejsca aby podkreślić odrębność tej pracy od innych! w filnmie Woody Allena jest taki moment jak na sali opracyjnej przystępujący do operacji Woody mówi - włączcie to urządzenie, które robi piiiii! nie po to wydaliśmy tyle forsy, żeby teraz stało cicho. podobnie i u nas - nie po to zapraszamy jury zagranicznych polaków, żeby wybrali coś, co samo się narzuca i nas nie zaskoczyli. moim skromnym zdaniem obydwa konkursy rozstrzygnięto w zupełnym oderwaniu od szerszego kontekstu miejsca, którego dotyczą. Korfantego wydarto z kontekstu Aglomeracji i Województwa i roli jaką to najważniejsze miejsca publiczne pełni i jeszcze może po przebudownie ale nie takiej pełnić. natomiast Muzeum z kontekstu naszej największej bolączki - setek i tysięcy dziur, które u nas mamy i szansę na zabudowanie jednej z nich - chyba najważniejszej - właśnie utraciliśmy! Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 18.06.07, 13:22 Kiedyś przyrównałem zabudowę alei Korfantego, którą okrzyknięto szumnie kręgosłupem miasta do szkieletu, wokół którego kręcą się mieszkańcy, czyli białe i czerwone robaki, a urząd miejski do czaszki. (otwarte okna były oczodołami, a otwarte drzwi ruszającą się żuchwą) Widzę, że ta idea nie została rzucona na wiatr. Teraz czas na pogrzeb. Już wiemy jak będzie wyglądał sarkofag. Co by tu jeszcze spieprzyć Panowie, co by tu jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 14:26 ja tego nie rozumiem. np. w Grazu, skąd chyba pochodzi jeden z zagranicznych jurorów Pan Adam Budak oraz zwycięski zespół zrobiono ostatnio muzeum sztuki nowoczesnej www.graz03.at/servlet/sls/Tornado/web/2003/content_e/2B903C879A47E8E7C1256D08003D23EE specjalnie zadarto i sprowokowanoi bo budyn piękny nie jest. i sam budynek, choć dyskusyjny jest rzeczą, która ludzie chodzą pewnie oglądać. niestety nasze muzeum nie będzie samo w sobie, w oderwaniu od zbiorów?, miejscem pielgrzymek ludzi. ciekawe dlaczego, skoro aby przyciągnąć do muzeum trzeba albo zrobić wielki architektoniczny show jak w Bilbao czy Grazu albo spowodować aby ktoś wlazł do muzeum z ulicy i nawet o tym nie wiedział. my mamy się chować pod ziemią. przeceiż ideą kopalni jest wyciąganie skarbów na światło dzienne a nie trzymanie ich pod ziemią i wchodzenie w celu podziwiania. w tym sensie to muzeum idzie wbrew dzisiejszym światowym tendencjom i frekwencja wśród zwiedzającach będzie oszałamiająca. niech mi ktoś powie dlaczego kolejny raz (po Muz. Szt. Współcz. w Warszawie) wygrywa projekt, którego większość ludzi wogóle by nie zauważyła, gdyby nie jury? tylko skarbnik się cieszy ale biada temu, kto skarby ślaska zatrzyma tylko dla siebie. nowe muzeum bez sensu. szkoda wszystkiego na tak bezpłciową pracę. wolałbym im zapłacić za pracę to 9 milionów i nie dopłacać setek milionów aby tego nie oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.chello.pl 18.06.07, 18:24 cze. powiem szczerze, że to co tu napisałem to czwarta wersja tekstu na twój post- za kazdym razem zaczynam pisać całe wypracownie, w kórym jet tyle wątków że sam sie w tym gubię. Więc zeby było krótko- zwycieski projekt nie jest zły; projekt ten jest jednym z dwóch najlepszych jaki wpłynęły na konkurs (drugi to Odile Decq). Projekt francuskiej architekt spełnia oczekiwania względem wielkiego gmachrzyska, ale im dłuzej sie w niego wpatrywać tym wiecej wątpliwosci sie rodzi względem tego, o co w tym chodzi (nie tylko sam budynek ale i jego relacje z otoczeniem). Wiec nie mam pretensji do jury- mam jedynie pretensje do projektantów, ze woleli projektować cos w rodzaju hipermarketu (motyw przewijający sie w wielu parcach) niż wytężyć swoje szare komórki oraz mam wątpliwosci co do tego, czy nowy gmach bedzie dostatecznie widoczny z Roździeńskiego. Ale patrzac na planowane inwestycje (wieżowiec przy Roździeńskiego, osiedle mieszkaniowe na terenach kopalni i w okolicach, to naprawdę zaczynam sie cieszyć, że wybrano dosc minimalistyczny i organiczny projekt. i jeszcze jedno- muzeum powinno przyciągać głównie ekspozycją, a następnie budynkiem (lub tymi dwiema rzeczami jednocześnie). I jestem przekonany, że jeśli cały kompleks Muzeum Ślaskiego (tak cały kompleks- bo to nie tylko ten nowy budynek, ale i te zabytkowe pokapalniane) będzie zrealizowany z dbałościa i tak też utrzymywany, to nie widzę zadnych pzreciwskazań do tego by przyciągał ludzi. A ten efekt Bilbao- na całym świecie próbowano to powtórzyc, budujac różnego rodzaju dziwaczne budynki, a Bilbao nadal pozostaje tylko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.chello.pl 18.06.07, 21:52 Żadne "gmachrzysko":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 14:36 to co piszesz "terminal_slawkow" mi przypomina tą scenę z Seksmisji z tą jaskinią opozycji. będzie się gdzie chować w czasie dyktatury. mnie śmieszy już to co się dzieje w mieście w sprawach budowlanych. przepraszam - nic się nie dzieje właściwie ale nie wiem czy jest jeszcze jakieś miejsce na ziemi gdzie o przeróżnych obiektach tyle się pisze i dyskutuje. - miasto wirtualne a tymczasem tracimy czas. np. ze 2 lata potrwa może robienie Studium pod jeden cel - zabudowę Korfantego a tymczasem wciąż nie ma Planu Miejscowego, który może powstać dopiero w oparciu o Nowe Studium. czas leci... ale Plan Miejscowy misi czekać na Studium. gdyby ludzie, poza profesjonalistami to rozumieli, na co my czekamy... ale nie rozumieją a więc czekają i czytają o konkursach. Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie 18.06.07, 15:08 Proszę nie narzekać, że się nic nie dzieje. Po tych wszystkich pomysłach to jest najlepsza wiadomość jaka nas może spotkać. Możemy jeszcze urządzać w Katowicach imprezy plenerowe takie jak wczorajsza rocznica obchodów 85 rocznicy. Po zabudowie rynku i alei Korfantego takich imprez tam już nie będzie. To, że komuś pomyliło się Muzeum Śląskie z Muzeum Górnictwa to jest pikuś. Utopią kilkadziesiąt milionów pod ziemią i tyle. Trzeba przecież po pomyśle Koniora jakoś odreagować. Należy zrobić referendum w sprawie Korfantego i Muzeum Śląskiego. Proponuję 2 x dwa pytania: 1. Czy chcesz zabudowania Rynku i Alei Korfantego budynkami 2. Czy chcesz przekształcenia Rynku i Alei Korfantego w reprezentacyjny plac Oraz. 1. Czy Muzeum Śląskie powinno być zlokalizowane pod ziemią. 2. Czy muzeum Śląskie powinno się mieścić w reprezentacyjnym budynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Źle rozstrzygnięto konkurs na Muzeum Śląskie IP: *.eimperium.pl 18.06.07, 15:36 popieram. ostatnio była taka sonda na temat Dworca PKP. ale boję się, że nasza pseudodemokracja boi się jak ognia dwóch rzeczy: niskiej frekwencji raz na 4 lata a czasie wyborów a referendów w pozostałym okresie. podobnie z Debtą o Korfantego! proponuję sms'ową sondę i rozstrzygnięcie następnego konkursu - niech jury wybierze, niech nie publikują jego werdyktu a jednocześnie niech wybierają ludzie zainteresowani. można ustalić nagrodę - losowanie nagrody dla jednego czy kilku głosujących. wtedy byśmy zobaczyli jaka byłaby zbieżność. obawiam się, że wcale nie zauważono by Muzeum Sztuki Nowoczesnej, które powstanie w Warszawie i wcele nikt by nie zauważył Naszego Nowego Muzeum Śląskiego. ale wiadomo - chołota się nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś