martyna1985 22.06.05, 12:10 No własnie...lepiej pojechac do Turcji czy Tunezji?? Napiszcie co was uwiodło, zawiodło w tych krajach.Gdzie jest taniej, lepsza kuchnia itp. Nie możemy się zdecydować.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada_zie Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 12:31 byłam dwa razy w Turcji i raz w Tunezji w Tunezji masz piekne plaże prawie wszędzie w tym roku byliśmy w Turcji w Alani i plaża czysta ale żwirowo piaszczysta - przy czym piach jakiś taki brunatny... baza hotelowa chyba lepsza w Turcji - bo nowsza na Tunezję musisz brac poprawkę jeżeli chodzi o ilość hotelowych gwiazdek, chyba że lecisz z jakimś renomowanym biurem jeżeli chodzi o jedzenie to jakoś nie zauwazyłam różnicy - w obu tych krajach dobre - hotele nie serwują jakiś typowo regionalnych przysmaków raczej kuchnia przystępna dla Europejczyków Turcy są zdecydowanie bardziej przyjaźni Polakom i jeszcze jedno - po tegorocznym powrocie z Turcji - byliśmy w bardzo dobrym hotelu z neckermmanem - stwierdziliśmy, że nie ma jak Grecja!! Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 12:59 Byłam i tu i tu. Polecam Tunezję, choć byłam tam w hotelu 3* a w Turcji w 5*. W tunezji turystyka dopiero się rozwija, miejscowa ludność jest bardzo życzliwie nastawiona do ludzi, uwielbia nasze dzieci. Wspaniała obsługa, przyzwoite warunki. W Turcji (pomimo wspaniałych warunków) czułam wszechobecne pieniądze. Może dlatego, że hotel był 5* i obsługa wbrew pozorom nie zrobiła nic bez napiwku. A, że Polacy dają ich zdecydowanie mniej niż Niemcy...to i obsługa omijała nas szerokim łukiem. Obydwa pobyty wykupione w Neckermannie. Co do kuchni: turecka jest bardziej europejska ale i tunezyjska jest świetna. W Tunezji masz możliwość spróbowania czegoś innego, w Turcji możesz spotkać na kolację zestaw McDonalda ) Obydwa kraje pod względem finansowym wypadają podobnie. Może ciut tańsza jest Tunezja. Gdybym miała jechać ponownie to tylko do Tunezji. W Turcji czułam się jak w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:03 Zapomniałam dodać: wspaniałe tunezyjskie plaże, woda sięga Ci do pasa a widzisz paznokcie u nóg)) My byliśmy w Sousse, tam są wspaniałe, długie plaże idealne do spacerów. Nasz hotel (tylko 3*) miał swoją plażę. W Turcji plaże są kamieniste, brzydkie i brudne. Poza tym w Turcji, żeby przejść na "plażę miejską" musieliśmy prze3jść przez ruchliwą kilkupasmową ulicę. Momi wszystko Tunezja jest bardziej dzika, odjedziesz kilkadziesiąt km w głąb kraju i masz dziką pustynię. W Turcji miałam dośc europeskiej komercji, handlarzy rodem ze stadionu X-lecia. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_ksia.24 Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:29 cruella napisała: > W Turcji plaże są kamieniste, brzydkie i brudne. To zależy gdzie. Ja byłam w Turcji,w Side - plaża piszczysta, szeroka i czysta, łagodne zejście do morza, zero kamieni, morze czyste i ciepłe.Chętnie pojechałabym teraz do Kemer-morze i góry zarazem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaiw Re: Tunezja czy Turcja??? 24.06.05, 22:20 idę z odsieczą! byliśmy w ubiegłym roku w Turcji w Oludeniz - bajeczne miejsce ! przepiękna plaża! sadze że po prostu bardzo źle trafiłaś - Turcja jest naprawde wspaniała, a dla porównania tunezja - nudna i nijaka; jeśli już ewentua;lnie to wyłącznie wyspa Dżerba. Ale ja zdecydowanie polecam Turcję - dużo bogatsza i można liczyc na bogactwo wrażeń i wielką sympatię tubylców. i plaże są naprawde cudowne! ale trzeba wiedziec gdzie lecieć - dla porównania - Antalaya to jak polski Śląsk - Oludeniz - jak Kraków.. Odpowiedz Link Zgłoś
agazet3 Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 12:59 Ja polecam Turcję. Byłam w hotelu, który mieścił się 12 km od miejscowości Kemer, także z dala od miasteczka, cisza, spokój. Za hotelem tylko ulica i góry. Widoczki bardziej mi się podobały. Natomiast w Tunezji było brudniej na ulicach i nie tylko. Turcja wydała mi się bardziej przyjazna. Odpowiedz Link Zgłoś
palka_zapalka Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:18 W Tunezji nie byłam, ale Turcja mnie urzekła Byłam w Kawali pięknie położone miasteczko plaża piaszczysta, woda czysta - super. Jedzenie bez rewelacji, ale można zasmakować Tureckich potraw - chałwa rewelaja, te smaki. Można wiele zobaczyć mnie urzekły meczety, kultura, i wodoki. I to, że możesz być zarazem w Europie i Azji Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
kjasja Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:34 Ja byłam i w Tunezji i w Turcji....zdecydowanie wybrałabym Turcje, gdybym mogła wybrać.W tunezji balismy sie chodzic po ulicach, omiajlismy zakamarki, (miasto- Monastyr)Jesli chodzi o knapki-sami faceci,kobiety rzadko widac.Po zaty pare osób sie zatruło Turcja -pełno pubów, wesoło, w sumie zależy gdzie, w miejscowosciach wypoczynkowych jest naprawde fajnie, czego nie powiedziąłbym o Tunezji.... Odpowiedz Link Zgłoś
ulkapolla Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:39 Bylam w Tunezji. Dwa tygodnie problemow z zoladkiem. Wszystkie dzieci przechodzily zapalenie ucha od jakiejs bakterii w basenie. Syf straszny wszedzie - kazdy sprzata tylko swoja czesc a pomiedzy tymi czesciami smietniska. Gdyby nie trzydniowe safari to ten wyjazd bylby kompletnie nie udany. Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 14:23 Ja też byłam i tu i tu. Tyle że w Tunezji miałam wycieczkę obojazdową plus noc na saharze. Fakt faktem przechodzi się mini rewolucje w żołądku, ale kuchnia super mi smakowała. Tunezyjczycy jak i Turcy nachalni i zaczepiają szczególnie kobiety jasnej karnacji. Kuchnia turecka mniej mi smakowała. Ja bym pojechała do Tunezji drugi raz gdybym miała wybierać bo bardzo mi się tam podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 14:23 Tunezji nie znam, Turcja mnie zauroczyla. Bylismy tam 4 lata temu, polecielismy do Stambulu regularna linia (bez biur podrozy). Kilka dni poswiecilismy na PRZEPIEKNY Stambul, potem pojechalismy do Kapadocji i nad wybrzeze Morza Egejskiego. Zwlaszcza polecam Efez (obledny!!!) a do wypoczynku Ajvalik. Troche przereklamowane ale tez urocze jest Bodrum. W sumie Turcja naprawde warta jest grzechu!!! Maghda Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Turcja!!! 22.06.05, 15:43 Hej. Byłam także tu i tu. Z tym że w Turcji 2 razy. Przedwczoraj wróciłam z Marmaris. Byłam tam sama z dwuletnią córeczką. Mogłam jechać do Tunezji za podobną cenę ale do Tunezji nie wrócę. Jest fajnie ae zero rozrywki. Turcja z założenia jest baaardzo turystyczna i wesoła. W Turcji byłam 3 lata temu w Alanii i było świetnie, z tym że nie miałam jeszcze wtedy Julki, byliśmy sami z mężem. Teraz same bez tatusia wybrałyśmy się na tydzień w inną część Turcji Marmaris. Zależy po co jedziesz. Jeżeli chcesz ciszę, spokój wybierz np Fethije (czy jakoś tak). Ja jechałam sama z małą i chciałam byc w miejscu bardzo rozrywkowym. Wstawałyśmy ok 9, szłyśmy na śniadanko, później na plażę, ok 14 małe zakupy typu woda itp, obiadek w hotelu w postaci zupki Gerbera przeywiezionej z Polski, jakiś pomidorek, spanie ok 3 godz-w tym wymuszony odpoczynek dla mnie i dobrze bo po to też pojechałam, później spacer, ok 19.30 kolacja w hotelu a po kolacji szłyśmy w plener. Mnóstwo knajpek, jedna przy drugiej, ażda przeskakuje się w atrakcjach przyciągających klienta. nikogo nie dziwią maluchy ani nie drażnią. Wręcz przeciwnie. Zajmują pierwsze miejsce na parkiecie. My kończyłyśmy zabawy ok 1 w nocy. Julka w ogóle nie chciała wracać spać, dopiero padała jak już była w pokoju w piżamce. W Tunezji nie ma rozrywkowego zycia. Chyba ze w hotelach, ale to co innego. Turcja jest bardziej europejska. No i mozna obkupic sie w ciuchy, bizuterie za niewielkie pieniadze. Nawet jak nie planujesz to zawsze wracasz z kilkoma fajnymi ciuchami, butami. Odpowiedz Link Zgłoś