Dodaj do ulubionych

Tunezja czy Turcja???

22.06.05, 12:10
No własnie...lepiej pojechac do Turcji czy Tunezji?? Napiszcie co was
uwiodło, zawiodło w tych krajach.Gdzie jest taniej, lepsza kuchnia itp. Nie
możemy się zdecydować.Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • ada_zie Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 12:31
      byłam dwa razy w Turcji i raz w Tunezji
      w Tunezji masz piekne plaże prawie wszędzie
      w tym roku byliśmy w Turcji w Alani i plaża czysta ale żwirowo piaszczysta -
      przy czym piach jakiś taki brunatny...
      baza hotelowa chyba lepsza w Turcji - bo nowsza
      na Tunezję musisz brac poprawkę jeżeli chodzi o ilość hotelowych gwiazdek,
      chyba że lecisz z jakimś renomowanym biurem
      jeżeli chodzi o jedzenie to jakoś nie zauwazyłam różnicy - w obu tych krajach
      dobre - hotele nie serwują jakiś typowo regionalnych przysmaków raczej kuchnia
      przystępna dla Europejczyków
      Turcy są zdecydowanie bardziej przyjaźni Polakom
      i jeszcze jedno - po tegorocznym powrocie z Turcji - byliśmy w bardzo dobrym
      hotelu z neckermmanem - stwierdziliśmy, że nie ma jak Grecja!!
    • cruella Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 12:59
      Byłam i tu i tu.
      Polecam Tunezję, choć byłam tam w hotelu 3* a w Turcji w 5*.
      W tunezji turystyka dopiero się rozwija, miejscowa ludność jest bardzo życzliwie
      nastawiona do ludzi, uwielbia nasze dzieci. Wspaniała obsługa, przyzwoite warunki.

W Turcji (pomimo wspaniałych warunków) czułam wszechobecne pieniądze. Może
      dlatego, że hotel był 5* i obsługa wbrew pozorom nie zrobiła nic bez napiwku. A,
      że Polacy dają ich zdecydowanie mniej niż Niemcy...to i obsługa omijała nas
      szerokim łukiem.

Obydwa pobyty wykupione w Neckermannie.

Co do kuchni: turecka jest bardziej europejska ale i tunezyjska jest świetna. W
      Tunezji masz możliwość spróbowania czegoś innego, w Turcji możesz spotkać na
      kolację zestaw McDonalda smile)

Obydwa kraje pod względem finansowym wypadają podobnie. Może ciut tańsza jest
      Tunezja.

Gdybym miała jechać ponownie to tylko do Tunezji. W Turcji czułam się jak w
      Niemczech.
      • cruella Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:03
        Zapomniałam dodać: wspaniałe tunezyjskie plaże, woda sięga Ci do pasa a widzisz
        paznokcie u nógsmile))
        My byliśmy w Sousse, tam są wspaniałe, długie plaże idealne do spacerów. Nasz
        hotel (tylko 3*) miał swoją plażę.

W Turcji plaże są kamieniste, brzydkie i brudne. Poza tym w Turcji, żeby przejść
        na "plażę miejską" musieliśmy prze3jść przez ruchliwą kilkupasmową ulicę.

Momi wszystko Tunezja jest bardziej dzika, odjedziesz kilkadziesiąt km w głąb
        kraju i masz dziką pustynię. W Turcji miałam dośc europeskiej komercji,
        handlarzy rodem ze stadionu X-lecia.
        • ma_ksia.24 Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:29
          cruella napisała:

> W Turcji plaże są kamieniste, brzydkie i brudne.

To zależy gdzie. Ja byłam w Turcji,w Side - plaża piszczysta, szeroka i czysta,
          łagodne zejście do morza, zero kamieni, morze czyste i ciepłe.Chętnie
          pojechałabym teraz do Kemer-morze i góry zarazem.
        • mamaiw Re: Tunezja czy Turcja??? 24.06.05, 22:20
          idę z odsieczą! byliśmy w ubiegłym roku w Turcji w Oludeniz - bajeczne
          miejsce ! przepiękna plaża! sadze że po prostu bardzo źle trafiłaś - Turcja
          jest naprawde wspaniała, a dla porównania tunezja - nudna i nijaka; jeśli już
          ewentua;lnie to wyłącznie wyspa Dżerba. Ale ja zdecydowanie polecam Turcję -
          dużo bogatsza i można liczyc na bogactwo wrażeń i wielką sympatię tubylców. i
          plaże są naprawde cudowne! ale trzeba wiedziec gdzie lecieć - dla porównania -
          Antalaya to jak polski Śląsk - Oludeniz - jak Kraków..
    • agazet3 Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 12:59
      Ja polecam Turcję. Byłam w hotelu, który mieścił się 12 km od miejscowości
      Kemer, także z dala od miasteczka, cisza, spokój. Za hotelem tylko ulica i
      góry. Widoczki bardziej mi się podobały. Natomiast w Tunezji było brudniej na
      ulicach i nie tylko. Turcja wydała mi się bardziej przyjazna.
    • palka_zapalka Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:18
      W Tunezji nie byłam, ale Turcja mnie urzekłasmile
      Byłam w Kawali pięknie położone miasteczko plaża piaszczysta, woda czysta - super.
      Jedzenie bez rewelacji, ale można zasmakować Tureckich potraw - chałwa rewelaja,
      te smaki.
      Można wiele zobaczyć mnie urzekły meczety, kultura, i wodoki.
      I to, że możesz być zarazem w Europie i Azjismile
      Polecam.
    • kjasja Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:34
      Ja byłam i w Tunezji i w Turcji....zdecydowanie wybrałabym Turcje, gdybym mogła
      wybrać.W tunezji balismy sie chodzic po ulicach, omiajlismy zakamarki, (miasto-
      Monastyr)Jesli chodzi o knapki-sami faceci,kobiety rzadko widac.Po zaty pare
      osób sie zatrułosad
      Turcja -pełno pubów, wesoło, w sumie zależy gdzie, w miejscowosciach
      wypoczynkowych jest naprawde fajnie, czego nie powiedziąłbym o Tunezji....
    • ulkapolla Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 13:39
      Bylam w Tunezji. Dwa tygodnie problemow z zoladkiem. Wszystkie dzieci
      przechodzily zapalenie ucha od jakiejs bakterii w basenie. Syf straszny
      wszedzie - kazdy sprzata tylko swoja czesc a pomiedzy tymi czesciami smietniska.
      Gdyby nie trzydniowe safari to ten wyjazd bylby kompletnie nie udany.
    • indiaaa Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 14:23
      Ja też byłam i tu i tu. Tyle że w Tunezji miałam wycieczkę obojazdową plus noc
      na saharze. Fakt faktem przechodzi się mini rewolucje w żołądku, ale kuchnia
      super mi smakowała. Tunezyjczycy jak i Turcy nachalni i zaczepiają szczególnie
      kobiety jasnej karnacji. Kuchnia turecka mniej mi smakowała. Ja bym pojechała
      do Tunezji drugi raz gdybym miała wybierać bo bardzo mi się tam podobało.
    • maadzik3 Re: Tunezja czy Turcja??? 22.06.05, 14:23
      Tunezji nie znam, Turcja mnie zauroczyla. Bylismy tam 4 lata temu, polecielismy
      do Stambulu regularna linia (bez biur podrozy). Kilka dni poswiecilismy na
      PRZEPIEKNY Stambul, potem pojechalismy do Kapadocji i nad wybrzeze Morza
      Egejskiego. Zwlaszcza polecam Efez (obledny!!!) a do wypoczynku Ajvalik. Troche
      przereklamowane ale tez urocze jest Bodrum. W sumie Turcja naprawde warta jest
      grzechu!!!
      Maghda
      • betty_julcia Turcja!!! 22.06.05, 15:43
        Hej. Byłam także tu i tu. Z tym że w Turcji 2 razy. Przedwczoraj wróciłam z Marmaris. Byłam tam sama z dwuletnią córeczką.
        Mogłam jechać do Tunezji za podobną cenę ale do Tunezji nie wrócę. Jest fajnie ae zero rozrywki. Turcja z założenia jest baaardzo turystyczna i wesoła.
        W Turcji byłam 3 lata temu w Alanii i było świetnie, z tym że nie miałam jeszcze wtedy Julki, byliśmy sami z mężem. Teraz same bez tatusia wybrałyśmy się na tydzień w inną część Turcji Marmaris.
        Zależy po co jedziesz. Jeżeli chcesz ciszę, spokój wybierz np Fethije (czy jakoś tak). Ja jechałam sama z małą i chciałam byc w miejscu bardzo rozrywkowym. Wstawałyśmy ok 9, szłyśmy na śniadanko, później na plażę, ok 14 małe zakupy typu woda itp, obiadek w hotelu w postaci zupki Gerbera przeywiezionej z Polski, jakiś pomidorek, spanie ok 3 godz-w tym wymuszony odpoczynek dla mnie i dobrze bo po to też pojechałam, później spacer, ok 19.30 kolacja w hotelu a po kolacji szłyśmy w plener. Mnóstwo knajpek, jedna przy drugiej, ażda przeskakuje się w atrakcjach przyciągających klienta. nikogo nie dziwią maluchy ani nie drażnią. Wręcz przeciwnie. Zajmują pierwsze miejsce na parkiecie. My kończyłyśmy zabawy ok 1 w nocy. Julka w ogóle nie chciała wracać spać, dopiero padała jak już była w pokoju w piżamce.
        W Tunezji nie ma rozrywkowego zycia. Chyba ze w hotelach, ale to co innego. Turcja jest bardziej europejska. No i mozna obkupic sie w ciuchy, bizuterie za niewielkie pieniadze. Nawet jak nie planujesz to zawsze wracasz z kilkoma fajnymi ciuchami, butami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka