justyna9926 07.07.08, 13:20 Niedługo wyjeżdzam z mężem i 3,5 letnim synem na Rodos - okolice Lindos. Co warto zwiedzić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniab_24 Re: RODOS z 3,5 latkiem 07.07.08, 15:18 Oczywiście Akropol w Lindos - jest tam bardzo gorąco, więc albo we wczesnych godzinach przedpołudniowych, albo pod wieczór. Najlepiej wypozyczyć auto - na 3 dni w zupełności wystarczy i zrobić sobie objazd wyspy. my jeden dzień poswięciliśmy na objazd południa wyspy, jeden na północ, a jeden do Lindos. Piękne miejsca można spotkać co krok i jeżeli jedzie się wypożyczonym autkiem to po prostu można się zatrzymac i podziwiać. Szczególnie polecam: 1. plaża Tsampika i górójący nad nią kościółek. Naprawdę warto tam wejść , bo widoki powalają. nasz 2 latek dał radę bez większych problemów, oczywiście częściowo na "baranie" u taty plaża Prassonisi też fajna, ale bardzo wieje - fajne miejsce - spotkanie dwóch mórz 2. Ruiny w Monolithos - w tej wiosce jest świetna tawerna. Nie pamiętam teraz nazwy, ale jest wskazana w przewodniku Marco Polo - tak wspaniałej sałatki z bakłażana nigdzie indziej nie jadłam - cud miód... Zatrzymywaliśmy się tez na plazach zachodniego wybrzerza - zupełnie wyludnione, piekne. 3. Przepiękna zatoka A. Quinna - tak nam się spodobała, że pojechaliśmy tam taksówką jeszcze raz na cały dzień. Warto byc wcześnie, bo nie za dużo lezaków. I konieczny sprzęt do nurkowania. 4. wzgórze Filerimos koło Rodos 5. zamek, a właściwie jego ruiny w Kastelos 6. dolina motyli - jest tam przyjemna temperatura, nie odczuwa się upału, tylko, że straszne tłumy turystów psują nastrój. Warto też byc jak najwcześniej. Dwa dni poswięcilismy na samo miasto Rodos - PRZEPIĘKNE - tam bez problemu do samego centrum można dojechać lokalnym autobusem. Poza tym jeszcze całodniowa podróz promem na Symi - malownicza wysepka, ale straszny upał. Nawet ja miałam dość, a upały raczej na mnie nie robią większego wrażenia. Moim zdaniem nie warto kupować wycieczek u rezydentów - po co przepłacać, a poza tym brakuje luzy i swobody potrzebnej gdy jest się z dzieckiem. Autem mozna zwiedzac swoim tempem. Polecam przewodnik Marco Polo - wszystko fajnie opisane. Tyle na razie sobie przypomniałam. W razie pytań pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: RODOS z 3,5 latkiem 31.07.08, 22:49 Hmmm a ja byłam rozczarowana tym zwiedzaniem Rodos.... Bylismy z zestawem 2,5 roku i 4,5 roku 1. Akropol w Lindos - tu faktycznie fajnie, ale góra jak na dzieci w wieku naszych dość poważna, na szczęście można wjechać na osiołku - to z kolei jednak dla dorosłego mało komfortowe rozwiązanie, kość krzyżowa boli mnie do dziś... 2. Zatoka A. Quinna - sama zatoka rzeczywiście PRZEŚLICZNA ale zepsuta morzem parasoli, plastikowych leżaków i ilością turystów upchanych niczym sarynki... nawet nie chcało nam się rozkładać, zwinęliśmy ręczniki i pojechaliśmy dalej... 3. wzgórze Filerimos koło Rodos ładny widok, bylismy tam o zachodzie słońca, więc już nie grzało, poza widokiem nic specjalnego... 4. Ruiny miasta w Kamiros - jedyna co faktycznie warte było wyprawy i robiło wrażenie! 5. dolina motyli - dla mnie porażka i marketing, ładniejsze lasy mam koło domu a motyli więcej w ogrodzie na budlei (taki krzak co przyciąga) 6. Starówka i port w Rodos - ładne, warto 7. Wycieczka na wyspę Symi - sama wysepka śliczna, ale na pewno nie warto tłuc się stateczkiem 2h w jedną stronę, podobno z Rodos są wodoloty 45 min. - jesli tak to zdecydowanie lepiej! Byłam w Grecji pierwszy raz i powiem szczerze że się rozczarowałam... W ubiegłym roku jechałam na Majorkę z przeświadczeniem, że to ochydny niemiecki Land z ładną plażą - a tam było przepięknie -więc po Gracji, którą wszyscy się zachwycają spodziewałam się więcej... a tu klops, Majorka dużo ładniejsza! Odpowiedz Link Zgłoś
ann99 Re: RODOS z 3,5 latkiem 08.07.08, 22:00 Ja teżpolecam przewodnik Marco Polo i do tego wypozyczenie samochodu (z fotelikiem nie ma problemu i jest w "cenie"). Można zwiedzac co się chce i w takim tempie w jakim się chce. My mieszkaliśmy niedaleko Rodos więc do Rodos jechalismy autobusem. Bylisy w Dolinie Motyli ale dwulatka nie przeszła trasy tylko zachwycała się karbami na poczatku(tłumy były tam okrutne jak bylismy). Córce podobały się najbardziej osiołki i kotki w ruinach w Lindos, no i plaże. Ale inne rzeczy też dzielnie z nami zwiedzała i oglądała. Najważniejsze to opowiedziec dziecku coś co je zainteresuje (np. w Rodos stały zbroje rycerzy i opowiadaliśmy o rycerzach, ogladaliśmy gdzie mogli mieszkać itp). Udanych wakacji i duużo słoneczka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: RODOS z 3,5 latkiem 31.07.08, 13:12 A czy dla 3,5 latka na Rodos (7 dni) warto brać wózio-parasolkę? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_36 Re: RODOS z 3,5 latkiem 01.08.08, 10:03 Jak dla mnie wózek zawsze warto brać, nam się przydaje zwłaszcza na popołudniowe drzemki i wieczorne spacery. Ale mamy parasolkę rozkładaną na płasko, więc nie mam wyrzutów sumienia że synek ma niewygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: RODOS z 3,5 latkiem 01.08.08, 11:29 Opis miejsc wartych zobaczenia moge podesłać mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_aga Re: RODOS z 3,5 latkiem 01.08.08, 14:04 i ja tez poprosze o opis ciekawych miejsc na RODOS na e-mail gazetowy z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
joasija Re: RODOS z 3,5 latkiem 02.08.08, 22:11 ja tez baaardzo proszę o opis na meila gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: RODOS z 3,5 latkiem 05.08.08, 15:00 To też uprzejmie poproszę na maila: dorota.ostrowska@zzgnig.com.pl wyjeżdżam na Rodos z 3,5 latkiem 21 sierpnia. Pozdrówka i z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: RODOS z 3,5 latkiem 05.08.08, 15:03 Aga_36 a ile latek ma Twoje Dziecko? Też 3,5? Odpowiedz Link Zgłoś