Dodaj do ulubionych

Kulinarne doznania...

30.08.06, 22:00
Dziewczyny wpisujcie tutaj swoje sprawdzone przepisy na pyszniutkie jedzonko...
Obserwuj wątek
    • sarah_black38 Re: Kulinarne doznania... 31.08.06, 07:11
      W domu piore, sprzatam, robię przetwory na zimę , potrafię coś uszyc na
      maszynie ( np zgrabny kostiumik albo spodnie ) . Ale gotowanie to nie jest to,
      co tygrysy lubią najbardziej. Gotuję bo muszę - coby mi rodzinka z głodu nie
      pomarła !
      • madziaaaa mięso w płatkach Nestle 01.09.06, 10:37
        kotlety schabowe, piersi a kurczaka lub baleron rozbijamy i moczymy w
        rozbełtanym jaju, co by nam skruszały (schab). Każdy kotlet solimy, pieprzymy.
        Obtaczamy w mące.Potem w jajku. A potem w narnolmajniejszych płatkach
        kukurydzianych do mleka(nie muszą być Nestle, do kotletów kupuję tańsze, np.
        biedronkowe).I smażymy na małym ogniu, żeby nie przypalić płatków. Pychotka.
        Chrupiące. Mniam. Polecam.
    • madziaaaa Naleśniki wytrawne 06.09.06, 09:09
      Pierś z kurczecia (podwójna)-kroimy ją w kostkę, nie musi być koniecznie mała i
      smażymy. 40 dkg pieczarek i 2 cebule kroimy również i przesmażamy. Doprawiamy
      to wszystko do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 2 lub 3 zmiażdżone lub
      wyciśnięte ząbki czosnku. Jak już wszystko jest gotowe, to dodajemy do tego 2
      serki topione hochland, takie podłużne, zwykłe śmietankowe. Mieszamy do
      rozpuszczenia.
      Smażymy naleśniki, do ciasta można dodać trochę ziół prowansalskich.Usmażony
      naleśnik składamy na pół. Połówkę jeszcze raz na pół-powstanie taki wycinek
      koła z kieszonkami. W pierwszą kieszonkę nakładamy sporo farszu. Do ozdoby
      posypać natką pietruszki.
      Pyszne to jest, Olka też się zajada. Można polać ketchupem. Najlepiej smakuje
      jak się to cudo trzyma w ręce, a nie dziabie nożem i widelcem.
    • keneth82 Ziemniaki na ostro 06.09.06, 12:51

      Egzotyczne, choć nieskomplikowane danie rodem z Meksyku - obowiązkowo z
      papryczką chilli

      Czas przygotowania: 40 minut
      Liczba porcji: 4

      Składniki:

      5 dużych ziemniaków
      2 czerwone cebule
      1 czerwona papryka
      puszka czerwonej fasoli
      3 pomidory obrane ze skórki (albo 1 puszka)
      2 papryczki chilli
      1 ząbek czosnku
      po pół łyżeczki kolendry, kminku i tymianku
      sól, słodka papryka
      2 łyżki oleju

      Sposób przyrządzania:

      Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i
      zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po
      pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz
      drobno posiekaną chilli. Dusić pod przykryciem przez 15 minut na bardzo małym,
      mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory i
      przecisnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić do chwili aż ziemniaki
      zrobią się miękkie. Wtedy wrzucić odsączoną fasolę i doprawić do smaku.

      Uwagi:

      Osoby bardziej "wrażiiwe" powinny poprzestać na jednej papryczce chilli
    • gacusia1 CHlebek czosnkowy 06.09.06, 17:51
      Dwaprzepisy-
      1.bagietke pokroic na skosne kromki,na talerzyku przygotowac
      maslo,posolic,popieprzyc(!),wcisnac 2 zabki czosnku,dodac oregano,wymieszac i
      kazda kromke posmarowac z obu stron(z jednej wiecej).Polozyc na blaszke do
      ciasta(albo aluminiowa folie) strona "mniejmaslana".Wstawic do nagrzanego
      piekarnika 160'C i piec...hmmm,8-10min.
      2.chleb razowy-ale nie barwiony,tylko prawdziwy,ciezki,mokry razowy pokroic na
      normalne kromki.Maslo przygotowac,jak wyzej.Smarowac kazda kromke z jednej
      strony i dolepiac do poprzedniej,aby utworzyc znow "caly" bochenek
      chleba.Zawinac go scisle w folie aluminiowai piec ok 20min.Masla nie
      zalowac .-)))

      Smacznego!
    • mamka_klamka Tort piankowy 19.09.06, 20:25
      Składniki:
      -3 kolorowe galaretki w proszku
      -0,5 l. mleka skondensowanego niesłodzonego

      Przygotowanie:
      Galaretki rozpuszczamy we wrzątku: jedną w 0,5 l. wody, dwie pozostałe w
      polowie tej ilości każdą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki i
      czekamy aż zrobią się zimne. Połowę mleka ubijamy mikserem, dodajemy jedną
      galaretkę (tę z mniejszą ilością wody) i miksujemy aż się wymiesza. Wylewamy do
      tortownicy, wstawiamy na chwilę do lodówki (bardzo szybko tężeje). To samo
      robimy z resztą mleka i drugą galaretką. Kiedy ostatnia galaretka lekko
      zgęstnieje wylewamy ją na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego
      stężenia. Można dodać jakieś owoce wg. uznania, ozdobić bitą śmietaną.

      Pyszny, lekki i bardzo łatwy deser. Tylko jeśli ma być gotowy na wieczór trzeba
      zacząć go robić rano, bo są długie międzyczasy smile
    • endzi11 Ryba w zalewie pomidorowej 23.09.06, 14:46
      Usmażyc 1 kg ryby-najlepiej panga,w bułce tartej z mąką pół na pół
      Przygotować zalewe osobno-dodawac wszystko gotując
      -2,5 szkl wody
      -pół szkl oleju
      -2 łyżki ketchupu
      -1 słoik przecieru pomidorowego
      -3 łyżki octu
      -sól,pieprz(może być w kulkach),liść laurowy,ziele angielskie,3 łyżki cukru
      (spróbowac)
      -2-3 cebule pokroic w krążki i doodac do gotującej sie zalewy nie za długo żeby
      nie była za miekka ,ma byc chrupiąca.
      Rybe mozna przekładac warstwowo gorącą zalewą,panierka nie odejdzie.
      SMACZNEGO!
    • edelka szybkie ciasto z owocami 29.09.06, 16:43
      1/2 kostki margaryny , 1 i 1/4 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1
      cukier waniliowy, 3 jajka, 8 łyżek cukru, owoce

      Cukier utrzeć z jajkami, dodać margarynę i utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem do
      pieczenia, wymieszać. Tortownicę (nie za dużą) wysmarować tłuszczem, posypać
      bułką tartą i wylać ciasto. Owoce ułożyć na wierzchu (np. śliwki), wsadzić do
      piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C na ok. 50 minut. Można posypać cukrem
      pudrem.
      Smacznego!!!

      P.S. Można też zrobić z jabłkami - pokroić je i dodać np. troszkę cynamonu, a
      potem dosypać do ciasta i wymieszać i dopiero do tortownicy. Na wierzch można
      posypać posiekanymi orzechami.
    • madziaaaa kordon ble 16.10.06, 10:37
      napisane oczywiście fonetycznie, ale nie jest wcale ble, tylko pysznesmile
      Piersi z kurczaka lub kotlety schabowe rozbijamy i solimy. Każdy kotlet
      rozkładamy na dłoni, na to kładziemy plasterek szynki, na to plasterek lub dwa
      żółtego sera i szczelnie zawijamy, tak jak de volaja.Obtaczmy w jajku potem w
      bułce tartej i kładziemy na patelni mocno rozgrzanej najpierw tą stroną, gdzie
      jest sklejone.
      Wielokrotnie sprawdzona pychota.
    • madziaaaa Re: Kulinarne doznania... 27.11.06, 15:11
      na duzych oczkach ścieramy żółty ser, około 25 dkg, choć zależy od potrzeby.
      Wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, dodajemy troszkę majonezy, tylko tyle, żeby
      połczyćser i czosnek. Pomidory (najlepiej duże) kroimy na trochę grubsze
      plastry ale nie w tą stronę co zwykle, tylko jakby odwrotnie, od tej strony, co
      środek jest. Na tych plastrach łyżeczką nakładamy tą masę serową. Nie dodawać
      żadnej soli, pieprzu itp. PYCHA. Bardzo fajna i elegancka przystawka.
    • bj32 Re: Uwaga: 14.02.07, 18:27
      Będę perfidna i bez zgody autorek przekleję kilka przepisów. I mam nadzieję, że
      kolega Keneth będzie niedość, że zadowolony, to jeszcze bardzo zajęty w
      najbliższym czasiesmile) A żeby się nie popierniczyło, to każdy przepis w osobnym
      poście z tytułem. 3, 2, 1, ... zaczynamy!
    • bj32 Sałatka z czerwonej fasoli 14.02.07, 18:28
      --------------------------------------------------------------------------------
      1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć na sitku
      2jajka na twardo w półplasterki
      Skropić cytryną, dodać olej (oliwę), pieprz, posypać szczypiorkiem, wymieszać.
      Prościutka, ale pyszna, mogę zjeść jej tonęsmile
    • bj32 Roladki z kurczaka 14.02.07, 18:29
      4 filety (pojedyncze) z kurczaka
      suszone śliwki lub morele
      wegeta
      Filety utłuc na cienkie płaty ("utłuc" - piękne określeniewink), przyprawić
      wegetą, pokroić na 4 - 5 kawałków (pasków), w każdy zawinąć suszony owoc, spiąć
      wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu jakimś dość szczelnie zamykanym, ale nie
      takim do odsysania, najlepiej, żeby na sicie, czy czymś z dziurkami, jak w
      szybkowarach są wkładki np. W innym wypadku trzeba się wykazać inwencją...
      Zalać wrzącym bulionem z kostki. Trzymać pod przykryciem 45 min.
      Sos:
      1 mały majonez
      1 łyżka dżemu żurawinowego lub z porzeczki czerwonej, ale niesłodzonego
      1 łyżeczka curry
      1 - 2 łyżeczki keczupu
      Wymieszać dokładnie.
      Podawać gorące, każdy użytkownik macza roladki w sosie we własnym zakresie.
      Jakbym pisała niezrozumiale, proszę o pytania.
    • bj32 Re: Kurczak z warzywkami 14.02.07, 18:29
      Piersi z kurczaka, np 4 pojedyncze, pokroić w średnią kostkę, obsmażyć i
      poddusić, dodać mrożonkę warzyw na patelnię (ja najbardziej lubię tę z
      grzybkami mung, ale to już dowolnie), przyprawić wedle uznania, dodusić podawać
      wymieszane z ryżem. Ryż uprzednio ugotowaćwink))
      Niezbyt to wyszukane, ale proste i smaczne.
    • bj32 Pyszna przystawka Madziiii 14.02.07, 18:30
      Potrzebujemy:
      pomidory, ze 30dkg żółtego sera, ze 3-4 ząbki czosnku, majonez. Ser ścieramy na
      tartce(tarce) z dużymi oczkami. Wyciskamy czosnek. Dokładamy majonez"na oko"-
      nie za dużo-byle się wszystko posklejało. Nie doprawiamy niczym. Wkładamy do
      lodówki na 2 godzinki, niech się przegryza. Przed podaniem kroimy pomidory na
      ciut grubsze niż normalnie plastry i nakładamy na pomidorka łyżeczką nzszą
      paćkę.
      To jest pyszne i ładnie wygląda.
    • bj32 Kurczak w zupie cebulowej 14.02.07, 18:31
      4 pojedyncze biusty kurzęce
      2 torebki zupy cebulowej Knorr (innej firmy nie spotkałam, a to nie ma być zupa
      expresowa)
      duża śmietana 24%
      Piersi w całości, bądź skroić w średnią kostkę (ja wolę skroić); opanierować w
      całej zupie; obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, poddusić z odrobiną wody,
      dodusić do miękkości z całą śmietaną. Uwaga, ma tendencje do przypalania się,
      więc trzeba pilnować i mieszać.
      Podawać z ryżem. Albo z czymś innym. Ja kurczaka właśnie z ryżem preferuję. Z
      ugotowanym ryżemwink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka