Dodaj do ulubionych

Kioski i kibel na Rynku !!

02.08.10, 12:33
Nowa atrakcja kielc - kioski o wiejskiej architekturze oraz
ogromniasty klocek - kibel publiczny ! Sa tak wysokie,
wyeksponowane, że swymi dachami zasłaniają budynki a takze widok na
Rynek ! ! Co za debilne rozwiązanie projektowe !
Czy w tym magistracie nikt nie mysli ?
Gdzie jest p.dyrektor H. mieniący się planistą i architektem -
urbanistą ?Gdzie jest "zabytkowy" dyrektor p.C.?
Za PRL-u postaeiono kwiaciarkom małe niskie kioski.Teraz wywalono
stodoły !Włącznie z tym kiblowym klockiem ! Ludziom pod oknami i
sklepami ! jaja !
Nic tylko zaraszac ludzi z Polski, by zwiedzali ekspozycje glupoty
architektoniznej.
Podobnej do oświetlenia Sienkiewki, które jest dominujacym akcentem
tej ulicy !! Kretynizm!
Obserwuj wątek
    • Gość: uczulony Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 21:34
      Widziałem kilka dni temu,dziwi mnie,że nie reaguje Związek
      Architektów oraz Urbaniści.Walxczyli z parkingiem, a to cvo
      zrobiono na sw.Tekli i Rynku, to wielka granda.
      • Gość: 96 Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.chello.pl 02.08.10, 22:21
        Znakomite miejsce do zawodów o Puchar Prezydenta Kielc - "Kto wyżej
        siknie"! Kreski kredą na wiadomej, najnowszej palisadzie. Kreda na
        koszt miasta?
        • Gość: sdf Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.10, 00:07
          Ten Hajdorowicz to dno architektoniczne!
        • Gość: Adorn Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 08:09
          Gości zamocuj sobie okulary obyś się nie oblał po nogach !
          • Gość: szczurek miejski Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 14:00
            A wyobrazałem sobie kawiarenkę w tym zaułku (niech by był nawet
            im.Jarka), z zielenią wkól, kibekiem miejskim w którejś z kamienic
            (brama - piwnica )
            Kibel - pomnik na Rynku Miasta ?
            Moja szczurza rodzina piszczy z niezrozumienia...???
            • Gość: projektant Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 16:45
              Wystarczy popatreć na zdjęcie w "Echu" ! Dominują dachy tych
              obskurnych domków !!I to 40 tys. za domek ! Ludzie draństwo !!
              Panie Januszu Cedro, wojewodżki konserwatorze zabytków, jesli pan to
              zaprobował, to ma powody do wniosku , by pan zechcial podac się do
              dymisji !
              Zdjecia w "Echu" dyskwalifikują pana zawodowo !Włącznie ze sraczem
              na pl.Tekli !!
              I jeszzce jedno, proszę podac nazwisko projektanta oraz biura lub
              pracowni, która opracowała projekt modernizacji tej częsci Rynku -
              placu Tekli.
              • Gość: K. Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: 82.139.11.* 05.08.10, 15:54
                Chodor Projekt i Neoinvest - tam powstały te szkaradne koncepcje.
                Lepszej antyreklamy im nie trzeba.
                • Gość: jonasz Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 17:26
                  Oba biura z wieżowca dawnego "Exbudu" ? To jaja !
                  Poponuję uroczyste przybicie tabliczek z autorstwem tych biur na
                  kioskach - np. w sobopte z udziałem Wielkiego Inwestora, czyli
                  prezydenta Kielc!Bo to ten pracownik magistracki zatwierdził te
                  szkaradne budy z wielkimi dachami !!
              • Gość: Artur Hajdorowicz Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 19:27
                "Projektant" - proszę podać swoje nazwisko, obśmieję w podobny sposób Pana/Pani
                wiekopomne dzieła... obśmiać skutecznie można wszystko, to tylko kwestia
                zdolności literackich, poczucia humoru i odrobiny manipulacji

Pozdrawiam
                • Gość: mgr Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 22:46
                  Panie A.Hajdarowicz, dlaczego pan nie chce podac nazwiska
                  projektanta ? Czy jest ono utajnione ? Kto w Urzędzie akceptyował
                  ten projekt ?Może Pan napisać ?
                  • Gość: Artur Hajdorowicz Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 12:01
                    Nie podałem, bo projektant jest już w tym wątku podany - Chodorprojekt Sp. z
                    o.o. Niestety, nie pamiętam nazwiska projektanta. Wykonawca projektu wyłoniony
                    był w drodze przetargu organizowanego przez inwestora: Miejski Zarząd Dróg w
                    Kielcach. Z ramienia urzędu za wszystkie projekty "rewitalizacyjne"
                    odpowiedzialny jestem ja.
                    • Gość: pik Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 14:06
                      No wreszcie wiemy kto to sknocił i kto zaakceptował.
              • Gość: Artur Hajdorowicz Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 12:46
                Kioski kwiatowe są finansowane przez kwiaciarzy - sami wybierali wykonawcę,
                kupowali materiały itd. Ile kiosk kosztuje, to ich sprawa.
                • Gość: kasa Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 15:05
                  Projekt obowiązkowy, wyklonawca narzucony ?Koszty z tego wynikaja ?
                  Więc jak dobrowolnie ?
    • Gość: K.J. Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: 82.139.11.* 03.08.10, 16:50
      Dziś zobaczyłam tę szkaradę na własne oczy. Byłam ostatnio w kilku
      zrewitalizowanych miastach i miasteczkach. Takiego kuriozum nie widziałam
      nigdzie. Piękny fragment miasta - idealny pod kawiarenkę na świeżym powietrzu
      został zastawiony przaśnymi budami i wielkim kiblem (toaleta to za delikatne słowo).
      Podziękujemy prezydentowi i planiście miejskiemu jesienią przy wyborach. Tak
      spaprać okolice Rynku - to jest możliwe tylko w Kielcach.
      Wstyd i plama na honorze w całej rozciągłości.
      • Gość: szansa Panie Januszu Cedro, może poda pan powód...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 16:59
        dlaczego zgodził sie Pan, na zniszczenie zaułka?
        • Gość: Polska D Re: Panie Januszu Cedro, może poda pan powód...? IP: *.chello.pl 03.08.10, 20:26
          nie darmo się mówi, ze u nas "Polska D" czyli do d-u-p-y.
          I to w środku miasta!
          Wstyd na cały kraj i nawet na Unię...
          nigdzie nie ma takiego gó...anego lintersu jak tu!
          Na Rynku!!!!!!!!!!!!!!!
          LUdzie, gdzie my mamy oczy, żeby kogoś tak popapranego wybierać.
          ten architekt chyba ma na-s-rane w beret przez miejskie gołębie!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: kielczanin Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: 77.223.216.* 03.08.10, 20:30
        po co taki sracz w tak ładnym wydawałoby się miejscu?
        Już myślałem że ten podziemny wyeksmitują na zawsze.
        Kioski pół biedy może to razem z kwiatkami będzie jakoś wyglądało
        ale ten sracz/kibel/wucet/wychodek jest kuriozum na skalę krajową.
        Zaraz to wyślę do Teleexpressu. To samo z Kadzielnią zbudowali i
        mają zamiar usuwac błędy które są wynikiem bezmyślności.
        Gdybym ja w swojej firmie tak działał już dawno by mnie wypiepr.yli
        na pysk. co za czasy!!!. nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
      • pajak6011 Re: To spełnienie żądań 04.08.10, 00:30
        Przypominaja mi sie w tym miejscu protesty wlascicieli kwiaciarni
        będacych "od zawsze" w tm miejscu.
        Mamy wiec efekt spłnienia żądań. Tu przestroga dla żądających żądań.
      • Gość: \ gusta prosto z Gnojna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.10, 15:38
        on skoligacony z Gnojnem i kilkoma rodzinami kieleckimi z rejonu
        Daleszyc - no to co sie mozna spodziewac
        dobrze ze tam jeszcze wedzarni nie postawil - ale na pewno bedzie
        rzezba w drucie co ma byc swoiskim klimatem - wspomnieniem
        dziecinstwa dla wielu obecnymch tzw Kielczan - w domu u siebie mieli
        na podworku taki szrok w ktory piznela rakieta ziemia - ziemia albo
        dziadek poniemieckie naboje rozbrajal - zaraz obok sracze i rabatem -
        no to tak bedzie rynek wygladal - oczywoscie kostka brukowa bo teraz
        kazdy pan we wsi ma na podjezdzie i przed stodola wybetonowane - czym
        za mlodu nasiakli to przeniesli do miasta
        stodola, gowno i betonik
    • Gość: wyborca Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 22:13
      Przejęliście się kiblem i budami ? Dlaczego nie protestowaliście,
      szczególnie wy, pseudo ochroniarze, jak Lubawski za akceptacja
      ochroniarzy zabytków, przyrody itp dziwnych organizacji, pozwolił
      nja sprzedanie terenów nad zalewem po Relaksie wraz z częścią
      akwenu i wybudowanie w przedziwny sposopb, apartamentowca !!
      Gdzieście byli kielczanie ? Gdzie ? Już wówczas powinien wyleciec
      Lubawski z urzędu.
      • plantin święta racja - może teraz naprawią ten błąd ! 04.08.10, 00:50
        inna sprawa że sprawa krzyża obok pałacu prezydenckiego pokazała, kto rządzi w
        tym kraju...
        • Gość: szczurek kmiejski Wsjo rawno :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 09:48
          Kto by nie był przy korycie; prawo - czy raczej brak prawa -
          pozwalają wieprzom u władzy na bezkarność.
          W czasach, gdy pojęcia : HONOR i GODNOŚĆ wyszły z uzycia
          ( zastapiono je : wymixować kogoś, ku...,pier..,ch.j ci w oko,oj tam
          oj tam!..)
          jedynie dobre, przejrzyste , twarde, konsekwentne PRAWO, moze być
          dla społeczeństwa zabezpieczeniem , przed świńskim nierządem.
          • Gość: sr.acz Re: Wsjo rawno :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 13:03
            ten kibel to wizja wodza wizjonera: wys.rał sie, popatrzał na kloca i go kazał wybudować.
            To są wizjonerskie wizje najmundrzejszego z mundrych najswiatlejszych z magis.ratu.
            • Gość: ja na-sram Re: Wsjo rawno :( IP: *.chello.pl 04.08.10, 21:49
              pierwsza rzeczą jaką zrobię po zakończeniu remontu Rynku to nawalę "kloca" PRZED
              klocem!
              I NIKT mi nic nie zrobi! Mam żółte papiery.
              A potem będę nawalał kolce wszędzie, nawet wokół apartamentowców na Klonowej.
              Tam nawalę, że hej!
              I zaproszę kolegów! Oni tez umieją walić! kloce, klocusie, klocki, kloczęta!
              • Gość: smurfmadrala Kompromitacja architektury- kto to projektolnął?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 13:51
                Blaszane czuby wygladaja na zbyt duże kible,
                natomiast wieżę WCkibelBabel mozna przerobic na kwiaciarnie.
                Dziwactwo w skali światowej- "dizajnerski" kibel w prowincjonalnej stylizacji "świder-majer"!
                WC wieża Babel w formie kupy gówna spiralnie zakręconego- mocne!
                Czy będzie jeszcze realistycznie śmierdziało?
                Niech tylko zwietrzą architektoniczny skandal TVmedia!
                Zlecą się stadnie jak muchy do gówna!
                Kto tak strasznie projektolnął?!
                Szykuje się straszliwa kompromitacja ,obciach na cała Polske.
                • smurfmadrala Re: Kompromitacja architektury- kto projektolnął? 06.08.10, 14:09
                  Zgłoszę WCwieżę kibelBabel i blaszane strażnice "konzentrazionlager"
                  do konkursu najszpetniejszej architektury "Makabryła".

bryla.gazetadom.pl/bryla/0,85300.html
                  • Gość: logistyk Re: Kompromitacja architektury- kto projektolnął IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 17:49
                    Propozycja mi się podoba,nagroda też,potzrebne sa tu jeszcze
                    nazwiska:
                    kto zaprojektował, kto zatwierdził projekt z magistratu,opinia
                    konserwatora zabytków( o piwnice bzdurne walczy, ale o kibel i budy
                    kioskowe nie ? ).
                    Podajcie ile to kosztuje, czy można było taniej zrobic kioski dla
                    kwiaciarek, jakie propozycje rozwiązania WC- ów maja architekci,
                    studenci architektury PŚ,i kielczanie.
                • Gość: kielczanin Re: Kompromitacja architektury- kto to projektoln IP: 77.223.216.* 07.08.10, 12:26
                  osobiście zostawiłbym ten placyk na pewno bez tego sracza z
                  odwróconej balii, a kwiaciarki mogłyby mieć takie nowoczesne jatki
                  jak na kazimierzu w krakowie. Wyszło modernistycznie-kiczowato, a
                  tak być nie powinno. W ramach protestu ogaszam że nie zrobię w tym
                  kiblu siku, nigdyyyyy. PS. nie obiecuje nic co do cięższych odchodów
                  bo to różnie może w życiu być ;)
                  • Gość: kolekcjoner Re: Kompromitacja architektury- kto to projektoln IP: *.chello.pl 08.08.10, 01:14
                    zbierzmy odchody w dużą KUPĘ!
                    kupą mości kielczanie!!!!!!!!!!!!!! kupą!!!!!!!!!!!!!!!
                    Bo kupy nikt nie ruszy!
                    Będzie kupa...będzie bal!:))))
                    • Gość: jss Re: Kompromitacja architektury- kto to projektoln IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.10, 08:36
                      Jaki prezydent taki kibel.
                      • Gość: oko Po 100 latach "sławojka" w Rynku Kielc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.10, 11:26
                        Plac Tekli,pozostanie na następnych 50 lat, pomnikiem czasu i ludzi
                        w nich żyjących.
                        W Kielcach najwyrażniej MROCZNIEJE.
                        Proponuję bilboard z fotografią tego Placu, i tytułem " architektura
                        kielecka, czyli gó... pod krzakiem róży "
                        • Gość: jola Re: Po 100 latach "sławojka" w Rynku Kielc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.10, 15:34
                          Narzekaja na PRL, ale wówczas kible zrobili pod ziemią ! Teraz, gdy
                          jest tyle nowoczesnych materiałow i technologii uszczelniajacych,
                          wybudowali sracz wysoki ludziom pod oknami !Kretynskie i idiotyczne
                          rozwiązanie!Czy w kagistracie nikt nie myśli?! Za co im płacą ?
                          Lubawski ze wstydu powinien sie spalic...
    • Gość: Artur Hajdorowicz Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 19:02
      Dzień Dobry

Można mieć różne wizje architektoniczne tego miejsca (tzw. Placu Św. Tekli) ale każda z nich zaczynać się musi od decyzji co do jego funkcji. W tym przypadku, na długo przed sporządzeniem projektu (początek - konkurs architektoniczny na przebudowę Rynku w połowie lat 90-tych) zdecydowano, że powinien on pełnić rolę „rynku kwiatowego”, gdzie przeniesie się handel kwiatami, istniejący w tym rejonie od lat i niejako wrośnięty w pejzaż i przyzwyczajenia. Czyli kioski, taki kwiatowy bazarek ze swoistym klimatem – na samym Rynku przestrzeni pod letnie kawiarenki będzie wystarczająco dużo. Pomysł na przeniesienie handlu kwiatami w to miejsce był przez kielczan dość ciepło. Kiosk jest dość prostą formą – mimo to na jednym biegunie są tacy, którzy widzieliby je w klimacie XIX-wiecznym, drewniane, kryte gontem lub dachówką (miedzią), na przeciwnym zaś biegunie są zwolennicy modernizmu z zastosowaniem szkła, aluminium, płaskich dachów, zdecydowanych poziomów itp. To, co się w tej chwili buduje, jest rozwiązaniem wypośrodkowanym – forma tradycyjna z okapem i spadzistym kopertowym dachem, zaś detal i materiał (blacha tytanowa) współczesny – mającym zaletę prostoty i bezpretensjonalności, a te właśnie cechy są w tym miejscu najbardziej pożądane. Wracając do określenia „rynek kwiatowy” uzmysłowić sobie należy, że pawilony te otoczone zostaną za chwilę całą masą kwiatów, parasoli, markiz, klientów itp. z którego to kolorowego zgiełku wyłaniać się będą wyłącznie daszki, więc będzie to wszystko trochę inaczej wyglądać niż obecnie na placu budowy…
      O ile krytyka budek kwiatowych nieco mnie zaskoczyła, to spodziewałem się kontrowersji wokół toalety. Losy toalety publicznej w tym miejscu ważyły się dość długo – pierwszym najprostszym pomysłem była jej całkowita likwidacja. O dotychczasowej „podziemnej” należy pisać cudzysłowie dlatego, że (o ile ktoś pamięta) kominy, świetliki, schody, stropodach itp. inne jej szpetnie wystające części zajmowały prawie połowę powierzchni placu, czynią niemożliwą jakąkolwiek jego przebudowę. Jednak biorąc pod uwagę, że standardem powinno być istnienie w centrum dużego miasta toalety publicznej (i to nie jednej - proszę nie mówić o bramach, kawiarniach, piwnicach, urzędach, Mc’Donald’ach itp., bo to jest tylko ucieczka od trudnego problemu), podjęto decyzję o konieczności budowy nowej, zajmującej mniej miejsca. Nowa toaleta podziemna też wymagałaby schodów, wyprowadzenia na powierzchnię czerpni powietrza, przewodów wentylacyjnych itp., a przede wszystkim budowy co najmniej jednej windy dla niepełnosprawnych. Budowa toalety w poziomie terenu – przyznaję – była odważnym wyzwaniem, ale podyktowana przede wszystkim rozsądkiem, potrzebami osób niepełnosprawnych oraz ogólnie pojętą wygodą innych. Dlaczego w centrum miasta nie mielibyśmy budować toalet publicznych, skoro jest taka potrzeba? Nawiasem mówiąc, budowane za PRL-u podziemne toalety wszystkie uległy likwidacji nie bez powodu, ale to jest temat na osobną dyskusję… Po wielu spotkaniach przyjęto propozycję mocno ściętego elipsoidalnego stożka – czystej kubistycznej formy pozbawionej w zasadzie detalu – poza jednym, wykończeniem rąbkowaną blachą tytanową, identyczną jak na dachach pawilonów kwiatowych. Współczesna forma nie wynika – jak twierdzą złośliwi - z niezdrowych kreatywnych ambicji, ale była jedyną spośród wielu propozycji (biorąc pod uwagę całość założenia wraz z pawilonami kwiatowymi i małą architekturą) która dawała pewną kompozycyjną równowagę w przestrzeni, stanowiąc z otoczeniem tzw. kontrast pozytywny i nie będąc pretensjonalną. Poza tym forum odebrałem wiele pozytywnych opinii na jej temat formułowanych przez fachowców (złośliwie: designe’rów). Jestem przekonany, że gdybyśmy tchórzliwie z toalety zrezygnowali, bądź też ustawili zawsze bezpieczne „toi-toi’e”, w ogóle nie byłoby tematu (byłby za to problem w okolicznych bramach).
      Przestrzeń zarówno Placu Św. Tekli jak i właściwego Rynku po przebudowie zmieni się w sposób dość istotny, zaś człowiek z natury swojej nie lubi zmian, jakiekolwiek by one nie były – będziemy potrzebowali trochę czasu, aby się do nich przyzwyczaić. O ostatecznym kształcie projektu nie decydowała jedna osoba – rozstrzygnięcia, często o charakterze kompromisowym, zapadały w wieloosobowych dyskusjach fachowców: projektantów, urbanistów, służb ochrony zabytków (do co bardziej zapalczywych krytyków – prezydent Lubawski osobiście nie zajmuje się koordynacją projektu toalet czy kiosków). Zapewniam, że wszyscy oni byli przygotowani zawodowo, kompetentni i podeszli do projektu z tzw. „sercem”. Proponowałbym oceniać całość po zakończeniu prac i oddaniu do użytku, a nie w trakcie fragmentarycznej budowy. Mam nadzieję, wiem, że te dwadzieściakilka wpisów nie odzwierciedla opinii wszystkich mieszkańców. Jak wiadomo, na medycynie i architekturze znają się w Polsce wszyscy.
      O ile każdy ma prawo do wyrażania własnego zdania, zaś budkę kwiatową i toaletę publiczną można rzeczywiście zaprojektować na wiele sposobów, to nie rozumiem histerycznego tonu większości wypowiedzi na forum. Szukałem rzeczowych argumentów krytycznych aby się do nich odnieść, ale nie znalazłem żadnego poza wulgaryzmami i inwektywami tj. mocno wyrażonej dezaprobaty bez uzasadnienia. Jeśli ktoś rzeczywiście ma ochotę na rzeczową dyskusję, będę na forum aktywny.

Pozdrawiam

Artur Hajdorowicz
      Pełnomocnik Prezydenta ds. Rewitalizacji Miasta
      • Gość: kielczanin Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: 77.223.216.* 09.08.10, 20:47
        Panie Arturze,
        pokazał Pan klasę za to że zabrał Pan jednak głos na forum.
        Nie każdemu się to zdarza, ale i tak nie do końca mogę się zgodzić z
        Pana opinią. Architektura nie może być sztuką dla sztuku, wygraną w
        konkursie - ma przede wszystkim poza wartościami czysto użytkowymi
        komponować się z otoczeniem i trzeba mieć świadomość tego że
        eksponując dany budynek możemy całkowicie zmienić znaczenie i
        postrzeganie danego miejsca, zakątka jakim jest ten placyk. Co do
        budek z kwiatami myślę że są ok, ale toaleta jest ewenementem. Tu
        nie trzeba być znawcą, po prostu ona szpeci, wizualnie gwałci.
        Nie wiem czym kierowała się komisja wybierając akurat ten projekt.
        Może dysponuje pan wizualizacjami pozostałych, może po prostu
        wszystkie były nijakie?...
        • Gość: julek Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 22:42
          Jaka komisja ? Lubawski i projektanci !
          Ktos tu pisał,że to firma Chodor ?
          Takie szkaradne kioski, za tyle forsy ?
        • Gość: artysta Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 22:53
          Klasa tego pana :
          To, co się w tej chwili buduje, jest rozwiązaniem wypośrodkowanym –
          forma tradycyjna z okapem i spadzistym kopertowym dachem, zaś detal
          i materiał (blacha tytanowa) współczesny – mającym zaletę prostoty i
          bezpretensjonalności, a te właśnie cechy są w tym miejscu
          najbardziej pożądane.
          Amen.Dosc tej homilii.
          Kioski bezpretensjonalne - słowo wytrych znane z PRL ? Nie ma pan
          innego argumentu ?
          Blacha tytanowa ? Na kioski kosmiczne ? Ktos tu upadl na głowke ?
          Co pan zrobi z tymi dachami ? powiesi na nich kwiaty w doniczkach?
          Jodełki świetokrzyskie ? Czy kolorowe przepaski ?
          Te dachy bija po oczach, one stanowia głowny punkt wizualny !Fajny
          placyk, kioski wraz z WC-klockiem zapełniły go !
        • Gość: Artur Hajdorowicz Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 12:32
          Ja rozumiem i akceptuję fakt, że toaleta nie każdemu się podoba. Smutne byłoby,
          gdybyśmy wszyscy mieli jednakowe gusty estetyczne. Może to nie najlepsze
          porównania, ale piramidy przy Luwrze jednym się podobają, innym nie, nie
          wspominając o historii wieży Eiffla. Po prostu każda próba działania
          współczesnego jest z definicji kontrowersyjna i raczej normalne jest poddanie
          jej krytyce, ale moim zdaniem trzeba mieć odwagę aby takie próby podejmować.
          Szanuję cudze SUBIEKTYWNE poglądy estetyczne, jednak jeśli zarzuca się RAŻĄCY
          BŁĄD W SZTUCE W SENSIE OBIEKTYWNYM, to taki zarzut trzeba merytorycznie
          uzasadnić - wbrew pozorom o zagadnieniach kompozycji można mówić prawie tak samo
          konkretnie jak o matematyce ("Elementy kompozycji urbanistycznej", K. Wejchert)
          nawet jeśli o efekcie końcowym decydują niuanse. Wyrażenia "szpeci", "gwałci",
          "nie pasuje" to określenia czysto subiektywne, emocjonalne, pozbawione treści
          merytorycznych. Dlatego tak trudno się do nich odnieść i dlatego proszę o
          konkrety (kompozycyjne i ideowe)... Ideowo - nie wiem, może powinniśmy
          zaprojektować toaletę np. secesyjną? Nie obłą tylko kanciastą? Ze szkła?
          Ceglaną? A'la kamieniczka? A może identyczną jak budki kwiatowe? Pomimo tego, że
          my ten proces myślowy na etapie projektowania przeszliśmy, naprawdę jestem
          ciekawy Waszych opinii - ale bardziej kreatywnych.

Pozdrawiam
          Naprawdę jestem ciekawy
          • Gość: planista Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 14:01
            WC-et takk, ale pod ziemia , to jest XXI wiek,w pprzednim wieku,
            żeby nie wspominać PRL-u, potrafili zrobic, to dlaczego urzędasy
            magistrackie nie moga ?! Kabaret !
            • Gość: Artur Hajdorowicz Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 18:34
              XXI wiek to m.in. era likwidacji barier architektonicznych - mam nadzieję że era
              zejścia cywilizacji pod ziemię nie nastąpi nigdy
              • Gość: szansa Do mr Hajdorowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 19:52
                Czy UNDERGROUND ,to kultura śmietnikowa?
              • Gość: zwykły człowiek Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 23:55
                Nawet zwierzęta na toaletę wybierają miejsca ukryte i odosobnione. Nie robią
                "tego" na środku swojego gniazda, a już na pewno nie eksponują ;)
                • Gość: Gość Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.10, 09:28
                  Racja. Przybytek na placu Tekli – przykładem erupcji talentu
                  kieleckich architektów - nomen omen wyrażony w kiblu. Pokazuje że ma
                  się w nosie tradycje budowlane, klimat miejsca, zabytki i cały
                  kontekst. Ma być w zamierzeniu oryginalnie a jest tylko
                  infantylnie. Budy kwiatowe obite blachą tytanową to zwykłe
                  paskudztwo. Kosztowne zabawy za publiczne pieniądze i to w obszarze,
                  który ponoć jest kielecką starówką. Dlaczego ludzi w różnych
                  miastach przyciągają starówki, nie trudno odgadnąć. Jak wygląda ich
                  ochrona również wiadomo. Są to metody sprawdzone od lat ( rygory,
                  zakazy, dbanie o każdy szczegół aby się dopasować, zharmonizować,
                  czasem doprowadzone do paranoi). Ale nie u nas, my w Kielcach
                  kroczymy inną drogą – rozwalając to co stare, wprowadzamy śmiało
                  nowe twory architektoniczne (z tym, że żaden z nich nie przypomina
                  piramidy w Luwrze). Luwru niestety też nie mamy. Plac św. Tekli,
                  teraz ładem architektonicznym przypomina „składzik na szczotki” ,
                  z wywróconym wiaderkiem – lepiej było go zabudować. Gdzie był w tej
                  sprawie konserwator zabytków ?
                  P. Artur H. w swej wypowiedzi klepie bzdury, które nie
                  przystoją inteligentnemu człowiekowi.

• Gość: oczytany Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 22:39
        Wypracowanie w stylu pracy doktorskiej - czyli kupe tekstu o niczym .
        Panie Autor, nie wykpi sie pan tymi wierszami, dał pan dupy i
        tyle.Kioski kwiatowe ? Wszyscy je krytykuja, one zagłuszyły
        przestrzeń placu, małego placu, a te spadziste dachy to o dupe
        potłuc. Jaki to ma sens ? Nawiążują do stylistyki zabudowań
        rynkowych? Gó...no prawda.Te stare były schowane przy drzewie.
        niskie.Te sa ogromniaste.Pan tego nie widzi ?
        Co do kibla, nie ma pan racji,razem z tymi pseudo znawcami, których
        pan wymienia, narażacie sę na śmiesznośc !W całej cywilizacji, nawet
        wschodniej, co tylko mozna chowa sie pod ziemię!Daliście dupy z
        parkingiem , teraz ze sraczem - klocem na małym placu i pod oknami !!
        Jak pan nie wie, proszę zapytac u nas we Włoszczowie, ZPUE robi
        podziemne stacje transformatorowe, kupowane na zachodzie i na
        wschodzie , m.in. w Rosji !!Właśnie do centrów zabytkowych, na
        place,parki, aby nie było ingerencji w zabudowę historyczna!
        Niech więc pan nie plecie głupot pseudo naukowych !
        • Gość: jarkacz Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.10, 23:46
          Kto uczył tego Hajdorowicza architektury krajobrazu powinien po jego
          pomysłach popełnić sepuku ze wstydu.No ale on chroni swego
          dobrodzieja i dlatego tak mataczy w zeznaniach.Chłopie ! nie
          podkładaj się za niego bo nie warto.
        • Gość: też_oczytany Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: 81.26.13.* 10.08.10, 13:17
          Zastanawiam się jakim to przedziwnym sposobem wpadłeś na pomysł podpisania się
          jako "oczytany"? Sądząc po słownictwie i stylu wpisu który popełniłeś, to twoje
          oczytanie ogranicza się co najwyżej do literowania napisów w dworcowej toalecie
          we Włoszczowie. Nie wydaje mi się, żeby było cię stać na zrozumienie
          czegokolwiek bardziej złożonego. Już samo stwierdzenie, że praca doktorska to
          jet "kupa tekstu o niczym" świadczy o twoim bardzo nikłym kontakcie z
          jakąkolwiek poważniejszą wiedzą. Natomiast ilość użytych słów typu d.upa i
          g.ówno sugeruje twoje mocne zainteresowanie tematyką fekalną. Gratuluję, nieco
          egzotycznych, zainteresowań ale, uwierz mi, nie każdy ma ochotę czytać coś
          takiego na publicznym forum. Prywatnie możesz być gó...arzem do kwadratu.
          Publicznie postaraj się jednak być trochę mniej chamski i wulgarny.
          • Gość: tubylec Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 14:06
            Do pseudo fachwoców i urzędasów magistrackichh grzeczne słowa nie
            docieraja. bo są oni jak podnózki pryncypala.Co do Włoszczowy, to
            możesz sprawdzić, 60 km i umówienie wizyty i wła.ściwych
            specjalistów firmy p. Wypychewicza.
            Jak wypadena wam oczy i spuchna uszy od zdobytych wiadomości, można
            odpocząć w Łopusznie na lody lub kiełbaske od "WIR-a".
            • Gość: rola Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 23:26
              Coraz głośniej w magistracie o likwidacji tych kioskow i kibla !
              Portkami trzęsie arcyochroniarz zabytków w województwie! Jaja !
              Dobierają sie do dupy za inne unwestycje, m.in. roznbiórke szkoły na
              Sienkiewce, dla biznesmena M.,osiedle Checiny,zabudowa zalewu,itd.
              Inni chodz z listą wydatków poniesionych na Obice.Dziwi akceptacja
              radnych !!Oni tey w dupe dostana.
              • Gość: szczurek miejski Nie do weiary !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 19:44
                Czyżby był Ktoś w naszym mieście, kto znalazł DROGĘ uporania się z
                niekompetencją pospolitą w Kielcach?
                Kto by to nie był, przyznaję Order za DZielność.
                • Gość: smurfmadrala Re: kompromitacja Kielc- puszkowane kwiaty!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.10, 10:53

Pan Artur Hajdorowicz napisał o autorze:
                  "Nie podałem, bo projektant jest już w tym wątku podany - Chodorprojekt Sp. z
                  o.o. Niestety, nie pamiętam nazwiska projektanta. Wykonawca projektu wyłoniony
                  był w drodze przetargu organizowanego przez inwestora: Miejski Zarząd Dróg w
                  Kielcach. Z ramienia urzędu za wszystkie projekty "rewitalizacyjne"
                  odpowiedzialny jestem ja."

Blaszane czuby szpecą placyk i Rynek,jak można kwiatom i zaułkowi nadać tak ordynarna formę puszkowania!?
                  Jeszcze czas! Protestujmy!
                  Nie wolno dopuścić do puszkowania placyku św.Tekli.
                  Dla uratowania honoru warto stracić pieniądze.
                  Ratujmy sympatyczny placyk,kwiaciarki i nasz honor.
                  Blaszane puszki nagrzeja sie jak samochód do straszliwych temperatur,
                  żar atakowac bedzie personel i promieniować na przechodniów.
                  Ile dziesiatków kilowatów prądu pożre klimatyzacja?
                  Gdzie "wyeksponuje się" obrzydliwe chłodnice /chillery zewnętrzne/?!
                  Jeśli "architekt" śmiał zapuszkować ludzi i kwiaty, znaczy,
                  że brak mu podstawowego wyczucia formy i użyteczności.
                  Urodę zieleni prezentuje się w najdelikatniejszych formach
                  -szkle,porcelanie, w delikatnych,ażurowych formach pergol lub trejaży.
                  Hektar blachy do kwiecia pasuje jak wół do karety.
                  Proporcje "czubków" przytłaczająco ciężkie.
                  Może nada się toto na posterunki w Afganistanie?
                  Dziwaczność formy zdumiewajaca!
                  Nigdy nie widziałem podobnego kuriozum, zmarnowane pieniądze i materiał,chyba bez możliwości innego zastosowania :(((
                  Blacha tytanowa,świetny,drogi materiał, tak zmarnowany!

Na budowie remontowanego Rynku nie było tablicy informacyjnej,
                  ostatnio została umieszczona i ukradkiem w szczwany sposób ukryta.
                  Tablica propagandowa unii góruje nad kompromitujacą budową, sprobujcie odszukać i odczytać tablice informacyjna budowy
                  bez naruszania przepisow :-)))
                  Planu BIOZ nie widziałem i nie widzę, może nie zauważyłem,prosze o pomoc w lokalizacji.

Puszkowanie kwiaciarek,sympatycznego placyku i kwiatów skompromituje nas.
                  Blacha ołowianej faktury rozgrzeje do straszliwych temperatur nie tylko kwiaciarki.
                  Brońmy Kielce przed dewastacją architektoniczną!
                  • Gość: wsiowy Re: kompromitacja Kielc- puszkowane kwiaty!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.10, 19:58
                    Co wy chcecie od chłopourzędników. Jak gdzieś coś zobaczą to od razu do Kielc przywożą, tak jak przywieźli doniczki z drzewami na sienkiewce.
                    No i co? Drzewa w wiekszości uschły. Jakiś niekumaty chłopourzędnik wogóle nie orientuje się,jak drzewa pobierają wodę w ziemi. Wstyd. No wle cóż można od nich wymagać. Było sie na wsi a tam wszytko samo rosnie a chło se śpi!
                    Chyba i na placu Tekli projektował chłopek, którego ociec miał ule i tak sie zapatrzył, że tys kce mieć w kelcowie take łule....
                    A s.r.a.c.z to rewelacja. Chłopek był i widział se becke smierci i to se kazał postawić, albo zapatrzył sie jak se leje po pijaku...
                  • Gość: mały Re: kompromitacja Kielc- puszkowane kwiaty!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.10, 10:22
                    To jest wlaśnie to, dojenie KE za przyzwoleniem Jarubasa,
                    rozdielającego forsę uninjną !!Na takie glupoty, jak Rynek, Tekla,
                    plac przed katedra, Zamkowa, ulica b. prezydenta, plac przy WDK,
                    placyk przed KCK, doprowadzenmie Nowego Światu do Piotrkowskiej,a
                    potem estakady , przebudowa Krakowskiej,wężeł Żelazna -itd
                    idiotyzmow nie brakuje.
                    Magistrat zapomina,ze Kielce to także dzielnie, osiedla, a nie
                    centrum !
                    • Gość: my ze Re: kompromitacja Kielc- puszkowane kwiaty!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.10, 18:56
                      Chłopy na stołkach urzedniczych wychowane na kaczych g.ównach na swoich podwórkach kcom mieć chociaż place wybrukowane. I tak będą obesra.ne.
                      Juz wycudowali miotły na sienkiewce. Podobno miały to być drzewa a wyszły wiejskie miotły do zamiatania wsiowych podwórców.
                      Co za dureń tak drzewa sadzi by schły. Tylko wsiowy chłopourzędnik wykształciuch po zaocznych i na lekcjach nie uważał lub był na wagarach.
                      Przykro patrzeć jak wyrzuca sie pieniądze podatników na idiotyczne wizje niekumatych.
                      • Gość: jajakobyły Re: kompromitacja Kielc- puszkowane kwiaty!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.10, 15:37
                        Te miotły na Soenkiewicza sa po to by w wyborach wymieść dotychczasową ekipe urzędników. Są już nieformowalni i bez jakiegokolwiek polotu! Beton. I dlatego beton jesy wszędzie.
                    • plantin Re: kompromitacja Kielc- puszkowane kwiaty!? 27.08.10, 09:46
                      A czy uważasz że urzędnicy w ogóle dostrzegają osiedla ? Tworzą
                      centrum rodem z bogatych niemieckich miast a nawet jak mieszkają w
                      zwykłych kieleckich osiedlach to robią wszystko aby się
                      przeprowadzić i nie wracać tam więcej. Centrum to ich marzenie -
                      wybetonowane, drzewa w gazonach, jak już las to tylko latarni jak na
                      Sienkiewce, biedotę wywalić z centrum (vide Silniczna a potem
                      Bodzentyńska i inne), żebrakom i bezdomnym zakaz wejścia do centrum,
                      wszystko ma być czyste, "sterylne", drzewa i krzewy "na baczność",
                      jak najwięcej drogich sklepów, banków, kantorów, knajp oczywiście
                      przeplatanych pomnikami (bo chwile zdumy też są potrzebne).
                      W Kielcach żyje prawie 200 tysięcy ludzi, ciekawi mnie ilu czuje się
                      dobrze w tym sztucznym przepychu i blichtrze dla nowobogackich lub
                      importowanych z podkieleckich wsi.
    • Gość: miś Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 18:52
      Ordynarne i prymitywne !Jaki to projektant robiłł ? Czy on wie co to
      jest przestrzeń publiczna ? Kretynizm projektancki.
    • Gość: kapa Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 18:57
      Wszyscyb sie na to zgodzili- magistrat, konserwator zabytków,
      architekci, urbaniści - do dziś zadna z tych organizacji nie
      wypowiedzuiała się !! to są sakramenckie korporacjue !-więć do kogo
      mieć pretensje ? Do autorów prostackich projektów ?!Jaja.
      • Gość: smurfmadrala Re: Gdzie adwokat? Może komuś podoba się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 21:14
        Linczujemy autora i jego dzieło,
        a może projekt komuś podoba się?

Proszę aby zgłaszali się także zwolennicy dyskutowanego rozwiązania.
        Autor boi się ujawnić, nie chwali się biuro,gdzie reszta opiniujących i weryfikujących projekt?
        Pod patologicznie zbiurokratyzowanymi projektami budowlanymi jest czerwono od pieczątek jak w ruskiej biurokracji lub
        jak lista nazwisk po amerykańskim filmie,
        gdzie są teraz pieczątkarze-podpisywacze dla kasy?

JEDYNIE pan Artur Hajdorowicz wykazał się honorem
        i otwarcie opisał swoje stanowisko w sprawie!
        Nie autor lecz Urzędnik który śmiało stanął przed "wrzeszczącym" tłumem forumowych krytyków broniąc swoich argumentów.
        Pan Hajdorowicz pokazał na forum swoistą odwagę ale przede wszystkim SZACUNEK !
        w informowaniu rozkrzyczanych forumowiczów-obywateli.

Gdzie reszta urzędasów z magistratu i korporacji?
        Pokazali ile są warci?
        Kielecka historia blaszanych konserw na kwiaty pokazuje
        ile warte są procedury biurokratyczne w wersji unii ekogejskiej.

PIECZĄTKOWO KONSERWA KWIATOWA JEST GIT!

A kultura architektoniczna,
        a szacunek dla społeczeństwa i krajobrazu staromiejskiego?!
        Priwislanskaja Strana Związku Socjalistycznych Republik Ekogejskich Niech Żyje?!

www.google.pl/images?um=1&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&biw=1503&bih=640&tbs=isch%3A1&sa=1&q=flower+pavillon&aq=o&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
        http://www.google.pl/images?q=flower%20kiosk&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1503&bih=640

• Gość: jojo Re: Gdzie adwokat? Może komuś podoba się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 21:42
          Mądralo, p, H. tez ma swe zasługi w tym tragicznym projekcie, bo go
          zaakceptował, inczej zostałby wywalony przez Lubasia z
          magistratu.Więc musi nawijać tak, aby nie podpaść.
          Kosmiczna blacha, dachy gotyckie, kibel jak klocek gó..na,oto
          wizytóka miasta.
          • Gość: smurfmadrala Re: Gdzie adwokat? Może komuś podoba się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 22:52
            Gość portalu: jojo napisał(a):

> Mądralo, p, H. tez ma swe zasługi w tym tragicznym projekcie, bo go
            > zaakceptował, inczej zostałby wywalony przez Lubasia z
            > magistratu.Więc musi nawijać tak, aby nie podpaść.
            > Kosmiczna blacha, dachy gotyckie, kibel jak klocek gó..na,oto
            > wizytóka miasta.

Do tej pory tylko jedna osoba z otwartą przyłbica stanęła
            do dyskusji.
            A.Hajdorowicz nie ma prawa odmówić pozwolenia nawet na budowlę
            z facjatką jak
            J.Urban czy jego uczeń
            - niejaki "Walikoń"
            z miejscowości gdzie "piejo kury, piejo, nimajo koguta!".
            A.Hajdorowicz mógłby wykonać tzw."Rejtana" ale jak wiadomo
            gest ten nie był skuteczny,czego powtórka szykuje się także współcześnie.
            • Gość: gosc Re: Gdzie adwokat? Może komuś podoba się? IP: *.kielce.net.pl 27.08.10, 11:55
              wystarczyło wkopać, przykryć płytami, kostką i zamontowac windę.
              Koszt pewnie nie byłby wyższy niż obecny paskudny sracz.

www.modulsystem.pl/UserFiles/File/mToiletmatic_Broszura_PL.pdf
              • Gość: maria Nikt za nic nie odpowiada ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 14:48
                Robia co chca, sa bezkarnmi ci samorządowcy - zarówno urzędasy w
                magistracie jak i radnmi, którzy powinni być nazymi
                przedstawicioeliami, a są przytakiwaczami Lubawskiego !
                Żaden obecny radny nie powinien startowac w wyborach do Rady Miasta
                oraz na przydentów. Niech sie dyrektorek ze szpitala nie wybiera na
                szefa urzędu, bo jest klakierem prezydencia.Wyciągał łapy głosująć
                za bzdurnymi uchwałami !Za idiotycznymi inwestycjami .
      • Gość: smurfmadrala Re: czynownicy architiektory bumagu podpisali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.10, 21:01
        Gość portalu: kapa napisał(a):

> Wszyscyb sie na to zgodzili- magistrat, konserwator zabytków,
        > architekci, urbaniści - do dziś zadna z tych organizacji nie
        > wypowiedzuiała się !! to są sakramenckie korporacjue !-więć do kogo
        > mieć pretensje ? Do autorów prostackich projektów ?!Jaja.

Cały ww kołchoz architektoniczno-biurokratyczny i jego personel pokazał ile jest
        wart.

"Zielona Wyspa" Maczo Picu Ryżego Donaldinio i Walikonia od "przyjaznego
        państwa" jest na 163 miejscu /na 183 miejsca/w raporcie Banku Światowego w
        rankingu łatwości uzyskania pozwoleń na budowę.
        Viva Polonia, viva Africa!
        Jakie kłody pod nogi podrzucają prywatnym inwestorom czynownicy wydziałów
        architektury,spytajcie ,czy któryś napisał do swojej wierchuszki o patologii
        biurokracji.
        Tym miernotom odpowiada korupcyjny,murzyński proceder.
        A może ich do tych kioskopuszek blaszanych zamiast kwiatów... ?
    • Gość: mapa Jasnie P. Urzednik - dyrektor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 22:40
      Wypowiada się, bierze odpopwiedzialnoąśc za to co się w mieście
      robi,a ja pyutam:
      dlacfzego do mjasnej choletry nie korzysta sie z uczeni, nie ogłosić
      konkursun dla studentów i pracowników na rozwiązania
      architektoniczne ? Dlaczego nie zaprosic kielczan do składania
      projektow ? Czy tylko urzędasy magistrackie maja od Boga dar
      projektowania - takich głupot jakie mamy ostatnio ?Niebiosa sie
      wstydzxą za takie projekty...
    • trip_lee_six Re: Kioski i kibel na Rynku !! 27.08.10, 23:23
      rurowy napisała:

> Nowa atrakcja kielc - kioski o wiejskiej architekturze oraz
      > ogromniasty klocek - kibel publiczny ! Sa tak wysokie,
      > wyeksponowane, że swymi dachami zasłaniają budynki a takze widok na
      > Rynek ! ! Co za debilne rozwiązanie projektowe !
      > Czy w tym magistracie nikt nie mysli ?
      > Gdzie jest p.dyrektor H. mieniący się planistą i architektem -
      > urbanistą ?Gdzie jest "zabytkowy" dyrektor p.C.?
      > Za PRL-u postaeiono kwiaciarkom małe niskie kioski.Teraz wywalono
      > stodoły !Włącznie z tym kiblowym klockiem ! Ludziom pod oknami i
      > sklepami ! jaja !
      > Nic tylko zaraszac ludzi z Polski, by zwiedzali ekspozycje glupoty
      > architektoniznej.
      > Podobnej do oświetlenia Sienkiewki, które jest dominujacym akcentem
      > tej ulicy !! Kretynizm!

Taa... "wiejska architektura"... he he
      Strzeliste, czterospadowe, pseudopodhalańskie i w dodatku za wysokie do kubatury
      kiosku nawiązuje do "kurnych chatek" rodem z baśniowych wiosek. To ma wielorakie
      znaczenie, nawiązuje do różnych aspektów- ludyczność w nawiązaniu do
      agroturystyki (klucza do rozwoju regionu-sic.}, i magicznych domków na kurzej
      łapce będących z reguły własnością czarownic (w myśl hasła "Świętokrzyskie
      czaruje"}. Jednak taki charakter tych bud, mogę sobie tłumaczyć w poważny sposób
      ja, a ciekawi mnie jednak wypowiedzi osób panujących nad przestrzenią Naszego
      miasta.
      • trip_lee_six Re: Kioski i kibel na Rynku !! 27.08.10, 23:39
        Przynajmniej w tej toalecie nie zagoni, nikogo do rogu...
        I wracając do budek, to do czego nawiązuje ta ordynarna blacha, którą są obite.
        Sam sobie znowu spróbuję to wytłumaczyć. To znowu nawiązanie do wiejskich
        klimatów, jednak w globalny sposób. Wiadomo wszak, że w afrykańskich i
        południowo-amerykańskich wioskach stoją blaszane chatki {również w slumsach}.
        Tyle, że tam wykonuje się je z wszelkich, dostępnych materiałów {blach falista,
        wyklepane beczki i puszki} i wynika to z ubóstwa i braku środków, a nie wydaje
        się mnóstwo pieniędzy miasta, na kolejne oszpecenie miasta.
        • Gość: plis Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.chello.pl 28.08.10, 04:36
          Historycznie to na placu Tekli była miejska studnia z żurawiem, póżniej z
          kołowrorem. Tam się spotykano i plotkowano.
          • Gość: Gość.A. Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.kielce.vectranet.pl 28.08.10, 08:11
            Do p. Hajdorowicza.Jednym z naczelnych haseł modernizmu była maksyma Sullivana Form follows function, co tłumaczy się jako forma wynika z funkcji (lub też forma następuje po funkcji).Ten kibel na pl.Tekli to nie żaden modernizm tylko surrealizm. A w budach kwiaciarek jest tyle modernizmu co w psich budach.
            • Gość: sól tej Ziemi Podmiot , czyli Kelczanin - w odstawce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 12:42
              Dlaczego CZŁOWIEK, wzorem Azji, znaczy dla tutejszych władz tak
              niewiele?
              • Gość: nie Re: Podmiot , czyli Kelczanin - w odstawce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 13:02
                Czyżby nie bez powodu pan prezydent tak się zapatrzył na Chiny? Swój do swego
                ciągnie? Nie te wzorce i nie ten system, panie Wel!!!
    • Gość: urzędnik miejski Krach w magistracie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 21:11
      Ludzie złorzeczą, cos w tym musi byc, bo milczy ochroniarz
      zabytków,nic mówi Lubawski,stowarzyszenia środowiskowe nagle nabrały
      wody...,kurde jest afera.
      Podobna do tej nowej, z KCK - jak i placem przed katedrą.
      Betonowanie czeka kielczan jeszcze przed WDK !!
      Nie rozumiem, dlaczego te antychrysty architektoniczne przed
      wyborami działaja na swoja zgubę ? Czy chca rozwalić magistrat do
      imentu ?
      Bo to wiadomo,że w magistracie nikt nie przyłozyb reki do Obic, to
      to trefny temat, za dużo jest juz szumu koło tego ...
      Tym bardziej,że Warszawa ma dośc Kielc i tej inwestycji kosmicznej
      Lubawskiego jaką miała byc droga do Dymin !!Wysadzana marmurami i
      granitem -za 190 mln 3,5 kilometra !!
    • spk83 Re: Kioski i kibel na Rynku !! 30.08.10, 20:11
      Raduje mnie wielce jako dumnego mieszkańca tego pięknego miasta jak żywe
      zainteresowanie budzi każda inicjatywa którą się Tu podejmuje. Wucet miejski
      jaki był każdy widział. Obskurne "metro" o którym można było powiedzieć wiele,
      niestety nic dobrego. Gdy wreszcie ktoś wpada na pomysł postawienia na tym
      miejscu innego przybytku to afera się rozpętuje, że brzydkie, że klocek, że o
      kant du.py potłuc. Sami specjaliści od architektury w tych naszych Kielcach.
      Malkontentów jak zwykle nie brak ale merytorycznie, za słowami A.H., to nikt
      dyskusji nie podjął. To ja się pytam w takim razie jaki ten kibel powinien być?
      Szkło+aluminium? Źle, bo to futurystycznie i w ogóle nie pasuje. Beton? Beton
      już był. Mamy go w Polsce na kopy i nie ma się za bardzo czym chwalić. A może w
      przeszłość spojrzymy, Kielce wszak starym miastem są to postawmy w gotyckim
      stylu latrynę, łuki wysokie, sklepienie, wszystko się przykryje blachą miedzianą
      a na szczycie gargulca posadzi niech się gapi na kielczan. O, tak by wszystkim
      na pewno dogodzili... Bo prawda jest taka, że taka w Kielcach starówka jak z
      koziej d. wuwuzela. I to nie za sprawą aktualnych planistów/architektów/radnych.
      To pokłosie komuny i tego co nam owe czasy zostawiły w spadku. Nic się nie
      działo, było źle. Dzieje się coś wreszcie, też źle. To do cholery wstańcie z
      kanap i na uczelnie wykształcenie zdobywać, dojdziecie do władzy to i miasto
      wypięknieje.
      • Gość: sól tej Ziemi do spk83 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 21:53
        Wywód rodem spod budki z piwem.
        Nic sie w Kielcach nie działo?
        Gówno prawda! Było dużo przedszkoli, basenów letnich kilka, miejski
        tor saneczkowy i zjazd narciarski ze schroniskiem w lesie na
        Stadionie.
        Funkcjonował PKS, PKP, teraz są w stanie rozkładu.
        Pieniądze podatników wędruja teraz do kieszeni przedsiębiorstw
        budowlanych, biur projektowych, prywatnych kieszeni miejskich
        zleceniodawców; na co?
        Na prowincjonalnej jakości projekty, inwestycje, za których
        rozbiórke trzeba będzie wkrótce zapłacić,
        Nie sztuka przeturbanić ogromne, społeczne i Unijne pieniadze,
        sztuka jest tak je wydać, by inwestycje były ponadczasowe, by
        służyły i budziły respekt wspólczesnych i potomnych.
        Kielczanie (dupku!0, podrózują, obserwują, przezywają, porównują i
        marzą...Nie o takich Kielcach , jakie im fundują prostaczkowie z
        magistratu
        • spk83 Re: do spk83 31.08.10, 00:20
          PKP?? Oszalał pan chyba panie Sól Tej Ziemi. Toż to nie sprawa lokalna a chyba
          wyższego szczebla. PKP upada w całym kraju i nie od dziś, nie od wczoraj. Upada
          od zawsze. I każdej kolejnej władzy można przypisywać coraz większy upadek
          PostKomunistycznychPociągów. Ale to dyskusja do innego topicu. Nie podoba się to
          na staż do magistratu, parę lat robienia kawy i ksero i może się wybijesz
          prostaku z Włoszczowy co to Wielki Peron Ma. Ach, zapomniałem. Do magistratu to
          trzeba Magistra mieć. W takim razie polecam zmywak na wyspach. Tam Was potrzeba.
          Ja zostanę tutaj. Bo wszystko jest ku lepszemu. Są drogi, są dobra kultury, jest
          zieleń,kwiaty i są kible. Poproszę jeszcze jeden TAKI SAM kibel pod moim
          blokiem. Przynajmniej nie będę miał oszczanych drzwi od klatki i gów.ien nie
          będę musiał na chodniku omijać. A pod budką z piwem to niestety wyłącznie
          epitety można usłyszeć podobne do tych jakie czytam w większości wypowiedzi w
          tym temacie.
      • Gość: stazysta Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 22:04
        spk83 - urzedasie magistracki, błąznowac chcesz na forum ?Idiotyczne
        tyrady !Jaka merytoryczna dyskusja, z panem H. ? Jego dyrdymały ?
        Pieprzenie filozoficzne zamiast przyznananie sie do grandy i
        kretńskiego pojmowaia wartości urbanistycznej ?
        Zamiast przestrzeni, otwartości i przenikania jednego placu z
        drugim, ( Rynek - Tekla ),zieleni, postawiono klocek oraz domki
        ogromniaste równające wysokościa do kamienic ! Noba dla
        projektanta !Czy tego p.H. nie widzi czy nie chce widzieć ?!
        • el_comandante_13 Panie Arturze! 30.08.10, 23:13
          To co pan pisze to wszystko prawda, czystość formy, nowoczesne materiały itp,

Ale czy u siebie w domu też ma pan na środku pokoju sedes?
        • spk83 Re: Kioski i kibel na Rynku !! 30.08.10, 23:34
          Napinacie się jak sraj.ąca kaczka. Merytorycznie to znaczy, za PWN: "dotyczący
          treści sprawy, a nie jej strony formalnej" Przykłady, przykłady zacni rodacy. Co
          zaproponujecie ponadto co stworzono do tej pory.
          Urzędasie???? Jestem zwykłym szarym obywatelem który 20 lat życia przeżył w
          okolicach rynku. I I rzygać mi się chciało zawsze gdy byłem zmuszony przechodzić
          koło dawnego szaletu a w pobliżu kwiaciarek to już wyłącznie zobojętnienie
          powstrzymywało moje ciało od tego typu odruchów. Bardziej mnie baby ze
          szczypiorkiem i sznurowadłami obok Kozubka denerwują niż coś co o ile może nie
          jest "piękne" w Waszym rozumieniu to przynajmniej jest schludne. Za parę lat
          domki kwiaciarek spowszednieją zakryte przez kolorowe markizy, parasole i
          mnóstwo kwiatów. A kibel nadal będzie praktyczny, przynajmniej nie zionie
          marginesem jak poprzedni. Wracając do merytoryki, jeśliś taki mądry Stażysto to
          i z głupcem powinieneś potrafić polemizować skoro za takiego uważasz Pana A.H.
          Udowodnij jego głupotę dając za przykład lepsze rozwiązania.
          • Gość: yerry Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 08:32
            Człowiecze młody, nie napinaj się, jak nie masz nic do powiedzenia
            istotnego.Ktos tu juz pisał,że w urbanistyce i architekturze ważna
            jest przestrzeń a nie same budowle !W tym, przypadku ptzestrzenią są
            place - jak mówic o pl.Tekli,jesli w całości został zabudowany !
            Istotnie, skandal! Rynek - w całości zabetonowany! Kolejny skandal !
            Na koniec - przestrzenią jest też zieleń ! O czym zapomina
            wspomniany p.H. oraz wielu projektantów od siedmiu boleści.CBDO
            • Gość: szansa Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 19:46
              Plac Tekli, z racji zacisza w tym miejscu , winiwn być przeznaczony
              na kawiarniany, oparasolowany latem zaułek.
              Jesli kibelek wg trendu UE, j
              lub potrzeby cywilizacyjnej - cywilizującej w tym miescie, nalezało
              go postawić pośrodku Rynku, pod lipą,w formie nawet obecnego
              już "kloca"
              Kwiaciarki moły by otrzymać pomieszczenia w jakimś "szklanym"
              pawilonie, piramidalnym np...
              Teraz. Rynek będzie zionął przeciągami, pustką, nie sadzę , aby ktoś
              chciał przesiadywać pośrodku tego placu.
              • Gość: kielczanin Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: 77.223.216.* 02.09.10, 20:46
                racja. Styl europejski w tym mieście jest niemożliwy - tu panuje powiatowa mentalność rodem zza
                wschodniej granicy. Nie mogę po prostu pojąć jak będą się czuć właściciele lokali na placu Tekli ze
                sraczem w wejściu. Przez wiele lat komuny mieli sracz pod ziemią ze smrodem nad ziemią, a teraz
                mają nie mają lepiej. O tempo, o mores!
          • Gość: jasiek Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.netcity.pl 03.09.10, 01:30
            > Wracając do merytoryki, jeśliś taki mądry Stażysto to
            > i z głupcem powinieneś potrafić polemizować skoro za takiego uważasz Pana A.H.
            > Udowodnij jego głupotę dając za przykład lepsze rozwiązania.

ale ty wymagasz niemozliwego. Wiekszosc z marudzacych i negujacych wszystko co nowe w Kielcach to niezaradni i niespelnieni zyciowo ludzie. Pozostalo im tylko wyzywanie sie na forum. Oni nigdy nie beda zadowoleni. Nie ma co zwracac na nich uwagi.
            • Gość: kap Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 08:59
              Dyzxurni urzędasy magistraccy bronią WEL-a .
    • Gość: rym Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 16:59
      I co projektantami kibla i tytanowch kiosków !Wyjechali cichaczem z Kielc ? Nie maja odwagi ?
      • Gość: rym częstochowski Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.cdma.centertel.pl 03.09.10, 11:29
        Tak naprawdę tylko beton tu się w Kielcach liczy
        -powiedział nasz prezydent Bob Budowniczy.

Żadnej zieleni, tylko beton, oraz kostka ,
        by nie wyglądały Kielce
        -jak moja rodzinna wioska(Gnojno).
        • Gość: smurfmadrala Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 12:42
          Gdzie pipy,irchy,kontrole,sanepidy,behapowce,ormowce...- czynownicy nadzoru śpią?
          Tablica informacyjna w środku budowy bez widoczności !!!/czcionka wielkości
          gazetowej/ i dostępu zainteresowanych, brak tablicy z planem BIOZ!
          Czy to samowola-partyzantka budowlana?

W gąszczu nieprzebytym, cuchnącym bagnie zwanym -bez"Prawie budowlane"-
          nawet nadzorujący musi kombinować!
          Z mezaliansu biurokracji bolszewicko-polszewickiego peerel z unią ekogejskiej
          wylągł się
          pomiot-potworek bezprawia i brzydoty okrutnej !!!
          Jakie "prawo" tacy autorzy! Zemsta!
          Zniewolenie i upodlenie polskich inwestorów ocenił Bank Światowy.
          163 miejsce na 183 kraje w kategorii
          - Łatwość i przychylność uzyskiwania pozwoleń budowlanych.

To prawdziwy obraz socliberalnej "zielonej wyspy" tow. Ryżego Donaldinio Maczo Picu
          i prawdziwy cel organizacji "przyjazne państwo" vel- "Walikonia" członka z
          ramienia wysuniętego na czoło organizacji "Komorra".
          Afrykańskie obyczaje i standardy "prawne" na wzór bon tonu gnidy dworskiej
          ps"Walikoń".
          "Piejo kury piejo, ni majo koguta!
          Oj ładna ,to jest ładna biłgorajska nutka"
        • Gość: ciekawy Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 14:36
          Kto pochodzi z Gnojna ? Napiszcie...
      • Gość: szczurek miejski wsteczny cywilizacji - postmodernizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 12:23
        A dlaczego , specjalista magistracki od chińszczyzny,feng shui, Gruszewski, nie wypowiiedział się w
        sprawie ustępu pod oknami ludzkich domostw?

Bo jest" inteligentem szpagatowym", kropka
        • Gość: naukowy Re: wsteczny cywilizacji - postmodernizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 12:13
          Dwie uczelnie, w jednej szkolą niby humanistów, w druiej fachowców - w tym architektów.
          Do dzs nie slyszę, by faceci z tytułami zabierali głos, protestowali, wyjaśniali, brakuje też głosów
          studentów - np. przyszłych architektów.
          Zmowa ? Obawa ? Nie chca zadzierać z magistrackimi ?
          Czy to nie aby kabaret ?
    • Gość: kobieta architekt Re: Kioski i kibel na Rynku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 16:58
      Długo mnie nie było, poczytałam o placu Tekli i az mnie wnerwiło. Czy ten pan od planowania to jeszcze o czymś decyduje w Kielcach ? Po takich kwiatkach nie powinno byc dla niego miejsca w magistracie.
      • Gość: kibic Juz zapominaja ? fajnie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 18:57
        Na to własnie czekali urzędasy z magistratu, aby kielczanie wygadali sie i dali spokój dworzanom Lubawskiego o ten kibel i kioski - stodioły.
        I tak jest z każdą inwestycją, wystarczy wspomnmnieć o Kadzielni.Spieprzyc, uciszyc i dalej do nastepnego knota ...
        • Gość: ziuta Re: Juz zapominaja ? fajnie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 23:31
          jak ktos jest mundry inacej to tak wyglondajom wsiowe kielce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka