Dodaj do ulubionych

Tunel pod katedra

07.03.02, 09:32
Czy slyszelicie o planach budowy pod wzgorzem
katedralnym, a wlasciwie pod ulica Swierczewskiego,
tunelu? Po jego ukonczeniu cale wzgorze ma byc
zamkniete dla ruchu samochodowego (ciekawe czy dla
kleru tez?).
Mam nadzieje, ze miasto nie zgodzi sie na taka glupote,
ale znajac zawzietosc kleru, marnie to widze.
Obserwuj wątek
    • Gość: msz Re: Tunel pod katedra IP: *.exbud.com.pl / 10.40.18.* 07.03.02, 12:07
      jarmush napisał(a):

> Czy slyszelicie o planach budowy pod wzgorzem
      > katedralnym, a wlasciwie pod ulica Swierczewskiego,
      > tunelu? Po jego ukonczeniu cale wzgorze ma byc
      > zamkniete dla ruchu samochodowego (ciekawe czy dla
      > kleru tez?).
      > Mam nadzieje, ze miasto nie zgodzi sie na taka glupote,
      > ale znajac zawzietosc kleru, marnie to widze.

Jeżeli już mowa o budowie tunelu to należałoby wybudować tunel nie pod samą
      katebrą ale pod całym starym miastem, czyli połączyć ul. Warszawską z Krakowską.
      Oczywiście miałoby to tylko sens po zamknięciu całego centrum dla ruchu
      samochodowego. Ale najpierw powinno się wybudować parkingi wielopoziomowe na
      obrzeżach centrum. Myślę że budowa powyższego tunelu to sprawa dalekiej
      przyszłości.
      • Gość: Yahagi Re: Tunel pod katedra IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 13:15
        ... to byl pomysl, ktory W. Lubawski rzucil sobie'a muzom... tak w caly swiat.
        Przykład tego, ze miał fantazje i tyle... a media podchwyciły to ... i już ..
        stary pomysł....:))
        • Gość: rz Re: Tunel pod katedra IP: *.kielce.uw.gov.pl 07.03.02, 14:59
          W. Lubawski rzucił pomysł tunelu pod całym starym śródmieściem.
          Za to pomysł Jarmusha kler zrealizuje natychmiast jak tylko poradzi sobie z
          odzyskaniem pałacyku Zielińskiego, parku i McDonalda (przypominam wątek sprzed
          paru miesięcy). Podobno mają tez chrapkę na całą ulicę Sienkiewicza! (ale
          dopiero po remoncie)
          • jello_b Re: Tunel pod katedra 07.03.02, 16:31
            o ile wiem, pomysł połączenia ul. Warszawskiej i JP II tunelem pochodzi z lat
            60. lub 70. (tylko, że wtedy były to ulice Rewolucji Październikowej i
            Świerczewskiego :-))) więc specjalnie nowy nie jest.
            Bardziej makabryczna była idea, o której gdzieś kiedyś czytałem, żeby
            przepuścić przez rynek ulicę dwupasmową, wyburzywszy oczywiście całą wschodnią
            pierzeję ówczesnej ul. Rewolucji i Rynku (tj. Pl. Partyzantów) i w ten sposób
            poprowadzić trasę E7 przez centrum. Pomysł też rodem bodajże z wczesnych lat
            60. (?)
            • Gość: rz Re: Tunel pod katedra IP: *.kielce.uw.gov.pl 08.03.02, 11:35
              jello_b napisał(a):

> o ile wiem, pomysł połączenia ul. Warszawskiej i JP II tunelem pochodzi z lat
              > 60. lub 70. (tylko, że wtedy były to ulice Rewolucji Październikowej i
              > Świerczewskiego :-))) więc specjalnie nowy nie jest.
              > Bardziej makabryczna była idea, o której gdzieś kiedyś czytałem, żeby
              > przepuścić przez rynek ulicę dwupasmową, wyburzywszy oczywiście całą wschodnią
              > pierzeję ówczesnej ul. Rewolucji i Rynku (tj. Pl. Partyzantów) i w ten sposób
              > poprowadzić trasę E7 przez centrum. Pomysł też rodem bodajże z wczesnych lat
              > 60. (?)

Wersja, którą ja znam - najwyraźniej zmodyfikowana - "oszczędzała" Rynek
              (przepraszam: plac Partyzantów ;-) ) i przewidywała przebicie się do Wesołej =:-O
              Tak samo jak plany kolejnych wieżowców obok "Związkowca" i likwidacji ul.
              Piotrkowskiej obowiązywała ona prawie do końca PRL-u.
              To było mniej więcej coś takiego: "coś z tym trzeba zrobić - wokół budujemy
              nowoczesne osiedla a w środku kupa śmiecia"
              A teraz? Oglądałem w tym tygodniu piękny album-przewodnik po Polsce - Kielce
              określone są w nim jako miasto oszpecone w okresie PRL-u otaczającymi je zewsząd
              blokowiskami...
              Czy jednak niebezpieczeństwo minęło bezpowrotnie? Jeszcze niedawno architekt
              miejski wypowiedział sie w gazecie (a propos ewentualnej lokalizacji parkingu
              wielopoziomowego na rogu Warszawskiej i IX Wieków), że był taki pomysł
              (połączenia Warszawskiej z Wesołą) niezrealizowany z powodu braku funduszy i może
              warto byłoby do niego wrócić...
              W związku z tym mimo, że jego późniejsze wypowiedzi były trochę w 2-gą stronę (bo
              okazuje się, że zbieg Bodzentyńskiej i Wesołej to jeden z ulubionych zakątków
              architekta miejskiego!!) to mam wobec niego zasadę ograniczonego zaufania :(
              Wiem,że mogę się spodziewac np. zgody na stację paliw na IX Wieków...
              pozdr rz
    • Gość: whoknows Re: Tunel pod katedra IP: *.dial.sovam.com 07.03.02, 21:18
      to chyba wlasciwe rozwiazanie (wyburzenie, wlasciwie dlaczego nie calej
      zabudowy centrum, ktora zachowuje jeszcze resztki planu zatwierdzonego
      przezjazniemilosciwiepanujacego cara rosji i krola polski?)
      ludzie mieli by prace, nie?
      z drugiej strony rycie w ziemi ma gleboki sens w obliczu zblizajacych sie
      kataklizmow, moze ktos ocaleje :))))))))))))))))))))000

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka