Dodaj do ulubionych

Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dla ...

17.05.12, 11:03
Założę się, że radni jednak się zgodzą na kolejne miliony dla korony ;)
Obserwuj wątek
    • wolf01 Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dla ... 17.05.12, 11:05
      A co to żyjemy w tak booogatym mieście w , którym nie ma bezrobocia , nędzy i potrzeb społecznych wyższego rzędu niż zdobywanie poklasku przez rozdawnicwo PUBLICZNYCH pieniędzy na mało istotne rzeczy !! bo klub piłkarski korona nie jest pierwszorzędną potrzebą mieszkańców tego miast !! Potrzebne tu są nowoczesne drogi , komunikacja, szkolnictwo , pomoc społeczna dla potrzbójących i może NAJWAŻNIEJSZE stworzenie zachęt by przedsiębiorcy INWESTOWALI w NASZYM mieście , a nie bawienie się w dzielenie pieniędzy , które można spożytkować na pewno dużo lepiej niż na takie duperele
      • Gość: pepe Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl IP: *.kielce.vectranet.pl 17.05.12, 14:30
        Widzę, że nie rozumiesz o co chodzi ciemnieku jeden i zakało Kielc. Wstyd mi za takie wpisy.
        Po pisiorach można było się spodziewać takiego głosowania, ale PO. Głososwałem na was a wy robicie obciach na całą polskę. A psl? tylko się umiecie przyklejać jak nie do pisu to do po, a jak trzeba coś dać miastu, to z waszej strony tylko hańba i wstyd. Do gnoju taczkami wozić a nie głosować nad finansami. Zawiodłem się, i na pewno już nie załosuję na was obżartuchy. Jedynie Lubawski jeszcze jakoś dba o to miasto.
        Jeszcze te wpisy. Skąd się biorą takie chamy, które nie umieją uszanować podstawowych wartości tak ważnych dla miasta.
        • Gość: MoD Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 14:42
          Pepe w jakim Ty swiecie zyjesz, twierdzac ze pilka jest wazniejsza niz praca, godna placa, i chleb na sniadanie. To jest najpierw, pozniej mozna pilke kopac.

Kielce, w tym Prezydent, tylko wydaje, wydaje wyjdaje, skad ma tak akse w budzecie. Z podwyzek podatkow. Z czego mamy placic te podatki, chodzic do nowej galerii, slyszales o jakiejs inwestycji przynoszacej do regionu pieniadze? Wydawac nie swoje jest latwo... niestety taka opcje ma np Prezydent (z budzetu sie wezmie, budzet sie napelni podateczkami), ale nie juz Kowalski (ktory musi zarobic na podatki i chleb). Nie wiedzisz ze ludzie stad uciekaja? Iles jeszcze pomnikow nam potrzeba, ilez galerii. Pracy potrzeba, biznesu, a bizes ucieka, firmy sie przenosza, swoje siedziby (wraz z adresatem podatkow) do innych miast.
        • Gość: LOLOLOL Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 18:11
          Pepe wsiórze, chcesz piłki to sobie kup i idź grać na pole z innymi wieśniakami.
      • Gość: nieZapała pytanie do pani zapały... IP: *.toya.net.pl 17.05.12, 22:46
        Niech pani zapała i jej koledzy partyjni może powiedzą ile pieniedzy podatników idzie na utrzymanie partii politycznych w Polsce. Nie mówię tu o dietach dla posłów czy radnych... mówię o dofinansowaniu partii politycznych. Powiem tak - każde miasto mogłoby mieć setki przedszkoli... a tak opluwa się Koronę, a państwoewe pieniążki hapie się z innej półeczki... hipokryzja...
        • Gość: sebson_antonio Re: pytanie do pani zapały... IP: 213.77.117.* 17.05.12, 22:53
          zgadzam się wszędzie są patologie, ale akurat mam przyjemność być blisko radnej, często ją krytykuję ale argumenty które mi przedstawiła nie pozostawiają wiele do myślenia, jestem kibicem i całym sercem jestem za klubem, znam tą laskę i powiem Ci że nocami nie śpi bo odpowiada na obelżywe maile. Trochę szacunku i rozeznania, wiem o czym piszę. gdybyś TY dawał komuś kasę na konkretne sprawy, chciałbyś wiedzieć jak jest ona dysponowana, ale jeżeli nie możesz mieć tej wiedzy to chyba się zdenerwujesz... nieprawdaż...?
    • bart-47 Radni zdecydowali: Korona bez dodatkowych 3,8 m... 17.05.12, 11:15
      Niedawno podwyzkę podatków argumentowano brakiem pieniążków na żłobki,przedszkola, pomoc dla niepełnosprawnych i pomoc społeczną. Czyżby korona to jedno z nich ?? Jeżeli nie to dlaczego była ta podwyzka.??
      • archmaster Re: Radni zdecydowali: Korona bez dodatkowych 3,8 17.05.12, 11:21
        no to teraz powtorka scenariusza z grudnia - zaraz beda kolejne nadzwyczajne sesje, audiencja u biskupa wszystkich wiernych, placz, lament. niewazne, ze miasto zadluzone po uszy, wazne, zeby bylo show na boisku, za nasze pieniadze. Gratuluje 11 radnym odwagi.
      • u45 Re: Radni zdecydowali: Korona bez dodatkowych 3,8 17.05.12, 11:22
        Ostatnio czytałem, że w tym roku nie zostanie zbudowana w Kielcach żadna nowa ścieżka rowerowa, bo "nie ma pieniędzy". To na ścieżki dla wszystkich podatników nie ma, a na garstkę kopaczy są? Nie rozumiem...
    • Gość: tak oglosic upadlosc i tyle IP: *.kielce.vectranet.pl 17.05.12, 11:19
      Jest szansa na wyjście bez większych strat z tego problemu poprzez ogłoszenie upadłości i pozbycie się raz na zawsze tego kukułczego jaja, podrzuconego mieszkańcom przez poprzedniego właściciela. Dość tego - miasto / mieszkańcy odetchną raz na zawsze.
    • atomm Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl 17.05.12, 11:28
      Brawo dla odpowiedzialnych radnych!

Są duuużo potrzebniejsze cele na które brakuje pieniędzy, żeby szastać milionami na kilkunastu pilkarzy...
      • Gość: Kielczanin Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl IP: *.kielce.vectranet.pl 17.05.12, 22:22
        Jeden z działaczy nieopacznie wypowiedział sie na temat piłkarzy: "oni bawią sie w piłkę"Zdaniem kibiców powinni raczej GRAĆ w piłkę.Nic dziwnego,że w Zabrzu trampkarz czy nawet junior wpakowałim 2 gole.......Mieli szansę grać w pucharach...Ale czy się stoi czy się leży, bardzo,bardzo,bardzo wysoka gratyfikacja się należy............Płaca powinna być za wyniki,a nie za to że im się należy....BRAWO RADNI jesteście BOHATERAMI !!! Kielczanie przy następnych wyborach o Was nie zapomną. Reszta na pohybel.......Amen.
    • libray Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o up... 17.05.12, 11:29
      Gdy pytam ludzi spoza województwa świetokrzyskiego z czym kojarzą im się Kielce, to słyszę zawsze tylko 4 odpowiedzi:
      1. z niczym
      2. z Koroną Kielce
      3. z Liroyem
      4. z majonezem kieleckim
      i to już KONIEC

Wnioski sami wyciągnijcie ....
      • Gość: NiktWazny Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 11:45
        Dokladnie tak jak mowisz. Wielu moich znajomych mowi "ale macie niesamowite miasto! Jakie usportowione". Nie rozumiem licytowania sie. Przyklad sciezek rowerowych. To, ze ja nie jezdze na rowerze nie znaczy ze placze, ze sa dawane pieniadze na sciezki, z ktorych korzysta pewnie kilka tysiecy osob, tak jak na mecze chodzi (srednio) 8 tysiecy osob. Mozna widziec dalej niz czubek wlasnego nosa. Moje dziecko nie dostalo sie do przedszkola, ale nie kwekam, ze mi sie nalezy i nie dawac na Korone tylko przedszkola (za rok, dwa i tak miejsc w przedszkolach bedzie za duzo, przeciez nie buduja kolejnych, bo obowiazek szkolny mial objac szeciolatkow). Kazdy ma swoje racej, swoje zdanie, szkoda ze generalnie argumentem jest plucie jadem. Szkoda, ze tak latwo jest zburzyc cos, co bylo budowane dlugo, cos, czego nam w tym sezonie SZCZERZE zazdroszczono. Cos, dzieki czemu slysza o nas jesli nie wprost - kibice, to chocby przypadkiem - w wiadomosciach sportowych, tu juz na WSZYSTKICH kanalach nie tylko sportowych. Mam nadzieje ze czarny scenariusz sie nie sprawdzi i znajdzie sie jakeis rozwiazanie. Tak tak, wiekszosc jednak teskni za Klickim, ktory byl fajnym wlascicielem, nie tak jak pan Jozef W w Polonii, nie tak jak pan Solorz w Slasku. Szkoda, ze to wszystko dzieje sie chwile przed wielkim swietem pilkarskim w Polsce.
        • kata-tonik Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o 17.05.12, 11:51
          "To, ze ja nie jezdze na rowerze nie znaczy ze placze, ze sa dawane pieniadze na sciezki, z ktorych korzysta pewnie kilka tysiecy osob, tak jak na mecze chodzi (srednio) 8 tysiecy osob."

Tylko że na ścieżki rowerowe nie są dawane ŻADNE pieniądze. Ani grosza! A na kopaczy - fortuna.

Dość tego, jeśli kibice chcą mieć dalej swoje prymitywne igrzyska, to niech za nie płacą. Jedyna promocja Kielc, którą mamy dzięki Koronie jest negatywna. Przecież ten klub był w samym środku skandalu korupcyjnego!
          • Gość: NiktWazny Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 12:16
            Jakies zostaly zbudowane, to znaczy, ze jakies pieniadze byly. Tak? Natomiast o korupcji to mnie nie rozsmieszaj. Ta kwestia dotyczy KAZDEGO klubu. Jak widac teraz wyplynelo umoczenie GKS Belchatow i grupy bardzo znanych pilkarzy. Nie wiem czy Tobie cokolwiek powiedza te nazwiska, ale chodzi o Radoslawa Matusiaka (byly reprezentant Polski), Dariusza Pietrasiaka (aktualny Mistrz Polski), Lukasza Gargule (zawodnik Wisly Krakow, mistrz Polski z poprzedniego sezonu) itd.. W Reprezentacji gra Piszczek, ktory dobrowolnie poddal sie karze za korupcje z czasow gry w Zaglebiu Lubin. Takze nei pisz glupot o korupcji.
            Ja chce, zeby moje dziecko, mieszkalo w miescie w ktorym jest sport, zeby mialo mozliwosc trenowania zamiast wystawania pod budka z piwem. Zeby moglo wybeirac dyscypline. Niestety, dzieciaki garna sie do sportu i do dyscyplin takich, w jakich w danym miescie jest druzyna odnoszaca sukcesy. To jest przykra prawda. Dlatego ja CHCE KORONY! Chocby z moich (sporych) podatkow. Z moich dodatkowych pieniedzy-bilety na mecze. Pewnie, ze fajniej by bylo gdyby wszedl prywatny sponsor, ale ktos, kto chociaz raz chical uzyskac chocby nieduze pieniadze na cos, wie jak o to trudno.
            • atomm Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o 17.05.12, 12:50
              Ja tam wole zeby moje dziecko uprawialo sport.
              Mialo mozliwosc jazdy na rowerze po bezpiecznych sciezkach rowerowych, mialo mozliwosc pojscia latem na odkryty basen, moglo blisko domu pograc w pilke.

Jaki jest sens ladowania fortuny na kilkunastu pilkarzy?
              Co z tego ze ludzie w Polsce znaja Korone, jak to nie zacheca ich do odwiedzenia naszego regionu?
              Ilu biznesmenow dzieki temu pozyskalismy?

Jakos nikt nie chce kupic tej Korony.

A Liroy i majonez jakos radza sie bez naszych milionow.
            • Gość: zwykła logika Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 13:47
              Drogi rowerowe to nie zachcianka zapaleńców, a część systemu komunikacji w mieście. Porządna sieć takich dróg ma ogromne znaczenie dla miasta od odciążenia jezdni dla samochodów, oszczędności na ich utrzymaniu po poprawę jakości srodowiska w którym wszyscy żyjemy. Nie ma więc tu w ogóle porównania z klubem sportowym, który dla miasta jest wyłącznie obciążeniem i generuje duże straty finansowe.
              Piszesz, że zalezy Ci, żeby Twoje dzieci mogły uprawiać sport. Logika wskazuje na to, że jesli w kasie miejskiej będzie więcej pieniędzy zaoszczędzonych na deficytowym klubie, więcej tych pieniędzy może być poświęcone na sport dla dzieci i młodzeży, zamiast dla grupy przepłacanych zawodników i urzędników.
              • Gość: NiktWazny Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 18:55
                Tak, pisze, ze chce by moje dziecko uprawialo sport. Uprawiales/as jakis? Nie wiesz, ze tam, gdzie jest dobry klub, wiecej dzieci sie garnie do uprawiania danej dyscypliny? Czy w wielu miastach dzieci graja w pilke reczna? W Kielcach graja, bo chodza na mecze, przesiakaja emocjami itp...

Pisanie o sciezkach rowerowych jako elemencie komunikacyjnym miasta sprawilo, ze prawie padlam ze smiechu buahahahaha...Normalnie dzikie tlumy codziennie dojezdzaja na rowerach do pracy. To hobby. Bardzo zdrowe i fajne i nikomu tego nie mam zamiaru wypominac, choc NIGDY nie jechalam sciezka, a jazda na rowerze nic a nic mnie nie kreci. Wole uprawiac inne sporty, ale kady ma prawo do swoich upodoban.
                • Gość: zwykła logika Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 21:46
                  Gość portalu: NiktWazny napisał(a):

> Tak, pisze, ze chce by moje dziecko uprawialo sport. Uprawiales/as jakis? Nie w
                  > iesz, ze tam, gdzie jest dobry klub, wiecej dzieci sie garnie do uprawiania dan
                  > ej dyscypliny? Czy w wielu miastach dzieci graja w pilke reczna? W Kielcach gra
                  > ja, bo chodza na mecze, przesiakaja emocjami itp...

Utrzymywanie zawodowego klubu piłki nożnej powoduje to, że na inne dyscypliny sportu brakuje pieniędzy. Kilkunastu piłkarzy otrzymuje dziesiątki tysięcy złotych pensji miesięcznie z kasy miejskiej podczas gdy dzieciaki trenujące plywanie mają problemy, bo miasto wycofało się z pomocy finansowej dla ich klubu. To tylko jeden z przykładów.

> Pisanie o sciezkach rowerowych jako elemencie komunikacyjnym miasta sprawilo, z
                  > e prawie padlam ze smiechu buahahahaha...Normalnie dzikie tlumy codziennie doje
                  > zdzaja na rowerach do pracy.

Propopnuję wytknąć nos z polskiego zaścianka i zainteresować się trochę co się dzieje w lepiej rozwiniętych państwach Europy. Tam rower to nie tylko hobby, to świetny, zdrowy i bardzo wygodny środek transportu, z którego miasta mają same korzyści. To, że dojezdżanie do pracy rowerem Cię śmieszy świadczy tylko o brakach w wiedzy i tym, że tkwisz ciągle w polskiej zacofanej mentalności.
                  • Gość: NiktWazny Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 22:38
                    Mowisz o czyms innym niz ja. Mowisz o tym, ze zabrano dzieciom trenujacym dofinansowanie ich klubu - tak, okropne, ale ja pisze o tym, ze dzieki klubom na odpowiednim poziomie sportowym dzieci GARNA sie do uprawiania sportu. Nie rozumiesz o czym pisze? Jak rozumiem Twoje dziecko, czy jakiegos Twojego znajomego stracilo zajecia. Okropne. Ile dzieci chodzi plywac? Ile garnie sie do pilki noznej? Nie sadzisz ze boom "Koronowy" ma na to wplyw?

Dziekuje za informacje o tym jak wyglada swiat-podrozuje duzo wiec wiem. Wykpilam POLSKIE podejscie do kwestii komunikacji rowerowej. Zreszta wydaje mi sie, ze w Twojej wypowiedzi wlasnie w takim kontekscie pierwotnie padlo-jak to istotne sa sciezki rowerowe w Kielcach dla komunikacji w miescie. Nie sa istotne dla komunikacji, sa istotne dla fajnego spedzania czasu. Twoim sposobem jest jezdzenie-moim ogladanie meczow Korony.
                    • Gość: sebson_antonio Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: 213.77.117.* 17.05.12, 22:45
                      każdy lubi swoje, ja uwielbiam mecze ale przeciwny jestem szarej strefie, w ścisłym gronie, ocknij się i zainteresuj na co idą TWOJE FUTBOLOWE PIENIĄDZE, może na premie dla prezesów które są jak na raz tajne...
                      • Gość: NiktWazny Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 00:19
                        Tak, masz racje, powinna byc jawnosc zarobkow zarzadu. Jak sadze takowa jest. Nie wiem co dokladnie robia poszczegolne osoby, nie wiem jak realizuja powierzone zadania, ale wydaje mi sie, ze wlasciciel-miasto, jesli nie jest zadowolony z zarzadu, to powinien odwolac zarzad, a nie zlikwidowac firme, bo w ten sposob pozbedzie sie zarzadu.
                    • Gość: zwykła logika Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 00:50
                      Gość portalu: NiktWazny napisał(a):

> Mowisz o czyms innym niz ja. Mowisz o tym, ze zabrano dzieciom trenujacym dofin
                      > ansowanie ich klubu - tak, okropne, ale ja pisze o tym, ze dzieki klubom na odp
                      > owiednim poziomie sportowym dzieci GARNA sie do uprawiania sportu.

Klub przynosi miastu milionowe straty. Dzieci nie trzeba zachęcać do sportu aż takim kosztem :) One się same garną, należy im tylko zapewnić warunki. A te nie będą zapewniane wszechstronnie jeśli gros pieniędzy dostanie tylko jedna dyscyplina. Nie wszystkie dzieci lubią piłkę.

> Dziekuje za informacje o tym jak wyglada swiat-podrozuje duzo wiec wiem. Wykpil
                      > am POLSKIE podejscie do kwestii komunikacji rowerowej. Zreszta wydaje mi sie, z
                      > e w Twojej wypowiedzi wlasnie w takim kontekscie pierwotnie padlo-jak to istotn
                      > e sa sciezki rowerowe w Kielcach dla komunikacji w miescie.

Są dokładnie tak samo istotne w Kielcach jak w innych miastach. Oprócz autobusów są alternatywą dla komunikacji samochodowej. A im mniej samochodów jeździ po mieście tym lepiej dla wszystkich. Dlatego tworzenie spójnej sieci dróg rowerowych (nie jakichśtam przypadkowych ścieżek) powinno być jednym z priorytetów miasta. Tymczasem nie ma pieniędzy na sprawy ważne, bo trwoni się je na zawodową pilkę nożną i armię powiązanych urzędników.
                      • Gość: NiktWazny Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 01:12
                        Mamy rozne postrzeganie swiata i pewnie dlatego jedno nie przekona drugiego. Ja uwazam, ze Korona:
                        1. Promuje miasto - nie mowcie tylko o kibicach, transportowanych na stadion przez kordon policji, mowmy o kibicach-biznesmenach, ktorzy przyjezdzaja ze swoim klubem i przejezdzajac przez Kielce (w innym wypadku moze by tu sie nigdy nie znalezli) uznaja "Ooo..calkiem fajne miasto, mozna tu jakis oddzialik machnac" albo cos w tym klimacie -tak sobie naiwnie mysle.
                        2. Mobilizuje dzieci do uprawiania sportu, mocno medialnego, bardzo popularnego. Zwlaszcza teraz, gdy trener Ojrzynski wprowadzil do kadry kilku wychowankow, taki dzieciak wierzy, ze moze tu cos osiagnac, a nawet jak w pewnym momencie da sobie spokoj, to moze chociaz jakiekolwiek zamilowanie do sportu bedzie mial zaszczepione
                        3. Zapewnia rozrywke - wedlug Ciebie gorsza niz "Sabat czarownic" za transmisje ktorego zaplacilismy kilka baniek? To byla lepsza reklama? Wieksza widownia na Kadzielni? Czy co?
                        Igrzyska sa ludziom potrzebne do zycia. Nie da rady byc food processorem...Ja nie umiem.

Jeszcze o rowerach. daleko nam do Holandii, daleko nam do wielu innych miejsc, w Polsce nie ma nawyku jezdzenia do pracy na rowerze. Rower to rekreacja. nie mowie, ze kiedys nie bedzie inaczej, popularyzujmy to, ale nie wciskaj mi kitu o tym jak to teraz jest to elementem sieci komunikacyjnej :)

Sprawy wazne maja rozny priorytet dla roznych ludzi. Dla mnie pilka jest sprawa wazna, a sciezka rowerowa nie ;p
                        • Gość: zwykła logika Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 13:54
                          Co do promocji, to nikt do tej pory nie przedstawił żadnych dowodów na jej pozytywne skutki. Biznesmenów nie przyciągnie klub sportowy, czy miasto, na które być może, a być może nie rzuci okiem. Inwestorom są potrzebne finansowe zachęty w postaci np. niskich podatków, czy planów zagospodarowania przestrzennego, a tego u nas nie ma. A nawet wprost przeciwnie, podnosi się podatki po to m. in., by utrzymywać klub sportowy, na który nas nie stać i inwestorzy zamiast ciagnąć do miasta, to z niego uciekają tam, gdzie jest taniej i łatwiej prowadzić interesy. Prawda jest smutna - nikt normalny nie przyjdzie inwestować w zadłużonym miescie, w którym nie szanuje się publicznych pieniędzy, w którym panuje bałagan, brak przejrzystości działań urzędników, rządzą koterie, a każdy, kto ma inne zdanie niż prezydent jest wrogiem.

Co do rowerów - do Holandii nam daleko przede wszystkim dlatego, że nie mamy odpowiedniej infrastruktury (oni też kiedyś nie mieli, aż ją zbudowali). A nie mamy jej, bo pieniądze są trwonione na bzdury i nie myślę tu wyłącznie o Koronie. A przez to, że nie inwestujemy w drogi rowerowe, wydajemy więcej na remonty i rozbudowy dróg, na walkę z hałasem, na czym cierpi także wygląd miasta i w końcu na leczenie. Nie stać nas na to.
            • Gość: dan Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: 195.20.110.* 17.05.12, 14:19
              oki, chcesz Korony, ja też tylko nie z miejskich pieniędzy. Jest to sport zawodowy, którego nie utrzyma żaden budżet miejski, tylko tyle. Czemu zarząd wiedzac ze będą kłopoty finansowe już od dawna nie szukał sponsorów tylko czekał az miasto dołoży. Sorka, ja mogę wyobrazić sobie pomoc dla klubu ale nie utrzymywanie go. Dlaczego miasto nie daje kasy dla dzieciaków trenujących pływanie? Ja tu widze tylko interes płynący ze spolki miejskiej, tzn zarząd kolesiów, którzy zajmują się wyprowadzaniem kasy na zewnątrz. Więc o jakim finansowaniu my mówimy? Wszystkie spółki miejskie są uwikłane w finansowanie Korony, od Targow Kielce począwszy (największa kasa) po ukryty sponsoring spółek miejskich wykupujących bilety i rozdających je pracownikom. Na mecz przychodzi 5000 osob- droga zabawka.
              • Gość: NiktWazny Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 00:35
                Tylko jedno spotkanie Korony w Kielcach mialo blisko 5 tys widzow - zimowe z Jagiellonia, na pozostalych frekwencja wahala sie miedzy 6300 a 10 600. Srednia wyniosla ok. 7900. Pewnie, moglo byc lepiej. Uplasowalismy sie na (bodajze) 6 miejscu w Ekstraklasie. Za Slaskiem, Legia, Lechem, Lechia i Wisla. Strasznie slabo co? ekstraklasa.wp.pl/frekwencja.html?order=1&clubid=7
                Wiem, ze miasto powinno szukac sponsora, wiem tez ze jest o to bardzo ciezko, szczegolnie, ze u nas nie ma za wielu zakladow produkcyjnych. Jesli probowales choc raz zdobyc kilkaset nawet zlotych powinienes to wiedziec. Na mecz przychodzi blisko 8 tysiecy. Sporo oglada w tv. Korona jest jednym z powodow do dumy. Z czego Kielczanin moze byc dumny? Czym sie moze pochwalic? nie pochwali sie alternatywnym teatrem (mowie o wiekszosci, bo wsrod koneserow byc moze). Pochwali sie tym, ze osiagamy cos w -nie oszukujmy sie-najpopularniejszej dyscyplinie swiata.
            • Gość: jho Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 18:15
              Zapisz dziecko na bilard, pijusie.
              • Gość: NiktWazny Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 00:14
                Jestem kobieta i nie pije, ale dziekuje za kulturalna propozycje. choc lubie bilard, to na pewno nie uwazam go za sport ogolnorozwojowy i tyle. Ja chce zeby moje dziecko nie bylo grubaskiem grajacym na PS.
        • Gość: ppp Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: 212.160.172.* 17.05.12, 11:56
          No i kupa, mam nadzieję, że radni się nie ugną - najwyższy czas zacząć przyglądać się działalności WL i ski. Nie może być tak, że zawsze winni są oni, a UM tak świetnie rządzi i ma tak cudowne wizje, tyko mu wszyscy przeszkadzają (jakieś stowarzyszenia, radni, przedsiębiorcy jacyś mieszkańcy ...). Długo można wyliczać, kto się władzy naraził (przeszkadzał).
          Szkoda, że kierunek rozwoju miasta wytyczany przez obecną władzę doprowadza do coraz większej polaryzacji mieszkańców, a koszty podejmowanych decyzji będą ponosić następne pokolenia - marginalizacja znaczenia miasta - coraz mniej chętnych by w nim mieszkać, degradacja (pod pozorem rewitalizacji) przestrzeni publicznej, rosnące zadłużenie przy malejących wpływach ...
      • Gość: kibicunio Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 11:47
        prosze podac nazwiska radnych,ktorzy byli przeciwko!!!! napisac o ich dokonaniach na rzecz promocji naszego miasta!!!! napisac wogóle co zrobili dla miasta oprócz podnoszenia rąk na NIE!!! moze okazac sie ze ci radni w ogole nic nie zrobili.
        • Gość: MoD Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 14:44
          Korona tez wiele nie zrobila, z tego co pamietam odwiedziny "kibicow" naszych przeciwnikow konczyly sie zaborem szalikow, i smiercia, ew zdemolowanymi autobusami. To jest promocja? Co z tego ze w Gdyni beda wiedzili gdzie sa Kielce, bo z nami graja. Co przyjada tu na wakacje? Zostawia pieniadze? Z geograficznej swiadomosci nic nie wynika. To pusty frazes, nie promocja.
        • Gość: buredl Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 18:17
          A Korona miała puchary i oddali mecz, bo im się zachciało dłuższych wakacji, powinni oddać kasę
      • pkrehbiel To ja wolę majonez 17.05.12, 11:55
        Sądzę, że zgodzi się ze mną wielu kielczan: Majonez Kielecki jest lepszy niż Korona. Za tę kasę kupcie nam więcej majonezu, a nie piłkarzyków!
      • Gość: trudziorrus Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 12:06
        do libray - zapomniałeś dodać "ze skorumpowaną koroną", czyżby wszyscy zapomnieli już o tym gigantycznym łapownictwie?
        • Gość: zzz Korupter IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 16:05
          Dokładnie, nadal wielu mówi zamiast pogardliwie "Kolporter" Kielce - Korupter :-).
      • Gość: ckmod Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 13:06
        no ja wyciągnąłem wniosek taki, że nic z tego nie wynika. Co Kielce mają z tego że ktoś skądś kojarzy Kielce z Koroną?

Co z tego że ja Zabrze kojarzę z Górnikiem, a Arkę z Gdynią? Nie wybieram się tam, a nawet jeśli to nie dla Górnika ani Arki przecież. Więc co wynika z promocji, z której nic nie wynika. To trochę tak jakby wydać 5 mln na promocję majonezu Kieleckiego na Antarktydzie, gdzie nie można go kupić. Akcja ciekawa, 5 mln poszło, sprzedaż by na Antarktydzie nie wzrosła...
        • Gość: libray Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.12, 15:24
          A wiecie co to jest prestiż i budowanie marki ? To podstawa w dzisiejszych czasach. Jeśli miasto nie będzie miało prestiżowych uczelni, dobrego teatru, filharmonii, dobrych klubów sportowych, lotniska, porządnych dróg, fajnego centrum przyjaznego mieszkańcom , to nikt nie będzie chciał tu mieszkać i nikt nie będzie tutaj inwestował.
          A najważniejsza jest infrastruktura. Zlokalizowalibyście swoją firmę w mieście, do którego nie da sie ani dojechać , ani dolecieć ? Bo ja nie....
          EDUKACJA+KULTURA+REKREACJA+INFRASTRUKTURA = PRACA + DOBRE ŻYCIE
          • Gość: lol Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 18:19
            Co am do tego Korona na którą ostatnio chodzi głównie TKI, TJE, TKN itd.
      • Gość: zzz a mi się kojarzy IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 16:04
        ze scyzorykami i dworcem, na którym piździ.
        No i Koroną oczywiście, ale też tą drużyną piłki ręcznej Vive coś tam.
      • Gość: ryba Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 23:01
        Kielce się kojarza z tym że piżdzi ja na dworcu w Kielcach oraz znane są z licznych występów posłów sławiących to miasto
        Nie na darmo na pierwszym miejscu w Kielcach umieszczono zwiedzanie dworca kolejowego/tabica szlaku zwiedzania k.Kadzielni/, a nie Stadionu Korony i pana chojnowskiego
    • ferdek2012 Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o up... 17.05.12, 11:46
      Korona powinna nadal grać. Zwłaszcza teraz gdy uzyskuje dobre wyniki, jest dobra atmosfera
      wśród piłkarzy. Mamy dobrego trenera umiejącego zmotywować zespół. Jeśli podamy im rękę
      to poniesione nakłady powinny się zwrócić. Wierzę w to. Bez ryzyka nie ma sukcesu.
      • Gość: xx Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.kielce.vectranet.pl 17.05.12, 11:52
        Niech sobie gra - co to kogo obchodzi, ale za swoje pieniądze, nie za moje, podatnika.
      • kata-tonik Żartujesz? 17.05.12, 11:53
        Niby jak się zwrócą te nakłady? Kupią za nie trochę meczy i powiedzą radnym, jak należy obstawiać zakłady?

Korona to dziura bez dna. Lubawski powinien się podać do dymisji natychmiast po tym, jak zapłacił kasę konsultantom, którzy nie znaleźli nabywcy. A Koronę należy zlikwidować, a za te pieniądze budować orliki.
        • Gość: Maru Re: Żartujesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.12, 12:17
          Weź się człowieku ogarnij z takimi tekstami.
          Znalazł się specjalista od Orlików.
          Proszę, przedstaw konkretne rozwiązania miastu.

Jestem za tym by finansować Koronę ale z jasnym określeniem: inwestujemy dla dobra sportu w mieście i by Koronę dobrze sprzedać. Tu należy ustalić i dotrzymac terminu planowanej sprzedaży. A czy miasto ma jakąś strategię w tej kwestii?

Dodatkowo zastanawiawia mnie jedna sprawa: czy do wszystkich klubów w Ekstrklasie się dopłaca?
          Czy ktoś w tej lidze zarabia?
    • Gość: asdf Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl IP: *.meskonet.pl 17.05.12, 11:54
      Dość pakowania publicznych pieniędzy w prywatne zachcianki. Dość pakowania prawie całego budżetu przeznaczonego na sport w kopaczy szmacianki. Niech się kibice opodatkują albo zrzutę zrobią jak im zależy.
      Jest tyle innych sportów, nie tylko oglądanych ale i uprawianych, ale u nas tylko szmacianka się liczy.
      K...a, dziura bez dna, a prezio pakuje i pakuje.
    • bzykk Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o up... 17.05.12, 11:54
      Zacznę od tego,że jestem Piknikiem i kupowałem karnety na mecze Korony.
      I... popieram decyzję radnych!
      Może ktoś wreszcie ruszy dupę w klubie czy w magistracie i poszuka SPONSORÓW lub nowego właściciela dla klubu a nie jak dziad, klub będzie stał na rynku z wyciągniętą ręką po kasę z miasta. Może nowego sponsora znaleźć VIVE, Ruch, Górnik (przykłady z ostatnich tygodni)?!
      To,że miasto daje kasę to tylko część prawdy, również spółki miejskie np. Targi, RPGM i inne muszą łożyć na Koronę!
      Dopóki ktoś nie pie...nie ręką w stół taki marazm trwał będzie, bo zmiany spowodują roszady na stanowiskach władzy w klubie!
      Sprzedać 99% udziałów w Koronie za 1 PLN (zostawić 1 % by utrzymać NAZWĘ!) Jak zrobiła Bydgoszcz z Zawiszą!
      Nikt przy zdrowych zmysłach nie zapłaci dużych pieniędzy za " pół samochodu do którego wciąż trzeba dokładać z bagażnikiem pełnych urzędasów do wyżywienia" Nie można zjeść ciastka i mieć ciastko!
      Ogłosić upadłość! Wcale nie musi oznaczać to końca Korony, a wręcz przeciwnie.
      Podniosła się Pogoń i Zawisza podniesie się i Korona!

A miastu pozostanie wrzód na dupie w postaci stadionu bo w 4 lidze nikt tu grał nie będzie!
    • siekiera-live Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o up... 17.05.12, 11:58
      Gdyby pieniądze zainwestowane przez miasto w Koronę Kielce przekazać na rzecz VIVE to w Kielcach była by siedziba zwycięzcy Ligi Mistrzów.
      Korona rozsławia Kielce w Polsce? W to wierzą chyba tylko największe matoły z młyna. Doskonale wiecie z czym kojarzy się Korona w Polsce :
      - KORUPTER KORONA Kielce,
      - żółto-czerwona kielecka ..... Koronoa.

Tak właśnie jest postrzegana Korona.
      • Gość: rts Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: *.toya.net.pl 17.05.12, 22:36
        Doskonale wiecie z czym kojarzy się Korona w Polsce :
        > - KORUPTER KORONA Kielce,
        > - żółto-czerwona kielecka ..... Koronoa.
        >
        > Tak właśnie jest postrzegana Korona.

Mówiąc o poglądach podkieleckiej wioski nie mowisz o poglądach ogólnopolskich. w Łodzi Kielce czy Korona kojarzą sie z dobra drużyną, która w tabeli jest wyżej niż Wisła Kraków czy Górnik Zabrze, z 5 drużyną w kraju, z dobrze zarzadzanym klubem, którego mieszkancy Łodzi Kielcom zazdroszczą. Ostatnio jechałem przez Kielce. Całe miasto w budowie, wszystkie drogi rozkopane...a wy piszecie, że pieniadze powinny być przeznaczone na budowę dróg... przecież całe Kielce to wielka budowa dróg... co za hipokryzja...
        • Gość: sebson_antonio Re: Korona bez dodatkowych 3,8 mln zł. Wniosek o IP: 213.77.117.* 17.05.12, 22:40
          kolego, mieszkańcy Łodzi jak piszesz nie łożą na zespół miejskich pieniędzy, pieniędzy podatników, mają sponsora, więc o czym Ty mówisz kolego.... poprostu chcę wiedzieć na co i jak przeznaczane są moje pieniądze... czy to tak wiele..? widać dla niektórych zbyt wiele
    • danob22 Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 17.05.12, 12:03
      Jeżeli radni przekażą te 3.5 mln to roczny koszt utrzymania Korony wyniesie około 1% całego budżetu miasta. Więc jest pytania czy za ten 1% chcemy mieć Ekstraklasę w Kielcach, czy nie?
      • Gość: gg Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.devs.futuro.pl 17.05.12, 12:29
        Dodaj do tego okradanie kieleckich spółek na rzecz klubu korona.
    • 1.abrakadabra Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 17.05.12, 12:35
      Bardzo słuszna decyzja radnych. W Kielcach są inne ważniejsze potrzeby niż utrzymywanie przez miasto klubu sportowego. Czy jest jeszcze drugie takie "bogate" miasto w Polsce, które stać na utrzymanie klubu?
      • Gość: gosc Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 12:38
        Za Echem Dnia:Oto jak głosowali radni

Za przekazaniem pieniędzy - Tomasz Bogucki, Witold Borowiec, Władysław Burzawa,Jacek Nowak,Marcin Perz, Regina Zapała, Wiesław Koza - wszyscy Porozumienie Samorządowe; Jan Gierada, Joanna Grzela, Alicja Obara - wszyscy SLD, Joanna Winiarska - PO

Przeciw przekazaniu pieniędzy - Mariusz Goraj, Jarosław Karyś, Dariusz Kozak, Tadeusz Kozior, Renata Wicha - wszyscy PiS; Robert Siejka,Jarosław Machnicki, Agata Wojda, Katarzyna Zapała - wszyscy PO; Stanisław Góźdź, Jerzy Pyrek - obaj PSL

Wstrzymali się od głosu Oleg Magdziarz i Stanisław Rupniewski - obaj SLD

Nieobecny Włodzimierz Wielgus z PSL
      • Gość: Monka Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: 80.149.157.* 17.05.12, 12:43
        Ale mi was żal, jestem z Kielc, chciałabym tam wrócić, ale jak czytam te wypociny , to aż wstyd. I tak źle i tak niedobrze. Jak na targowisku. Ludzie opamiętajcie się. Gadacie tak na Lubawskiego, sami się weźcie do roboty, a nie tylko narzekać umiecie. Kto z Was palcem w czymś ruszył? Kłapać paszczą to i ja umiem. Nie było kasy na Koronę biadolenie, była, biadolenie, znów nie ma jeszcze większe biadolenie. Kielce słyną z między innymi z Korony i trzeba robić wszystko by to utrzymać. Brak Wam ścieżek rowerowych? Pojeździjcie do innych miast to szybko zdanie zmienicie, gdzie ich brak Brak Wam miejsc w przedszkolach? A co wy myślicie, że to tylko w Kielcach ten problem??????? Puknijcie się mocno w głowy i weźcie do roboty zamiast smęcić.
        • atomm Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 17.05.12, 12:55
          Cale szczescie ze radni wzieli sie wreszcie do roboty zamiast twojego biadolenia i powiedzieli dosc juz wyrzucania w bloto miejskich pieniedzy
        • Gość: zmywak Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 13:21
          Monka nie wracaj - bedzie wiecej spokoju. Nie wypowiadaj sie jak cie tu nie ma!! Wiele osob ruszlo wiecej niz palcami ale co ty mozesz wiedziec.. g...no. wiec zamilcz zamiast komus mowic zeby cos zrobil.
          • Gość: Monka Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: 80.149.157.* 17.05.12, 13:31
            Zmywak ruszyło więcej niż palcami? chyba buzią i palcami na FB. Bo jak Was tu czytam, to w tym przodujecie. W Kielcach jestem regularnie. Miasto pięknieje z każdą chwilą, a Wam ciągle źle. To się wyprowadźcie i będzie spokój. Nikt Was tam chyba na siłę nie trzyma. A może to nie Kielczanie, tylko Podkielczanie tak narzekają?
            • Gość: ckwkw Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 18:24
              Pięknieje to złe słowo. Raczej może jest mniej zaniedbane i brzydkie, chociaż nie uważam, że malowanie komunistycznych blokowisk na obciachowe wzorki i kolorki to rozwój...
        • akson1 Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 17.05.12, 13:58
          Gość portalu: Monka napisał(a):

> Ale mi was żal, jestem z Kielc, chciałabym tam wrócić, ale jak czytam te wypoci
          > ny , to aż wstyd. I tak źle i tak niedobrze. Jak na targowisku. Ludzie opamięta
          > jcie się. Gadacie tak na Lubawskiego, sami się weźcie do roboty, a nie tylko na
          > rzekać umiecie. Kto z Was palcem w czymś ruszył? Kłapać paszczą to i ja umiem.
          > Nie było kasy na Koronę biadolenie, była, biadolenie, znów nie ma jeszcze więks
          > ze biadolenie. Kielce słyną z między innymi z Korony i trzeba robić wszystko by
          > to utrzymać. Brak Wam ścieżek rowerowych? Pojeździjcie do innych miast to szyb
          > ko zdanie zmienicie, gdzie ich brak Brak Wam miejsc w przedszkolach? A co wy my
          > ślicie, że to tylko w Kielcach ten problem??????? Puknijcie się mocno w głowy i
          > weźcie do roboty zamiast smęcić.

Skoro piszesz, że są miasta bez ścieżek, to tak samo przecież są miasta w których nie ma Ekstraklasy...
          • Gość: Monka Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: 80.149.157.* 17.05.12, 14:06
            Nie ma o czym gadać, jak grochem o ścianę. Przykro mi czasem słyszć żarty o zaściankowości Kielczan, ale czasem nie da się ukryć, że wielu jeszcze nie z tej epoki i wieku.
            • Gość: ? Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 14:09
              A może jakieś argumenty dla odmiany?
        • Gość: as2 Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 17:52
          Niektórzy mocno biorą się do roboty i wk.... ich fakt że pieniądze z ich podatków są przeznaczane na klubik a nie na ważne rzeczy koleżanko
      • Gość: glempp Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: 66.90.101.* 17.05.12, 20:00
        jest takie bogate miasto - WROCŁAW !!! ale tam jest wspaniały Prezydent, a nie taka fornalowa pokraka, taka imitacja piłsudskiego dla wieśniaków, taka nieudolna łajza, która jako inwestorów ściągnęła chińcyków i zmarnowała gminny grunt...
    • 1.abrakadabra Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 17.05.12, 12:37
      Pewnie prezydent teraz wymusi na Targach Kielce (miejskiej spółce) sponsorowanie Korony.
      • Gość: ajo Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.05.12, 13:09
        Pewnie Prezydent kupił sobie za mało głosów, żeby projekt przeszedł przez radę.
        Widocznie już nie ma czym kupczyć.
        To przegrywa głosowania.
        • Gość: duduś Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 13:32
          BArdzo dobrze radni, w koncu pokazali ze nie sa bezradni. Znajdzie sie nagle tyle pieniedzy w budzecie jak nie beda wydawane w trawe :D Z przyjemnoscia bede chodzil na nizsze ligi bez kibicow sukcesu.
    • akson1 Wyliczenia 17.05.12, 13:54
      Jak dotąd, w ciągu ostatnich kilku lat, z pieniędzy miasta oraz spółek i instytucji miejskich i z miastem związanych - jak np Targi Kielce czy akcje typu kupno biletów i rozdanie ich wśród dziatwy szkolnej wydano pewnie ze 20 mln.

Pytam - co konkretnie ma za to miasto? Ile miejsc pracy, inwestorów, wpływów z podatków.

W tym samym czasie wokół Kieleckiego Parku Technologicznego uzbrojono tereny i włączono je do specjalnej strefy ekonomicznej.
      Za znacznie mniej niż 20 mln miejskich pieniędzy. Efekt?
      Już zgłosił się i został przyjęty inwestor który utworzy 150 miejsc pracy.
      A to zapewne nie koniec.

Pytanie brzmi - co się bardziej opłaca stolicy regionu w którym wg danych GUS jest 54% bezrobocia wśród osób do 34 roku życia?
      • Gość: pisior Re: Wyliczenia IP: *.31.0.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.05.12, 14:10
        Co na to Pan Lipiec kolega Prezydenta?
        • Gość: Cormacze .... IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 14:14
          Szkoda że nie dali tych pieniędzy co za 3,8 mln można zrobić ? nic wartościowego a uratować czołowy zespół ekstraklasy owszem.Mam nadzieje że zmienią zdanie
          • Gość: Monka Re: .... IP: 80.149.157.* 17.05.12, 14:18
            Zgadzam się!!!
            • Gość: asd Re: .... IP: *.meskonet.pl 17.05.12, 21:22
              Monka zamilknij wreszcie ty ciężko kapująca idiotko. Pewnie z tych które kręcą się koło stadionu z nadzieją upolowania piłkarza. Dość marnowania publicznych pieniędzy. Prezio do dymisji.
      • osse Re: Wyliczenia 17.05.12, 15:28
        Ej, Akson Akson, Tobie chłopie tylko wyliczenia w głowie.. Uprawiasz publicznie na forum kult wniosku unijnego, radością z tego, że ktoś ułożył kilkadziesiąt szczytnych i mądrych "punktów" planów we wniosku i okrasił unijną terminologią. Żeby lepiej było na świecie.
        Wiesz, gdzie ma te wszystkie racjonalne przesłanki nasz pan Prezydent? W "d...". Właśnie tam.
        Bo on nie kieruje się racjonalnymi argumentami. On jest wizjoner. On ma przeczucie, wizję, szerokie spojrzenie, intuicję...

Zresztą polecam ten kawałek jego bloga (lubawski.pl), gdzie opisuje, jak Tadeusz Łęski przyszedł do niego z wizją lotniska - najpierw kompletnie go zlał, a potem (jak mu się klepka w głowie przesunęła), to brnął w nią jak ślepe ciele. To prawdziwy Lubawski, 100% tępego capa.

Ten Prezydent Lubawski ma kolejną wizję. Dlatego kazał ustawiać bilboardy z Wentą, a ostatnio z piłkarzami KOrony na tle Chęcin, żeby promocję miasta połączyć z promocją klubu - bo to jego zdaniem super genialny patent na promocje.
        I może ma w tym trochę racji, lepsza taka rozpoznawalność niż żadna, niż skojarzenia tylko z majonezem. Trochę go rozumiem: jak Korona zniknie ze sportowej mapy Polski, to trochę jakby zniknęły z niej Kielce, bo same Vive tego nie pociągną.
        Za wszelką cenę chce utrzymać Koroneczkę, bo bez niej nie będzie mieć lokalnych gwiazd sportu, żeby ich wieszać na billboardach na tle Chęcin czy Pałacu Biskupiego, tak jak Skok wiesza na swoich polakatach Żmijewskiego, żeby lepiej szła sprzedaż kredytów.
        Musi być Koroneczka i musi być rozpoznawalny piłkarz na plakacie - taka to kolejna wizja prezydenta.

Ale tępy cap nie rozumie, że trzymanie Koroneczki na garnuszki miasta jest dobre na krótko, a w dłuższej perspektywie klub musi iść "na swoje". Dopóki tego nie zrozumie albo dopóki nie pojawi się ktoś inny w UM, biegunka milionowa będzie trwać, bo klubik jak system zdrowia w Polsce - sracz bez dna. Zmieści wszystko.

• Gość: akson1 Osse :))) IP: *.starachowice.vectranet.pl 17.05.12, 16:38
          Bo ja to prosty chłopak jestem. Jak mi 2+2 wychodzi 4, to już dalej nie szukam.

I kiedy widzę, że z inwestycji w Koronę stopa zwrotu wynosi nawet nie 0, a minus kilka baniek rocznie, to się ino drapię w swoją proletariacko-włościańską głowę i nijak pojąć nie mogę, gdzie tu logika.

A w tym samym czasie, kiedy chcemy dołożyć kolejne 3.8 mln do już wydanych 5 na "promocję poprzez sport", nie wydajemy nic na promocję akademickości, która to akademickość rocznie przynosi naszemu miastu / podmiotom w nim zarejestrowanym i płacącym podatki ;) ok. 700 mln złotych rocznie.
          • osse Re: Osse :))) 17.05.12, 17:27
            Widzisz, a tu bardziej doskonałego umysła trzeba... Takiego umysła, jak ma Lubawski prezydent. Bardziej wyszukanego, subtelnego... wyrobionego intelektualnie na Pigwie i jazzie Milesa Davisa.
    • 13perun Dość finansowania kaszany wyborczej lubawskiego 17.05.12, 15:07
      z kasy miasta
    • Gość: / Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.12, 15:17
      narazie zaczeli negocjacje - pokazali ze chca ale musi dac im cos - jak biznes to biznes
      nie musze mowic ze tzw Onteres sp[oleczny czy Obywatel - w ogole jest z innje bajki - tej propagandowej o promocji, itd
      • oloros Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl 17.05.12, 15:39
        ta wstepna tura - otwarcie biznesu wyszla niezle - wystarczy ze kupi sobie jednego lub dwoch i koroneczka znowu pociagnie pol sezonu - jesienny sezon za circa 4 milioony - pozniej sie zobaczy
        tylko ze to juz jest pozno - a inwestora nie widac
        moze by sie i znalazl ale gdyby koroneczka byla chociaz w troce
    • xsexse Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 17.05.12, 15:49
      i znowu powtórka z rozrywki. zlikwidują koronę a na stadion wpuszczą kupców z bazarów.
      • Gość: wsiok Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 17:13
        No i proszę, chłopki z PSL były przeciwko Koronie. Oczywiście, tylko Ludowe Zespoły Sportowe!!
    • aleksanderanderson Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 17.05.12, 18:48
      Moje trzy grosze, nawet, nie złośliwe.
      Mam kilka pytań do Pana Prezydenta Kielc W. Lubawskiego oraz Prezesa Sportowej Spółki Akcyjnej „ Korona ”.
      1. A może by Panowie wyjaśnili publicznie i Radzie Miasta ile kosztowało i z którego budżetu – klubu , czy miasta - poszukiwanie egzotycznych inwestorów strategicznych dla klubu,
      2. 2. Jak można sprzedawać 70 % akcji spółki akcyjnej i wmawiać gawiedzi – fanom klubu – że uda się znaleźć strategicznego inwestora. Proszę Państwa, tak to można znaleźć nie inwestora lecz frajera, który kupi 70 % akcji, a i tak władzę w klubie nadal będzie posiadał Pan Prezydent i Pan Prezes oraz ich ludzie w Radzie Nadzorczej klubu, ( aby mieć kontrolę nad spółką SA należy mieć nie mniej niż 75 % głosów- akcji na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki ). Nie dziwię się więc, np. że Pan Michał Sołowow nie chce być „ takim malowanym właścicielem klubu – czyli frajerem”.
      A teraz kilka pytań do Prezesa Tomasza Chojnowskiego:
      1. W jaki sposób Pan Prezes zbudował budżet klubu – zgodnie z przepisami prawa oraz zasadami rachunkowości, że wygenerował niedobór – stratę w wysokości prawie 5 mil. Złotych ( 880.000 zł – dała już Rada Miasta + 3.800.000, o co wnioskował Pan Prezydent )
      2. W jaki sposób zaplanowano przychody klubu, aby pokryć wydatki. Interesuje mnie jakie zaplanowane przychody nie zostały wykonane. A propos tłumaczeń Pana Prezydenta W. Lubawskiego , mniejsza frekwencja na stadionie na pewno nie wygenerowała takiego niewykonana przychodów.
      3. Jak można wmawiać ludziom, że wpływ na wynik finansowy klubu miały podwyżki m.in. mediów i tp. niezależne od klubu. Takie rzeczy się przewiduje i planuje w budżecie . Takie sprawy nie dzieją się nagle. Pan Prezydent ostatnio podwyższał podatki od nieruchomości oraz inne lokalne i wie, że musi to być z określonym wyprzedzeniem ogłoszone. A Pan Prezes o takich faktach nie wiedział ?
      4. A propos Panie Prezesie – dlaczego Pan straszy kibiców złożeniem wniosku o upadłość ?.
      Ale jaką upadłość Pan zamierza zgłosić upadłość z możliwością zawarcia układu z wierzycielami ( czy SSA KORONA ma długi i u kogo ) i dalej będzie Pan kierował wspaniale finansami klubu, czy też upadłość likwidacyjną – to będzie Pan musiał wrócić do Urzędu Miasta i wtedy Pan Prezydent będzie musiał zwolnić jakiegoś Pańskiego kolegę Dyrektora Wydziału, chyba że za tak wspaniałe wyniki finansowe klubu zostanie Pan Skarbnikiem Miasta.
      5. A propos 2” – a co z Pańską odpowiedzialnością Panie Prezesie za działanie na szkodę spółki SSA Korona Kielce?

Fan Korony
    • aleksanderanderson Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl 17.05.12, 18:49
      Moje trzy grosze, nawet, nie złośliwe.
      Mam kilka pytań do Pana Prezydenta Kielc W. Lubawskiego oraz Prezesa Sportowej Spółki Akcyjnej „ Korona ”.
      1. A może by Panowie wyjaśnili publicznie i Radzie Miasta ile kosztowało i z którego budżetu – klubu , czy miasta - poszukiwanie egzotycznych inwestorów strategicznych dla klubu,
      2. 2. Jak można sprzedawać 70 % akcji spółki akcyjnej i wmawiać gawiedzi – fanom klubu – że uda się znaleźć strategicznego inwestora. Proszę Państwa, tak to można znaleźć nie inwestora lecz frajera, który kupi 70 % akcji, a i tak władzę w klubie nadal będzie posiadał Pan Prezydent i Pan Prezes oraz ich ludzie w Radzie Nadzorczej klubu, ( aby mieć kontrolę nad spółką SA należy mieć nie mniej niż 75 % głosów- akcji na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki ). Nie dziwię się więc, np. że Pan Michał Sołowow nie chce być „ takim malowanym właścicielem klubu – czyli frajerem”.
      A teraz kilka pytań do Prezesa Tomasza Chojnowskiego:
      1. W jaki sposób Pan Prezes zbudował budżet klubu – zgodnie z przepisami prawa oraz zasadami rachunkowości, że wygenerował niedobór – stratę w wysokości prawie 5 mil. Złotych ( 880.000 zł – dała już Rada Miasta + 3.800.000, o co wnioskował Pan Prezydent )
      2. W jaki sposób zaplanowano przychody klubu, aby pokryć wydatki. Interesuje mnie jakie zaplanowane przychody nie zostały wykonane. A propos tłumaczeń Pana Prezydenta W. Lubawskiego , mniejsza frekwencja na stadionie na pewno nie wygenerowała takiego niewykonana przychodów.
      3. Jak można wmawiać ludziom, że wpływ na wynik finansowy klubu miały podwyżki m.in. mediów i tp. niezależne od klubu. Takie rzeczy się przewiduje i planuje w budżecie . Takie sprawy nie dzieją się nagle. Pan Prezydent ostatnio podwyższał podatki od nieruchomości oraz inne lokalne i wie, że musi to być z określonym wyprzedzeniem ogłoszone. A Pan Prezes o takich faktach nie wiedział ?
      4. A propos Panie Prezesie – dlaczego Pan straszy kibiców złożeniem wniosku o upadłość ?.
      Ale jaką upadłość Pan zamierza zgłosić upadłość z możliwością zawarcia układu z wierzycielami ( czy SSA KORONA ma długi i u kogo ) i dalej będzie Pan kierował wspaniale finansami klubu, czy też upadłość likwidacyjną – to będzie Pan musiał wrócić do Urzędu Miasta i wtedy Pan Prezydent będzie musiał zwolnić jakiegoś Pańskiego kolegę Dyrektora Wydziału, chyba że za tak wspaniałe wyniki finansowe klubu zostanie Pan Skarbnikiem Miasta.
      5. A propos 2” – a co z Pańską odpowiedzialnością Panie Prezesie za działanie na szkodę spółki SSA Korona Kielce?

Fan Korony
    • wichrowy Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 17.05.12, 19:02
      Proszę podać ile zarabia miesiecznie kopacz piłki? O takich zarobkach nie może marzyć wynalazca, konstruktor, profesor uniwersytetu, nauczyciel, policjant, kierowca, itd. Nie dajmy się zwariować. Jaki jest realny pożytek dla podatnika z powodu wygranego meczu? To jest sukces pisany na wodzie. Czy ilość goli zmniejsza nawet o jedną złotówkę nasze astronomiczne zadłużenie zagraniczne?
      • Gość: cliopl60 Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.adsl.hansenet.de 17.05.12, 20:08
        Proszę niech by podali zarobki w Koronie! To się w głowie nie mieści jak piłkarze żyją , a ich żonki i narzeczone prowadzą życie księżniczek! Wyprowadzają pieniądze z kasy klubu to im na ciężkie czasy zabrakło!
    • Gość: abc Re: Trwa sesja. Gorąca dyskusja nad pieniędzmi dl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 19:28
      Pewnie,że dołożą brakującą kskę,już tak kiedyś zostali postawieni pod murem i -zgoda buduje.....nieprawdaż ?
    • sebson_antonio Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 17.05.12, 19:30
      witam
      wiem trochę więcej niż potencjalny kibic komentator czytający gazetę.pl.
      1. czy ktoś może powiedzieć dlaczego korona spółka handlowa, czyli nie drużyna, nie chce publicznie ujawnić ile i na co wydała z tego co dostała, i dlaczego wie to jedynie Prezydent Lubawski...?
      2. dlaczego nie można ujawnić ile kasy dostaje jako spółka NIE ZESPÓŁ KORONA!!!!!, są to dwie różne rzeczy, od Targów Kielce - które są dotowane z naszych podatków...?
      czy to nie jedna wielka pralnia pieniędzy..? skoro nikt dokładnie nie wie, a tym bardziej radni, ile kasy na co spółka przeznaczyła...?
      przecież na to składamy się my wszyscy mieszkańcy, i chcielibyśmy wiedzieć na co idą pieniążki z naszych podatków...
      skoro radni się tego nie mogą dowiedzieć nie dziwię się że głosowali przeciw. Uwielbiam ten zespół i piłkarzy, jestem z niego dumny, ale jak ktoś prowadzi szemraną i niejawną politykę finansową, i nie potrafi znaleźć inwestora, sponsora.... wiele zostawia do życzenia. a skąd w takim razie mamy wiedzieć że władze Korony nie bawią się świetnie za NASZE pieniążki i śmieją się nam w twarz, poza tym te 3,8 mln PLN, to tylko mała część całości kasy jaka spływa do klubu z kilku, bądź kilkunastu, źródeł (targi kielce, miasto, prezydent, sponsorzy, Canal+ etc.
      pozdrawiam radykalnych kibiców
      • Gość: taka prawda Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 20:08
        "Kielecki radny PiS Mariusz Goraj tłumaczy nam dlaczego głosował przeciwko dotacji w wysokości 3,8 miliona złotych dla Korony Kielce. - Nie otrzymaliśmy od zarządu żadnych informacji, które przekonałyby mnie, że władze klubu, rada nadzorcza jak i właściciel klubu, czyli prezydent miasta mają jakikolwiek pomysł na klub - mówi w rozmowie z Ekstraklasa.net.
        - Musimy rozróżnić Koronę Kielce jako drużynę sportową i spółkę akcyjną, jestem członkiem komisji budżetu i finansów i nie otrzymaliśmy od zarządu żadnych informacji, które przekonałyby mnie, że władze klubu, rada nadzorcza jak i właściciel klubu, czyli prezydent miasta mają jakikolwiek pomysł na klub - przyznaje Mariusz Goraj, kielecki radny.

- Przypomnę, że dwa miesiące temu prezydent Wojciech Lubawski przekazał na rzecz klubu 880 tysięcy złotych z rezerwy ogólnej. A rok temu podczas debaty nad budżetem zapewniał, że Korona z miejskiej kasy dostanie 4 miliony złotych i ani złotówki więcej. Gdybyśmy przekazali dodatkowo jeszcze 3,8 mln to mielibyśmy razem prawie 9 mln - podkreśla radny z ramienia PiS.

- Druga sprawa jest taka, że jeśli Korona ma zostać sprzedana to najgorszą możliwą pomocą jest zwiększeniu kapitału zakładowego. Bo miasto nie będzie mogło sprzedać Korony poniżej tej kwoty. Kto w obecnej sytuacji rynkowej jest w stanie zapłacić za klub minimum 25 milionów złotych? - dodaje.

Zdaniem Goraja władze klubu nie zrobiły wystarczająco wiele, aby pozyskać sponsora zewnętrznego. - Wielokrotnie zapewniano nas, że czynione są intensywne zabiegi, by znaleźć inwestora na zakup akcji Korony. Tymczasem nie mamy żadnych informacji, by były prowadzone jakieś poważne rozmowy na ten temat - twierdzi radny.

- Został wdrożony plan oszczędnościowy i dobrze, bo pieniądze na boisku nie grają. Jednak w mojej opinii zarząd zrobił niewiele, by znaleźć nawet nie inwestora strategicznego, ale nawet lokalnych sponsorów, bo ich udział w obecnych budżecie Korony (18 mln złotych przyp. red.) wynosi zaledwie 2 miliony - argumentuje Goraj.

Radni nie przyznali Koronie dofinansowania w wysokości 3,8 miliona złotych, co może spowodować ogłoszenie upadłości. A tym samym Kielce stracą jeden ze swoich sztandarowych symboli.

- Jest taka obawa, ale powinnością prezydent Wojciecha Lubawskiego jest, aby do tego nie dopuścić. My jako radni musimy dbać o budżet miasta, a warto tutaj zaznaczyć, że według danych GUS Kielce mają najniższą średnią płacę i najwyższe bezrobocie ze wszystkich miast wojewódzkich. Tak więc ciężko jest mi lekką ręką wydać 4 miliony nie wiedząc do końca na co mają zostać przeznaczone - wyjaśnia Mariusz Goraj.

- Jeśli kolejne pieniądze mamy dać Koronie to komu je zabrać? Przedszkolakom, zamykając przedszkola? - pyta retorycznie radny. - Przecież budżet nie jest z gumy. Prezydent Lubawski powinien zadbać, by budżet był jak najwyższy, a menadżerowie, którzy w Koronie zarabiają duże pieniądze powinni zadbać o jak najwyższe dochody - dodaje.

- Nie można stawiać radnych pod pręgierzem, że jak nie damy wyliczonej kwoty, klub upadnie. Kielce jako miasto nie mogą stać się drugą Grecją! Nie możemy wydawać pieniędzy bez opamiętania, nie mając ich - twierdzi Goraj.

Jak przyznaje radni długo nie mogli się doczekać na poznanie kondycji finansowej klubu ze stolicy województwa Świętokrzyskiego. - Informacje na temat finansów Korony Kielce, mimo wielu interpelacji moich jak i innych radnych dostaliśmy dzisiaj pół godziny przed rozpoczęciem sesji z lokalnej prasy. Tak więc gdyby ktoś chciał z nami o tym porozmawiać, można było zwołać nadzwyczajną sesję i przedstawić sytuację ekonomiczną Korony oraz plan wyjścia z tej trudnej sytuacji. Wtedy bylibyśmy skłonni rozmawiać. Ale na pewno nie damy się szantażować - zapewnia radny miasta Kielce, który był przeciwny, by przyznać Koronie kolejną dotację.

- Jesteśmy jedynym miastem w Polsce, który jest właścicielem piłkarskiego klubu w stu procentach. Większość wspomaga kluby i my też to robimy - dodaje.

W tym sezonie kielczanie zaliczyli najlepszy sezon w historii występów w Ekstraklasie. Radni to doceniają i cieszą się z takiego sukcesu. To jednak za mało, by po raz kolejny wesprzeć finansowo klub. - Jestem bardzo zadowolony, że Korona mimo jednego z najniższych budżetów w lidze osiągnęła tak wspaniały wynik. Przypomnę, że w poprzednim sezonie zespół walczył o utrzymanie, a budżet był wyższy, bo wynosił 26 milionów złotych - podkreśla Mariusz Goraj."

ekstraklasa.net/euro2012/radni-nie-dofinansowali-korony-dlaczego-bo-kielce-nie-moga-stac-sie-druga-grecja,artykul.html?material_id=4fb4f66a16f1da3d7d000000
    • Gość: Sem HA! IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 22:04
      No prosze, niby polglowki, a jednak potrafia podjac dobra decyzje. Nawet jesli to przypadek, to i tak jest dobrze.
      • Gość: kibic Rozsądna decyzja - na czasy kryzysu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.12, 22:12
        To roztropna decyzja .Brawo
    • libray Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? 18.05.12, 08:42
      Jestem Kielczanką od wielu pokoleń. Mój pradziadek pracował przed wojną w Hucie Ludwików , przy której już wtedy istniał Klub Sportowo-Oświatowy Ludwików. Klub ten w 1973r. połączył się z klubem sportowym Iskra i tak powstała Korona Kielce. Odkąd siągam pamiecią Korona zawsze była w mojej świadomości. To kawał historii. Nie przepadam za piłką nożną, ale uważam, że zgoda mieszkańców Kielc na zniknięcie Korony, to czyste barbarzyństwo. Ale przyjezdni nigdy tego nie zrozumieją....
      • Gość: zero Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 10:46
        Zrobić Lubawskiego prezesem Korony. Tylko na to się nadaje bo zachowuje się jak zgorzkniały,wypalony facet którego jedynym pomysłem na Kielce jest komercyjny sport.Ale niestety do komercji też się nie nadaje bo wszyscy biznesmeni robią go w konia w każdej dziedzinie. Wydymali go wielokrotnie nawet przy sprzedaży działek i lokali handlowych. Gość jest żałosny jak opiernicza radnych i terroryzuje mieszkańców centrum Kielc.
      • Gość: jestem przeciw Re: Korona bez pieniędzy. Czy to koniec klubu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 14:15
        Libray, tamten tradycyjny klub Korona, który założono kiedyś powstał przecież w zupełnie innej sytuacji gospodarczej. Piłka nożna dziś nie ma porównania z piłką z lat 70 zeszłego stulecia. W dzisiejszych realiach miasta nie stać na całkowite utrzymywanie piekielnie kosztownego klubu z zawodnikami zarabiającymi po 80 tys złotych i urzędnikami, których pensje pewnie nie sa wiele niższe. Dziesiatki milionów złotych to chyba trochę za dużo na utrzymywanie sentymentów i tradycji w mieście, w którym pensje zwykłych pracowników są jednymi z najniższych w kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka