Dodaj do ulubionych

Cyberwiocha

IP: 217.11.132.* 23.08.01, 11:06
Przyglądam sie czesto serwisom miejskim wojewodztwa swietokrzyskiego i dochodze
do wniosku ze jestesmy cyberwiochą! Podam tu przykład strony Urzedu Miejskiego
w Starachowicach - strony obrzydliwe, beznadziejna kolorystyka i najwazniejsze:
brak danych adresowych (w tym e-maili). Coz, mowi sie ze taka strona jaki urząd.

Serwis starachowicki był tylko przykładem, nie będę się tu zagłebiał i opisywal
większości serwisow kieleckich, ostrowieckich, skarzyskich etc bo wszedzie jest
podobnie.

I kolejna obserwacja. Zauwazylem, ze najlepsze seriwsy miejskie to te, zrobione
przez pasjonatów, bez udziału pieniędzy podatników. I tak: Starachowice maja
serwis "Starachowice Są Extra": www.sse.pl, Pińczów: www.pinczow.com a
Ostrowiec: www.ostrowiec-sw.pl. Wszystkie one prowadzone są własnie przez
pasjonatow, i mimo pewnych trudnosci takich jak pogodzenie prowadzenia tekiego
serwisu z praca rozwijaja sie calkiem niezle.

Kielce maja swoje www.miasto.kielce.pl ale oprocz szumnie wyglaszanych
wypowiedzi iż odwiedza ich tyle a tyle ludzi (co mnie dziwi),i ze warto sie u
nich reklamowac serwis zasadniczo nic nie wnosi, a szkoda bo z tego co widze
ludzie go tworzacy posiadaja tzw. know-how

To tyle moich wynurzen. Chetnie poslucham (poczytam) innych opinii na ten temat!
Obserwuj wątek
    • Gość: boom Re: Cyberwiocha IP: 10.30.161.* 23.08.01, 11:11
      Z tego co wiem ostatnia aktualizacja strony internetowej Urzędu Miasta w
      Starachowicach to koniec 1999 roku. Rok temu, gdy prezydent kupował sobie
      laptopa za ponad 20 tysięcy złotych, obiecywał, że poszy on właśnie na potrzeby
      promocji miasta w internecie
      • Gość: TST Re: Cyberwiocha IP: 217.11.132.* 23.08.01, 11:16
        nie, nie.. wlasnie zrobili sobie nową stronę - jest gorzej niż bylo! Tam
        pracują jacyś niekompetentni ludzie! Kiedy www.sse.pl chcialo np. wspolpracowac
        w kwestii merytorycznej z UM to oni nie raczyli nawet odpowiedziec na maile,
        wiec czegoz tu mozna oczekiwac!
        • Gość: pinczow Re: Cyberwiocha - kontra Webring Swietokrzyski IP: *.penetrator.com.pl 23.08.01, 13:19
          Gość portalu: TST napisał(a):

> nie, nie.. wlasnie zrobili sobie nową stronę - jest gorzej niż bylo! Tam
          > pracują jacyś niekompetentni ludzie! Kiedy www.sse.pl chcialo np. wspolpracowac
          >
          > w kwestii merytorycznej z UM to oni nie raczyli nawet odpowiedziec na maile,
          > wiec czegoz tu mozna oczekiwac!

Po pierwsze dzieki za uzannie w poprzednim poscie (dla www.pinczow.com)
          Po drugie u nas bylo (jest) to samo. Z checia podeslalbym wam tu kilka maili z UM (ale wole tego nie czynic zeby ich
          calkiem nie osmieszyc po tym co pisali) - no moze nie do konca z UM - bo tylko od informatyka (burmistrz chyba nie
          wiem co to emial). Ogolnie chodzi o to ze poczte odbiera informatyk, drukuje ja, zanosi buristrzowi, ten odpisuje (po 4
          tygodniach) i informatyk odsyla maila proszac jednoczesnie o kontakt najlepiej telefoniczny z sekretariatem :)
          No po prostu tragedia.
          A co do tego laptopa to niezle sobie gosc wymyslil :) Ja bym na niego naslal jakis NIK

A co do stronek regionalnych to sa naprawde dobre te tworzone przez pasjonatow:
          A to moje komentarze - nie do wszystkich bo jest ich troche
          Starachowice (www.sse.pl) - bardzo ladna i lekka oprawa graficzna. Duzo aktualnosci
          Jedrzejow (www.jedrzejow.net) - chlopaki z duzym zapalem i duzymi checiami.

Duze szanse na najlepsza strone (uwaga) oficjalna maja wg. mnie Dzialoszyce (www.dzialoszyce.pl)
          Choc moze sie myle i za miesiac znow bedzie zarzucony pomysl i pelno bedzie nieaktualnosci.

Aha - i moze to reklama, ale mysle ze moge o tym powiedziec.
          Ruszyl pomysl Webringu Świętokrzyskiego zrzeszajacy strony naszego regionu. Jak na razie jest z nami 8 stron -
          zarowno stron informacyjnych, szkolnych jak i firmowych. Jesli mozecie powiedzcie o tym znajomym lub jesli macie
          wlasna strone dolaczcie sie - nie wazne jak strona wyglada. Moze jesli sie dolaczycie to bedzie jakas motywacja
          zeby ja rozwijac... Jak na razie z oficjalnych stron w kolejce czeka strona wlasnie Dzialoszyc, ale chyba juz dawno
          nie sprawdzali poczty bo jak na razie nie zrobili jeszcze Panelu.
          Projekt jest calkowicie niedochodowy - jesli chcecie mozemy pomyslec zeby sie tam reklamowac nawzajem. Chodzi o
          to zeby wypromowac nasze wopjewodzwto w Internecie a mysle ze to moze byc dobry pomysl.. Moze przy okazji
          Gazeta pomysli cos o patronacie nad czyms takim...
          Jesli ktos uwaza ze to jakas reklama ze projekt jest na stronie www.pinczow.com to mozemy go bez problemu gdzies
          przeniesc (serwer z PHP i MySQLem) ... A moze Gazeta ma miejsce :)

Co wy na to ?

• Gość: DM Re: Cyberwiocha - kontra Webring Swietokrzyski IP: 195.117.92.* 23.08.01, 13:34
            Gość portalu: pinczow napisał(a):
            > Co wy na to ?

Dobry, fajny pomysl, promowac miasta w necie (miasta partnerskie)
            A potem przyjdzie taki TST i Ci powie ze to cyberwiocha i nic nie wnosi.

• Gość: pinczow Czyzby Cyberwiocha ? NIE !!! IP: *.penetrator.com.pl 23.08.01, 14:15
              Gość portalu: DM napisał(a):

> Dobry, fajny pomysl, promowac miasta w necie (miasta partnerskie)
              > A potem przyjdzie taki TST i Ci powie ze to cyberwiocha i nic nie wnosi.

Moze i mi sie wydaje ale on chyba nie mial tego na mysli.
              Chyba chcial pokazac ze taka cyberiwiocha panuje jesli chodzi o oficjalne strony urzedow, itp.
              Ale moze sie myle :)

Aha - tak mi sie przypomnialo, ze dosyc dobrze zrobiona strone ma Urzad Wojewodzki (moze cos przekrece, ale
              poprobujcie: www.kielce.uw.gov.pl)

• Gość: TST Re: Cyberwiocha - kontra Webring Swietokrzyski IP: *.poz.zigzag.pl 23.08.01, 16:25
              Gość portalu: DM napisał(a):

>
              > Dobry, fajny pomysl, promowac miasta w necie (miasta partnerskie)
              > A potem przyjdzie taki TST i Ci powie ze to cyberwiocha i nic nie wnosi.

chyba niezbyt dobrze zrozumiales mojego posta! Bo widzisz, sam wspoltworze jeden
              z wymienionych serwisow i uczestnicze nawet w Webringu Świętokrzyskim wiec zanim
              odpowiesz cos "na goraco" to zastanow sie chwile - to nic nie boli :-)

Chcialem jedynie pokazac jak gminy i miasta w swiętokrzyskim nie potrafia
              wykorzystac internetu do promocji np. marketingowej czy turystycznej! Za to robia
              to za nich ludzie zupelnie niezwiązani z magistratem, a jedyne co ich pcha do
              pracy to zapał i wiara we własna mozliwosci. I o to mi chodzilo!
              • Gość: DM Re: Cyberwiocha - kontra Webring Swietokrzyski IP: 195.117.92.* 23.08.01, 16:32
                > chyba niezbyt dobrze zrozumialAs mojego posta! Bo widzisz, sam wspoltworze jede
                > n
                > z wymienionych serwisow i uczestnicze nawet w Webringu Świętokrzyskim wiec zani
                > m
                > odpowiesz cos "na goraco" to zastanow sie chwile - to nic nie boli :-)

faktycznie, nie boli, co za ulga...

• Gość: boom1 Re: Cyberwiocha IP: 10.30.161.* 23.08.01, 11:17
        A spróbujcie kiedyś wysłać maila np. do prezydenta Kielc. Nawet komputera na
        biurku nie ma. W całym ratuszu jest chyba tylko jeden człowiek, który jako tako
        umie posługiwać się tą magiczną skrzynką
    • Gość: jjarm Re: Cyberwiocha IP: 195.117.92.* 23.08.01, 20:46
      Gość portalu: TST napisał(a):
      > Kielce maja swoje www.miasto.kielce.pl ale oprocz szumnie wyglaszanych
      > wypowiedzi iż odwiedza ich tyle a tyle ludzi (co mnie dziwi),i ze warto sie u
      > nich reklamowac serwis zasadniczo nic nie wnosi, a szkoda bo z tego co widze
      > ludzie go tworzacy posiadaja tzw. know-how

dlaczego szumnie? co w tym zlego ze ludzie ktorzy go prowadza chcieli
      choc w czesci zrekompensowac sobie koszty jakie poniesli? ( utrzymanie domen,
      serwer, łacze, wlasny czas i praca)

W tej chwili sa to cztery domeny: www.miasto.kielce.pl www.kocham.kielce.pl
      www.moje.kielce.pl tutaj.kielce.pl w momencie ich rejestracji oplata za jedna
      wynosila 50 zl ( rok) w tym roku wspaniala Poltechnika wpadla na rownie wspanialy
      pomysl ze podneisie te koszty... i teraz za jedna domene nalezy grzecznie wplacic
      300 zl (rocznie! 4x300=1200)
      proponuje Ci zadaj pytanie czy warto i co wnosi PS swoimi dzialaniami, nie ludzi
      ktorzy cos chcieli zrobic, z czasem kazdemu sie odechce...
      • Gość: DM Re: Cyberwiocha IP: 195.117.92.* 23.08.01, 20:48
        Gość portalu: jjarm napisał(a):

> 300 zl (rocznie! 4x300=1200)

350 rocznie za jedna !!! wzorem z krakowa
      • Gość: TST Re: Cyberwiocha IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 22:08
        > dlaczego szumnie? co w tym zlego ze ludzie ktorzy go prowadza chcieli
        > choc w czesci zrekompensowac sobie koszty jakie poniesli? ( utrzymanie domen,
        > serwer, łacze, wlasny czas i praca)

Masz zupelna racje, ale jesli ktos pisze cyt:"Serwis regionalny
        www.miasto.kielce.pl jest najczęściej odwiedzaną witryną w regionie. Główna
        strona serwisu www.miasto.kielce.pl notuje około 157.000 wyświetleń miesięcznie z
        tendencją wzrostową, co daje imponujący wynik oglądalności!" to jakos nue bardzo
        chce mi sie wierzyc patrzac np. po liczbie komentowanych wiadomosci!

>
        > W tej chwili sa to cztery domeny: www.miasto.kielce.pl www.kocham.kielce.pl
        > www.moje.kielce.pl tutaj.kielce.pl w momencie ich rejestracji oplata za jedna
        > wynosila 50 zl ( rok) w tym roku wspaniala Poltechnika wpadla na rownie wspania
        > ly
        > pomysl ze podneisie te koszty... i teraz za jedna domene nalezy grzecznie wplac
        > ic
        > 300 zl (rocznie! 4x300=1200)
        > proponuje Ci zadaj pytanie czy warto i co wnosi PS swoimi dzialaniami, nie lud
        > zi
        > ktorzy cos chcieli zrobic, z czasem kazdemu sie odechce...

to akurat jest sukinsynstwo! domena .pl w NASK kosztuje obecnie 200 PLN+vat wiec
        żądanie 300 pln za poddomeny w domenie .kielce.pl jest jakims nieporozumieniem.
        Może więc zrezygnowac z kilku domen a skupic się na jednej?
        • Gość: pinczow Re: Cyberwiocha IP: *.penetrator.com.pl 24.08.01, 09:10
          > > W tej chwili sa to cztery domeny: www.miasto.kielce.pl www.kocham.kielce.p
          > l
          > > www.moje.kielce.pl tutaj.kielce.pl w momencie ich rejestracji oplata za je
          > dna
          > > wynosila 50 zl ( rok) w tym roku wspaniala Poltechnika wpadla na rownie ws
          > pania
          > > ly
          > > pomysl ze podneisie te koszty... i teraz za jedna domene nalezy grzecznie
          > wplac
          > > ic
          > > 300 zl (rocznie! 4x300=1200)
          > > proponuje Ci zadaj pytanie czy warto i co wnosi PS swoimi dzialaniami, ni
          > e lud
          > > zi
          > > ktorzy cos chcieli zrobic, z czasem kazdemu sie odechce...
          >
          > to akurat jest sukinsynstwo! domena .pl w NASK kosztuje obecnie 200 PLN+vat wie
          > c
          > żądanie 300 pln za poddomeny w domenie .kielce.pl jest jakims nieporozumieniem.
          >
          > Może więc zrezygnowac z kilku domen a skupic się na jednej?

A moze wy macie pomysl co zrobic z wykupiona przez klika osob (w tym i mnie) domena kieleckie.pl ?
          Moze ma ktos jakies pomysly ?
          My na razie chwilowo nie mamy czasu zeby tym sie zajac, ale jesli ktos chcialby w czyms pomoc, mial
          pomysl, itp.. Jestesmy otwarci na propozycje...
          • Gość: rych Re: Cyberwiocha IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.01, 20:24
            Jak w Kielcach tanio załatwić dostęp do inernetu? Jestem podłączony do starej
            centrali telefonicznej. Podobno niektóre kablówki to oferują ale drogo. Nie ma
            sieci miejskiej.
            • Gość: maam Re: Cyberwiocha IP: *.acn.waw.pl 26.08.01, 23:46
              Najtaniej, spośród różnych (niezbyt wielu) rozwiązań, wyjdzie Ci jednak SDI.
              Cóż, jeśli Ci mocno zależy, popytaj znajomych, czy nie mają znajomych w tepsie,
              idź do BOK''u, popytaj o możliwość zmiany numeru telefonu (czytaj: zmiany
              centrali), daj w łapę komu trzeba, może Ci zmienią centralę na nową.

Jeśli nie - z Polsatem daj sobie spokój. To lipa. Możesz popytać w NASK''u, ale
              to będzie drogo. Inne drogie rozwiązania to ISDN, TP-NET i VSAT w tepsie. Na
              kablówkę raczej nie licz, jeśli nie ma w Twoim bloku/domu nowej instalacji
              kablowej. Poza tym, jeśli sami się nie ogłaszają - szkoda zachodu. Jeśli się
              ogłoszą - w te pędy zakładaj.

pozdrawiam
              • Gość: zbylu Re: Cyberwiocha IP: 212.244.153.* 27.08.01, 09:55
                Gość portalu: maam napisał(a):

> Najtaniej, spośród różnych (niezbyt wielu) rozwiązań, wyjdzie Ci jednak SDI.
                > Cóż, jeśli Ci mocno zależy, popytaj znajomych, czy nie mają znajomych w tepsie,

no i niestety to jest prawda... tyle sie mowi o korupcji - a ten sposob opisany
                powyzej jest najlepszym i najskuteczniejszym przy zalatwieniu czegokolwiek w
                TPSA... a tym bardzie jezeli idzie o SDI...

> idź do BOK''''u, popytaj o możliwość zmiany numeru telefonu (czytaj: zmiany
                > centrali), daj w łapę komu trzeba, może Ci zmienią centralę na nową.

to tez kosztuje...

> Jeśli nie - z Polsatem daj sobie spokój. To lipa. Możesz popytać w NASK''''u, ale
                > to będzie drogo. Inne drogie rozwiązania to ISDN, TP-NET i VSAT w tepsie. Na
                > kablówkę raczej nie licz, jeśli nie ma w Twoim bloku/domu nowej instalacji
                > kablowej. Poza tym, jeśli sami się nie ogłaszają - szkoda zachodu. Jeśli się
                > ogłoszą - w te pędy zakładaj.

poki nie bedzie konkurencji w uslugach telekomunikacyjnych - tak bedzie jak jest.
                TPSA ostro sobie pogrywa i ma klientow w d.... Czekam juz od dluzszego czasu na
                SDI i diabli mnie biora ! Jak to jest - przychodzi klient do TPSA z 1000 zl w
                kieszeni i musi sie prosic zeby TPSA zalozylo laskawie SDI. A TPSA wisi ten 1000
                zl i klient i ten wysoki comiesieczny abonament (160zl), ktory mialby w
                przyszlosci placic klient... Paranoia. Gdzie to jest logika ?
                • Gość: maam Re: Cyberwiocha IP: *.netia.pl 27.08.01, 12:58
                  Gość portalu: zbylu napisał(a):

> Gość portalu: maam napisał(a):
                  >
                  > > Najtaniej, spośród różnych (niezbyt wielu) rozwiązań, wyjdzie Ci jednak SD
                  > I.
                  > > Cóż, jeśli Ci mocno zależy, popytaj znajomych, czy nie mają znajomych w te
                  > psie,
                  >
                  > no i niestety to jest prawda... tyle sie mowi o korupcji - a ten sposob opisany
                  >
                  > powyzej jest najlepszym i najskuteczniejszym przy zalatwieniu czegokolwiek w
                  > TPSA... a tym bardzie jezeli idzie o SDI...
                  >
                  > > idź do BOK''''''''u, popytaj o możliwość zmiany numeru telefonu (czytaj: zmian
                  > y
                  > > centrali), daj w łapę komu trzeba, może Ci zmienią centralę na nową.
                  >
                  > to tez kosztuje...
                  >
                  > > Jeśli nie - z Polsatem daj sobie spokój. To lipa. Możesz popytać w NASK''''''
                  > ''u, ale
                  > > to będzie drogo. Inne drogie rozwiązania to ISDN, TP-NET i VSAT w tepsie.
                  > Na
                  > > kablówkę raczej nie licz, jeśli nie ma w Twoim bloku/domu nowej instalacji
                  >
                  > > kablowej. Poza tym, jeśli sami się nie ogłaszają - szkoda zachodu. Jeśli s
                  > ię
                  > > ogłoszą - w te pędy zakładaj.
                  >
                  > poki nie bedzie konkurencji w uslugach telekomunikacyjnych - tak bedzie jak jes
                  > t.
                  > TPSA ostro sobie pogrywa i ma klientow w d.... Czekam juz od dluzszego czasu na
                  >
                  > SDI i diabli mnie biora ! Jak to jest - przychodzi klient do TPSA z 1000 zl w
                  > kieszeni i musi sie prosic zeby TPSA zalozylo laskawie SDI. A TPSA wisi ten 100
                  > 0
                  > zl i klient i ten wysoki comiesieczny abonament (160zl), ktory mialby w
                  > przyszlosci placic klient... Paranoia. Gdzie to jest logika ?

Tylko nie proś o pomoc niejakiego pana N. On z pewnoscią zlikwiduje ;-))))
                  łapówkarstwo i wtedy już w ogóle nie będziesz miał szansy na podpięcie się do
                  Internetu.
                  ;-)
                  pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka