Dodaj do ulubionych

Profesor Malarewicz wraca do Szpitala Miejskiego

15.09.04, 23:47
Wczoraj dyrektor Wójcicki przyznał, że nie dotrzymał tych warunków. -
Przyjmuję wyrok sądu z pokorą. Dalej jednak nie widzę miejsca dla pana
Malarewicza w Szpitalu Miejskim.

Oto pupil geniusza w akcji, w stylu iście ratuszowym.
Złamałem prawo, ale mam gdzieś prawo i wyrok, dalej robie co mi sie widzi.
Bardzo pożyteczna nauka dla ludnosci.
Obserwuj wątek
    • djablu kto jeszcze uwielbia geniusza i jego ludzików? nt 15.09.04, 23:48
      • Gość: TOMASZ BUJAK Re: kto jeszcze uwielbia geniusza i jego ludzików IP: *.t-s.pl 16.09.04, 10:04
        czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi przypomniec jakie były
        powody "rozstania" z profesorem.Jestem szczerze zaciekawiony szczególnie ze
        jestem lekarzem i zarządzam slużba zdrowia w dzielnicy srodmiescie w Warszawie
        i nie bardzo wyobrażam sobie pozbywanie się takiego specjalisty z pracy.
        Ciekawi mnie też ktoz to taki zastąpił Pana profesora, jaki ma dorobek naukowy
        itd. Oj bogate te mojev ielce, że stac je na takie podmiany.
        • kobylybbb Re: kto jeszcze uwielbia geniusza i jego ludzików 16.09.04, 10:16
          Fragment tekstu ze SL z dnia 01.07.2003r.

„Przypomnijmy: Jarosław Wójcicki, dyrektor Szpitala Miejskiego w Kielcach,
          zarzucił ordynatorowi Oddziału Ginekologiczno-Położniczego prof. Andrzejowi
          Malarewiczowi, że przekazuje informacje „Słowu” i w ubiegłym tygodniu
          dyscyplinarnie go zwolnił.
          Stało się tak po tym, jak na łamach „Słowa” opublikowaliśmy teksty dotyczące
          prób bezprawnego wprowadzenia opłat za usługi medyczne, wynajmowanie przez
          wicedyrektora szpitala ginekologicznej Izby Przyjęć na gabinet prywatny - za
          140 zł miesięcznie i akredytacji, za którą zadłużony szpital musi zapłacić
          wynajętej firmie.
          Po naszych tekstach dyrektor Wójcicki zarzucił prof. A.
          Malarewiczowi „przekazywaniu informacji, które wprowadziły opinię publiczną w
          błąd” i wręczył mu „rozwiązanie umowy o pracę bez zachowania okresu
          wypowiedzenia”. Nie zapytał jednak o opinię Związku Zawodowego Lekarzy, do
          którego ordynator należy. Prof. A. Malarewicz zwrócił się do Sądu Pracy.
          - Widocznie hobby dyrektora to zwalnianie. Kilka tygodni wcześniej chciał
          zwolnić żonę pana profesora. Teraz naruszył prawo, bo przed wręczeniem
          wypowiedzenia powinien zwrócić się o pisemne stanowisko związku w tej sprawie.
          Prezydent Kielc powinien rozważyć, czy dyrektorem szpitala może być osoba,
          która łamie prawo, albo nie zna prawa - powiedział Jerzy Błasiak,
          przewodniczący Zarządu Regionu Związku Zawodowego Lekarzy.
          Związek złożył doniesienie o złamaniu prawa do Państwowej Inspekcji Pracy. W
          obronie prof. A. Malarewicza do prezydenta Kielc oraz krajowego konsultanta ds.
          ginekologii i położnictwa zwrócił się Oddział Polskiego Towarzystwa
          Ginekologicznego.
          Sprawą zwolnienia zajmie się w czwartek Okręgowa Rada Lekarska. Okazuje się
          bowiem, że dyrektor szuka koła ratunkowego dla bezprawia, jakiego się dopuścił.
          Poinformował radę, że „nie zwolnił ordynatora z pracy, ale z funkcji”. Jak
          dowiedzieliśmy się nieoficjalnie, dyrektor J. Wójcicki przygotował pismo, w
          którym chce zatrudnić prof. A. Malarewicza jako lekarza na oddziale, którym ten
          ostatni kierował.
          IWONA BORATYN”
          • Gość: TOMASZ BUJAK Re: kto jeszcze uwielbia geniusza i jego ludzików IP: *.t-s.pl 16.09.04, 10:29
            dziękuję kobylybbb za informacje. Mam teraz dylemat: śmiać się czy plakać.
            Sytuacja nadaje sie do leczenia na oddziale wenerologicznym, czyli mówiąc
            kolokwialnie: ALE SYF!!!
            Pozdrawiam TB.
            • kobylybbb Re: kto jeszcze uwielbia geniusza i jego ludzików 16.09.04, 10:50
              Gość portalu: TOMASZ BUJAK napisał(a):
              > dziękuję kobylybbb za informacje. Mam teraz dylemat: śmiać się czy plakać.
              > Sytuacja nadaje sie do leczenia na oddziale wenerologicznym, czyli mówiąc
              > kolokwialnie: ALE SYF!!!
              > Pozdrawiam TB.

Drobiazg.
              Śmiać się Panie Tomaszu, bo śmiech to zdrowie :(

Jaja kobyły pajac :(
              • Gość: TOMASZ BUJAK Re: kto jeszcze uwielbia geniusza i jego ludzików IP: *.t-s.pl 16.09.04, 11:05
                śmieję się, ale jakoś wydaje mi się, że te śmieszne historyjki są m.in. za kase
                również z moich podatków.
                Jestem neurologiem a bylo mi zostać psychiatra, tyle głupków wokół i to nieźle
                zarabiających ponieważ zajmują same kierownicze stanowiska, no, no a to farsa...
    • Gość: mott_echo_b Malarewicz zwany "Czerwonym Carem" powraca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 18:24
      Czy wróci z nim jego żona "Czerwona Caryca" - pupilka poprzedniego dyrektora?
      Przypominam, że poprzedni dyrektor Mróz - podrzutek starachowickiego SLd,
      okazał się gigantem nauk ekonomicznych! Wyprodukował w 4 kata 13 milonów dłudu,
      poczym się rozchorował. W nagrodę został wicestarostą starachowickim -
      nadzorującym służbę zdrowia. Tam dalej daje popisy swej wiedzy.
      To układ polityczno-towarzyski: Czerwone Carostwo - SLDupek Mróz, doprowadził
      prawie do bankructwa Szpitala Miejskiego.
      Dlatego powrót "Czerwonego Cara" będzie moim zdaniem gwoździem do trumny dla
      tego szpitala.
      • kobylybbb Bądźmy uczciwi 16.09.04, 18:34
        Kadencja Pana Mroza zakończyła się długiem ca 9,5 mln PLN. Tak stwierdził Pan
        Prezydent Lubawski.
        Pan Wójcicki w ciągu roku (do wiosny b.r.) doprowadził to zadłużenie do kwoty
        ca 15,5 mln PLN.
        Jaki jest dług na dzień dzisiejszy nie wiemy.
        • Gość: mott_echo_b Re: Bądźmy uczciwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 18:47
          No, ale chyba nie zaprzeczysz, że bez Carostwa ten szpital jednak odżył.
          • kobylybbb Re: Bądźmy uczciwi 16.09.04, 18:52
            Gość portalu: mott_echo_b napisał(a):
            > No, ale chyba nie zaprzeczysz, że bez Carostwa ten szpital jednak odżył.

Tego nie wiem. Ale dług pewnie narasta.
            • Gość: ~~ Re: Bądźmy uczciwi IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 16.09.04, 18:57
              Jeśli znasz podstawy ekonomii to powinieneś wiedzieć ile kosztuje sama obsługa
              zadłużenia.
              • kobylybbb Re: Bądźmy uczciwi 16.09.04, 19:01
                Gość portalu: ~~ napisał(a):
                > Jeśli znasz podstawy ekonomii to powinieneś wiedzieć ile kosztuje sama
                obsługa
                > zadłużenia.

Uświadom mnie Łaskawco :)))
                • Gość: ~~ Re: Bądźmy uczciwi IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 16.09.04, 19:11
                  Ą pojęcie odsetek mówi Ci coś? Sprawdź w banku wysokość karnych odestek +
                  koszty komornicze itd itd.
                  • kobylybbb Re: Bądźmy uczciwi 16.09.04, 19:15
                    Gość portalu: ~~ napisał(a):
                    > Ą pojęcie odsetek mówi Ci coś? Sprawdź w banku wysokość karnych odestek +
                    > koszty komornicze itd itd.

Znam doskonale wysokość odsetek. Znam także wysokość kosztów komorniczych. To
                    nie uzasadnia takiego wzrostu długu. Możesz to sobie przeliczyć nawet na
                    palcach. Zresztą podobnie mógł tłumaczyć się Pan Mróz.
                    A co to za koszty "itd itd"? Może te koszty zaważyły?! :)))
                  • kobylybbb Ops, przeoczyłem 16.09.04, 19:40
                    To Szpital Miejski ma przeterminowany kredyt w banku???
                    Jeżeli nawet ma taki kredyt, to z pewnością poręczony przez Miasto. Jeżeli
                    dopuszczono do tego, że bank nalicza umowne karne odsetki, to znaczy, że i
                    Dyrektor Szpitala i jakieś osoby w Ratuszu są kretynami. W takim przypadku
                    rodzi się też podejrzenie, że Dyrektor Szpitala i jakieś osoby w Ratuszu są
                    skorumpowane i biorą z banku łapówki.
                    • Gość: ~~ Re: Ops, przeoczyłem IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 16.09.04, 20:57
                      Oj Żałość bierze kiedy się czyta Twoje wywody skoro odsetki kojarzą Ci się
                      tylko z zaciągniętym kredytem. Niestety odsetki ( i to nie małe)są naliczane od
                      wszystkich nie zapłaconych faktur i bynajmniej nie tych za kadencji nowego
                      Dyrektora.
                      Pewnie gdybyś Ty przejął tak zadłużony szpital stać by Cię było tylko na
                      zaciągnięcie kredytu. A może masz koncepcję jak poprowadzić taką zadłużoną
                      firmę aby móc dalej nieść pomoc chorym , nie zwiększając zadłużenia, a może
                      nawet masz receptę jak spłacić to zadłużenie. Podziel się pomysłem Geniuszu, bo
                      krzyczeć i krytykować to każdy potrafi.
                      • kobylybbb Re: Ops, przeoczyłem 16.09.04, 21:22
                        Widzisz Łaskawco o kredycie napisałeś Ty. Ja to przeoczyłem. Dlatego dopisałem
                        jeszcze jeden post. Odsetki od przeterminowanego kredytu są zwykle wyższe, bo
                        są ustalone w umowie między stronami. Odsetki za nieterminowe uregulowanie
                        zobowiązania z reguły nie są wyższe od ustawowych.
                        Odsetki są tylko sporadycznie naliczane od niezapłaconych faktur. Dlatego, że
                        istnieje konkurencja. Ktoś, kto naliczy takie odsetki ryzykuje utratą odbiorcy
                        chyba, że nie zamierza już współpracować. Nie chce mi się robić wykładu laikowi.
                        Znasz moje recepty jakbyś był w mojej dupie :)
                        Przecież ja nawet nie wspomniałem o zaciągnięciu kredytu.
                        Poniżej podaję wysokość odsetek ustawowych. Policz sobie na paluszkach.
                        Oczywiście, że mam pomysł. Ale nie mnie za to płacą. Od tego jest Pan Wójcicki
                        i banda kretynów w Ratuszu.
                        Z tym niesieniem pomocy chorym to temat na całkiem inna dyskusję.
                        Poczytaj trochę i poznaj zasady obrotu gospodarczego, bo sypiesz naiwnymi
                        sloganami.

Odsetki ustawowe
                        od 25.07.2002 16%
                        od 01.02.2003 13%
                        od 25.09.2003 12.25%
                        • Gość: TOMASZ BUJAK Re: Ops, przeoczyłem IP: *.t-s.pl 17.09.04, 08:53
                          tak sobie to wszystko czytam i juz wiem dlaczego przyrost naturalny zaczyna byc
                          ujemny, no bo kto chcialby rodzic w takich warunkach. Jeszcze na swiat dobrze
                          dzieciak nie przyjdzie a juz "ktoś" zarabia na nim.
                          Chyba przyjdzie zamienic ten szpital na wielki oddzal wenerologiczny: TAKIE
                          SYFIASTE TAM UKŁADY
            • Gość: mott_echo_b Re: Bądźmy uczciwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 19:00
              Jakby Henio "Nepotyk" Michałkiewicz kontraktował uczciwie, toby pewnie nie
              narastał.
              Dlaczego Gierada nie ma długu?
              Bo jest takim dobrym menagerem?
              Gówno prawda!
              Bo mu ""Nepotyk" daje pod stołem!
              • kobylybbb Re: Bądźmy uczciwi 16.09.04, 19:03
                Gość portalu: mott_echo_b napisał(a):
                > Jakby Henio "Nepotyk" Michałkiewicz kontraktował uczciwie, toby pewnie nie
                > narastał.
                > Dlaczego Gierada nie ma długu?
                > Bo jest takim dobrym menagerem?
                > Gówno prawda!
                > Bo mu ""Nepotyk" daje pod stołem!

To niewątpliwie także. Tym niemniej niektóre pomysły obecnego Pana Dyrektora są
                delikatnie mówiąc kretyńskie.
      • Gość: mąż swojej żony Re: Malarewicz zwany "Czerwonym Carem" powraca? IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 16.09.04, 18:51
        W grudniu 2000 roku nasze gazety lokalne pisały o A. Malarewiczu " Biały
        Car"rządzi w Szpitalu Miejskim. Wkrótce jednak Biały Car postanowił się
        przefarbować na czerwono, ochoczo wstępując w kręgi SLD. Nie wiem czy bardziej
        z miłości do czerwonego koloru, czy miłości do ówczesnego Dyrektora Mroza.
        Jednego jestem pewnien, największą jego miłością jest miłość własnej osoby i
        własnego portfela.A Szpital Miejski to chyba mógłby kochać gdyby był jego
        własnością, jeśli zaś nie to tylko pozostaje wydoić dla siebie ile się da (bo
        emerytura tuż tuż) a później to już mogą go nawet zaorać. Pan Profesor będzie
        już z pewnością dobrze zabezpieczony finansowo, a pacjentki to już nie jego
        zmartwienie.
    • Gość: behemot nie ma szans zaistnieć gdzie indziej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 09:15
      Profesor zachowuje się trochę jakby był bez wyjścia i nie miał szans zaistnieć
      gdzie indziej.
      Jeśli jest dobrym lekarzem, to co za problem otworzyć praktykę prywatną i
      opędzać się przed tłumem pacjentek?
      Jeśli jest dobrym administratorem z osiągnięciami, to dlaczego nie wygra
      konkursu w innym szpitalu?
      Jeśli miał szacunek u pracowników, to dlaczego nie staneli w jego obronie?
      Dlaczego właściwie pcha się tam, gdzie go nie chcą?
      • djablu zaistnieć gdzie indziej?- zgodzic sie na bezprawie 17.09.04, 13:38
        Profesor zachowuje sie prawidłowo.
        Dlaczego ma sie godzić na bezprawie? Ludzie sie na bezprawie godza czesto
        dlatego, ze brak im sil lud daja sie zastraszyc.
        Dlaczego jakis behemot ma mu dyktować jakoby bezproblemowe otwieranie prywatnej
        praktyki?
        Z jakiej racji bezprawne zwolnienie przez Wójcickiego, który dostał od WEL-a
        życiową szanse skoku na kase, staje sie w oczach behemota wyrazem woli
        wszystkich? [Dlaczego właściwie pcha się tam, gdzie go nie chcą? napisał
        behemot]
        Dlaczego przekrety i miernoty typu Wel czy Wójcicki maja zmuszac bezprawnymi
        działaniami, aby ludzie tracili prace, otwierali praktyki,albo stawali do
        konkursów?? Gdyby sami chcieli stawac do konkursow, to by staneli.
        Niech Wójcicki działa zgodnie z prawem.
        ohyda!
        • Gość: behemot Coś się zmieniło? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 15:06
          > Dlaczego przekrety i miernoty (...) maja zmuszac bezprawnymi
          > działaniami, aby ludzie tracili prace, otwierali praktyki,albo stawali do
          > konkursów??
          ...myślał sobie prezydent X stojac z wiertarką przed drzwiami swojego gabinetu.
          Zawsze tak było, że mądrzejszy ustępuje. Coś się zmieniło podczas mojego
          urlopu?
          • djablu Re: Coś się zmieniło? 17.09.04, 17:12
            madrzejszy ustepuje w określonych okolicznościach
            i nie oznacza to sankcjonowania bezprawia lub przemocy
            od madrzejszych oczekuje madrych krokow prowadzacych do
            sanacji
    • Gość: doctor ojboli Poznałem prof. Malarewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 09:23
      Z uwagi na wykonywany zawód i specjalizaję, miałem wątpliwy zaszczyt poznać
      prof. Malarewicza.
      To dobrze, że prof. Malarewicz nie pracuje w Szpitalu Miejskim, ale
      jednocześnie bardzo źle, że ma az tak duży wpływ na kształcenie studentów na
      Akademii Świętokrzyskiej. Prof. Malarewicz się po prostu do pracy w szpitalu i
      na Akademii Świętokrzyskiej, po prostu nie nadaje.
      Nie będę pisał dlaczego, bo sam wstydzę sie za jego postawę wobec innych.
      Myślę, że zainteresowani wiedzą o co chodzi.
      • djablu Re: Poznałem prof. Malarewicza 18.09.04, 11:56
        Jezeli sie nie nadaje albo nie podoba, to mozna mu to legalnie wykazac alo
        zwolnic, zgodnie z przepisami!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka