Dodaj do ulubionych

Chamstwo kierowców MPK

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 20:58
To jest szczyt chamstwa! Poniższy opis dotyczy zachowania kierowcy autobusu
marki Solaris nr boczny 320.

Dzisiaj ok. godz. 20.15 skręcałem samochodem w lewo z ulicy Piekoszowskiej w
Grunwaldzką (z dawnej pętli autobusowej). Ustawiłem się przy lewej krawędzi
jezdni (jak nakazują przepisy), wtedy autobus ominął mnie z prawej strony,
całkowicie zasłaniając widok na prawą stronę ulicy, i gdy nie jechały
samochody - skręcił w lewo zajeżdżając mi drogę.

Zatrzymałem się za najbliższym przystankiem (koło szpitala) i chciałem
zwrócić mu uwagę, jednak zaraz po otwarciu okna usłyszałem wyzwiska i tekst w
stylu "naucz się jeździć baranie", po czym kierowca autobusu zamknął okno.

Koleś chyba nie zdaje sobie sprawy, że popełnił wykroczenie i stworzył
zagrożenie na drodze, zasłaniając swoim autobusem całkowicie widok i w ten
sposób - uniemożliwił mi bezpieczne zjechanie ze skrzyżowania.

Napisałem skargę do ZTM i MPK. Ciekawe, co mi odpowiedzą...
Obserwuj wątek
    • Gość: rty Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 21:04
      Zachowują się jak związkowcy od Latosińskiego.
    • Gość: x Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.globit / 217.98.57.* 21.02.05, 21:50
      A dlaczego nie zatelefonowałeś na policję ? Niestety, większość kierowców MPK
      to prostaczkowie, niejeden raz miałem wypadki zajeżdżania mi drogi. Oni wiedzą,
      że mają większy samochód to mogą wszystko. Ponadto pojazd nie jest jego więc mu
      wszystko jedno. I niech mi tu żaden forumowicz nie pisze, że trzeba im
      ustępować, że przepisy i takie tam ple ple.
      • Gość: kierofca MPK Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:05
        ple, ple, ple
    • Gość: echhh Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 00:54
      ech widze ze nie tylko ja mam 'dobre' zdanie o kierowcach mpk ;/ szczegolnie
      jeden burak z solarisa 312 uwaza sie za 'krola szos' ;/
      • Gość: Gonzo Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 06:58
        Prości ludzie, ze szlugą lub zapałką w zębach, w powyklejanych gołymi babami
        szoferkach, dla niepoznaki poprzebierani w firmowe sweterki. Jednakowoż są
        wyjątki.
        • Gość: a Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.kielce.net.pl 22.02.05, 07:36
          Gość portalu: Gonzo napisał(a):

> Prości ludzie, ze szlugą lub zapałką w zębach, w powyklejanych gołymi babami
          > szoferkach, dla niepoznaki poprzebierani w firmowe sweterki. Jednakowoż są
          > wyjątki.

Mogą być prości, ale prowadząc autobus taki człowiek jest w pracy, dodatkowo
          opłacanej z naszych podatków. I w związku z tym niedopuszczalne jest
          wykrzykiwanie do innych kierowców: "ty chu.ju, ty baranie", a tak było w tym
          przypadku. Jeszcze bardziej niedopuszczalne jest stwarzanie zagrożenia dla
          innych 20-tonowym kolosem.
          • czerwony_borsuk Re: Chamstwo kierowców MPK 22.02.05, 08:01
            To sa pany szos tak uwazaja. A na Barwinku jak autobus lini 25 3 1 itp
            skrecajace na Bukówke wyjezdzajac z przystanka zajmują dwa pasy i w ten sposób
            uniemozliwiaja jazde w kierunku Dymin ?? A jak sie delikatnie uwage zwróci
            odrazu teksty w stylu Ty gó..arzu h..u k.....e itp. Jesli juz jezdza z ludzmi
            to troche kultury powinno byc wymagane.
            • Gość: a Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.kielce.net.pl 22.02.05, 09:09
              czerwony_borsuk napisał:

> To sa pany szos tak uwazaja. A na Barwinku jak autobus lini 25 3 1 itp
              > skrecajace na Bukówke wyjezdzajac z przystanka zajmują dwa pasy i w ten
              sposób
              > uniemozliwiaja jazde w kierunku Dymin ?? A jak sie delikatnie uwage zwróci
              > odrazu teksty w stylu Ty gó..arzu h..u k.....e itp. Jesli juz jezdza z ludzmi
              > to troche kultury powinno byc wymagane.

Dlatego zamierzam walczyć z tym buractwem. Przecież jest bezrobocie - znajdzie
              się na pewno wielu kulturalnych kandydatow na kierowców.

Jeśli nie dostanę odpowiedzi z ZTM i MPK, i zapewnienia, że burak zostanie
              ukarany - zgłoszę wykroczenie na policję.
              • Gość: megadeth Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.pu.kielce.pl 22.02.05, 12:08
                > Jeśli nie dostanę odpowiedzi z ZTM i MPK, i zapewnienia, że burak zostanie
                > ukarany - zgłoszę wykroczenie na policję.

z ZTM na pewno nie dostaniesz... ZTM nie ma pojęcia o komunikacji miejskiej
              • Gość: kierowca MPK Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.kielce.eu.org 22.02.05, 19:26
                "Dlatego zamierzam walczyć z tym buractwem. Przecież jest bezrobocie - znajdzie
                się na pewno wielu kulturalnych kandydatow na kierowców."
                POWINNO TEŻ SIĘ ZNALEŚĆ WIELE NORMALNYCH KANDYDATÓW NA PASAŻERÓW !!!!!!!!!!!!
                Stoi sobie taki jeden i sie zastanawia czy wysiasc czy nie i stanie sobie w drzwiach i stoi...a wkoncu jak kierowca zamknal drzwi i odjechal to sie zaczal awanturowac ze przejechal przystanek !!!!!!!!!
                I KTO TU POWINIEN ZACHOWAC KULTURE !!??
              • Gość: wois Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 13:57
                A u nas w Szczecinie kierowcy są bardzo uprzejmi wobec pasażerów . Przez 10 dni
                jeżdziłam autobusami różnych linii i spotykałam sie wyłącznie z ży.czliwością
    • Gość: aciu Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 213.199.193.* 22.02.05, 17:08
      największe buraki wśród kierowców to ci z taksówek, wiem co mówię bo mam z nimi
      codziennie do czynienia, na drugim miejscu exequo mpk i busiarze, jak by było
      pięknie na naszych ulicach gdyby ich nie było.

• Gość: ASD Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:52
        kiedys jak napisalem do ZTM ze autobusu nie bylo, no to mi napisali ze zle
        sprawdzilem rozklad jazdy !!!!!! SZOK !!! szkoda pisac o tym ze jezdza jak
        chca.. 7 min wczesniej ostatnio pojechal , a dzis ponad 7 min spoznienia, i to
        w zasadzie poczatek trasy wiec korkow nie bylo!!!!!!!!!! Dlatego jestem za
        prywatyzacja jak najszybsza tego mpk
        • Gość: Muu Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 20:30
          Jeśli nie będzie konkurencji to prywatyzacja nic nie da. A wręcz pogorszy się... Kierowcy będa zarabiać mniej i mniej im będzie zależeć na tej pracy. no i zatrudniany będzie byle kto byle za 500zł.
          • Gość: megadeth Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 195.136.17.* 26.02.05, 18:51
            wina leży po stronie nowotworu ZTM a nie MPK
        • Gość: miki Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 82.160.38.* 26.02.05, 19:15
          chamiu jezdzi sie coraz gorzej po tym scyzorowie w szczycie i zadnej kultury
        • Gość: :P:P:P Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 82.160.38.* 26.02.05, 19:25
          A co jakby MPK zlikwidowali to moze byscie sie zalili ze tego nie
          ma???????????????? to wtedy zostalaby albo taksowka albo bus albo swoje auto
          albo poprostu na piechte :/
        • Gość: :P Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 82.160.38.* 26.02.05, 19:27
          a jakby MPK zlikwidowali to moze byscie sie tak zalili musielibyscie jezdzic
          albo taksowka albo busem albo swoim autem albo poprostu na piechte.... :/
          • Gość: ? Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 01:07
            mozesz przestac pisac sam/sama/samo ze soba?
    • Gość: kursant Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 80.48.137.* 23.02.05, 11:33
      widocznie pan robil prawo jazdy za maslo jezeli znaki nie wskazuja inaczej
      mozna skrecac z kazdego pasa
      • Gość: Ian_Curtis Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 11:42
        Z jedzni jednokierunkowej be z pasów jak w opisanym przypadku mialo miejsce ??? Oj chyba kolega dal maslo i jajka za swoje prawko...
        • Gość: a Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 12:48
          Kodeks drogowy:

Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas
          ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
          2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
          - do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
          - do środka jezdni LUB NA JEZDNI O RUCHU JEDNOKIERUNKOWYM DO LEWEJ JEJ KRAWĘDZI
          jeżeli zamierza skręcić w lewo.

No i co? Skąd wy macie prawa jazdy? Z bazarów?
      • Gość: a Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 12:43
        I wolno wyprzedzać po prawej stronie podczas manewru skrętu w lewo? Wolno
        zajeżdżać drogę?

Kodeks drogowy mówi: przed skrętem w lewo należy ustawić się przy lewej
        krawędzi jezdni.
    • Gość: kierowca MPK Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.kielce.eu.org 24.02.05, 20:06
      jak sie chce chamstwo widziec wystarczy stanac w okolicy zatoki i zobaczyc ile
      hamow przejedzie zanim znajdzie sie ktos kto go wypusci z zatoki albo stanac w
      okolicy przejscia dla pieszych i zobaczyc gdy autobus stanie by przepuscic
      pieszych, ilu hamow go ominie i wpakuje sie miedzy ludzmi na przejsciu, a
      najlepiej koles jak chcesz zobaczyc hama to stan przed lustrem. zobaczysz glaba
      w najwyzszym gatunku
      • Gość: taki jeden Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.zetosa.com.pl 24.02.05, 21:10
        Po pierwsze pisze się CHAM nie ham....
        A po drugie masz rację.......tylko zapomniałeś dodać ..ile razy jest że
        kierowcy MPK z zatoki włączają się do ruchu bez użycia kierunkowskazów....a
        potem włąsnie takl młotek jak Ty zwraca uwage....
        I własnie chamstwo wyszło z ciebie teraz
        • Gość: TeReNiA Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 82.160.38.* 26.02.05, 18:52
          CHAM TO TY JESTES!!! RACZEJ TY POWINIENES NAUCZYC KULTURY!!! WYNIKA Z TEGO ZE
          NAJLEPIEJ TO JEZDZA BABY BO MY JESTESMY MADRE I NIE ROBIMY Z BYLECZEGO
          PROBLEMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: a Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 21:18
        Gość portalu: kierowca MPK napisał(a):

> najlepiej koles jak chcesz zobaczyc hama to stan przed lustrem. zobaczysz
        glaba
        >
        > w najwyzszym gatunku

Jeśli rzeczywiście jesteś kierowcą MPK, to jest to dowód na chamstwo panoszące
        się wśród was. Najbardziej przykre jest to, że to ja wam płacę pensję -
        pracujecie w miejskiej firmie finansowanej z naszych podatków.

W moim prywatnym rankingu chamów za kierownicą - kierowcy autobusów są w
        pierwszej trójce. Poza nimi - jeszcze taksówkarze i busiarze.

A co do wyjeżdżania z zatoczki, przystanku, czy pętli - to większość kierowców
        MPK nie używa przy tym kierunkowskazów, więc trudno się dziwić innym, że nie
        was nie wpuszczają.

Codziennie widzę za to, jak kierowcy autobusów wpier....ją się na ronda, mimo
        że jadą po nim inne samochody. Jedzie taki baran 20-tonowym kolosem, w dodatku
        nie jego - to co się będzie przejmował, niech inni uważają. Szkoda gadać...
        • noreczka Re: Chamstwo kierowców MPK 26.02.05, 18:38
          No kochany, kierowcy zazwyczaj jeżdża a nie wpier....ją się - podobnie jak inni
          kierowcy.
          Widzę, że na kieleckim forum gna szacunek za szacunkiem. Gratuluję!
        • Gość: KASIA - pasażerka Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 82.160.38.* 26.02.05, 18:48
          A ja uważam, że kierowcy MPK jeżdzą jak należy. A przynajmniej do tej pory nie
          spotkałam się z nieżyczliwością kierowców MPK. Wręcz przeciwnie.
          Kilka razy zdarzyło mi się, że kierowca autobusu, gdy dobiegałam do niego,
          zaczekał na mnie i otworzył mi najbliższe drzwi.
          Niestety jestem tak nieśmiała, że nie podziękowałam. Co dodatkowo napawało mi
          wyrzutów sumienia.

Przestańcie narzekać, za to przypomnijcie sobie miłe sytuacje. Po co komplikować
          sobie (i innym) życie?
          • Gość: Brusio Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 82.160.38.* 26.02.05, 19:03
            Wiele razy nam sie zdarza obrywac za tych ktorzy jezdza jak wariaty lub po
            nocnej imprezie wsiadaja za kolko i pokazuja jacy sa "mocni"
          • Gość: Sonia Re: Chamstwo kierowców MPK IP: 82.160.38.* 26.02.05, 19:04
            Zgadzam sie z toba KASIU w 100% !!!!
    • Gość: abdulwisimulaha Re: Chamstwo kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 09:59
      ok.muszę się zgodzić z tym, że nie jeżdżą punktualnie.Ale jak mają to
      robić,jeżeli aby włączyć się do ruchu w godzinach szczytu muszą czekać,aż ktoś
      łaskawie im ustąpi.A co do wyjeżdżania z zatoczek bez kierunkowskazów(jak tu
      wyczytałem),to jeszcze nie udało mi się czegoś takiego zauważyć.A muszę
      dodać,że robię dziennie po naszym mieście ponad 120km.Ze strony kierowców mzk
      nigdy jeszcze z chamstwem.Wręcz przeciwnie. Problm dla mnie natomiast stanowią
      kierowcy taksówek.bardzo drażni mnie,gdy taki taksówkarz nagle zatrzymuje się
      na środku ulicy tamując ruch, bo musi klienta wysadzić.Można to przecież zrobić
      w innym miejscu, nie utrudniając przy tym ruchu.To jest problem.Wyczytałem tu
      na forum wypowiedż dotyczącą zatrzymywania się przed przejściem dla pieszych.
      Zastanawiam się,ilu z was "wzorowi kierowcy" zdarzyło się ustąpić pieszemu np.w
      okolicy ronda IX wieków, paderewskiego,I maja i czarnowskiej w godzinach
      szczytu???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka