oloros 03.10.08, 19:38 co tam te 152 sklepy - to jakaś grupa społeczna? licza sie mieszkańcy Kielc a nie jakies tam 152 rodziny z pracownikami bo cóz to za grupa społeczna znowu nie ma to jak troska o rozwój miasta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: popieram i budować Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:48 taaa, zbankrutują, ahahahaha, po prostu BĘDZIE TRZEBA ZMNIEJSZYĆ MARŻE, tego się boją cwaniaczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.chello.pl 03.10.08, 19:50 sklepikarzu- znasz pojecie przebranzowienia? na Sienkiewce brakuje lokali gdzie mozna sie zabawic lub odpoczac, a te wasze sklepy z tandeta i cenami z kosmosu ( nie wspomne że nie mozna zaparkować), mozecie sobie w buty włozyć :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 20:15 Wreszcie radni podjęli jakąś rozsądną decyzję dla dobra ogółu Kielczan. Konkurencja wymusza zdrowe i rozsądne zachowania. Jeśli ktoś jest monoplistą i stara się za szybko zbodacić, to niech się wpierw zastanowi nad swoim postępowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
miki_miki Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 03.10.08, 20:42 Po co wypisywac takie brednie że upadną 152 sklepy ? Znaczy sie wszystkie upadną? Ani jeden się nie zostanie? Niech sie kupcy z centrum wezmą do roboty i zaczną myśleć, to ryzyko prowadzenia biznesu, zmienia się koniunktura, zmienia się otoczenie, i wtedy mozna zmienić branze, etatowiec idąc do pracy nie zakłada , że będzie pracować w niej całe życie, a sklepikarz od butów nie musi całe życie handlowac butami. Jak się ma rozum, to prowadzi się biznes i zmienia go w zalezności od popytu. A nasi sklepikarze potrafią tylko krzyczeć jaka krzywda im się dzieje. Dlatego ulica Duża czy Mała wyglądają jak uliczki w Bodzentynie, z tandetnymi, zapyziałymi sklepikami. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 03.10.08, 20:49 takie sklepy jacy klienci Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek basen zbudujcie jelopy dla dzieci,aqwapark 03.10.08, 20:55 ogolno dostepne,korty,lodowisko, bo za 15 lat tabuny cpunow i kiboli rozpier...dola te wasze blaszane budy no i oczywiscie jakies audi na deser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.klc.vectranet.pl 04.10.08, 19:33 witam a kto wybuduje kupcom z Placu Wolnosci hale targową ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.klc.vectranet.pl 04.10.08, 19:36 Panie Karys tylko cała nadzieja w TOBIE !!!!!!!' Wez to w swoje ręce, i zrob cos dla tej spolki bo paru cwanikaow ze spółki nie dąży do niczegoo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.klc.vectranet.pl 04.10.08, 19:37 acha jeszcze jedno KTO USTALA CZYNSZE ZA DZIERŻAWE PAWILONÓW NA PLACU WOLNOSCI???????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.klc.vectranet.pl 04.10.08, 19:42 Są stanowcz za wysokie ????? Panie Prezydencie zlituji się nad tym placem,wyburz te ochydne,paskudne,smierdzące budy (tzn...pawilony handlowe) i postaw namiot bedzie o wiele lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZARNY Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.gprs.plus.pl 05.10.08, 11:51 Spółka Wolność Kolego.Wszystko już jest dogadane. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 03.10.08, 20:56 już dzisiaj Sienkiewicza jest jak wymarła ile kasyn , klubów, barów możne powstac aby Kielczanie się bawili i "odpoczywali" - 2 - 3 a to nie idzie tylko o sklepy na Sienkiewicza a o cała branże średnia i małą - która mało się już w tej chwili bawi - opłacalność większości drobnych interesów rodzinnych jest niewielka albo wręcz żadna zamienicie te miasto w w wymarłe powiatowe z trzenama czterema gigantami - tylko kto będzie płacił podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 03.10.08, 20:59 radni z Porozumienia i PiS juz zapomnieli jak wywieszali swoje plakaty w tych sklepach i prosili o poparcie? czyjmi głosami doszli do władzy? - te 152 rodziny maja duzo znajomych - ani jeden z tych radnych nie dostanie mandatu - ani jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 81.219.133.* 03.10.08, 21:17 a tysiące Kielczan będą wdzięczni że powstanie konkurencyjna galeria do Echa i wreszcie zawitają do Kielc marki za którymi trzeba było jeździć do pobliskich, wojewódzkich miast a to co teraz jest na Sienkiewicza to śmiech na sali, zmieńcie asortyment albo przerzućcie się na branżę rozrywkową połączoną z gastronomią Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 03.10.08, 21:47 niemożliwe przy obecnych warunkach sanitarnych, ciasnocie, braku parkingów nierealne to tak jakby proponować aby powstali tam np kilka sklepów jubilerskich, księgarnie czy galerie sztuki na przemian z kawiarniami i restauracjami dla kogo - zapotrzebowanie to jest na kebab + piwo zreszta w galerii bedzie gastronomia na eakim poziomie jaki wystarcza - hamburgery etc przy obostrzeniach w uzyskiwaniu kredytu to jest koniec pracy kilkudziesieciu sklepów w Kielcach - dorobek czesto wielu pokoleń ale cóz - tak radni pojmuja dobro mieszkańców Kielc chca miec metropolie - to ja beda miały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 22:03 ale tu idzie o wspieranie drobnych i srednich przedsiebiorców - to jest program wyborczy PiS i PO tzn trzeba czytac - bedziemy was wspierac na..... pogrzebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupiec wspieramy drobny i sredni biznes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 22:45 a kraj niech zyje w dostatku i dobrobycie ku swietlanej przyszłosci V Plenum bedziemy bronic nowego dobrobyty i nowego człowieka tzw homo gallericus i nic nas nie odwróci z tej słusznej drogi Niech zyje Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek na wlasnie zastanawialem sie dla czego kupcy 03.10.08, 22:47 godza sie na strefe platnego parkowania, mnie to zniecheca do zakupow w centrum. PS.zabraem dzieciaki do lodzi zalatwilem swoje sprawy i wycieczka do zoo,aqwaparku,muzeum,palmiarni parkinki za darmo a czlowiek jak nienormalny rozglada sie za bilecikiem lub jegomosciem z wyciagnieta lapa.wniosek- tam jest miasto dla ludzi a nie ludzie dla miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rgmergm Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 77.223.216.* 04.10.08, 20:46 oloros napisał: > niemożliwe przy obecnych warunkach sanitarnych, ciasnocie, braku parkingów nier > ealne > to tak jakby proponować aby powstali tam np kilka sklepów jubilerskich, > księgarnie czy galerie sztuki na przemian z kawiarniami i restauracjami > dla kogo - zapotrzebowanie to jest na kebab + piwo > zreszta w galerii bedzie gastronomia na eakim poziomie jaki wystarcza - > hamburgery etc > przy obostrzeniach w uzyskiwaniu kredytu to jest koniec pracy kilkudziesieciu > sklepów w Kielcach - dorobek czesto wielu pokoleń > ale cóz - tak radni pojmuja dobro mieszkańców Kielc > chca miec metropolie - to ja beda miały Taki jest właśnie kapitalizm, większe ryby zjadają te mniejsze, hahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 19:27 Jak najbardziej jestem za budową nowej galeri. Sklepy na ulicy Sienkiewicza to porażka, nie ma nic ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belembesze Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 77.223.216.* 04.10.08, 20:44 KIELCE 4 października 2008 - 0:01 Jest zgoda na nową galerię handlową Mimo protestów kupców z ulicy Sienkiewicza, jest zgoda miasta na nową galerię handlową. Przy ulicy Warszawskiej w Kielcach, na gruncie należącym do księży, może powstać galeria handlowo-rozrywkowa. W piątek radni przyjęli miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który otwiera drogę do wydania pozwolenia na budowę przyszłemu inwestorowi. Przeciwnikami budowy galerii handlowo-rozrywkowej pomiędzy ulicami Warszawską, IX Wieków, Polną i Radiową są kupcy, prowadzący biznes przy ulicy Sienkiewicza. Księgarz Grzegorz Grudziński, występujący w ich imieniu, usiłował przekonać radnych do wstrzymania się z przyjęciem planu przynajmniej na pół roku. Próbował podważyć wiarygodność firmy Church Land Development, która ma grunt we władaniu. - Ta spółka jeszcze nic nie wybudowała, jej kapitał wynosi zaledwie 50 tys. zł. Na pewno nie ona będzie przyszłym inwestorem. Z kim my rozmawiamy? - mówił. - Na wniosek takiej firmy miasto przygotowało plan. O przekształcenie terenu może wystąpić każdy, ale żeby doszło do niego, potrzebne jest jeszcze coś. Niech radni sobie odpowiedzą, co to takiego mogło być - insynuował. Dodał, że cztery lata temu ówczesny zastępca prezydenta Kielc odmówił przygotowania planu. - Wręcz napisał, że powstanie hipermarketu w tym miejscu jest niepotrzebne i nielogiczne - przypomniała Grudziński. - Co się później wydarzyło, że władze zmieniły zdanie? - pytał. SPISEK? - Pan doszukuje się spiskowej teorii. Ten teren od lat 70. był przeznaczony pod zabudowę wielkomiejską. Cztery lata temu firma przedstawiła projekt budowy hiepermarketu, był to parterowy blaszak, taki, jakie stawiano w latach 90. To nam nie odpowiadało. Przeprowadziliśmy mnóstwo rozmów z inwestorem, przygotował kolejne projektów, jeden z nich znalazł nasze uznanie. To nowoczesny budynek, wielopiętrowy, o ciekawej architekturze - przyznał Artur Hajdorowicz, dyrektor Biura Planowania Przestrzennego Urzędu Miasta w Kielcach. Dodał, że w Kielcach jest potrzebna taka galeria. Z sondażu przeprowadzonego przez gdańską firmę Eurotest wynika, że aż 80 procent kielczan chce jej w tym miejscu. - Spełnienie oczekiwań mieszkańców to główny powód powstania galerii - przyznał. DROGI NIE WYTRZYMAJĄ Robert Siejka (SLD) wytknął, że obecny układ komunikacyjny zostanie zakorkowany przez auta klientów galerii. Poparła go Katarzyna Zapała (PO). Jan Gierada (SLD) przyznał, że galeria w tym miejscu będzie jednym z większych niewypałów w mieście. - W galerii będzie leciała muzyka disco polo, a obok rodzina będzie wyprowadzała nieboszczyka z zakładu pogrzebowego czy prosektorium. Nie widzę żadnych korzyści dla miasta, a widzę duże kłopoty. Zastępca prezydenta Kielc Czesław Gruszewski wyjaśnił, że inwestor wyłoży około 10 mln zł w rozbudowę dróg w pobliżu galerii. - Miasto podpisało porozumienie z Church Land Development. Spółka zobowiązała się do rozbudowy ulic Warszawskiej, Polnej, Radiowej w granicach planu, na co wyda 7 mln zł. Pokryje połowę kosztów rozbudowy dalszych odcinków tych dróg oraz budowy drugiej jezdni alei 1000- lecia. Ta część inwestycji może kosztować 5-10 mln zł. Szacunki są rozbieżne, bo nie ma jeszcze dokumentacji - przyznał. - W Kielcach mamy kilka hipermarketów, tylko jeden Real dołożył 900 tys. zł na budowę miejskiej infrastruktury. Wśród zwolenników galerii prym wiedli radni z Porozumienia Samorządowego. - W Poznaniu po wybudowaniu galerii przy ulicy Starej ruch na niej zwiększył się o 30 procent - informował Tomasz Bogucki. - To samo może stać się na naszym deptaku. Radni przegłosowali plan po burzliwiej dyskusji, 17 było za, trzech przeciw, a siedmiu wstrzymało się od głosu Agata Kowalczyk źródło: www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article? AID=/20081004/POWIAT0104/154537847 _________________Wal się drobny handlarzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 82.139.30.* 05.10.08, 22:13 Mam pytanie z innej beczki. Przez lata ludzie dają datki na tacę, pomagają w budowie kościołów, remontach itd, państwo dotuje kościół, jako taki, przekazuje mu grunt za darmo itd itp. A teraz pytanie: czy kościół oddał tę działkę inwestorom za "Bóg zapłać"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 23:08 W koncu konkurencja dla Sołowowa. Może wymusi na nim żeby otwrzył porządne slepy z przystepnymi cenami a nie stragany dla podkieleckich wiochmenów w galeri echo i nie trzeba bedzie robic wypady do Krakowa na zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.243.udn.pl 03.10.08, 23:42 Przestańcie bredzić o podatkach od sklepów z Sienkiewki, znaczną większość sklepów w galerii Echo prowadzą kieleccy kupcy i tez płaca podatki, znacznie większe pewnie niż od całej sienkiewki razem wzięte. Nie tylko sklepy firmowe w Echu pod szyldem producenta prowadza kielczanie, równiez sklepy które sa własnymi markami kieleckich przedsiębiorców - Julia z bielizną, Skorpion z biżuterią, wszystkie wyspy z badziewiem, długo by wymieniać. Jedynie kilka sklepów nalezy do ogólnopolskich firm. Które płacą pracownikom często przyzwoitą kasę, nie jak drobni handlarze, zmieniający co rusz panienki na umowe o dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CK:) Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.klc.vectranet.pl 04.10.08, 09:19 no wlasnie dzieki temu ze pojawil sie pomysl tej konkurencyjnej galerii solowow od razu zaczal mowic o rozbudowie echo, gdyby sie tak nie stalo pewnie nigdy nie doczekalibysmy sie duzej galerii echo no bo po co rozbudowywac ta ciasnote jak i tak ludzie przyjda na zakupy bo nie ma nic lepszego w miescie Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 04.10.08, 09:26 konkurencja to sa bazary a nie małe sklepy czy natepna Galeria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Sienkiewicza - wygląd IP: *.chello.pl 04.10.08, 05:02 W cywilizowanych miastach deptak nie jest miejscem wielkich zakupów. Deptak me pełnić funkcję rekreacyjno-gastronomiczną. Mam przyjść na piechotę, autobusem, czy taksówką. Posadzić tyłek na krzesełku, wypić piwko, zjeść dobry obiad, posiedzieć z przyjaciółmi do 1 czy 2 w nocy. Pogadać. Tak można w lato. A w zimie ? Przytulne kafejki, jedna z kuchnią francuską, inna z kuchnią włoską, chińską, hiszpańską, marokańską, etc. etc. Jak zjem i wypiję to chcę mieć pod ręką bankomat, aptekę, kiosk z gazetami. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Galerie musiałyby w ogóle nie powstać, żeby na Sienkiewce handlować tym co się obecnie handluje. Pamiętam czasy jak jedyne markowe sklepy były na deptaku. Po jeansy, buty, koszule, garnitur szło się na Sienkiewkę. Później powstało Makro i co ? I ludzie zaczęli jeździć do Makro mimo, że wcale nie było w centrum. Powstał Real i ludzie zaczęli jeździć do Reala - nadal nie był w centrum. Ba nawet gdyby postawili nową Galerię w Kostomłotach to i tak ludzie jeździliby do niej a nie chodzili na Sienkiewicza. Każdy woli pojechać tam gdzie jest skupisko sklepów pod jednym dachem niż maszerować przez całą Sienkiewicza od góry do dołu parkując gdzieś z dala od tej ulicy. Na Sienkiewicza musi być inny charakter sklepów. Jakaś kwiaciarnia, jakiś jubiler się uchowa. Zobaczcie jak to jest w Warszawie. Praktycznie w każdej części Warszawy jest ogromna galeria (na samej Woli jest ich 5). W centrum powstały Złote Tarasy. A mimo to ulica Nowy Świat nie wymarła. Zmieniła tylko swój charakter. Zobaczcie jak wygląda Kraków. W samym Rynku nie licząc ogromnego Empiku i Galerii Centrum prawie nie ma sklepów. Są za to knajpka na knajpce i niemal wszystkie mają ruch. Po środku są sukiennice w których nigdy niczego nie kupiłem mimo, iż byłem tam setki razy. Jeżeli chcę kupować markowe rzeczy kupuję w Galeriach Krakowskiej czy Kazimierz albo w Plazie. To naturalna kolej rzeczy. Zwróćcie uwagę, że kiedy by nie pojechał do Reala jest pełno ludzi, kiedy by nie pojechał do Galerii Echo jest pełno ludzi. Pasaż Świętokrzyski pełno ludzi. To znaczy, że jest zapotrzebowanie na kolejne galerie. Chciałbym dożyć czasów kiedy wchodząc do marketu w Kielcach mam przed sobą do kasy maks. 2 osoby, mam swobodny dostęp do asortymentu, nie przepycham się. Tak się dzieje w Anglii - tam idąc do Tesco czeka sobie kasjerka na mnie i z uśmiechem obsługuje. Nie jest przemęczona, ma czas odpocząć. Ludzi wcale jest niemało ale równomiernie rozkładają się na poszczególne kasy. Mam pełen luz, nikt mnie nie szturcha, mogę kilka minut czytać etykietę danego produktu i może w międzyczasie ze 2-3 osoby przejdą obok, nikt mnie nie pogania, nie prosi bym odjechał wózkiem. To tak jak ze stacjami paliw. Kiedyś jak był tylko jeden prywatny Statoil i rzesza CPN-ów to do Statoila były kolejki po 3-4 samochody do dystrybutora. Kolejki do kas. W tym małym pomieszczeniu ludzi było pełno. Teraz gdy jest masa różnych stacji, mam wreszcie komfort. Mogę spokojnie obejrzeć towary, mogę szybko zapłacić za paliwo i odjechać ale mogę też spokojnie wybrać czasopismo, zjeść kanapkę, hot-doga. Nie muszę już jechać na drugi koniec miasta do mojej ulubionej stacji bo jest ich kilka. Dlatego kolejne galerie podniosą nam komfort życia, komfort robienia zakupów. Rozdzielą ruch, pomiędzy Galerię Echo, Real, Makro, Pasaż i nową Galerię. A jak będzie jeszcze Plaza na Zagnańskiej to jeszcze bardziej klientela się podzieli. Nie będzie pielgrzymek do jednej galerii jak teraz do Galerii Echo. Ruch się rozłoży. A kupcy z Sienkiewicza ? Od lat czekam na przytulną knajpkę (może być w stylu góralskim) gdzie do 2-3 rano będę mógł zjeść obiad, wypić dobrego drinka, posłuchać muzyki, potańczyć, pobawić się. Ale nie na głodnego i z ofertą paluszków czy tostów bo to jest żenada. Kto był w Krakowie wie o czym mówię. A może jakiś lokal z codzienną muzyką na żywo ? Wstęp wolny zapewni pełne stoliki. Jakiś młody zespół chętnie zagra kilka coverów. Ludzie będą się bawić, zamawiać, interes będzie się kręcił. Wtedy nie będę musiał jeździć do Krakowa czy do Warszawy by się fajnie pobawić. A może ktoś odważyłby się reaktywować dancingi dla ludzi w średnim wieku ?? Czy w Kielcach jest sama młodzież ? Ja mimo, że jestem młody chętnie pobawiłbym się na dancingu wzorem winnicy sprzed lat. Nie każdemu pasuje wypicie piwa na stojąco w dymie papierosowym przy muzyce tak głośnej że nie ma szans na pogadanie. Ja osobiście preferuję obsługę kelnerską, możliwość płatności kartą, rozbudowane menu. Więc kupcy - do dzieła. Stwórzcie coś gdzie warto będzie przebywać a zobaczycie, że ludzie będą chętnie zostawiać swoje pieniążki. A może tak kręgielnia z prawdziwego zdarzenia (np. na drugim piętrze w Puchatku, Katarzynie, Tęczy ??) A może w budynku Społemowskim po Ludwiku ? Może chociaż jeden sklep z pamiątkami ? Nie tylko z Kielc, w ogóle z Polski, żeby można było kupić szkło, ceramikę, serwetki, obrusy, godła, herby, pluszowe zabawki etc. Naprawdę ruszając głową można zrobić wiele by na Sienkiewicza dało się zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sienkiewicza - wygląd IP: *.centertel.pl 04.10.08, 07:36 Dokładnie sie z tobą zgadzam galeria nic nie zmieni dla sienkiewicza, tam powinno tętnic życie towarzyskie a nie bankowy świat nad tym niech popracują to będzie dobrze. Super przyklaad nowa lodziarnia cremova strzał w 10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Sienkiewicza - wygląd IP: 79.139.13.* 15.11.08, 17:59 no właśnie, ostatnio zajrzałem do tej cremovej; rzeczywiście świetny pomysł, wystrój jak na Kielce super, ceny niewygórowane, choć gość pewnie płaci wysoki czynsz, zjadłem deser lodowy - lody chyba najlepsze w okolicy i do tego świetna kawa; i co? o godzinie 18 w czwartek nie było tam nikogo poza mną i obsługą; nie wróżę więc im nieczgo dobrego w tym mieście, gdzie 90% mieszkanców z eserów preferuje mielone z buraczkami w Tempie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Sienkiewicza - wygląd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.08, 08:54 bardzo dobra i uważna analiza - gratuluje wyobraźni tylko nie w Kielcach - jubiler, kręgielnia?to sa raczej życzenia - nie w Kielcach tu jest zapotrzebowanie na kebab + piwo i wystarczy mozna pomarzyc ale interesu na takiej podstawie sie nie zbuduje porównywanie Kielc do takich milionowych aglomeracji jak Kraków czy ŁOdz ? to jest miasteczko powiatowe - a budowanie dalszych hipermarketów jeszcze bardziej to podkresli - tam beda bary szybkiej obzługi - przeciez tez nie bedzie wykwintej kuchno francuskiej - dlaczego otóz z tego samego powodu - btrak smakoszy kuchni francuskiej - kebab + 2 piwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.klc.vectranet.pl 04.10.08, 07:21 Na Sienkiewce drogo i byle jak.Sklepiki(niby butiki pożal się Boże).Tandeta wystrzępiona i z cekinami,jak w czarnych dzielnicach Ameryki!Nie płaczcie tak rozdzierająco właściciele,tylko ceny w dół i porządny towar zakupić. A już SLD w roli obrońcy ludu,to śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.klc.vectranet.pl 04.10.08, 08:42 a co z Galerią dla Placu Wolnosci przy ulicy Paderewskiego?? według mnie to niema sensu ,zeby była jakas budowa jak powstanie taki kolos!!!! moze kupcy tam znajdą miejsce,i dalej bedą handlowac Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 04.10.08, 09:02 o ile wiem to juz w tej chwili formalnie 12 kupców rozpoczyna zamykanie interesów następni szukają innych możliwosci - ale raczej poza Kielcami bazary, handel obwoźny i kilka dyuzych molochów zakończyly taka forme handlu w Kielcach - wkrotce zmieni sie obraz centrum ale to nie nowa galeria wykończy kupców - raczej trudnosci z odnowieniem kredytu wczesniej zamkna ich interes To wszystko oczywiście odbywa sie wsród haseł wyborczch obu wiodących partii PiS i PO a te galerie , super restauracje, kręgielnie, galerie sztuki itd - jak macie takie pomysły - to będziecie mieli szanse je zrealizować - proszę bardzo wkrótce lokali na Sienkiewicza i w centrum będzie ogrom do wynajęcia , kupienie - śmiało Przeciez juz w tej chwili sa takie miejsca do realizacji waszych pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 81.219.133.* 04.10.08, 12:29 więc mamy płakać nad waszym losem??? Kielce zmieniają się ale wy tego nie widzicie i oferujecie tandetę połączoną z wysokimi cenami lokale po was szybko znajdą nowych najemców, w niedalekim czasie wzdłuż Silnicy powstanie promenada i liczę na to że Sienkiewicza zmieni swój profil na gastronomiczno-rozrywkowo-kulturalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.08, 12:58 alez dziekujemy za troskę - damy sobie radę mozecie nawet superhipermarket wybudowac na dachu pietrowego parkingu kolo urzedu - tak juz by było najlepiej tacy obywatele takie miasto - takie sklepy jacy klienci tylko prosze nie mówic cokolwiek o wspieraniu drobnego i sredniego biznesu i niech radni zapomna o poparciu jakie dostali - zaden z nich nie przekroczy juz progu UM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 81.219.133.* 04.10.08, 13:58 a ileż wy macie głosów żeby mówić kto będzie radnym a kto nie??? jakie sklepy na Sienkiewicza taki utarg Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 04.10.08, 14:43 takie sklepy jacy klienci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 81.219.133.* 04.10.08, 16:03 no to gratuluje podejścia do handlu, jeszcze się dziwicie czemu ludzie nie kupują na Sienkiewicza jak wychodzicie z założenia że dla takich klientów nie potrzeba lepszego towaru w rozsądnej cenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 82.139.30.* 06.10.08, 14:40 Masz rację pz;zamiast przepłacać na Sienkiewce, można przepłacać w galerii (w niektórych sklepikach cena towaru to 1/3 tego co płacisz, reszta to narzut). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.chello.pl 04.10.08, 18:06 Z takim podejściem to nie ma co się brać za żadną działalność gdzie konieczny jest bezpośredni kontakt z klientem. Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 04.10.08, 18:29 oloros napisał: > takie sklepy jacy klienci I tu pokazałeś jakim jesteś burakiem. Tobie to budę z piwem prowadzić a nie sklep przy głównej ulicy w mieście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 81.219.210.* 04.10.08, 13:58 > niech radni zapomna o poparciu jakie dostali - zaden z nich nie przekroczy juz > progu UM Nie przesadzaj oloros, w Kielcach jest kilkanaście tysięcy wyborców, więc w tej liczbie 152 potencjalnych bankrutów,licząc nawet z rodzinami,to tylko garstka. Odpowiedz Link Zgłoś
janus-z333 Radni za budową Galerii IX Wieków 04.10.08, 09:51 Popieram radnych,wrocilem po trzydziestu latach ze Slaska,tam sklepow wielkopowierzcniowych jest ogromna ilosc.Kupcy malych sklepow tez protestowali,przedstawiajac zamiar budowy hipermarketow jako Apokalipse.I co sie stalo,czesc pseudo handlowcow upadlo,prawda,pozostali zrestruktulizowali swoje placowki,stali sie bardziej przyjazni cenowo dla klienta i prosperuja,chyba lepiej niz przed budowa duzych sklepow.To samo nastapi i w Kielcach,tutaj rzadzili handlowcy,nie przejmujac sie klientem,kazda cena byla dobra,gdyz panowala zmowa cewnowa.Teraz to sie odmieni.Moze w koncu handlowcy zrozumiejaa ze socjalistyczne podejscie do upokarzanego klienta sie skonczylo,ze klient to rzeczywiscie nasz pan.Nie wzruszaja mnie narzekania,niech nasi handlowcy naucza sie dbac o klienta,ktory jest podstawa handlu,gdy to zrozumieja klient od nich nie odejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.08, 13:01 dlaczego porównujecie do Slaska, Krakowa czy Łodzi - moze do Wiednia - gdzie zeby dojechac do piewszej jak wy to nazywacie galerii trzeba jechac 20 kn od centrum - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.fortes.com.pl 05.10.08, 19:06 nie wiem w jakim centrum Wiednia byleś, ale chyba nie wiesz o czym mówisz, fakt w centrum nie ma typowych potężnych galerii ale są mniejsze centra handlowe wzdłuż całej ulicy(np Mariahilferstrasse), nie porównuj Wiednia do Kielc bo tam w centrum to są zabytki i masa turystów a co za tym idzie brak mieszkańców i klientów bo turysta kupuje pamiątki, ale gdy nawet tam zejdziesz z głównej widokowej uliczki są eleganckie drogie butiki. tak czy inaczej nie powołuj się na przykłady które obnażają Twoja niewiedze lub brak formułowania trafnych porównań (Kielc do Wiednia Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 05.10.08, 19:20 i słusznie ale na tym forum porównuje sie Kielce do milionowych aglomeracji takich jak Kraków czy łódz czy nawet do Slaska - no to dlaczego nie do Wiednia w centrum miast europejskich nie buduje sie poteznych galerii handlowych 'kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.fortes.com.pl 05.10.08, 19:27 przed głosowaniem radnych na forum sam porównałem Kielce do Krakowa i wymieniłem krakowskie galeria handlowe i hipermarkety ze sklepami!! jak sprawdzisz to się okaże ze Kraków jest 4-5 razy większy od Kielc a takich obiektów ma kilka (budują jeszcze coś mega dużego,chyba bondarka czy bednarka pomiędzy kamieńskiego i Tischnera) a w Kielcach nie ma ani jednego takiego obiektu dlatego spora część kielczan w krk i w-awie wydaje zarobione tu pieniądze a mogliby na miejscu. na szczęście niedlugo będzie do tego okazja!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 213.77.117.* 04.10.08, 10:34 ale z tego radnego Siejki i reszty z SLD ograniczeni ludzie żal tylko Pani Grzeli że się z takimi ciemniakami zadaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 81.219.210.* 04.10.08, 13:52 > ale z tego radnego Siejki i reszty z SLD ograniczeni ludzie żal > tylko Pani Grzeli że się z takimi ciemniakami zadaje No tak z tej Grzeli to jest jaśniak jak cholera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maz Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.chello.pl 04.10.08, 12:36 Gratulacje dla radnych, że nie przestraszyli się kilkunastu krzykaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gt Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 14:16 Fajnie, wreszcie będzie kolejne miejsce gdzei można będzie na wagary chodzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baux zdjęcie nieaktualne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 16:44 galeria będzie wyglądać tak: www.inwestycje.kielce.pl/galeria_handlowa_9wiekow.htm Odpowiedz Link Zgłoś
fulwia Re: zdjęcie nieaktualne 04.10.08, 19:02 No ja cię kręcę! Jak ta galeria wygląda! Takiej iluminacji nie ma nigdzie! No i co, tych paru cwaniaków-kupców, którym nikt niczego nie odbiera, ale już się martwią, ze nadchodzi zmiana- trzeba ją więc zatrzymać! Mamy tkwić tu w zaścianku, nie korzystając ze zdobyczy cywilizacji /jak choćby piękna architektura/, abyście wy mogli żyć i pracować po staremu? Obudźcie się i rozwijajcie..nadchodzi NOWE i nic tego nie zatrzyma. I nikt nie zatrzyma rozwoju miasta, bo wam tak pasuje. Czas zmian nadchodzi. Wszyscy pracujący, także młodzi ludzie,musieli się dostosowywać do warunków życia. Teraz kolej na was. Odwagi, dacie radę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HERO Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 89.16.65.* 04.10.08, 18:26 ku.wa nareszcie pokazali ze maja jaja i mysla perspektywicznie...a panom kupcom, gornikom, pielegniarkom i innym marudom i lamentujacym juz dziekujemy...chcemy miec nowoczesne miasto a nie zascianek i koniec tematu a jak sie nie podoba to wyp..... z Kielc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.243.udn.pl 04.10.08, 19:59 Śmieszna jest ta grupka krzykaczy, która uważa się, że ma prawo reprezentowac kilkaset tysięcy kielczan i mieszkanców województwa. Która uważa, że wie najlepiej jaką tandetę kielczanie mają kupować i gdzie ją mają kupowac. Ja mam wasze zapyziałe sklepy gdzieś, a swoje pieniadze zostawiam w galeriach w Warszawie i Krakowie a nie u Was , wolę je zostawić w Kielcach, u tych sklepikarzy którzy otworzą swoje sklepy w kieleckich galeriach , bo wiedza że świat się zmienia, i nie liczą, że krzykactwem będa mogli zatrzymac rozwój miasta sami będąc skostniali jak mamuty . Niedługo powstanie duża galeria w Radomiu , ruszcie tyłki i inwestujcie w biznesy na które na Sienkiewicza będzie popyt, póki jeszcze ktokolwiek po tej sienkiewce chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 04.10.08, 21:16 odezwali sie mieszkańcy metropolii - kilkaset tysiecy!!! zascianek to wy macie w głowach a w tych hipermarketach kupujecie takie samo badziewie jak na bazarach tylko ze 2 razy drozej typowe jak zachowanie afroamerykanów tylko ze 5o lat temu o kupców prosze sie nie martwic - oni sobie rade dadza - dali sobie za Stalina i Hitlera i za Gomólki - dadza sobie radę i za Tuska z nawet obydwoma blizniakami martwie się o siebie - za kilka lat nawet za oplacenie wody was w wiekszości nie bedzie stac - a galerie bedziecie lizac z zewnątrz - to jest własnie perspektywa rozwoju Kilkustet tysiecznych Kielc uha hahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3 Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.chello.pl 04.10.08, 21:37 Oloros jesteś zapewne nie tylko przeze mnie w tym wątku odbierany jako przedstawiciel tej grupy kupców którzy protestują przeciwko galerii. Swoimi wypowiedziami nie poprawiasz nastawienia i relacji z potencjalnym klientami. Zapewne swoją rolę odgrywają tu emocje. Ale takie i podobne wypowiedzi nie pomogą w niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 04.10.08, 23:23 nie mam oczywiście glebszych związków z "tą grupa społeczna" znam środowisko ale nie zajmuje sie handlem wyniki finansowe przestały juz zalezec od zwiazku i relacji kupiec - klient handlowanie w Kiecach się skończyło - to już jest poczatek końca a obecne utrudnienia w zdobywaniu i odnowie kredytów położa handel w Kielcach zupełnie władza roi sobie metropolitarna wizje - tymczasem realnie Kielce staje się miastem o randze powiatu i nic na to nie poradzimy czy te hipermarkety które postrzegane są jako postęp cywilizacyjny na to zasługują podobna ekscytacje widziałem u ludności kolorowej w Stanach wiele lat temu - u nas wyglada to zupełnie podobnie musiało upłynac wiele lat zeby zrozumieli jakie sa koszty takiej polityk!!!!!!!!!!!!!a my to powtarzamy w małym miasteczku ile lat musi upłynac aby przestały was ekscytowac kolorowe opakowania tego badziewia? Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 04.10.08, 23:32 grozi nam nowy ekonomiczny totalitaryzm dzieki takiej własnie polityce rządzący w ogóle kończa wszelka konkurencje i mechanizmy rynkowe łatwiej sie jest oczywiście dogadać z jednym czy dwoma oligarchami - co innego "grupa społeczna" ale juz najbardziej irytujące sa te bezczelne kłamstwa tych przestępców i oszustów polityków jak to oni beda wspierac mały zwłaszcza rodzinny biznes a radzie miejskiej zasiadaja dzieci i wnuki takich własnie małych i srednich przedsiebiorców - i oni tez głosuja przeciwko swoim tradycjom i bliskim - wyjatkowe kanalie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 77.223.216.* 04.10.08, 20:04 na Sienkiewicza już od dawna nie robię żadnych zakupów. Jeszcze jedna "galeria" to konkurencja ale niekoniecznie dla Sienkiewicza. Ta ulica ma swoich fanów, choć ja tam chodzę tylko na ciastka i piwo oraz czasem na sentymentalne spacery - i to mi wystarcza. Jeśli handlowcy się boją niech stosuja uczciwe metody przyciagania klientów do swoich sklepów, może poprawa asortymentu, wystroju, często obługi, może przeprowadzka właśnie do takiej galerii (wtedy tacy jak ja również tam zajrzą). Nikt mnie za to nie będzie zmuszał siłą do tego żeby robił zakupy nie tam gdzie mam ochotę - te czasy już minęły szanowni kupcy z Sienkiewicza. Radni udowodnili że Kielcom należ się wolność konkurencji, handlu. A Państwo kupcy z Sienkiewicza nie narzekać, zamiast tak często zmieniać fury brać się do roboty ;) Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk11 Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.chello.pl 04.10.08, 21:42 Nie chrzań głupot. Mogę coś powiedzirć o klientach sklepów z sienkiewki gdyż moja siostra prowadzi tam sklep od kilku lat. Zwykle zaglądaja tam kieleckie bisnesmeny i oglądanie ciucha zaczynają od ceny - jak jest niska to nieraz przymierzą. Jak im sie podoba to zaczynaja się targować jak na bazarze - normalnie odechciewa sie handlować z taka hołotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04 Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.chello.pl 04.10.08, 22:33 To zdumiewające i oburzające że ludzie sprawdzają cenę towaru przed przymierzaniem. Powinni podejść, wziąć cokolwiek, zapłacić każdą żądaną cenę, pokłonić się do podłogi i wyjść. www.kabarettey.republika.pl/jakkupowac.html "ZL - No co ty... No co ty uczysz... No coo tyy... Wiesz kim ty jesteś? Klientem! Rozumiesz? Próbuj. No gdzie, prz- Jesteś klientem, patrz. Patrz jak klient wygląda! Masz, ja cię- oj, co za... Masz, patrz, uważaj! Tu, wchodzę do sklepu, jestem na ulicy, już na ulicy jestem już myślę co będę robił, rozumiesz? Miękko w kolanach, ręce po sobie, niziutko, skromniutko... Wchodzisz, lekko, rozglądasz się, bracie. Jesteś - nie ma cię, taki jesteś (pokazuje mu wielkość na palcach) Taki, rozumiesz? Taa, taki szczurek jesteś. Jesteś, wiesz? Tak ''nie ma cię'' taki, taa, no dawaj!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pstryku Serdecznie Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 23:30 Im większa konkurencja tym lepiej. Gdyby nie było hipermarketów z promocjami cenowymi to byśmy za chleb u rozhisterywanego polaczka- handlarza płacili 10 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 04.10.08, 23:41 konkurencja to była w Kielcach jak było 10 piekarni - teraz beda dwie - to teraz będzie większa konkurencja? szkoda bo już niewielu jest ludzi którzy pamiętają jak smakował chleb - ten który sprzedają w hipermarketach trudno nazwać w ogóle chlebem cóż świat poszedł naprzód a co niektórzy za długo żyją i niestety pamiętają jak wyglądała konkurencja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.243.udn.pl 05.10.08, 00:20 Oloros, ale ty cały czas manipulujesz. Z piekarniami racja, choć nie ma dwóch, jest na szczęście więcej, i sa ludzie tacy jak ja którzy z obrzydzeniem mijają sklepy telegrafu z plakatami, że promocja kieleckiego chleba za 1,50 - za te pieniądze to co mozna kupić nie jest dla mnie chlebem, podobne zdanie mam o chlebie ze społem. To co jest w hipermarketach, za to powinno się wsadzać do pierdla. Tylko my tu nie rozmawiamy o hipermarketach tylko o galeriach handlowych. Piekarnie jakieś tam upadły niewątpliwie, ale w sklepach na sienkiewicza jest po pierwsze to samo co w sklepach w galerii , bo dżinsy lee i buty nike nie różnią się w zalezności od miejsca gdzie je kupujesz. A po drugie galerie nie prowadza własnych sklepów - ani jednego, tylko żyją z wynajmu powierzchni, a sklepy w tych galeriach prowadzą tacy sami przedsiębiorcy jak ci na sienkiewicza, może z tą różnicą, że ci pierwsi znają zasady wolnego rynku, bo nikt im lokali za półdarmo nie sprzedał, ani nie kupili kamienic wtedy kiedy kosztowały grosze. Więc nie bredź o upadłych piekarniach i o hipermarketach, bo albo manipulujesz tepymi ludźmi którzy w to uwierza, albo sam jesteś tępy, że nie rozumiesz o czym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.243.udn.pl 05.10.08, 00:31 Oloros, w kwestii chleba zwracam honor, rozumiem że odniosłes się do poprzedniej wypowiedzi. "Pstryku serdecznie", jeżeli tak ci odpowiada chlebek z hipermarketów, sprawdź jak będziesz miał okazję w ultrafiolecie czy aby nie świecisz. Ale chleb, i hipermarkety nie są przedmiotem tej dyskusji. Powiem wam , że żyję w Kielcach ale w Galerii Świętokrzyskiej i hipermarkecie Leclerc jeszcze nie byłem, w Tesco (nie w galerii tylko w hipermarkecie) byłem raz w życiu bo uwazam, że sprzedaje się tam shit, a do Reala zaglądam średnio raz w roku, a i jak na tak rzadkie wizyty kupiłem raz śmierdzące przyprawione udka na grilla. Dlatego hipermarkety omijam szerokim łukiem i dziwię się ludziom którzy tam buszują, choć rozumiem, że coś tam jest tanio. Ale w Kielcach do dziś nie ma rewelacyjnych marketów (delikatesów właściwie) typu Alma, Piotr i Paweł, z towarem nie dla tych którzy wolą kupić tanio, nie licząc się z tym, że będzie śmierdzące, ale z towarem wysokiej jakości i w konkretnym wyborze. Może wielu z Was nie było w tych sklepach, ale to są sklepy kiedy nie wiadomo co kupić, bo chciałoby się spróbowac wszystkiego. I nikt tam nie kusi polędwicą za 9 zł, tylko sprzedaje ją za 25 zł , ale do tej polędwicy można jeść jak kogoś nie stać bułkę z masłem i polędwice wąchać, wolałbym będąc biednym to, niż jeść bułkę z polędwicą po której dostaje się niestrawności. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 05.10.08, 11:59 z chlebem to jest dobry przykład jak zniszczono podstawowy produkt pamiętam kiedu mój ojciec zawsze rano wychodził do piekarni i przynosił ciepły chleb i bułki - na sniadanie - tego smaku i zapachu nie da sie zapomniec - mozesz sobie dzisiaj kupic taki chleb - w Kielcach? - nie ma mowy zamiast tego cos co jest parówka - nazywaja to na BP KABANOSEM - wsadzone z podobno bulka - tylko trzeba uwaza zeby nie zjesc serwetki w która to swiństwo jest zapakowane - bo smakuje tak samo - tzn nie ma smaklu ale cóz swiat poszedł do przodu i moze tylko dziadkowie beda opowiadac wnukom ze kiedyś to było cos takioego jak Chleb na szczescie chleb mozna sobie zrobic samemu ale to juz nie jest to samo podobna rzecz ma sie ze wszystkim produktami - szajs zawiniety w kolorowe opakowanie - to juz na swiecie przerabiano - dlaczego maja to nie powtórzy u nas dlaczego - bo motłoch tego oczekuje i motłoch nakreca ten rynek tylko niech motłoch nie pieprzy ze tak jest dobrze - bo tak nie jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: 81.219.210.* 05.10.08, 12:13 Oloros,jest wiele racji w tym co piszesz, tylko nie do przyjęcia są inwektywy którymi obrzucasz ludzi.Motłoch nie kojarzy się najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 05.10.08, 12:31 no to przepraszam niech bedzie LUD który decyduje o wszystkim i przy oczywiście wspólpracy swoich wybranców - tylko ze ci wybrancy tak ustawiaja wymogi np sanitarne i inne zeby eliminowac towar lepszy - to jest dokładnie jak z pieniadzem pieniądz gorszy zawsze wypiera lepszy przy okazji dokonuje sie mnóstwo przestępstw - bo to jest sytuacja kryminogenna - i to jest ogromna korzysc - BONUS dla rzadzacych - podstawowy motyw działania ale LUD mysli ze to dzieje sie z ich nadania - ich woli zapominają ze tak naprawde LUD to rzadzi ale na Arktyce w efekcie po latach mamy towary uznane za najlepsze , kilka firm swiatowych zmówionych co do ceny, opakowane w kolorowe papierki i zmajstrowana wszedzie reklama która tak ogłupiła LUD ze on nawet nie jest w stanie dowiedziec sie ze istnie cos innego mało tego starannie ukrywa sie np fakt ze zaopatrzenie wielu Domów owych Wybrańców i Producentów jest codziennie dowożone!!!- oni w zyciu by nie tkneli TEGO BADZIEWIA tajemnica rzucona wokół tego faktu jest jedna z większych której LUD nie moze poznac Tak jak wielu a właściwie większa cześc spośród tych nawet kierowników i dyrektorów wyższego szczebla w zyciu nie kupi w tych marketach NICZEGO ani oczywiście w Kielcach i w Polsce to wszystko jest dosc ciekawe - bo ludzie pokolenia X powinnie wiedziec ze nie wszystko jest tak jak się nam wydaje a sa ogromne siły które chcą zebyśmy uwierzyli w rózne fakty i mity Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 05.10.08, 12:52 zadne szanujace sie miasta europejskie nie buduja centrów targowych - miejsc sprzedazy badziewia w swoim scisłym Centrum!!!!!!!!!!!!! tak sie robi w Rosji gdzie za poprzedników w samym centrum budowano Fabrykę!! - teraz na jej gruzach Hipermarket no chyba ze bedzie to miejsce wybiegu mam i córeczek - specjalnie sie nie rózniacyh a inspirowanych modą ala Doda lub synalków na wagarach - no to miejsce będzie znakomite w samym centrum ale tak na prawde to chodzi o ten czynsz i forsa co to księża będą kasować - i z tym juz nikt nie wygra - nawet Porozumienie Samorządowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.centertel.pl 05.10.08, 09:33 Janse bo tak walczą o klienta, że w czasach kiedy większość ludzi pracuje do 17 lub dłużej oni o 17 zamykają sklep. Jak na początku września chciałem kupić garnitur to z jednego sklepu uprzejma pani właścicielka mnie prawie wygoniła bo była za 5 szósta a ona musi jeszcze zrobić raport na kasie. Płakać każdy potrafi, gdyby "sienkiewka" zadbała o klienta to nie musieliby się martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Do malkontentów IP: *.40.105.253.sub.mbb.three.co.uk 05.10.08, 11:09 Wszystkim osobom przeciwnym rozwoju naszego miasta dedukuje wiersz Adama Asnyka - Daremne żale Daremne żale - próżny trud, Bezsilne złorzeczenia! Przeżytych kształtów żaden cud Nie wróci do istnienia. Świat wam nie odda, idąc wstecz, Znikomych mar szeregu - Nie zdoła ogień ani miecz Powstrzymać myśli w biegu. Trzeba z żywymi naprzód iść, Po życie sięgać nowe... A nie w uwiędłych laurów liść Z uporem stroić głowę. Wy nie cofniecie życia fal! Nic skargi nie pomogą - Bezsilne gniewy, próżny żal! Świat pójdzie swoją drogą. a reszte serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe pierwszy parking w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 11:36 Od strony ulicy Radiowej wybudowany zostanie 9-kondygnacyjny parking na 1200 aut. NARESZCIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Do malkontentów IP: 77.223.220.* 05.10.08, 23:17 Święta prawda I świat już poszedł a my zostaliśmy z tablicami,głowami,nie swoimi:),dzikiem,stadionem,który ma błyszczeć dzięki nowoczesnym spędom młodych kibiców -w krainie ułudy i dziurawych dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uik Re: Do malkontentów IP: *.klc.vectranet.pl 06.10.08, 00:42 A może pan prezio i radni zrobiliby plan miejscowego zagospodarowania i na kilka lat byłby spokój bez podejrzeń kto komu za ile i gdzie?Dziwnie powstała buda na Ślichowicach, dziwnie w Echu pisali o gościu za Realem co na swojej działce budować nie może nic prócz plebani, dziwnie po 4 latach powstaje buda w centrum obok prosektorium i szpitala dla zakaźnie chorych, dziwnie powstaje parking piętrowy obok UM,dziwnie kupuje się budynki dla UM, dziwnie kupuje sie klub za złotówkę w który właściciel "wpakował" 30 mln zł....a plan zagospodarowania rozwiąże to na lata.Wszyscy będą wiedzieli gdzie i co powstanie i jak planować swoje biznesy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd zwyciezymy . zwycieżymy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 01:11 no ten plan dla tych hien to by była tragedia - im bardziej metna woda tym lepiej ten bandycki proceder będzie trwał robia w lolo tzw Obywateli ze az miło popatrzec pamiętacie - zwycieżymy , zwycieżymy VVVVVVVV Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Radni za zrujnowaniem Starówki 06.10.08, 10:07 Betonowe,potwornej skali blokowiska już mamy,teraz przybędzie kolejny blaszany dom kultury konsumpcyjnej na 100 000 dwunogiego inwentarza (w zamian niesłusznie upadłych kołchozów). Do walki z kulturą architektoniczną hitlerowcy używali trotylu, sowieci ognia,wyburzeń i rabunków,dzisiaj modniejsze są hipermarkety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa_jakosc Re: Radni za zrujnowaniem Starówki IP: *.kielce.net.pl 06.10.08, 10:51 "kolejny blaszany dom kultury"? chyba nie wiesz co piszesz, takimi blaszakami są Real i Pasaż a Galeria IX Wieków będzie szklaną architektoniczną perełką w Kielcach tak samo jak Echo po przebudowie www.inwestycje.kielce.pl/forum/viewtopic.php?t=624&sid=4f3afc28fb54195cc113c804589e2504 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachodnie_CK do olorosa IP: *.kielce.net.pl 06.10.08, 10:38 Jezeli reprezentuje Pan grupe handlowcow z ulicy Sienkiewicza i pisze "takie sklepy jacy klienci" to prosze sie nie dziwic ze ludzie coraz rzadziej kupuja u was towary. Takimi stwierdzeniami skutecznie zniechecacie przyszlych klientow (w tym mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: do olorosa 06.10.08, 11:52 nie reprezentuje nikogo a moje wpisy są moimi poglądami na sprawe w Kielcach i tak głownie kupuje się na bazarach - i to sie nie zmieni nawet zeby powstały jeszcze następne galerie ktore z Ggaleriami maja tyle wspólnego co tzw Kabanos z parówką na stacjach benzynowych rozumiem ze swiat sie zmienia - ale nie odczuwam z tego powodu satysfakcji - bo on sie zmienia ale na gorsze wiele lat mieszkałem gdzie indziej i oswojony jestem z tzw Galeriami - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachodnie_CK Re: do olorosa IP: *.kielce.net.pl 06.10.08, 12:28 To wytlumacz czym bedzie sie roznila Galeria na Warszawskiej i ta po remoncie Echa od "prawdziwych" galerii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: do olorosa IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 06.10.08, 16:29 Ale Galeria IX Wieków nie bedzie miała przecież żadnego hipermarketu,tylkwo kino,kręgielnie /chyba/,pasaże handlowe ze sklepami,może jakieś markowe delikatesy spożywcze,ale nie będzie to Hipermarket.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: do olorosa IP: *.243.udn.pl 06.10.08, 18:57 "W Kielcach kupuje się głównie na bazarach" Kolejna manipulacja olorosa, dziwny pogląd, niczym nie poparty, i kompletnie nieprawdziwy. Oczywiście bazary mają swoją klientelę, tę z najniższej finansowej półki. Ludzie którzy jednak trochę więcej zarabiają, oraz Ci dla których liczy się jakość, nie zaglądają na bazary, na plac Wolności, czy do hali z badziewiem na Plantach, tylko do sklepów markowych , a te są głównie w istniejących już pseudogaleriach. Kolejna grupa, w tym część z poprzedniej jeździ do Kraka , Wawy i tam wydaje swoje pieniądze w galeriach, bo ma wybór, czego w Kielcach brakuje i dlatego galerie są potrzebne. Oloros, nie możesz pojąć, że brak galerii w niczym nie pomoże handlarzom byle czym, bo z braku miejsca gdzie można kupić to czego się oczekuje nie kupuje się rzeczy gorszych, a po prostu wywozi się swoje pieniązki do innych miast które mają coś do zaoferowania. Na całym świecie są biedni którzy kupują byle gdzie i byle co, i to zawsze jest największa grupa, zapewniam Cię, że w Wawie czy Poznaniu też jakieś bazarowiska mają tłumy klientów. Na całym świecie jest też klasa średnia, i najbogatsi - każdy ma swoje miejsca do zakupów. Ty chciałbyś zmusić kielczan do kupowania byle czego żeby dać zarobić sklepikarzom z Sienkiewicza, ale tak się tego nie da zrobić, blokując budowę galerii, te pieniążki po prostu wzbogacą handlowców z innych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: do olorosa IP: 77.223.220.* 06.10.08, 20:01 markowe ciuchy w Polsce to produkty wyprodukowane z markową metką w ..Chinach.Wolę orygnalny ciuch ze znanej firmy- second hand niz przepłacone badziewie.Markowe owszem,ale kupione za granicą.Ale np. Włosi tez sobie robią jaja ze snobow. Nie tak dawno ujawniono,że znane markowe,jedno z najdroższych win produkowano na bazie ..:))) końskiego łajna z niewielką ilością soku z winogron.I to mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: do olorosa 06.10.08, 20:16 no własnie jak ktos nie był w prawdziwej rest francuskiej to moze opowiadac rózne rzeczy na Obecny wybór w tzw galeriach - to mniej więcej to co na bazarze - w nowej nie bedzie inaczej tylko 2 razy drozej ale problem jest w tym ze zachwiano juz watłą równowage pomiedzy wielkim biznesem a srednim i małym przy tym teraz uderzono w firmy i rodziny które sa tu czasem i 100 lat! bo to sa wizje paru ludzi kłamliwe zreszta i raczej presteksty o tzw metropolii - im sie wydaje ze atrybutem takiej metropolii to musza by przynajmniej 1 uniwesytet i z 5 galerii nie mozna nie zauwazyc ze te rodziny i dziesiątki sklepów wykończa władze samorzadowe przy udziale Kościoła - na tym miejscu powinien stanac urzad państwowy lub samorzadowy -np Urzad Marszałkowski = który wczesniej czy póżniej trzeba wybudowac - i co na Herbach go postawicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ` Re: do olorosa IP: *.chello.pl 06.10.08, 22:00 > Obecny wybór w tzw galeriach - to mniej więcej to co na bazarze - w nowej nie > bedzie inaczej tylko 2 razy drozej To już zależy od tego do jakich sklepów się chodzi w tych 'galeriach'. Każdy ma swoją klientelę. Moje doświadczenia są niestety takie że w przeciwieństwie do sklepów, w których czasem kupuję w jednej z "galerii" w Krakowie, w małych sklepach o których tutaj tyle mowa każda ewentualna reklamacja to obraza. Czy tak naprawdę trudno przeprosić za kłopot, reklamację przyjąć, rozpatrzyć, spokojnie, kulturalnie - klient wróci. Niestety te firmy i rodziny przez to 100 lat jeszcze tego nie przyswoiły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostatni_klient Re: do olorosa IP: *.kielce.net.pl 07.10.08, 12:01 Mialem ten sam problem, reklamacja butow nie powiodla sie, dopiero jak powiedzialem o rzeczniku praw komnsumenta to zadzialalo, niestety ci pseudohandlowcy z Sienkiewicza musza nauczyc sie szacunku do klienta ktory daje im zarobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: do olorosa IP: *.gprs.plus.pl 06.10.08, 20:56 Gość portalu: hihi napisał(a): > markowe ciuchy w Polsce to produkty wyprodukowane z markową metką > w ..Chinach.Wolę orygnalny ciuch ze znanej firmy- second hand niz > przepłacone badziewie.Markowe owszem,ale kupione za granicą Tylko że w Niemczech czy Holandii tez nie kupisz adidasów Made in Germany czy butów Nike Made in USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki antyoloros Re: do olorosa IP: *.243.udn.pl 06.10.08, 22:10 Oloros dalej bredzi, wysuwając nieprawdziwe i niczym nie poparte tezy mające na celu utwierdzenie czytelników w przekonaniu, że to on ma rację. Kolego, walcz na argumenty, a nie na wyssane z palca bzdury, bo szeczerze mówiąc zaczyna mnie wkurzać Twoje wciskanie ludziom kitu. > Obecny wybór w tzw galeriach - to mniej więcej to co na bazarze - Nie porównuj dżinsów lee, wranglera czy levisa ze pseudodżinsowymi szmatami z bazarów. Nie porównuj butów nike czy pumy z chińskimi tenisówkami. Nie porównuj jakiegokolwiek towaru , nawet wyprodukowanego w chinach (bo taki jest teraz świat) ale przez firmy dbające jednak o renomę i jakość z tandetnymi szmatami, często opatrzonymi kradzionymi znakami towarowymi. > w nowej nie bedzie inaczej tylko 2 razy drozej Brednia do kwadratu, wielkość galerii i ilość sklepów w niej może wpłynąć tylko na większą konkurencję, konkretniejsze wyprzedaże i przeceny (bo te w Krakowie są nieporównywalnie atrakcyjniejsze od tych w kielcach, własnie z powodu ograniczonego dla konsumenta wyboru). Jezeli straszysz ludzi , że w większej galerii będzie drożej to powinieneś zostać doradcą Rydzyka d/s manipulacji, bo nie wierzę, że możesz być tak głupi aby wierzyć w to co piszesz . >ale problem jest w tym ze zachwiano juz watłą równowage pomiedzy >wielkim biznesem a srednim i małym przy tym teraz uderzono w firmy >i rodziny które sa tu czasem i 100 lat! Po raz kolejny w tej samej sprawie stwierdzam że kłamiesz, i przypominam Ci że większość sklepów w obecnej galerii prowadzą również kieleccy przedsiębiorcy. Garstka rodzin która nie umie się przystosować do warunków wolnego rynku i handlu na miarę XXI wieku nikogo z tysięcy konsumentów nie interesuje, a to, że jakieś rodziny sa tu 100 lat, to już naprawdę żenujący argument, jakby 100 lat temu nie było tu nikogo innego tylko ta garstka sklepikarzy. > im sie wydaje ze atrybutem takiej metropolii to musza by >przynajmniej 1 uniwesytet i z 5 galerii Taki jest interes większości, taki jest handel w XXI wieku, i niie mają tu znaczenia żadne czyjeś ambicje metropolitarne, tylko prawo wyboru i interes konsumenta. >nie mozna nie zauwazyc ze te rodziny i dziesiątki sklepów wykończa >władze samorzadowe przy udziale Kościoła Obrzydliwa manipulacja. Jak się nie potrafi prowadzić biznesu to trzeba go zamknąć, my konsumenci nie zamierzamy płacić za czyjąś nieudolność. >na tym miejscu powinien stanac urzad państwowy lub samorzadowy -np >Urzad Marszałkowski No widze, że już sobie uzurpujecie prawo do ddecydowania nie tylko o tym, ze ma w Kielcach nie być galerii, ale i o tym co gdzie ma być zbudowane :D. Oloros, jesteś śmieszny, w interesie swoim i garstki osób nieudolnie prowadzących swoje biznesy ( bo jak ktoś dobrze prowadzi to nie obawia się galerii) produkujesz tutaj stek kłamstw i manipulacji, wysuwając tezy które inteligentny człowiek może tylko wyśmiać. Gdzieś wcześniej broniłes się, że nie jesteś sklepikarzem z Sienkiewicza, jednak Twoje zaangazowanie w temacie, i próba przekonania nas do swoich wyssanych z palca argumentów, kłamstwa i manipulacje które wypisujesz upewniają czytelników, że Twój interes jest bardzo mocno zagrożony. Może jestes więc kamienicznikiem, który zdziera majątek z tych biednych sklepikarzy których niby bronisz? Cooo, czynsze spadły, kaski mniej , to trzeba wykończyć galerie ? Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: do olorosa 06.10.08, 22:47 dalej argumentów nie ma dalej twierdze ze to jest zły pomysł z wielu powodów i ponownie - nie mam w tym własnego interesu - osobistego raczej mnie ta sprawa w zaden sposób nie dotknie - moze tylko estetyczny - bo bedzie to następna buda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: do olorosa IP: *.gprs.plus.pl 06.10.08, 23:10 a powiedz mi gdzie znajduje się STARY Browar w Poznaniu, właśnie w ścisłym centrum, i właśnie to centrum ożywiło ulicę Półwiejską . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ` Re: do olorosa IP: *.chello.pl 06.10.08, 23:37 Otóz to, żadnych argumentów z twojej strony. Odnieś się do postu "miki" bo zaczynasz wypełniać symptomy trollingu. Ogólniki, półprawdy, brak rzeczowych argumentów czy zwykłe nieprawdy typu "buda". Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: do olorosa 06.10.08, 23:48 no dobrze może byc "galerniany hangar" macie tylko wizjonerstwo i marzenia o metropolii w rzeczywistosci to małe powiatowe miasyeczko, które usiłuje stac się w jakis sposób podobne do miast europejskich - ale tylko z fasady no i koniecznie ze 3 tzw galerie bo trudno ciagle jezdzic do Krakowa - z miasta gdzie srednia zarobków nie przekracza 2000 zł brutoo!!!! sa jakies inne powazniejsze kontrargumenty - ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: do olorosa IP: 77.223.220.* 07.10.08, 00:00 Miasto tworzą ludzie i warunki w jakich żyją,czystośc,porządek i lad oraz wysoki poziom obsługi klienta w usie,zusie,magistracie itd.a nie markety,fontanny,dziki i pomniki. Ale skoro modna jest,po marksiotowskiej,ideologia marketowa więc nic się nie poradzi na nową jakość życia.Z pewnością duże hale targowe w Cenrum nie dodają urody metrapolii :),ale może zyskają klienci,chyba,że badziewie będzie jeszcze większe niż na ślichowicach(: Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: do olorosa 07.10.08, 00:10 no i na Sienkiewicza bedzie rest francuska, włoska, grecka, meksykańska z piec sklepów jubilerskich ociekających złotem, salon z antykami, dwie prawdziwe galerie Sztuki, z 5 antykwawiatów tematycznych, kilkanście banków koniecznie, biura podrózy czołowe europejskie i swiatowe, jakies 10 perfumerii, upominki /Dziczki głownie - takie miniaturki tego wiekszego/ i wtedy taki Kielczanin zmęczony tymi zakupami w galeriach pójdzie sobie jeszcze do kilku nocnych klubów odpoczac i obudzi sie z reka w nocniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: do olorosa IP: *.243.udn.pl 07.10.08, 00:36 > macie tylko wizjonerstwo i marzenia o metropolii > w rzeczywistosci to małe powiatowe miasyeczko, które usiłuje stac > się w jakis sposób podobne do miast europejskich - ale tylko z > fasady no i koniecznie ze 3 tzw galerie bo trudno ciagle jezdzic > Krakowa - z miasta gdzie srednia zarobków nie przekracza 2000 zł Kolejny komplet bzdur, oczywiście pomijasz odpowiedzi na argumenty z którymi nie potrafisz polemizowac, bo doskonale wiesz, że piszesz bzdury. Budowa galerii, jednej, piątej czy nawet dziesiątej to nie czyjeś fanaberie i mrzonki o metropolii, ani zachcianki radnych czy mieszkańców. Każda rozumna istota wie, że jeżeli ktokolwiek decyduje się na tak dużą inwestycję, wykłada na to olbrzymią kasę, to robi to dlatego, że doskonale przeliczył, że inwestycja się opłaci, a nie dlatego, że chce sobie zbudowac kolorowy budynek w centrum (nie pisz bzdur o hangarach, hangary budowano kilka lat temu jako pierwsze markety w mieście, a najnowsze to chyba lidl - sklep z taniochą, taki jakie wyłącznie chciałbys widzieć w kielcach). A ta inwestycja się opłaci dlatego, że jest na nią zapotrzebowanie. I popyt na to co tam będzie sprzedawane. Bo tak wynika z rachunku ekonomicznego, z doświadczenia i wiedzy jak rozwija się handel w XXI wieku. I żebyś się zapocił, to prawdy nie zmienisz - że kielczanie jeżdżą po zakupy do galerii w innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: do olorosa 07.10.08, 00:47 czyli jeszcze jeden kilometr wiszacych szmateczek i kolorowych koralików sprzedawanych w promocji biedakom którzy myśla ze to jest niezwykła okazja no ale skoro jest zapotrzebowanie a jakie to argumenty za podono na forum do których mam sie niby odniesc nie czytałem - prosze podac jeden ale nie ten z koniecznoscią wyjazdów po następne badziewie bo istniejąca galeria i bazary juz nie sa w stanie sprostac waszym potrzebom wyrafinowanych bywalców kuchni francuskiej!!!!!!!!!!!!!!!!1 to wszystko juz przerabiano - nie musimy te same błedy powtarzac - Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: do olorosa 07.10.08, 00:53 wiara w to ze ktos buduje to wie co robi juz nie raz i dwa okazała sie tylko powierzchowna w budowie takiej galerii nic nie ryzykuje a pieniądze nie sa takie znowu duze oni obiecuja ze zainwest=ują 10 milionów - ale szczegółów nie znamy - wiemy tylko to co powoedzial Prezydent ktoś badał ten rynek, rzeczywiste zapotrzebowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: do olorosa IP: *.243.udn.pl 07.10.08, 01:40 Dalsza dyskusja z ciemnymi ludźmi nie ma sensu. Pozostaje mi cieszyć się, że tacy jak Ty to marginalna mniejszość, w przeciwnym razie żylibysmy w zapyziałej dziurze, ulice mieli brukowane, po buty nadal chodziłoby sie do szewca, a dom oświetlało świeczką. Własnie , co do szewców i Twojej logiki tutaj prezentowanej, Twoi handlarze badziewia z Sienkiewicza wykończyli szewców których rodziny żyły tu jeszcze przed nimi, krawców, którzy od pokoleń szyli kielczanom garnitury itp itd, więc dlaczego teraz ma się ktoś przejmowac, że oni moga zbankrutować. Taka kolej rzeczy prawda? Twoi sklepikarze tez kiedyś pozbawili źródła utrzymania inne rodziny. Wszystko co bredzisz nie ma żadnego sensu, jesteś zwolennikiem zacofania, dyktowania cen większości przez jedną małą grupkę interesu, wywożenia pieniędzy z miasta, i zmuszania kielczan aby to co jest w każdym dużym mieście musieli oglądać 120 km stąd. Stosujesz manipulację i kłamiesz. Do tego brakuje Ci kultury, obrażasz kielczan jako kielczan i jako klientów, uważasz się za wszechwiedzącego a twoje argumenty budzą współczucie i politowanie. Przykro mi że nie dojrzałes jeszcze do roli konsumenta który świadomie kupuje bo ma wybór, i uważasz kielczan za takich jak sam jesteś , frajerów, którzy gonią na bazary po tandetę, bo w progi galerii boją się wejść - za wysokie. Życzę więcej odwagi, na szczęście tak jak świat, tak nasze miasto zmienia się mimo, że żyja w nim resztki betonu jaki reprezentujesz. Może osiągniesz jeszcze pełnię szczęścia na somalijskiej prowincji, gdzie sugerowałbym Ci poszukać nowego życia, skoro tak boisz się tego co nowe i nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachodnie_CK ważny argument IP: *.kielce.net.pl 07.10.08, 12:21 to asortyment jakiego nie ma w Kielcach a jest w Łodzi, Krakowie czy Warszawie, dlaczego mieszkańcy województwa mają jeździć do sąsiednich miast wojewódzkich i zostawiać kasę w ich galeriach ubierając się w sklepach H&M, Zara, Cubus, New Yorker??? Ty nie musisz sie ubierać w nowej Galerii ale tysiące Kielczan i mieszkańców świętokrzyskiego TAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fulwia Re: do olorosa 07.10.08, 01:47 Oloros jest monotematyczny i bardzo zdesperowany. Ma jedyną tezę, że będzie źle bez sklepów z ciuchami /bo tylko o takie chodzi?/na Sienkiewce, i co, biedni kupcy muszą się dostosować, a że nie chcą, bo się nie da, więc średni i mały biznes upada. Niech upada taki nieodpowiedni biznes. Sklepów 'z ciuchami'jest za dużo, a na Sienkiewce tylko luksusowe , z dużym wyborem towaru mają rację bytu. I nie z odzieżą masową. Na tej ulicy nie ma gdzie zjeść! Wycieczki okupują bar przy Ludwiku, kiedyś na Dużej były naleśniki, wspaniałe jedzenie, z 50 odmian naleśników, ale PSS też wymyślił, ze lepiej piwo. Piwo jest wszedzie. Bo nic nie trzeba robić tylko otworzyć butelkę, EWENTUALNIE! I Zainkasować! I po co gadać o chlebie. Na Sienk. jest chleb? Może jakiś wykwintny sklep ze wspaniałym pieczywem? Nie? To co tam jest w tym ścisłym centrum i komu to potrzebne? Więc p.Ploros, niech pan da spokój i nie nudzi, bo nie ma pan w ogóle racji. Swiat się zmienia i TAK MA Być!I miasto powiatowe też. I miasteczko i każda wieś. I wszytko w okól. I tak od początku cywilizacji. A mimo to się rozwija, bo stare odchodzi. Właśnie dlatego musi odejść. Odpowiedz Link Zgłoś
fulwia Re: do olorosa 07.10.08, 02:05 W szkole nas uczono, że na pocz. kapitalizmu robotnicy niszczyli maszyny, bo wykonywały więcej wyrobów, niż człowiek. Były więc zagrożeniem dla nich. Pan obecnie też sprzeciwia się zmianom - ze strachu, ze rozwój miasta zagraża jakimś jednostkom., które zajęły sobie miejsce w centrum i chcą dyktowac warunki, bo były pierwsze. Te rządy kupców widać przy Plantach - co za miodzio ta galeryjka. Może 'to' nie powinno powstać? Bazary w kapsułce. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: do olorosa 07.10.08, 10:25 kazde pokolenie musi te miasto w jakis sposób okaleczyc czy KCK to jest cos co przyniosło poprawę albo dworzec w kształcie spodka - piekny? wybudowanie 10 pietrowej NIDY wsrod zabudowy 1 2 pietrowej razem z tym niebieskim klocem tzw Miastoprojektem - tez piekny nie? juz nie wspomnę o kilku nowszych wyczynach co kto chce bez ładu i składu w dużych i drobnych / latarnie na Sienkiewicza świecące na wysokości II pietra ale to wszystko byłi mało - teraz będzie Giga zmiana brak planu. gustu, smaku kompletny bajzel no ale zmiana- Odpowiedz Link Zgłoś
fulwia Trochę wiedzy o korzeniach demokracji w miastach 07.10.08, 11:06 Moze warto spojrzec na współrządzenie miastem przez obywateli i dzialania grup interesu - z perspektywy nauki. www.wiadomosci24.pl/artykul/ile_polis_w_naszych_miastach_77068.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Trochę wiedzy o korzeniach demokracji w miast IP: *.243.udn.pl 07.10.08, 12:07 Oloros dalej swoje, że cokolwiek nie powstanie, czego on nie chce to będzie brzydkie. Gdzie był oloros jak budowano jednego lidla za drugim? Brawo fulwia, dzięki za wsparcie rzeczowymi argumentami. Jednak niestety nic nie jest w stanie do olorosa przemówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ` Re: do olorosa IP: *.chello.pl 07.10.08, 12:06 Zgodnie z Twoją filozofią, choć to za duże słowo, to tu kiedyś były lasy, łąki i mokradła i po co to było ruszać... "luddyzm ekon. poglądy, ruch luddystów, luddytów, członków grup robotników ang. 1. poł. XIX w., zwł. chałupników, którzy usiłowali przeciwstawić się użyciu maszyn fabrycznych, niszcząc je jako nieuczciwą konkurencję pracy rąk." www.slownik-online.pl/kopalinski/CFB9A881F9BB5CF7C12565EF004D8FE9.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: do olorosa IP: 81.219.133.* 07.10.08, 17:16 możesz określić się o co ci właściwie chodzi? czy o fakt budowy Galerii (względy architektoniczne) czy że tam będzie konkurencja dla sklepów z Sienkiewicza? jak już nie masz argumentów ekonomicznych to przywołujesz jakieś brednie o stawianiu "budy"??? dzięki tej inwestycji połączonej z rewitalizacją śródmieścia "ścisłe" centrum Kielc przesunie się do Sądu na Warszawskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: do olorosa IP: 77.223.220.* 07.10.08, 17:25 Jakim cudem stara część Kielc skomponuje się z nową budą ? buhaha nO i dlaczego poza nawiasem miałby zostać Piękny budynek BANKU oraz Politechnika ŚW. Czy Sąd to dalszy ciąg bazarowego biznesu ? Dziwne to rozumowanie Jak całe pzzz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: do olorosa IP: 81.219.133.* 07.10.08, 20:16 czytaj ze zrozumieniem osobniku zmieniający nicki, nie stara część Kielc a ścisłe centrum rozszerzy się zza Galerie która będzie łącznikiem, myślenie nie boli;) i nie odpisuj mi bo zrobi to za ciebie druga nawiedzona osoba na tym forum - ala vel mario:-) ps. do budy piesku hau hau... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmm Re: do pzzzzz IP: 77.223.220.* 07.10.08, 21:10 Stara częśc miasta faktycznie nie ma nic wspólnego ze ścisłym Centrum ..dowodzenia .. sorry,miauuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: do pzzzzz IP: 81.219.133.* 08.10.08, 17:03 dowodzenia hahaha miauuu hahaha ale kretyn, odpisz nickem rodzic albo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: do pzzzzz IP: 81.219.133.* 08.10.08, 17:05 hihi albo analityk albo niestety albo swoją ksywką - IDIOTA:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec zgorszo :)) Re: do pzzzzz IP: 77.223.220.* 08.10.08, 19:28 Ja idiotów nie inwigiluję,ani w realu ani w sieci. Po prostu ich olewam. Tylko miłosierni i tolerancyjni muszą wszystkich ocenić i wszystkim "dokopać " bo inaczej dzień mają stracony i nie będą mieli z czego się rozliczyć:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Radni za budową Galerii IX Wieków 07.10.08, 16:10 Molochy handlowe niszczą zabytkowe Śródmieścia. Fakt ogólnie znany w świecie,opisywany także w Wyborczej. W Norwegii obowiązuje zakaz budowania hiperbadziewia,w Niemczech blaszane budy stawia się na przedmiesciach,w Italii nie widziałem ferm konsumpcji,pewnie Włosi maja zbyt duże poczucie estetyki. Społeczeństwa prawdziwie mieszczańskie cenią siebie i swoją tradycję. Szkieletczyżniana klasa chłopointeligentów,chłopomieszczan uwielbia tzw.galerie,szrotwageny,płaskie telewizory i komórki ze stu pięćdziesięcioma funkcjami-wszystko wg instrukcji z kolorowych brukowców i komercyjnej tv -to cała ich wiedza i nowa religia. Blaszana ,sztucznie oświetlona buda, ,gdzie pięćset sklepów to ich dom kultury i nowa świątynia. Zapytajcie nowointeligenta kiedy ostatnio był w muzeum lub prawdziwej galerii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Radni za budową Galerii IX Wieków IP: *.243.udn.pl 07.10.08, 18:19 >Szkieletczyżniana klasa chłopointeligentów,chłopomieszczan uwielbia >tzw.galerie,szrotwageny,płaskie telewizory i komórki ze stu >pięćdziesięcioma funkcjami-wszystko wg instrukcji z kolorowych >brukowców i komercyjnej tv -to cała ich wiedza i nowa religia. Cóż, coraz to nowe wynalazki powstają, aby podnosić ludziom komfort życia. Rozumiem, że telewizora nie masz, do pracy jeździsz na osiołku, informacje przekazujesz waląc w tam-tam, a komórki nie masz, bo jak miałes to kury przestały się nieść ? Tylko co robisz w takim razie przy komputerze? Toż to szatański wynalazek, nie wstyd Ci? Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Radni za budową Galerii IX Wieków 10.10.08, 16:51 "Gość portalu: miki napisał(a):" A ja się mikiego pytam -kiedy ostatni raz byłeś w muzeum lub prawdziwej galerii? Odpowiedz Link Zgłoś