Dodaj do ulubionych

okulista dziecięcy w Katowicach

28.06.05, 13:14
witam

pisałam na forum zdrowie i chyba nie zaglądają tam mamy, bo nikt mi nie
odpowiedział... mojej córeczce na badaniu komputerowym wzroku w przedszkolu
stwierdzono NADWZROCZNOŚĆ....

jeszcze w ubiegłym roku podejrzewaliśmy krótkowzroczność ale po wizycie u
okulisty i badaniu komputerowym okazało się, że wszystko jest ok.

sama już nie wiem co o tym myśleć i czy ta wada mogła wtedy zostać
niezuważona albo rozwinąć się w ostatnim czasie i dlatego chciałabym pójść
z małą do naprawdę dobrego okulisty, który postawi właściwą diagnozę i
ewentualnie zastosuje skuteczne leczenie....

.... czekam na waszą pomoc....
......... Justyna, mama 5-letniej Oli........
Obserwuj wątek
    • justimic Re: okulista dziecięcy w Katowicach.... 29.06.05, 15:39
      ..... czy ktoś może polecić jakiegoś dobrego?????
      • madeyowa Re: okulista dziecięcy w Katowicach.... 29.06.05, 21:06
        Nie polecę Ci dobrego okulisty z Twoich okolic, bo jestem z Gdańska. Musisz
        szukać okulisty dziecięcego, najlepiej z czyjegoś polecenia. Moja córeczka (2
        letnia) też ma nadwzroczność. Bardzo dużą niestety (+10) i na dzień dzisiejszy
        niemożliwą do wyleczenia. Byliśmy z nią już u kilku lekarzy i niestety ich
        diagnozy nie zawsze się pokrywały. Dlatego wiem, że trzeba uważać przy wyborze
        lekarza, bo skutki niewłaściwego doboru szkieł mogą być tragiczne. W tej chwili
        córka jest pod opieką poradni przyszpitalnej(gdzie leczenie jest refundowane
        przez NFZ)i w końcu tam znaleźliśmy kompetentnych okulistów. Wcześniej
        lataliśmy po prywatnych gabinetach i niepotrzebnie wydawaliśmy pieniądze, bo
        wada była źle zdiagnozowana. Jedno co Ci mogę poradzić to to, że komputerowe
        badanie wzroku musi być poprzedzone kilkudniowym zakraplaniem dziecku atropiny
        do oczu (tylko wtedy jest dokładne). Poza tym nadwzroczność do +3 (u dzieci)
        nie powinna być leczona, bo sama koryguje się z wiekiem.
    • mamadamianka Re: okulista dziecięcy w Katowicach 29.06.05, 21:21
      dr Pojda. Jeszcze niedawno przyjmował na ligocie- prywatnie.
    • mamajakuba Re: okulista dziecięcy w Katowicach 29.06.05, 22:41
      Witam,
      osobiście nie mam tego problemu ale koleżanka z pracy własnie dziś miała wizytę( z dzieckiem 3,5 letnim) w prywatnej klinice dr Gierek-Łapińskiej. Klinika nazywa się Zdrowe Oko czy jakoś podobnie i mieści się niedaleko dworca PKP. Jest to ich druga wizyta i tak jak pisała poprzedniczka dziecko przed badaniem musi mieć oczka zakrapiane atropiną (5 dni) dla rozszerzenia zrenic.
      Nie wiem jaki jest wynik wizyty bo ona będzie w pracy jutro, a ja wyjeżdzam na urlop ale z tego co słyszałam to bardzo dobry lekarz. Przyjmuje bez problemu, a dzieci poza kolejnością.
      • mruwa9 Re: okulista dziecięcy w Katowicach 29.06.05, 23:47
        Justimic, a poczte sprawdzilas? Wyslalam wczoraj info.
        BTW wizyta z takim problemem u pani prof.Gierek to chyba przesada..zwlaszcza,
        ze z tego, co sie orientuje, nawet z niemowletami czeka sie w kolejce kilka
        godzin, zeby pani profesor poswiecila swoja uwage pacjentowi przez moze 3
        minuty..Z calym szacunkiem dla wiedzy pani profesor, ale nie wydaje mi sie,
        zeby do diagnostyki prostej wady wzroku trzeba bylo angazowac az autorytet
        profesorski.
    • birdee Re: okulista dziecięcy w Katowicach 30.06.05, 07:52
      Cześć
      ja chodzę z córeczką do dr Jadwigi Tarnawskiej, przyjmuje na ul. Królowej
      Jadwigi 7 tel. 257-20-60. Sympatyczna starsza pani, okulista dziecięcy. Ja
      jestem zadowolona z jej leczenia mojej córci, ale to było tylko (na szczęście)
      zapalenie spojówek. Nie wiem jaka ona jest w porównaniu z innymi,, bo do innych
      nie chodze. Cena wizyty 50 zł.
      • justimic bardzo dziękuję; pocztę odczytałam; 30.06.05, 12:22

• justimic a co do dr.Gierek 30.06.05, 12:27
          to mamy w rodzinie bardzo niemiłe wspomnienia z wizyty u niej z noworodkiem,
          więc do niej bym i tak nie poszła....
          ... pozdrawiam....
          • agajak2003 okulista 01.07.05, 13:14
            Ja byłam z synkiem w klinice okulistycznej dr. Gierkowej i uważam, że
            przynajmniej na pierwszą wizytę warto tam pojechać. Dziecko ma badane dno oka,
            ciśnienie w oczach, usg. Nie jest potrzebne skierowanie, trochę długo się czeka
            ale w innym gabinecie okulistycznym nie znajdziesz takiego sprzętu.
    • izado Re: okulista dziecięcy w Katowicach 01.07.05, 22:11
      Ja też polecam doktora Pojdę. Bardzo dobry specjalista i, co ważne w przypadku
      dzieci, nie katuje niepotrzebnie badaniami, które nie są absolutne niebędne. Ma
      bardzo dobre podejście do dzieci.

Moja mała zezowała, uciekały je oba oczka. Nie miała jeszcze roczku kiedy
      trafiłyśy do jednej z lekarek pracujących w klinice Gierkowej (na oddziale
      dziecięcym). Stwierdziła ponad wszelką watpliwość zeza u małej i to takiego,
      którego trzeba natychmaist leczyć. Zaleciła zaklejanie oczek na zmianę przez
      połowę czasu gdy nie śpi, straszyła okularkami na przyszłość. Wymęczyła moje
      biedne dziecko skandalicznie. Mała była zawijana w prześcieradło do badania "bo
      tak się robi" i bo się szarpała tak, że w 3 osoby nie mogliśmy jej utrzymać.
      Była tak przerażona. Badała jej ciśnienie gałkowe, dno oka. Potem kazała
      jeszcze zakrapiać atropiną przez 5 dni i pojawić się w szpitalu na następne
      badania. Kolejne katowanie dziecka.
      Poszliśmy jednak po rozum do głowy i skonsultowaliśmy to z innym lekarzem, z
      doktorem Pojdą. Powiedział nam, że absolutnie nie ma potrzeby by cokolwiek
      robić. Dziecko należy jedynie obserwować. Jeździmy do niego co 3 miesiące żeby
      spojrzał czy wszystko jest w porządku. Mała aktualnie nei zezuje wcale,a lbo z
      raz na tydzień smile Powiedział nam też, że w przypadku takiego typu zezowania
      (małej od czasu do czasu uciekało to jedno, to drugie oczko) zaklejanie oczu
      jest błędem w sztuce, bo takie zezowanie jest efektem braku umiejętności
      patrzenia obuocznego, a zaklejanie naprzemienne oczu tego nie uczy.

Iza.
      • squaw1 Re: okulista dziecięcy w Katowicach 02.07.05, 12:10
        Potwierdzam opinie Izado, rowniez chodze do doktora Pojdy i jestem bardzo
        zadowolona, bardzo dobry specjalista z super podejsciem do dzieci.
        Polecam jak najbardziej, przyjmuje w Ligocie ul Panewnicka ( budynek Optyka)
        we wtorki czwartki i piatki po poludniu
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka