Gość: grgr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.13, 09:27 wg rządu wyrównywanie szans polega na równaniu w dół Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hajmdal Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: 80.50.127.* 09.10.13, 09:47 A ja zapytam o coś innego? 1. na jakich zasadach wybierane są firmy, które świadczą zajęcia dodatkowe w przedszkolach? 2. czy to prawda, że takie firmy muszą "odpalić" dyrektorowi przedszkola od 5 do 10 zł "za głowę"? 3. dlaczego rodzice najczęściej nie mają wpływy na ten wybór tylko jest on ogłaszany przez dyrektora przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ke Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.13, 10:22 Nie wiem, czego uczą się na studiach przedszkolanki, ale kończąc edukację powinny być przygotowane do prowadzenia p o d s a w o w y c h zajęć z rytmiki, umuzykalnienia, dramy, języka obcego, powinny umieć poprowadzić podstawowe zajęcia z plastyki. Przecież to cześć ich wykształcenia, umiejętności obowiązkowe! Po to są piecioletnie studia z edukacji przedszkolnej!!!! Czego one się tam uczą? Jak pilnować dzieci, żeby się nie pozabijały? Ten zawód z założenia wymaga wszechstronnych umiejętności, ale na podstawowym poziomie, ktory w y s t a r c z y do prowadzenia zajęć z maluchami. Na studiach powinny mieć np. dwie specjalizacje, np. logopedyczną, gimnastykę korekcyjną, język obcy, grę na instrumencie, żeby idąc do pracy mogły poprowadzić "dodatkowe zajęcia" w ramach swojej p r a c y !!!!!! Nie każda może chieć grać na fortepianie, ale kto nie ma szczegolnego daru do muzyki, powinien wybrać inny "fakultet", np. logopedyczny. W ten sposób w przedszkolach pracowałyby osoby przygotowane do twórczej pracy z dziećmi, nie trzeba by byo robić hecy z zajęciami "dodatkowymi" i wprowadzać za to opłat. Poza tym rodzice totalnie przesadzają z zajęciami dodatkowymi dla dzieci! Po cholerę dziecku zumba, taniec brzucha, taekwondo, balet? Dla dzieci uzdolnionych są szkoły baletowe, sekcje sztuk walki, szkoły tańca, szkoły muzyczne, i ogniska muzyczne! Przedszkolak naprawdę nie musi umieć lepić z gliny, ważne, żeby potrafił robić prace plastyczne z róznych materiałów, wyklejać, żadna ceramika nie jest mu potrzebna. Jeśli ktoś zamierza kształcic dziecko np. na małego grancarza, niech zapisze go na zajęcia z lepienia garnków, sprawdzałam, w domach kultury są dostepne i to wcale nie za jakies ogromne pieniądze. NIE DO PRZYJĘCIA JEST SYTUACJA KIEDY CZĘŚĆ DZIECI SIEDZI W SALI OBOK I JEST TAKICH ZAJĘĆ POZBAWIONA. TO JEST NIE TYLKO SZKOLDLIWE DLA ROZWOJU DZIECKA, NIEPEDAGOGICZNE, ALE TEŻ NIEKONSTYTUCYJNE! W przedszkolu s a m o r z ą d o w y m każde dziecko powinno mieć dostep do takich samych zajęć i byc traktowane r ó w n o!!!!! Dla rodziców, którym to nie wystarcza, jest po pierwsze mnóstwo przedszkoli prywatnych, a po drugie cała oferta zajęć dodatkowych - niedrogich - w domach kultury, także osiedlowych, nie przesadzajmy w dowożeniem!), w kulbach malucha, klubokawiarniach, fikolandach i w tysiąciu innych miejsc. W przedszkolu nie może być dyskryminacji! W ten sposób tworzymy podziały i wprowadzamy nierówności już na poziomie przedszkola! Wszyscy, ktorzy zaraz zaczną szczekać, niech przez chwilę pomyślą, co czuje małe dziecko, które siedzi za ścianą, podczas gdy jego kolega/koleżanka ma zajęcia z robotyki albo tańca towarzyskiego. NA TAKIE PRAKTYKI W PUBLICZNYCH PRZEDSZKOLACH NIE MOŻE BYĆ MIEJSCA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.13, 10:35 przesadzasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ke2 :-) Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: 89.174.215.* 09.10.13, 10:37 Ma Pani/Pan ABSOLUTNĄ rację! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: 31.172.187.* 09.10.13, 10:42 100% racji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w,ch,m cmoknijcie fraszkem wam napiszem IP: *.dynamic.mnet-online.de 09.10.13, 10:48 razu pewnego wszystko ,,tam,, pomylili tak sie rozpedzili w myleniu dogonili kulawego maratonczyka sprawdzajacego siebie w tropikalnym cieniu absurdu mistrzowie men (tez lettko nie maja) ogolili sie tepa zyletka i mylenie przybralo forme abstrakcji kolorow men,na (nie jest menem)pomylono z men tworce z prostytutka,papieza z blaznem a oszusta z godnym do nasladowania wzorem ,,wy tam nie tylko w krakowie,,imponujecie (chyba sami sobie) i tryskacie specyficznym humorem,, mam nadzieje,ze zrozumieliscie ten dyskretny rodzaj wisielczego humoru,,made in poland,, wkrotce te ,,wszystkie mylomce sie,, poznaja co mam na mysli narazie to ,,tajemnica,,amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rims Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.13, 10:50 "co czuje małe dziecko, które siedzi za ścianą" - mój syn, z tego co mówi, czuje radość, bo nie lubi większości zajęć dodatkowych, tak już ma. Zresztą z tego co widzę nie ma nigdy tak, że wszyscy idą na zajęcia dodatkowe, a jedno dziecko zostaje. Zostaje zwykle grupa, bo są też dzieci, które po prostu na niektóre zajęcia chodzić nie chcą (np. mój syn) - przynajmniej tak to wygląda w tym konkretnym przedszkolu. W ogóle to widać znowu typowe polskie myślenie w niektórych wypowiedziach na forum - aaaa, zabrali im, dobrze im tak. Nic tak nie cieszy Polaka, jak innego strata. Oczywiście pod płaszczykiem troski o ubogich. Tylko co to za troska - wyrównywanie szans powinno polegać na wsparciu tych najsłabszych, a nie na zabieraniu tym, którym powodzi się lepiej (tak tak typowy Polaku, widzę, co sobie myślisz - pracować im się chciało, zarabiać, to niech teraz bulą). Podejście ministerstwa i niektórych szczekaczy na forum to zwykły BOLSZEWIZM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakówianka Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 12:50 Dokładnie! Są dzieci, które na zajęcia wcale chodzić nie chcą i żadna krzywda im się nie dzieje. Przecież większość chłopców nie będzie chciała brać udziału w zajęciach z baletu, ani większość dziewczynek nie zapisze się na judo! A wyrównywanie szans przez wspieranie najsłabszych też nieoficjalnie istniało do tej pory - w wielu wypadkach jeśli dziecko chciało uczestniczyć w zajęciach, a rodzice nie mogli sobie na to pozwolić można było dogadać się z prowadzącymi - albo przymykali oko, albo rodzice płacili mniej, albo rada rodziców finansowała zajęcia najuboższym. "Wiceprezydent przyznał, że nie ma pomysłu na to, co zrobić z dziećmi, którym rodzice nie zapłacą za zajęcia dodatkowe." - jak to nie ma? Zostają ze swoją nauczycielką w sali i jestem pewna, że ona potrafi się nimi odpowiednio zająć. W większości przypadków jest tak, że to dzieci zapisane na zajęcia opuszczają salę i mają je w innym pomieszczeniu. Ktoś pisał, ze dla chętnych i uzdolnionych są domy kultury i szkoły. No właśnie - ale jaki problem w tym, gdy to szkoła baletowa przyjeżdża do dziecka a nie dziecko do niej? Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha 09.10.13, 11:40 Na studiach przedszkolanki nie uczą się niczego. Na studiach kształcą się nauczyciele wychowania przedszkolnego. Umuzykalnianie, zajęcia plastyczne, drama- to codzienność na zajęciach dydaktycznych w przedszkolu. Te i wiele innych metod narzędzi wykorzystywane jest przez nauczycieli przez cały czas. Nie mieszajmy zajęć dodatkowych nastawionych konkretnie na jedną dziedzinę z zajęciami ogólnorozwojowymi jakie oferują przedszkola ! Podczas zajęć dodatkowych dzieci, które nie biorą w nich udziału nie wychodzą do innej sali, one normalnie zostają ze swoją nauczycielką i w tym czasie bawią się lub mają zajęcia indywidualne. Z sali wychodzą dzieci uczestniczące w zajęciach dodatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.matinf.uj.edu.pl 09.10.13, 12:11 niedopuszczalne jest gdy w Kawiarni siedza maluchy lody jedza a obok inne się tylko patrza, i niekonstytucyjne. Niedopuszczalne jest ze jedne dzieci maja droższe ubrania a inne nie, patrza z zazdroscia w tym przedszkolu i niekonstytucyjne. Powinny być wszystkie w dresikach z 20 dyszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 21:26 No dobrze... A jaki związek mają ciuchy z faktem, że państwo daje dotację dla przedszkolanki nad opiekę nad dzieckiem, podczas gdy dzieckiem faktycznie opiekuje się kto inny? Jedzenie lodów w umiarze jest OK. Nie jest OK gdy powstaje presja żeby jeść lody "bo tak wypada" albo "w przedszkolu wszyscy jedzą". Jeśli myślisz, że ten problem Ciebie nie dotyczy, to jesteś w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.13, 08:54 Panie kk, Pan piszesz o lodach, a tu chodzi o naukę angielskiego i ruch! Ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenge Prawda! To jednak jest niezrozumiałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 13:11 Masz całkowitą rację. Zastanawia tylko fakt, z czego bierze się odmienne zdanie wśród dyskutantów. Po pierwsze, przyzwyczajono nas, że przedszkole publiczne w Krakowie to tylko "przechowalnia" i nic więcej, jak oczekujesz czegoś więcej- płać. Przyzwyczajono nas, że jak coś jest "za darmo", to jest byle jakie, stąd rodzic chce płacić, bo został do tego przyzwyczajony. Dochodzi do tego utyskiwanie gminy, że nie ma na to środków. Cha, cha w W-wie się dało: 10 mln dodatkowe od gminy. To nawet nie jest 1/4 tego co gmina Kraków przeznacza na przebudowę, budowanej hali widowiskowo sportowej. Dało się? Do tego parę chwytliwych sloganów i oferta przedszkola brzmi oszałamiającą, choć nie musi bo chętnych jest więcej niż miejsc, ale zajęcia dodatkowe = środki z kieszeni rodzica. "W ramach swej działalności, nasze przedszkole oferuje zajęcia z muzyki, rytmiki, plastyki, ogólnorozwojowe zajęcia fizyczne, podstaw języka obcego,...", jakże prozaicznie to brzmi. O ile lepiej wygląda : " Oprócz podstawowych zajęć, oferta przedszkola obejmuje szereg zajęć DODATKOWYCH, takich jak: balet, ceramika, język angielski, taekwondo,...". Jak widać, niektórzy potrzebują świadomości tego iż ich dzieci zostały wszechstronnie przygotowane do życia. Szkoda, że przede wszystkim CERAMICZNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 14:13 Nie mieszaj pojęć. Przynajmniej w części przedszkoli nauczyciele przygotowani są znakomicie do wykonywania swojej pracy - jednak zajęcia dodatkowe to coś więcej i gdyby była możliwość ich realizacji w godzinach "przyzwoitych" w ramach zajęć przedszkolnych, to dziecko nie musiało by biegać po domach kultury wieczorem. Poza tym przedszkole jest samorządowe, więc rodzice jako mieszkańcy danej gminy powinni mieć możliwość decydowania o kształcie zajęć w przedszkolu. A dzieci nie siedzą za ścianą. Bawią się z innymi, które nie chodzą na zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chow Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: 192.166.203.* 09.10.13, 15:02 NIE DO PRZYJĘCIA JEST SYTUACJA KIEDY CZĘŚĆ DZIECI SIEDZI W SALI OBOK I JEST TAKICH ZAJĘĆ POZBAWIONA. TO JEST NIE TYLKO SZKODLIWE DLA ROZWOJU DZIECKA, NIEPEDAGOGICZNE, ALE TEŻ NIEKONSTYTUCYJNE! - święte słowa, tylko teraz zamień to na religie. Też będziesz się tak oburzać? Moja młoda i jeszcze jedna dziewczynka nie chodzą na religię i albo są wywalane do innej grupy, albo siedzą i coś rysują. A że religia jest w środku dnia, więc nawet nie mogę jej wcześniej odebrać. Dlaczego nie ma zajęć z etyki lub religioznawstwa, dałyby dzieciom o wiele więcej (pominę złośliwe uwagi na temat wczorajszej wypowiedzi pewnego "pasterza owiec"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norma Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.13, 08:52 Ke, piszesz o jakiejś dyskryminacji? Czyli maluchy w prywatnych przedszkolach ze względu na zasobność portfela rodziców maja prawo do angielskiego i rytmiki, a te w publicznych nie? To nakażmy, aby panie w prywatnych placówkach również uczyły angielskiego i rytmiki. Ta ustawa FAWORYZUJE prywatną edukację przedszkolną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Rządowe tępaki IP: *.ksi-system.net 09.10.13, 10:53 Jeśli chcę dać dziecku na rytmikę czy tańce moje pieniądze to WARA WAM GNOJE OD TEGO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samorz Re: Rządowe tępaki IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.13, 11:12 Możwsz mu dawać nawet na ujeżdżanie dzikich koni na stepie, ale po godzinach pracy przedszkola. Albo zapisz go do prywatnego przedszkola, gdzie będzie miało same zajęcia dodatkowe i będziesz zadowolony, bo dziecko pewnie niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Rządowe tępaki IP: *.ksi-system.net 09.10.13, 11:33 nie wiesz o czym mowisz-dyrektorki sa zastraszane i po prostu się boja cokolwiek brac o jakiejkolwiek godzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Rządowe tępaki IP: *.matinf.uj.edu.pl 09.10.13, 12:14 Nastepny komunista i totalitarysta się znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Rządowe tępaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 14:07 Ehh... Problem w tym, że nawet jeśli wszyscy rodzice wyrażą zgodę na dane zajęcia, to dyrekcja nie może pozwolić na ich realizację. Te zapisy w ustawie, to coś na kształt - "W społeczeństwie występują ludzie z jedną nogą, więc uwalmy wszystkim po jednej, coby tamci mieli szanse... Ups! Wróć! Teraz oni żadnej nie mają! Cholera - znowu nie wyszło... " Osobiście nie mam zamiaru zapisywać dziecka na angielski w przedszkolu (wolał bym zajęcia logopedyczne), ale skoro duży odsetek rodziców ma taką wolę, to zgodnie z zasadami demokracji powinni mieć taką możliwość, a nie mają, bo przedszkola boją się kontroli... Rzucili obniżkę kwoty za przedszkola (która i tak nie była wysoka porównując z placówkami prywatnymi) i przenieśli większość obciążenia na gminę... I to bez okresu przejściowego. To nie jest fair. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Rządowe tępaki 09.10.13, 12:09 nie drzyj ryja. nie interesuje mnie, co robisz ze swoimi ukochanymi pieniędzmi, tylko nie mieszaj w to mojego przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Rządowe tępaki IP: *.ksi-system.net 09.10.13, 13:43 Ryja masz co najwyżej ty-ja mam twarz to po pierwsze.Po drugie-nie podoba ci sie?nie posylaj dziecka na takie zajecia a ode mnie i mojego sie odwal-bez pozdrowien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaqwas Re: Rządowe tępaki. A może samorządowe? IP: *.colocrossing.com 09.10.13, 16:39 A ja popieram MEN, to jest równanie nie w dół tylko w górę. W wielu gminach znalazły się środki w budżecie gminy na te „dodatkowe” zajęcia , a niektórym gminom na wszystko wystarcza subwencja. W Krakowie jak zwykle mają problemy. Majchrowskiego kolejna sprawa przerosła, facet sobie nie radzi i tyle. Teraz pewnie siedzi w gabinecie, czyta te wasze posty, kopci cygara i śmieje się z was, bo większość mieszkańców i tak za rok będzie na niego głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Rządowe tępaki. A może samorządowe? IP: *.ksi-system.net 09.10.13, 17:47 Ano widzisz-ja akurat żyję z takich zajęć więc jestem zorientowany co jest grane.po pierwsze-dotacja teoretycznie wynosi 414 zł na dziecko z tym ze amorzady maja ja tylko na papierze-realnej kasy nie ma.Po drugie sa miasta w ktorych dyrektorki sa zastraszane-"wezmiesz zajecia dodatkowe-lecisz na zbity pysk".I teraz sobie wyobraz ze masz np 3 lata do emerytury-zaryzykujesz??Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
atosatos1 Czy twoje dziecko też zwraca się do innych dzieci 09.10.13, 18:37 tak jak ty do piszących na forum , per "gnoje" ? Trzeba wysłać na lekcje poprawnego zachowania najpierw jego rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Czy twoje dziecko też zwraca się do innych dz IP: *.ksi-system.net 09.10.13, 20:08 Jeśli ktoś jest gnojem to trzeba mu to powiedzieć prosto w oczy.Jeśli ktos w pseudodemokratycznym systemie ogranicza moją wolnośc(która chcę spożytkować na rzeczy które nie są złe)to jest gnojem i kłamcą.Panie kolego-jeśli mam ochotę dać kase na lepienie garnkow-nic panu do tego.to samo jesli chodzi o angielski,niemiecki,rytmike judo czy wycinanki.Moja rzecz i już-proszę się ode mnie odwalic-jak się Panu nie podoba proszę swojego dziecka na to nie zapisywać.A ja swoje chcę zapisać-bo jestem wolnym obywatelem. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Czy twoje dziecko też zwraca się do innych dz 09.10.13, 22:08 a więc zapisuj, proszę bardzo - ale nie w godzinach, kiedy przedszkole ma realizować program. w szkole też będziesz się domagać, żeby zajęcia dodatkowe były zamiast lekcji, a nie po nich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolszewik Re: Czy twoje dziecko też zwraca się do innych dz IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.13, 11:55 Owszem, Panie Kolego, ma Pan prawo wydawać pieniądze tak, jak się Panu podoba, ale to nie znaczy, że administracja oraz system szkolnictwa mają Panu w tym pomagać, jeśli uznają, że inne rozwiązania mogą się (także Pańskim) dzieciom przysłużyć. Może Pan dalej wydawać pieniądze we własnym zakresie i nikt nie będzie miał do Pana najmniejszych pretensji. Proponuję zatrudnienie guwernantki oraz edukację a la Witkacy. Jeśli tylko Pana na to stać, może się okazać, że dochowa się Pan geniusza w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha MEN IP: *.matinf.uj.edu.pl 09.10.13, 12:04 Ile kosztują te idityzmy urzędnicze i czy one by nie sa opłacane z pieniedzy na przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.matinf.uj.edu.pl 09.10.13, 12:06 Bo w socjalizmie zawsze rownalismy obywateli i ich szanse. W dół. Nihil novi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.13, 10:02 w socjaliżmie równano w górę, robotnik zostawał dyrektorem, pańcia z wykształconym podstawowym ,ledwo oderwana od pługa, jego sekretarką. Pani sklepowa decydowała o tym czy bedę jadł i co będę jadł.A inteligencja była szykanowana.a nie daj Boże być prywaciarzem Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha 11.10.13, 10:52 nie potrafię sobie jakoś wyobrazić, skąd mianowicie mógłbyś coś wiedzieć o losach inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.kki-bci.pl 09.10.13, 12:29 Dokładnie, można skrzywdzić 30 dzieci, żeby dwoje nie poczuło się wykluczonych. Bo tak łatwiej, niż znaleźć inne rozwiązanie dla dzieci, których rodzice nie mogą opłacić dodatkowych zajęć. A ja znam kilka, np. darmowe zajęcia prowadzone przez przedszkolanki z danego przedszkola, które mają jakieś dodatkowe kompetencje i umiejętności, np. plastyczne, muzyczne itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 16:25 ja myślę o przeniesieniu dziecka do przedszkola niepublicznego na AWF - był ktoś tam może? Przedszkole jest nowe i dopiero rusza, ale na dniach otwartych córka się dobrze dogadywała z przedszkolankami a ceną też nie wygórowana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.13, 08:58 O proszę, już jakaś Paniusia reklamuje nowe niepubliczne przedszkole. Właśnie po to jest ta ustawa. Lobby prywatnych przedszkoli. Róbmy podziały już od kilkulatków. W pierwszej klasie okaże się, który rodzic posyłał dziecko do prywatnej placówki, a który do publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.13, 09:18 Taaa wszędzie spiski, "Paniusia" się po prostu chciała spytać o opinie A lobby prywatnych czy niepublicznych? A te tysiące dzieci, które się nie dostały do publicznych, bo mają "pełne" rodziny, to może też trzeba szkalować, że chodzą do "prywatnych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? A cóż to za superRodzic M. IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.13, 16:37 Jak to miło przywitać na forum superRodzica M. Już pomijając ten brak klawisza ALT /zapewne ma tablet z win8/ jak pięknie i radośnie pisze, np: "Ryja masz co najwyżej ty-ja mam twarz to po pierwsze.Po drugie-nie podoba ci sie?nie posylaj dziecka na takie zajecia a ode mnie i mojego sie odwal-bez pozdrowien." Jestem pod wrażeniem jego osobowości, którą mam nadzieję za wzór wezmą jego potomkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha MEN IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.13, 22:07 Ludzie otwórzcie oczy! Jest szansa na to, żeby wykorzystać przyznane pieniądze na bezpłatne zajęcia w publicznych przedszkolach, a frajerzy krzycza że chcą płacić i nikt im nie będzie zabraniał. To niech przeniosą dzieci do prywatnych placówek i bulą kasę za zajęcia jak leci. Jak przedszkole publiczne wystawiło ofertę zajęć dodatkowych, słyszałam lamenty " O Boże jak to wszystko opłacić? Wybierając to co dziecko chce zapłace tyle ile kosztowaloby mnie prywatne przedszkole". Jak jest szansa żeby dyrektor przedszkola zatrudnił kogos z wykształceniem muzycznym do rytmiki to znajduja się mądrale i szczekają, że nikt nie będzie za nich decydował o formie zajęć. Paranoja. kochani Polacy!!! Robic do własnego gnizada tyle potrafimy! ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha 24.11.13, 18:38 Czy już te zajęcia bezpłatne są powszechne ? Odpowiedz Link Zgłoś
jana111 Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha 26.11.13, 21:21 Chyba tak. U nas w przedszkolu początkiem listopada wywieszono informację, że zajęcia dodatkowe są dla wszystkich dzieci nieodpłatnie, a nie sądzę, żeby w innych było inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
sandflower5 Re: Zajęcia w przedszkolach. Kraków nie posłucha 24.08.16, 13:10 U nas tez są niepłatne Odpowiedz Link Zgłoś