Dodaj do ulubionych

ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE?

IP: *.* 26.08.02, 22:11
Hej. Za tydzień wracam do pracy i zostawiam, z ciężkim sercem - a jakże! - moje słodkie 8-miesięczne maleństwo opiekunce. W sumie na jakieś 25 godzin tygodniowo, ale trochę nienormowany czas, tyle, że między 8.00 a 16.00. Opiekunką ma być moja znajoma z pracy, któa przeszła na wczesniejsza emeryturę. Chcę, zeby tylko zajmowała się Kubą, wyszła z nim na spacer, nakarmiła przygotowanym jedzonkiem, przeiwnęła. Ile powinnam jej zapłacić?Czy mam podpisywać z nią jakąś umowę?Jakieś dobre rady?Pozdrawiam pracujące mamy. Edytka.
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwias Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE? IP: *.* 27.08.02, 07:43
      Ja płacę około 500 zł. I jest to średnia cena za opiekunkę w naszym regionie. Jak testowałam panie były takie co chciały 400 zł ale były też i takie co chciały 600 a nawet 900 zł. Nie mamy podpisanej żądnej umowy (zresztą jeśli jej nie zarejestrujesz to po co Ci umowa?) a pani zajmuje się oczywiśce tylko małym. Radzę od razu ustalić z góry jak z płatnościami za urlop czy chorobowe (twoje lub dziecka). A resztę kwestii uzgodnić tak, żę jak czegoś nie wie albo nie jest pewna to niech dzwoni do Ciebie i pyta. Będzie dobrzepozdrawiamsylwia
    • Gość: iwo1 Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE? IP: *.* 03.09.02, 15:20
      Ja płacę 300 z tym że czasem jest z małym dwa a czasem trzy dni tygodniowo ,za wszystkie dodatkowe dni 5 zł za godzinę
    • Gość: zanetak Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE? IP: *.* 04.09.02, 13:53
      Ja również płacę 300 zł, ale za miesiąc (8 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu). Jeżeli wypadną jakieś 2-3 dni wolne (w tygodniu) to nie potrącam. Za dodatkowe godziny dopłacam 3zł/godzinę.I potwierdzam, trzeba wszystko dograć na początku, żeby nie było domówień.Oprócz zabawy, karmienia i opieki nad maleństwem, dorzuciłabym sprzątanie po sobie (naczynia itp)i po przygotowanych posiłkach dla dziecka, układanie i mycie zabawek, "zapranie" (nie upranie) zabrudzonych ubranek czy śliniaka - niby drobnostka, ale uwerz mi, niektórym opiekunkom ciężko wpaść na to. Z moją na szczęście nie ma problemu pod tym względem, sama wyszła z inicjatywą - dlatego podsuwam Ci te tematy. Radzę również nadmienić, że może dojść i przygotowanie jakiegoś posiłku dla dziecka (gotowanko)- to tak na wyrost. No i może opieka nad dzieckiem w innych godzinach, dniach czy nawet dłużej niż 8 godzin - różnie bywa (właśnie wypadło mi zostawienie dziecka pod opieką niani od 5.00 rano do 18.00, a sądziłam, że nigdy się to nie zdarzy, bo jest mąż, babcia - a jednak). Oprócz tego zachęcam moją opiekunkę do regularnego przeglądania "Dziecka" w wolnych chwilach jak mały śpi.pa.
      • Gość: iwo1 Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE?-do Zanetak IP: *.* 04.09.02, 18:22
        Zanetak zdziwiło mnie to że sugerujesz swojej opiekunce co ma czytać w czasie drzemki małego?Ja traktuję moją nianię jak kogoś kto jest nam bliski a nie jak maszynkę ,A swoją drogą to gratuluję niani,ciężko znalesć kogoś kto za 300 zł gotuje,sprząta,zajmuje się dzieckiem itd...Wole zeby moja niania bawiła się z dzieckiem niż np.gotowała
        • Gość: zanetak Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE?-do Iwo1 IP: *.* 05.09.02, 12:20
          Cześć Iwo1.Chciałam Ci odpowiedzieć na Twój post:Sugerować to nie znaczy kazać! Nie traktuję swojej niani jak maszyny! Nie napisałam, że za 300 zł gotuje dla całej rodziny i sprząta mieszkanie, bo tego nie robi."Wolę żeby moja niania bawiła się z dzieckiem niż np. gotowała"-kwestia organizacji i chęci osoby, która zajmuje się dzieckiem. Wynika z tego, że Twoje dziecko chodzi głodne podczas opieki niani.Z drugiej strony współczuję Ci, gdy przychodzisz do domu padnięta i musisz jeszcze po kimś posprzątać - kwestia dobrego wychowania osoby, która zajmuje się dzieckiem.Nie uważam, żeby posprzątanie zabawek, przepranie śliniaka, umycie zabawek, butelki po mleku podczas drzemki dziecka odbiło się negatywnie na dziecku. A poza tym każdy płaci tyle na ile go stać! Gdyby moja opiekunka była niezadowolona nie przyjęłaby mojej propozycji i nie wykazywałaby tyle zaangażowania i serca w opiekę nad moim dzieckiem. Nie wprowadzam żadnego terroru. Jeżeli nie może przyjść, lub musi wcześniej wyjść nie potrącam jej za to i nie musi tego odpracować, kuchnia jest do jej dyspozycji (nie chodzi o gotowanie, czy sprzątanie!) Żeby nie było wątpliwości - pomiędzy moją rodziną a nianią również panują rodzinne stosunki. Mój Misiu (11 miesięcy) uwielbia ją i widzę, że ona jego też.Masz rację, mam DUŻE szczęście, że znalazłam taką opiekunkę!!!!!!!! Tak jak pisałam wcześniej to ona wyszła z inicjatywą takiej organizacji pracy (którą chciałam podzielić się z innymi mamami). I życzę innym mamą takiej opiekunki, która z powołania zajmuje się dzieckiem (a nie tylko z konieczności zarobku!)Dlatego uważam, że warto dać szansę młodym dziewczyną, one jeszcze nie mają rodziny na utrzymaniu (moja niania ma 23 lata i jest bardziej odpowiedzialna niż niejedna dorosła osoba z DOŚWIADCZENIEM)Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie od mam (czy Wy również uważacie, że wyzyskuję nianię?)Żaneta
          • Gość: iwo1 Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE?-do Iwo1 IP: *.* 05.09.02, 17:35
            Misiek ja wcale nie chciałam Cie krytykować ,a że mam czasem niewyparzony jęzor ...no cóż Ja mojej niani też nie płacę fortuny,żle Cię zrozumiałam myślałam że to ty planujesz jej czas jak mały śpi.Nasza niania też ma 22 lata i uważam ze światnie zajmuje sie Jaśkiem /naprawde nie chodzi głodny/Jasio kocha ją tak bardzo że mówił jeszcze jakiś czas temu ze jest syn mamy ,taty i Asi:)PozdrawiamIwo
            • Gość: zanetak Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE?-do Iwo1 IP: *.* 06.09.02, 09:47
              Iwo,dzięki za sprostowanie, bo zrobiło mi się nie przyjenie po Twoim "pisaniu".No, i chyba zapeszyłam moją cud nianię. Zamierzam podnieść jej ciut wynagrodzenie (bo już kończy się 3 miesięczny okres próbny), a tu dzisiaj dowiedziałam się, że w przyszłym roku od września idzie do szkoły!No i kto zajmie się tak jak ona moim Michałkiem? Już teraz razem z nią zaczynam się rozglądać za przyszłą nową nianią. A o dobrą sama wiesz (i Wy mamy również) jest b.b. ciężko. To co nasłuchałam się od koleżanek o opiekunkach (nie chcę urazić tych prawdziwych od serca, bo nie wszystkie są takie) to aż serce zamiera. Nie chcę straszyć, ale gdyby któraś mama chciała się dowiedzieć, to proszę o kontakt - lepiej dmuchać na zimne.(Kochane nianie nie gniewajcie się, bo my mamy wiemy, że są i cudowne opiekunki, do których należycie właśnie Wy. Ale są obok Was również nieuczciwe i te mam na myśli).Fajnie Iwo, że Ty też masz taką kochaną nianię. To dla dziecka bardzo ważne. Moja cud niania tyle już Michałka nauczyła, że naprawdę jestem pełna podziwu i dumy (a jest z nim do lipca br.)Może inne mamy podzielą się również swoimi opiniami i doświadczeniami w tym temacie.Pozdrawiam Cię Iwo, i inne mamy też.pa,pa
              • Gość: iwo1 Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE?-do Iwo1 IP: *.* 07.09.02, 09:00
                Moja radość z niani okazała się przedwczesna /oj,zycie ,życie.../Okazało się że Asia idzie od pażdziernika na studia i gdzie ja znajdę drugą taką ?Asia była/jest/naprawde przekochana ...np.zima jak było za zimno na brykanie na podwórku przynosiła Jaśkowi śnieg do wanny,ubierała go w kombinezon i lepili bałwany,mi takie zabawy nawet do głowy nie przychodzą ,dlatego strasznie mi jej żalMam nadzieję że znajdziemy jeszcze kogoś kto pokocha nasze bablesmilePozdrawiamIwo
                • Gość: zanetak Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE?-do Iwo1 IP: *.* 09.09.02, 07:34
                  Hej Iwo,widzę, że i Ciebie nie oszczędziło "szczęście". Szkoda, że dopiero teraz Asia powiedziała Ci, że idzie na studia (dzienne, czy zaoczne?). Ja od mojej niani też przez przypadek wyciągnęłam, że wybiera się na studia, na szczęście od przyszłego roku.Wiesz, ta Twoja Asia to niezła aparatka - w życiu bym nie wpadła na taki pomysł z tym śniegiem i bałwanem w wannie!!!Pozazdrościć takiej oryginalności, pomysłowości i inicjatywy twórczej, ale nie będę jeszcze bardziej dołować Cię z powodu takiej straty.Skarb nie dziewczyna! Napisz, jak tam Twoje poszukiwania. Z jakiego jesteś miasta?Żaneta
                  • Gość: iwo1 Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE?-do Iwo1 IP: *.* 10.09.02, 09:27
                    Ja też strasznie żałuję! Cieszę sie ze wniosła coś do zycia Jasia ,mam nadzieję że będą się spotykać dalej...Mieszkamy w Bielsku,przeraża mnie brak czasu na szukanie a nie chcę żeby ktoś zranił Jasia emocjonalnie czy był dla niego niedobry-zobaczymy .Bede pisać o efektach poszukiwań PozdrawiamIwo
      • Gość: dagabe Re: ILE PŁACIĆ OPIEKUNCE? IP: *.* 18.09.02, 08:54
        Ja płacę opiekunce 400 zł, i jest prawie 9 godzin z dzieckiem, mała ma 10 m-cy dodatkowo wyprawia pierwszaka do szkoły i jak ma czas to idąc na spacer z małą odbiera go ze szkoły. Gotuje jedzenie dla dzieci, jak jest tylko wolna kiedy mała śpi to jeszcze sprząta, ale to jest jej inicjatywa ja wcale o to nie prosiłam. Sama powidział że woli coś zrobić bo jej szybciej mija czsas niż miałaby tak siedzieć bezczynnie. Nie jest młoda tak jak Wasze opiekunki, moja ma około 45 lat i jest świetnie zorganizowana.Jest cudowna, super bawi się z małą uczy ją wszystkiego(korzystania z nocnika, czyta jej bajki) a przy tym ma dobry kontakt z synem. Życzę abyście trafiły na taką opiekunkę.U nas w regionie jest duże bezrobocie więc myśle że te pieniądze jakie jej płacimy są w sam raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka