antrejka Żebracy zdobyli Kraków 13.09.09, 00:10 W Poznaniu: Zarządzeniem Nr 447/2007/P Prezydenta Miasta Poznania z dnia 22 czerwca 2007 roku powołany został Zespół Projektowy "Programu Przeciwdziałania Procederowi Żebractwa na terenie Miasta Poznania w latach 2007-2010". Logo: nie ma dających - nie będzie biorących. Procedury postępowania instytucji w przypadku rozpoznania procederu żebractwa na stronie: www.poznan.pl/mim/public/publikacje/pages.html?id=14111&ch=14115&p=15089&instance=1017&lang=pl&lhs=publications&rhs=publications. Ja wydrukowałam sobie 'ulotki' z listą miejsc, gdzie żebrzący w Poznaniu, może znaleźć nocleg i jedzenie, i to im wręczam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster bieda Żebracy zdobyli Kraków IP: *.pools.spcsdns.net 13.09.09, 02:30 A skad ci zebracy przybyli i zdobyli ten Krakow bo dlugim oblezeniu ? Z zagranicy ? Czy z biedy i nieudacznictwa polskich elit politycznych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Żebracy zdobyli Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.09, 09:09 Od czego jest w koncu Straż Miejska?Właśnie od porządku, aby takich przypadków nie było,jeszcze parę lat temu z żebrakami sobie świetnie radziła. A teraz jak nieporadne dzieciaki nic nie potrafią.Może wreszcie ktoś zrobi porzadki w tej Straży i wysprzata nieudolnych szefów.Dośc trwonienia publicznych pieniędzy jeśli nic nie potrafią zrobić.A takich szefów to na bruk niech żebrzą skoro nic innego nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Żebracy zdobyli Kraków 13.09.09, 09:48 Ograniczyć wsparcie dla noclegowni i jadłodajni dla bezdomnych. Policzyć ile w nich znajduje się mieszkańców Gminy Miasta Kraków i tylko na tą liczbę podopiecznych dawać pieniądze. Najgorsze jest nie tylko dawanie żebrzącym pieniędzy, ale i rozbudowywanie systemu schronisk, noclegowni i jadłodajni, bo wówczas duże miasta jak Kraków albo Warszawa ściągają do siebie całą Polskę. Im więcej noclegowni tym więcej bezdomnych i żebrzących na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Żebracy zdobyli Kraków 13.09.09, 15:32 gdy byłem w kościele Mariackim spał sobie gigant pod chrzcielnica przy wejsciu .zagraniczni turysci go fotografowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamu Żebracy zdobyli Kraków IP: *.home.otenet.gr 13.09.09, 23:02 Niech miasto zorhganizuje jeszcze jedną wigilie dla bezdomnych i biednych, to za rok bedzie ich napewno mniej. Pozwoliliśmy, żeby lumpiarnia z całej Polski zjeżdzala sie do Krakowa, po co nam te piękne zabytki, te odrestaurowane ulice, niech władze się zastanowią nad tym co robią, okropne, takie miasto i robic z niego śmietnik - idiotyzm! Odpowiedz Link Zgłoś
majself Żebracy zdobyli Kraków 13.09.09, 23:33 "W tej samej galerii usłyszeliśmy, że po jednej z interwencji ochrony wobec bezdomnego, ktoś zgłosił na policję, że wyrzucając żebraka z gmachu doszło do narażenia na utratę jego życia lub zdrowia." Takich błędów nie robi nawet mój Braciszek, lat 13. GDZIE JEST KOREKTOR W TEJ GAZECIE?! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Żebracy zdobyli Kraków 14.09.09, 13:48 rodzice w dzieciństwie bili po głowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coni Żebracy zdobyli Kraków IP: 195.75.207.* 14.09.09, 14:43 zamknac darmowe noclegownie i jadlodajnie to bezdomni uciekna do innego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skorpion Żebracy zdobyli Kraków IP: 77.236.0.* 17.09.09, 08:11 Najlepszy sp[osób na meneli - nie dawać im pieniedzy. W 99% przypadków to alkoholicy. A wszystkie bajeczki jakie prezentują to zwykła ściema i manipulacja - gra na ludzkich emocjach i wzbudzanie w ludziach poczucia winy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Żebracy zdobyli Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 08:38 Ci mlodsi czesto zaczynaja kontakt od "Przepraszam pana....", na co odpowiadam' "Ja sie wcale nie gniewam", lub "Czy moge zadac pytanie?" co kwituje "Nie, nie moze pan". Zawsze dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lody_Bambino Polska alkoholska IP: *.chello.pl 17.09.09, 08:54 W Polsce nie ma sensownego programu zwalczania nałogów: alkoholizmu, narkomanii, większość inicjatyw to społeczne albo państwowe prowizorki, nie ma też etyki pracy.Dzieci od maleńkości słyszą od narzekających rodziców, że nie warto być frajerem i zaharowywać się za marne grosze, że ten ma, kto kombinuje itp. Dzieci też patrzą od urodzenia, jak ich rodzice balangują i przejmują potem ich styl życia. Mama, tata, dziadek, babcia i wujkowie przy stole zastawionym wódką, pod którym raczkuje berbeć to typowy obrazek. Bogatych się nienawidzi, ale sprzątaczką się pogardza, menelowi nie wypada wrzucić paru groszy do kapelusza. A generalnie to nic nie warto (idąc za poetą "jedno, co warto, to upić się warto" itd.). Nie warto być uczciwym, nie warto się uczyć, nie warto się poświęcać pracy i innym ludziom itd. Oto nas piękny kraj, a dodatkowo prasa i TV zalewają nas łzawymi reportażami o biednych wielodzietnych rodzinkach, co to im władza rzuca kłody pod nogi, a jak się wniknie głębiej w problem, na ogół okazuje się, że chodzi o głęboką patologię, no ale bezzębny żul robiący dużo hałasu, zasłaniający się brudnym dzieckiem i rzekomą bezradnością prędzej wyciągnie pomoc od różnego rodzaju organizacji niż cichy, uczciwy biedak, któremu brak siły przebicia, zresztą, prawdziwa bieda jest ukryta i nie domaga się wsparcia, bo wiąże się ze wstydem i strachem przed kolejnym upokorzeniem, jakim jest wypraszanie pomocy, wystarczy już fakt, że sytuacja materialna jest tak zła, a ludzie wokół pełni pogardy i agresji, zwłaszcza wielu forumowiczów GW, którzy uwielbiają tłumaczyć czyjąś niezaradność stwierdzeniem "jak się nie chciało nosić teczki, to teraz trzeba nosić woreczki". Współczuję mieszkańcom Krakowa takiej "reklamy". Na moim osiedlu też jest paru pijaczków-cwaniaczków, co to atakują zza węgła o parę groszy. Mam takiego sąsiada, co żona mu wydziela kasę, więc ten zaczepia ludzi o dwa złote, najśmieszniejsze jest to, że jego połowica strasznie zadziera nosa i nie raczy nawet na "dzień dobry" odpowiedzieć, nie zdając sobie chyba sprawy, że trzyma w domu rasowego menela, co żebrze po ludziach o drobne na piwo. To taka mentalność i postawa roszczeniowa, bo "mnie się należy". Dlaczego nie lubię żuli i podopiecznych MOPS-u? Bo patrząc na to, jak się byczą, nie widzę sensu swojej pracy, zdając sobie sprawę, że płacę podatki m.in. na ludzi, którzy chcą przejść przez życie na skróty, na mieszkańców mojego bloku, którzy nagabują mnie raz za razem o parę złotych "pożyczki", a jednocześnie śmieją mi się w twarz i nawet posuwają do komentarzy typu: "o, frajerzy wracają z pracy". Z drugiej zaś strony mam sąsiada, który pogardza każdym, kto zarabia średnią krajową albo poniżej, bo "się nie szanuje". Tylko walka z nałogami i uznanie pracy jako wartości może naprawić to chore społeczeństwo opuszczone przez Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec To WASZA wina! 17.09.09, 08:55 Naiwniacy, dajecie złotówki tym smierdzielom i dzieciom wysłanym przez starych na żebry! A potem zdziwienie że pojawia się ich coraz więcej! Opieka społeczna dla nich? A PO CO?! Po co tak marnować pieniądze?! Oni są dorośli, skoro nie chcą iść do noclegowni to ich sprawa! Żal wam jest tych zawszonych nierobów? A czy ktoś z was zarabia 300zł dziennie tak jak oni zarabiają na żebraninie? No słucham? Powinno się ich zamykać w obozach pracy, a napływowych wywalać bez wyjątku za granicę. Nigdy nie pozbędziemy się tego problemu dopóki ludzie będą dawać im kasę a policja będzie mieć związane ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Żebracy zdobyli Kraków IP: 213.25.208.* 17.09.09, 09:00 czy tym mieście nie ma straży miejskiej? W lecie to widziałam ich siedzących w aucie i jedzących lody, to może do pracy zabraliby się. Moim zdaniem to jest niedopuszczalne, żeby żebracy zdominowali bary, restauracje, miasto, za niedługo dojdzie do tego, że będziemy bali się gdzieś usiąść na mieście. Może powinno się zrobić szkolenie straży miejskiej i policji do pracy z tego typu przypadkami, skoro nie potrafią, nie radzą sobie, aby ten problem się zmniejszał w naszym mieście a nie rozszerzał gwałtownie. Musimy się nauczyć asertywności w stosunku do tych ludźmi, są specjalne placówki, które zajmują się ludźmi bezdomnymi. Zresztą oni dobrze wiedzą gdzie się zgłosić i prosić o pomoc, ale wygodniej jest zebrać od ludzi i liczyć na ich naiwność, manipulację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel A może żebranie potraktować jako próba napadu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 09:09 Ciekawy jestem, ostatnio gość złapał mnie za rękę i powiedział daj dwa zł. Może za takie zachowanie potraktować go gazem (pieprzowym). Znając nasz kraj kochany - byłoby przekroczenie obrony koniecznej. A jak mnie chciał ukłuć igłą, a jak miał nóż w drugiej ręce i powiem nie to mnie rozłupie? Dlaczego w Polsce nie ma świętego prawa do "nietykalności". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Żebracy zdobyli Kraków IP: *.as.kn.pl 17.09.09, 09:11 We Wrocławiu pod katedrą grasuje sepleniący brudny blondynek. Nagabuje wycieczki z Niemiec wciskając religijny obrazek. Wcześniej podchodzi do jakiegoś księdza i prosi o to aby mu kupił pakiet (100 szt) takich obrazków. Duchowny kupuje a on to wciska Niemcom. Kiedyś liczył przy mnie utarg. miał 280 zł a była dopiero 11... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek A w Nowym Jorku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 09:17 A jakoś w NY dali sobie radę z lumpami. No ale u nas policja boi się i nie chce użyć pały. Łatwiej rozłożyć ręce. W Warszawie to samo. Pod pajacem kultury bród i smród. Odpowiedz Link Zgłoś
moze.tak.a.moze.nie Po prostu karać tych co dają pieniądze żebrakom! 17.09.09, 09:20 Jedynym sposobem jest odcięcie ich od źródła pieniędzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Nachalność brudasów i meneli przekracza granice 17.09.09, 09:25 Kilka przypadków zaobserwowanych z tegorocznego urlopu spędzanego na w połowie na północy i w połowie na południu Polski: 1) w całkiem porządnej restauracji wchodzi obrzępała i kładzie święte obrazki i długopisy z karteczką, że jest głuchy i że długopis kosztuje 7 zł, ale jak ktoś ma serce da więcej. Oczywiście smród przeszkadza w jedzeniu, ale personel nic nie robi, bo trzeba się przyzwyczaić. 2) ogródek smażalni, jem sobie rybkę z frytkami, gdy jakiś śmieć wsuwa mi paluch do żarcia, nieco dalej idąca straż miejska udaje że nic nie widzi, mimo że ten śmieć kręci się tam cały czas. 3) jadę pociągiem, kolejny "głuchy" tym razem z breloczkiem z bursztynkiem za 10 zł, oczywiście bez biletu, ale konduktor nic nie może zrobić. 4) rynek znanej turystycznej miejscowości w południowo wschodniej Polsce, chodzę z żoną i dziećmi, podziwiam zabytki, robię zdjęcia, gdy nagle słyszę daj na papierosa, po odmowie zostałem zwyzywany 5) nie wspominam o Warszawie, gdzie nie można na spokojnie z kobietą przejść ze Starego na Nowe Miasto z powodu m.in. bandy rumuńskich Cyganów, ale i "sprytnego" cwaniaka co pod Barbakanem ustawił sobie pieniek i łapie ludzi zmuszając do "wykupienia", zwłaszcza jeśli idzie się z dziewczyną. To podpada przecież pod wymuszenie w kk. Pewnie nikt mu porządnie nie w.j.e.b.a.ł. bo tak było i pięć i trzy lata wstecz i teraz wciąż. A straż miejska sobie chodzi i goni babcie z pietruszką, które nikomu nic złego nie zrobiły :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simba dodajcie do tego Greenpeace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 09:30 ci goście są gorsi niż żebracy. Jak się taki doczepi to nie wystarczy powiedzieć nie, bo zaraz zaczyna: a czemu nie, a czy znasz nas itd. Mnie oni bardziej nawet wk...ją niż żebracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b00bz Żebracy zdobyli Kraków IP: *.acn.waw.pl 17.09.09, 09:43 Raczej zaniedbanych przez ratusz i policje. Bo samo miasto jest piekne. Szkoda, ze Warszawy niemcy tak nie oszczedzili :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozwiazanie Żebracy zdobyli Kraków IP: *.devs.futuro.pl 17.09.09, 09:44 A może karać tych, którzy dają pieniądze ;). Radykalne rozwiązanie, ale myślę, że skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Żebracy zdobyli Kraków IP: *.alcatel.de 17.09.09, 09:47 W tej sondzie brakuje mi jednej opcji: "Odstrzelić". Najlepsze rozwiązanie. Proste i skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Żebracy zdobyli Kraków IP: *.aster.pl 17.09.09, 10:27 Co za znieczulica panuje w tym katolandzie. Jak czytam wasze watki to robi mi sie zle. Przestaje wierzyc w ludzkosc. I kto to pisze ? Narod chrzescijanski. A gdzie wasze credo "biednego nakarmic..." Nie tu trzeba kwestie ostatecza: na Madagaskar lub ,eksterminacja.. Jestem deista, ale nigdy nie odmowie potrzebujacemu, i prosze nie pisac ze pogłebiam patologie bo to komunał. Czy ktos z Szacownego Panstwa rozmawiał kiedys z taim , chorym i smierdzacym bezdomnym. Domyslam sie ze nie , bo przeciez smierdzi a fe... to juz nie homo saphiens ,lecz :parch ,zul , menel ,lump,k rwa, czy inne stworzenie ,Któro nie odczów głodu , zimna ,ponizenia. Odczłowieczone jakos. tak sie składa ze ja rozmawiałem kiedys z bezdomnymi i spora czesc z nich znalazła sie na ulicy nie z własnej woli.Byli to ludzie np chorzy ktorych rodzina sie wyrzekła , nie maja miejsca zameldowania wiec nie moga znalesc pracy, a lekarstwa kosztuja. Ci ludzie chciali by zyc godnie , ale nasze panstwo im to utrudnia , nie maja zapewnionej opieki zdrowotnej i tym samym skazywani sa na ,nic nie maja i niestety koja swoja biede w alkoholu, zapijaja swoj brak godnosci, inni towniz z przyczyn czesto niezaleznych o siebie trafiaja na ulice. Nie przecze ze sa wsod nich zwykle lenie , ale sa i ludzie naprawde potrzebujacy pomocy. Dlatego pomagam jak umiem,Zreszta nie bede sie tu juz produkowc bo i tak zostane potepiony, i zwyczajnie mi sie nie chce. Choc mogłbym przytoczyc setki argumentow za tym dlaczego im pomagam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Żebracy zdobyli Kraków IP: *.alcatel.de 17.09.09, 10:35 Po pierwsze nie obrażaj mnie nazywając mnie chrześcijaninem. Po drugie: w jakim ty świecie żyjesz?! Człowiek, któremu się życie zawaliło i rodzina odeszła nie sra na środku ulicy tylko szuka pomocy w ośrodku dla bezdomnych. A taki srający i drący mordę pijaczyna nie zamierza nic zmieniać w swoim zasranym życiu. Bo po co skoro może wpaść w grupę normalnych ludzi i krzykiem załatwić jedzenie i pieniądze?! I tacy jak ty, którzy dają pieniądze takim osrajdupcom powodują, że ten margines się poszeże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Żebracy zdobyli Kraków IP: *.aster.pl 17.09.09, 10:51 Przepraszam jesli uraziłem:) Tylko czy był Pan kiedys w osrodku dla bezdodomnych? Tak sie składa ze ja z racji wolontariatu byłem. i muszse Panu powiedziec ,ze sa tam rozni ludzie , sa i leniwi alkoholocy i sa ludzie ktorzy chciełi by byc zyc normalnie ale nie moga , bo jak pisalem sa chorzy , nie moga wykonywac ciezkich prac fizycznych , a tylko do takich mogki by byc zatrudnieni nielegalnie. Legalnie nie moga bo nie maja miejsca zameldowania.Zeby wiec przezyc i kupic sobie lekarstwa zebrza i kółeczko sie zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Żebracy zdobyli Kraków IP: *.aster.pl 17.09.09, 10:57 a i wole dac takiemu choremu bezdomnemu niz klesze nierobowi ktory jezdzi mercem i wydaje kase na dziwki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Żebracy zdobyli Kraków IP: *.alcatel.de 17.09.09, 11:02 A to to już inna bajka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Żebracy zdobyli Kraków 17.09.09, 17:06 Gość portalu: xyz napisał(a): > a i wole dac takiemu choremu bezdomnemu niz klesze nierobowi ktory jezdzi mer > cem i wydaje kase na dziwki Gratuluję czarno-białego światka, misiu o bardzo małym rozumku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Żebracy zdobyli Kraków IP: *.alcatel.de 17.09.09, 10:59 Nie przemawiają do mnie te argumanty. Jeżeli kasę przepitą przeliczyć na jedzenie i lekarstwa to byliby oni najedzeni, zdrowi i jeszcze starczyłoby na obrania. Oczywiście jest jakiś procent ludzi, którzy są "chorzy , nie moga wykonywac ciężkich prac fizycznych" ale aby zbierać papierki na ulicy lub stać na przejściach dla pieszych jako "Agatka" nie trzeba być w idealnej formie fizycznej. Wystarczy się "jakoś" ubrać i życie zaczyna się naprawiać. Ale cały czas temat wraca do podstaw problemu - łatwiej jest żebrać i straszyć ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Żebracy zdobyli Kraków 17.09.09, 17:05 Jak ktoś jest tak chory, że nie może niczego robić, to nie łazi cały dzień po mieście i nie żebrze, tylko leży w łóżku lub w szpitalu. Pracować można nawet siedząc w domu, trzeba tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suggard Żebracy zdobyli Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 10:15 przesadzony ten artykuł, byłam w Krakowie w dzień obchodów sztuki ludowej i żadnego nie spotkałam, żadna drastyczna sytuacja nie utknęła mi w pamięci, to w moim małym miasteczku przygranicznym jest tych lumpów zapewne wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicka Żebracy zdobyli Kraków IP: 168.224.160.* 17.09.09, 10:17 Wszyscy mówia o psich kupach....dla mnie problemem są ludzkie... Po pijakach chlających w krzakach tanie wińsko i nalewki ...Jak się robi zimno śpią w bloku ,śmierdzą i zostawiają po sobie fekalia . Nie wiem co robić . Obok Bonifratrzy daja im jeść , nawet dostają całkiem przyzwoite ubranie, mogą sie umyć ale nie chcą...Może faktycznie należy ich wywozić gdzieś gdzie się ich siłą umyje , i zrobić punkty resocjalizacji przymusowej... Już widzę jak obrońcy wolności zaczną jazgotać ... To chętnie przyniosę Wam ich śmierdzącą kupę na wycieraczkę i nawet nie będę wbijać w nią flagi . To jest problem i trzeba go rozwiązć . To że ktoś zatruwa życie innym powinno być karalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liverpoolczyk Re: Żebracy zdobyli Kraków IP: *.range86-152.btcentralplus.com 17.09.09, 10:22 czasami i ciebie tez.... Odpowiedz Link Zgłoś