Dodaj do ulubionych

Konkurs. Kraków, którego już nie ma

IP: *.chello.pl 14.09.09, 16:41
Peron piaty wcale nie był slepy!! Z peronu piątego odchodziły
pociągi w kierunku Lublina. To peron pierwszy był ślepy, gdzie
odchodziły pociagi do Katowic.
Obserwuj wątek
    • Gość: houk Konkurs. Kraków, którego już nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 16:47
      i dobrze, że Kraków się rozwija. mi nie jest żal Baru Smok,
      paskudnego dworca autobusowego i innych zapadłych miejsc...
    • Gość: Krzysztof K. Konkurs. Kraków, którego już nie ma IP: *.fema.krakow.pl 14.09.09, 18:08
      Żenada. Kraków trzeba rozwijać, a nie wracać sentymentalnie do okropnego
      dworca i jego okolic. Okolice dworca zawsze były plamą na honorze Krakowa.
      Zresztą dworzec nadal jest okropny. Wybierzcie rzeczywiście jakieś fajne
      miejsca, np. obecną ulicę Bronowicką sprzed parudziesięciu lat. Przypomnijmy
      Błonia z pasącymi się jeszcze w latach sześćdziesiątych krowami (w
      południowo-zachodnim fragmencie). Stadion Garbarni nad Wisłą, na miejscu
      którego wybudowano hotel Forum. Kolejkę wąskotorową na Bielany, którą
      wybudowano bodajże w czynie społecznym i po roku trzeba było rozebrać bo była
      tak potencjalnie niebezpieczna.
      • guru133 Masz rację że okolice dworca PKP były ohydne, ale 14.09.09, 18:50
        od samego dworca to się odczep. Natomiast archiszopa Galeria Kraków to nieudany
        potworek. Zobacz Stary Browar w Poznaniu. Właśnie coś takiego powinno w tym
        miejscu powstać, bo harmonizowało by i z dworcem i z nieodległym Starym Miastem.
      • Gość: Czytelnik_z_bólem Zbiór bzdur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 03:17
        /Żenada. Kraków trzeba rozwijać, a nie wracać sentymentalnie do okropnego
        dworca i jego okolic. /

Jassssne. To wystaw osiem pałaców kultury i wywieś transparent "rozwój", a normalnym zakorzenionym mieszkańcom nie mąć w głowach, co mają sobie myśleć, bo wiedzą to i bez Twojej (Pańskiej - niepotrzebne skreślić) pomocy.

/Okolice dworca zawsze były plamą na honorze Krakowa./

To obejrzyj sobie fotografie z np pogrzebu Marszałka Piłsudskiego. To Ci pomoże zrozumieć śmieszność terminu "zawsze".

/Zresztą dworzec nadal jest okropny. /

Dworca na razie NIE MA. To skąd pogląd, że jest okropny?

/Wybierzcie rzeczywiście jakieś fajne
        miejsca, np. obecną ulicę Bronowicką sprzed parudziesięciu lat. /

Raczej postąpimy jak wolni ludzie, i wybierzemy to, co się nam spodoba.

/Przypomnijmy
        Błonia z pasącymi się jeszcze w latach sześćdziesiątych krowami (w
        południowo-zachodnim fragmencie)./

Pasły się jeszcze pod koniec lat 80-tych. Stanowiły najlepsząz możliwych kultywacji tradycji miejskiej, której wszyscy nam zazdrościli. Bo Błonia to właśnie PASTWISKO MIEJSKIE. Rekultywację hodowli zwierząt na obrzeżach miast przeprowadza się w najpoważniejszych ośrodkach miejskich nowoczesnego świata.
        www.stonebarnscenter.org/
        Ale żeby to wiedzieć, to trzeba by się pozbyć kompleksu dziadków na wsi, i zrozumieć, że to właśnie ONI, ci Dziadkowie ze wsi, byli solą tej ziemi, a nie otępiali mieszkańcy wielkiej płyty, którzy wstydzą się swoich korzeni, a termin "wieśniak"/"wieśniacki" traktują jak najgorszą obelgę. Zapachniało domem?
        /Stadion Garbarni nad Wisłą, na miejscu
        którego wybudowano hotel Forum./

A teraz banda kibolo-idioto-filipków buduje stadion jeszcze bliżej Rynku, niż kiedyś Garbarnia.(Cracovia - 1200 m od Rynku). Kiedyś, to nie to, co teraz.
        www.podgorze.pl/galleria.php?id=7

/Kolejkę wąskotorową na Bielany, którą
        wybudowano bodajże w czynie społecznym i po roku trzeba było rozebrać bo była
        tak potencjalnie niebezpieczna./

Część czytelników tego forum - zwłaszcza pochodzących z Krakowa, posikała się właśnie ze śmiechu. Przepytaj no może rodziców jeszcze raz, jak to było z tą kolejką. Jej dawny parowóz stoi do dziś w ogródku przedszkola , róg Radziwiłłowskiej i Kopernika. Podejdź, zobacz, pomyśl: czy taki przedmiot mógł powstać w czynie społecznym?
        Twoje przekonanie, jakoby istniała przez rok, także nie polega na prawdzie.
        • Gość: eso Re: Zbiór bzdur IP: *.net.autocom.pl 15.09.09, 11:57
          no ale niejaki Krzysztof K. błyszczy nie tylko w tym wątku!
          • Gość: Czytelnik_z_bólem Niech mu idzie na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 12:39
            To wolny kraj. Byleby nie wypisywał bzdur. Młodzież czyta, i ma namącone w głowach.
            • Gość: zwierzyniecki e tam. sporo racji ma IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 15.09.09, 13:12

>> Jassssne. To wystaw osiem pałaców kultury i wywieś transparent "rozwój", a norm
              > alnym zakorzenionym mieszkańcom nie mąć w głowach, (...)

Ojej, nie badz taki zakorzeniony bo ci sie galezie przytrzasna.

>> /Okolice dworca zawsze były plamą na honorze Krakowa./
              >>
              >> To obejrzyj sobie fotografie z np pogrzebu Marszałka Piłsudskiego. To Ci pomoże
              >> zrozumieć śmieszność terminu "zawsze"

Eee tam. Za Piasta byl tam piekny las, i co z tego ? Natomiast w bliskich nam
              czasach okolice dworca to byla totalna rozpacz i czesc. Nawet te wypociny co tam
              teraz stoja sa lepsze. Mozna bylo lepiej ? Pewnie tak. Ale to co bylo to byla
              tragedia. No chyba ze syf i degrengolada ci sie podoba.

>Dworca na razie NIE MA. To skąd pogląd, że jest okropny?

Alez jest,w realu, nie fantasmagoriach. Dowiesz sie jak bedziesz musial gdzies
              pojechac, zakorzeniony brachu.
              A to co ma tam byc kiedys to tego to panie to nikt nie wie, no.

> A teraz banda kibolo-idioto-filipków buduje stadion jeszcze bliżej Rynku, niż k
              > iedyś Garbarnia.(Cracovia - 1200 m od Rynku). Kiedyś, to nie to, co teraz.

No prosze Cie. Stadion Cracovii ci nie pasuje, pogielo cie do reszty ? Troche go
              powieksza i podpicuja, no ale co to szkodzi ? A moze wolisz go zakonserwowac jak
              jest, wapniako-smutaso-konserwatorze jeden, kurka wodna.

>Pasły się jeszcze pod koniec lat 80-tych. Stanowiły najlepsząz możliwych kultyw
              > acji tradycji miejskiej, której wszyscy nam zazdrościli.
              >(...)
              >> Ale żeby to wiedzieć, to trzeba by się pozbyć kompleksu dziadków na wsi, (...)

No, to akurat , i to o tych dziadkach, to w pelni slusznie i racje masz.

Wiec sie nie zaperzaj tak bardzo i tradycja nie szafuj, bo troche rozsadku nam
              sie tez przyda. A tego co na dworcu bylo to nie ma co zalowac.
              Nie wiem tez czemu Ci cracovia przeszkadza, ale to juz inna bajka. Co chcesz,
              oddac tam teren z powrotem czarnym ?
              • Gość: Czytelnik_z_bólem Poprosiłem o radę starszych kolegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:03
                Zabronili mi z Tobą rozmawiać.
                Ja słucham starszych kolegów.
    • Gość: Podwieczorek Konkurs. Kraków, którego już nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 19:30
      Rozwijać trzeba, ale dlaczego przy tym nie powspominać? Widziałem, że mają tam
      zdjęcie księgarni Odeon. Wiadomo, że Empik to teraz "pełna kultura", ale ja w
      Odeonie spędziłem wiele przyjemnych chwil na studiach i przeczytałem tam masę
      książek na gapę.
    • Gość: Sella Re: Konkurs. Kraków, którego już nie ma IP: *.netx.waw.pl 14.09.09, 20:22
      Odeon był faaajny. I przechodziło się podziemiem, i był papierniczy, chyba
      pierwszy tej klasy w okolicy.
      Ja za tydzien wybiore sie w inne miejsce, ktore znika - plac zabaw przy kosciele
      Bozego Ciala. Niedlugo bedzie tam hotel czy jakas inna zaraza. I gdzie maja sie
      hustac dzieciaki z Kazimierza? Bylam tam niedawno z synem. Rozpoznalam stare
      konstrukcje, na ktorych z kolezankami ganialysmy sie po mszy albo nauce
      religii... Mam poczucie, ze trzeba to uwiecznic - w koncu niedlugo wjedzie tam
      budowa.
    • Gość: Groblin Konkurs.Adolfa M Kraków, którego już nie ma IP: *.2.20.195.pp.com.pl 14.09.09, 20:47
      Zniszczono cały urok Krakowa i jego magię. Lampy koszmar! Bruk bet na okrągło
      nowe kostki dla psychicznych i trele i morele i kloce betonowe i usychające
      Planty. Oto moje miasto. Śmieć na Groblach i zagłada drzew i ludzi. To nowa
      okupacja architektów i złodziejskiej ekipy Adolfa M.To czarny sen jak z
      horroru o klocach z piekła magistrackich asów na żywo! Na oczach turystów i
      mieszkańców zagłada.Coś o czym nawet kretyn nie mógł pomarzyć jest za oknem.
      Jest pod Wawelem z koparami i parkanami i stalinowskim nowymi obiektami i
      szambem od ziemią ! .
    • Gość: Maestro Konkurs. Kraków, którego już nie ma IP: *.chello.pl 14.09.09, 21:41
      jak to było niedawno! Teatr Bukleina był niezły, też zniknął. A jak
      mawia moj znajomy: nigdy wiosna nie będzie już taka jak wtedy gdy
      było stare rondo mogilskie.
      Mam kilka zdjęć (na negatywach) okolic i dworca i ronda
      mogilskiego... moze się zbiorę i wyślę :)
      Może i baru smok nie żal, jak i warzywniaków dookoła, ale okolic
      ronda i samego ronda trochę szkoda. Raz przez właśnie te wszystkie
      kwitnące krzewy a dwa przez zmienioną teraz lubomirskiego. Niby
      niepozorna ulica ale kiedyś ta smętna uliczka miała taki klimat
      jakby końca miasta... Teraz to arteria! hehehehehehe
      • Gość: zwierzyniecki Mistrzu! dajze te zdjecia please IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 15.09.09, 11:21
        Wrzuc na internet gdzies i udostepnij, bedziemy bardzo wdzieczni i chetnie
        popatrzymy.
    • Gość: Be bar mleczny Barcelona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 22:32
      Akurat bar mleczny Barcelona funkcjonuje dalej, został przeniesiony na róg Topolowej i Mogilskiej (ten odcinek drogi między Operą, a budynkiem PKP).

Poza tym artykuł powinien być oznaczony jako sponsorowany. Już od dłuższego czasu w portalu przy okazji róznych artykułów pojawiał się link do strony.
      • Gość: wize Re: bar mleczny Barcelona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 10:02
        wszystko cacy ale, dalibóg, nie ma takiego rogu w Krakowie
        • Gość: zwierzyniecki skrot myslowy cos jakby to jest taki no IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 15.09.09, 11:20
          jak znasz tam teren to wiesz
          przejdz sie i popatrz
          >"ten odcinek drogi między Operą, a budynkiem PKP"
        • Gość: eso Re: bar mleczny Barcelona IP: *.net.autocom.pl 15.09.09, 12:02
          azaliż umiejętność czytania mapy w narodzie umarła?
          Mogilska to nie tylko to duże żółte na mapie, jest jeszcze taka mała
          odnoga koło opery, ale po co sprawdzić, lepiej się mądrzyć!
          • Gość: wize Re: bar mleczny Barcelona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 12:06
            mea culpa
    • gregry pętla przy Bosackiej 14.09.09, 22:36
      Będąc jeszcze bardzo małym dzieckiem jeździłem z moją Ś.P. Babcią
      pociągiem w rodzinne strony do Łuczyc. Wsiadaliśmy w tramaj na
      osiedlu Jagiellońskim i wysiadaliśmy w jakimś magicznym miejscu,
      które doskonale pamiętałem ale nigdy później nie potrafiłem go
      znaleźć. Stamtąd odjeżdżały chyba też jakieś autobusy podmiejskie bo
      w okół były wiaty (chyba malowane na ciemną zieleń). Pamiętam jak
      nie raz szliśmy przez sam środek tego miejsca przez zatopioną w
      wodzie trelinkę (tej ostatniej nie jestem pewien na 100%).
      Dopiero niedawno jakoś przypadkiem zagadałem do ojca i dowiedziałem
      się gdzie to było. Są jakieś zdjęcia? Chciałbym to zobaczyć raz
      jeszcze
    • tbarbasz Tak jest... 15.09.09, 10:51
      www.opencaching.pl/images/uploads/C2EAEF67-26DD-824F-9642-BC5117C02238.jpg
      To właśnie "gospodarny inaczej" KRAKÓW.
      a jak było - doślę zdjęcia ze swojego albumu...
    • minigry.amor.pl Kraków, którego już nie ma 15.09.09, 20:46
      Tak powinno sie stac z całyk krakowem. To najbrzydsze i
      najbrudniejsze miasto w Polsce. Mimo chamskiej nagonki, w której się
      niemalże zmusza ludzi do mówienia, ze jest ładne, wszyscy i tak mają
      oczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka