Gość: ola_ka IP: 81.210.91.* 25.09.09, 08:27 A Platforma zamiast metra wystawi in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ekspert Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: 194.146.252.* 25.09.09, 08:44 metro w krakowie nie jest potrzebne, tak gigantyczne pieniądze można wykorzystać na inne, realne rozwiązania w zakresie transportu (chociażby tramwaj na Ruczaj)!!! nasz budżet nie wytrzyma również kosztów eksploatacji metra... np. w Warszawie do każdego przejazdu każdego człowieka państwo (czyli MY) dopłaca ok. 10 zł!!!! więc po co to w Krakowie..... Odpowiedz Link Zgłoś
jestembond Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze 25.09.09, 09:10 Gość portalu: ekspert napisał(a): > metro w krakowie nie jest potrzebne, tak gigantyczne pieniądze można > wykorzystać na inne, realne rozwiązania w zakresie transportu > (chociażby tramwaj na Ruczaj)!!! Z metra skorzystają wszyscy mieszkańcy Krakowa, z tramwaju na Ruczaj - jedynie frajerzy zrobieni przez deweloperów w "ekskluzywne osiedla w spokojniej dzielnicy Krakowa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komar Czyżby ? IP: 93.159.26.* 25.09.09, 09:23 Powiedz to studentem i pracownikom III kampusu UJ czy biblioteki PAT, pracownikom Motoroli, ITI Onet, Ericpolu, Interbudu. I rusz w koncu dupsko ze swojej walącej się kamienicy przy Dietla, bo Kraków już dawno nie kończy się na rogu pod sklepem, gdzie popijasz codziennie mocnego fulla. Odpowiedz Link Zgłoś
jestembond Re: Czyżby ? 25.09.09, 15:10 Gość portalu: Komar napisał(a): > I rusz w koncu dupsko ze swojej walącej się kamienicy przy Dietla, > bo > Kraków już dawno nie kończy się na rogu pod sklepem, gdzie > popijasz > codziennie mocnego fulla. Wjechałem panu kredyciarzowi na ambicję? Co, płacić trzeba za klitkę ciężkie setki tysięcy? Jakoś na Olszy, Ugorku, Wieczystej czy Dąbiu powstają mieszkania i nie ma problemów z dojazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty_do_noszenia_lektyki my o metrze a On o swetrze .. i bujanym fotelu .. 25.09.09, 15:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yan Re: Czyżby ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 16:31 z ruczaju też nie ma problemu. Problem to ma Kampus i Pychowice (a wszystko to jest zwane Ruczajem). Ja z Ruczaju jestem w 2 minuty na Kapelance, a w 10 minut na Rondzie Grunwaldzkim. Myślę że tak samo nie mają problemu inni mieszkańcy Ruczaju, a to że mieszkańcy nowych osiedli zmuszeni do przeciskania się do Kapelanki drogami osiedlowymi stoją w korkach ... cóż, to tylko potwierdzenie tego planowanie przestrzenne u nas leży i kwiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.ksknet.pl 25.09.09, 09:34 w warszawie w nocy kasy sa zamkniete,automaty biletowe nie dzialaja a dziesiatki ludzi przeskakuja kolowroty tuz pod nosem policji,strazy miejskiej i ochroniarzy metro.bylem,widzialem/skakalem,coz mialem zrobic??/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.wip.pl 25.09.09, 09:36 Zgadza się w Warszawie miasto dopłaca bardzo dużo do komunikacji miejskiej. Prawda jest również że krakowa nie stac aby rocznie do komunikacji dopłacać kilkaset milionów no chyba że ceny biletó wzrosłyby o jakieś 300% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fancjosef TEGO Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 09:33 W związku z tym za rok pożegnamy Majchrowskiego. I nie głosami studenciaków spoza Krakowa, bo oni w większości nie chodzą niestety na wybory ( ot, taka nieobywatelska postawa przyszłej ELYTY narodu ). Mam nadzieję, że w końcu będzie jakaś osobowość na miarę Dietla czy Lea. A co do jałowych trollowskich głosów o metrze - kto się daje wciągać w dywagacje to jego sprawa ! To tak, jakby kwestionować ruch obrotowy ziemi. Więc za rok wygra ten, kto postawi na konkretny rozwój komunikacji w mieście - metro. To podstawa jakiegokolwiek rozwoju, polepszenia warunków życia i komfortu wszystkich mieszkańców Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geist Re: TEGO Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: 93.159.143.* 25.09.09, 12:08 A czemu mam głosować na prezydenta obcego miasta? Na wybory u siebie chodzę, a Kraków niech się kisi we własnym sosie, skoro niebawem stąd wyjeżdżam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Re: TEGO Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 12:12 Gość portalu: Geist napisał(a): > A czemu mam głosować na prezydenta obcego miasta? > Na wybory u siebie chodzę, a Kraków niech się kisi we własnym sosie, skoro nieb > awem stąd wyjeżdżam. To może nam zdradzisz gdzie to Twoje miejsce szczęśliwe? I co spowodowało, że zaszczyciłeś to kiszące sie we własnym sosie miasto swoja obecnością. Zali tylko aby sie wykształcić ? Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Prezydenta nie stać na marzenia o metrze 25.09.09, 09:39 nie stać prezydenta Krakowa! A ile kosztuje mieszkańców miasta choćby stanie w korkach!!!!!! Mnie nie stać na to! W Warszawie obliczono, że na samo paliwo z tytułu korków, kierowcy wydają rocznie ok. 100 mln pln! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francjosef do tupkala co nie umie liczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 10:19 Myślisz, że ja z uwielbieniem wsiadam w swój samochód w Krakowie i z uporem maniaka tworzę korki? Jedynym kryterium jest czas ! Niestety dla Krakowa, dalej jest szybciej przedostać się własnym pojazdem z punktu A do punktu B. Więc nie pisz bzdur. A dojazd 3-4 km dziennie przez miesiąc na dzisiajsze warunki jest tańszy autem, stojąc nawet w korakach niż koszt biletu miesięcznego dla osoby pracującej na wszystkie linie też w skali miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: do tupkala co nie umie liczyć IP: 194.156.48.* 25.09.09, 13:54 > 3-4 km dziennie przez miesiąc 3,4 km dziennie? I do tego potrzebny jest samochód? Buhaha.. Rowerem pokonuję taki dystans w 10, max 15 minut niezależnie od korków.. No chyba, że przewozisz pralki, lodówki, meble, trzy teściowe i 4 dzieci, a za oknem pada deszcz, śnieg, jest trzesięnie ziemi itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: do tupkala co nie umie liczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 14:07 Jak metro doi warszawe swiadczy wypowiedz prezydent tej miesciny która chwali sie w wywiadzie ze w2012 r znikna z ulic miasta ikarusy, ktorych w krakowie nie ma od 1,5 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: do tupkala co nie umie liczyć IP: *.wip.pl 25.09.09, 14:11 Akurat to nie metro doi Warszawę. Fakt w Warszawie jeżdza ikarusy, ale Warszawa ma jednocześnie najgęstsza siatke połączeń komunikacyjnych i najniższe cey biletów. Coś za coś Wolę ikarusy jeżdzące co 6 minut w szczycie jak jest w wawie niż nowego solarisa kóry jeździ raz na 15 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Be Re: do tupkala co nie umie liczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.09, 16:21 A ja wole ikarusy i metro lub tramwaj pod ziemią chociazby w samym centrum (I, II obwodnica). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: do tupkala co nie umie liczyć IP: *.wip.pl 25.09.09, 14:08 Po pierwsze to deszcz albo śnieg pada w naszym klimacie przez nieml połowe dni w roku Po drugie nie potrzeba czwórki dzieci aby jeździć samochodem bo wystarcza ze jedno trzeba zawieźć do przedszkola Po trzecie nie każdy ma w pracy prysznic i garderobę do przebrania. No chyba ze ty się nie myjesz po przyjechaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francjosef Re: do turysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 19:14 Widzisz kolego, wiele nas różni, mamy inne potrzeby. Ja na rowerze jeżdżę rekreacyjnie. Niestety do swojej firmy nie mogę jeździć na rowerze przez okrągły rok. Aha - lodówek nie wożę, pralek ani teściowej ( nie posiadam ) również. A sukces jaki osiągnąłem? No właśnie...kwestia kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 10:39 tupkal napisał: > W Warszawie obliczono, że > na samo paliwo z tytułu korków, kierowcy wydają rocznie ok. 100 mln > pln!< Bardzo celna uwaga Panie/Pani tupkal. Z punktu widzenia dobrego gospodarza to matnotrawienie pieniędzy. Ale nie z punktu widzenia każdego. Jeśli by zaoszczędzić te 100 mln to pamiętaj, że ktoś ich nie zainkasuje czyli o tyle mniej zarobi. Policz jeszcze ile z tych 100 milionów trafia do budżetu poprzez akcyzę i inne podatki. Oczywiście ludzie którzy szybciej i wygodniej djadą ddo pracy są wydajniejsi, więcej zarobią, więcej zapłacą poodatków również. Ale to trudniejsza droga. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
hawker111 Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze 25.09.09, 10:55 Bardzo celny komentarz . I jeśli go połączyć z wywiadem z prez Dutkiewiczem z Wrocławia , zamieszczonym też w Wyborczej to widać ogromną różnicę mentalną , niestety na korzyść Dutkiewicza . I , mimo wagi Krakowa , widać jak ta przewaga w przywództwie powoduje , że Wrocław szybciej się zmienia . Jeszcze Kraków wygrywa ale różnica zmniejsza się coraz bardziej aż w końcu to Wrocław będzie większą atrakcją niż Kraków . Musimy mieć w Krakowie wreszcie przywódcę i lidera na prezydenta , musimy skończyć z niemożnością , brakiem zaangażowania . Przy całej sympatii , jaką zbiera Majchrowski to nie jest lider , to nie jest przywódca na miarę potrzeb Krakowa . Czy znajdziemy takiego ? Czy go wybierzemy ? Oby ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 11:21 hawker111 napisał: Musimy mieć w Krakowie wreszcie przywódcę i > lidera na prezydenta , musimy skończyć z niemożnością , brakiem > zaangażowania . Przy całej sympatii , jaką zbiera Majchrowski to nie > jest lider , to nie jest przywódca na miarę potrzeb Krakowa . Czy > znajdziemy takiego ? Czy go wybierzemy ? Oby ... Fakt. Ale pozostaje pytanie KTO? Nikt z piszących nie ma odwagi wymienić choć jednego nazwiska. Mówi sie o Z. Wassermanie. Jest bezwzględnie znaną postacią i identyfikowalną, ale czy będzie dobrym prezydentem. Mówi sie o Kraciku. Bardzo dobry gość. Ale czy zdoła przebić te różne krakowskie układy i układziki w UMK i w Radzie MK. i innych urzędach? Może ktoś inny ? Ale ten ktoś musi być już znany od lat bo w dużym mieście prezydentem nie może zostać ktoś kto nagle wyskoczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.wip.pl 25.09.09, 11:32 A w czym ta atrakcyjność Wrocławia się objawia? W czym Wrocław moze zagrozić Krakowowi ? Mają swietny marketing który już się kończy. Miasto optycznie sie szybciej rozwija ale tylko dlatego ze jest bardziej zapóźnione. Gdyby z Wrocławia wyłączyć stare miasto to co nam pozostaje? Niskopłatne posady, fatalna komunikacja najgorsza ze wszystkich dużych miast, dziurawe i zapuszczone drogi, oraz całe hektary zdewastowanych kamienic komunalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geist Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: 93.159.143.* 25.09.09, 12:24 Kraków nie składa się z niczego poza marketingiem, a jedyne co ma to fakt, że nie został zniszczony w trakcie wojny. Wrocław przed wojną był metropolią, a Kraków powiatowym miasteczkiem. I tę różnicę widać do dziś. Jako wrocławianin mieszkający w Krakowie duszę się tu i źle mi się tu żyje. Kraków jest po prostu wrogi mieszkańcowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: 88.220.37.* 25.09.09, 12:30 miałem nieprzyjemność pracować we Wrc i ty chyba nie wiesz co piszesz. Piękne odremontowane po powodzi stare miasto, a poza nim KOSZMAR komunikacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geist Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: 93.159.143.* 25.09.09, 12:37 Wiem, co piszę, bo spędziłem tam 19 lat życia, a i w trakcie studiów często tam wracam i to samochodem. Po Wrocławiu (w którym tranzyt puszczony jest jeszcze przez centrum) jeździ się z reguły szybciej, niż po Krakowie, który ma obwodnicę. I jest znacznie mniej problemów z parkowaniem w centrum dzięki parkingom. Poza tym zapraszam na Krzyki, Biskupin, Sępolno. Jest tam ładnie i zielono :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geist Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: 93.159.143.* 25.09.09, 12:44 Zresztą, o co się spierać? Wrocław ma inną specyfikę, niż Kraków, mnie się po Krakowie jeździ koszmarnie, może komuś się źle jeździ po Wrocławiu. Wrocław metra na pewno mieć nie będzie, bo nie pozwalają na to warunki topograficzne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: 88.220.37.* 25.09.09, 12:50 Zgadza się to miasta o różnej specyfice i przede wszystkim wielkości. Niemniej na dzień dzisiejszy Wrocław komunikacyjnie jest mocno w tyle i trzeba mieć nadzieje że to nadrobi dzięki środkom unii. Samo miasto jest ładne (głównie centrum), dużo parków i zieleni przy Odrze i kanałach, czego w Krakowie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aietes uczciwy obywateł włącza silnik i zostawia na noc IP: *.ists.pl 25.09.09, 11:57 jakie wtedy budżet ma dochody! ile dopłat do KRUS, dla biednych dzieci i samotnych matek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.chello.pl 25.09.09, 10:46 Majchrowski to stary zramolały komuch, wiec dlaczego od niego wymagacie aby realizował coś nowatorskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRK Jacek M. po prostu nie potrafi rządzić IP: *.zax.pl 25.09.09, 11:47 Jak się mógł pogodzić z problemami? Po to został wybrany żeby te problemy rozwiązywać, ale jego głową bardzie rządzą myśli którego kolesia można by jeszcze zaszczycić urzędową pensją. Człowiek, który nie stawia sobie żadnych celów, nie może być dobrym prezydentem, a urzędnicy miejscy wydaje się, że biorą przykład z góry. Większość tego co zostało zrealizowane w ostatnim czasie było efektem odzewu ludzi, mediów, a nie pomysłem prezydenta. Mam nadzieję, że w przyszłym roku nikt krzyżyka przy nazwisko Majchrowskiego nie postawi. Odpowiedz Link Zgłoś
podpantoflem Re: Jacek M. po prostu nie potrafi rządzić 25.09.09, 12:31 Oj, żebyś się nie zdziwił... Ja wróżę Majchrowskiemu 3. kadencję. No chyba, że pojawi się nagle jakiś fantastyczny kandydat z mocnym poparciem społecznym. Tylko że patrząc na sytuację polityczną w mieście, trudno w to wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karaczi pora wypłukać postkomunistyczne złogi IP: 67.159.45.* 25.09.09, 12:01 wystarczy 10 zmarnowanych lat a JM może odpłynąć... tramwajem wodnym - pokazał już wystarczająco na co go stać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perru stacja "Biblioteka PAT w budowie" IP: *.ghnet.pl 25.09.09, 12:37 jedna ze stacji może tak się bedzie nazywać, bo pewnie wczesniej powstanie metro na ruczaj niż ta inwestycja. Chyba ze kosciol wyciagnie zgrabnie kasę z budzetu panstwa, albo w ramach innowacyjnej gospodarki z UE. Odpowiedz Link Zgłoś
kjhubner Prezydenta wysłać do Pragi czeskiej ! 25.09.09, 14:50 Byłem i sam widziałem, miasto wielkości Krakowa, około 1,2 mln ludności ma trzy linie metra !!! dalej autobusów nie ma centrum, tylko tramwaje ! U nas trzeba ni egadac a budować szybkie polaczenie tramwajowe płaszów - rondo kotlarskie, z bronowic do huty zwykły tunel pod krolewska , karmelicka i aż do wyjścia na basztowej przy dunajewskiego, z ruczaju tunelem tramwaj łacznie z podziemnym skryżowaniem przy tesco i wyjazdem na powierzchnie ! Naszym specom od pilnowania odległosci knajp z alkoholem od kościołów i szkół też polecam zobaczenie na własne głupie gały, w Pradze na starym mieście są knajpy przy ścianach czynnych kościołów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Be Re: Prezydenta wysłać do Pragi czeskiej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.09, 16:35 kjhubner napisała: > Byłem i sam widziałem, miasto wielkości Krakowa, około 1,2 mln > ludności ma trzy linie metra !!! Tylko, że większa część praskiego metra powstała w latach 60 i 70-tych. Ponadto Praga jest stolicą (łatwiej jej uzyskać dofinansowanie) i założe się, ze wplywy miasta z turystyki są nieporównywalnie większe niz w Krakowie. I jeszcze jedna kwestia Praga ma powierzchnię prawie 500 km kwadratowych, Kraków jakieś 325 więc wielkość jednak nie jest porównywalna. Co do liczby mieszkańców 1 200 000 (aglomeracja prawie 2 mln) przeciwko 750 000 (aglomeracja nie całe 1,5 mln). Kraków jest mniejszy, ale gęstość zaludnienia jest zbliżona. Co do pomysłu z tuynelami pod centrum jestem jak najbardziej za. Od czegoś trzeba zacząć. Potem można pomyśleć o poszerzeniu siatki połączeń podziemnych. Równiez na początku zamiast wagoników metra mogłyby byc tramwaje. W końcu nie od razu Kraków zbudowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HutniskowiecNH Prezydenta stać na wszystko IP: *.2.20.195.pp.com.pl 25.09.09, 14:55 Ma już stację podziemna na Groblach im. Józefa Stalina. Pijacka melinę ma w oknie i kasiorę i kolce i podziemne rozlewiska i szczytowanie na sianie. Vivat artyści z magistratu. Metro do boju! Żadnych ahań! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.multi-play.net.pl 25.09.09, 17:31 Słuszne tezy są postawione w w/w artykule. Prezydent Majchrowski to człowiek któremu nie tylko metro, ale prawie wszystko przychodzi z trudem, oprócz wymyslania wymówek dlaczego sie nie da. Temu miasto jest potrzebny wizjoner, a nie obecny profesorek. Oby to była jesgo ostatnia kadencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Kracik da radę leśnemu dziadkowi IP: *.ghnet.pl 25.09.09, 19:29 Najwyższy czas przewietrzyć urząd miasta i wysłać dziadków na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.net.autocom.pl 27.09.09, 18:24 Czy wybiórcza przestanie kiedyś wreszcie narzekać na prezydenta. Płacą wam za tą kampanie a raczej antykampanie Majchrowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.net.autocom.pl 27.09.09, 18:25 Nie będzie tak, że oddamy miasto jakiemuś popaprańcowi albo pisiorowi tylko dlatego, żeby być ustawionym na górze to czysty makiawelizm i koniunkturalizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Prezydenta nie stać na marzenia o metrze IP: *.chello.pl 28.09.09, 10:41 Wiekszosc piszacych nie ma zielonego pojecia oczym pisze, nawet redaktor. Odpowiedz Link Zgłoś