pendrek_wyrzutek 26.10.09, 00:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: balusz Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.multi-play.net.pl 26.10.09, 07:50 I wałasni tak dziala wolny rynek. Sa tacy co beda jezdzic 30% taniej i tacy co nie zamierzaja. Tych drugich bedzie ubywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobro ikonkurencja I tak o to, pezerne złotówy zostały pokonane!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 08:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak tak Re: powoli IP: 151.193.120.* 26.10.09, 13:06 zawsze mogą wrócic do cięcia opon i zastraszania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 08:00 Tak z ciekawości wszedłem na stronę jednej korporacji i patrzę na stawki. W dzień 2.3 za km, w nocy 3.5. Jak łatwo można obliczyć po odjęciu 30% wychodzi 2.45 za km. Więc skąd się biorą te krzyki że się nie opłaca? Nadal jest drożej niż w dzień przecież. O co chodzi więc? W nocy taksówka bardziej benzynę zużywa, czy co? Podatek po godzinie 22 skacze o 50%? Byłbym wdzięczny jakby mi jakiś taksówkarz to wytłumaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
kermitek1 Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki 26.10.09, 09:30 w nocy nie ma korkow - nie przewiezie cie tak, zeby w nim utknac, przez co nie przelaczy sie mu taksometr w "postoj" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 09:52 Bardziej chodiz o to, że w nocy praca jest niebezpieczniejsza (wieksze prawdopodobieństwo napadu), klienci zazwyczaj sa pijani i czesto nie można się z nimi dogadać, a poza tym kursy są rzadziej. Niemniej jednak uwazam, że te obniżki to dobra sprawa, a Ci którzy sie nie stosuja do tego co oferuje korporacja powinni z niej wylecieć albo płacić kary, bo tworzą zły wizerunek firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki 26.10.09, 19:50 1. W każdej pracy płaca nocna jest wyższa od dziennej. 2. 30% zmniejsza też opłatę początkową, przez co do osiągnięcia odległości ~9km 15gr/km nic nie daje. 3. W korkach i przy włączonej sygnalizacji świetlnej taksówka jedzie dłużej. 4. W nocy nie ma takiego popytu na taksówki jak w dzień. 5. Na 100zł. trzeba przeznaczyć ~40zł. (paliwo) oraz ~6h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taxi Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: 83.13.74.* 27.10.09, 19:13 po prostu nie stoi sie w korkach i na niektórych swiatłach więc wychodzi czasem taniej niż w dzień bo czasówka wtedy nie działa czyli opłata 35 zł za 1h postoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taryfiarz wzrost agresji u Icara IP: *.fdk.abpl.pl 27.10.09, 21:20 A mi najbardziej podoba się radykalny wzrost agresji wypowiedzi wśród Icarowców(bo nie czarujmy się, jesteśmy tu na forum w 95% tylko my i Wy)Czyżby nie było tak różowo jak obiecywali właściciele....he,he,he.Sam wiozłem już dwóch takich do których dotarło,że są rżnięci przez szefów(zapewne aktywnych na tym forum),ale dopiero jak Ich autka zaczęły częściej odwiedzać mechaników(a tego, nie brali pod uwagę)zaczęli liczyć koszty.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taryfiarz Realia Taxi IP: *.fdk.abpl.pl 27.10.09, 21:35 Żeby na taryfie zrobić 6tys. OBROTU trzeba spędzić w aucie ok. 300 godzin(napisałem spędzić,a to nie to samo co jeździć).Mam nadzieję, że na tym forum nie ma idioty dla którego obrót=zysk.NA "CZYSTO" Z TEGO WYCHODZI 2000 PLN.Jeżeli Ktoś nie potrafi tego przeliczyć to znaczy, że nigdy nie powinien prowadzić własnej działalności gospodarczej.Nie wierzę, żeby którykolwiek Icarowiec, zrobił taki obrót w mniej niż 300godzin(chyba tylko Ci, którzy dostają zlecenia poza kolejnością, na trasy poza miasto,a wiecie że tacy są...)Siłą Icara ,będzie nieświadomość jego kierowców,do momentu, aż sięgną po kalkulator . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.152.156.25.dsl.dynamic.eranet.pl 26.10.09, 08:10 W jaki sposób w nocy trzeba dokładać do interesu? Benzyna drożeje? Czy opony się szybciej zużywają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: passenger Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.09, 08:15 Czyli w obecnej sytuacji muszę u TAXÓWKARZA dopytać się gdzie ma strefę, aby przypadkiem mnie nie oszukał i nie przełączył licznika przy plantach oraz muszę się dowiedzieć czy oby na pewno ma zniżkę, aby przypadkiem mnie nie oszukał i nie zawiózł za całą cenę mimo iż naklejka na jego samochodzie mówi o 30% zniżce... acha i muszę się dowiedzieć jeszcze jaką ma cenę za kilometr aby mnie nie oszukał i nie zawiózł po jakiejś kosmicznej stawce.... Może mam jeszcze zapytać czy przypadkiem nie ma ochoty ukraść mi portfela? Teraz to ja już na prawdę boję się wsiąść do taksówki. Taksówkarzom życzę hm... dalszych 'sukcesów'. Przesiadam się na iCar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azorkrk Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.ghnet.pl 26.10.09, 19:45 mam wrażenie że icarem to ty juz jezszisz i to od dawna, śmiem nawet przypuszczać że jako kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki 26.10.09, 19:58 Powodzenia. Komentarze podobne do tego znaczą dla mnie już naprawdę niewiele. Kiedy korporacje obniżyły stawki klienci taksówek (nie ci internetowi) zaczęli komentować: - jak to 30% mniej? Zgodziliście się na to? Ja bym się nie zgodził na ucinanie mi wypłaty o 30% - co? I to się opłaca? Niech Pan tam reszty nie wydaje, bo to zakrawa na kpinę - e tam, to jakaś paranoja - dla mnie to lepiej, ale taksówkarzom nie zazdroszczę Dlatego też uważam, że ludzie którzy jeździli taksówkami nadal będą nimi jeździć. Do iCara przesiądą się Ci, którzy nie mają więcej niż 15 złotych, albo wypili o dwa drinki za dużo i brakło zaskórniaków na powrót do domu. Później będą krzyczeć, że drogo.. A co do Pana "pasażera": - jeśli nie uśmiecha Ci się dbanie o własny interes, to idź sobie kup używany samochów, ale o nic nie pytaj. W ogłoszeniu na pewno jest napisane wszystko czarne na białym. Przecież wszyscy poza taksówkarzami są kryształowi. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek ucinanie wypłaty o 30% czy 50% 27.10.09, 14:57 peter.hound napisał: > - jak to 30% mniej? Zgodziliście się na to? > Ja bym się nie zgodził na ucinanie > mi wypłaty o 30% To jest znacznie więcej niż 30%! Jeśli koszty wynoszą 50% (35% dla iCara, amortyzacja samochodu, benzyna) to 30% może oznaczać 50%! (35% dla iCara się skurczy o 30%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sinaath Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: 217.147.104.* 26.10.09, 08:34 "Nie mam zamiaru dokładać do interesu - dodaje." hmm policzmy.. założenia: spalanie - 10 (litrów / 100 km) benzyna - 5 (zł / 1 litr) wychodzi mi, ze.. 1km kosztuje 50gr ale zaraz.. benzyna ani nie kosztuje 5zl, spalanie wcale nie wynosi 10l, a taksiarze jeżdżą na gas.. to do jakiego interesu dokładają?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 10:06 Trzeba jeszcze doliczyc koszty amortyzacji samochodu i koszty eksploatacji. Niektorzy taxiarze ( podla rasa ) wola przyciac jedna osobe niz zrobic wiecej "tanszych" kursow dzieki temu zarobia wiecej. Nie zmienia to jednak faktu ze dzieki icarowi mozemy jezdzic taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bs001 amortyzacja tak - tylko czego?? poloneza, daewoo? 26.10.09, 13:05 amortyzować można dobry samochód a nie te klekoty. Śmierdzące do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek sinaath liczy 26.10.09, 12:23 Gość portalu: sinaath napisał(a): > hmm policzmy.. > > założenia: > spalanie - 10 (litrów / 100 km) > benzyna - 5 (zł / 1 litr) > > wychodzi mi, ze.. 1km kosztuje 50gr > ale zaraz.. benzyna ani nie kosztuje 5zl, spalanie wcale Zapomniał Pan o paru "drobiazgach": 1. Odkładanie na naprawy (częste bo taksówka się zużywa szybciej). 2. Odkładanie na kupno następnego samochodu. 3. 35% dla iCara PS Nie wiem dlaczego wykazowano moje poprzednie posty? "Zupa z gwoździa" czyli "Cygan i baba" Fredry jest już chyba w domenie publicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: sinaath liczy IP: 151.193.120.* 26.10.09, 13:04 > PS > Nie wiem dlaczego wykazowano moje poprzednie > posty? "Zupa z gwoździa" czyli "Cygan i baba" Fredry > jest już chyba w domenie publicznej? może przestań chlac wódę Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: sinaath liczy 26.10.09, 13:26 Gość portalu: tg napisał(a): > > PS > > Nie wiem dlaczego wykazowano moje poprzednie > > posty? "Zupa z gwoździa" czyli "Cygan i baba" Fredry > > jest już chyba w domenie publicznej? > > może przestań chlac wódę Teksty pokazały się z powrotem. Nie było ich gdy się o nie pytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlaczego? Re: sinaath liczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 14:21 pendrek_wyrzutek napisał: > Zapomniał Pan o paru "drobiazgach": > > 1. Odkładanie na naprawy (częste bo taksówka się > zużywa szybciej). > > 2. Odkładanie na kupno następnego samochodu. > > 3. 35% dla iCara Jako klienta nie interesuje mnie na co musi odkladać pan kierowca! Mnie interesuje aby kulturalnie, bezpiecznie, szybko i TANIO dowiózł mnie do celu! Argumenty taksówkarzy, których często używają przeciw icarowi, że amortyzacja, że podatki itd. nie przekonują mnie, bo tamci też to płacą o czym było juz o tym na forum GW. Przekonują mnie natomiast wcześniejsze, równoczesne podwyżki we wszystkich korporacjach, że do tej pory była zmowa cenowa taksówkarzy wynikająca z monopolu! A jezeli już panowie taksówkarze płaczą na koszty to dlaczego w będącej najdroższym miastem w Polsce Warszawie taksówki mogą być tańsze niż w Krakowie? Moze ktoś to wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: sinaath liczy 26.10.09, 14:32 Gość portalu: dlaczego? napisał(a): > > 1. Odkładanie na naprawy (częste bo taksówka się > > zużywa szybciej). > > > > 2. Odkładanie na kupno następnego samochodu. > > > > 3. 35% dla iCara > > Jako klienta nie interesuje mnie na co musi odkladać pan kierowca! Jak Pana to nie interesuje to po co Pan się wdaje w dyskusję na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: sinaath liczy 26.10.09, 20:05 Jeśli Pan czyta to forum GW tak dokładnie, to odpowiedź na swoje pytanie już dawno by Pan znalazł. A taksówkarzy może równie dobrze nie interesować, że Pan chce zapłacić mniej. Jałowa dyskusja się robi z takimi "argumentami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azorkrk Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.ghnet.pl 26.10.09, 19:42 a ty myślisz że tylko paliwo to koszty taksówkarskie?? zus vat abonament eksploatacja samochodu ( ok 50000 km/rok) legalizacja taksometru itp... Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki 26.10.09, 20:02 Policz to jeszcze raz bez uproszczeń. Następnie dolicz opłaty skarbowe, obowiązkowe ubezpieczenia, koszty amortyzacji samochodu, sprzątania, abonament radiowy. Później się jeszcze zastanów czy taksówka pokonuje tylko odległość od klienta do celu jego podróży, czy przypadkiem nie musi też po tego klienta pojechać. Później się jeszcze zastanów czy w każdym samochodzie jest instalacja gazowa. A na koniec pragnę poinformować, że takowa instalacja również nie jest darmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.autocom.pl 27.10.09, 00:02 Ja ci to chtnie policze. - zus taki sam dla wszystkich ( taksówkarz czy icarowiec) więc ten koszt można pominąć bo jast taki sam dla obu dzialalności -amortyzacja - czytaj wyżej również taka sama -podatki i tu się zaczyna -dochodowy- taxi-zwolnione z podatku dochodowego!!!szok normalnie niszcza drogi itd a nie placą podatku!!!inni przewoźnicy płacą podatki na zasadach ogólnych czyli 18% lub ryczałt 8,5z% -vat- taxi 3% inni przewoxnicy osób 7% legalizacja taksometru hmmm 120zl raz na dwa lata w icarze więcej kosztuje subskrycja do automapy na podstawie której wyceniają!!!! -paliwo takie same koszty w obu przypadkach To pytam panów taksowkarzy gdzie te wasze większe koszty?? Bo mi wychodzi że są mniejsze i dodatkowo jesteście darmozjadami w tym kraju ( podatki) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Migające taxówki-naganiacze na Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 08:58 Swojego czasu Wyborcza tak bardzo walczyła o estetykę Rynku: przeszkadzała im raz głowa Mitoraja, innym razem kostka na nawierzchni albo kolor elewacji Sukiennic. A nie przeszkadzają wam MIGAJĄCE KOGUTAMI TAKSÓWKI w pobliżu Kościoła Mariackiego albo w innych punktach Rynku? Dlaczego nic o tym nie napiszecie. I zaznaczam: nie jestem reprezentantem jakiejś konkurencyjnej firmy. Jestem zwykłym mieszkańcem tego miasta, który często bywa na Rynku i szlag mnie trafia jak widzę ten taksówkarski jarmark. Prowincjonalne dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 09:07 zdjęcie do artykułu mogło by być lepsze ponieważ postój taxi jest wyraźnie oznakowany a że panowie się nie mieszczą...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: iCar jest tańszy o 30-40% zawsze IP: 151.193.120.* 26.10.09, 09:50 więc korzystanie z mafii taksówkarskiej zaczyna byc zwyczajną naiwnością. Panowie z pod znaku Taxi nie potrafią zrozumiec, że gdyby tylko obniżyli ceny mieli by 50% więcej klientów, ale zamiast zarabiac wolą sobie stac na postojach, ich sprawa. Ja wybieram iCara i za każdym razem jest 20zł do przodu. (Kurs do 'głębokich' Pychowic) Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: iCar jest tańszy o 30-40% zawsze 26.10.09, 12:06 Gość portalu: damian napisał(a): > Ja wybieram iCara i za każdym razem jest 20zł do przodu. (Kurs do 'głębokich' P > ychowic) Zadaj sobie nieco trudu i sprawdź, co się stanie, jeśli pojazd iCara weźmie udział w incydencie drogowym, w wyniku którego poniesiesz uszczerbek na zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: iCar jest tańszy o 30-40% zawsze IP: *.chello.pl 26.10.09, 12:55 > Zadaj sobie nieco trudu i sprawdź, co się stanie, jeśli pojazd iCara weźmie > udział w incydencie drogowym, w wyniku którego poniesiesz uszczerbek na zdrowiu. Kierowca będzie odpowiadał na zasadzie ryzyka? Hmmm... Czym się to różni od odpowiedzialności kierowcy taksówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Re: iCar jest tańszy o 30-40% zawsze IP: 151.193.120.* 26.10.09, 13:03 No teraz mnie przekonałeś, żeby płacic prawie połowę więcej, boki zrywac na takie argumenty. Podejrzewam, że iCar jak kazda 'firma przewozowa' musi miec ubezpieczenie dla pasażerów, a jeśli nawet nie... to zaryzykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: iCar jest tańszy o 30-40% zawsze 26.10.09, 14:16 Gość portalu: ds napisał(a): > Podejrzewam, że iCar jak kazda 'firma przewozowa' musi miec ubezpieczenie dla > pasażerów, a jeśli nawet nie... to zaryzykuje. Rozumiem, że tylko podejrzewasz, że musi i tylko zgadujesz, że odpowiedzialność ubezpieczeniowa zadziała automatycznie? Ja na przykład nie będę ryzykował, bo mam nieco zbyt dużo zobowiązań, żeby w razie nieszczęśliwego wypadku klepać biedę i latami dochodzić swoich praw po sądach kosztem złudnych jednorazowych oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: iCar jest tańszy o 30-40% zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 14:28 kissmygrass napisał: > Ja na przykład nie będę ryzykował, bo mam nieco zbyt dużo zobowiązań, żeby w > razie nieszczęśliwego wypadku klepać biedę i latami dochodzić swoich praw po > sądach kosztem złudnych jednorazowych oszczędności. No to powodzenia w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczyciela taksówkarza! Naiwny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: iCar jest tańszy o 30-40% zawsze IP: *.autocom.pl 27.10.09, 00:08 a co sie stanie? odpowiem CI Taksówkarzu mając licencję na perzewóz osób musisz mieć wykupioną dodatkową polisę na 9000euro na takie przypadki a taksówkarze co mają?? oc auta-śmiech na sali bo to ma kazy kierowca auta!!!!!!!!!!!!!!!! Nie opowiadajcie juz takich bzdur jak to zazwyczaj serwujecie w aucie jak to wam ciężko i jaką to licencję macie. Wasza licencja jest nic nie warta bo jedynie dowodzi że wykuliście ulice na pamięc. Nie ma żadnych zabezpieczeń dla klienta!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: iCar jest tańszy o 30-40% zawsze 27.10.09, 11:17 Gość portalu: młody napisał(a): > odpowiem CI Taksówkarzu Informacyjnie - nie jestem taksówkarzem. Natomiast korzystam i najprawdopodobniej nadal będę korzystał z taksówek, a nie z przedstawicieli firm transportowych, których związek z firmą jest bliżej nieokreślony. Po prostu mnie to nie przekonuje, a cena to nie wszystko. W końcu mamy wolny rynek i sobie mogę wybrać, prawda? Taka jeszcze uwaga natury ogólnej - ciekaw jestem za ile lat skończy się miotanie nienawiścią do wszystkich i wszystkiego przy byle okazji... Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: iCar jest tańszy o 30-40% zawsze 26.10.09, 20:09 Zawsze? Śmiem twierdzić, że nic nie zaoszczędziłeś dzięki iCarowi. Po prostu wtedy zacząłeś w ogóle poruszać się takimi środkami transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Efekt iCara IP: *.autocom.pl 26.10.09, 09:52 Lubię konkurencję i wolny rynek. Parę razy skorzystałem z iCara i wydawało mi się, że jest super. Ale od czasu gdy kierowca wiózł mnie z 29 Listopada do centrum i nie umiał z Alej wjechać wewnątrz drugiej obwodnicy, ostatecznie skręcając w prawo pod Muzeum Narodowym i ZAWRACAJĄC, a następnie jadąc pod prąd Al. 3 Maja, mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eek Re: Efekt iCara IP: 151.193.120.* 26.10.09, 13:05 Bardzo ciekawe biorąc pod uwagę, ze wszyscy z iCara maja nawigacje i wg niej zawsze jeżdżą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :> Re: Efekt iCara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 13:11 MOŻE TO TAKA NAWIGACJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Efekt iCara IP: *.autocom.pl 26.10.09, 15:50 Albo nie umieją się nią posługiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gyt Re: Efekt iCara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 17:06 Lepiej jak taksowkarz po uslyszeniu ulicy pyta sie: jak jedziemy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Efekt iCara IP: *.autocom.pl 26.10.09, 18:05 Szczerze mówiąc, wolę. Szczególnie gdy wiem gdzie są korki i że szybciej dojadę na około. A nawigacja jest dla ludzi myślących. Ci inni kończą w jeziorze. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Efekt iCara 26.10.09, 20:11 Wielu z nich się pyta tylko i wyłącznie dlatego, że sami znają więcej niż jedną możliwość przejazdu (nie tak jak większość klientów) i dla świętego spokoju (pokrzykiwania z tylnego fotela, że na około) wolą zapytać. Jak ktoś nie chce odpowiadać, nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Efekt iCara 26.10.09, 20:13 Nawigacją się trzeba umieć posługiwać. I kierowcy iCara tego nie umieją i wieeeelu innych również. A na koniec proszę sobie wklepać trasę z Dębnik na ul. Kasprowicza i pojechać wg wskazań nawigacji. Idę o zakład, że żaden człowiek myślący i mogący poruszać się po strefach ograniczonego wjazdu nie pojedzie wg jej wskazań. No chyba, że nie zna drogi.. Odpowiedz Link Zgłoś
bs001 stary dziad srebrnym focusem kombi ? 26.10.09, 13:09 ja miałem podobne uczucie jak z żabińca do bronowic nie mógł trafić:) A wcześniej było super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: stary dziad srebrnym focusem kombi ? IP: *.ghnet.pl 26.10.09, 15:28 Kumpel ostatnio jechał z takim "kierowcą". Z Basztowej na gen. Roweckiego musiał wstukać do GPSu, a sam przyznał się, że mieszka... w Olkuszu ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: dziadek srebrnym fokusem kombi?? IP: *.autocom.pl 26.10.09, 15:52 Nie. Młody chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.ghnet.pl 26.10.09, 15:26 Może trzeba zrobić z taksówkami porządek jak w USA. Jednakowe samochody, kierowcy z Meksyku albo Indii, i stawki niewiele wyższe od ceny biletu autobusowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonh Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: 195.150.224.* 26.10.09, 15:58 Tu sie zgodze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sklepikarz Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 16:09 Dokładnie! W d.pach sie panom taksówkarzom poprzewracało! Monopol chcą utzymać! Jak ja bym tak walczył z konkurencją jak oni to dawno już by mojej firmy nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darmozjemco Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: 77.236.0.* 26.10.09, 17:37 A ja jestem ciekawa czemu sklepiki mają drożej niż markety, czemu za sok 250 ml w markecie płacę 1,99 a w sklepiku 2,80!! Przecież zatrudniają mniej ludzi, mają mniejsze powierzchnie do wynajęcia, mniej zużywają prądu!!! Wkurza mnie to;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 19:03 bo sklepiki nają jak taksówki: duża marża! Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Jak jest w Stanach 26.10.09, 16:29 Gość portalu: Ja napisał(a): > Może trzeba zrobić z taksówkami porządek jak w USA. > Jednakowe samochody, > kierowcy z Meksyku albo Indii, i stawki niewiele > wyższe od ceny biletu > autobusowego. Tam gdzie mieszkam bilet autobusowy kosztuje 2 dolary. Taksówka około (w zależności od gminy) 3 dolary na początku kursu, i okolo 3 dolarów za milę. Czekanie 50 centów za minutę. W zasadzie są trzy systemy rozliczeń. Jeden to wynajmowanie taksówki na dzień (10 do 12 godzin) - kierowca płaci z góry około stu dolarów, i kupuje benzynę - co zarobi ponad to zatrzymuje dla siebie. Tak robi znaczna część lub większość taksówkarzy w wielkich miastach. Sa oni głównie z biednych krajów trzeciego świata i pracują zwykle ponad 50 lub 60 godzin na tydzień. Drugi system jest, że kierowca wynajmuje samochód na mile - może to być na przykład 80 centów za przejechaną milę. Jest to częstsze w mniejszych miastach i przedmieściach. Trzeci system jest, że pracuje się dla firmy i dostaje się wypłatę albo stawkę za godzinę (niską ok 8 dolarów) albo procent od przychodu (35% do 45%). Za benzyne i wszysytkie koszty płaci pracodawca. Tak częściej robią rdzenni Amerykanie. Jest jeszcza czwarta możliwość - jest się właścicielem taksówki czy raczej licencji (medalionu). Kupuje się medalion po cenie rynkowej, może on kosztować pareset tysięcy lub więcej. (Można go odsprzedać.) Właściciel takiej taksówki zwykle zna się na naprawianiu samochodu - płacenie mechanikowi jest drogie. No i zatrudnia zmiennika aby samochód/medalion był używany na okrągło. Regulacje różnia się - w każdej miejscowości/gminie są ustalane przez władze lokalne. Chyba, że władze stanowe zechcą się w to zaangażować. Marką samochodu najczęściej jest Crown Victoria bo to mocny samochód tani w ekspolatacji i kupowany niedrogo od policji w stanie używanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek Re: Jak jest w Stanach IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 27.10.09, 22:52 > Tam gdzie mieszkam bilet autobusowy kosztuje 2 dolary. (ciach) No to dobrze, pochwaliles sie ze mieszkasz w Hameryce. A teraz powiedz jaki to ma zwiazek z ta dyskusja? Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: Jak jest w Stanach 31.10.09, 16:14 Gość portalu: juzek napisał(a): > > Tam gdzie mieszkam bilet autobusowy kosztuje 2 dolary. > (ciach) > > No to dobrze, pochwaliles sie ze mieszkasz w Hameryce. Nie myślałem o chwaleniu się. > A teraz > powiedz jaki to ma zwiazek z ta dyskusja? Odpowiedziałem na poprzednią wypowiedź: Gość portalu: Ja napisał(a): > Może trzeba zrobić z taksówkami porządek jak w USA. > Jednakowe samochody, > kierowcy z Meksyku albo Indii, i stawki niewiele > wyższe od ceny biletu > autobusowego. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki 26.10.09, 20:15 A później z każdym innym zawodem zróbmy to samo. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icar tez ma -30%! Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.net.autocom.pl 26.10.09, 17:18 Icar tez ma od 22-6 taniej teraz! I jest duzo taniej niz taryfą, bo sprawdzilem. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki 26.10.09, 20:19 Zaraz MPK zacznie się burzyć. Bo przejazd trzech osób autobusem z Rynku na Ruczaj będzie droższy niż samochodem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.chello.pl 26.10.09, 20:09 Z panem taksówkarzem, który autem z naklejkami korporacji wozi ludzi prywatnie korporacja powinna w trybie natychmiastowym rozwiązać umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.hound Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki 26.10.09, 20:17 Prawdopodobnie żadnej umowy z nim nawet nie podpisała.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.ghnet.pl 31.10.09, 10:22 Nie interesuję wszystkich konkurencji TAXI oraz ICAR, wolę być jednakowo kolor samochodu i jedna nazwa marki jak w New York lub w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taryfiarz Re: Efekt iCara: nocą tańsze taksówki IP: *.fdk.abpl.pl 31.10.09, 13:31 Taki z Ciebie obcokrajowiec, jak z koziej dupy trąbka.Tylko głupek podejmie z Tobą polemikę na ten temat zastępczy.(chciałbyś pewnie pokazać, jak to taryfiarze znowu są na NIE i że znowu nic im się nie podoba...) Odpowiedz Link Zgłoś