Gość: Prawda IP: 157.25.138.* 30.01.04, 22:55 Wspaniały pomysł! trzeba koniecznie go zrealizować! ale zaraz wypełzną tacy którym się nie podoba Polska Królów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jan Re: Królewski Kraków - Aleja Królów Polskich -TAK IP: 157.25.138.* 30.01.04, 23:53 Ludzie to wspaniała idea - gratuluję Profesorom ASP wielkości - mam nadzieję że Władza w Krakowie szybko zrealizuje ten cudowny pomysł, który uczyni Kraków jeszcze bardziej atrakcyjny i królewski...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee! 40 trolli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 08:05 Pojeb.. megalomanow! Niech sobie u siebie w ogrodku ustawiaja te trolle. I za swoje pieniadze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: 40 trolli IP: *.chello.pl 31.01.04, 16:04 Jesteś głupi jak kilo gwoździ. Bez łebków. I nie zabieraj więcej głosu na forum, barani łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kupak Re: 40 trolli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 08:03 Hohoho! Zabolalo Cie? A co bylo takiego glupiego? Dowody daj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Królowie pod Wawel!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 00:18 Fajny pomysł szkoda tylko, że jak większość ciekawych pomysłów w Naszym Mieście zostanie zaraz zakrzyczany i pewnie nic z tego nie wyjdzie od i taki jest Nasz Krakówek Odpowiedz Link Zgłoś
lub.czasopisma Niech krola wyrzezbi Henry Moore! 01.02.04, 13:27 Pomysl uporzadkowania bulwarow wislanych przy Wawelu oraz wzdluz Wisly w strone Salwatora nie jest glupi! Niech przy okazji zniknie obrzydliwy parking autobusowy przy Wawelu, naprzeciwko nowobudowanego hotelu. To jest dobra lokalizacja na plenerowa ekspozycje sztuki (duzo turystow koczujacych pod Wawelem i weekendowych spacerowiczow). Labedzie tez sie nie obraza. Co do czterdziestu wolnostojacych rzezb wzdluz alejek, to mam powazne watpliwosci (chyba lepiej, gdy takie postaci maja jakies tlo - przypomnijcie sobie np. 12 apostolow przy kosciele Piotra i Pawla). No chyba, ze rzezby krolow stworzylby Henry Moore. Ale czy krolowie beda z tego zadowoleni? I czy Moore bedzie w tym celu chcial z grobu powstac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konradm Re: Niech krola wyrzezbi Zurab Cereteli IP: *.net.autocom.pl 01.02.04, 18:43 LUDZIE!!!! To ma być ekspozycja SZTUKI? I to w dodatku sztuki XXI wieku??? Może większości z Was nie są znane nazwiska rzeźbiarzy, które wymieniono w artykule. To może ja wykłumaczę: a) Pan Marian Konieczny - autor pomnika Lenina na Placu centralnym i pomnika Wyspiańskiego, dyskretnie umieszczonego na parkingu przed Muzeum Narodowym (były po temu przyczyny). b) pan Czesław Dźwigaj - ulepił Piotra Skargę na pl. Marii Magdaleny. ponadto niezliczone tłumy Papieży po wszystkich parafiach Krakowa. Może mamy już dość naiwnie patetycznych i dramatycznych monumentów we wszystkich ładnych miejscach miasta. Kraków jest stolicą artystycznej konserwy i Mitoraj razem ze swoimi wizjami rodem z Zakładu Patofizjologii to dla nas szczyt awangardy, ale może by tak pooglądać widoczki innych miast na tym świecie i zobaczyć, że rzeźba nie musi się składać z czterometrowego postumentu i postaci z wyciągniętą łapą. I że Statua Wolności jest tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: Niech krola wyrzezbi Zurab Cereteli 09.02.04, 16:16 Dzięki za ten głos sprawiedliwości.Do tego należy dodać, że pan Czesław, zanim jeszcze nosił sztandary w Bractwie Kurkowym i "rżnął" krakusa i prawicowca świętego, to był kolegą ideowym i warsztatowym Pana Mariana. I walił świętych socjalistów gdzie się dało. I może myśli, że nikt o tym nie pamięta? Ale on sam o tym pamięta - wystarczy spojrzeć na to, co ma przedstawiać Bogu Ducha Winnego dobrego Polaka, Księdza Piotra Skargę: Feliks Dzierżyński o twarzy konserwatora Ga..., trzyma w ręku "Kapitał" Marksa i grozi Ks. Jezuitom naprzeciwko, żeby mu dobrze pilnowali grobu.To własnie jest świętkoradztwo, kochana LPR/ROP/ZCHN, własnie to, a nie prezerwatywy na billboardach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: Gratuluję to wspaniały pomysł - Aleja Królów ! IP: 157.25.138.* 31.01.04, 00:55 Ci którzy nic dla Miasta nie zrobili albo nie robią będą kontestować - ale Ludzie idea: Aleja Królów Polskich w Krakowie jest cudowna gratuluję i dam moje skromne oszczęności na ten projekt gratuluję wszystkim, którzy to wymyślilii będą realizować - To będzie wielka promocja Stołeczno Królewskiego Miasta Krakowa!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Dam oszczędności na Aleję Królów w Krakowie ! IP: 157.25.138.* 31.01.04, 01:01 Panowie i Panie ten kto to wymyślił powinien otrzymać medal - GRATULUJĘ. Myślę że nie tylko ja ale i wielu Polaków i Polonia pomoże w realizacji tego wspaniałego pomysłu - proszę podajcie konto gdzie mogę wpłacić pieniądze na Aleję Królów w Krakowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elaine Re: Dam oszczędności na Aleję Królów w Krakowie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 14:43 "prawda, "jan", "staszek", "paweł"- daj chłopie spokój. Sztuczne robienie tłumu to dobre dla kieszonkowców w tramwajach. A Miasto nie ma innych rzeczy do roboty? Możeby tak po prostu uporządkować teren pod Wawelem i nie wydawać pieniędzy na pomniki, które mogą okazać się kolejną klapą. Chyba, że zarząd Miasta ma strategię- słuszną zresztą- że jeśli coś zchrzanić to lepiej rzeźby pod Wawelm niż ważne inwestycje dla Krakowa. Może to taka refleksja po roku urzędowania...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Graff Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.net.autocom.pl 31.01.04, 01:07 Mam nadzieje, ze nie jeden Jagiellonczyk, ale Kazimierz i Aleksander:))I ciekawe jakiego wzrostu bedzie Lokietek:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cel Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.04, 08:16 co,komuchy nie mają z czego żyć.To jakaś paranoja,jak w komunie.Ludzie nie mają na życie,w państwie bardak,Kantor nie ma strony internetowej,nie ma pieniędzy dla Pendereckiego,ale komuchy muszą zarobić.To zemsta histori za to,że nie postąpiliśmy z nimi jak bolszewicy,tylko jak chrześcijanie.To ma być Polska,to jakaś popierdułka ,a nie Polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Aleja królów pod Wawelem IP: 80.54.61.* 31.01.04, 10:05 to wlasnie w komunie panstwo mialo karmic ludzi... czlowieku nie wierz ze mowisz proza. z tego co piszesz to masz poglady iscie trockistowskie. bolszewizm ci sie podoba. niezle. Kantor nie ma strony... a probowales sam ja zrobic. sa darmowe serwery www. niewielkie bo niewielkie ale sa. na poczatek by napewno wystarczyly. ale ty bys chcial zeby to zrobilo pewnie miasto. albo najlepiej ministerstwo kultury czy inny pasozyt. jest tak czy nie piepierdulko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.04, 09:29 Niezły pomysł. Proponuję by dotyczył wyłącznie królów rezydujących na Wawelu ,no i oczywiście i przede wszystkim bez (tego jak mu tam) walezego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojo Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.pl / *.77.classcom.pl 31.01.04, 09:54 Brawo! Ale żeby wszystko miało ręce i nogi proponuję ustawić pomniki z zachowaniem zasad feng-shui, a jako konsultanta oczywiście prof. Głowackiego, wybitnego eksperta w tej dziedzinie. W/w mógłby również pozować do pomnika Łokietka, wszak wzrost i harda mina to przymioty sławnego władcy, tyle tylko że król ów wszedł do historii dzięki własnym pomysłom a nie "zapożyczonym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepiej Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.04, 11:32 Lepiej zróbmy coś pożytecznego. Jestem gotów zaangażować się w to, by postawić 5-metrowe posągi Majchrowskiego, Adamika i Głowackiego, żeby tylko odpieprzyli się od urządzania Krakowa. Oczywiście posągi byłyby z gipsu, żeby niebawem łatwo je było wyrzucic na smietnik. Tylko na to ci "panowie" zasługują. A wy, entuzjaści, przyglądnijcie się rzetelnie co ten Majchrowski - prezydent "nie daj Boże" - robi. Wyłącznie sieje wiatr, a Miasto traci wszystkie swoje atuty.Weź sie wreszcie chłopie do roboty, jeśli cokolwiek potrafisz sensownego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elaine Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 14:47 Właśnie o to chodzi, że nie potrafi! Więc może teraz, po roku, postanowił, że raczej poświęci się sztuce...? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiak01 Re: Aleja królów pod Wawelem 31.01.04, 12:24 A ja jestem za. Ale pod kilkoma warunkami. 1. Nie ch to nie będą odkute w kamieniu "Matejki", ale wizja tych ludz (tj. krolów) godna rzeźby pocz. XXI w. 2. Rozpisać konkursy na każdą rzeźbę. Komisja wybiera kilka projektów, a ostateczną decyzję podejmują mieszkańcy CK Krakowa. Konkurs taki (dobrze rozpropagowany) miał by olbrzymi potencjał w edykacji historycznej i plastycznej społeczeństwa nie tylko krakowskiego. Już sobie wobrażam dyskusje na tym forum czy można postawić Stanisławowi Augustowi pomnik pod Wawelem ;) 3. Lokalizacja - a może aleję poprowadzić od Wawelu do Skałki. Przecież dopóki koronacje miały miejsce w Krakowie dzień przed sakrą król udawał się tam na pielgrzymkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Aleja królów pod Wawelem 31.01.04, 19:08 2. Rozpisać konkursy na każdą rzeźbę. Komisja wybiera kilka projektów, a > ostateczną decyzję podejmują mieszkańcy CK Krakowa. Konkurs taki (dobrze > rozpropagowany) miał by olbrzymi potencjał w edykacji historycznej i > plastycznej społeczeństwa nie tylko krakowskiego. W poważnym (odpolitycznionym i nieskorumpowanym) mieście o wszystkim decyduje społeczeństwo (Nowy Jork, Londyn, Paryż...) Rozpisuje się konkursy na wszystko. Na Nowe Miasto Na Kamienice przy Kupa Na Operę i Operetkę Itd. Wszyscy mają szansę, że ich projekt może wygrać, (bo nie decyduje zbita i zgrana klika krakowskich pierdzistołków, a społeczeństwo [obiektywne i wyczulone na piękno - i takie też a nie inne profity z inwestycji]). Do konkursu projektów (i realizacji) może startować każdy – nawet świeżo upieczony student. Jest wtedy z czego wybierać (projektów stos). U nas dostajemy jeden projekt. To będzie budowane i kropka. (albo jest ich kilka - z czego już wcześniej jeden został wybrany [jak opera - oczywiście gorszy] i on zostaje przedstawiony społeczeństwu. I mimo licznych protestów zawsze zostaje zrealizowany ("bo to bo tamto"). U nas do projektów startują ciągle ci sami - gdyż tylko oni są jedynymi słusznymi... Postawię pomnik (za własne pieniądze) temu, kto rozbije w przyszłości ów zorganizowany hamulec rozwojowy miasta (czy rozwijający go, w niekoniecznie estetycznym kierunku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata WYĆ SIĘ CHCE!!!! IP: *.ims.kompania.net / *.golebia.clarus.com.pl 01.02.04, 02:24 jakie upiększanie miasta!! jaka edukacja!! po brawurowej akcji osadzenia Mitoraja w Krakowie-apetyty miejscowych "wielkich rzeźbiarzy" się obudziły- realizacja tak kuriozalnego projektu postrzegam jako ostatni gwóźdz do trumny- konającej w Krakowie kultury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawka Popieram konkursy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 09:32 Bo co to jest? Jedni urządzą rynek, plac św. Magdaleny jak im się chce, a inni postawią według swojego uznania królów. Najśmieszniejsze jest to, że już w pierwszej wiadomości na ten temat znani są wykonawcy. Znaleźli się Medyceusze za cudze pieniądze i na nie swoim gruncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik TEZ JESTEM ZA KONKURSAMI !!!! IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.04, 13:41 To prawda co mowisz! Na takie przedsiewziecia powinny byc rozpisywane otwarte ogolnopolskie konkursy. To kuriozum, ze pisze sie o pomysle postawienia rzezb i wymienia sie nazwiska wykonawcow!!!!!!!!!! Sztuka za publiczne pieniadze by miala jakosc musi byc demokratyczna, a nie z przydzialu! Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: TEZ JESTEM ZA KONKURSAMI !!!! 01.02.04, 15:56 Może daleko nam jeszcze do światowych urzędów antymonopolowych? Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: Popieram konkursy!!!! 09.02.04, 16:19 Gość portalu: pawka napisał(a): > Bo co to jest? Jedni urządzą rynek, plac św. Magdaleny jak im się chce, a inni > postawią według swojego uznania królów. Najśmieszniejsze jest to, że już w > pierwszej wiadomości na ten temat znani są wykonawcy. Znaleźli się Medyceusze > za cudze pieniądze i na nie swoim gruncie. Boże , jakie cudo..."Znaleźli się Medyceusze za cudze pieniądze i na nie swoim gruncie". Niezwykle trafna sentencja. Czy na to są prawa autorskie? Ja to chcę! Choćby do potrzymania, bardzo proszę pozwolić mi na używanie tego - przynajmniej niekiedy. Obiecuję, że bez powodu nie użyję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat kraków - miasto intelektu? IP: 5.3.1R* / *.lrz-muenchen.de 31.01.04, 13:10 to niesmaczna szopka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolfgang Re: kraków - miasto intelektu? IP: *.net.autocom.pl 31.01.04, 14:16 primo, jhesli to maja robic sponsorzy to niech stawiaja ! czemu nie ? mamy sobie zalowac upiekszania miasta ? miasto moze dac akse na uporzadkowanie terenu wokol kazdego takiego trollika, ale mysle ze i te kase powinni dac sponsorzy ;) secondo, mysle ze trzeba by ozywiac bulwary i mozeby postawic je kolo wawelu ale...po drugiej stronie wisly ? widok bylby przecudowny i bardzo imponujacy. wtedy by bylo widac z wawelu, jak to krakow(niby) sztuka stoi (bez ironii to pisze!) albo tez postawic to w innej czesci bulwarow, na zasadzie sztucznego ozywiania terenow. nie za daleko od wawelu, ale tez jednak nie pomiedzy mostami. tertio, byloby zajebiscie zeby to faktycznie, jak ktos tu wspomnial, byly jakies ambitniejsze posagi a nie takie w stylu a la matejko,mickiewicz. takie na miare XXI wieku. czyli: KONKURS na kazdy z nich ! i wteduy jak wyjdzeie szmira to przynajmniej bedzie wiadomo, ze probowano, ze dano szanse konkursu. pzodrawiam i jestem na TAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.04, 14:23 Pomysł dobry pod warynkiem że ograniczy się do królów rezydujących na Wawelu . Pozostałych , a w szczególności walezego , powinna ufundować warszawka i postawić u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiak01 Re: Aleja królów pod Wawelem 01.02.04, 13:04 Gość portalu: czytelnik napisał(a): > Pomysł dobry pod warynkiem że ograniczy się do królów rezydujących na Wawelu . > Pozostałych , a w szczególności walezego , powinna ufundować warszawka i > postawić u siebie. ------------------ Gwoli prawdy historycznej to Henryk Walezy Warszawy nie zaszczycił wizytą i całe swe (na szczęście krótkie) panowanie spędził w grodzie Kraka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 31.01.04, 15:00 W pewnym sensie przypomina to most Karola w Pradze. Natomiast trzeba uważać, by pomniki tworzyli wybitni rzeźbiarze (może wyłaniani w drodze konkursów?) Nazwisko pana Dźwigaja - autora nieudanego pomnika Piotra Skargi trochę mnie zmroziło. Należy troskliwie wybrać miejsce dla pomników - liczymy tu na Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków p. Jana Janczykowskiego. Niepokój budzi postać pana Głowackiego - plagiacisty, ktory nie powinien zajmować się sparwą pomników, bo po prostu jest człowiekiem skompromitowanym. Wydaje się, że całej sprawie należy nadać okreslone ramy organizacyjne. W obecnych ramach może przedsięwzięcie ulec zwyrodnieniu - i mozemy optzrymać coś w rodzaju Ceperelliego w Moskwie (nie wiem, czy dobrze zapamiętałem nazwisko). Pani przewodnicząca Zwiazku Historykow Sztuki na wszelki wypadek jak zwykle skrytykowała inicjatywę. {Że niby "konserwatywne" - a jakie ma być - postępowe!!). Natomiast panu Stokłosie polecam zajęcie się potwornym bałaganem wizualnym wywołanym nadmiarem reklam i budek w Krakowie. To jest jego rola, z której się nie wywiązuje, jak zresztą wszyscy jego poprzednicy. Dobrze by było gdyby prezydent przywołał głównego plastyka do porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: Aleja królów pod Wawelem 09.02.04, 19:03 Gość portalu: Krzysztof K. napisał(a): > W pewnym sensie przypomina to most Karola w Pradze. Natomiast trzeba uważać, by > > pomniki tworzyli wybitni rzeźbiarze (może wyłaniani w drodze konkursów?) > Nazwisko pana Dźwigaja - autora nieudanego pomnika Piotra Skargi trochę mnie > zmroziło. Należy troskliwie wybrać miejsce dla pomników - liczymy tu na > Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków p. Jana Janczykowskiego. Niepokój budzi > postać pana Głowackiego - plagiacisty, ktory nie powinien zajmować się sparwą > pomników, bo po prostu jest człowiekiem skompromitowanym. > Wydaje się, że całej sprawie należy nadać okreslone ramy organizacyjne. W > obecnych ramach może przedsięwzięcie ulec zwyrodnieniu - i mozemy optzrymać coś > > w rodzaju Ceperelliego w Moskwie (nie wiem, czy dobrze zapamiętałem nazwisko). > Pani przewodnicząca Zwiazku Historykow Sztuki na wszelki wypadek jak zwykle > skrytykowała inicjatywę. {Że niby "konserwatywne" - a jakie ma być - > postępowe!!). > Natomiast panu Stokłosie polecam zajęcie się potwornym bałaganem wizualnym > wywołanym nadmiarem reklam i budek w Krakowie. To jest jego rola, z której się > nie wywiązuje, jak zresztą wszyscy jego poprzednicy. Dobrze by było gdyby > prezydent przywołał głównego plastyka do porządku. Ogólnie jestem za, ale w obronie Pana Stokłosy pan Prezydent musiałby najpierw przywołać do porządku prawo cywilne i sądy powszechne. A to nie jest takie proste.Bo niby powietrze nad ulicą jest miejske - ale szyldu uciąć nie wolno. No to co jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kain Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.alfa / *.alfa-system.pl 31.01.04, 15:29 Pomysł niczego sobie, tylko... czy to nie Krakowowi jeszcze kilka tygodni temu zazdrościła cała Polska budowy nowego stadionu ...? A teraz z innej podobnej beczki: był też onegdaj pomysł zagospodarowania Pól Grunwaldzkich jakiś megapomnikiem, ciekawe co z nim? Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Ja uważam że pomysł jest do bani 31.01.04, 18:44 Ja uważam, że pomysł jest do bani. Królowie nie mogą stać obok siebie - jak wojsko czy skazańcy. Poza tym - to takie "nieprawdziwe”, aby stali obok siebie. Podobała mi się idea ustawiania tych rzeźb w wokół plant. Każdy z królów stałby sobie wtedy godnie na swoim miejscu ( i byłby jego panem i władcą). Żaden z innych królów (znajdujących się w oddali) nie rozpraszałby uwagi oglądającego (czytającego). Można się wtedy skupić nad jednym z władców (i tym samym oddać mu honor) (a nie przejść jak obok manekina stojącego w witrynie). Nadmiar tworzy obrzydzenie i zniechęcenie. Nie pozwala się skoncentrować (bo już chcemy biec do następnego, bo szkoda czasu gdyż „tyle tego jeszcze”) Przecież to chyba jasne, że jeżeli sprowadzić by do Krakowa wszystkie rzeźby z całego świata i ustawić w szeregu, to nie stworzą takiego klimatu, jaki odczuwamy w miejscach gdzie stoją oryginalnie (same i w ten sposób wyeksponowane). Ja widzę naszych władców stojących w ("małym") okręgu plecami do siebie (zgadnijcie co czułbym stojąc w środku takiego okręgu). Lub w dużym okręgu (planty) twarzami do siebie. W żadnym wypadku w jednej linii. To nieestetyczne, brak smaku... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Pomysl cool o ile bedzie za pieniadze sponsorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 22:03 Co do matejkow - mam nadzieje ze zwyciezcami nie okaza sie jakies odjechane wytwory jakiegos milosnika abstrakcji Majchrowski - pamietaj! Masz okazje sie wykazac czy potrafisz zoraganizowac sponsorow. I mam nadzieje ze sobie odpuscisz ten pieprzony stadion!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Ja uważam że pomysł jest do bani IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 31.01.04, 23:41 Panie gregry - popieram Pana opinię w sprawie usytuowania posągów królów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanKazimierz Nadzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 22:12 Królowie powinni być nadzy, a wzgórek łonowy królowej Jadwigi powinien mieć kształt Bramy Floriańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mars1999 Re: Aleja królów pod Wawelem 01.02.04, 10:03 wszystkich którym nie jest obojętny wygląd naszego miasta zapraszam na forum "design i reklama" forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16340 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ciekawe czy będzie Bolesław Śmiały? IP: *.olkusz.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 10:06 I co napiszą w opisie. Pewnie stek kłamstw i bujd ,o tym jak to występny król zarąbał dobrego świętego Stanisława ze Szczepanowa. Jak mają tak łżeć to lepiej żeby tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiak01 Re: Ciekawe czy będzie Bolesław Śmiały? 01.02.04, 13:12 Gość portalu: Marek napisał(a): > I co napiszą w opisie. Pewnie stek kłamstw i bujd ,o tym jak to występny król > zarąbał dobrego świętego Stanisława ze Szczepanowa. > Jak mają tak łżeć to lepiej żeby tego nie było. ------------------------------- Na prawdę, gdyby poszperać to z całej galerii ocalał by może może Mieszko I. Bo prawie nic o nim nie wiemy. Ale i tu są wątpliwości: 1. postpoganin 2. związany z Wielkopolską 3. nie-król Odpowiedz Link Zgłoś
teofilo Re: Aleja królów pod Wawelem 01.02.04, 16:07 Pomysł jest absurdalny. -Skorzystanie z pisuaru w Sukiennicach kosztuje 0,5 pln -Radni muszą sikać na Magistrat -Megaposągi mogą być megagniotami (95% ryzyka) Wychodząc z 3 pow. przesłanek sugeruję skierowanie miejskiego zbrojenia terenu i miejskiej kasy w miejskie szalety, sponsorzy też nie zaszkodzą (zawsze można szaletowi dać patrona). Goście w naszym Mieście przestaną pytać, "dlaczego tu pachnnie jak w Sofii" ale nauczymy się z tym żyć. Jak przestanie śmierdzieć, można stawiać Monarchów. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Aleja królów pod Wawelem 01.02.04, 20:06 teofilo napisał: > Pomysł jest absurdalny. > Niekoniecznie. Tam wyżej ktoś napisał o lokalizacji na plantach, kręgu itp. Czemu nie, jeśli znaleźliby się sponsorzy? > -Skorzystanie z pisuaru w Sukiennicach kosztuje 0,5 pln > -Radni muszą sikać na Magistrat > -Megaposągi mogą być megagniotami (95% ryzyka) Tutaj jest prawdziwy problem. Rzeźba krakowska współczesna jest mizerna nad wyraz. No i jeszcze grozi nam, że Konieczny zrobi w stylu realizmu heroicznego:) Jagiełłę i Warneńczyka a Dźwigaj (kto go profesorem do cholery zrobił?) wykorzysta formy od wszystkich świętych, których popełnił w całej Polsce a mają oni podobno twarze jego znajomych i kumpli! Reszta artystów - taka sobie. Na dodatek rzecz nabiera rozpędu i nikt się mieszkańców nie pyta co oni na to. Zgroza. Jeżeli coś robić to ma to być otwarty konkurs ogólnopolski, a po dokonaniu wyboru należałoby zaoferować kupienie każdego wyobrażenia władcy w formie np. cegiełek czy czegoś takiego. Taki Kulczyk np. może sobie kupić wszystkich Piastów - no to niech ma na cokole, że dał pieniądze:) > Wychodząc z 3 pow. przesłanek sugeruję skierowanie miejskiego zbrojenia terenu > i miejskiej kasy w miejskie szalety, sponsorzy też nie zaszkodzą (zawsze można > szaletowi dać patrona). Bardzo słusznie! To jest obowiązek miasta. W Łodzi wymyslił ich prezydent, że wszyscy właściciele lokali przy Piotrkowskiej udostępniają swoje toalety każdemu potrzebującemu:) a za to miasto obniżył im czynsz za lokal. I słyszę, że to zdaje egzamin. > > Goście w naszym Mieście przestaną pytać, "dlaczego tu pachnnie jak w Sofii" > ale nauczymy się z tym żyć. > Jak przestanie śmierdzieć, można stawiać Monarchów. :))))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niekrakus DAM SWOJĄ FORSĘ NA ALEJĘ KRÓLÓW IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 23:34 Ludzie to wspaniała idea podajcie konto jak można ofiarować pieniądze....... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia w górę 02.02.04, 01:33 Gość portalu: Niekrakus napisał(a): > Ludzie to wspaniała idea podajcie konto jak można ofiarować pieniądze....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmarkowski List otwarty w sprawie Alei Królów IP: *.hist.uj.edu.pl 02.02.04, 10:56 Wielu rzeczy można się było spodziewać, ale nie tego: w mieście, gdzie nie ma przejść podziemnych, szybkich tramwajów, chodniki i jezdnie się rozlatują, najważniejszy plac w mieście wygląda jak gruzowisko, otóż w takim mieście potrzeba jeszcze 44 pięciometrowych posągów królów. Ja tego nie rozumiem, nie rozumiem po pierwsze sponsorów. Dlaczego ludzie bogaci muszą jednocześnie być tak mało rozsądni? Dlaczego gotowi są wydać sto tysięcy na pomnik, a nie pomyślą, że zrobiliby coś o wiele bardziej pożytecznego, dając pieniądze np. na osiedlową drogę, ścieżkę rowerową, czy remont byle jakiej kamienicy na Kazimierzu? Skąd ten pęd do finansowania dużych, bezsensownych przedsięwzięć? Przedsięwzięcie uważam za bezsensowne z kilku powodów. Ekonomiczny - rozumie się sam przez się. 8 mln złotych na pomniki, ludzie, tego nie robią nawet najbogatsze kraje! Powód następny - ideowy. Generalnie wydaje mi się, że tak retrospektywny pomysł, jak galeria królów, w żaden sposób nie koresponduje z obecną sytuacją Polski. Nie jest to czas zaborów, kiedy to rozpamiętywanie historii pozwalało przetrwać itd. Nie jest to już także okres zachłyśnięcia sie wolnością, kiedy to nareszcie można stawiać pomniki naszym wielkim władcom. Nikomu nie przyszło to do głowy w okresie międzywojennym, a po 1989 zapał upamiętniania bohaterów wyraził się już, w stu kilkudziesięciu pomnikach Jana Pawła II. Zupełnie nie rozumiem powodu, dla którego w XXI wieku mielibyśmy czcić pomnikiem Henryka Walezego, Jana Korybuta Wiśniowieckiego czy Augusta III. Kolejny powód - artystyczny. Sądząc z zaangażowanych w przedsięwzięcie nazwisk (Marian Konieczny, Czesław Dźwigaj), otrzymamy 44 monumentalne figury w stylu będącym skrzyżowaniem pomnika Piotra Skargi z pomnikiem papieskim w Licheniu. Jestem w stu procentach pewny, że wzorem, obowiązującym dla całości, będzie Poczet Królów Polski Jana Matejki sprzed z górą stu lat. "Pompatyczny realizm" (określenie prof. Purchli) pomnożony razy 44 razy 5 metrów wysokości! Jeżeli tak ma wyglądać zalążek Galerii rzeźby XXI wieku, to ja dziękuję. Jeżeli ktoś chce szczelnie załadować i zeszpecić jakikolwiek odcinek bulwarów wiślanych, to jest na najlepszej drodze. W istocie, taka aleja królów to pomysł z gruntu socrealistyczny, tylko w tym wypadku: narodowy w treści, socjalistyczny w formie... Myśle, że radny Twaróg zgodziłby się ze mną, że najbardziej zespół taki pasowałby do ozdobienia jednej z alei nowochuckich. Pomysł Galerii rzeźby XXI wieku na wolnym powietrzu jest sam w sobie dobry. Tylko że do tego potrzeba dużo przestrzeni, obiekty nie mogą być ściśnięte; tu najlepiej w gruncie rzeczy nadawałby sie Park AWF. Widziałem takie założenie w Antwerpii, z dziełami (kopiami i oryginałami) artystów współczesnych, w większości abstrakcyjnymi. Był to właśnie park, całkiem duży i znacznie oddalony od centrum. Dlatego błagam wszystkich, od których takie rzeczy zależą, nie zastawiajmy śródmieścia Krakowa rzeźbami, pomnikami i alejami królów! To miasto bez nich naprawdę jest całkiem ładne, a w dodatku ma teraz inne potrzeby. Henryk M. Markowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: List otwarty w sprawie Alei Królów IP: *.ims.kompania.net / *.golebia.clarus.com.pl 03.02.04, 02:07 bravo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voo Kretyńskie pomysły IP: *.hist.uj.edu.pl 03.02.04, 12:33 Ludzie, czy was porąbało? Podoba się wam tak idiotyczny pomysł? Abstrahując od kosztów (a to, że nie za "nasze" pieniądze, to sie tylko wam tak wydaje, bo te wyrzucone w błoto miliony mogłyby "wasze" różne potrzeby zaspokoić, np. ulice, remonty, salę koncertową itp), to wyobraźcie sobie 44 posągi pięciometrowej wysokości. Zeby ich ustawienie miało jakikolwiek sens artystyczny, potrzeba ogromnej przestrzeni - jak aleja, to przynajmniej 600 metrów, bo inaczej będą sie gnieść. Zresztą co tu gadać, chcecie oszpecenia miasta gniotami Dźwigaja, to proszę bardzo. Skarga pomnożony przez 44. Puknijcie sie w durne pały!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ja_zz spokojnie... 03.02.04, 14:40 pomysł jaki jest każdy widzi... ale bez paniki - pan Głowacki (profesor zresztą) nie jest już dyrektorem Wydziału Kultury, co może trochę utrudnić mu realizację różnych fantastycznych projektów ;-) co do wizji 44 naszych historycznych władców na bulwarach wiślanych, to nie można nie docenić nawiązań do mickiewiczowskiego mesjanizmu i abakanowiczowskiego tłumu... mam jednak nadzieję, że projekt zostanie odpowiednio okrojony, skutkiem czego znajdą się na przykład sponsorzy chętni, by sfinansować pomnik Kazimierza Wielkiego, kóry mógłby stanąć na placu Wolnica zresztą za 40 tysięcy można na pewno zrobić wiele ciekawych rzeczy... choć oczywiście za 8 milinów jeszcze więcej - ale to też dużo większa odpowiedzialność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Re: Aleja królów pod Wawelem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 21:34 taaa, "a co jak beda brzydkie".... i efekt koncowy bedzie taki jak "pieknego" pomnika Skargi na placu Marii Magdaleny, ktory nie robi nic tylko szpeci :/ Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: Aleja królów pod Wawelem 03.02.04, 22:52 Ale co Wy chcecie od pomnika Piotra Skargi. Moim zdaniem jest oki. Nie powinien tylko stać na słupie (to przywilej Zygmunta z Warszawy). Przynajmniej w końcu końców postać tego wspaniałęgo człowieka (Piotra Skargi) została upamiętniona. Zawsze można go zdjąć tego lipnego postumentu i postawić na czymś konkretnym. Odpowiedz Link Zgłoś
lothar_m Re: Aleja królów pod Wawelem 09.02.04, 09:14 aleja (zasłużonych)królów...ale to już było i nie wróci więcej...-jak pisała pewna autorka. Pomysł oczywiście wielki. Tak wielki jak historyczny Kraków. Mam jednak nieprzeparte przeświadczenie, że na tym się skończy. Wizjonerów ci u nas dostatek-to jedyny wniosek, który mi się nasuwa. Czyż w Krakowie nie ma ważniejszych rzeczy do zrobienia? Czyż nasza polska ułańska fantazja nie powinna choć na chwilę zajść na ziemię i pochodzić po niej troszeczkę. Nie jestem przeciwnikiem alei królów, na pewno dodalaby splendoru Krakowowi ale...to chyba nie czas, choś miejsce by się zgadzało. Odpowiedz Link Zgłoś