antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.02.14, 00:35 na pewno już ktoś to zamieścił wcześniej ale co tam podoba mi się od zawsze :) www.youtube.com/watch?v=Q8Tiz6INF7I www.youtube.com/watch?v=lnNhNqtX1t4 ale tego chyba jeszcze nie było www.youtube.com/watch?v=POgViZ_Zcek Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.02.14, 00:57 SDM www.youtube.com/watch?v=OTaC_7UcWWo www.youtube.com/watch?v=AbGliOWue5o i coś z innej bajki mój nr 1: www.youtube.com/watch?v=EJC-_j3SnXk i jeszcze mi się przypomniało www.youtube.com/watch?v=DNXMfRvEN28 Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.02.14, 01:00 www.youtube.com/watch?v=-xJnmIv19e0&list=PLDCA2872EB7629AF5 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.02.14, 17:20 Antygona, same perełki zapodajesz. Cudowne. Można by słuchać i słuchać. Dobrze, że zaglądasz i jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.02.14, 22:09 „Robin Hood” ach co to był za serial :) ... ósma klasa… , w „trójce” niedługo po emisji filmu puścili zespół Clannad z tą płytą , która była ścieżką dźwiękową z tego serialu , więc jako już szczęśliwa posiadaczka magnetofonu Grundling (mono) nagrałam pierwszą w życiu kasetę magnetofonową za pomocą kabla z radia (też mono) A swoją drogą jakie to wzruszające , że tak całkiem oficjalnie odchodziło piractwo w mediach. Kto pamięta zapowiedzi Mana w stylu:” za tydzień puszczamy Pink Floyd płytę The Wall , proszę przygotować kasetę 90-kę ' :) itp. , itd. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.02.14, 22:53 Pamiętamy, pamiętamy... :-))) A jaka była "jedynka" w setnym jubileuszowym wydaniu Listy Niedźwiedzkiego wiesz? Posłuchajmy: Republika - Telefony Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Troszkę zapomniane utwory. 22.02.14, 00:13 Boże, widzę że tu większość wychowana na przebojach lat 80-tych, Antygono -świetne kawałki, ja też bardzo lubię SDM, oglądałam też całą baśniową serię Robin Hooda (z super soundtrackiem), wkurzałam się na Marka Niedźwieckiego, kiedy chciałam nagrać jakiś super kawałek z listy przebojów (oczywiście na kasetę w Grundig-u) a on wchodził swoim głosem w trakcie (mimo tego że wyjątkowo piękny męski głos to wtedy nie miało to znaczenia;-) a teraz mój ulubiony Marillion i Fish:-) www.youtube.com/watch?v=qvf-I_Kzru4 a propos mycia okien -to do Rity:-) ja jestem najbardziej skuteczna przy U2 (cała płyta Joshua:-) i nie tylko pozdrawiam wiosennie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 22.02.14, 22:22 Ależ ciekawie rozprawiacie. Ja przez Trójkę poznałam Abbę, puszczali w nocy, specjalnie czekałam, puszczali po północy. Wydaje mi się, ze muzyka naszego okresu była piękna i uczyła nas przeżywania miłości w romantyczny sposób. Pamiętacie Historię pewnej znajomości Czerwone Gitary - Historia jednej znajomosci Margot, nawet ciasto drożdżowe lepiej rośnie przy muzyce :) Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.02.14, 19:05 W szkole był podział na tych co słuchali Republiki i tych co słuchali Lady Punk :) A w setnym wydaniu listy nr 1 to : QUEEN Radio Ga Ga :) stronka z notowaniami listy: www.lp3.pl/alpt.phtml?m=1#navigation Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.02.14, 20:37 antygona72 napisała: > stronka z notowaniami listy: > www.lp3.pl/alpt.phtml?m=1#navigation O, dziękuję bardzo! Czyli pamięć mnie zawiodła, ech... Ale na pewno było to jakieś jubileuszowe losowanie. Pamiętam świetnie imprezkę z tej okazji :-))) Zagrajmy więc Queen. "Radio Ga Ga" puszczał też często Szewczyk w tv. Dawniej przerywnikiem były teledyski, dziś reklamy... Queen Radio Ga Ga (Official Music Video 1984) Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.02.14, 21:04 imprezki przy "liście" były niezapomniane. Właśnie sobie przeglądam te archiwalne notowania (kopalnia świetnych kawałków)... To do rity100: Do Jarocina też bym nie puściła swojego dziecka, ale żałuję , że ja jednak nie pojechałam :))) www.youtube.com/watch?v=_euDhMDDRq4 Mike Oldfield Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.02.14, 22:30 antygona72 napisała: > Do Jarocina też bym nie puściła swojego dziecka, ale żałuję , ż > e ja jednak nie pojechałam :))) Ale miałaś pozostałe punk-atrybuty typu nastroszone włosy, skóra, wąskie dżinsy z łatkami, agrafki, glany, plecak/chlebak z wyrysowanymi długopisem nazwami zespołów? Ja tak wyglądałem jako wczesny nastolatek :-))) I coś w ten deseń - Dezerter. Ależ to był hit "w tych kręgach": youtu.be/nejl6wel1T8 Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 09:29 wampir-wampir napisał: "...Ale miałaś pozostałe punk-atrybuty typu nastroszone włosy, skóra, wąskie dżinsy z łatkami, agrafki, glany, plecak/chlebak z wyrysowanymi długopisem nazwami zespołów? Ja tak wyglądałem jako wczesny nastolatek :-)))..." Niestety byłam grzeczna, miałam tylko ćwieki w dżinsach (zwężałam je zawsze ręcznie i raniłam palce bo to twardy materiał strasznie), popisany plecak i tenisówki/trampki, a! i bransoletkę skórzaną z ćwiekami (sama zrobiłam) ... a i jeszcze miałam czarną skórzaną spódnice (po matce) do której też przyczepiłam ćwieki ( ale wówczas chodziłam tylko w spodniach, wiec spódnica była bezużyteczna... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 19:36 antygona72 napisała: ... a i jeszc > ze miałam czarną skórzaną spódnice (po matce) do której też przyczepiłam ćwieki > ( ale wówczas chodziłam tylko w spodniach, wiec spódnica była bezużyteczna... > :)))) Ha, ha... ja chodziłem w czarnym skórzanym płaszczu mojego dziadka, takim z czasów AK, do samodzielnie zwężanych dżinsów. Pieszczochę, czyli tę skórzaną bransoletę z ćwiekami też miałem, a włosy stawiałem na krem nivea :-))) No to jeszcze stary dobry punk: wolfspider.wrzuta.pl/audio/5XCN4RYKn2g/ Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 21:14 Kobranocka (pierwszy raz właśnie ten kawałek usłyszałam w rozgłośni harcerskiej) www.youtube.com/watch?v=MJFEQ6TlDfE Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 21:21 i skoro jesteśmy przy punku :) KSU www.youtube.com/watch?v=GM7U6HJWpDQ Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 21:52 antygona72 napisała: > i skoro jesteśmy przy punku :) ... to nie może zabraknąć Ivo Partizana, jednej z moich ulubionych formacji :-))) Przed laty wolałem te bardziej chropawe zespoły, dziś z większą przyjemnością słucham delikatniejszej cold vawe. Starość, ech... ;-))) IVO PARTIZAN - teatr Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 21:53 wampir-wampir napisał: >cold vawe No a dyslektykiem pozostałem. Wciąż robię czeskie błędy - cold wave oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 22:49 i na zakończenie :) www.youtube.com/watch?v=XT-yBiUo-GY&list=RDvTqFBuisxU0 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 22:12 No ,no taki ubiór, skórzane czarne spodnie czy spódnice, ćwieki to moda mojej córki. Jeszcze do tego czarne sznurowanie obuwie. To black metal. Muzyki , której się bardzo bałam. Niesie ona ze sobą coś z czarnej magi, tak mi się wydaje. I jest niebezpieczna, bo wprowadza w depresyjny stan. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 22:22 rita100 napisała: > To black metal. Muzyki , której się bardzo bałam. Niesie ona ze sobą coś z czarnej magi, > tak mi się wydaje. I jest niebezpieczna, bo wprowadza w depresyjny stan. A tu się nie uważam za eksperta, bo nigdy właściwie nie słuchałem metalu. Owszem, załapałem się na Iron Maiden - byłem na ich koncercie we Wrocławiu pod koniec lat 80-tych i na Accept - zainteresowali mnie, bo włączyli do jednego ze swoich utworów oklepane "Dla Elizy". No i to wszystko, co na temat metalu mam do powiedzenia :-))) Accept - Metal Heart Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 22:31 rita100 napisała: "...I jest niebezpieczna, bo wprowadza w depresyjny stan..." coś w tym jest bo mało tańczyliśmy na imprezach :) (raczej wolne i to z rzadka) za to teraz to co innego... :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 25.02.14, 18:38 Metal to w ogóle ciężka muzyka, ma w sobie jakiś bunt. Dobrze, że nie jest już tak modna. A co powiecie o powracającej modzie Disco-Polo czyli zakochany kotku mam cię w środku ;)))) Co pokolenie to nowa moda. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 25.02.14, 18:55 rita100 napisała: > A co powiecie o powracającej modzie Disco-Polo czyli zakochany kotku mam cię w > środku ;)))) > Co pokolenie to nowa moda. Polemizowałbym. Disco-polo, to nie tak dawna piosenka chodnikowa i wcześniejsze remizowe kawałki. Nic się tu nie zmienia poza techniką, która gna do przodu i uszlachetnia bądź odhumanizowuje dźwięki (kwestia podejścia), ale to wciąż ten sam szajs - to właśnie myślę o takiej rąbance "na ludowo". Jeśli już koniecznie to czysty folklor, choć też nie przepadam. W wersji disco nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 25.02.14, 23:20 Disco-polo również mnie nie pociąga, ale takie biesiadne piosenki czy folk to czemu nie. Mają swój urok i humor no i atmosferę , która potrafi rozbawić siedzące towarzystwo :) Beata Rybotycka - Powiadają żem jest ładna Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.02.14, 11:18 rita100 napisała: > Mają swój urok i humor no i atmosferę , która potrafi rozbawić siedzą > ce towarzystwo :) Folk tak. W dobrym wykonaniu nie jest zły :-))) A ja chciałbym, żeby wróciła na reggae. Mieliśmy i w Polsce fajne zespoły grający ten gatunek i też prawie całkiem zapomniane. Nie pamiętam już, w której stacji była audycja "Regały grupy Daab". Zaczynało się od ich utworu, a potem leciały przez nich polecane. No to reggae na dobry dzień :-))) Gedeon Jerubbaal - Śpiewaj i tańcz Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.02.14, 19:13 Jak reggae to i jamajska ikona Bob Marley. Często w radio puszczali. Dobrze się przy tym skacze. Bob Marley - A lalala long Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.02.14, 19:32 No to jeszcze jeden hit w słonecznych klimatach. Kiedyś nie było dnia, żeby nie puszczali tego w radio. Robert Palmer and UB40 'Baby Tonight' Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.02.14, 19:51 Faktycznie, jeden z wielkich słonecznych hitów. Robert Palmer, nie był u nas wspominany. Robert Palmer - Addicted To Love Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.02.14, 20:04 rita100 napisała: > Robert Palmer, nie był u nas wspominany. Zawsze żałowałem, że nie występował z Duran Duran. Jakoś tak mi do nich intuicyjnie pasował :-))) Duran Duran - Ordinary World Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.02.14, 20:26 Duran Duran jak Doktor Durand Durand z filmu Barbarella, bo tak się nazwali. Na koncertach fajnie wypadają. Tłumy szaleją. Duran Duran - Planet Earth Live (A Diamond In The Mind) ~ 1080p HD Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.02.14, 20:39 Bardzo byli popularni w latach 80-tych u nas, potem jakoś ucichło o nich. Tak samo Bronski Beat. Lubiłem ten zespół i teledyski mieli fajne. Trochę inna stylistyka, dyskotekowa, w klimacie tamtych lat. Ależ ja się przy tym natańczyłem... :-))) Bronski Beat - Smalltown Boy (1984) HD Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 22.02.14, 22:27 Pamiętamy, pamiętamy... choć bardziej Panowie tym się zajmowali , tym nagrywaniem na Grundling . Potem puszczali dziewczynom na prywatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.02.14, 17:12 Grundig był moim pierwszym "kasetowcem". Potem miałem Kasprzaka. Nagrywałem z Trójki i Rozgłośni Harcerskiej. Mam też pokaźną kolekcję kaset z koncertami punkowych zespołów z Jarocina. Ja nigdy nie byłem na festiwalu, byłem za smarkaty na takie wyjazdy, ale miałem od kogo przegrać. A wracając jeszcze do lat szczenięcych: Klaus Mitffoch i najbardziej znany utwór tej formacji z gorącą prośbą do wszystkich - trzymajcie kciuki, mam pojutrze rozmowę z potencjalnym zleceniodawcą i jak dobrze pójdzie też się ucieszę ;-))) Klauss Mitffoch - Jezu, jak się cieszę Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.02.14, 18:17 wampir-wampir napisał: " Grundig był moim pierwszym "kasetowcem". Potem miałem Kasprzaka. Nagrywałem z Trójki i Rozgłośni Harcerskiej. Mam też pokaźną kolekcję kaset z koncertami punkowych zespołów z Jarocina. Ja nigdy nie byłem na festiwalu, byłem za smarkaty na takie wyjazdy, ale miałem od kogo przegrać. A wracając jeszcze do lat szczenięcych: Klaus Mitffoch i najbardziej znany utwór tej formacji z gorącą prośbą do wszystkich - trzymajcie kciuki, mam pojutrze rozmowę z potencjalnym zleceniodawcą i jak dobrze pójdzie też się ucieszę ;-)))" Też chciałam pojechać do Jarocina, ale byłam za mała :( . p.s. Trzymam kciuki. > Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.02.14, 20:28 I ja będę trzymać kciuki. Zlecenie ważna rzecz. Dobrzy jesteście. Ja bym nigdy nie pojechała do Jarocina i kiedy moja córka myślała o pojechaniu tam to cieszę się, że jednak zrezygnowała. Dla mnie Jarocin nie kojarzy się dobrze. Ta wolność to niebezpieczna wolność dla młodych. No ale czasy się zmieniają. A znacie Kelly Family ? Kelly Family - An Angel Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 23.02.14, 23:09 Dziś zmarł Tadeusz Chyła. Tego utworu Jego nie da się zapomnieć Tadeusz Chyła- Ballada o Cysorzu Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 03:14 Nigdy tzn.jeszcze tutaj nie bylem ale widze,ze towarzystwo dobrze mi znane wiec pewnie czesciej bede tutaj qkau!. Wlasnie wszedlem tutaj by Tadeusza Chyle uslyszec... Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 14:39 www.youtube.com/watch?v=VNgNxz2rcos&list=PLC4E2F75B8C66C5D5 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 22:19 Silna Grupa pod Wezwaniem - to stare czasy dobrych kabaretów. Tadeusz Chyła prawie całkiem już zapomniany. "Imiona mojej starej" Tekst Andrzej Waligórski kompozycja Tadeusz Chyła Tadeusz Chyła - Imiona mojej starej Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.02.14, 22:24 Andrzej Waligórski to był KTOŚ. Masz rację - dziś prawdziwych kabaretów już nie ma... Tadeusz Chyła- Ballada o kneziu Dreptaku Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 25.02.14, 19:01 Tadeusz Chyła też w tym kręgu bywał. Pamiętacie 60 minut na godzinę w Trójce merlin.pl/Rycerze-Andrzeja-Waligorskiego_60-minut-na-godzine/browse/product/4,327431.html Hej szable w dłoń! Łuki w juki, a lupy wziąć w troki Hajda na koń! Hajda na koń! Okażemy się godni epoki, ach epoki Ruszamy w bój aby Baśkę uwolnić od zbója Tatarzyn zbój, okrutny zbój, nie zwycięży nas nigdy tralala www.youtube.com/watch?v=w0zvmkUe98c#t=47 Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Troszkę solidnego gitarowego grania 27.02.14, 22:40 Znacie to trio? The Three Cadillac kapela z Nashville, ale wcale nie country: The Cadillac Three - Tennessee Mojo Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę solidnego gitarowego grania 28.02.14, 20:34 Dobrze grają i dobrze brzmią, ale to chyba jacyś nowi na rynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę solidnego gitarowego grania 28.02.14, 21:35 No tak, tu jest ich biogram: en.wikipedia.org/wiki/The_Cadillac_Three Ciekawe, że i Wiki podaje "grupa country". Ja szczerze mówiąc tego contry u nich nie słyszę, ale znawcą tego gatunku nie jestem, więc może nie dostrzegam typowych smaczków. Moim zdaniem te gitarówki mają w stylu starych dobrych kapel w rodzaju Led Zeppelin. Ale, ale... rozmawialiśmy niedawno o folku i o filmach, więc polecam pierwszy muzyczny film braci Coen. Widziałem fragmenty i jestem oczarowany. A tu próbka muzyki z niego: Inside Llewyn Davis | Please Mr Kennedy clip (2013) -- Never fear shadows, for shadows only mean there is a light shining somewhere near by. /Oscar Wilde/ * Je Vous aime et... je vous aime, Gitanes Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę solidnego gitarowego grania 05.03.14, 12:14 I na odświeżenie wątku jeszcze raz filmowo o zapomnianym, a świetnym zespole. Obejrzałem wczoraj wreszcie "Control" - bardzo mi się podobał, więc zagrajmy - Joy Division. Joy Division - Atmosphere Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith nie tyle zapomniany utwór, co zapomniany muzyk 06.03.14, 07:48 lato idzie do was (u nas się skonczyło z dniem 1 marca) na razie pozostaje nam tęsknota www.youtube.com/watch?v=4Id6N30MuII Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: nie tyle zapomniany utwór, co zapomniany muzy 06.03.14, 11:20 I jeszcze jeden zapomniany jazzman, multiinstrumentalista. You´ll Never Get To Heaven (1973) - Rahsaan Roland Kirk Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: nie tyle zapomniany utwór, co zapomniany muzy 06.03.14, 11:44 masz racje. R.R.Kirk wystąpił w Polsce na Jazz Jamboree "za komuny". Jazz w Polsce miał swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: nie tyle zapomniany utwór, co zapomniany muzy 06.03.14, 12:00 na Jazz Jamboree w PRLu raczkowali młodzi muzycy jazzowi, którzy dziś należą do absolutnej czołówki - Keith Jarrett, John Surman, Jan Garbarek, etc Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: nie tyle zapomniany utwór, co zapomniany muzy 06.03.14, 20:45 Jazz Jamboree to nadal jest festiwal, na którym gości czołówka, ale faktycznie o już wyrobionej renomie. Nie pamiętam z ostatnich lat żadnego muzyka/zespołu, który by tutaj stawiał pierwsze kroki. Teraz zresztą mają konkurencję w innych miejscach. Jest festiwal na Kazimierzu, gdzie wprawdzie tematycznie, ale grają i gwiazdy i początkujący jazzmani, są u mnie w Lublinie bardzo ciekawe Kody. Mieliśmy też przez ładnych kilka lat rodzimą scenę jassową, a oni występowali festiwalowo na Wybrzeżu. Nieżyjący już Lester Bowie z nieistniejącą już polska Miłością: Miłość & Lester Bowie - Orchilius Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: nie tyle zapomniany utwór, co zapomniany muzy 07.03.14, 05:15 1969 brytyjska fala jazzu - John Surman, www.youtube.com/watch?v=VPScSycH95U wystąpił wtedy w 1969 na Jazz Jamboree, tyle że włosy zasłaniały mu twarz. Zbigniew Namysłowski stwierdził że rozwiązał mu ręce. Wtedy grał free jazz, dziś gra piękną hipnotyzującą muzykę www.youtube.com/watch?v=78LAxldDK50 www.youtube.com/watch?v=UTbXlRIi3wg Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith pierwszy przebój Pink Floyd - zapomniany? 07.03.14, 08:32 See Emily Play www.youtube.com/watch?v=p6HFknUsh9E tak wyglądał jego autor w latach świetności 3.bp.blogspot.com/_JKGqMixZGyQ/TH5vy9-fnNI/AAAAAAAAAjc/ChudMDgicdg/S350/Syd+Barrett43.jpg a tak niedługo przed śmiercią upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b6/Syd_Barrett_Abbey_Road_1975.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: pierwszy przebój Pink Floyd - zapomniany? 07.03.14, 23:23 Nie, chyba nie. Nagrał to także David Bowie i w jego wersji ten przebój jest wciąż grany, choć nie w komercyjnych rozgłośniach, ale może to chwilowe i związane z tym, że Bowie wydał nie tak dawno płytę i w radio go więcej. David Bowie - See Emily Play Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: pierwszy przebój Pink Floyd - zapomniany? 28.08.14, 21:18 Czyli muzyka muzyków wykoleja. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: pierwszy przebój Pink Floyd - zapomniany? 28.08.14, 23:17 Oj tam, wykoleja od razu. Nie chroni przed starzeniem, chociaż gdy się przyjrzeć Stonsom, to może jednak? The Rolling Stones - Like A Rolling Stone - OFFICIAL PROMO Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: pierwszy przebój Pink Floyd - zapomniany? 29.08.14, 20:58 Teraz to jest tyle sposobów na utrzymanie formy. A jednak większość tych wielkich artystów w sekrecie się zatraca. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.courvoisier gwiżdżę na to 21.08.14, 14:05 AD 1967, jack smith www.youtube.com/watch?v=zQQ5sEOhbjQ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: gwiżdżę na to 27.08.14, 19:07 świetne utwory zapodajesz, takie niepowtarzalne Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.courvoisier zakazane piosenki 21.08.14, 14:44 www.youtube.com/watch?v=VxAV2z_zVJU zagrażali Beatlesom Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.courvoisier Re: zakazane piosenki 22.08.14, 05:32 lista zakazanych piosenek przez BBC en.wikipedia.org/wiki/List_of_songs_banned_by_the_BBC Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.courvoisier zagrażali Beatlesom 21.08.14, 14:57 www.youtube.com/watch?v=r9C3tZwDpx4 to The Honeycombs (powyżej) byli największym zagrożeniem a nie The Dave Clark Five (poniżej), jak się dziś powszechnie uważa www.youtube.com/watch?v=XSLi4pWxKEg Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Rozrachunek z Australią - Mentals 04.09.14, 13:15 Mental As Anything www.youtube.com/watch?v=mQVz9nuel7I Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Rozrachunek z Australią - Kosciusko 04.09.14, 15:03 Peter Garrett. W latach 80-tych zaliczył zakaz występów w USA z powodów politycznych, w latach 2007-2013 minister w rządzie Australii. Ma 2 metry wzrostu, pozostali muzycy niewiele mniej, co czyni Midnight Oil najbardziej rosłym zespołem w historii światowego rocka. www.youtube.com/watch?v=P0dQpBa472U Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Rozrachunek z Australią - Go-Betweens 04.09.14, 15:45 Mają most swojego imienia w Brisbane. www.youtube.com/watch?v=UJfP6G0LSEA Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Rozrachunek z Australią - Beds Are Burning 04.09.14, 22:13 www.youtube.com/watch?v=ejorQVy3m8E Midnight Oil - Beds Are Burning Ten ich kawałek dobrze jest nam znany. Energiczny zespól. A Peter Garrett mocno zaangażował się w politykę. I w Polsce tacy bywają. Krzysztof Cugowski znalazł się w Sejmie, ale nie na wojował zbytnio. Szybko się z niej wycofał. Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Rozrachunek z Australią - 2 Leszki w Perth 05.09.14, 02:39 Ten z brodą w czapce to Leszek Karski, bardzo ceniony australijski bluesman. www.youtube.com/watch?v=VTr5PWCngBA Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Rozrachunek z Australią- Blackfella-Whitefella 07.09.14, 02:14 Blues to bardzo dziś niszowy genre, żeby nie powiedzieć nudny co słychać na załączonym powyżej linku. Bluesman Leszek (Lez) Karski znany jest dziś tylko w owym niszowym środowisku bluesowym, choć miał kiedyś swoje 15 minut sławy, jako producent drugiego z kolei albumu młodego zespołu Midnight Oil - Head Injuries w roku 1979. Mówienie o młodym Midnight Oil zakrawa na kpinę, jako że Peter Garrett nigdy nie był młody, zawsze wyglądał tak samo. Posłuchajmy bluesa z australijskiego buszu: www.youtube.com/watch?v=7N5ZsCGjUz0 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Rozrachunek z Australią - dziewczyna z Bondi 23.09.14, 10:40 Tal Wilkenfeld. Ma szczęście grać z największymi, Jeff Beck, Herbie Hancock, etc Gra na gitarze basowej Sadowsky. www.youtube.com/watch?v=tgffDVO2UyA Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Rozrachunek z Australią - dziewczyna z Bondi 23.09.14, 10:59 tu już wyrośnięta z dziadkiem Herbie www.youtube.com/watch?v=rgQegqw9IrI Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Rozrachunek z Australią - Bohdan X 19.10.14, 05:43 a właściwie Bohdan Kubiakowski, czołowy przedstawiciel australijskiego punk-rocka z Melbourne lat 70-tych i początku 80-tych, sądząc po wyglądzie musiał mieć duże powodzenie u kobiet www.youtube.com/watch?v=emO0FiEx9HU Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Rozrachunek z Australią - Bohdan X 24.10.14, 11:59 Bohdan Kubiakowski zniknął nagle z "rynku" na początku lat 80-tych, ale sukces odniósł basista z zespołu Bohdana - James Freud, jako lider melbourneńskiego zespołu Models (Out of mind, out of sight & Barbados). Niestety, James zmarł tragicznie 4 lata temu. Australczycy uważają że są "pozytywni" i jego śmierci za bardzo nie zauważyli. www.youtube.com/watch?v=VOVXbFD0KS8&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Bohdan był zbyt zrelaksowany na tamten czas 02.12.14, 13:23 a tu tymczasem trzeba było znowu brać życie na poważnie (jak jego basista James Freud) albo przynajmniej udawać jak Divynyls i Chrissy Amphlett www.youtube.com/watch?v=vGtHX0v13jA&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Bohdan był zbyt zrelaksowany na tamten czas 04.12.14, 05:21 Australijka, ale z pochodzenia Prusaczka Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Kate Ceberano & Zan (I'm Talking) on back-up vocal 04.12.14, 06:08 www.youtube.com/watch?v=KPAROdjKQZc&spfreload=10 Kasia Ceberano (ojciec Filipińczyk, matka Blondynka), na gitarze gra jej brat, ojciec był mistrzem sportów walki wręcz www.youtube.com/watch?v=IbDV_tW5BfM&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Rozrachunek z Australią - Go-Betweens 28.01.15, 12:38 Robert Forster opłakuje swojego zmarłego kolegę z zespołu Go-Betweens www.youtube.com/watch?v=6p1uZbzFk1s&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Rozrachunek z Australią - Go-Betweens 28.01.15, 12:57 podkreślam, Robert Forster nie jest gejem pomimo pozorów www.youtube.com/watch?v=30Kk54KUptc&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith powiew romantyzmu 29.01.15, 15:24 Michael Hutchence w czeskiej Pradze www.youtube.com/watch?v=_VU9DjQpvMQ&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith nie płacz kiedy odjadę 22.09.14, 12:15 Chyba pora zakończyć ten wątek odpowiednią piosenką. Wielki to był przebój włoskiego piosenkarza w Polsce (i tylko w Polsce) pierwszej połowy lat 60-tych. Autor tekstu: Wanda Sieradzka. Przypomniał mi ją jakiś czas temu jej syn, który w Australii płacze za tamtymi czasami. www.youtube.com/watch?v=XuAaVVPEGoY Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Zawsze można wrócić... 22.09.14, 22:05 Do wątku też. Nie grzebmy go zawczasu, odradza się przecież czasami ;-))) BEMIBEK - Powrotna Bossa Nova Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Szkocja przegrała 23.09.14, 10:29 www.youtube.com/watch?v=tM0sTNtWDiI po tym jak Celtic oszukał Wisłę Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith mój 14-letni syn 23.09.14, 17:11 który w ramach hobby gra na pianinie oraz komponuje swoje własne kawałki pod wpływem różnych "poważnych" kompozytorów jak Gabriel Faure, Henry Purcell, Eric Satie, Philip Glass, czy też Yann Thiersen (film Amelia), zaskoczył mnie parę dni temu pytaniem czy znam amerykański zespół Steppenwolf. Pamiętam jak przez mgłę - 1969 - www.youtube.com/watch?v=HPE9a_epmWw Skąd on to wytrzasnął? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: mój 14-letni syn 23.09.14, 20:25 Z You Tube'a :-))) Ten serwis wyrzuca podpowiedzi różnorakie. Sam trafiłem w ten sposób sporo ciekawych kapel. Wieże Fabryk Od A do O Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: mój 14-letni syn 26.09.14, 22:36 A to dla potomka. Pewnie już zna, ale co tam :-))) Paul Bley - Improvisie Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: mój 14-letni syn 13.10.14, 05:55 Dzięki za przypomnienie brzmienia minimooga z 1971, instrumentu który istniał tylko przez dekadę. Pierwszy egzemplarz pożyczył od samego inżyniera Mooga w 1970 Sun Ra, a ponieważ nigdy go nie oddał wiec wychodzi na to że był to prezent. W 1971 brzmienie to trafiło pod strzechy dzięki Keithowi Emersonowi wraz z utworem Lucky Man (zaczyna się o 3:22) www.youtube.com/watch?v=L23tsYZDYfE Zdaje się że przestali minimooga produkować gdzieś około 1981. Kiedy porównam z dźwiękami jakie wydobywa mój synek na yamasze, uprzytamniam sobie jakie postępy poczyniono w tej dziedzinie od czasu minimooga. Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith przytoczyłeś kolejne źródło inspiracji Cz.Niemena 13.10.14, 06:25 wyraźnie słyszę tam w wielu miejscach ściągi z jakich musiał wtedy korzystać Niemen, np. wraz z wokalem zaczynającym się o czasie 20:04. Ciekawe czy ktoś mu te płyty podsuwał, czy sam je znajdował na półkach? Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: przytoczyłeś kolejne źródło inspiracji Cz.Nie 13.10.14, 09:27 dokopałem się informacji że ta sesja syntesajzerowa paul bley & annette peacock pochodzi nie z 1971 ale z 1969! Tak więc to oni jednak byli piersi!!!! Sun Ra pożyczył od inż.Mooga prototyp minimooga w 1970, a więc Paul Bley & Annette Peacock grają tu na wcześniejszych jeszcze prototypach minimooga. ale Historia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: przytoczyłeś kolejne źródło inspiracji Cz.Nie 20.11.14, 20:28 Sun Ra był chyba kiedyś w Polsce? A wiesz, gdy kupowałem "Cosmic tones for mental therapy", uchodzący za znaffffcę jazzu właściciel sklepu przekonywał mnie usilnie, że to wcielenie Johna Coltrane'a. Czyniłem nadludzkie wysiłki, żeby nie parsknąć śmiechem. To był czas pierwszych kompaktów i zależało mi na zamawianych płytach, na półkach był pop-chłam i trochę smooth, więc nie chciałem go sobie zrażać :-))) Sun Ra - That's How I Feel Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: przytoczyłeś kolejne źródło inspiracji Cz.Nie 02.12.14, 13:47 Sun Ra jest mało popularny w Polsce bo zadarł z Ronaldem Reaganem - idolem wszystkich Polaków - poprzez tę zakazaną piosenkę www.youtube.com/watch?v=e6qbSHKzcmI&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: przytoczyłeś kolejne źródło inspiracji Cz.Nie 10.01.15, 22:13 Długo nie mogłem dociec polskiej popularności Bixa Beiderbecka, aż kiedyś pomyłkowo zapakowałem na podróż dawno przeczytanego Cortazara i sprawa się wyjaśniła. Nigdy jednak nie natrafiłem na opisywane szeroko nagrania fortepianowe, kompozycje Bixa. Masz może jakiegoś linka do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Bix 26.01.15, 18:24 > Długo nie mogłem dociec polskiej popularności Bixa Beiderbecka Myślę że chodzi o to że wyprzedził Charlie Parkera, jeśli chodzi o umieranie Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.01.15, 18:02 Założyciel zespołu Republika, niegdyś Sydney, dziś Los Angeles, Jann Kastor (Wiesław Ruciński) przypomniał swego kolegę z Sydney, który niestety przedwcześnie skończył www.youtube.com/watch?v=YQyxCL1uMlU&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith poprawka linku 26.01.15, 18:05 www.youtube.com/watch?v=K0nkwwduM-M&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo takich też sie słuchało i mało doceniało 28.01.15, 21:02 jak miło ucho popieścić www.youtube.com/watch?v=Mg6y4O-m7Zc Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: takich też sie słuchało i mało doceniało 29.01.15, 04:39 I takich ;-))) Nie tylko, ale również image spowodował, że nie zrobili kariery. KISS nie miał później takich problemów. Wzorowali się na nich? Był moment, że ten zespół doczekał się swoich piętnastu minut, gdy już nie istniał, więc kto wie... New York Dolls - Subway Train Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith nikt na świecie nie wie 29.01.15, 13:00 może uda się wywołać ritę100 www.youtube.com/watch?v=Coiu9VJrkkw&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: nikt na świecie nie wie 29.01.15, 13:12 kwiaty we włosach potargał wiatr www.youtube.com/watch?v=wzhKV2eHJJg&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: nikt na świecie nie wie 29.01.15, 17:05 Rita, wróć! Hair - Song Hair Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: nikt na świecie nie wie 31.01.15, 09:01 www.youtube.com/watch?v=GUcXI2BIUOQ Rita wróć! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niedziela bedzie dla nas 31.01.15, 18:33 NIEBIESKO CZARNI - Niedziela bedzie dla nas Weszliście w moje klimaty ;))))) Przygotujcie kieliszki na gin, wermut i lód. Wstrząsnąć przed rozlaniem i wiwat nam to to pan, bo gorzołke dał :) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Niedziela bedzie dla nas 31.01.15, 22:13 Twoje zdrowie, Rita! Jimi Hendrix - Purple Haze HD 1280p Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dzwonią dzwony w śniegu 01.02.15, 18:16 Zdrowie i Twoje :) Dzwonią dzwony w śniegu Puch opadł na sen Szuka tu noclegu bo już mija dzień Zimowe dzwony szczęście wróżą ...... Zimowe dzwony... śpiewa Helena Majdaniec Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pędzi, pędzi pociąg 01.02.15, 18:29 i Helena Majdaniec Koło kołem toczy, już dostrzegam cel. Uuuu koła umykają w jednym rytmie. www.youtube.com/watch?x-yt-cl=85114404&x-yt-ts=1422579428&v=fov6yDg5opo Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Pędzi, pędzi pociąg 01.02.15, 23:14 No to i autostop! Karin Stanek - Autostop Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Hej, tam w dolinie 02.02.15, 20:12 To sa niezapomniane utwory, żyją z nami trochę lat. Można to określić jako 'moja muzyka'. Hej, tam w dolinie hej, tam przy młynie kandy we wodzie słonko się skrzy tam przy strumieniu tam na kamieniu dzioucha synka czekała Niebiesko - czarni - hej tam w dolinie Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: Hej, tam w dolinie 02.02.15, 20:55 to nam się kazali uczyć na pamięć, na koloniach letnich, no i się śpiewało. www.youtube.com/watch?v=h8ZVjr7DoD8 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Hej, tam w dolinie 03.02.15, 18:05 zgr-edo napisał: > to nam się kazali uczyć na pamięć, na koloniach letnich, no i się śpiewało. > www.youtube.com/watch?v=h8ZVjr7DoD8 Tak, ten utwór to jeden z kultowych tamtych czasów. Na mojej koloni królowała pewna kolonistka, która znała i spiewała wszystkie piosenki Marii Koterbskiej. Robiła cudowne koncerty. www.youtube.com/watch?v=5fREfboFR4U Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: Pędzi, pędzi pociąg 02.02.15, 20:14 zawsze kiedy tego słuchałem, wydawało mi się ,ze to ma coś wspólnego z Heleną Majdaniec. www.youtube.com/watch?v=7DYA1raD-YY Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: Pędzi, pędzi pociąg 02.02.15, 20:44 teraz już wiem www.youtube.com/watch?v=xGGU-15Tt6M Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Bilet w jedną stronę 03.02.15, 18:26 zgr-edo napisał: > teraz już wiem www.youtube.com/watch?v=xGGU-15Tt6M Kurczę pieczone, to nasza piosenka - Majdaniec ją spiewała. Aleś zapodał ciekawostkę. Jednak oryginał jest lepszy i głos Neil Sedaka też jest znaczący. Dla mnie to jedna z lepszych piosenek tamtego czasu. Do dziś słucha się jej w przyjemnością, choć to tylko bilet w jedną stronę. Każdy ma taki bilet w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Bilet w jedną stronę 03.02.15, 18:47 instrumentalna wersja tego utworu też brzmi interesująco. Muzyka łączy cały świat. www.youtube.com/watch?v=Bn-2Z4ahgWs Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Nie warto było 04.02.15, 20:47 Troszeczkę cofnięte w czasie ale Regina Pisarek Nie warto było (Regina Pisarek) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Nie warto było 04.02.15, 21:17 Oj, o tylu dawnych gwiazdach nikt już nie pamięta... Rena Rolska - Tam za horyzontem (live 1968 r.) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Czeko, czeko, czekolada 05.02.15, 19:51 Prawda, mało kto już tych polskich artystów wspomina. Znani byli tylko nam i zapisani w polskiej muzycznej historii. A ta piosenka o Walentynkach nic wcześniej nie wiedziała. Dzień Kobiet był jej bliższy ;))) Czeko, czeko, czekolada, Kup pan żonie ślicznej, a będzie bardzo rada! Czeko, czeko, czekolada Chce osłodzić Wasze dni! Czekolada - Natasza Zylska (1957) ORYGINALNE WYKONANIE Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir No to był hit... 07.02.15, 01:35 ... jedźmy więc dalej :-))) Do grającej szafy grosik wrzuć - Maria Koterbska (1959) Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Niemcy 1966 - Duży Błąd 07.02.15, 13:24 czy to nie Ada Rusowicz? zaczyna się ok. minuty 7:00 www.youtube.com/watch?v=bqX6JkW0B_M&spfreload=10 heh Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Niemcy 1966 - Duży Błąd 07.02.15, 13:53 obejrzałem do końca, to Helena Majdaniec była (trochę mniej zgrabna muszę przyznać od Ady). Później śpiewa też po angielsku... Kto by się spodziewał w tak dobrym towarzystwie… Easybeats, Paul Jones (Manfred Mann)… z telerekordingu (czy pamiętacie to określenie?:)) Beach Boys Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Niemcy 1966 - Duży Błąd 07.02.15, 18:58 Zostanie po nas kilka krążków W tandetnym magazynie płyt Na taśmie z telerekordingu Koncert co kiedyś mi się śnił To Kombi. Nie pamiętam dokładnej daty, lata 80-te. Nie tak dawno znowu ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niemcy 1966 - Duży Błąd 08.02.15, 20:59 Czasy NRD Helena Majdaniec śpiewa tam w języku polskim. Ta piosenka jakoś mało znana w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Danuta Szaflarska 08.02.15, 21:08 ukończyła 100 lat I dobrze się trzyma. Nie nam jeszcze w zdrowi żyje. "Skarb" - Film Polski, song "Warszawa, Ja i Ty" I nic mi już nie trzeba: Warszawa, ja i ty A w górze błękit nieba Ach to już wystarczy mi. Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Helena Majdaniec w RFN !! 08.02.15, 23:05 Gdyby to był enerdówek to bym się nie zdziwił, ale to była Brema (RFN). Beat-Club was a German music program that ran from September 1965 to December 1972. It was broadcast from Bremen, West Germany Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ciamcialamcia 10.02.15, 17:09 Acha :) To były czasy polskiej młodzieży śpiewające polskie piosenki na zachodzie ;)))) W nagrodę zatańczysz twista ? Niebiesko Czarni & Czesław Niemen - Ciamcialamcia Twist Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Ciamcialamcia 10.02.15, 19:10 No, z Walentyną Tiereszkową, he, he, he :-))) Filipinki - Wala twist Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ciamcialamcia 10.02.15, 20:20 Nie ma z czego się śmiać Wampirze ;) Twist był kiedyś bardzo modny na dyskotekach. Bardzo łatwy taniec, popatrz jak tęsknię za nim Jazda wszyscy, klaskajcie w dlonie Wygladacie dobrze mam zamiar zaspiewac moja piosenke ona nie potrwa dlugo mamy zamiar tanczyc twista i to idzie jakos tak California Jubilee in "Let's Twist Again" jazda, zatanczmy twista znow czas na twista jest tu Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Ciamcialamcia 10.02.15, 20:54 No dobra, już się nie wygłupiam :-))) The Twist - Chubby Checker Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ciamcialamcia 11.02.15, 20:16 Nie, trzeba się wygłupiać. Twist taki jest. Rzuć wszystko w tym momencie Do twista zbyteczne są lakierki Do twista nie musisz mieć partnerki Ni Hani, ani Ani, ani Hani, ani mnie Bo twista i solo tańczy się WESOŁY TWIST -HELENA MAJDANIEC Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Ciamcialamcia 11.02.15, 21:03 OK :-))) Pulp Fiction Twist Contest Dance Scene Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo na smutasa 12.02.15, 21:04 fajne to wszystko, ale przychodzą takie chwile, kiedy potrzeba wyciszenia. Najlepiej smakuje z jakimś procentowym dopalaczem.www.youtube.com/watch?v=qMuKw1NYpjs&list=RDqMuKw1NYpjs#t=13 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: na smutasa 14.02.15, 20:19 Jeśli ma być wyciszenie Zgredzie to André Rieu jest najlepszy w tym , bo potrafi to zrobić z wielką lekkością i uniesieniem w całej swej rozciągłości :) André Rieu i Jego orkiestra będą występowali w Arenie Krakowskiej 28 maja, bilety już można kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Czas na sambę 14.02.15, 20:09 Też dobre Wampirze, i taniec i dialogi w tym filmie Co to jest shake? Mleko z lodami? Za pięć dolarów? Dolewacie tam bourbona czy coś? Samba dziś króluje w Rio De Janeiro Zazdrościsz im tam tego i owego ? ;)))) Bellini - Samba de Janeiro (Carnival in Rio) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: samba walentynkowa 14.02.15, 20:24 Przepiękny utwór w przepięknym wykonaniu ? Hanna Banaszak - Samba przed rozstaniem Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: zegnaj karnawale 17.02.15, 23:13 Tyle nam melodii grało Tyle nam śpiewało słów Dzisiaj cóż nam pozostało Do widzenia, prędzej mów niebiesko-czarni helena majdaniec-zegnaj karnawale Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith The Easybeats 20.02.15, 14:09 Kiedy przyleciałem na tę wyspę to wokalista Stevie Wright leżał już całkiem w rynsztoku. Inni dwaj sobie poradzili. Young & Vanda (van der, ten jeden wysoki). Bracia Youngs - patrz ACDC. Tak się składa że Australia ma skrajne zespoły, to jest kurdupli (ACDC) i gigantów (Midnight Oil). Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: The Easybeats 20.02.15, 19:59 Czepiasz się kangurów. Normalni też się zdarzają :-))) Hugo Race and the True Spirit - Certified Fool Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: The Easybeats 21.02.15, 05:40 Ciekawe że The Easybeats wyszli z tego samego hostelu w którym i ja byłem zakwaterowany (oraz większość legalnych imigrantów z Polski z lat 80-tych, a wśród nich Teresa Haremza - ś.p. oraz Artur Rakowski - później dyrektor Macquarie Bank, z siedzibą w Londynie) zaraz po wylądowaniu w Sydney. W Wikipedii jest błąd, Villawood Migrant Centre już nie istnieje, natomiast Villawood Detention Centre był i jest miejscem zsyłki imigrantów nielegalnych, zwykle "boat people", którzy czekają tam latami na zaakceptowanie lub odrzucenie. The band formed at the Villawood Migrant Hostel (now the Villawood Detention Centre) and the band members' families spent their first years in Australia housed at the Villawood Migrant Hostel in the early and mid sixties. A pamiętasz tę parę (w 50% australijską)? Nick Cave & The Bad Seeds - Henry Lee Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: The Easybeats 22.02.15, 18:59 Pamiętam, ale najbardziej znany jest chyba duet Nicka Cave'a z Kylie Minogue. Kylie Minogue & Nick Cave - Where The Wild Roses Grow [;HD 1080p]; Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith jak mało trzeba było wtedy umieć 21.02.15, 07:44 żeby zrobić hit światowy www.youtube.com/watch?v=HIWY8UyW9bw&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: jak mało trzeba było wtedy umieć 21.02.15, 18:50 Pamiętam ten hit www.youtube.com/watch?v=HIWY8UyW9bw&spfreload=10 Niby taki prosty ale coś w sobie ma. To jest ta przyjemność słuchania i muzyki i tekstu. Teraz to wszyscy znają angielski, ale w tamtych czasach słuchało się nie rozumiejąc tekstu. Daj mi bilet na samolot Nie mam czasu na szybki pociąg Samotne dni odchodzą, Ja idę do domu Bo moje maleństwo napisało mi list Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.02.15, 07:23 Witam po długiej nieobecnosci. Choroby, operacje. Cieszę sie, że ten piękny wspaniały wątek istnieje i sie rozwija. Pozdrawiam wszystkich i dedykuje moją ulubiona piosenkarkę i piosenkę www.youtube.com/watch?v=iIxp-Omr6pw Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.02.15, 09:34 Piękna i bardzo dobra piosenkarka. Bardzo było mi jej żal kiedy widziałem ją zapłakaną na ulicy Hall Street przy Bondi Beach w roku 1984 albo 5. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 21.02.15, 19:06 Mnie Edyta Geppert kojarzy ze smakiem gorzko-słodkim, takim jakie jest życie. Edyta bardzo dobrze wpisuje się w ten obraz, więc nie dziwi mnie to co wspomina Dick, że może być rozpłakana i roześmiana. Dick a co zrobiłeś by Edytkę rozweselić kiedy ja tak zobaczyłeś na ulicy ? Nigdy bym się nie podjęła wyboru czy Geppert czy Bajor, bo obydwoje działają jak magnesy w poezji śpiewanej. Zdrowia życzę Tomku, a kukaj tu częściej z ulubionymi utworami www.youtube.com/watch?v=F6ovAGrR5Nk Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith konspiracja? 21.02.15, 09:48 Czy to możliwe żeby nieczytający nut 20-paro-letni chłoptaś mógł skomponować taką piosenkę jak Eleanor Rigby ( a wcześniej Yesterday)? www.youtube.com/watch?v=k9Itt02QOO0&spfreload=10 Paul był jedynym kawalerem wśrod The Beatles kiedy randkował z Jane Asher, z bardzo kulturalnej i wpływowej rodziny żydowskiego pochodzenia, aktorką którą w Polsce oglądaliśmy w głównej roli w filmie Skolimowskiego Na Samym Dnie (Deep End). Jane go rzuciła kiedy odkryła że ją zdradził. Paul niedługo po tym ożenił się z inną Żydówka, starszą od niego Lindą Eastman. Od lat muzykolodzy zastanawiają się czy ktoś Paulowi nie pomagał komponować. Nie ma takich wątpliwości co do Lennona, który też nie znał nut, ale co do McCartneya są. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: konspiracja? 21.02.15, 19:16 pl.wikipedia.org/wiki/Eleanor_Rigby Nie zgadzasz się z tym ? Na razie, idę na kolację z Krwawą Marysią Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: konspiracja? 22.02.15, 04:19 Jednego jestem pewny że oklądkę kultowego singla Yellow Submarine/Eleanor Rigby wyrysował kolega Lennona Klaus Voorman, znany z gry na gitarze basowej i flecie w zespole Manfred Mann. Manfred Mann - Mighty Quinn 1967 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dokopaliśmy się staroci 26.02.15, 18:52 Ależ to stare dzieje. Manfred Mann, właśc. Manfred Sepse Lubowitz prawie o polsko brzmiącym nazwisku To bardzo znane, w tle słychać pisk dziewczynek "Po prostu szła ulicą Śpiewając "do-wah diddy-diddy down diddy-do" Pstrykała palcami, przeskakując z nogi na nogę Śpiewając "do-wah diddy-diddy down diddy-do" Manfred Mann Do Wah Diddy Very Good quality Live, 1964 Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: Dokopaliśmy się staroci 04.03.15, 20:21 serce krwawi jak dowiadujemy się ,że nasz idol to zboczeniec www.youtube.com/watch?v=lRZ34tGbwUA&list=PL1jkau7W33fhju1bpx_OjTm82KqnYO6DA Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dokopaliśmy się staroci 13.03.15, 16:08 W tamtych czasach tylko się słuchało przebojów i przeżywało, nikt o nikim nic nie wiedział, żadnej wizji nie było i to nam wystarczyło. Informacji też nie za wiele. Zboczeńcem niech się zajmą odpowiednie instytucje, lecz jego przeboje są już ponadczasowe. To udaję się w podróż, otworzyć okienko na wschodnią stronę ;))) www.youtube.com/watch?v=T2uNRGdXdYs Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith nie mogę się opanować 18.03.15, 07:47 Troglodyci rok 1966/67 grałem wtedy po 15 godzin na dobę w piłkę nożną na małe bramki na "podwórku" albo "na liceum" albo na terenie t.zw. ogródka jordanowskiego i stamtąd pamiętam ten hit www.youtube.com/watch?v=rzHpGjvRgTc&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: nie mogę się opanować 19.03.15, 00:18 A teraz... Ech, szkoda gadać, co zostanie w pamięci dzisiejszym nastolatkom. Cake-Rock 'n' roll life style Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith rewelacyjny zespół z lat 1966/67 19.03.15, 06:01 Z nastolatkiem Stefkiem Winwoodem wyśpiewującym taki tekst I'm resisting all involvement With each groovy chick we see www.youtube.com/watch?v=4_gFF-z9OS8&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith w poszukiwaniu angielskiej duszy 19.03.15, 08:31 Syn odlewnika Stevie Winwood zaczął w wieku 14-lat w zespole Spencer Davis Group, z 5 lat starszym bratem. Walijczyk Spencer Davis, super-inteligent, poliglota, ksywa "Profesor". Potem zespół Traffic. Ciekawe co by było gdyby Ślepa Wiara (Blind Faith) wypaliła. www.youtube.com/watch?v=OXRgHA0uHS4&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: w poszukiwaniu angielskiej duszy 28.04.15, 14:49 Stevie Winwood był artystą, jako 16-latek czy coś, a później, niestety się zatracił. Brał, dał się nabrać, oczywiście. Świetny człowiek, wielki talent, poradził sobie, ale mógł lepiej, dużo lepiej, gdyby nie TO Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Dokopaliśmy się staroci 22.03.15, 03:04 Prawie nikt nie wie jak wyglądał Manfred Mann, bo ukrywał się za pianinem. Niewiele było stamtąd widać, poza tym że był brunetem i to wcale nie na wieczorową porę (jak go oceniała moja była żona). Za to zawsze dobrze było widać wokalistów, sympatyczni blondyni, podobni do siebie, najpierw Paul Jones a później Michael D'Abo. Ciekawy to był czas (lata tuż przed rewoltą studentów w Polsce i w Paryżu), kiedy liderzy zespołów rockowych zadawalali się rolą w cieniu swoich pracowników. Drugi przykład to Spencer Davis (patrz wyżej)… a później nastała epoka takich idoli jak Gary Glitter, a ja już wtedy słuchałem jazzu. Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Dokopaliśmy się staroci 22.03.15, 05:29 www.youtube.com/watch?v=GRaAghtPFRE&spfreload=10 Jacques Dutronc trochę przypominał wokalistów Manfreda Manna. Rok 1968 dopiero się szykował do nadejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Dokopaliśmy się staroci 23.03.15, 01:02 Ja jazzu zacząłem słuchać pod koniec podstawówki z bardzo prozaicznego powodu. Na ciuchach płyty Monka, Coltrane'a, Daviesa były wtedy o połowę tańsze niż Lady Pank, Perfect, Kombi. Club Des Belugas - What Is Jazz Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Kowalski 28.04.15, 13:10 pięknie zginął, Ameryka płakała www.youtube.com/watch?v=Re8U_on4Gn4&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Kowalski 01.05.15, 00:03 No to Kowalski :-))) Kowalski - Irlandia Zielona Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith utwory z zapomnianego miasta Detroit 22.05.15, 10:59 ten się nadaje jak ulał www.youtube.com/watch?v=cQywZYoGB1g&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: utwory z zapomnianego miasta Detroit 22.05.15, 11:01 oryginalny klip z 1965 www.youtube.com/watch?v=UQU4sIn96M4&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith wyuzdanie w roku 1962 23.05.15, 05:24 Booker T & the MGs (dwóch czarnych + dwoch białych muzyków) z Memphis, Tennessee reprezentowali brzmienie konkurencyjne do Tamla Motown, Detroit www.youtube.com/watch?v=OQgftmOeK_c&spfreload=10 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: starocie na Dzień Matki 26.05.15, 17:53 Witam Strasznie grzebiecie w starociach zagranicznych, a tu pod nosem mamy taką cudowna piosenkę Edwarda Hulewicz - o matce Przepiękna, prawda ? https://youtube.com/devicesupport Najpiękniejsze jednak jest to, że jesteśmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: starocie na Dzień Matki 28.05.15, 23:16 pamietam, mowiono o nim "najpiekniejszy wsrod piosenkarek"... w takim razie, z tej samej beczki www.youtube.com/watch?v=2dZ6Ce7Qy6k Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: starocie na Dzień Matki 07.06.15, 21:36 Oj, dużo powstało utworów o matce, bardzo dużo. Jak pięknie o matce śpiewała Violetta Villas. Nie mogę sobie skojarzyć żadnej pięknej piosenki nowoczesnej, dzisiejszej o matce. Wszystkie kojarzą mi się ze starociami. Mało znany utwór Czerwonych Gitar o matce, w owym czasie przy tej piosence i winylu płakaliśmy z bratem rzewnymi łzami. www.youtube.com/watch?v=W4LQ6hZl3zA Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith całkiem zapomniany przebój z roku 19666 23.06.15, 15:34 ale wciąż na czasie www.youtube.com/watch?v=hnzHtm1jhL4 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: całkiem zapomniany przebój z roku 19666 06.07.15, 19:41 Dobry tekst Dick Ale dziś to wypada Graka Zorbę trzeba tańczyć i cieszyć się każdą chwilą, bo życie jest tylko jedno. www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM cudowne pierwsze dźwięki wywołują już dreszcze Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: całkiem zapomniany przebój z roku 19666 13.09.15, 13:10 Ciesze sie ze ten piekny wątek istnieje, jestem po szpitalnych atrakcjach. Życze wszystkim zdrowia. A jako załącznik to www.youtube.com/watch?t=128&v=gUuda4mbRcA Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 25.12.15, 09:51 Wesołych Świąt www.youtube.com/watch?v=E8gmARGvPlI Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.12.15, 09:22 Wpadłem tu na forum Kraków, w poszukiwaniu jakiegoś świątecznego wątku życzeniowego. Szkoda że nie ma. Ale jest przynajmniej link do świątecznej piosenki. Tomek, życzę Ci powrotu do zdrowia i dużo radosnych chwil w Święta i w przyszłości. Tobie i Wszystkim Wszystkiego Najlepszego :-) Link do piosenki Czerwonych Gitar. W tej piosence są słowa: "...dzień zwykły dzień, w którym gasną wszystkie spory..." www.youtube.com/watch?v=A_fJpDZDqfI Odpowiedz Link Zgłoś
ipnn Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.12.15, 20:53 Witam akurat na temat, robiąc porządki, włączam właśnie z tych -moich lat, na początek Creadance Clearwater Revival, potem kolekcja Time Life Music -wszystko co było naj.. w Europie. Coś wspaniałego ,ale nie dla młodzieży hołdującej slamsom , z techno muzyki automat z komputera, to juz nie moja epoka. Miłego Deep Purple, Pink Floyd-"Dark Side of the Moon- 1973 rok. Oj łezka . Miłego wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 16.10.16, 13:58 www.youtube.com/watch?v=cxhwM06lLUs ta piosnka byla spiewana po polsku przy ogniskach, niestety nie moge znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 01.11.16, 17:11 www.youtube.com/watch?v=RTAaJwYUEtg&feature=share Odpowiedz Link Zgłoś